Vaníliás bundás kalács

Arra gondoltam így karácsony másnapján, hogy  hozok alternatívát arra is, hogy mire lehet felhasználni a kicsit már szikkadt ünnepi kalácsot. Fűszerekkel, friss túrókrémmel és bogyós gyümölcsökkel egy teljesen új ételt készíthetünk belőle, így biztosan szívesen fogyasztja majd mindenki. Ráadásul nem is egy hatalmas erőfeszítés elkészíteni. Ennyi talán belefér a téli szünetben is. :)

kalács advent karácsony tojás túró ricotta tejföl porcukor fahéj gyümölcs tej málna eper meggy

Hozzávalók a kalácshoz:

1 kisebb kalács

2-3 tojás

1 dl tej

1 csomag vaníliás cukor

1 kk fahéj

2 ek vaj a sütéshez

Hozzávalók a feltéthez:

20 dkg gyümölcs vegyesen (én most málnát, epret és meggyet használtam)

150 g túró vagy ricotta

3 ek tejföl

2 ek porcukor

1 kk. vaníliás cukor

Elkészítés:

Az epret vágd kockára, majd egy pici lábosba kezd el melegíteni a gyömölcsöket, hogy egy kis levet eresszenek. Villával kicsit megnyomkodhatod őket, de ne pürésítsd össze, mert úgy a jó, ha a gyümölcsök egy része megmarad egyben.

A túrót keverd össze a tejföllel és a cukorral, vaníliás cukorral.

A kalácsot vágd fel, a tojásokat verd fel, majd add hozzá a tejet, a vaníliás cukrot és a fahéjat is. 

Egy kevés vajat olvassz fel a serpenyőben, és a tojásba megforgatott kalácsszeletek mindkét oldalát süsd néhány percig.

Rendezd tányérokra a kalácsokat és kínáld a túrókrémmel és a gyümölcsökkel.

További ünnepi ötletekért és receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

2 Tovább

Reggeli túrókrém 

Ilyen melegben én már nem kívánom reggelire a bundáskenyeret, a szalonnás rántottát, simán "beérem" egy joghurtos-gyümölcsös finomsággal is. Ez a desszert nálam telitalálat, az meg már csak a hab a tortán, hogy 4 hozzávalóból, 10 perc alatt (mosogatással együtt), elkészíthetjük, így akár hétköznap reggel, munka előtt is összedobhatjuk. 

gyümölcs eper túró pohárkrémek ráérős reggelik görög joghurt méz

Hozzávalók:

25 dkg túró

3-4 púpos ek görög joghurt

3 ek méz (ízlés szerint több-kevesebb)

15 dkg gyümölcs (nálam most eper, de alig várom, hogy kipróbáljam őszibarackkal)

gyümölcs eper túró pohárkrémek ráérős reggelik görög joghurt méz

Elkészítés:

A túrót keverd ki jó alaposan a joghurttal és a mézzel.

Az epreket csumázd ki és vágd fel, majd add hozzá a túrókrémhez.

Lehűtve tálald.  

Tipp: Ízesítheted még egy narancs vagy egy citrom kifacsart levével, fahéjjal, vaníliával, egy kevés mentával, citromfűvel vagy akár kókusszal is.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon

0 Tovább

Epres vaníliás piskóta tejszínhabbal

Ma egy kevésbé dekoratív, de annál finomabb desszertet hoztam Nektek! Puha piskóta, vanília puding, friss eper és lágy tejszínhab. Kell ennél több egy nyári édességhez? Szerintem nem, teli találat! Nem is írok róla többet, egyszerűen ki kell próbálni! :)

eper puding piskóta vanília citromfű vaníliás cukor habtejszín habfixáló porcukor édességek

Hozzávalók a piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

3 púpos ek liszt

1 csipet só

fél csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a díszítéshez:

1 csomag vaníliás pudingpor

3 ek cukor

fél l tej

20 dkg eper

250 g habtejszín

3 ek porcukor

1 csomag habfixáló

eper puding piskóta vanília citromfű vaníliás cukor habtejszín habfixáló porcukor édességek

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy 20x30-as tepsit.

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd habbá egy csipet sóval.

A sárgáját jó alaposan dolgozd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet.

Óvatosan forgasd bele a tojásfehérje habot, de vigyázz, nehogy összetörjön.

Egyengesd el a tésztát a tepsibe, majd süsd a piskótát aranybarnára. (kb. 10 perc)

Míg sül a tészta, a pudingport keverd ki 3 ek cukorral és a tejjel, majd készítsd el a csomagoláson látható utasítás szerint. Hagyd hűlni, de néha keverd át, nehogy megbőrösödjön.

Ha kész a piskóta, takard le és ezt is hagyd kihűlni.

Az epreket mosd meg, majd szeleteld fel.

A habtejszínt verd kemény habbá a porcukorral és a habfixálóval.

Ezt követően jöhet a süti összeállítása:

Óvatosan húzd le a sütőpapírt a tésztáról, majd helyezd vissza a tepsibe.

A pudingot oszlasd el a piskótán, majd rakd ki eperrel.

Végül díszítsd a habbal egy habzsák segítségével. 

eper puding piskóta vanília citromfű vaníliás cukor habtejszín habfixáló porcukor édességek

Tipp: Ha van kedved szórhatsz rá citromfű leveleket is.

Érdemes szeletelés előtt pár órára hűtőbe tenni, mert sokkal könnyebb dolgod lesz. :)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Mákos guba sajttorttácskák eperöntettel

A 29. Blogkostoló sorsolása alapján Teller Cake-től választhattam egy receptet.

Nem okozott gondot a válogatás, azonnal megakadt a szemem a ezen a süteményen.  Egyrészt pont volt még otthon egy kevés krémsajt, másrészt mákos gubát még sosem készítettem, így gondoltam, itt az ideje kipróbálni. Harmadrészt - és főként - ki tudna ellenálni a Budapest Cheesecake verseny győztes sajttortájának? :)

A sütiben természetesen nem csalódtam! Annyit változtattam csak a recepten, hogy szilva öntet helyett, eperrel készítettem, de ígérem, ősszel az eredeti változat szerint is kipróbálom! :) 

blogkóstoló cheesecake sajttorta krémsajt eper eperszósz fahéj mák mákosguba tejszín

Hozzávalók a sajttortához:

3 kifli

3,5 dl tej

1 ek vaníliás cukor

4 púpos ek mák

25 dkg krémsajt

1 tojás

8 dkg cukor

1,5 dl habtejszín

1 púpos teáskanál étkezési keményítő

Hozzávalók az eperszószhoz:

10 db nagyobb szem eper

1 ek cukor

1 mk fahéj

1 mk étkezési keményítőblogkóstoló cheesecake sajttorta krémsajt eper eperszósz fahéj mák mákosguba tejszín

Elkészítés:

Elsőként a tejet forrald fel a vaníliás cukorral.

A kifliket karikázd fel, majd öntsd rá a tejet. Szórd meg a mákkal.

Nyomkodd a mákos guba alapot kb 1 cm vastagon a szilikonos muffin formáidba.

A krémsajtot, a tejszínt, a tojást, a cukrot és az étkezési keményítőt jó alaposan keverd össze, majd adagold a guba alapra.

A formákat tedd egy nagy tepsibe és önts alájuk egy kevés vizet.

Süsd légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 30 percig.

Az öntethez az epret mosd meg, majd vágd apró darabokra.

Forgasd össze a cukkorral, a fahéjjal és a keményítővel, majd lassú tűzön forrald össze.

Tálalásnál ezzel a szósszal kínáld a tortácskákat.


blogkóstoló cheesecake sajttorta krémsajt eper eperszósz fahéj mák mákosguba tejszín

Tipp: Ha kisültek a sütikék, érdemes még melegen körbe vágni a sajttortácskák szélet, mert így könnyebben kijönnek a formából és nem repednek meg.

A facebook oldalam eléréséhez kattints ide, vagy gyere instagramra

0 Tovább

Narancsos eperkrémleves főzés nélkül

Szerintem a hagyományos főzött gyümölcslevesek elég megosztóak. Van aki imádja, és évszaktól függetlenül hidegen, melegen, langyosan, bármilyen gyümölcsből szívesen eszi, de van, aki egyáltalán nem szereti. Ez a leves, talán az igazi gyümölcsleves elleneseket is meggyőzi, frissítő, üde ízével. Nyáron, 35 fokban szerintem nincs is jobb egy ilyen finomságnál. Az meg már csak hab a tortán, hogy pillanatok alatt elkészül. Csak arra kell figyelni, hogy legyen elég idő lehűteni, az étkezés előtt. 

eper leves mandula narancs fahéj vaníliás cukor tejszín tej

Hozzávalók 2 főre:

30 dkg eper

1 dl tejszín

2 dl tej

1 kis doboz epres joghurt

1 narancs leve és lereszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

1 kk fahéj

esetleg 1-2 ek méz, ha nem elég édes az eper

néhány szem eper és mandulapehely a tálaláshoz

eper leves mandula narancs fahéj vaníliás cukor tejszín tej

Elkészítés:

Az epret csumázd ki, mosd meg, majd vágd apróbb darabokra.

Öntsd hozzá a tejszínt, majd turmixold össze. (Én botmixert használtam.)

Kanalazd bele a joghurtot, add hozzá a fahéjat, vaníliás cukrot, a narancs levét és lereszelt héját, illetve ízlés szerint mézet. 

Öntsd fel tejjel, majd jó alaposan keverd össze. 

Behűtve tálald egy kevés mandulapehellyel és friss eperrel.

Tipp: Kínálhatsz még mellé fagylaltot, tejszínhabot, díszítheted citromfűvel. 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (73),tojás (37),karácsony (26),paradicsom (25),advent (24),vendégvárók (24),adventi naptár (23),fincsi ebédek (23),tejföl (21),hagyma (19),fahéj (18),citrom (18),tej (18),vaj (17),joghurt (17),sajt (17),ráérős reggelik (16),narancs (16),rohanós vacsorák (16),habtejszín (16),sonka (16),eper (15),tejszín (15),bazsalikom (15),kakaópor (14),meggy (14),cukor (14),krumpli (13),fokhagyma (13),répa (12),barack (12),leveles tészta (12),csokoládé (12),mascarpone (12),pohárkrémek (11),gyors muffinok (11),túró (11),liszt (11),málna (10),vaníliás cukor (10),ribizli (10),alma (10),csoki (9),saláta (9),étcsokoládé (9),porcukor (9),puding (9),kolbász (8),krémsajt (8),petrezselyem (8),gyümölcs (8),húsvét (8),csirkemell (8),snidling (8),pite (8),dekorcukor (8),rozmaring (7),paradicsomszósz (7),leves (7),majonéz (7),olaj (7),fehércsoki (7),sárgabarack (7),dió (7),szegfűszeg (7),vanília (6),paprika (6),méz (6),lilahagyma (6),szeder (6),zöldfűszer (6),rétes (6),kakaó (6),lekvár (6),bonbon (6),sütőtök (5),piskóta (5),kaliforniai paprika (5),brownie (5),őszibarack (5),tök (5),kukorica (5),tészta (5),csoki pasztilla (5),sajtkrém (5),chili (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),újhagyma (5),muffin (5),keksz (5),torta (5),görög joghurt (5),sajttorta (4),élesztő (4),halloween (4),bor (4),uborka (4),spenót (4),olívaolaj (4),pizza (4),fehérbor (4),menta (4),oregánó (4),fondant (3),lepény (3),mandula (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),póréhagyma (3),szalonna (3),cukkini (3),ricotta (3),farsang (3),hidegtál (3),tócsni (3),réteslap (3),csirke (3),nutella (3),szalámi (3),szilva (3),mexikói (3),mustár (3),tejcsokoládé (3),fánk (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),virsli (3),kivi (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),kókusz (3),sütőpor (3),étcsoki (3),mandarin (3),ánizs (3),aszalt gyümölcs (3),gyümölcskenyér (3),cheesecake (3),cseresznye (3),zöldség (3),mák (3),blogkóstoló (3),valentin-nap (3),olívabogyó (3),zabkeksz (3),citromfű (3),cukormáz (2),pogácsa (2),gesztenye (2),zabpehely (2),majoranna (2),kefír (2),brokkoli (2),gofri (2),baracklekvár (2),alaplé (2),zselatin (2),dzsemfix (2),babapiskóta (2),gyerekek (2),burgonya (2),sütipecsét (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),palacsinta (2),pasztilla (2),chili paprika (2),Gyors muffinok (2),töltött tojás (2),szerecsendió (2),bacon (2),pesto (2),oreo keksz (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),kalács (2),tortilla (2),mozarella (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),torma (2),mézeskalács (2),linzertészta (2),csiga (2),salsa szósz (2),trüffel (2),mártogatós (2),rugelach (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),borsó (2),lasagne (2),curry (2),káposzta (2),csokikrém (2),VKF (1),aszalvány (1),kakaós csiga (1),pálinka (1),pulykamell (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),sajtos roló (1),aszalt szilva (1),pizzás csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),aszalt áfonya (1),kacsa (1),szilveszter (1),kelttészta (1),kacsacomb (1),SAD! (1),citom (1),parmezán (1),mogyoró (1),grillcsirke (1),bagett (1),kávé (1),franciasaláta (1),kuszkusz (1),ehető ajándék (1),darált keksz (1),panír (1),étcsokokoládé (1),kandírozott gyümölcs (1),körte (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szaloncukor (1),panírozás (1),rántott (1),ősz (1),gesztenyemassza (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),aprósütemény (1),kifli (1),dekoráció (1),fatörzs (1),gumicukor (1),jelmez (1),író (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),zöldségkeverék (1),aprósütemények (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),szósz (1),salsa (1),barbérlevél (1),bejgli (1),meggylekvár (1),krémleves (1),majonézes burgonya (1),köménymag (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),desszert (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),hab (1),sütögetés (1),csokipasztilla (1),szódabikarbóna (1),főétel (1),tökfaragás (1),ebédmenü (1),töltelék (1),jalapeno (1),péksütemény (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),nachos (1),juhtúró (1),vendégváró (1),sztrapacska (1),borkóstoló (1),bab (1),balzsamecet (1),street food (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),reggeli (1),hamburger (1),quesadilla (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),chorizo (1),képviselő fánk (1),buli (1),rizs (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),cheesecake brownie (1),rum (1),medvehagyma (1),lime (1),tavasz (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),kelt tészta (1),krém (1),muffinok (1),alkohol (1),olaszrizling (1),aszalt paradicsom (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),müzli (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),pizzafeltét (1),bográcsozás (1),munkaebéd (1),lecsó (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),hús (1),velence (1),karaj (1),smarties (1),bevonat (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),mákosguba (1),vacsora (1),zsömle (1),cékla (1),eperszósz (1),ciabatta (1),csokissüti (1),ananász (1),ételfesték (1),cookies (1),margarin (1),hawaii (1),szülinap (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),csicseriborsó (1)