Akik az elmúlt hetekben követték az oldalt, már megszokhatták, hogy az adventi naptáramban, nagyrészt nem a hagyományos karácsonyi receptek szerepeltek. Mára azonban egy igazi klasszik desszertet hoztam, ami szerintem a családok 90%-nak a karácsonyi asztalán megtalálható. Ráadásul ez a recept Nagymamám egy régi szakácskönyvéből származik. Még a 70-es években kapta Nagypapámtól (nagyonromcsi :D). Persze az évek során kicsit átalakította, de az eredeti leírást is őrzi még. Nézzük is meg közelebbről ezt a süteményt! :)
Mindenki tudja, hogy a jó zserbót a csoki, dió, baracklekvár, na és persze a tészta megfelelő aránya teszi igazán kitűnővé. Itt szerintem tényleg nem érdemes kispórolni az alapanyagokat, mert a végén egy boltihoz hasonló, száraz süteményt kapunk. Persze ízlések és pofonok, de nálunk az omlós tésztához, kizárólag sárgabaracklekvár, étcsokoládémáz és teméntelen sok dió kerülhet.
Ami fontos még, hogy ezt a sütit nyugodtan készítsük el néhány nappal korábban, mert minél többet áll (nyilván bizonyos keretek között), annál puhább és komplettebb lesz a végeredmény. Megjegyzem, hogy népszerűsége nagy valószínűséggel az előbbiből is fakadhat. :)
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
30 dkg vaj
8 dkg cukor
3-4 ek 20%-os tejföl
2,5 dkg élesztő
3 tojássárgája
1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
60 dkg dió
20 dkg porcukor+vaníliás cukor
1 nagy üveg sárgabaracklekvár
2 tábla étcsokoládé+pici olaj
0,5 dl sütőrum (ízlés szerint több-kevesebb)
Elkészítés:
A tészta összegyúrásával kezdjük. Ehhez a lisztet szitáld egy nagy tálba, morzsold össze a vajjal.
Add hozzá a cukrot, majd mehet bele a tejöl is. A tejfölös részhez morzsold hozzá az élesztőt.
Végül mehet bele a tojássárgája és a csipet só is.
Gyúrd addig, míg könnyű tésztát nem kapsz.
Tiszta konyharuhával takard le, majd meleg helyen pihentesd fél órát.
A töltelékhez a rumot és a lekvárt egy lábosban melegítsd össze.
A diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot szintén keverd össze.
Bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Ezt követően jöhet a rétegezés!
A tésztát oszd el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsd jó vékonyra a lapokat.
Az első lapot tekerd fel a nyújtófádra, így könnyen át tudod helyezni a sütőpapíros tepsidre.
Kend meg jó alaposan lekvárral, majd szórd meg a diós töltelékkel. Folytasd míg az utolsó lap is felkerül a sütire.
A tetejét kend meg tejjel, majd egy villával szurkáld meg.
Süsd kb. 20-25 percig.
Ha kihűlt (2-3 óra kell neki), jöhet a csokimáz. Olvaszd fel vízgőz fölött a kockára tört étcsokit, egy löttyintésnyi olajjal. (Ez azért kell, hogy szép fényes legyen.)
Ha felolvadt, csurgasd a sütire és egy lapos késsel kend szét a bevonatot, hogy mindenhol érje.
Hűvös helyen hagyd állni minimum egy napot, majd fel is szeletelheted a süteményt.
Jó hír, hogy akár szilveszterig is eláll.
További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.
Utolsó kommentek