Fűszeres paradicsomleves

Anyósom gyönyörűbbnél gyönyörűbb, hatalmas és különleges paradicsomokat nevelget a kertjében. Szinte tangazdaság ami ott van, annyi féle és olyan sok finom pari terem náluk. A múltkor egy óriási kosárral hoztunk el belőle. Kicsit meg is voltam ijedve, hogy úristen mi lesz ennyi paradicsommal, de felesleges volt aggódnom, elfogyott mind egy szálig. A legtöbbet lazán megettük Gy.-vel, de 3 szemből levest főztem. Igen, igen, 3 paradicsomból nem is kicsi adagot. Könnyű dolgom volt, mert egyenként kb. 40 dkg-osak voltak. Mondom én, hogy tangazdaság. :D 

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Hozzávalók:

1-1,5 kg édes paradicsom

1 hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor friss bazsalikom és oregánó

0,5 l húsleves alaplé

1 csapott ek só

frissen őrölt bors

pici olaj

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, előbbit vágd apróra.

A paradicsomokat mosd meg, majd szeleteld nagyobb darabokra. (Természetesen aki szeretné, nyugodtan húzza le a héját.)

Egy kevés olajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát és törd hozzá a fokhagymát.

Jöhet rá a paradicsom, majd a húsleves alaplé és a fűszerek.

Forrald össze, majd botmixerrel pépesítsd.

Pirítóssal és reszelt sajttal tálald. 

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Fehércsokis-kávés krémmel töltött bonbon

Sok családban vannak visszatérő nevek. Nálunk ez a Péter. Nagypapámat, Apukámat és a kisebbik öcsémet is így hívják, ezért a Péter nap viszonylag nagy ünnepnek számít nálunk. Éveken keresztül egy jó kis nyári szalonna sütéssel ünnepeltük meg a nyaralóba, de egy idő után túl sokan lettünk és már nem tudtuk megoldani a lent alvást ennyien. Cserébe most a Nagymamámék kertjében tartjuk, hiszen Papa az eredeti Péter. :) Idén ezt a jó kis bonbont készítettem nekik ajándékba, hiszen nagy kávé fanok mindannyian. :)  

bonbon édességek csokoládé étcsokoládé fehér csokoládé étcsoki fehércsoki csoki kávé tejszín

Hozzávalók:

1 tábla étcsokoládé

fél tábla fehércsoki

3 ek lefőzött kávé

3 ek tejszín

bonbon édességek csokoládé étcsokoládé fehér csokoládé étcsoki fehércsoki csoki kávé tejszín

Elkészítés:

Tördeld össze az étcsokit és folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett, olvaszd fel a csoki 2/3-át.

A többi csokoládét add hozzá a már felolvasztott masszához és keverd addig, míg egynemű lesz az egész. 

A bonbonforma mélyedéseibe csöppents egy kevés olvasztott csokit és szépen kend ki a formákat. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a mélyedéseket.

Tedd hűtőbe kb 20 percre, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Közben a fehércsokit is olvaszd fel és add hozzá a tejszínt és a kávét. Jól keverd össze, majd kanalazz mindegyik mélyedésbe egy kevés krémet.

A maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. Ha a csoki közben besűrűsödött, melegíts rá egy kicsit. 

Tedd hűtőbe a bonbonkákat, majd ha megszilárdult, pattintsd ki a formából őket. 

bonbon édességek csokoládé étcsokoládé fehér csokoládé étcsoki fehércsoki csoki kávé tejszín

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Spenótos paradicsomos rakottas

Paradicsom, feta és zöldfűszerek. Imádom ezt a három alapanyagot kombinálni. Friss, üde, nyárias finomság készül egytől egyig belőlük. :) Ami pluszban jó az alábbi ételben, hogy jó nagy adag, így az egész családot meg tudjátok vendégelni. Egy kis saláta és természetesen valamilyen frissítő habzóbor dukál mellé. Totál Toscana-i hangulatot tudunk a segítségükkel varázsolni. :)

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

Hozzávalók:

500 g tészta

1 csomag spenót

1 hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 nagyobb paradicsom

500 ml paradicsomszósz

1 marék bazsalikom és oreganó

10 dkg feta sajt

só, bors

olaj

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

Elkészítés:

Elsőként a tésztát tedd fel főzni sós vízben.

Közben a hagymát és a fokhagymát pucold meg. Előbbit vágd apróra.

Dinszteld meg egy kevés olajon és törd mellé a fokhagymát is.

Add hozzá a spenótot.

Ízesítsd sóval, borssal.

Forrald össze.

A paradicsomot és a feta sajtot vágd fel, a zöldfűszereket mosd meg.

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és locsolj egy kevés olajat egy nagyobb tepsibe.

Ha kész a tészta, szűrd le, majd forgasd össze a spenótos szósszal. Egyengesd az egészet a tepsibe.

Öntsd a paradicsomszószt a tészta tetejére, majd rakd ki paradicsommal és sajttal. Végül szórd rá a zöldfűszereket, majd mehet is a sütőbe.

Letakarva süsd kb. 15 percig, majd fedő nélkül adj neki további 15-20 percet.

Tálald friss salátával.

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Barackos kevert pite

Nem tudom, hogy mennyire vagytok képben a mostani hozzátáplálási ajánlás terén. A lényeg, hogy a főszabály szerint anyatejes babáknál 6 hónapos korban kell kezdeni a kóstoltatást. Anyukám megőrizte az annó rólam írt füzeteit, mely szerint én már 6 hetesen őszibarackot cuppogtam nagy lelkesen. Ebből is látszik, hogy milyen sokat változott a protokoll ennyi év alatt. Hát Mr. Baba nem olvasta az új ajánlást, így már most nagyon érdeklődő a különböző gyümölcsök iránt. Valószínű persze azért is, mert sokat sütünk, főzünk együtt és ilyenkor mindig megszagoltatom vele az alapanyagokat. Persze minden alkalommal egyre követelőzőbb és szó szerint kuncsorog az őszibarackért. Nagyon kis cuki ilyenkor. Mondjuk akkor már kevésbé mikor tépi ki a kanalat a kezemből, hogy adjak neki is egy keveset. :D 

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Hozzávalók:

2 tojás

250 g tejföl

1 dl olaj

6 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

8 púpos ek liszt

fél csomag sütőpor

5 db őszibarack

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kisebb pite formát. (Nekem szilikonos van, így nem kell kibélelnem sütőpapírral vagy kivajaznom, kiliszteznem.)

A barackokat mosd meg, magozd ki és szeleteld cikkelyekre.

A tojásokat törd fel és keverd ki a cukorral, vaníliás cukorral.

Add hozzá az olajat és a tejfölt is.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, majd szitáld a cukros keverékhez.

Öntsd a masszát a pite formába, majd szépen rakd ki a tetejét a gyümölcsökkel.

Süsd kb. 20 percig. 

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Őszibarack leves

Pár éve még ismerőstől kellett beszerezzük a télire eltett barack befőtthöz a gyümölcsöt, idén pedig annyi van, hogy nem győzzük feldolgozni. Így barackot eszünk barackkal. Reggelire szuper egy kis joghurttal elkeverve, ebédre pedig leves készülhet belőle. Ebben a melegben mondjuk nem is vágyom erősebb levesekre, tökéletes egy hűsítő, gyümölcsös finomság, ami ráadásul pikk-pakk el is készül. Csak arra kell figyelni, hogy nagyon könnyen romlik, így azonnal hűtőbe kell tenni. 

őszibarack barack fincsi ebédek vanília vanília kivonat tej főzőkrém leves krémleves

Hozzávalók:

1 kg őszibarack

fél l tej

2 dl főzőkrém vagy sűrű tejszín

2 kk vanília kivonat

őszibarack barack fincsi ebédek vanília vanília kivonat tej főzőkrém leves krémleves

Elkészítés:

A barackokat mosd meg, magozd ki és pucold meg.

A nagy részét vágd nagyobb darabokra.

Add hozzá a főzőkrémet és a tejet.

Turmixold össze botmixerrel.

Ízesítsd a vanília kivonattal. 

A maradék barackot szeleteld fel és add hozzá a leveshez.

Behűtve tálald.

őszibarack barack fincsi ebédek vanília vanília kivonat tej főzőkrém leves krémleves

Tipp: Citromlével, fahéjjal tudod még ízesíteni. Szerintem plusz cukor nem kell hozzá, de persze keverhetsz bele, ha úgy érzed, hogy nem elég édes.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Szedres kakaós pite

Meséltem már a fő szeder beszerző helyünkről? Na, nem egy szupi termelői piacra kell gondolni, hanem egy üres telekről. Velencén ugyanis pár házzal lejjebb, van egy hatalmas beton placc. Régen kőbánya volt, ma gagyi teniszpályaként funkcionál. A pályát egy tüskés bozótos határolja körbe, ami azért is izgi, mert ha lemész három teniszlabdával, jó esetben is csak egy darabbal térsz vissza. Azzal is csak azért, mert a végső pár ütésnél nagyon vigyáztál, nehogy az utolsót is elnyelje a bokor rengeteg. Kora tavasszal akár kincskeresést is szervezhetsz ide, mert minimális offroaddal könnyen megtalálhatod az előző nyáron elvesztett lasztikat. :D

Na, de vissza a szederre! Az óriási elvadult bozótos, fincsi szedreket rejt. Csak arra kell figyelni, hogy időbe menjen az ember, mert pillanatok alatt túlérik és rászárad a bokorra a gyümölcs. 

szeder édességek olaj tejföl sütőpor kakaó kakaópor liszt cukor tojás

Hozzávalók:

2 tojás

250 g tejföl

1 dl olaj

6 ek cukor

8 ek liszt

2 púpos ek kakaópor 

fél csomag sütőpor

20 dkg szeder

szeder édességek olaj tejföl sütőpor kakaó kakaópor liszt cukor tojás

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kisebb pite formát. (Nekem szilikonos van, így nem kell kibélelnem sütőpapírral vagy kivajaznom, kiliszteznem.)

A szedreket mosd meg.

A tojásokat törd fel és keverd ki a cukorral.

Add hozzá az olajat és a tejfölt is.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáld a cukros keverékhez.

Öntsd a masszát a pite formába, majd szépen rakd ki a tetejét a gyümölcsökkel.

Süsd kb. 20 percig. 

szeder édességek olaj tejföl sütőpor kakaó kakaópor liszt cukor tojás

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Őszibarackos "kánikula" desszert

Kisgombóccal nem egyszerű megoldani a sütés-főzést, mert Őfelsége bizony 100%-os figyelmet igényel. Egy darabig azt a taktikát folytattam, hogy a nemlétező avásidejében intéztem a háztartási teendőket. Ez két okból sem volt működőképes. Egyrészt nagyon hamar felébredt a csörömpölésemre, másrészt kb. semmi időm nem volt picit pihenni, töltekezni. A mártír szerephez túl önző vagyok, így taktikát váltottunk: Egyszerűen bevonom a tennivalóimba, azaz viszem magammal az úrfit a pihiszékével és a játékhadseregével együtt a konyhába is. Főzés közben mindent elmagyarázok neki. (Hát nem lehet elég korán kezdeni a főzőcskézést, amúgy sem. :D) Persze csak egyszerűbb, gyors receptekkel próbálkozunk, mert a türelme azért véges. Az első együtt készített finomságunk az alábbi sütés nélküli édesség. Ha nekem ment egy 3 hónapos diktátorral, akkor Nektek is fog! :)  

őszibarack barack habtejszín zselatinfix tejföl porcukor

Hozzávalók:

200 g habtejszín

250 g sűrű tejföl

4 ek porcukor

1 csomag zselatinfix

5 nagy őszibarack

kb. fél csomag babapiskóta

őszibarack barack habtejszín zselatinfix tejföl porcukor

Elkészítés:

A habot kezd el felverni és közben add hozzá a zselatinfixet és a cukrot.

Forgasd a tejfölhöz.

A barackokat mosd meg és vágd apróra. (Ha gondolod előtte pucold is meg.) Adagold a gyümölcsöt a habos masszába. Jól keverd össze, de vigyázz, a habot ne törd össze. 

Szedj elő egy szilikonos vagy egy sima őzgerinc formát.

Utóbbit a biztonság kedvéért béleld ki folpackal, hogy könnyen ki tudd szedni a desszertet.

Kanalazd a gyümölcsös hab felét a formába, majd rakd ki babapiskótával. 

Jöhet a maradék barackos krém, majd újra a piskóta.

Tedd hűtőbe néhány órára, de akár egy éjszakára a desszertet.

Óvatosan csúsztasd ki a formából, majd díszítsd egy kevés barackkal.

őszibarack barack habtejszín zselatinfix tejföl porcukor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zöldfűszeres sajtkrémmel töltött masni

Annyira nagy sikere volt a bacon-ös és a pizzás masninak, hogy nem tudok tőlük elvonatkoztatni és ismét egy hasonló sós finomságot készítettem. Szuper vendégváró ez is, úgyhogy egy kevésbé meleg napon nyugodtan próbáljátok ki. Persze mindenképp friss zöldfűszerrel érdemes ízesíteni, ezt ne spóroljátok el. Nálunk abszolút működik egyébként a panelkertészet: tele van az erkély Gy. chili paprika töveivel és az én kis fűszernövényeimmel. Persze ezek az óriási hőhullámok nem kedveztek nekik, de sok-sok locsolással próbáljuk őket életben tartani. :D  

leveles tészta vajkrém tejföl zödfűszer snidling bazsalikom oregánó sajt tojás vendégvárók

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

200 g natúr sajtkrém vagy vajkrém

2-3 ek tejföl

1 nagy csokor zöldfűszer (nálam snidling, bazsalikom, oregánó)

kis darab póréhagyma vagy 2-3 szál újhagyma

1 kk só

sok őrölt bors

5 dkg sajt

1 tojás

1 kk szárított oregánó (vagy más zöldfűszer)

pici liszt a nyújtáshoz

leveles tészta vajkrém tejföl zödfűszer snidling bazsalikom oregánó sajt tojás vendégvárók

Elkészítés:

A hagymát és a zöldfűszereket mosd meg, majd vágd apróra.

Egy nagyobb tálban keverd össze a sajtkrémet és a tejfölt, majd szúrd bele a hagymát és a fűszereket is.

Sózd, borsozd.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd téglalap alakúra.

Kend le a fűszeres sajtkrémmel a tészta egyik felét, majd reszelj rá egy kevés sajtot.

Borítsd rá a mások oldalát, majd nyomkodd picit össze.

Vágd kb. 1-2 cm vastag és 10 cm hosszú csíkokra az összehajtott tésztát, majd középen csavard meg kétszer.

Tedd a masnikat sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend le jó alaposan felvert tojással.

Szórd meg őket a maradék reszelt sajttal és egy kevés szárított oregánóval. 

Süsd 200 fokon kb. 12 percig.

leveles tészta vajkrém tejföl zödfűszer snidling bazsalikom oregánó sajt tojás vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Spenótos-ricotta-s palacsinta

Nagy kedvenc nálunk a hortobágyi húsos palacsinta. Egyszer nagyon sok palacsintánk maradt töltetlenül, így elkezdett járni az agyam, hogy mit is lehetne vele kezdeni és így jutottam el egy sonkás-spenótos verzióhoz. Mi imádjuk, azóta többször is elkészítettük már. Persze a hortobágyi marad a kedvenc, de ez is egy jó alternatíva, ha nem akarunk olyan sokat vacakolni a pörkölttel, mégis finom falatokra vágyunk. 

spenót fincsi ebédek ricotta palacsinta paradicsom besamel fokhagyma hagyma

Hozzávalók a töltelékhez:

250 g spenót

3 gerezd fokhagyma

1 fej hagyma

1 doboz ricotta

1 kk só, őrölt bors

pici olaj

10 dkg sajt

6 közepes paradicsom

Hozzávalók a 12 db sós palacsintához:

3 tojás

12 ek liszt

1 kk só

4 dl tej

4 ek olaj

Hozzávalók a besamel mártáshoz:

2 ek vaj

2 púpos ek liszt

5 dl tej

1 kk só, bors, szerecsendió

spenót fincsi ebédek ricotta palacsinta paradicsom besamel fokhagyma hagyma

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a palacsinta tésztát: Ehhez a lisztet, a tojást, a sót, az olajat és a tejet jó alaposan keverd össze, majd pihentesd kb. fél órát.

Közben a hagymát vágd apróra, majd a zúzott fokhagymával együtt pirítsd meg egy kevés olajon. Jöhet rá a spenót is.

Ízesítsd sóval, borssal, majd tedd félre, hogy kicsit kihűlhessen.

Süsd ki a palacsintákat.

Közben karikázd fel a paradicsomot, majd a ha már nem túl forró a spenótos krém, keverd bele a ricotta-t is. (Ha friss vagy szálas spenótból dolgoztál, előtte botmixerrel kicsit pürésítheted.)

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

A palacsintákat egyenként töltsd meg a spenóttal és szórj rá a paradicsomból.

Tekerd fel őket és a széleit hajtsd vissza, nehogy kifollyon a töltelék.

Rakd kivajazott tepsibe a palacsintákat, majd készítsd el a besamel mártást. Ehez a vajat forrósítsd fel, dolgozd bele a lisztet, majd öntsd fel tejjel, sózd, borsozd és reszelj bele szerecsendiót. (Én utóbbit kihagyom, mert nem vagyok oda az ízéért, de Ti használjátok bártan!)

Öntsd rá a palacsintákra és szórd meg reszelt sajttal.

Mehetnek is sütőbe kb. fél órára, míg megpirul a sajt.

spenót fincsi ebédek ricotta palacsinta paradicsom besamel fokhagyma hagyma Tálald friss salátával.

Tipp:

Palacsinta helyett bármilyen tésztával elkészíthető! Ebben az esetben főzz ki egy zacskó tésztát, majd szűrd le. Rakd tepsibe és keverd össze a spenóttal. Rakd ki paradicsom karikákkal, majd öntsd rá a besamel mártást és reszelj rá sajtot. Végül süsd össze az egészet. 

0 Tovább

Levendulás fehércsoki bonbon barackpálinkába áztatott őszibarackkal

Mindkét Nagymamám Anna, így a július 26. nálunk is nagy ünnepnek számít. Szabó Papáék már napokkal előre készülődnek, bevásárolnak, kertet rendeznek, takarítanak, előkészítik az ételeket, majd a nagy napon berendezik a teraszt. A kovászos uborka szinte kötelező elem, így az időjárástól függően Mama mindig bekészít egy jó nagy adagot. A nagy nap délelőttjén Papa hagymát pucol, húst aprít, majd kora délután kiköltözik a hátsó kertbe az alapanyagokkal és egy üveg vörös borral. Nagy szakértelemmel megfőzi a fincsi marha pörköltet, 6-tól pedig érkezhetnek is a vendégek. Idén sajnos különböző okokból a buli kisebb kaliberű volt, de az ajándékok és a sok szép virág persze nem hiányozhatott. A két Mamának én az alábbi különleges bonbont készítettem. Szerintem örültek neki. Isten éltesse Őket még egyszer! 

fehércsoki fehércsokoládé csoki csokoládé levendula bonbon édességek barack őszibarack pálinka barackpálinka

Hozzávalók:

1 tábla fehér csokoládé

2 kk levendula

1 kisebb őszibarack (vagy néhány szem aszalt barack)

kb. 4 cl barackpálinka

fehércsoki fehércsokoládé csoki csokoládé levendula bonbon édességek barack őszibarack pálinka barackpálinka

Elkészítés:

Elsőként a barackot hámozd meg és vágd nagyon pici darabokra. Áztasd be a pálinkába. Én kb. egy napig áztattam és így sem lett vészesen erős.

Ezt követően tördeld össze a csokit és folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett, olvaszd fel a csoki 2/3-át.

A többi csokoládét add hozzá a már felolvasztott masszához és keverd addig, míg egynemű lesz az egész. Szórd bele a levendulát.

A bonbonforma mélyedéseibe csöppents egy kevés levendulás csokit és szépen kend ki a formákat. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a mélyedéseket.

Tedd hűtőbe kb 20 percre, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Vedd elő a pálinkába áztatott barackot és kanalazz minden csokival kikent mélyedésbe egy keveset.

A maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. Ha a csoki közben besűrűsödött, melegíts rá egy kicsit. 

Tedd hűtőbe a bonbonkákat, majd ha megszilárdult, pattintsd ki a formából őket. 

fehércsoki fehércsokoládé csoki csokoládé levendula bonbon édességek barack őszibarack pálinka barackpálinka

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Paradicsomos ragu

A paradicsom-bazsalikom-fokhagyma trió nálam verhetetlen. Pláne ha hozzá jön még egy kis bacon és chili is, tuti a boldogság. Szerencsére Gy. sem veti meg ezeket a finom falatokat, így nincs is nehéz dolgom a konyhában. Bár, ha jobban belegondolok ő kevesebbel is beérné: szerintem kiegyezne chili paprikával és frissen sütött bacon-nel. Azért én nyilván nem állok meg ennyinél, úgyhogy, ha van kedvetek olvassatok tovább! :)

bacon rohanós vacsorák hámozott paradicsom paradicsom bazsalikom hagyma fokhagyma sajt

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kis csomag bacon

1 db hámozott paradicsom konzerv

1 marék bazsalikom

1 kk só, bors

1-2 chili paprika ízlés szerint

bacon rohanós vacsorák hámozott paradicsom paradicsom bazsalikom hagyma fokhagyma sajt

Elkészítés:

A hagymát és a bazsalikomot vágd apróra, a bacont szeleteld fel, a chili paprikát pedig vágd karikára.

Süsd meg a szalonnát, majd tedd félre.

Pirítsd meg a hagymát a bacon maradék zsírján, de ha nincs elég, használhatsz egy kevés olívaolajat. Törd bele a fokhagymát is.

Öntsd hozzá a hámozott paradicsomot és nyomkodd kicsit szét a parikat. Ízesítsd sóval, borssal, bazsalikommal, majd szórd bele a chili paprikát is.

Forrald össze a mártást, majd keverd a szószba a bacont. Persze azt is lehet, hogy külön kínálod, így végig ropogós marad a szalonna.

Tálald friss salátával és a kedvenc tésztáddal/galuskáddal. Szórd meg a szószt friss bazsalikommal és sajttal, így mutatósabb és finomabb lesz az étel.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

4 Tovább

Almás pite

Mit szóltok ehhez a hőséghez? Mi a meleg elől 2 hete lemenekültünk Velencére a nyaralóba. Első héten sokat programoztunk, nyaraltunk, mert a Férj végre szabin volt. Nagyon szupi napok voltak. Múlt héten pedig sétágattunk a környéken és a telken, mert Gy. már sajna dolgozott és Velencéről járt fel Budapestre. A hidegfront miatt mondjuk nem volt sok értelme az ingázásnak. :( El is vagyok keseredve, hogy most meg itthon vagyunk a lakótelepen és csak ácsingózunk a hűvös szőlőlugasért és a felfújható medencéért, a Velencei-tóért. De azért kicsit vígasztal, hogy jó sok fincsi gyümölcsöt hoztunk fel és 1-1 sütiért azért csak-csak bekapcsolom a meleg ellenére azt a fránya sütőt. Például ezért az almásért, hiszen tetemes mennyiségű nyári almát sikerült szednünk az elmúlt napokban. :) A süti sütés mindig hangulatjavító intézkedés, úgyhogy neki is állok. :D 

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg hideg vaj

30 dkg liszt

1 csapott ek cukor

1 csipet só

0,5-1 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

1 kg alma

1 kk fahéj

2 ek kristálycukor

fél citrom leve

2 ek étkezési keményítő

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel. 

Óvatosan, kicsinyenként önts hozzá egy kevés vizet, közbe gyúrd össze az egészet, míg egynemű tésztát nem kapsz.

Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd össze.

Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.

A töltelékhez az almát pucold meg, majd vágd kisebb kockákra. Szórd egy fazékba, majd add hozzá a cukrot és a fahéjat. Csavard rá a citrom levét is.

Lefedve párold 5-10 percig, míg a gyümölcs megpuhul, de a roppanósságát azért még nem veszíti el teljesen. Keverd bele az étkezési keményítőt is.

Fedő nélkül főzd még néhány percig.

Tedd félre, hogy kicsit kihűljön.

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

A tésztát oszd ketté, majd nyújts ki egy akkora körlapot, hogy ha beleegyengeted a pite sütődbe kicsit túllogjon a szélén. Egyengesd bele a kihűlt tölteléket.

Nyújtsd ki a másik körlapot is, majd tedd a gyümölcsös töltelék tetejére. Vágj bele néhány rést, hogy a gőz ki tudjon szökni.

Nyomkodd össze a széleknél, majd a felesleget vágd le. Ebből készíthetsz díszítést a pitédre.

Süsd 220 fokon 20 percet, majd mérsékeld a hőfokot 170 fokra és süsd további 40 percig.

Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (122),tojás (83),cukor (65),liszt (64),vaj (50),tej (43),tejföl (39),fincsi ebédek (38),vendégvárók (36),paradicsom (35),joghurt (34),hagyma (34),sajt (31),citrom (30),habtejszín (29),kakaópor (29),ráérős reggelik (29),fahéj (28),sütőpor (27),túró (26),karácsony (26),rohanós vacsorák (26),csokoládé (26),fokhagyma (25),eper (25),advent (24),barack (24),bazsalikom (23),adventi naptár (23),tejszín (22),vaníliás cukor (22),olaj (22),krumpli (21),narancs (21),leveles tészta (20),meggy (20),sonka (20),gyors muffinok (18),porcukor (17),pohárkrémek (17),vanília (16),répa (15),ribizli (15),mascarpone (14),étcsokoládé (14),alma (14),őszibarack (13),csoki (13),málna (12),saláta (12),húsvét (12),leves (12),fehércsoki (12),pite (11),krémsajt (11),snidling (11),kolbász (11),gyümölcs (11),paradicsomszósz (11),petrezselyem (11),dió (11),sárgabarack (10),puding (10),szeder (10),szegfűszeg (10),csirkemell (10),élesztő (10),oregánó (9),piskóta (9),kakaó (9),keksz (9),paprika (9),majonéz (9),lekvár (9),kukorica (9),spenót (8),sajtkrém (8),lilahagyma (8),krémleves (8),tészta (8),rozmaring (8),dekorcukor (8),bonbon (8),zöldfűszer (8),brownie (8),rétes (8),(7),görög joghurt (7),mustár (7),méz (7),újhagyma (6),póréhagyma (6),sütőtök (6),kelttészta (6),muffin (6),torta (6),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),zabpehely (6),csoki pasztilla (5),farsang (5),áfonya (5),medvehagyma (5),szilva (5),marcipán (5),chili (5),gyorsvacsi (5),tejcsokoládé (5),ricotta (5),palacsinta (5),fánk (5),ánizs (5),réteslap (5),tök (5),étcsoki (5),uborka (5),banán (5),cseresznye (5),kókuszreszelék (4),kivi (4),fehérbor (4),menta (4),hidegtál (4),bacon (4),zöldség (4),halloween (4),babapiskóta (4),rizs (4),csirke (4),pizza (4),cukkini (4),fehércsokoládé (4),olívabogyó (4),bor (4),anyák napja (4),olívaolaj (4),cheesecake (4),szalonna (4),valentin-nap (4),körte (4),sajttorta (4),vöröshagyma (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),lasagne (3),gofri (3),chili paprika (3),citromfű (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),szalámi (3),tócsni (3),fondant (3),mandula (3),blogkóstoló (3),zabkeksz (3),zselatinfix (3),mák (3),Rohanós vacsorák (3),brokkoli (3),torma (3),bors (3),mozzarella (3),kávé (3),ehető ajándék (3),borsó (3),gyümölcskenyér (3),levendula (3),mexikói (3),aszalt gyümölcs (3),tortilla (3),nutella (3),csiga (3),besamel (3),pizzaszósz (3),lepény (3),rugelach (3),káposzta (3),virsli (3),mandarin (3),darált hús (2),mézeskalács (2),pálinka (2),mogyoró (2),levendulabirtok (2),magyarprovence (2),szezámmag (2),cékla (2),pesto (2),hamburger (2),Édességek (2),szódabikarbóna (2),cukormáz (2),meggybefőtt (2),tejszínhab (2),gyümölcskosárka (2),tortazselé (2),fetasajt (2),parmezán (2),penne (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),dzsemfix (2),olajbogyó (2),salsa szósz (2),nyaralás (2),burgonya (2),eperlekvár (2),barnacukor (2),tésztasaláta (2),alaplé (2),búzadara (2),ananász (2),gesztenye (2),csicseriborsó (2),aszalt áfonya (2),zselatin (2),linzertészta (2),oreo keksz (2),trüffel (2),Gyors muffinok (2),keményítő (2),kalács (2),aprósütemény (2),majoranna (2),baracklekvár (2),gyerekek (2),étkezési keményítő (2),lime (2),kókusztej (2),cheesecake brownie (2),füstölt sajt (2),töltött tojás (2),curry (2),alkohol (2),csokikrém (2),rum (2),knorr (2),sütipecsét (2),pogácsa (2),mozarella (2),promóció (2),mártogatós (2),pizzagolyó (2),aszalt paradicsom (2),feta sajt (2),kefír (2),szerecsendió (2),bab (2),mogyoróvaj (1),franciasaláta (1),szaloncukor (1),dekoráció (1),aprósütemények (1),kifli (1),étcsokokoládé (1),vanília kivonat (1),ehető ajándékok (1),szósz (1),kandírozott gyümölcs (1),karácsonyi ebéd (1),darált keksz (1),gumicukor (1),ebédmenü (1),jelmez (1),majonézes burgonya (1),főétel (1),aszalvány (1),tárkony (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),kiszúró (1),fatörzs (1),édesség (1),hab (1),bejgli (1),mákos guba (1),főzőkrém (1),desszert (1),gesztenyemassza (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),zöldségkeverék (1),teljes kiőrlésű liszt (1),füge (1),bukta (1),fügelekvár (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),knorr 100% természetes alapok (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),moszonló (1),masni (1),karfiol (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),monoszló (1),bolognai (1),kakaóscsiga (1),fagylalt (1),fagyi (1),barna cukor (1),amerikai palacsinta (1),jégkrém (1),salsa (1),graham liszt (1),blondie (1),túró rudi (1),zödfűszer (1),kínai (1),szójaszósz (1),vajkrém (1),narancslé (1),chilis bab (1),churros (1),víz (1),pirospaprika (1),körözött (1),sűrített tej (1),linzer (1),karalábé (1),zeller (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),feta (1),baileys (1),pompos (1),fehér csokoládé (1),smoothie (1),turmix (1),barackpálinka (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),görögjoghurt (1),kevert (1),gasztroajándék (1),likőr (1),gyümölcsrizs (1),pillecukor (1),rumaroma (1),avokádó (1),hamburgerhús (1),kelt tészta (1),muffinok (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),juhtúró (1),krém (1),készülődés (1),penne (1),zöldbab (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),ciabatta (1),mákosguba (1),eperszósz (1),zselé (1),Anyák Napja (1),street food (1),ketchup (1),olaszrizling (1),képviselőfánk (1),gyümölcslé (1),hús (1),karaj (1),töltelék (1),töltött hús (1),smarties (1),csokiskeksz (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),kandírozott narancs (1),daráltkeksz (1),író (1),szilveszter (1),pizzás csiga (1),cookies (1),csokissüti (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),buli (1),rukkola (1),koktél (1),nachos (1),jalapeno (1),zsömle (1),vacsora (1),reggeli (1),quesadilla (1),chorizo (1),ballagás (1),koriander (1),sertéslapocka (1),ragu (1),sertés (1),lapocka (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),krumplipüré (1),köret (1),pulykamell (1),SAD! (1),aszalt szilva (1),VKF (1),túrókrém (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),almáspite (1),meggylekvár (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kuglóf (1),barbérlevél (1),kandírozott narancshéj (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),ecet (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),ősz (1),steak burgonya (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),teszínhab (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),müzli (1),kapcsolat (1),hawaii (1),szülinap (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),pizzafeltét (1),velence (1),panír (1),hámozott paradicsom (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),bagett (1),csokipasztilla (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),bográcsozás (1),lecsó (1),csilipaprika (1),olíva bogyó (1)

Utolsó kommentek