Csörögefánk

Ezzel a poszttal megkezdem a farsangi szezont. :) A legkönnyebbtől haladunk majd az adventure szint felé, így biztosan mindenki talál majd olyan receptet, ami szimpatikus neki. Elsőként egy csörögét hoztam, ami azért szuper egyszerű, mert keleszteni sem kell, így kvázi elronthatatlan. Érdemes kipróbálni, mert házi baracklekvárral tényleg nagyon jó kis nasi lesz belőle.

Egyébként Gy. Nagymamája nagy csöröge specialista volt, de sajnos nem kérdeztük meg tőle időben a mesterfogásokat. Próbálkoztunk az elmúlt években többféle recepttel, de valahogy egyik sem volt olyan, mint a Mamié. Az alábbi azért elég jól sikerült, Gy. is jóváhagyta, nagy volt az öröm. Persze rá 5 percre megtaláltuk az egyik szakácskönyvben a Mami receptjét is! :D

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Hozzávalók:

30 dkg liszt

3 tojás

1 ek rum

3 ek tejföl

3-4 ek cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

olaj

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Elkészítés:

A hozzávalókat mérd egy nagy tálba, és a robotgép dagasztó karjával vagy "kézi erővel" kb. 10 percig dagaszd, hogy a tészta hólyagos legyen.

Ha esetleg túl száraz és nem akar összeállni, adj még hozzá egy kevés tejfölt. Ha nagyon ragadna, akkor pedig önts hozzá még egy kevés lisztet.

Takard le és pihentesd kb. fél óráig.

Ha letelt a fél óra, lisztezett deszkán, nyújtsd ki kb. fél cm vastagra.

No és itt jön a külcsíny: Én most - időhiány miatt - kb. 1-2 cm széles csíkokat vágtam és csak kicsit megcsavargattam őket, hogy jól nézzenek ki. Persze lehet csicsázni is: Szerintem jól néz ki, ha a csíkok közepét bevagdossátok, és az egyik végét áthúzzátok a nyíláson, de rombusz alakúra is vághatjátok a tésztát, majd be is irdalhatjátok a közepét.

Ha tetszőleges formára alakítottad őket, jöhet a sütés: Süsd ki bő, forró olajba a fánkokat, míg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz.

Végül szórj rájuk porcukrot és kínáld baracklekvárral.

fánk farsang édességek tejföl rum liszt cukor tojás olaj

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. Ígérem lesz még bőven farsangos, fánkos poszt! :)

1 Tovább

Kakaós kuglóf

Nálunk valahogy a kuglóf kimaradt a családi repertoárból. 1-2 emlékem van, hogy Anya próbálkozott a Nagynénje receptjével, illetve tavaly én is készítettem egy karácsonyi narancsos-meggyes verziót. Jól sikerültek, de mégsem volt egyik sem visszatérő vendég nálunk. (Bezzeg a kalács!) Ez a recept viszont annyira egyszerű és finom, hogy tuti gyakran elkészítem hétvégenként, hiszen édes reggelinek vagy akár délutáni nasinak is tökéletes.

A receptet egyébként az egyik fiatal kis kolleganőmtől kaptam, aki először a tavalyi munkahelyi karácsonyi bulira sütötte meg ezt a finomságot. Azóta áradozok róla Gy.-nek. Szánom-bánom, de mégis csak most jutottam el odáig, hogy én is elkészítsem otthon. Ti ne várjatok rá majnem egy évet! (Juhúúúú, mindjárt itt a Karácsony!)

kuglóf édességek ráérős reggelik tej olaj porcukor tojás vaníliás cukor sütőpor kakaópor

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg porcukor

1 cs. vaníliás cukor

1 dl olaj

20 dkg liszt

1 cs. sütőpor

1 dl tej

1 púpos ek cukrozatlan kakaópor

kuglóf édességek ráérős reggelik tej olaj porcukor tojás vaníliás cukor sütőpor kakaópor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 160 fokra és készíts elő egy kuglóf formát.

A tojásokat jó alaposan keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá az olajat is.

A sütőporos lisztet szitáld a keverékhez, majd jó alaposan dolgozd össze.

Lazítsd tejjel.

A massza 3/4 részét egyengesd el a kuglóf formádba.

A maradék tésztába keverd bele a kakaóport és csurgasd ezt is a vaníliás masszára.

Süsd kb. 50 percet 160 fokon.

kuglóf édességek ráérős reggelik tej olaj porcukor tojás vaníliás cukor sütőpor kakaópor

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Sütőtökös muffin

A következő recept szerintem szuper nasi ötlet lehet a közelgő Halloween-ra, főleg akkor ha hivatalosak vagytok egy jó kis beöltözős buliba. Biztos értékelni fogja a házigazda, ha nem üres kézzel mész, hanem feldobjátok a hangulatot néhány tökös falatkával. Persze akkor sem utolsó választás ez az édesség, ha megmarad egy kevés sütőtök, amit már nem kíván a család. Sütiben újragondolva biztos, hogy mindenki rá fog kapni, főleg, ha kicsit fel is díszítitek közösen. A tejcsokiból készült máz nagyon feldobja az alapból elég natúr muffinokat, így szerintem mindenképp érdemes elkészíteni hozzá.

Gyors muffinok méz sütőtök tök liszt olaj szegfűszeg fahéj tejcsokoládé tej dekorcukor halloween

Hozzávalók:

200 g készre sütött sütőtök

30 g folyós méz

80 ml olaj

250 g liszt

1 kk fahéj

1 kk őrölt szegfűszeg

fél csomag sütőpor

1 dl tej

1 narancs leve és lereszelt héja

100 g tejcsoki

narancssárga dekorcukor

Gyors muffinok méz sütőtök tök liszt olaj szegfűszeg fahéj tejcsokoládé tej dekorcukor halloween

Elkészítés:

Elsőként a sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin papírkákat. (Én most direkt ilyen miniket készítettem, de természetesen használhattok rendes méretűt is.)

A puha sütőtököt kapard ki a héjából, majd add hozzá a mézet és az olajat.

Dolgozd jó alaposan össze.

A lisztet keverd ki a fűszerekkel és a sütőporral, majd szitáld a tésztához.

Lazítsd tejjel és ízesítsd a narancs héjával és levével.

Adagold a masszát muffin papírkákba, majd süsd kb. 15 percig. (Ha nagy muffinokat készítesz, akkor persze a sütési idő megnő 20-25 percre.)

A mázhoz a csokit olvaszd fel, majd csurgasd a kihűlt muffinok tetejére.

Szórd meg narancssárga dekorcukorral.

Nyomtass (vagy írj) papírcsíkokra Halloween-i feliratokat, majd ragasztópisztoly segítségével rögzíts 1-1 fogpiszkálóra. Ragaszthatsz rá kis tököket is vagy más HW-i formákat. Díszítsd a kis zászlókkal a muffinokat.

Gyors muffinok méz sütőtök tök liszt olaj szegfűszeg fahéj tejcsokoládé tej dekorcukor halloween

Tipp: Ha nem akarod csokival díszíteni a muffinokat, adj a tésztához egy kevés barnacukrot is, mert a méz és a sütőtök édessége nem biztos, hogy mindenkinek elég. Én szeretem magában is, de a legtöbben valószínűleg ezt kevésnek tartanák. :)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

További Halloween-i ötletekért kattints ide, illetve figyeld az oldalt, mert a héten több hasonló témájú poszt lesz: A későbbiekben tippeket adok a dekorációra, jelmezekre, az ételekre és az italokra is. :)

0 Tovább

Pizza Night-Rendezz pizza party-t!

Ha nem is minden hétvégén, de minden másodikon biztos, hogy találkozunk a barátainkkal. Ilyenkor vagy beülünk valahova vagy valamelyikünknél - általában nálunk - jövünk össze egy kis beszélgetésre, társasozásra, eszem-iszomra. Általában mindenki hoz valamilyen finomságot, rágcsát, de persze mi is készülünk különböző vendégvárókkal. A legjobban mégis azt szeretem, amikor együtt készítünk el valamilyen fincsi főételt, bár az biztos, hogy ilyenkor elég sok idő megy el a konyhában. A kompromisszumos megoldás egy ilyen estén, ha pizzát sütünk. Nem igényel hatalmas előkészületet, nem kell hozzá semmi extra alapanyag, mindenki szereti, és nem megy el az idő a főzőcskézéssel, hiszen amikor megérkeznek a vendégek, csak gyorsan összedobjuk a pizzákat, a sütő meg már elvégzi maga a dolgát.  

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Hozzávalók 6-8 főre:

1 kg liszt

2 csomag szárított élesztő/1 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva

2 ek só

1 ek cukor

1 ek oregánó

1 ek bazsalikom

őrölt bors

6 dl langyos víz

6 ek olívaolaj

házi pizzaszósz/ha nincs időd elkészíteni sima paradicsomszósz vagy esetleg bolti pizzakrém

pizzafeltét (minél többféle, annál jobb): paradicsom, mozarrella, olajbogyó, sonka, kukorica, hagyma, kolbász, szalámi, többféle reszelt sajt, csípős zöldpaprika, ananász, rukkola, bazsalikom levelek etc.

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Elkészítés

Kb. 2 órával a vendégség előtt:

A tészta száraz hozzávalóit keverd össze, majd add hozzá az olívaolajat és adagold hozzá a vizet. A robotgép dagasztókarjával vagy, ha nagyon kemény vagy, kézzel dolgozd össze a tésztát.

Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát, míg a duplájára nem nő.

A feltéteket készítsd elő: Vágd fel a zöldségeket, pucold meg a hagymát és azt is karikázd fel. Szeleteld fel a kolbászt és a szalámit is, reszeld le a sajtokat. Az olajbogyót is félbe vághatod, ha szeretnéd.

Tedd kis tálkákba a feltéteket és készítsd elő a pizza szószt, hogy mire megjönnek a vendégek - természetesen a welcome drink után - neki lehessen állni a sütésnek.

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

A vendégek érkezésekor:

A sütőt melegítsd elő 220 fokra.

A pizzatésztát osszátok szét. (Mi három részre szoktuk: két nagy gáztepsibe és egy kicsi 20x30-asba próbáljuk beledolgozni.)

A tepsit béleljétek ki sütőpapírral, majd kézzel húzkodjátok megfelelelő méretűre a pizzatésztát. (Ez férfimunka!)

Ezt követően kenjétek meg pizzaszósszal, majd mindenki a maga ízlése szerint pakolja rá a feltéteket. 

Süssétek tepsinkét kb. 20 percig, míg a tészta kicsit megpirul, a feltétek összesülnek, a sajt pedig ráolvad a pizza tetejére.

Tipp: Persze azt is lehet, hogy annyi felé osztjátok a tésztát, ahányan vagytok és így mindenkinek lesz egy külön saját pizzája. Mi azért nem így csináljuk, mert a fiúk általában 2x annyit esznek, mint a csajok. :D 

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

0 Tovább

Bazsalikomos-csirkés tésztasaláta

A nyári időszakban, mikor a család nagyobbik része nyaral, Nagymamám "munka" nélkül marad, hiszen Nagypapámon kívül nincs kinek főznie. Ember nem érti mért, de ő ezt nem pihenésnek, hanem tragédiának éli meg. :)

A minap felhívott, hogy van-e kajánk. Mondtam, hogy igen, hiszen már csak a blog révén is "kénytelen vagyok" főzni. Ilyenkor már hallom a hangján a csalódottságot, hogy kimarad egy nap az évben, amikor nem láthatja el a fél rokonságot elemózsiával. Kezdődik a biznisz, hogy nagyon finom, grillpipi, Dórika, a kedvenced (egyébként bármit főz, az a kedvencem) és jó az, ha másnap eszitek meg, nem romlik meg ennyi idő alatt. Én persze ilyenkor nem akarom megbántani, de azt sem akarom, hogy miattunk fáradjon. (Persze azt kéne megérteni, hogy neki ez nem fáradtság, hiszen azt élvezi, hogy gondoskodhat rólunk.)

Megtanácskozzuk, hogy jöhet a grillpipi, elfogy az. Mondja Mama, hogy oké, küldi, de csináljon-e köretet?  Rávágom, hogy azt már végképp nem kell, ne fáradjon, majd én összedobok valamit. Hallgatás a telefon másik oldalán, a 3. világháború kitörni készül...végül Mama csak annyit kérdez, hogy van-e krumplim? Mondom, hát persze!

Nyilván nem volt...lett belőle tésztasali! :D

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Hozzávalók:

500 g penne tészta (lehet teljes kiörlésű)

1 db mozzarella

10 szem kicsi tojásparadicsom

200 g olívabogyó

1 közepes fej lilahagyma

1 marék bazsalikomlevél

1 grillcsirke melle/egyéb részeiről lecsipegetett husi

só, bors

olívaolaj

1 citrom leve

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Elkészítés:

A tésztát sós vízben főzd meg, majd szűrd le és hagyd kihűlni.

A hagymát, a mozzarellát, a grillpipit vágd kis kockákra, a paradicsomot cikkelyekre.

Add az egészet a tésztához, majd tépkedj rá bazsalikom leveleket és keverd hozzá az olajbogyót is.

Locsold meg olívaolajjal, majd facsard rá a citrom levét is.

Sózd, borsozd, végül jó alaposan keverd össze az egészet.

Tálalásig tartsd lefedve, hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Tipp: Én kis kockákra vágtam a husit és a mozzarellát is, de ha gyorsítani szeretnétek a folyamaton, akkor akár kézzel is széttépkedhetitek.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (73),tojás (37),karácsony (26),paradicsom (25),advent (24),vendégvárók (24),adventi naptár (23),fincsi ebédek (23),tejföl (21),hagyma (19),fahéj (18),citrom (18),tej (18),vaj (17),joghurt (17),sajt (17),ráérős reggelik (16),narancs (16),rohanós vacsorák (16),habtejszín (16),sonka (16),eper (15),tejszín (15),bazsalikom (15),kakaópor (14),meggy (14),cukor (14),krumpli (13),fokhagyma (13),répa (12),barack (12),leveles tészta (12),csokoládé (12),mascarpone (12),pohárkrémek (11),gyors muffinok (11),túró (11),liszt (11),málna (10),vaníliás cukor (10),ribizli (10),alma (10),csoki (9),saláta (9),étcsokoládé (9),porcukor (9),puding (9),kolbász (8),krémsajt (8),petrezselyem (8),gyümölcs (8),húsvét (8),csirkemell (8),snidling (8),pite (8),dekorcukor (8),rozmaring (7),paradicsomszósz (7),leves (7),majonéz (7),olaj (7),fehércsoki (7),sárgabarack (7),dió (7),szegfűszeg (7),vanília (6),paprika (6),méz (6),lilahagyma (6),szeder (6),zöldfűszer (6),rétes (6),kakaó (6),lekvár (6),bonbon (6),sütőtök (5),piskóta (5),kaliforniai paprika (5),brownie (5),őszibarack (5),tök (5),kukorica (5),tészta (5),csoki pasztilla (5),sajtkrém (5),chili (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),újhagyma (5),muffin (5),keksz (5),torta (5),görög joghurt (5),sajttorta (4),élesztő (4),halloween (4),bor (4),uborka (4),spenót (4),olívaolaj (4),pizza (4),fehérbor (4),menta (4),oregánó (4),fondant (3),lepény (3),mandula (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),póréhagyma (3),szalonna (3),cukkini (3),ricotta (3),farsang (3),hidegtál (3),tócsni (3),réteslap (3),csirke (3),nutella (3),szalámi (3),szilva (3),mexikói (3),mustár (3),tejcsokoládé (3),fánk (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),virsli (3),kivi (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),kókusz (3),sütőpor (3),étcsoki (3),mandarin (3),ánizs (3),aszalt gyümölcs (3),gyümölcskenyér (3),cheesecake (3),cseresznye (3),zöldség (3),mák (3),blogkóstoló (3),valentin-nap (3),olívabogyó (3),zabkeksz (3),citromfű (3),cukormáz (2),pogácsa (2),gesztenye (2),zabpehely (2),majoranna (2),kefír (2),brokkoli (2),gofri (2),baracklekvár (2),alaplé (2),zselatin (2),dzsemfix (2),babapiskóta (2),gyerekek (2),burgonya (2),sütipecsét (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),palacsinta (2),pasztilla (2),chili paprika (2),Gyors muffinok (2),töltött tojás (2),szerecsendió (2),bacon (2),pesto (2),oreo keksz (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),kalács (2),tortilla (2),mozarella (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),torma (2),mézeskalács (2),linzertészta (2),csiga (2),salsa szósz (2),trüffel (2),mártogatós (2),rugelach (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),borsó (2),lasagne (2),curry (2),káposzta (2),csokikrém (2),VKF (1),aszalvány (1),kakaós csiga (1),pálinka (1),pulykamell (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),sajtos roló (1),aszalt szilva (1),pizzás csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),aszalt áfonya (1),kacsa (1),szilveszter (1),kelttészta (1),kacsacomb (1),SAD! (1),citom (1),parmezán (1),mogyoró (1),grillcsirke (1),bagett (1),kávé (1),franciasaláta (1),kuszkusz (1),ehető ajándék (1),darált keksz (1),panír (1),étcsokokoládé (1),kandírozott gyümölcs (1),körte (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szaloncukor (1),panírozás (1),rántott (1),ősz (1),gesztenyemassza (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),aprósütemény (1),kifli (1),dekoráció (1),fatörzs (1),gumicukor (1),jelmez (1),író (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),zöldségkeverék (1),aprósütemények (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),szósz (1),salsa (1),barbérlevél (1),bejgli (1),meggylekvár (1),krémleves (1),majonézes burgonya (1),köménymag (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),desszert (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),hab (1),sütögetés (1),csokipasztilla (1),szódabikarbóna (1),főétel (1),tökfaragás (1),ebédmenü (1),töltelék (1),jalapeno (1),péksütemény (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),nachos (1),juhtúró (1),vendégváró (1),sztrapacska (1),borkóstoló (1),bab (1),balzsamecet (1),street food (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),reggeli (1),hamburger (1),quesadilla (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),chorizo (1),képviselő fánk (1),buli (1),rizs (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),cheesecake brownie (1),rum (1),medvehagyma (1),lime (1),tavasz (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),kelt tészta (1),krém (1),muffinok (1),alkohol (1),olaszrizling (1),aszalt paradicsom (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),müzli (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),pizzafeltét (1),bográcsozás (1),munkaebéd (1),lecsó (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),hús (1),velence (1),karaj (1),smarties (1),bevonat (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),mákosguba (1),vacsora (1),zsömle (1),cékla (1),eperszósz (1),ciabatta (1),csokissüti (1),ananász (1),ételfesték (1),cookies (1),margarin (1),hawaii (1),szülinap (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),csicseriborsó (1)