Epres, banános, étcsokis muffin

A kisebbik öcsémmel elég nagy a korkülönbség köztünk, ugyanis 13 éves voltam, mikor született. Még csak most kezdte a gimit, e mellett pedig sógor és hamarosan nagybácsi is lesz. Elég vicces, de szerencsére nagyon jól kijövünk egymással. (Főleg mióta már nem lakom otthon. XD) A múltkor megkért, hogy süssek neki valami szupi kis édességet a suliba, angol órára. Fontos volt, hogy könnyen szétosztható finomság legyen, hiszen minden gyereket meg kellett kínálni, illetve nem lehetett túl bonyolult az elkészítése sem, 650 féle alapanyaggal, mert angolul kellett mesélnie róla. Ki is találtuk, hogy a legjobb valami fincsi muffin lenne, sok gyümölccsel és csokival, de az egyik kis osztályársa beelőzött minket. A muffin ugyan saját célra elkészült, a suliba pedig kókuszgolyókat gyártottunk. Azt hiszem így mindenki jól járt. :)

gyors muffinok eper banán csokoládé étcsoki kakaópor liszt cukor olaj joghurt sütőpor vanília édességek

Hozzávalók kb. 16-18 darabhoz:

2 tojás

12 dkg cukor

25 dkg joghurt

1,2 dl étolaj

1 kk vanília aroma

25 dkg liszt

fél csomag sütőpor

5 dkg kakaópor

25 dkg eper

2 banán

10 dkg étcsokoládé

gyors muffinok eper banán csokoládé étcsoki kakaópor liszt cukor olaj joghurt sütőpor vanília édességek

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin sütődet.

A cukrot jó alaposan keverd ki a vajjal, majd add hozzá a tojásokat is.

Ezt követően jöhet a joghurt, az olaj és a vanília aroma is.

Egy másik edényben keverd össze a lisztet, a kakaót és a sütőport, majd szitáld a tojásos masszához.

Az epret, a banánt és a csokit is vágd kisebb darabokra, majd a finomságok nagy részét keverd a tésztába.

Adagold a masszát a sütőformába, majd helyezz 1-2 szem eper, banán, illetve csoki darabot a tészta tejejére.

Süsd kb. 20 percig a muffinokat.

gyors muffinok eper banán csokoládé étcsoki kakaópor liszt cukor olaj joghurt sütőpor vanília édességek

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Churros - A spanyolok fánkja

A következő fánk, amit hozok Nektek a spanyol churros lesz. Életemben kétszer találkoztam eddig vele, de mindkét alkalommal abszolút megnyerő volt számomra ez az édesség. Először a gimis éveim alatt kóstoltam, ugyanis a nagyon jófej "spanycsi-tancsink" (értsd.= spanyol tanárnőnk), mindent megtett, hogy ne csak a tankönyvekből ismerjük meg a spanyol ételeket, a spanyol kultúrát. Ennek érdekében rendezett egy kis összejövetelt magánál, ahol többek közt ezt az autentikus édességet is elkészítettük.

Vagy 10 évvel később, Costa Brava-i nászutunkkor került sor a következő randira a churrossal. Itt derült ki, hogy - a magyarokkal ellentétben - a helyiek főként reggelire fogyasztják a friss fánkocskákat. Mi is csekkoltuk minden reggel a kínálatot, és tetemes mennyiséget fogyasztottunk el belőle a Spanyolországban töltött 8 napunk alatt. :) 

vaj víz cukor liszt vanília olaj fánk farsang édességek churros

Hozzávalók:

10 dkg vaj

2,5 dl víz vagy tej

2 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

15 dkg liszt

2 tojás

1 ek vanília aroma

2-3 dl olaj a sütéshez

fahéjas cukor és csokoládé szósz a tálaláshoz
 

vaj víz cukor liszt vanília olaj fánk farsang édességek churros

Elkészítés:

Elsőként dolgozd össze a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, sóval és a vízzel egy kisebb lábosban.

Melegítsd össze.

Ha felforrt, öntsd hozzá a lisztet, és keverd addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától. 

Hagyd kicsit hűlni a tésztát, majd egyesével üsd hozzá a tojásokat és öntsd hozzá a vaníliát is.

Dolgozd össze robotgéppel, míg egynemű nem lesz.

(Elkészítése eddig egyébként a képviselő fánkhoz hasonló.)

Készíts elő egy kevés fahéjas cukrot.

Most jöhet a sütés: Hevíts olajat egy lábosba, a masszát pedig töltsd csillag csövű habzsákba.

Nyomj egy adag tésztacsíkot a forró olajba, majd süsd néhány pár percig, míg aranybarna nem lesz a fánkocskád.

Még forrón hempergesd a kisült fánkokat fahéjas cukorba, majd tálald csokoládé szósszal.

vaj víz cukor liszt vanília olaj fánk farsang édességek churros

További fánk recepteket itt találsz:

Csokoládés-narancsos fánk

Csörögefánk

Túrófánk

Mama ünnepi képviselőfánkja

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

1 Tovább

Csokoládés-narancsos fánk

Mivel már rendesen benne vagyunk a farsangi szezonba, ma egy újabb fánk receptet hoztam. Előtte azért nézzünk egy kicsit körül a farsangolás, a karneválok háza táján. Azt általában mindenki tudja, hogy vízkereszttől, azaz január 6-ától hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig farsangolunk. Ez ugye a bálok, a vidámság, a lakomák, az életöröm, a bohóckodás és az önfeledt mulatozás időszaka.

(Nekem - és szerintem a mostani fiatalok jelentős részének - inkább a kínos, beöltözős általános iskolai suli bulikat juttatja eszünkbe, az elmaradhatatlan retró szendvicsekkel és száraz teasüteményekkel, de azt nem vitatom, hogy régen 1-1 farsangi bál hatalmas és régóta várt eseménynek számított.)

Érdekes, hogy semmilyen extra vallási esemény nem kapcsolódik hozzá, egyszerűen a néphagyomány útján alakult ki, kezdetben  Olaszországban. Szintén közismert tény, hogy a Velencei karnevált is ebben az időszakban rendezik. Persze nem muszáj ennyire messzire utaznunk, elég csak ellátogatnunk Mohácsra, ahol a busójárás tuti, hogy életreszóló élmény lesz. (Főleg, ha szőke lány vagy és véletlenül az első sorban állsz. :D)

De hagyjuk a történelem órát és nézzük is a receptet:

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

Hozzávalók a tésztához:

55 dkg liszt

1 kocka friss élesztő

1 dl tej

1 kk+2 púpos ek cukor

1 csapott mk só

2 dl joghurt

2 tojás

1 ek olaj

kb. 3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

1 narancs lereszelt héja és leve

100 g étcsokoládé

50 g tejszín

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

Elkészítés:

Mindent langyosan használunk fel, ezért vedd ki az alapanyagokat a hűtőből 1-2 órával azelőtt, mielőtt elkezdenél dolgozni.

A langyos tejbe szórd bele az 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt is. Tedd félre, míg felfut.

Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, a 2 ek cukrot.

Mehet a felfuttatott élesztő is, majd a tojás, a joghurt és az 1 ek olaj is.

Dolgozd össze jó alaposan a hozzávalókat, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy bő órát.

Ha kb. a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd 1-2 cm vastagra a tésztát, majd szaggasd ki a fánkokat.

Keleszd további 15 percig őket.

Forró olajban süsd mindkét oldalukat 1-2 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

A narancsos csokimázhoz a tejszínt kezd el hevíteni, majd add hozzá a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét.

A csokoládét vágd apróra és ezt is keverd a tejszínhez.

Tedd hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.

A kész fánkokat meg is töltheted egy vékony csövű habzsák segítségével, de ha nincs ilyened, csak kend meg a fánkok tetejét a krémmel, majd szórd meg dekorcukorral. (Én meg is töltöttem és meg is kentem, hogy még inkább csokis legyen. :D)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

További fánk recepteket itt találsz:

Csörögefánk

Túrófánk

Mama ünnepi képviselőfánkja

0 Tovább

Csörögefánk

Ezzel a poszttal megkezdem a farsangi szezont. :) A legkönnyebbtől haladunk majd az adventure szint felé, így biztosan mindenki talál majd olyan receptet, ami szimpatikus neki. Elsőként egy csörögét hoztam, ami azért szuper egyszerű, mert keleszteni sem kell, így kvázi elronthatatlan. Érdemes kipróbálni, mert házi baracklekvárral tényleg nagyon jó kis nasi lesz belőle.

Egyébként Gy. Nagymamája nagy csöröge specialista volt, de sajnos nem kérdeztük meg tőle időben a mesterfogásokat. Próbálkoztunk az elmúlt években többféle recepttel, de valahogy egyik sem volt olyan, mint a Mamié. Az alábbi azért elég jól sikerült, Gy. is jóváhagyta, nagy volt az öröm. Persze rá 5 percre megtaláltuk az egyik szakácskönyvben a Mami receptjét is! :D

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Hozzávalók:

30 dkg liszt

3 tojás

1 ek rum

3 ek tejföl

3-4 ek cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

olaj

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat mérd egy nagy tálba, és a robotgép dagasztó karjával vagy "kézi erővel" kb. 10 percig dagaszd, hogy a tészta hólyagos legyen.

Ha esetleg túl száraz és nem akar összeállni, adj még hozzá egy kevés tejfölt. Ha nagyon ragadna, akkor pedig önts hozzá még egy kevés lisztet.

Takard le és pihentesd kb. fél óráig.

Ha letelt a fél óra, lisztezett deszkán, nyújtsd ki kb. fél cm vastagra.

No és itt jön a külcsíny: Én most - időhiány miatt - kb. 1-2 cm széles csíkokat vágtam és csak kicsit megcsavargattam őket, hogy jól nézzenek ki. Persze lehet csicsázni is: Szerintem jól néz ki, ha a csíkok közepét bevagdossátok, és az egyik végét áthúzzátok a nyíláson, de rombusz alakúra is vághatjátok a tésztát, majd be is irdalhatjátok a közepét.

Ha tetszőleges formára alakítottad őket, jöhet a sütés: Süsd ki bő, forró olajba a fánkokat, míg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz.

Végül szórj rájuk porcukrot és kínáld baracklekvárral.

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. Ígérem lesz még bőven farsangos, fánkos poszt! :)

1 Tovább

Kakaós kuglóf

Nálunk valahogy a kuglóf kimaradt a családi repertoárból. 1-2 emlékem van, hogy Anya próbálkozott a Nagynénje receptjével, illetve tavaly én is készítettem egy karácsonyi narancsos-meggyes verziót. Jól sikerültek, de mégsem volt egyik sem visszatérő vendég nálunk. (Bezzeg a kalács!) Ez a recept viszont annyira egyszerű és finom, hogy tuti gyakran elkészítem hétvégenként, hiszen édes reggelinek vagy akár délutáni nasinak is tökéletes.

A receptet egyébként az egyik fiatal kis kolleganőmtől kaptam, aki először a tavalyi munkahelyi karácsonyi bulira sütötte meg ezt a finomságot. Azóta áradozok róla Gy.-nek. Szánom-bánom, de mégis csak most jutottam el odáig, hogy én is elkészítsem otthon. Ti ne várjatok rá majnem egy évet! (Juhúúúú, mindjárt itt a Karácsony!)

kuglóf édességek ráérős reggelik tej olaj porcukor tojás vaníliás cukor sütőpor kakaópor

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg porcukor

1 cs. vaníliás cukor

1 dl olaj

20 dkg liszt

1 cs. sütőpor

1 dl tej

1 púpos ek cukrozatlan kakaópor

kuglóf édességek ráérős reggelik tej olaj porcukor tojás vaníliás cukor sütőpor kakaópor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 160 fokra és készíts elő egy kuglóf formát.

A tojásokat jó alaposan keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá az olajat is.

A sütőporos lisztet szitáld a keverékhez, majd jó alaposan dolgozd össze.

Lazítsd tejjel.

A massza 3/4 részét egyengesd el a kuglóf formádba.

A maradék tésztába keverd bele a kakaóport és csurgasd ezt is a vaníliás masszára.

Süsd kb. 50 percet 160 fokon.

kuglóf édességek ráérős reggelik tej olaj porcukor tojás vaníliás cukor sütőpor kakaópor

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (89),tojás (55),vaj (30),cukor (30),vendégvárók (30),fincsi ebédek (30),tejföl (29),liszt (29),paradicsom (28),tej (26),hagyma (26),karácsony (26),joghurt (25),sajt (25),advent (24),adventi naptár (23),ráérős reggelik (23),citrom (23),kakaópor (20),krumpli (20),rohanós vacsorák (20),habtejszín (20),narancs (19),sonka (19),fahéj (19),tejszín (18),meggy (18),eper (17),fokhagyma (17),túró (17),csokoládé (16),leveles tészta (16),bazsalikom (15),répa (15),vaníliás cukor (14),barack (13),gyors muffinok (13),pohárkrémek (13),mascarpone (13),húsvét (12),vanília (12),alma (11),ribizli (11),kolbász (11),porcukor (11),málna (11),saláta (10),krémsajt (10),leves (10),olaj (10),étcsokoládé (10),petrezselyem (10),puding (9),élesztő (9),csoki (9),majonéz (9),gyümölcs (9),pite (8),dió (8),dekorcukor (8),kukorica (8),paprika (8),snidling (8),csirkemell (8),sajtkrém (8),sárgabarack (7),rozmaring (7),méz (7),rétes (7),lilahagyma (7),szegfűszeg (7),sütőpor (7),fehércsoki (7),szeder (7),keksz (7),paradicsomszósz (7),görög joghurt (7),krémleves (7),brownie (6),zöldfűszer (6),piskóta (6),tészta (6),mustár (6),torta (6),bonbon (6),újhagyma (6),kakaó (6),lekvár (6),sütőtök (5),kaliforniai paprika (5),medvehagyma (5),farsang (5),őszibarack (5),kókusz (5),tök (5),kelttészta (5),áfonya (5),chili (5),spenót (5),fánk (5),marcipán (5),muffin (5),gyorsvacsi (5),póréhagyma (5),csoki pasztilla (5),csirke (4),ricotta (4),hidegtál (4),sajttorta (4),fehérbor (4),bor (4),olívaolaj (4),uborka (4),oregánó (4),pizza (4),halloween (4),étcsoki (4),tejcsokoládé (4),valentin-nap (4),menta (4),réteslap (4),szalonna (4),tócsni (3),lekvárfőzés (3),gofri (3),palacsinta (3),befőzés (3),chili paprika (3),ánizs (3),kókuszreszelék (3),rugelach (3),(3),mézeskalács fűszerkeverék (3),fondant (3),szilva (3),babapiskóta (3),brokkoli (3),cukkini (3),banán (3),cheesecake (3),cseresznye (3),citromfű (3),Rohanós vacsorák (3),zabpehely (3),szalámi (3),borsó (3),mák (3),torma (3),mandula (3),blogkóstoló (3),zabkeksz (3),mozzarella (3),mandarin (3),lepény (3),aszalt gyümölcs (3),zöldség (3),mexikói (3),virsli (3),gyümölcskenyér (3),nutella (3),kivi (3),káposzta (3),olívabogyó (3),oreo keksz (2),rizs (2),mártogatós (2),nyaralás (2),aszalt áfonya (2),cékla (2),pogácsa (2),gyümölcskosárka (2),kefír (2),majoranna (2),pizzagolyó (2),pesto (2),trüffel (2),tejszínhab (2),ananász (2),fetasajt (2),zselatin (2),olajbogyó (2),baracklekvár (2),pizzaszósz (2),aprósütemény (2),salsa szósz (2),burgonya (2),szódabikarbóna (2),gesztenye (2),Édességek (2),mogyoró (2),csiga (2),mézeskalács (2),cukormáz (2),dzsemfix (2),feta sajt (2),grillcsirke (2),kalács (2),bors (2),lasagne (2),alaplé (2),curry (2),linzertészta (2),töltött tojás (2),tésztasaláta (2),csokikrém (2),lime (2),füstölt sajt (2),szerecsendió (2),kókusztej (2),penne (2),pasztilla (2),mozarella (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Gyors muffinok (2),kávé (2),bacon (2),tortilla (2),bab (2),sütögetés (1),tökfaragás (1),író (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),aszalt szilva (1),salsa (1),pálinka (1),szósz (1),VKF (1),gumicukor (1),pulykamell (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),sajtos roló (1),kacsa (1),kacsacomb (1),jelmez (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),meggylekvár (1),sertéslapocka (1),ragu (1),barbérlevél (1),sertés (1),kandírozott narancshéj (1),lapocka (1),almáspite (1),desszert (1),víz (1),karalábé (1),churros (1),besamel (1),pirospaprika (1),zeller (1),fehérrépa (1),daráltkeksz (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),körözött (1),eperlekvár (1),kevert (1),rumaroma (1),meggybefőtt (1),aranygaluska (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),búzadara (1),linzer (1),pompos (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),szezámmag (1),darált keksz (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),tárkony (1),főétel (1),darált hús (1),bejgli (1),hab (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),dekoráció (1),grillezés (1),anyák napja (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),vacsora (1),juhtúró (1),tavasz (1),aszalt paradicsom (1),zsömle (1),sztrapacska (1),zselé (1),zselatinfix (1),csokiskeksz (1),hamburgerhús (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),ketchup (1),street food (1),csokissüti (1),cookies (1),smarties (1),hamburger (1),reggeli (1),kelt tészta (1),gyümölcslé (1),koktél (1),rukkola (1),buli (1),alkohol (1),cheesecake brownie (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),rum (1),képviselő fánk (1),sonkatekercs (1),quesadilla (1),készülődés (1),krém (1),muffinok (1),chorizo (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),töltelék (1),hús (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),szilveszter (1),lecsó (1),csilipaprika (1),velence (1),pizzafeltét (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),pizzás csiga (1),csokipasztilla (1),ehető ajándék (1),steak burgonya (1),körte (1),ősz (1),SAD! (1),rántott tök (1),rántott (1),bagett (1),parmezán (1),panír (1),panírozás (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),kuszkusz (1),mákosguba (1),karaj (1),munkaebéd (1),csicseriborsó (1),eperszósz (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),bevonat (1),kapcsolat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),margarin (1),ételfesték (1),tortazselé (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),vöröshagyma (1)