Irdalt burgonya finomságokkal töltve

A következő ételt ismét a "szükség hozta", mert nyaralás előtt már nem szerettem volna új dolgokat vásárolni, hiszen ki kellett üríteni a hűtőt. Egyébként rettenetesen utálom, ha valami megromlik, így nagyon próbálok odafigyelni arra, hogy mindent felhasználjunk időben. Volt még otthon néhány szem burgonya, úgyhogy körbe néztem a hűtőben is, hogy ott milyen alapanyagok lapulnak. Találtam mozzarellát és egy darabka kolbászt, amit paradicsommal, hagymával és a kis "fűszeres kertemben" (értsd: a társasházi teraszon) szedett bazsalikom levelekkel turbóztam. Nem is gondoltam volna, de egy kis salátával szuper vacsi lett belőle.

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6-8 szem közepes krumpli

4-5 szem kisebb paradicsom

5 dkg kolbász

1 db mozzarella

1 csokor bazsalikom

1 kisebb fej lilahagyma

olívaolaj

1 kk só

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Elkészítés:

A krumplit alaposan sikáld meg és sós vízben héjastul főzd elő.

A lilahagymát pucold meg, majd karikázd fel a mozzarellával, paradicsommal és a kolbásszal együtt.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd locsolj egy kevés olívaolajat egy tepsibe.

A félig megfőtt krumplikat hagyd kicsit hűlni, majd egy éles késsel irdald be őket kb. 3 milliméterenként, úgy, hogy az alja egybe maradjon.

A zsebecskéket töltsd meg tetszőleges sorrendben a felvágott paradicsommal, hagymával, kolbásszal, mozzarellával, majd dugdoss bele néhány bazsalikom levelet is.

Tedd a töltött krumplikat a tepsibe, majd süsd lefedve kb. 15 percig,  majd fedő nélkül még 5-10 percet, hogy a burgonya megpiruljon egy kicsit.

Tálald friss salátával és joghurtos öntettel.

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Tipp: Ha több időd van, nem muszáj a krumplit előfőznöd, beirdalhatod nyersen is és sütheted az egészet a sütőben. Ebben az esetben közel 1 óra lesz a sütési időd.

Természetesen a tölteléknek szánt finomságokat is kedv szerint variálhatod. Fincsi sonkák, bacon vagy extrább sajtok is jó szolgálatot tehetnek ilyenkor. :)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Bazsalikomos-csirkés tésztasaláta

A nyári időszakban, mikor a család nagyobbik része nyaral, Nagymamám "munka" nélkül marad, hiszen Nagypapámon kívül nincs kinek főznie. Ember nem érti mért, de ő ezt nem pihenésnek, hanem tragédiának éli meg. :)

A minap felhívott, hogy van-e kajánk. Mondtam, hogy igen, hiszen már csak a blog révén is "kénytelen vagyok" főzni. Ilyenkor már hallom a hangján a csalódottságot, hogy kimarad egy nap az évben, amikor nem láthatja el a fél rokonságot elemózsiával. Kezdődik a biznisz, hogy nagyon finom, grillpipi, Dórika, a kedvenced (egyébként bármit főz, az a kedvencem) és jó az, ha másnap eszitek meg, nem romlik meg ennyi idő alatt. Én persze ilyenkor nem akarom megbántani, de azt sem akarom, hogy miattunk fáradjon. (Persze azt kéne megérteni, hogy neki ez nem fáradtság, hiszen azt élvezi, hogy gondoskodhat rólunk.)

Megtanácskozzuk, hogy jöhet a grillpipi, elfogy az. Mondja Mama, hogy oké, küldi, de csináljon-e köretet?  Rávágom, hogy azt már végképp nem kell, ne fáradjon, majd én összedobok valamit. Hallgatás a telefon másik oldalán, a 3. világháború kitörni készül...végül Mama csak annyit kérdez, hogy van-e krumplim? Mondom, hát persze!

Nyilván nem volt...lett belőle tésztasali! :D

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Hozzávalók:

500 g penne tészta (lehet teljes kiörlésű)

1 db mozzarella

10 szem kicsi tojásparadicsom

200 g olívabogyó

1 közepes fej lilahagyma

1 marék bazsalikomlevél

1 grillcsirke melle/egyéb részeiről lecsipegetett husi

só, bors

olívaolaj

1 citrom leve

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Elkészítés:

A tésztát sós vízben főzd meg, majd szűrd le és hagyd kihűlni.

A hagymát, a mozzarellát, a grillpipit vágd kis kockákra, a paradicsomot cikkelyekre.

Add az egészet a tésztához, majd tépkedj rá bazsalikom leveleket és keverd hozzá az olajbogyót is.

Locsold meg olívaolajjal, majd facsard rá a citrom levét is.

Sózd, borsozd, végül jó alaposan keverd össze az egészet.

Tálalásig tartsd lefedve, hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Tipp: Én kis kockákra vágtam a husit és a mozzarellát is, de ha gyorsítani szeretnétek a folyamaton, akkor akár kézzel is széttépkedhetitek.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Blogkóstoló 30. Mediterrán serpenyős lepény

Ismét jelentkeztem a Blogkóstoló aktuális, jubileumi fordulójára, ahol a párom Edit, a Kertkonyha blog háziasszonya lett. Imádtam nézelődni Edit blogján, a képei egyből magával ragadtak. Azonnal elkezdtem rákattingatni a szimpatikus a receptekre, de elárulom, hogy nem volt egyszerű választani. Egyrészt azért, mert annyi minden tetszett, másrészt azért, mert egy vegetáriánus-vegán blogról van szó, ami az én ízlésemnek ugyan tökéletesen megfelel, de Gy.-t azért nehezebb meggyőzni. Egyik forró, nyári este ezzel a finomsággal vártam. A lepény abszolút elnyerte a tetszését és egy szót sem szólt, hogy "Asszony, hol a hús?", úgyhogy én ezt 100% sikernek könyvelem el. Próbáljátok ki Ti is! :)

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Hozzávalók a tésztához:

300 g liszt (nálam fele sima, fele teljes kiörlésű)

2 dl víz

1/2 tk sütőpor

1/2 tk szárított élesztő

1 teáskanál só

3 ek olívaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

150 g spenót

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb vöröshagyma

kis csokor petrezselyem

kis marék mentalevél

1 evőkanál citromlé

1 paradicsom

5 dkg reszelt sajt

só, bors

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Elkészítés:

A lisztet, a sót, a sütőport és az élesztőt keverd össze az olívaolajjal, majd óvatosan adagold hozzá a vizet is, és jól dolgozd össze az egészet. Ha gondolod, használhatod a robotgép dagasztókarját.

Meleg helyen, letakarva keleszd, míg a töltelék elkészül.

A hagymát aprítsd fel, majd egy kevés olívaolajon kezd el párolni. Törd bele a fokhagymát, majd jöhetnek rá a csíkokra vágott spenót levelek is.

Ízesítsd az apróra vágott zöldfűszerekkel, sóval, borssal és a citromlével.

Párold a hagymás-spenótos-zöldfűszeres egyveleget, míg kicsit össze nem esik az egész.

A paradicsomot vágd vékony szeletekre, a sajtot reszeld le.

A tésztát oszd 4 egyenlő részre, majd nyújtsd mindegyiket korong alakúra.

Hevíts egy kevés olívaolajat egy nagyobb serpenyőbe, majd helyezd bele az első tésztakorongot.

Adagold rá a töltelék felét, majd pakolj rá néhány szelet paradicsomot és szórd meg reszelt sajttal. Jöhet a töltelék tetejére a második tésztakorong. Nyomkodd kicsit össze a széleknél, majd süsd néhány perc alatt a lepény mindkét oldalát aranybarnára.

Ismételd meg a másik adag tésztakoronggal és töltelékkel.

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Tipp:

Tálald friss salátával és mártogatóssal. Például salsa szósszal vagy egy joghurtos-fokhagymás-zöldfűszeres öntettel, esetleg mentás tzatzikivel.

Ui: A történethez hozzá tartozik, hogy Gy. azóta elkészítette a saját verzióját, amit "Gyilkosnak" nevezett el. Házi csípős paprikás szalámit, jó sok friss chili paprikát, egy marék bazsalikomot, szeletekre vágott paradicsomot és reszelt sajtot sütött össze a lepényben...menthetetlen! :)

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Mediterrán Töltött Bagett

Olaszországi nyaralásunkból nagyon késő este értünk haza. Akkor már nem ettünk semmit, pedig direkt készültünk egy kis bagettel vacsorára. Másnap az extra kipakolás, mosás, élménybeszámoló miatt nem maradt idő nagy főzőcskézést rendezni, így nagyon örültünk az ugyan már kicsit szikkadt bagettecskénknek.  :) Persze azért nem csak úgy magában ettük a száraz kenyeret: feldobtam egy tojásos töltelékkel, amit felturbóztam az erkélyen szedett friss paradicsommal, illatos bazsalikommal és a nyaraláson vásárolt parmezán sajttal. Gyuriénál kicsit csaltam, ő kapott egy kis kolbászt is bele, hogy ne maradjon hús nélkül. :)

bagett rohanós vacsorák parmezán sajt tojás bazsalikom paradicsom tej

Hozzávalók:

1 szikkadt bagett

3 tojás

1 nagyobb paradicsom vagy néhány szem kis koktélparadicsom

1 marék bazsalikom

5 dkg kolbász/szalámi/sonka (elhagyható)

5 dkg reszelt sajt (nálunk most parmezán)

só, bors

fél dl tej

bagett rohanós vacsorák parmezán sajt tojás bazsalikom paradicsom tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A bagettet vágd 4 felé majd mindegyik darab tetejéből vágj ki 1-1 darabot. Óvatosan szedd ki a belsejét is, hogy legyen helyed a tölteléknek.

A tojásokat üsd egy tálba, verd fel, majd ízesítsd sóval, borssal, aprított bazsalikommal.

A paradicsomot is vágd kockákra és ezt is keverd a tojáshoz. (Ha kolbászt, sonkát vagy szalámit is teszel bele, akkor ezt is add hozzá.)

Oszd el az egészet a bagettek mélyedéseibe, majd reszelj rájuk sajtot.

Kend meg egy kevés tejjel a bagetteket, hogy ne száradjanak ki.

Süsd kb. 15 percig, míg a tojás elkészül.

bagett rohanós vacsorák parmezán sajt tojás bazsalikom paradicsom tej

Tipp: Tálalj mellé friss salátát!

Az itt felsorolt alapanyagok mellett használhatsz még egyéb zöldfűszereket, olívabogyót, aszalt paradicsomot, vagy akár egy kevés lilahagymát is.

Ui: Szuperül illett hozzá a behűtött, illatos frizzante, amit Olaszországból hoztunk.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Turbó Sztrapacska(szerűség)

Egy szombati maratoni bevásárlás alkalmával fedeztük fel, hogy az egyik nagyáruházban "lédig formában" is lehet kapni különböző fagyasztott rántott finomságokat, mirelit zöldségeket, sőt még különböző típusó gombócokat, derelyéket, nokedliket is. Mivel időben már nagyon el voltunk csúszva, valami nagyon gyors ebéd kellett. Vettünk egy kevés krumplis nokedlit (van kifejezetten sztapacskához való), amit otthon csak meg kellett főznöm. Amíg főtt, megsütöttem a szalonnát, előkészítettem a juhtúrót és a tejfölt, aztán már ehettünk is. Nem mondom, hogy ez a gasztronómia csúcsa, de arra tökéletes volt, hogy pillanatok alatt összedobjak egy príma ebédet. 

rohanós vacsorák sztrapacska szalonna juhtúró tejföl

Hozzávalók:

fél kg nokedli

10 dkg szalonna

15 dkg juhtúró (vészhelyzetben sima túró)

1 kis doboz tejföl

1 kk só

rohanós vacsorák sztrapacska szalonna juhtúró tejföl

Elkészítés:

Elsőként tedd fel a vizet melegedni egy nagy fazékba. Sózd meg. 

Míg felforr a víz, aprítsd fel a szalonnát.

Ha felforrt, öntsd bele a galuskát és főzd őket puhára. (Ha feljöttek a víz tetejére, akkor egy szűrőkanállal már kiszedheted őket.)

Öblítsd át a nokedliket hideg vízzel. 

Süsd meg egy serpenyőben a szalonna pörcöket.

Most már csak össze kell pakolni az egészet: A nokedlit szórd meg juhtúróval, a pirított szalonnával, és tálald friss tejföllel.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább
«
1234

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (73),tojás (37),karácsony (26),paradicsom (25),advent (24),vendégvárók (24),adventi naptár (23),fincsi ebédek (23),tejföl (21),hagyma (19),fahéj (18),citrom (18),tej (18),vaj (17),joghurt (17),sajt (17),ráérős reggelik (16),narancs (16),rohanós vacsorák (16),habtejszín (16),sonka (16),eper (15),tejszín (15),bazsalikom (15),kakaópor (14),meggy (14),cukor (14),krumpli (13),fokhagyma (13),répa (12),barack (12),leveles tészta (12),csokoládé (12),mascarpone (12),pohárkrémek (11),gyors muffinok (11),túró (11),liszt (11),málna (10),vaníliás cukor (10),ribizli (10),alma (10),csoki (9),saláta (9),étcsokoládé (9),porcukor (9),puding (9),kolbász (8),krémsajt (8),petrezselyem (8),gyümölcs (8),húsvét (8),csirkemell (8),snidling (8),pite (8),dekorcukor (8),rozmaring (7),paradicsomszósz (7),leves (7),majonéz (7),olaj (7),fehércsoki (7),sárgabarack (7),dió (7),szegfűszeg (7),vanília (6),paprika (6),méz (6),lilahagyma (6),szeder (6),zöldfűszer (6),rétes (6),kakaó (6),lekvár (6),bonbon (6),sütőtök (5),piskóta (5),kaliforniai paprika (5),brownie (5),őszibarack (5),tök (5),kukorica (5),tészta (5),csoki pasztilla (5),sajtkrém (5),chili (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),újhagyma (5),muffin (5),keksz (5),torta (5),görög joghurt (5),sajttorta (4),élesztő (4),halloween (4),bor (4),uborka (4),spenót (4),olívaolaj (4),pizza (4),fehérbor (4),menta (4),oregánó (4),fondant (3),lepény (3),mandula (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),póréhagyma (3),szalonna (3),cukkini (3),ricotta (3),farsang (3),hidegtál (3),tócsni (3),réteslap (3),csirke (3),nutella (3),szalámi (3),szilva (3),mexikói (3),mustár (3),tejcsokoládé (3),fánk (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),virsli (3),kivi (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),kókusz (3),sütőpor (3),étcsoki (3),mandarin (3),ánizs (3),aszalt gyümölcs (3),gyümölcskenyér (3),cheesecake (3),cseresznye (3),zöldség (3),mák (3),blogkóstoló (3),valentin-nap (3),olívabogyó (3),zabkeksz (3),citromfű (3),cukormáz (2),pogácsa (2),gesztenye (2),zabpehely (2),majoranna (2),kefír (2),brokkoli (2),gofri (2),baracklekvár (2),alaplé (2),zselatin (2),dzsemfix (2),babapiskóta (2),gyerekek (2),burgonya (2),sütipecsét (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),palacsinta (2),pasztilla (2),chili paprika (2),Gyors muffinok (2),töltött tojás (2),szerecsendió (2),bacon (2),pesto (2),oreo keksz (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),kalács (2),tortilla (2),mozarella (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),torma (2),mézeskalács (2),linzertészta (2),csiga (2),salsa szósz (2),trüffel (2),mártogatós (2),rugelach (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),borsó (2),lasagne (2),curry (2),káposzta (2),csokikrém (2),VKF (1),aszalvány (1),kakaós csiga (1),pálinka (1),pulykamell (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),sajtos roló (1),aszalt szilva (1),pizzás csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),aszalt áfonya (1),kacsa (1),szilveszter (1),kelttészta (1),kacsacomb (1),SAD! (1),citom (1),parmezán (1),mogyoró (1),grillcsirke (1),bagett (1),kávé (1),franciasaláta (1),kuszkusz (1),ehető ajándék (1),darált keksz (1),panír (1),étcsokokoládé (1),kandírozott gyümölcs (1),körte (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szaloncukor (1),panírozás (1),rántott (1),ősz (1),gesztenyemassza (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),aprósütemény (1),kifli (1),dekoráció (1),fatörzs (1),gumicukor (1),jelmez (1),író (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),zöldségkeverék (1),aprósütemények (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),szósz (1),salsa (1),barbérlevél (1),bejgli (1),meggylekvár (1),krémleves (1),majonézes burgonya (1),köménymag (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),desszert (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),hab (1),sütögetés (1),csokipasztilla (1),szódabikarbóna (1),főétel (1),tökfaragás (1),ebédmenü (1),töltelék (1),jalapeno (1),péksütemény (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),nachos (1),juhtúró (1),vendégváró (1),sztrapacska (1),borkóstoló (1),bab (1),balzsamecet (1),street food (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),reggeli (1),hamburger (1),quesadilla (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),chorizo (1),képviselő fánk (1),buli (1),rizs (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),cheesecake brownie (1),rum (1),medvehagyma (1),lime (1),tavasz (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),kelt tészta (1),krém (1),muffinok (1),alkohol (1),olaszrizling (1),aszalt paradicsom (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),müzli (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),pizzafeltét (1),bográcsozás (1),munkaebéd (1),lecsó (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),hús (1),velence (1),karaj (1),smarties (1),bevonat (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),mákosguba (1),vacsora (1),zsömle (1),cékla (1),eperszósz (1),ciabatta (1),csokissüti (1),ananász (1),ételfesték (1),cookies (1),margarin (1),hawaii (1),szülinap (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),csicseriborsó (1)