Citromkrémes mákos piskóta

Van pár mérföldkő ősszel, ami mind mind azt jelenti számomra, hogy igen csak közeledünk a már tavaly december vége óta várt KARÁCSONYhoz. Ilyen nálam az óra átállítás október végén, a halloween bulira való készülődés, aztán a gyertyagyújtás, megemlékezés november 1-én. A következő állomás Nagypapám névnapja, Imre nap, november 5-én. Ez az utolsó nagy családi ünnep Szenteste előtt. Ráadásul ha belegondolok, hogy már csak egy hónapra, kb. négy hétre vagyunk a Mikulástól, akkor igen-igen felderül az arcom. Én ugyanis azok táborát erősítem, akiknél soha nem lehet elég korán kezdeni az ünneplést, nem borulok ki, ha októberben tele vannak csillogó díszekkel a boltok. Sőt! :D Szeretek jó előre listát írni, lélekben felkészülni az előttünk álló csodálatos időszakra. A süti sütést sem veszem félvállról és Papa névnapja szuper alkalom volt ennek a mákos finomságnak a tesztelésére. Jelentem, átment a teszten, így ennek a sütinek is ott a helye a karácsonyi asztalon, azzal a különbséggel, hogy citrom helyett, naranccsal készítem majd.  

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Hozzávalók a piskótához:

5 tojás

20 dkg cukor

10 dkg vaj

1 kk vanília aroma

2,5 dl tej

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

10 dkg darált mák

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Hozzávalók a krémhez:

5 dkg vaj

25 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

1 citrom

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 170 fokra.

A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét verd kemény habbá.

A sárgáját keverd ki a cukorral, a vajjal és a vanília aromával.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, a mákkal és a sóval.

A tejjel felváltva adagold a cukros masszához.

Végül forgasd bele a habbá vert tojásfehérjét is.

Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd öntsd bele a masszát.

Süsd kb. 40 percig. 

Közben állítsd össze a krémet.

A mascarpone-t keverd ki a vajjal és a porcukorral.

A citrom héját reszeld le, majd ezt is add a krémhez.

Facsard ki a levét is, majd ízlés szerint csorgasd a krémbe. (Én egy jó nagy citom levének a felét adtam hozzá.)

Ha megsült a süti, hagyd kihűlni, majd húzd le róla a sütőpapírt.

Kend meg a citromos krémmel, majd fogyasztásig tedd hűtőbe. (Így könnyebb lesz szeletelni.)

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Diós meggyes kuglóf

Érdekes, hogy milyen apróságok hiányoznak az embernek a régi, Mr. Baba előtti életéből. Nem a bulizás, nem az alvás, nem a függetlenség (bár néha jó lenne egy csipet belőlük), hanem egy kis nyugalom, amikor egyikünknek sem kell kapkodni, hanem ráérünk babanyígás nélkül betolni a vasárnapi kávénkat és reggelinket. Mindig próbálkozunk, de úgy tűnik, hogy a laza étkezések majd csak akkor jönnek el, mikor Gombóc uraság is velünk együtt szürcsöli a reggeli kakaót a fincsi péksütivel. Jelen esetben egy meggyes diós kuglóffal. :)

dió meggy ráérős reggelik édességek tojás porcukor olaj liszt sütőpor tej

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg porcukor

1 dl olaj

20 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 dl tej

4 púpos ek durvára darált dió

15 dkg magozott meggy

dió meggy ráérős reggelik édességek tojás porcukor olaj liszt sütőpor tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 160 fokra és készíts elő egy kuglóf formát.

A tojásokat jó alaposan keverd ki a cukorral, majd add hozzá az olajat is.

A sütőporos lisztet szitáld a keverékhez, majd jó alaposan dolgozd össze.

Lazítsd tejjel.

Keverd bele a darált diót is.

A massza felét egyengesd el a kuglóf formádba, majd szórd meg a - jó alaposan lecsöpögtetett - meggy felével. 

A maradék tésztát is öntsd a formába, majd dobáld bele a másik adag meggyet is.

Süsd kb. 50 percet 160 fokon.

dió meggy ráérős reggelik édességek tojás porcukor olaj liszt sütőpor tej

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Gyors szilvás túrós lepény

Idén sajnos botrányosan rossz volt a szilva termésünk. Velencén szó szerint 2-3 csoffadt szemet sikerült "összekukáznunk"/fa. Szerencsére Szabó Papa kertjében jobb volt a helyzet, így készült néhány üveg igazi, retró, cukormentes, hosszan főzött, sűrű szilvalekvár, ami messziről sem látott dzsemfixet. :D Mivel tényleg alig-alig maradt ezen kívül szilva, nem is igazán sütöttem idén jó kis szilvás pitéket. Hiányérzetem is volt, így a szezon utolsó pillanatában hozok egy jó kis túrósat, amit később akár fagyasztott gyümölcsből vagy befőttből is el tudtok készíteni. Szerencsére nekem 2016-ból még van pár üveg. :)

vaj porcukor túró tej szilva fahéj liszt sütőpor édességek tojás

Hozzávalók:

10 dkg vaj

20 dkg porcukor

2 tojás

25 dkg túró

4 dl tej

25 dkg liszt

1 kk fahéj

fél csomag sütőpor

kb. 10 szem szilva

vaj porcukor túró tej szilva fahéj liszt sütőpor édességek tojás

Elkészítés:

Elsőként a sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.

A puha vajat keverd habosra a cukorral, majd üsd hozzá a tojásokat.

Jöhet a túró és a tej is.

Egy másik keverőtálban dolgozd össze a lisztet, a fahéjat és a sütőport, majd szitáld a túrós masszához.

Öntsd tepsibe a tésztát.

A szilvát magozd ki, szeleteld fel.

Tedd ki a süti tetejét a gyümölccsel.

Süsd kb. 40 percig.

vaj porcukor túró tej szilva fahéj liszt sütőpor édességek tojás

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Őszibarackos "kánikula" desszert

Kisgombóccal nem egyszerű megoldani a sütés-főzést, mert Őfelsége bizony 100%-os figyelmet igényel. Egy darabig azt a taktikát folytattam, hogy a nemlétező avásidejében intéztem a háztartási teendőket. Ez két okból sem volt működőképes. Egyrészt nagyon hamar felébredt a csörömpölésemre, másrészt kb. semmi időm nem volt picit pihenni, töltekezni. A mártír szerephez túl önző vagyok, így taktikát váltottunk: Egyszerűen bevonom a tennivalóimba, azaz viszem magammal az úrfit a pihiszékével és a játékhadseregével együtt a konyhába is. Főzés közben mindent elmagyarázok neki. (Hát nem lehet elég korán kezdeni a főzőcskézést, amúgy sem. :D) Persze csak egyszerűbb, gyors receptekkel próbálkozunk, mert a türelme azért véges. Az első együtt készített finomságunk az alábbi sütés nélküli édesség. Ha nekem ment egy 3 hónapos diktátorral, akkor Nektek is fog! :)  

őszibarack barack habtejszín zselatinfix tejföl porcukor

Hozzávalók:

200 g habtejszín

250 g sűrű tejföl

4 ek porcukor

1 csomag zselatinfix

5 nagy őszibarack

kb. fél csomag babapiskóta

őszibarack barack habtejszín zselatinfix tejföl porcukor

Elkészítés:

A habot kezd el felverni és közben add hozzá a zselatinfixet és a cukrot.

Forgasd a tejfölhöz.

A barackokat mosd meg és vágd apróra. (Ha gondolod előtte pucold is meg.) Adagold a gyümölcsöt a habos masszába. Jól keverd össze, de vigyázz, a habot ne törd össze. 

Szedj elő egy szilikonos vagy egy sima őzgerinc formát.

Utóbbit a biztonság kedvéért béleld ki folpackal, hogy könnyen ki tudd szedni a desszertet.

Kanalazd a gyümölcsös hab felét a formába, majd rakd ki babapiskótával. 

Jöhet a maradék barackos krém, majd újra a piskóta.

Tedd hűtőbe néhány órára, de akár egy éjszakára a desszertet.

Óvatosan csúsztasd ki a formából, majd díszítsd egy kevés barackkal.

őszibarack barack habtejszín zselatinfix tejföl porcukor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Citromos barackhab

Citromos-barackos-joghurtos piskótának indult, de mikor konstatáltam (természetesen miután előpakoltam már mindent), hogy nincs itthon tojás, gyorsan stratégiát váltottam és lett belőle pohárkrém. Ami már csak azért is jó döntésnek bizonyult, mert aznap volt a nyár eddigi legmelegebb napja és nem hiányzott hozzá még a sütő plusz fűtése is. :D Szóval összességében csak hálás lehetek, hogy elfogyott az a fránya tojás. :D 

pohárkrémek édességek barack sárgabarack joghurt habtejszín porcukor citrom babapiskótaHozzávalók:

200 g habtejszín

200 g natúr joghurt

10 szem sárgabarack

1 csomag babapiskóta

1 citrom

3 ek porcukor (több/kevesebb ízlés szerint)

pohárkrémek édességek barack sárgabarack joghurt habtejszín porcukor citrom babapiskóta

Elkészítés:

A habot verd fel, majd add hozzá a porcukrot és a joghurtot. 

A barackot mosd meg, magozd ki, majd egy botmixerrel pépesítsd és önts a joghurtos szószhoz.

Reszeld bele a citrom héját is. Csavard bele a citrom felének a levét.

Szedj elő 6 poharat, majd mindegyik aljába tördelj 1-2 babapiskótát.

Locsold meg néhány csepp citromlével.

Kanalazz rá a barackos habból, majd ismét jöhet 1-2 bapapiskóta.

Locsold meg citrommal, majd oszd el a tetején a maradék habot.

Díszítsd gyümölccsel és babapiskótával ízlés szerint.

pohárkrémek édességek barack sárgabarack joghurt habtejszín porcukor citrom babapiskóta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább
«
1234

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (129),tojás (90),liszt (71),cukor (69),vaj (53),tej (47),vendégvárók (40),tejföl (39),fincsi ebédek (38),hagyma (36),joghurt (35),paradicsom (35),sajt (33),citrom (32),sütőpor (32),ráérős reggelik (30),fahéj (30),túró (29),kakaópor (29),habtejszín (29),karácsony (27),csokoládé (27),rohanós vacsorák (27),bazsalikom (26),advent (25),olaj (25),fokhagyma (25),eper (25),adventi naptár (24),barack (24),meggy (22),vaníliás cukor (22),tejszín (22),leveles tészta (21),krumpli (21),sonka (21),narancs (21),gyors muffinok (20),porcukor (20),vanília (18),pohárkrémek (17),mascarpone (16),étcsokoládé (15),répa (15),ribizli (15),alma (14),dió (14),őszibarack (13),csoki (13),snidling (12),húsvét (12),málna (12),fehércsoki (12),leves (12),saláta (12),paradicsomszósz (11),kolbász (11),élesztő (11),krémsajt (11),szegfűszeg (11),oregánó (11),petrezselyem (11),pite (11),puding (11),gyümölcs (11),csirkemell (10),sárgabarack (10),lekvár (10),kukorica (10),szeder (10),tészta (9),zöldfűszer (9),piskóta (9),keksz (9),paprika (9),kakaó (9),majonéz (9),spenót (8),brownie (8),lilahagyma (8),halloween (8),bonbon (8),krémleves (8),(8),rozmaring (8),dekorcukor (8),rétes (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),muffin (7),görög joghurt (7),méz (7),mustár (7),cseresznye (6),kelttészta (6),szilva (6),póréhagyma (6),újhagyma (6),zabpehely (6),ánizs (6),kaliforniai paprika (6),olívaolaj (6),torta (6),kókusz (6),chili (6),pizza (5),medvehagyma (5),réteslap (5),uborka (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),palacsinta (5),fánk (5),ricotta (5),gyorsvacsi (5),olívabogyó (5),farsang (5),banán (5),tejcsokoládé (5),áfonya (5),étcsoki (5),tök (5),hidegtál (4),babapiskóta (4),kókuszreszelék (4),csirke (4),rizs (4),bors (4),körte (4),bacon (4),szalámi (4),fehércsokoládé (4),fehérbor (4),bor (4),cheesecake (4),cukkini (4),anyák napja (4),mák (4),menta (4),szalonna (4),sajttorta (4),kivi (4),zöldség (4),valentin-nap (4),lepény (3),blogkóstoló (3),mandarin (3),csiga (3),fondant (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),borsó (3),torma (3),brokkoli (3),pizzaszósz (3),mandula (3),mozzarella (3),Rohanós vacsorák (3),virsli (3),zselatinfix (3),tortilla (3),citromfű (3),zabkeksz (3),mexikói (3),tócsni (3),gofri (3),lasagne (3),vöröshagyma (3),baracklekvár (3),lekvárfőzés (3),káposzta (3),rugelach (3),besamel (3),gyümölcskenyér (3),levendula (3),kávé (3),befőzés (3),nutella (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),aszalt gyümölcs (3),linzertészta (2),parmezán (2),aszalt paradicsom (2),mogyoró (2),gyümölcskosárka (2),cékla (2),hamburger (2),pirospaprika (2),alaplé (2),szódabikarbóna (2),mozarella (2),feta sajt (2),eperlekvár (2),nyaralás (2),oreo keksz (2),meggybefőtt (2),penne (2),ananász (2),szezámmag (2),zselatin (2),grillcsirke (2),burgonya (2),búzadara (2),pesto (2),Édességek (2),szerecsendió (2),tortazselé (2),pizzagolyó (2),barnacukor (2),gesztenye (2),dzsemfix (2),csokikrém (2),aszalt áfonya (2),darált hús (2),tejszínhab (2),pálinka (2),mártogatós (2),bab (2),promóció (2),trüffel (2),füstölt sajt (2),Gyors muffinok (2),vanília aroma (2),sütipecsét (2),készülődés (2),kalács (2),mézeskalács (2),salsa szósz (2),csicseriborsó (2),knorr (2),fetasajt (2),töltött tojás (2),olajbogyó (2),pogácsa (2),tésztasaláta (2),cheesecake brownie (2),feta (2),gyerekek (2),levendulabirtok (2),curry (2),lime (2),majoranna (2),cukormáz (2),rum (2),pasztilla (2),juhtúró (2),magyarprovence (2),kókusztej (2),aprósütemény (2),alkohol (2),keményítő (2),étkezési keményítő (2),kefír (2),zeller (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),kifli (1),fehérrépa (1),karalábé (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),tárkony (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),fatörzs (1),hab (1),főétel (1),bejgli (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),desszert (1),franciasaláta (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),avokádó (1),zserbó (1),zeller (1),lila hagyma (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),darált keksz (1),piskótatekercs (1),füge (1),jégkrém (1),fagylalt (1),főzőkrém (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),barna cukor (1),fagyi (1),édesség (1),kínai (1),túró rudi (1),dekoráció (1),kiszúró (1),szójaszósz (1),vanília kivonat (1),blondie (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),monoszló (1),chilis bab (1),masni (1),moszonló (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),vajkrém (1),gyümölcsrizs (1),fehér csokoládé (1),barackpálinka (1),zödfűszer (1),mogyoróvaj (1),kakaóscsiga (1),teljes kiőrlésű liszt (1),gasztroajándék (1),pillecukor (1),gorgonzola (1),kevert (1),rumaroma (1),likőr (1),pompos (1),körözött (1),churros (1),linzer (1),sűrített tej (1),baileys (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),fügelekvár (1),bukta (1),denevér (1),lasagne tészta (1),saj (1),töltött krumpli (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),narancslé (1),turmix (1),karfiol (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),víz (1),csilipaprika (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),zselé (1),ketchup (1),street food (1),péksütemény (1),sztrapacska (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),tavasz (1),szilveszter (1),hamburgerhús (1),olaszrizling (1),zsemlemorzsa (1),ciabatta (1),ballagás (1),koriander (1),hawaii (1),szülinap (1),gyors vacsorák (1),Ráérős reggelik (1),mákosguba (1),eperszósz (1),író (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),pizzás csiga (1),áfonyalekvár (1),jalapeno (1),chorizo (1),nachos (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),csokiskeksz (1),quesadilla (1),smarties (1),vacsora (1),zsömle (1),reggeli (1),csokissüti (1),cookies (1),buli (1),rukkola (1),penne (1),karaj (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),hús (1),zöldbab (1),gyümölcslé (1),koktél (1),töltött hús (1),töltelék (1),képviselőfánk (1),ételfesték (1),margarin (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),lapocka (1),sertés (1),köret (1),kandírozott narancs (1),krumplipüré (1),ragu (1),sertéslapocka (1),ecet (1),lilakáposzta (1),kuglóf (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),salsa (1),gumicukor (1),szósz (1),tökfaragás (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),túrókrém (1),VKF (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),velence (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kapcsolat (1),bevonat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),bográcsozás (1),lecsó (1),ősz (1),steak burgonya (1),SAD! (1),pulykamell (1),aszalt szilva (1),rántott tök (1),rántott (1),bagett (1),csokipasztilla (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),panírozás (1),jelmez (1)

Utolsó kommentek