Étcsokis-narancsos trüffel

Kézzel készült gasztroajándékokat ajándékozni az elmúlt években egyre nagyobb divat. Persze nem mindig van idő bonbonozgatni, bár megsúgom, hogy az elkészítésük sokkal egyszerűbb, mint sokan azt hinnék. Ebben az esetben persze jól jöhet, ha az aprólékos bonbonkák helyett a trüffelt választjuk. Csak bekeverjük az alapot és másnap már csak annyi a dolgunk, hogy csinos kis golyókat formázunk a masszából, majd egy szép dobozba/tányérra pakoljuk őket, csomagoljuk és címkézzük. Érdemes kicsit körbe nézni a boltokba és bevásárolni a karácsonyi zacsikból, bonbon tartókból, ajándékkísérőkből, mert sok, ilyen célra tökéletesen megfelelő csomagoló anyagot lehet már kapni. Szuperül feldobja az amúgy is értékes DIY ajándékunkat. 

bonbon trüffel karácsony advent adventi naptár gasztroajándék étcsoki étcsokoládé narancs tejszín kandírozott narancs kakaópor habtejszín kakaó csoki

Hozzávalók:

1 dl habtejszín

100 g étcsoki

50 g kandírozott narancs

1 narancs lereszelt héja

cukrozatlan kakaópor

bonbon trüffel karácsony advent adventi naptár gasztroajándék étcsoki étcsokoládé narancs tejszín kandírozott narancs kakaópor habtejszín kakaó csoki

Elkészítés:

A teszínt kezd el melegíteni egy lábosba, majd reszeld bele a narancs héját.

Tördelt bele a csokit és kevergesd míg felolvad.

Add hozzá a kandírozott narancsot is.

Végül lefedve tedd hűtőbe minimum egy éjszakára.

Ha összeállt formázhatóvá a krém, készíts kis golyócskákat belőle.

Forgasd cukrozatlan kakaóporba a trüffeleket.

bonbon trüffel karácsony advent adventi naptár gasztroajándék étcsoki étcsokoládé narancs tejszín kandírozott narancs kakaópor habtejszín kakaó csoki

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Meggyes túró rudi pohárkrém

Mióta Mr. Baba megszületett, az étkezési szokásaink felettébb megváltoztak. Este próbálunk mindent megtenni, hogy viszonylagos nyugalomba megvacsorázzunk, de a kis trónörökös persze keresztül húzza a számításainkat. A napközbeni étkezésiem is általában abból állnak, hogy gyorsan benyomok valamit, hiszen a 2017. évi Mr.Babatörvény 14. § kimondja, hogy amint anya leülne enni, a mélyen alvó baba felriad. :D Éppen ezért sokszor csak valami kis édességre futja: kekszre, joghurtra, túró rudira. Utóbbinak nagy fogyasztója lettem az elmúlt hónapokban. :D Az alábbi desszertet is ez a finomság ihlette.  
meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Hozzávalók 6 főre:

250 g túró

200 g habtejszín

4 ek porcukor

150 g étcsoki

2-3 ek tej

fél üveg meggybefőtt

meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Hozzávalók a piskótához:

2 tojás

2 ek liszt

2 ek cukor

1 ek kakaópor

fél kk. sütőpor

meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a piskótát. (Ha maradék csokis sütivel dolgozol, akkor a következő lépések értelem szerűen átugorhatóak.)

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy kisebb szilikonos vagy sütőpapírral bélelt formát. 

A tojásokat válaszd ketté és a sárgáját keverd fehéredésig a cukorral.

A lisztet és a sütőport dolgozd össze a kakaóval, majd szitáld a cukros, tojásos masszához.

A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd óvatosan a tésztába.

Süsd kb. 10 percig. Meleg helyen hagyd kihűlni.

Közben készítsd elő a túrókrémet. Ehhez a túrót törd át (ha szükséges), majd keverd ki a porcukorral.

A habtejszínt verd fel és forgasd a túróhoz.

A csokoládét olvaszd fel egy kevés tejjel, majd - ha kicsit kihűlt a piskótád - jöhet is az összeállítás.

A poharak aljába tegyél egy kevés apróra vágott/tördelt süteményt, csorgass rá kb. 11 evőkanálnyi befőtt levet, majd kanalazz rá a krémből.

Locsold meg olvasztott csokival, halmozz rá pár szem meggyet, majd ismét jöhet a piskóta, a befőttlé, a túrókrém, végül a maradék csoki és a gyümölcs.

meggy meggybefőtt túró habtejszín tejszín csokoládé étcsokoládé tojás liszt cukor kakaópor sütőpor édességek pohárkrémek

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Szedres kakaós pite

Meséltem már a fő szeder beszerző helyünkről? Na, nem egy szupi termelői piacra kell gondolni, hanem egy üres telekről. Velencén ugyanis pár házzal lejjebb, van egy hatalmas beton placc. Régen kőbánya volt, ma gagyi teniszpályaként funkcionál. A pályát egy tüskés bozótos határolja körbe, ami azért is izgi, mert ha lemész három teniszlabdával, jó esetben is csak egy darabbal térsz vissza. Azzal is csak azért, mert a végső pár ütésnél nagyon vigyáztál, nehogy az utolsót is elnyelje a bokor rengeteg. Kora tavasszal akár kincskeresést is szervezhetsz ide, mert minimális offroaddal könnyen megtalálhatod az előző nyáron elvesztett lasztikat. :D

Na, de vissza a szederre! Az óriási elvadult bozótos, fincsi szedreket rejt. Csak arra kell figyelni, hogy időbe menjen az ember, mert pillanatok alatt túlérik és rászárad a bokorra a gyümölcs. 

szeder édességek olaj tejföl sütőpor kakaó kakaópor liszt cukor tojás

Hozzávalók:

2 tojás

250 g tejföl

1 dl olaj

6 ek cukor

8 ek liszt

2 púpos ek kakaópor 

fél csomag sütőpor

20 dkg szeder

szeder édességek olaj tejföl sütőpor kakaó kakaópor liszt cukor tojás

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kisebb pite formát. (Nekem szilikonos van, így nem kell kibélelnem sütőpapírral vagy kivajaznom, kiliszteznem.)

A szedreket mosd meg.

A tojásokat törd fel és keverd ki a cukorral.

Add hozzá az olajat és a tejfölt is.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáld a cukros keverékhez.

Öntsd a masszát a pite formába, majd szépen rakd ki a tetejét a gyümölcsökkel.

Süsd kb. 20 percig. 

szeder édességek olaj tejföl sütőpor kakaó kakaópor liszt cukor tojás

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Strawberry cheesecake brownie

A brownie kitalálója a szememben egy isten. (Állítólag egy szórakozott cukrász elfelejtett sütőport tenni a csokoládé torta piskótájába és így készült el az első édes, ragacsos finomság.) A sajttorta első megalkotója szintén. A cheesecake brownie pedig maga a mennyország. No, én ezt csodálatos süteményt még megspékeltem egy kis eperrel. Azt hiszem ennél már nem lehet jobb. :D Vagy mégis? Van esetleg ötletetek? 

brownie cheesecake cheesecake brownie édességek eper étcsokoládé csokoládé vaj tojás liszt cukor kakaópor lekvár krémsajt joghurt

Hozzávalók a brownie alaphoz:

4 tojás

20 dkg cukor

20 dkg vaj

15 dkg liszt

2 ek jó minőségű kakaópor

15 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú)

Hozzávalók a krémsajtos réteghez:

25 dkg krémsajt

1 tojás

1 kis doboz joghurt

2 ek kristálycukor

+30 dkg eper

+3 ek eperlekvár (lehetőleg hígabb)

brownie cheesecake cheesecake brownie édességek eper étcsokoládé csokoládé vaj tojás liszt cukor kakaópor lekvár krémsajt joghurt

Elkészítés:

Elsőként a sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy nagyobb, sütőpapírral kibélelt tepsit.

A brownie tésztához a kockákra tört csokit, gőz fölött, olvaszd össze a vajjal.

Közben a tojást keverd ki a cukorral.

A lisztet és a kakaóport dolgozd össze, majd szitáld a tojásos-cukros keverékbe.

Az olvasztott csokis vajat, szintén öntsd az előzőekhez. Keverd össze, majd egyengesd a tepsibe.

A krémsajtos réteghez, tedd egy nagy tálba a hozzávalókat, majd dolgozd össze. 

Öntsd a csokis brownie réteg tetejére.

Az epreket mosd meg, a nagyobbakat szeleteld fel és pakold meg jó alaposan a gyümölcsökkel a sütit.

A lekvárt melegítsd fel, majd kanalazz kisebb adagokat a sütire. Egy villával kicsit húzkodd össze a krémsajtos réteggel, hogy márványos hatása legyen. 

Tedd a sütőbe és süsd kb. 40 percig.

brownie cheesecake cheesecake brownie édességek eper étcsokoládé csokoládé vaj tojás liszt cukor kakaópor lekvár krémsajt joghurt

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Epres szelet

Éveken keresztül jártunk családilag a közeli "Szedd Magad" eperföldjeire és minden évben több 10 kg gyümölcsöt sikerült előbb-utóbb "összegubiznunk". Nagyon jó kis program volt, de azért emlékszem, hogy nem mindig volt őszinte a mosolyom az 50 fokban, nyakig epresen. Ahogy a nagyszüleim idősödtek és nekünk is egyre több dolgunk lett, új alternatívát kellett keresnünk az eper beszerzésére. Egyszerűen sem idő sem energia nem maradt arra, hogy fél napokat kint töltsünk az eperföldön, majd még be is főzzük, el is rakjuk a gyümölcsöt. Természetesen mindkét Nagypapám lelkesen nevelgeti a kis eperpalántákat a veteményesben, de sajnos ez a mennyiség kb. az 1%-át fedezi csak a nagycsalád fogyasztásának. Szerencsére Mama nagyon szemfüles és mindig talál egy jó kis termelőt, akitől nagyon olcsón be tudjuk szerezni a több 10 kg-nyi gyümölcsöt. Idén sikerült leversenyeznem és gyönyörű epreket szereztem egy helyi termelői csoporton keresztül. Telepakoltuk a mélyhűtőt és főztünk egy csomó lekvárt is, de persze az eper frissen az igazi, így nem egy és nem kettő epres sütit sütöttem az elmúlt napokban. Íme az egyik. :) 

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Hozzávalók a piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

3 ek liszt

1 ek kakaópor

1 csipet só

fél csomag sütőpor

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Hozzávalók a krémhez:

2 dl habtejszín

3 dl tejföl

1 csomag zselatinfix

4 ek eperlekvár

20 dkg eper

1 csomag átlátszó tortazselé

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy 20x30-as tepsit.

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd habbá egy csipet sóval.

A sárgáját jó alaposan dolgozd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd szitáld bele a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.

Óvatosan forgasd bele a tojásfehérje habot, de vigyázz, nehogy összetörjön.

Egyengesd el a tésztát a tepsibe, majd süsd a piskótát aranybarnára. (kb. 10 perc)

Míg sül a piskóta, a habtejszínt kezd el felverni, majd közben add hozzá a zselatinfixet.

Ha jó kemény a hab, forgasd bele a tejfölbe, majd add hozzá az eperlekvárt is.

Az eprek egy részét tedd félre a díszítéshez, a többit pedig aprítsd fel, majd ezt is add a krémhez.

Ha kész a piskótád, meleg helyen, letakarva, hagyd kihűlni, majd húzd le róla a sütőpapírt, és tedd vissza a tepsibe.

Kanalazd rá a krémet, majd rakd ki a tetejét eper szeletekkel.

Készítsd el a tortazselét a csomagoláson lévő használati utasítás szerint, majd öntsd rá a sütire. Sajnos nekem egy kicsit felkeverte a krémet, ezért érdemes előtte picit lehűteni a sütit.

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Tipp: Érdemes a fogyasztás előtti este elkészíteni, hogy másnap könnyű legyen szeletelni.  


Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (135),tojás (91),liszt (75),cukor (74),vaj (57),tej (47),vendégvárók (41),fincsi ebédek (40),tejföl (40),hagyma (36),joghurt (36),paradicsom (35),karácsony (35),sajt (34),citrom (33),advent (33),sütőpor (33),habtejszín (33),ráérős reggelik (32),fahéj (31),adventi naptár (31),kakaópor (30),csokoládé (30),túró (30),rohanós vacsorák (27),narancs (27),bazsalikom (27),fokhagyma (26),olaj (26),eper (25),tejszín (24),barack (24),porcukor (22),leveles tészta (22),vaníliás cukor (22),meggy (22),krumpli (21),sonka (21),gyors muffinok (20),étcsokoládé (19),mascarpone (18),vanília (18),pohárkrémek (18),csoki (17),dió (16),répa (15),ribizli (15),alma (14),őszibarack (13),leves (13),snidling (13),húsvét (12),málna (12),saláta (12),szegfűszeg (12),fehércsoki (12),oregánó (12),petrezselyem (11),lekvár (11),kolbász (11),paradicsomszósz (11),gyümölcs (11),krémsajt (11),élesztő (11),puding (11),pite (11),csirkemell (10),kakaó (10),keksz (10),zöldfűszer (10),(10),szeder (10),kukorica (10),sárgabarack (10),paprika (9),tészta (9),étcsoki (9),majonéz (9),piskóta (9),bonbon (9),halloween (8),rétes (8),sütőtök (8),lilahagyma (8),sajtkrém (8),brownie (8),krémleves (8),dekorcukor (8),spenót (8),mustár (8),rozmaring (8),póréhagyma (7),görög joghurt (7),áfonya (7),méz (7),muffin (7),torta (7),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),olívaolaj (6),szilva (6),kelttészta (6),ánizs (6),ricotta (6),cseresznye (6),chili (6),zabpehely (6),kókuszreszelék (6),újhagyma (6),banán (5),medvehagyma (5),réteslap (5),gyorsvacsi (5),pizza (5),rugelach (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),olívabogyó (5),farsang (5),palacsinta (5),fánk (5),bor (5),tejcsokoládé (5),uborka (5),bors (5),tök (5),baracklekvár (5),fehércsokoládé (5),trüffel (4),rizs (4),kivi (4),hidegtál (4),bacon (4),aszalt áfonya (4),körte (4),szalámi (4),cukkini (4),anyák napja (4),sajttorta (4),zabkeksz (4),csirke (4),cheesecake (4),szalonna (4),mandarin (4),mák (4),menta (4),kandírozott narancs (4),babapiskóta (4),zselatinfix (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),fehérbor (4),valentin-nap (4),darált hús (3),étkezési keményítő (3),vöröshagyma (3),pirospaprika (3),brokkoli (3),szezámmag (3),aszalt gyümölcs (3),gofri (3),Rohanós vacsorák (3),ehető ajándék (3),fondant (3),mozzarella (3),mandula (3),lepény (3),lekvárfőzés (3),tócsni (3),virsli (3),chili paprika (3),befőzés (3),kávé (3),tortazselé (3),blogkóstoló (3),citromfű (3),mexikói (3),levendula (3),csiga (3),pizzaszósz (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),lasagne (3),nutella (3),torma (3),káposzta (3),borsó (3),besamel (3),tortilla (3),mártogatós (2),búzadara (2),pizzagolyó (2),feta sajt (2),burgonya (2),zselatin (2),kókusztej (2),ananász (2),zsömle (2),pesto (2),dzsemfix (2),aszalt paradicsom (2),meggybefőtt (2),penne (2),tejszínhab (2),szerecsendió (2),alaplé (2),gasztroajándék (2),mézeskalács (2),pogácsa (2),gesztenye (2),kuglóf (2),aprósütemény (2),cukormáz (2),mogyoró (2),majoranna (2),Édességek (2),zserbó (2),pasztilla (2),parmezán (2),eperlekvár (2),cékla (2),nyaralás (2),mozarella (2),grillcsirke (2),darált keksz (2),pálinka (2),aszalt szilva (2),oreo keksz (2),barnacukor (2),zsemlemorzsa (2),csokikrém (2),promóció (2),keményítő (2),kefír (2),szódabikarbóna (2),cheesecake brownie (2),rum (2),feta (2),csicseriborsó (2),juhtúró (2),tésztasaláta (2),töltött tojás (2),vanília aroma (2),gyerekek (2),készülődés (2),gyümölcskosárka (2),Gyors muffinok (2),sütipecsét (2),kalács (2),knorr (2),alkohol (2),lime (2),linzertészta (2),fetasajt (2),füstölt sajt (2),curry (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),olajbogyó (2),bab (2),hamburger (2),magyarprovence (2),gorgonzola (1),ehető ajándékok (1),rizskoch (1),zeller (1),aprósütemények (1),piskótatekercs (1),masni (1),avokádó (1),lila hagyma (1),fehérrépa (1),bolognai (1),chilis bab (1),karácsonyi ebéd (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),sárgarépa (1),knorr 100% természetes alapok (1),narancslekvár (1),erdei gyümölcs (1),karalábé (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),gesztenyemassza (1),bejgli (1),monoszló (1),fatörzs (1),étcsokokoládé (1),franciasaláta (1),desszert (1),hab (1),főétel (1),moszonló (1),aszalvány (1),szaloncukor (1),kandírozott gyümölcs (1),mazsola (1),ebédmenü (1),fehér csokoládé (1),fügelekvár (1),füge (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),kakaóscsiga (1),mézeskalácsfűszer (1),vanília kivonat (1),aranygaluska (1),barna cukor (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),bukta (1),saj (1),háztartásikeksz (1),édesség (1),kiszúró (1),szójaszósz (1),jégkrém (1),fagylalt (1),főzőkrém (1),tárkony (1),mogyoróvaj (1),túró rudi (1),kínai (1),sütésnélkül (1),amerikai palacsinta (1),besamel mártás (1),karfiol (1),linzer (1),denevér (1),sűrített tej (1),zödfűszer (1),baileys (1),körözött (1),fagyi (1),trnd (1),churros (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),vaníliarúd (1),pompos (1),likőr (1),gyümölcsrizs (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),turmix (1),narancslé (1),graham liszt (1),kevert (1),blondie (1),vajkrém (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),rumaroma (1),víz (1),szalonnasütés (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),zselé (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),péksütemény (1),kelt tészta (1),muffinok (1),tavasz (1),író (1),sztrapacska (1),olaszrizling (1),eperszósz (1),szülinap (1),koriander (1),hawaii (1),ételfesték (1),bevonat (1),margarin (1),ballagás (1),ciabatta (1),habfixáló (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),krém (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),karaj (1),quesadilla (1),chorizo (1),nachos (1),jalapeno (1),hús (1),töltelék (1),csokiskeksz (1),smarties (1),csokissüti (1),töltött hús (1),vacsora (1),borkóstoló (1),munkaebéd (1),pizzás csiga (1),zöldbab (1),penne (1),szilveszter (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),kuszkusz (1),képviselőfánk (1),buli (1),képviselő fánk (1),rukkola (1),koktél (1),gyümölcslé (1),kapcsolat (1),müzli (1),kacsa (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),sertéslapocka (1),ragu (1),sertés (1),lapocka (1),vörösbor (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),szósz (1),salsa (1),almáspite (1),meggylekvár (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),krumplipüré (1),köret (1),grillezés (1),velence (1),cookies (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),lecsó (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokipasztilla (1),bagett (1),pulykamell (1),SAD! (1),VKF (1),túrókrém (1),daráltkeksz (1),ősz (1),steak burgonya (1),panír (1),hámozott paradicsom (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),zöldborsó (1)

Utolsó kommentek