Pompos házilag

Pár hete a budapesti Mangalica fesztiválon ebédeltünk. Nem tudom ki, hogy van a fesztiválos kajákkal, de nálunk a pompos elég menő ilyenkor, nem is nagyon gondolkodunk másban. Megkeressük a legszimpatikusabb standot, kiválasztjuk a feltéteket, aztán kiálljuk a 600 km-es sort és röpke 2 óra alatt már kezünkben is a fincsi pompos. Ebben a csípős, téli időben kb. 5 másodperc alatt hűl ki a kenyérlángosunk, így esélyünk nincs frissen sülve megkóstolni a finomságot. :D Nyilván a tömegnek, a lehetetlen ülőhely keresésnek is megvan a feelingje, de ha el szeretnénk kerülni valamilyen oknál fogva a fentieket, készítsünk házilag pompost!    

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Hozzávalók:

50 dkg liszt (nálam most teljes kiőrlésű)

4 közepes krumpli

2 dkg élesztő

2 dl langyos víz

1 kk cukor

1 csapott ek só

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

2 közepes lilahagyma

kis darab kolbász/szalonna

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Elkészítés:

Elsőként a krumplit pucold meg, vágd kockákra és tedd fel főni.

A szobahőmérsékletű élesztőt morzsold bele a cukros, langyos tejbe, majd meleg helyen hagyd felfutni.

A lisztet és a sót öntsd egy nagy tálba.

Ha kész a krumpli szűrd le, törd át és ezt is add a liszthez.

Öntsd bele a felfutott élesztőt is, majd jó alaposan gyúrd össze a tésztát. (Ha nagyon ragacsos lenne, adj hozzá még egy kevés lisztet.)

Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő a tészta.

Közben a hagymát, a kolbászt és a szalonnát vágd fel és futtasd meg egy kicsit egy serpenyőben. 

A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.

Kend a tejfölt az elősütött tészta tetejére, szórd meg a feltétekkel, majd süsd további 15 percig.

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Káposztás hasé

Minden bevásárlásnál felmérem a terepet, hogy milyen zöldséget, gyümölcsöt kínálnak elfogadható áron, mi az amit érdemes venni. Már nem tudom hanyadik alkalommal járok úgy, hogy horribilis összegekért látom a paradicsomot, paprikát, uborkát, de még a jégcsapretket is. Valamit persze kell venni, így esett a választásom egyik alkalommal a káposztára. Gondoltam készítek belőle egy jó kis mozaik salátát, friss répával, kukoricával, de végül a névnapomra sütöttem belőle pici kis vendégváró falatkákat. Azt hiszem Gy. ennek a verziónak jobban örült, de ami késik nem múlik, hamarosan jön a mozaik saláta receptje is. Kell a vitamin! :D

káposzta leveles tészta vendégvárók tojás bors

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 közepes fej káposzta

2 ek cukor

1 csapott ek só

sok frissen őrölt bors

pici olaj

1 tojás

káposzta leveles tészta vendégvárók tojás bors

Elkészítés:

Elsőként a káposztát kell elkészítened. Ez a dolog egyszerű, de kicsit macerás része. A jó hír viszont, hogy akár előző nap is elkészítheted.

A káposztát reszeld le, vagy vágd apróra.

Sózd be és hagyd fél órát állni, hogy átjárja a só és levet eresszen.

Ha letelt az idő, jó alaposan nyomkodd ki.

Hevíts egy kevés olajat egy nagy lábosban, majd karamellizáld raja a cukrot.

Jöhet hozzá a káposzta is. Ízesítsd frissen őrölt borssal.

Fedő alatt, gyakori keverés mellett párold puhára. (Ez sajnos elég sok idő lesz, kb fél óra.)

Ha kész a töltelék, jöhetnek a falatkák: A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki és szaggass kis köröket a tésztából.

Tegyél 1-1 kiskanálnyi tölteléket a tésztára, majd hajtsd félbe őket. Jó alaposan nyomkodd le a széleket.

Kend meg felvert tojással és sorakoztasd sütőpapíros tepsire őket.

Süsd 200 fokon 10-12 percig a falatkákat. 

káposzta leveles tészta vendégvárók tojás bors

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Spenótos-fetás falatkák

Megint egy gyors, sós nasi ötletet hoztam, amit akkor is be lehet vetni, ha hirtelen jelentkeznek be a vendégek egy rapid randira. Frissen kisütve az igazi, de én például simán eleszegetem másnap is. Sőt, egy jó kis salátával még laza vacsinak, vagy egy könnyű ebédnek is jó lehet. (Legalábbis nálam. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy Gy.-nek is elég lenne, de elcsemegézhet utána mondjuk 1-2 szelet párizsis szendvicset is. XD)

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 csomag spenót

2 fej fokhagyma

1 fej hagyma

2 kk só

1 kk bors

1 tojás

100 g feta sajt

kevés liszt a nyújtáshoz

1 ek olaj

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd futtasd meg egy kevés olajon.

Jöhet hozzá a spenót, amit ízesíts sóval, borssal.

Főzd kb. 10 percig, majd tedd félre kihűlni.

Közben a feta sajtot vágd kis kockákra és melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd egy pohárral szaggass belőle nagyobb köröket.

Tegyél 1-1 púpos kiskanálnyi tölteléket a spenótból a tészta korongokra, majd szórd meg egy kevés feta sajttal.

Hajtsd félbe a tésztákat, és egy villa segítségével jól nyomkodd össze a széleknél. A falatkák tetejét 1-2 helyen szurkáld meg, hogy ki tudjon belőlük szökni a gőz.

Kend le őket felvert tojással, majd sorakoztasd mindet egy sütőpapíros tepsire.

Süsd kb. 10-12 percig a nasikat, míg szépen megpirulnak.

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Tipp: Persze lehet kis batyukat, csigákat, vagy más tetszőleges formájú falatkákat is készíteni.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Szilveszteri "rakéták": Egyszerű virslis partifalatkák

A baráti társaságunkban kb. elsőként költöztünk el otthonról, így adta magát a helyzet, hogy elég sok buli volt/van/lesz nálunk. A szokásos szendvicses, pizzás parti kezdett már uncsivá válni így elgondolkodtam, hogy mi az, amit gyorsan el lehet készíteni, mindenki szereti, hidegen is jó, nem kell hozzá evőeszköz, viszonylag olcsó és bárki bármikor rájárhat. Így jutottam el a leveles tésztáig. Nagyon szeretek vele dolgozni, jó sok poszt volt/van/ lesz a felhasználásával.  Szilveszter alkalmából abszolút az ünnepre szabtam, virslit tekertem bele és rakétaként tálaltam. Nézzétek meg, hogyan készül.

virsli leveles tészta szilveszter mustár vendégvárók tojás

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

pici liszt

fél kg vékony virsli, olyan, ami nem durran szét könnyen!

2-3 ek mustár

1 tojás

bors, zöldfűszer (én rozmaringgal szeretem)

virsli leveles tészta szilveszter mustár vendégvárók tojás

Elkészítés:

A tésztát előző este vedd ki a fagyasztóból, hogy felolvadjon. 

Miután megbizonyosodtál róla, hogy kiengedett a tészta, a sütőt melegítsd elő 200 fokra. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.

A virsliket felezd vagy harmadold, attól függően, hogy mekkora falatkákat szeretnél.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki téglalap alakban, kb fél cm vastagra a leveles tésztát.

Kend meg mustárral és szórj rá frissen őrölt borsot. 

Vágd fel a tésztát vékony csíkokra - szerintem úgy néz ki jól, ha maximum 1 cm széles - majd tekerd körbe vele a virsliket. Jól nyomkodd össze a végeket, nehogy sütés közben szétnyíljanak.

Sorakoztasd tepsire őket, majd egy felvert tojással kenegesd le mindet és ha van kedved enyhén szórd meg a kedvenc zöldfűszereddel. Én rozmaringgal szoktam, szerintem nagyon feldobja.

Süsd kb. 12 percig. (Ha nem találom elég pirosnak, adok nekik 2 perc légkeverést.)

virsli leveles tészta szilveszter mustár vendégvárók tojás

Tipp:

Ha rakétákat szeretnél sütés előtt szúrj a virslikbe saslik pálcikákat, majd ha már kihűltek vágj sajtból háromszögeket, majd tűzd a rakéták végére. Ilyen egyszerű!

Készíthetsz mellé házi salsa szószt, ami még jobban feldobja a falatkákat és a hangulatot is. :) 

Jó bulizást kívánok!

További ünnepi ötletekért és receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

4 Tovább

Szilveszteri hidegtál

A családi összejöveteleinken – mivel szerencsére egyre többen vagyunk – a közös étkezést nagyon macerás megoldani, mert már nehezen férünk el egy asztalnál (értsd.: több összetolt asztalnál), így sokszor hidegtálakat készítünk, amihez nem feltétlenül kell szigorúan az asztalhoz ülni. Karácsony első napján, 25-én és szilveszterkor is különböző saláták, sültek kerülnek az ünnepi asztalra, amire a család és a barátok bármikor rájárhatnak. Persze arra figyelünk, hogy a majonézes, joghurtos ételek elég könnyen romlanak, így ha lement a nagy roham, gyorsan hűtőbe is tesszük a finomságokat. Jó lesz a maradék másnap reggelire. :D

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

A családi repertoárba az évek során elég sokféle saláta bekerült. Kezdetben persze mi is a hagyományos franciasalit és a majonézes krumplit váltogattuk. Utóbbiba mostanában gyakran belekerül a burgonya és a lilahagyma mellé egy kevés alma is. A tésztasalikat ( majonézes-joghurtos tésztasaláta, csirkés tésztasaláta) csak néhány éve készítjük, de úgy tűnik, hogy imádja a család, így biztosan visszatérő vendég lesz nálunk. Kicsit extrább, de nagy kedvenc a mozaiksaláta, a Stahl-féle kelkáposztasali, a tojássaláta és a paradicsomos svédgomba is. Utóbbit egy időben Anya hanyagolta, mert a gyerekek nincsenek oda a gombáért, de egyre többen megszerették, úgyhogy lassan-lassan visszakerül a menüre.

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

A salátákon túl elmaradhatatlan nálunk a töltött tojás és a tormás sonkatekercs. Mindig ez a két étel az, ami elsőként eltűnik a tálakról, így érdemes gyorsnak lenni és az elsők között szedni belőlük. Nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, néhány pillanat alatt. :)

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

Husik tekintetében általában az egyszerű rántott hús és a minifasírt a befutó, hiszen ezeket hidegen is szereti mindenki, de olykor-olykor kerül az asztalra különlegesebb falat is. Próbáljátok ki például ezt az isteni aszalt barackkal töltött karajt. Tuti feldobja a már megszokott hidegtálakat.

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

Végül következzen a juhtúrós-fokhagymás golyó. Aláírom, hogy ez az étel kicsit megosztó lehet a temérdek fokhagyma miatt, de nálunk a család és a baráti kör is imádja, így mi mindig készítünk. Íme a recept:

Hozzávalók a fokhagymás golyóhoz:

50 dkg túró

25 dkg juhtúró

5-10 dkg vaj

4-5 duci gerezd fokhagyma

őrölt bors

1 kk mustár

1 kk só

reszelt füstölt sajt a díszítéshez

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

Elkészítés:

A túrót és a juhtúrót törd össze, lazítsd vajjal, majd ízesítsd sóval, borssal, mustárral és persze a tetemes mennyiségű áttört fokhagymával.

Doldozd össze az egészet.

Formázz kis golyókat a masszából, majd forgasd meg reszelt sajtban őket. Ha nincs időd, tornyozd egy tányérra a golyókat, majd a tetejére reszelj sajtot. Ilyen egyszerű :)

Persze nem csak karácsonyra, hanem a közelgő szilveszterre vagy egyéb családi eseményre is szuper választás lehet, ha a fenti receptek közül válogattok, hiszen előre elkészíthetőek és szépen tálalhatóak. Ráadásul mindenki talál a sokféle étel közül a fogára valót. :)

Remélem tudtam néhány jó ötletet adni és találtok közülük olyat, amit Ti is fel tudtok használni.

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb szilveszteri posztokról. Persze a blogot is érdemes lesz követni, mert további ünnepi receptek kerülnek még fel. Ismered például a malacpofi pogácsát? Vagy a virslis rakétákat? Ha nem, nézz vissza mindenképp! :)

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (85),tojás (49),fincsi ebédek (29),vaj (27),paradicsom (27),karácsony (26),hagyma (26),vendégvárók (26),cukor (25),tejföl (25),liszt (24),advent (24),tej (24),adventi naptár (23),joghurt (23),citrom (22),ráérős reggelik (21),sajt (21),krumpli (19),habtejszín (19),fahéj (19),rohanós vacsorák (19),narancs (19),sonka (18),tejszín (18),kakaópor (18),fokhagyma (17),eper (16),meggy (16),bazsalikom (15),répa (15),túró (15),csokoládé (14),vaníliás cukor (14),leveles tészta (14),mascarpone (13),barack (13),pohárkrémek (12),gyors muffinok (12),alma (11),málna (11),vanília (11),ribizli (11),kolbász (10),petrezselyem (10),étcsokoládé (10),leves (10),porcukor (10),saláta (10),gyümölcs (9),olaj (9),csoki (9),puding (9),húsvét (9),krémsajt (8),snidling (8),dekorcukor (8),csirkemell (8),kukorica (8),pite (8),paprika (8),majonéz (8),szegfűszeg (7),rétes (7),fehércsoki (7),keksz (7),paradicsomszósz (7),sárgabarack (7),dió (7),élesztő (7),lilahagyma (7),szeder (7),rozmaring (7),méz (7),krémleves (7),brownie (6),sajtkrém (6),torta (6),lekvár (6),tészta (6),görög joghurt (6),kakaó (6),piskóta (6),újhagyma (6),bonbon (6),zöldfűszer (6),spenót (5),muffin (5),kaliforniai paprika (5),chili (5),sütőtök (5),kókusz (5),áfonya (5),póréhagyma (5),farsang (5),marcipán (5),őszibarack (5),fánk (5),tök (5),gyorsvacsi (5),sütőpor (5),mustár (5),csoki pasztilla (5),hidegtál (4),ricotta (4),csirke (4),sajttorta (4),menta (4),olívaolaj (4),fehérbor (4),oregánó (4),pizza (4),halloween (4),tejcsokoládé (4),uborka (4),bor (4),szalonna (4),réteslap (4),valentin-nap (4),mozzarella (3),lekvárfőzés (3),palacsinta (3),befőzés (3),chili paprika (3),kelttészta (3),kókuszreszelék (3),káposzta (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),ánizs (3),tócsni (3),szilva (3),gofri (3),brokkoli (3),cheesecake (3),cukkini (3),cseresznye (3),zabkeksz (3),borsó (3),Rohanós vacsorák (3),mák (3),citromfű (3),blogkóstoló (3),zabpehely (3),fondant (3),szalámi (3),mandula (3),kivi (3),nutella (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),étcsoki (3),virsli (3),olívabogyó (3),lepény (3),gyümölcskenyér (3),zöldség (3),mandarin (3),fetasajt (2),olajbogyó (2),trüffel (2),aprósütemény (2),baracklekvár (2),cukormáz (2),cékla (2),gesztenye (2),pesto (2),aszalt áfonya (2),oreo keksz (2),kefír (2),pizzaszósz (2),tejszínhab (2),Édességek (2),banán (2),zselatin (2),linzertészta (2),alaplé (2),nyaralás (2),pasztilla (2),penne (2),szódabikarbóna (2),gyümölcskosárka (2),grillcsirke (2),dzsemfix (2),szerecsendió (2),(2),ananász (2),csiga (2),babapiskóta (2),burgonya (2),curry (2),pogácsa (2),majoranna (2),salsa szósz (2),mézeskalács (2),bors (2),bab (2),kalács (2),bacon (2),lasagne (2),torma (2),rugelach (2),töltött tojás (2),csokikrém (2),rizs (2),mozarella (2),mártogatós (2),gyerekek (2),sütipecsét (2),tortilla (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),pizzagolyó (2),lime (2),feta sajt (2),kacsa (1),kacsacomb (1),körözött (1),pirospaprika (1),ecet (1),kandírozott narancshéj (1),víz (1),barbérlevél (1),churros (1),író (1),párolt lilakáposzta (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),besamel (1),vörösbor (1),búzadara (1),teljes kiőrlésű liszt (1),aszalt szilva (1),pálinka (1),pillecukor (1),pulykamell (1),ősz (1),SAD! (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),VKF (1),ragu (1),pompos (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),linzer (1),meggylekvár (1),barnacukor (1),sertéslapocka (1),sertés (1),lapocka (1),eperlekvár (1),salsa (1),desszert (1),daráltkeksz (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),főétel (1),ebédmenü (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),citom (1),karácsonyi ebéd (1),mogyoró (1),franciasaláta (1),szezámmag (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),avokádó (1),bejgli (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),szósz (1),gumicukor (1),karalábé (1),jelmez (1),darált keksz (1),olíva bogyó (1),kandírozott narancs (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kuglóf (1),dekoráció (1),zeller (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),kifli (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),almáspite (1),szilveszter (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),csokissüti (1),cookies (1),péksütemény (1),vacsora (1),tavasz (1),muffinok (1),aszalt paradicsom (1),kelt tészta (1),zsömle (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),hamburger (1),street food (1),ketchup (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),zselatinfix (1),smarties (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),zselé (1),krém (1),medvehagyma (1),penne (1),rukkola (1),buli (1),képviselő fánk (1),koktél (1),gyümölcslé (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),rum (1),alkohol (1),cheesecake brownie (1),vendégváró (1),quesadilla (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),készülődés (1),chorizo (1),töltött karaj (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),sonkatekercs (1),hamburgerhús (1),töltelék (1),velence (1),pizzafeltét (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),teszínhab (1),lecsó (1),csilipaprika (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),panír (1),parmezán (1),csokipasztilla (1),ehető ajándék (1),kávé (1),bagett (1),müzli (1),kapcsolat (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),kuszkusz (1),csicseriborsó (1),hús (1),karaj (1),olaszrizling (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),szülinap (1),ballagás (1),ciabatta (1),pizzás csiga (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),körte (1)