Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kedvenc mártogatós: a Hummusz

Az avokádó krém mellett nagy kedvencem a hummusz. Elég gyakran készítek magamnak és nagy szerencsémre Gy. nem igazán van oda az ilyesmikért. Ő a hagyományos, magyaros, pirospaprikás, hagymás körözött vonalon mozog, úgyhogy ez a finomság általában megmarad nekem. Imádom reggelire piritósra kenve vagy vendégváróként sok-sok finom zöldséggel, olajbogyóval, pitával körítve. Persze ezer és egyféle recept létezik, de az alapja mindenképp csicseriborsó, tahini, olívaolaj és citromlé. Engem ez a keleti ízvilág totálisan levesz a lábamról, így sosem tudok eleget készíteni belőle. Főleg így a karácsonyi nagy eszem-iszom után tartom jó választásnak, mikor nem vágyik az ember 6 fogásos vacsorákra, de azért jól esik csipegetni valamit. 

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Hozzávalók:

1 üveg/konzerv csicseriborsó (450 g)

1 kisebb citrom leve

2 kisebb gerezd fokhagyma

2 ek tahini (szezámpaszta)

1/2 dl olívaolaj

1 kk só, őrölt bors

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Elkészítés:

A csicseriborsót, az olívaolajat és a foghagymát pürésítsd botmixerrel, majd facsard hozzá a citrom levét.

Sózd, borsozd és add hozzá a tahinit is. Dolgozd össze az egészet.

Tálaláskor locsold meg egy kevés olívaolajjal.

Vágj fel minél többféle zöldséget, készíts elő olajbogyót, pitakenyeret, esetleg egy kevés sülthúst és már ehetitek is.

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Tipp: Ha sima csicseriborsót szeretnétek használni, akkor előző este áztassátok be, majd szódabikarbónás (egy csipet) vízbe főzzétek, míg megpuhul. 

Az egyedüli kicsit nehezebben beszerezhető hozzávaló a tahini. Annak ellenére, hogy Gy. nincs oda a hummuszért (bár ezt akkor még nem tudta) számtalanszor ellátogatott a körút egyik üzletébe, hogy beszerezze nekem. Az eladók mindig azt javasolták neki, hogy jöjjön vissza egy hét múlva, addigra lesz. Ezt játszották 1-2 hónapig, és egyszer csak tényleg lett. :) Azóta már nem olyan macerás beszerezni, mert az Urániánál nyílt egy nagy, keleti élelmiszerbolt és ott mindig tartanak. Annak aki egy kicsit is nyitott erre az ízvílágra - és persze, meg tudja oldani - érdemes ellátogatnia, mert igazi élmény válogatni a különböző élelmiszerek között. 

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Ha tetszett a bejegyzés, nézz be facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb, finomabbnál-finomabb receptekről sem. 

0 Tovább

Zöldséges tócsni fűszeres mártogatóssal 

Egyik délután Gy.-vel (A Férj) kisétáltunk a Vörösmarty térre, a Tavaszi Vásárra. Nyilván pont olyan volt, mint a decemberi Adventi Vásár, de azért egy kis kitérőt csak megért hazafelé. Már csak azért is mert a sok finomságot látva beugrott, hogy tócsnit még sosem készítettem, pedig nagyon egyszerű és nem kell hozzá semmilyen extra alapanyag. Későn értünk haza, de ketten kb. fél óra alatt össze is dobtuk a vacsit. 

tócsni mártogatós krumpli répa hagyma tejföl joghurt kefír snidling fokhagyma rohanós vacsorák

Hozzávalók a tócsnihoz:

5 közepes krumpli

2 nagyobb répa

1 hagyma

2 tojás

2 ek olaj

1 ek só

sok frissen őrölt bors

10-12 ek liszt

kb 3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a mártogatóshoz:

1 kis doboz joghurt/kefír

1 kis doboz tejföl

kis csokor snidling

2 gerezd fokhagyma

1 csapott kk só

frissen őrölt bors

tócsni mártogatós krumpli répa hagyma tejföl joghurt kefír snidling fokhagyma rohanós vacsorák

A tócsni elkészítése:

A krumplit, a hagymát és a répát pucold meg, majd reszeld le őket.

A lereszelt zöldségekhez üsd hozzá a tojást, öntsd hozzá az olajat, sózd, borsozd és keverd össze az egészet.

Kanalanként add hozzá a lisztet és dolgozd el a masszában.

Forró bő olajban kanállal adagolj a tésztából és süsd pirosra néhány perc alatt mindkét oldalát.

A fűszeres mártogatós elkészítése:

A joghurtot/kefírt és a tejfölt keverd össze. 

A snidlinget aprítsd fel, a fokhagymát pucold meg és törd át.

Keverd az egészet a tejfölös alaphoz, majd sózd, borsozd.

tócsni mártogatós krumpli répa hagyma tejföl joghurt kefír snidling fokhagyma rohanós vacsorák

A mártogatós mellé én egy egyszerű salátát készítettem: elsőként felvágtam a paradicsomot, uborkát és a jégsalátát, majd sóztam, borsoztam és meglocsoltam a zöldségeket egy kevés olívaolajjal és citromlével.

A facebook oldalam eléréséhez kattints ide.

4 Tovább

Vendégváró Pizzagolyó Kétféle Mártogatóssal

Egy régi barátnőmtől hallottam először - jó pár éve - a pizzagolyóról. Akkoriban még nem túl nagy biztonsággal (értsd:sehogy) mozogtam a konyhában, így nagy csodálattal néztem rá, mikor meghívott magához és el is készítette ezt a finomságot. Nagyon ízlett, de kicsit meglepődtem, mert én inkább picike pizzás csigáknak láttam, nem golyóknak. Elkezdtem recepteket is keresni, de nagyrészt ezek is a "csigavonalon" mozogtak. De persze nekem igazi golyóforma kellett, így begyúrtam a megszokott pizzatésztámat és ebből próbáltam alkotni valamit. 

vendégvárók pizzagolyó pizza paradicsomszósz mártogatós oregánó bazsalikom sajt kukorica kolbász sonka hagyma mozarella olívabogyó

Hozzávalók a pizzagolyóhoz:

1 kg liszt

2 tasak szárított élesztő/1 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva

2 ek só

1 ek cukor

1 ek oregánó

1 ek bazsalikom

őrölt bors

6 dl langyos víz

6 ek olaj

házi pizzaszósz/lustibbaknak sima paradicsomszósz vagy bolti pizzakrém

pizzafeltét: mozarrellagolyók, olajbogyó, sonka, kukorica, hagyma, kolbász, szalámi, reszelt sajt etc.

olívaolaj

Elkészítés

A tészta hozzávalóit gyúrd össze. (Én a hasonló tésztáknál csalok és dagasztókaros robotgéppel dolgozom vagy szólok a férjemnek, hogy ha ma is szeretne enni, akkor gyúrja össze a tésztát.)

Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

Ha szépen megkelt a tészta jöhet a golyócskázás. Itt két út van, kinek mi az egyszerűbb. 

Num 1. Nyújtsd ki a lisztezett deszkán a tésztát és vágd kockákra. (Így könnyű kb. azonos nagyságú golyócskákat formázni, de mosogatni kell a sodrófát és az alátétet.)

Num 2. Csípj le kisebb adagokat a tésztából, lapítsd ki. (Nem kell mosogatni, de oda kell figyelni a mennyiségekre.)

Az egyszerűség és a lustaság felülkerekedik a maximalizmusomon és szépérzékemen, így én a 2. verziót választom. :) 

Mindegyik tésztácska közepébe kenj egy kevés pizzaszószt, szórj rá mozzarellagolyókat, olajbogyót, sonkát, kukoricát vagy egyéb általad szeretett pizzafeltéteket, majd "csomagold" össze őket. 

A kis golyókat sorakoztasd a sütőpapíros tepsire és a tetejüket kend le egy kevés olívaolajjal. Szórj rájuk reszelt sajtot és oregánót/bazsalikomot. 

Süsd kb. 20 percet, míg megpirul kicsit a tészta, a sajt pedig megolvad a golyócska belsejében.

Kínáld házi paradicsomos salsával és fűszeres tejföllel. 

Utóbbihoz keverj össze egy nagy doboz tejfölt 1 szál újhagymával és ízesítsd sóval, borssal, zöldfűszerekkel.

Ui.: Ez nagyon nagy adag tészta, így én csináltam egy részéből ebédre egy tepsi hagyományos pizzát, és a másik feléből "golyócskáztam". Végül így lett egy tepsi pizzánk és 2 tepsinyi pizzagolyónk estére a vendégeknek. 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek