Őszibarack lekvár

Sajnos az időjárás a gyümölcsöket nálunk sem kíméli, így a múlt hét hétfői vihar leverte a sok szép őszibarackunkat a fákról. Nagyszüleim nagyon aggódtak, hogy tönkremegy a termés, ezért amint lehetett felmentünk és próbáltuk menteni a menthetőt. Bő 6-8 kg őszibarackot szedtünk össze a földről, de a hibás részek kivágása után, sajnos már csak szűk 3 kg maradt. Azért ebből is lett egy jó adag lekvár télire. Főleg ahhoz képest, hogy már többet nem akartam idén elrakni, mert a spájz telítettsége elérte a 100%-ot. :) 

őszibarack lekvár lekvárfőzés befőzés barack cukor dzsemfix citrom

Hozzávalók kb. 10-12 db 2,5 dl-es üveghez:

3 kg puha, érett őszibarack (pucolás, magozás utáni súly)

30 dkg cukor

1 nagy citrom leve

1 csomag dzsemfix

őszibarack lekvár lekvárfőzés befőzés barack cukor dzsemfix citrom

Elkészítés:

Elsőként készítsd elő az üvegeket. A tisztításra tippeket egy előző bejegyzésemben találsz.

A barackokat alapos mosás után pucold meg, majd vágd kisebb darabokra. Nekem nagyon puha volt már a barack, így a héját szinte le lehetett húzni.

Facsard rá a citrom levét. (Ez azért is jó, mert így nem fog megbarnulni.)

Forgasd össze a cukorral, majd egy nagy lábosba kezdd el főzni.

A barack magától szétmállik, de ha szükséges, akkor pépesítsd.

Ha felforrt, keverd bele a dzsemfixet, majd főzd újraforrásig.

Adagold megtisztított üvegekbe, majd tedd száraz dunsztba az itt leírt módon.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Meggylekvár

Tisztába vagyok azzal, hogy a lekvárfőzés elég nagymamás hobbi, de esküszöm, hogy ezekkel a mai dzsemfix csodákkal egyáltalán nem nagy cucc eltenni télire néhány üveggel. Ha szereti a család a lekvárt és esetleg van is a kertben gyümölcsötök, vagy olcsón hozzá tudtok jutni, akkor egy próbát szerintem megér mindenképp, mert a fincsi házit össze sem lehet hasonlítani a bolti verzióval. Persze ha van gondoskodó Nagymama, aki ellátja az egész családot, akkor nem szóltam! :) 

dzsemfix lekvár befőzés lekvárfőzés meggy cukor

Hozzávalók:

3 kg magozott meggy

40 dkg cukor

2 csomag 3:1 dzsemfix

Elkészítés:

A kimagozott, megmosott meggyet jó alaposan keverd össze a cukorral. Én letakarva hagytam néhány órát állni, hogy kicsit levet eresszen és a cukor átjárja a savanykás gyümölcsöt.

Ezt követően botmixerrel pürésítsd a kívánt állagra.

Szórd bele a dzsemfixet, majd kezdd el melegíteni.

Folyamatos kevergetés mellett forrald fel a lekvárt, majd főzd még 5 percig. 

Ha sok lenne a hab, szedd le. 

Adagold tiszta, steril üvegekbe a lekvárt, illetve helyezd száraz dunsztba a ribizlis-sárgabarack lekvárnál leírt módon.

dzsemfix lekvár befőzés lekvárfőzés meggy cukor

Ekkora mennyiségből nekem 2 db 7 dl-es és 5 db 2,5 dl-es befőttes üvegnyi lekvárom lett. 

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

3 Tovább

Ribizlis-sárgabarack lekvár

Van vagy 6 óriási bokor ribizlink a telken és minden évben iszonyú mennyiségű termést hoz. Különösebben senki nincs oda érte, így mindig rám marad az a nemes feladat, hogy elhasználjam. Nem mondom, hogy egyszerű leszedni, de ha már van, akkor mindig megpróbálok kitalálni belőle valamit. Szoktam a mélyhűtőbe rakni jó pár zacskóval, hiszen télen minden gyümölcsöt jobban értékel az ember. Nem csak magában, hanem vegyesen pl. szederrel is fagyasztottam már le. Ebből készült ez a fincsi brownie is, de sajttortákhoz, gyümölcskosárkákhoz és más édességekhez is szuperül fel lehet használni. Főztünk már egyszerű ribizli lekvárt is belőle, aztán tavaly szederrel kombináltuk, idén pedig sárgabarackkal próbáltuk ki.

ribizli sárgabarack lekvár befőzés barack lekvárfőzés

Hozzávalók:

5 kg sárgabarack

2 kg ribizli

4 csomag 3:1 dzsemfix 

kb. 1 kg cukor (én kicsit kevesebbet tettem hozzá, mert elég édes volt a barack)

Elkészítés:

A ribizlit mosd meg, szedegesd le a száráról. (Állítólag villa segítségével könnyebb, de nekem egyszerűbb simán kézzel.)

A barackot szintén mosd meg jó alaposan, majd vágd félbe és szedd ki a magját. Vágd ki a csúnyább, ütődött részeket (ha vannak).

Öntsd rá a cukrot a gyümölcsre, majd egy botmixerrel pépesítsd össze az egészet. Ha szereted, hagyhatsz benne nagyobb darabokat is.

Jó alaposan keverd el a dzsemfixet is a gyümölcspépben, majd kezd el melegíteni.

Forrás után hagyd 5 percet főni, majd adagold steril üvegekbe a lekvárt.  

Jól csavard rá mindegyik üvegre a tetejét, majd tekerd újságpapírba őket és néhány perce állítsd fejre az üvegeket. Pokrócba bugyolálva hagyd kihűlni. Ez 2-3 napot is igénybe vehet. Sokan a fejre állítás után már rögtön a kamra polcra teszik, de mi családilag ezt a módszert használjuk úgyhogy ki vagyok én, hogy ellenkezzek ezzel? :) 

ribizli sárgabarack lekvár befőzés barack lekvárfőzés

Tipp: Ha van mosogatógéped a legjobb, ha ott tisztítod meg az üvegeket, mert tuti sterilek lesznek. Nekem sajna nincs (kellett a hely a konyhában a sütőformáknak XD), ezért én forró vízzel elmosogatom, majd pár másodpercre berakom a mikróba őket. Még sosem romlott meg ezzel a módszerrel se lekvárom, se befőttem, se savanyúságom, úgyhogy nekem bevált.

Minket nem zavar a ribizli magja, de aki nem szereti nyugodtan paszírozza át. A barack héját sem szoktam lehúzni, mert annyira vékony, hogy szerintem nincs értelme, és simán összedolgozható a botmixerrel. Persze ha úgy jobban szeretitek, akkor forrázátok le őket és úgy könnyen le tudjátok szedni a héját.

A fenti mennyiségből nekem 15 darab 2,5 dl-es és 3 darab 7 dl-es befőttesüvegem lett tele lekvárral. 

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (110),tojás (72),liszt (53),cukor (53),vaj (43),tej (36),vendégvárók (35),tejföl (35),fincsi ebédek (34),joghurt (33),hagyma (32),paradicsom (32),sajt (31),citrom (29),ráérős reggelik (27),kakaópor (27),rohanós vacsorák (26),karácsony (26),habtejszín (26),eper (25),csokoládé (24),advent (24),túró (23),adventi naptár (23),fokhagyma (22),fahéj (22),narancs (21),sütőpor (21),sonka (20),bazsalikom (20),krumpli (20),vaníliás cukor (20),leveles tészta (19),meggy (19),barack (19),tejszín (19),olaj (18),gyors muffinok (17),porcukor (16),pohárkrémek (16),répa (15),ribizli (15),vanília (14),mascarpone (14),húsvét (12),alma (12),saláta (12),étcsokoládé (12),csoki (12),málna (12),krémsajt (11),kolbász (11),petrezselyem (11),fehércsoki (11),sárgabarack (10),leves (10),pite (10),csirkemell (10),dió (10),snidling (10),paradicsomszósz (10),gyümölcs (10),puding (9),élesztő (9),majonéz (9),kukorica (9),paprika (9),lilahagyma (8),lekvár (8),brownie (8),sajtkrém (8),őszibarack (8),piskóta (8),dekorcukor (8),tészta (8),kakaó (8),szeder (7),szegfűszeg (7),keksz (7),méz (7),görög joghurt (7),bonbon (7),rétes (7),krémleves (7),rozmaring (7),spenót (7),oregánó (7),mustár (7),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),újhagyma (6),póréhagyma (6),zöldfűszer (6),torta (6),(5),muffin (5),áfonya (5),zabpehely (5),uborka (5),medvehagyma (5),chili (5),marcipán (5),kelttészta (5),csoki pasztilla (5),farsang (5),tök (5),gyorsvacsi (5),tejcsokoládé (5),ricotta (5),cseresznye (5),banán (5),palacsinta (5),fánk (5),sütőtök (5),cukkini (4),cheesecake (4),pizza (4),olívaolaj (4),bacon (4),menta (4),hidegtál (4),kivi (4),halloween (4),fehércsokoládé (4),étcsoki (4),anyák napja (4),babapiskóta (4),kókuszreszelék (4),szalonna (4),fehérbor (4),zöldség (4),csirke (4),bor (4),réteslap (4),valentin-nap (4),sajttorta (4),olívabogyó (4),lasagne (3),ánizs (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),borsó (3),levendula (3),mozzarella (3),gofri (3),szalámi (3),befőzés (3),Rohanós vacsorák (3),mák (3),zabkeksz (3),blogkóstoló (3),tócsni (3),lekvárfőzés (3),szilva (3),vöröshagyma (3),brokkoli (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),mandula (3),fondant (3),torma (3),citromfű (3),mandarin (3),tortilla (3),csiga (3),virsli (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),lepény (3),besamel (3),gyümölcskenyér (3),nutella (3),pizzaszósz (3),rizs (3),káposzta (3),rugelach (3),mézeskalács (2),cukormáz (2),mogyoró (2),alaplé (2),pesto (2),trüffel (2),darált hús (2),tejszínhab (2),Édességek (2),pálinka (2),zselatinfix (2),olajbogyó (2),szódabikarbóna (2),hamburger (2),oreo keksz (2),penne (2),gesztenye (2),salsa szósz (2),zselatin (2),fetasajt (2),burgonya (2),dzsemfix (2),nyaralás (2),aszalt áfonya (2),ananász (2),bors (2),parmezán (2),feta sajt (2),grillcsirke (2),csicseriborsó (2),kávé (2),eperlekvár (2),pasztilla (2),búzadara (2),cékla (2),curry (2),rum (2),sütipecsét (2),lime (2),majoranna (2),gyümölcskosárka (2),kókusztej (2),gyerekek (2),csokikrém (2),promóció (2),Gyors muffinok (2),baracklekvár (2),alkohol (2),knorr (2),töltött tojás (2),kalács (2),bab (2),kefír (2),tésztasaláta (2),pizzagolyó (2),füstölt sajt (2),levendulabirtok (2),aprósütemény (2),cheesecake brownie (2),magyarprovence (2),szerecsendió (2),pogácsa (2),linzertészta (2),mártogatós (2),mozarella (2),hab (1),olíva bogyó (1),salsa (1),szósz (1),gesztenyemassza (1),darált keksz (1),író (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),kuglóf (1),bejgli (1),dekoráció (1),ehető ajándékok (1),krumplifánk (1),karácsonyi ebéd (1),mákos guba (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),ebédmenü (1),főétel (1),majonézes burgonya (1),jelmez (1),gumicukor (1),zöldségkeverék (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),desszert (1),kifli (1),aszalvány (1),fatörzs (1),gasztroajándék (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),barna cukor (1),szójaszósz (1),kínai (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),étkezési keményítő (1),keményítő (1),masni (1),moszonló (1),chilis bab (1),trnd (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),monoszló (1),daráltkeksz (1),vajkrém (1),blondie (1),zödfűszer (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),aranygaluska (1),besamel mártás (1),churros (1),víz (1),pirospaprika (1),körözött (1),sűrített tej (1),linzer (1),karalábé (1),zeller (1),kandírozott narancs (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),baileys (1),pompos (1),görögjoghurt (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),turmix (1),karfiol (1),narancslé (1),kevert (1),rumaroma (1),sütögetés (1),likőr (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),szezámmag (1),ősz (1),smarties (1),cookies (1),csokiskeksz (1),olaszrizling (1),töltött hús (1),hamburgerhús (1),csokissüti (1),zselé (1),Anyák Napja (1),vacsora (1),street food (1),ketchup (1),töltelék (1),hús (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),eperszósz (1),karaj (1),mákosguba (1),munkaebéd (1),habfixáló (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),áfonyalekvár (1),buli (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),nachos (1),rukkola (1),koktél (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),készülődés (1),jalapeno (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),aszalt paradicsom (1),péksütemény (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),chorizo (1),tavasz (1),koriander (1),szülinap (1),VKF (1),aszalt szilva (1),ragu (1),sertéslapocka (1),sertés (1),pulykamell (1),SAD! (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szilveszter (1),körte (1),penne (1),lapocka (1),vörösbor (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),lilakáposzta (1),ecet (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),kacsacomb (1),kacsa (1),párolt lilakáposzta (1),rántott (1),panírozás (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),ételfesték (1),hawaii (1),margarin (1),bevonat (1),kapcsolat (1),kuszkusz (1),pizzafeltét (1),pizzás csiga (1),csokipasztilla (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),csilipaprika (1),lecsó (1),velence (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),tökfaragás (1)