Fokhagyma krémleves

Megkérdeztem Gy.-t, hogy szerinte mit írjak bevezetőnek a fokhagyma krémlevesről. Ő a maradék csokitojásokat majszolva, csupán annyit mondott, hogy írjam azt róla, hogy finom. :D Nem túl bőbeszédű ilyen téren az tény, de imádom, hogy az eddigi 9 évünk alatt, - ha jól emlékszem -1 olyan általam készített étel volt, amit nem evett meg jóízűen. Valamilyen tejszínes padlizsános tésztát készítettem, a szószt pedig végső elkeseredésemben még le is turmixoltam. Így még kevésbé volt ehető, de 1-1 adaggal így is lenyomtunk belőle. Na, arra a tésztára nem mondta, hogy finom, de ezt a levest valóban nagy élvezettel fogyasztotta, szóval higgyetek neki, tényleg jó kis ebéd lesz belőle.  

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Hozzávalók:

2 nagy fej fokhagyma

1 közepes vöröshagyma

1 dl fehérbor

1 l húsleves alaplé

2 dl sűrű tejszín

só, bors ízlés szerint

1 ág rozmaring

2 ek olaj

1 púpos ek liszt

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Elkészítés:

A fokhagymát és a hagymát pucold meg, utóbbit aprítsd fel.

Hevíts egy kevés olajat, majd futtasd meg rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát.

Öntsd fel húsleves alaplével, majd ízesítsd sóval, borssal, rozmaringgal.

Mehet hozzá a bor is.

Forrald össze.

Öntsd egy kisebb edénybe a tejszínt, majd keverd el benne a lisztet és adj hozzá 2-3 merőkanálnyi levest.

Öntsd a tejszínes keveréket vissza a nagy lábosba, majd melegítsd össze az egészet.

Tálald sajtos pirítóssal. 

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zöldborsó krémleves

2016-os sztori következik, ennek a levesnek ugyanis ilyen régi története van. :) 

Mikor kb. 1,5 évvel ezelőtt elmondtam a kollégáimnak, hogy Mr. Baba úton van, nagyon örült neki mindenki. (Egyébként el sem hiszem, hogy ennyi idő eltelt azóta.) Próbáltak kímélni és együtt izgultak velem. Persze mindenki a maga módján. Az egyik barátnőm például nagyon cukin egy befőttes üveggel a kezében jelent meg a reggeli "meetingen". Hirtelen nem is tudtam hova tenni a dolgot, de aztán kifejtette, hogy a szervezetemnek most nagyon sok vitaminra van szüksége, így nekiállt és készített nekem egy nagy adag borsó krémlevest. A hab a tortán a szintén házi készítésű sajtos kruton volt. :) Nagyon meghatódtam, aztán pedig jól beeédeltem a finom levesből.

A napokban jutott eszembe ez a sztori, így nem is kellett tovább gondolkodnom, máris tudtam, hogy mi kerül az asztalra. 
zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolajHozzávalók:

750 g zöldborsó

2 közepes krumpli

1,5 l víz

2 dl tejszín

2 leveskocka

1 csapott ek só

őrölt bors

1 citrom

1 csokor petrezselyem

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, majd vágd kockákra.

A borsóval és a petrezselyemmel együtt dobd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel. 

Morzsold hozzá a leveskockát, ízesítsd sóval borssal.

Főzd puhára a zöldségeket.

Ha kész, turmixold össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejszínt.

Forrald össze a levest.

Végül ízesítsd a citrom levével.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Tipp: Tálald sajtos krutonnal. Ehhez vágd kisebb darabokra a szikkadt pékárut. Locsold meg bőven olívaolajjal, sózd, borsozd és reszelj rá sajtot. Süsd 180 fokon kb. 10 percig.  

Egy kevés tejszínt és citromlevet is locsolhatsz díszítésként és ízesítésként a levesre. Sőt, petrezselyemmel is megszórhatod.

Ha uncsinak tartod a petrezselymet, mentát is adhatsz hozzá. Nagyon üde ízt ad neki, feldobja a levest.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Aszaltszilva leves

A családunkban ünnepekkor már egy viszonylag régóta meghatározott menetrend szerint megy a karácsonyi vendégjárás. A 24. ebéd mindig Szabó Mamáéknál zajlik, viszonylag fix menüvel. A fő kérdés mindig csak az, hogy ebéd előtt vagy után jöjjön a Kisjézus. Mostanában próbálunk várni az ajándékozással, de lelki szemeim előtt látom a jövőbeli mini diktátorkámat, ahogyan esélyt sem ad arra, hogy először együnk. Addig azonban még van pár évünk az ételekre koncentrálni, úgyhogy hozom is Mama ünnepi levesét. Kítűnő választás a karácsonyi asztalra, sőt a hétvégén még egy próbakör is beleférhet. :)

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Hozzávalók:

1 kg aszalt szilva

4 púpos ek cukor

1 púpos kk fahéj

1 vaníliarúd

1 narancs

1/2 citrom

1 dl bor

kb. 10 db szegfűszeg

1 csipet só

2-2,5 l víz

2 ek étkezési keményítő

1 l tejszín

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Elkészítés:

Az aszalt szilvát tedd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel és a borral.

Ízesítsd a cukorral, a fahéjjal, a vanília rúddal és a csipet sóval. Egy teatojásba tedd bele a szegfűszeget és ezt is tedd a levesbe. 

Reszeld bele a narancs héját, facsard bele a levét, a fél citromot pedig egy az egyben dobd a levesbe.

Fedő alatt párold a szilvát puhára.

Ha már gyöngyözik, készítsd el a tejszínes keveréket.

Egy habverővel jó alaposan dolgozd össze a keményítőt a tejszínnel, majd adj hozzá néhány merőkanálnyi levest.

Utána - állandó keverés mellett - egy szűrőn keresztül öntsd a tejszínes egyveleget a leveshez.

Forrald fel, majd gyöngyöztesd még néhány percig.

Tálalás előtt halászd ki a fél citromot, a vaníliarudat és a szegfűszeget.

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Fűszeres paradicsomleves

Anyósom gyönyörűbbnél gyönyörűbb, hatalmas és különleges paradicsomokat nevelget a kertjében. Szinte tangazdaság ami ott van, annyi féle és olyan sok finom pari terem náluk. A múltkor egy óriási kosárral hoztunk el belőle. Kicsit meg is voltam ijedve, hogy úristen mi lesz ennyi paradicsommal, de felesleges volt aggódnom, elfogyott mind egy szálig. A legtöbbet lazán megettük Gy.-vel, de 3 szemből levest főztem. Igen, igen, 3 paradicsomból nem is kicsi adagot. Könnyű dolgom volt, mert egyenként kb. 40 dkg-osak voltak. Mondom én, hogy tangazdaság. :D 

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Hozzávalók:

1-1,5 kg édes paradicsom

1 hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor friss bazsalikom és oregánó

0,5 l húsleves alaplé

1 csapott ek só

frissen őrölt bors

pici olaj

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, előbbit vágd apróra.

A paradicsomokat mosd meg, majd szeleteld nagyobb darabokra. (Természetesen aki szeretné, nyugodtan húzza le a héját.)

Egy kevés olajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát és törd hozzá a fokhagymát.

Jöhet rá a paradicsom, majd a húsleves alaplé és a fűszerek.

Forrald össze, majd botmixerrel pépesítsd.

Pirítóssal és reszelt sajttal tálald. 

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Őszibarack leves

Pár éve még ismerőstől kellett beszerezzük a télire eltett barack befőtthöz a gyümölcsöt, idén pedig annyi van, hogy nem győzzük feldolgozni. Így barackot eszünk barackkal. Reggelire szuper egy kis joghurttal elkeverve, ebédre pedig leves készülhet belőle. Ebben a melegben mondjuk nem is vágyom erősebb levesekre, tökéletes egy hűsítő, gyümölcsös finomság, ami ráadásul pikk-pakk el is készül. Csak arra kell figyelni, hogy nagyon könnyen romlik, így azonnal hűtőbe kell tenni. 

őszibarack barack fincsi ebédek vanília vanília kivonat tej főzőkrém leves krémleves

Hozzávalók:

1 kg őszibarack

fél l tej

2 dl főzőkrém vagy sűrű tejszín

2 kk vanília kivonat

őszibarack barack fincsi ebédek vanília vanília kivonat tej főzőkrém leves krémleves

Elkészítés:

A barackokat mosd meg, magozd ki és pucold meg.

A nagy részét vágd nagyobb darabokra.

Add hozzá a főzőkrémet és a tejet.

Turmixold össze botmixerrel.

Ízesítsd a vanília kivonattal. 

A maradék barackot szeleteld fel és add hozzá a leveshez.

Behűtve tálald.

őszibarack barack fincsi ebédek vanília vanília kivonat tej főzőkrém leves krémleves

Tipp: Citromlével, fahéjjal tudod még ízesíteni. Szerintem plusz cukor nem kell hozzá, de persze keverhetsz bele, ha úgy érzed, hogy nem elég édes.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (172),tojás (129),liszt (118),cukor (115),vaj (75),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (48),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (46),fincsi ebédek (45),karácsony (44),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),csokoládé (39),advent (38),kakaópor (37),túró (37),habtejszín (36),olaj (36),adventi naptár (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),fokhagyma (31),narancs (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),csoki (25),meggy (25),vaníliás cukor (24),vanília (24),leveles tészta (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),lekvár (18),málna (18),ribizli (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),saláta (14),snidling (14),pite (14),piskóta (13),puding (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),őszibarack (13),szeder (13),szegfűszeg (12),oregánó (12),petrezselyem (12),kolbász (12),krémsajt (12),gyümölcs (12),muffin (12),kukorica (11),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kókusz (11),bors (10),bonbon (10),zöldfűszer (10),paprika (10),görög joghurt (10),csirkemell (10),áfonya (10),lilahagyma (9),majonéz (9),tészta (9),brownie (9),gasztroajándék (9),rozmaring (9),spenót (9),olívaolaj (9),sütőtök (8),sajtkrém (8),zabpehely (8),krémleves (8),póréhagyma (8),rétes (8),torta (8),mustár (8),méz (8),banán (8),dekorcukor (8),halloween (8),cseresznye (8),medvehagyma (7),kókuszreszelék (7),mák (7),kelttészta (7),palacsinta (7),újhagyma (7),szilva (7),aszalt áfonya (6),szódabikarbóna (6),chili (6),bor (6),fehércsokoládé (6),likőr (6),farsang (6),kaliforniai paprika (6),anyák napja (6),fánk (6),rugelach (6),ricotta (6),trüffel (6),baracklekvár (6),tejcsokoládé (6),ánizs (6),szalonna (5),uborka (5),rizs (5),réteslap (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),nutella (5),levendula (5),fehérbor (5),burgonya (5),pogácsa (5),pizza (5),tök (5),kávé (5),babapiskóta (5),olívabogyó (5),gyorsvacsi (5),görögjoghurt (5),zabkeksz (4),mogyoró (4),valentin-nap (4),vanília aroma (4),eperlekvár (4),bacon (4),kivi (4),borsó (4),cukkini (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),gyümölcskenyér (4),körte (4),kandírozott narancs (4),sajttorta (4),cheesecake (4),szalámi (4),káposzta (4),csirke (4),mandula (4),barnacukor (4),zöldség (4),mandarin (4),menta (4),víz (3),mozzarella (3),gesztenye (3),linzer (3),kefír (3),pirospaprika (3),szezámmag (3),gofri (3),tócsni (3),étkezési keményítő (3),amerikai palacsinta (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),chili paprika (3),mazsola (3),szülinap (3),blogkóstoló (3),tortazselé (3),ehető ajándék (3),vöröshagyma (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),Rohanós vacsorák (3),aprósütemény (3),kávétejszín (3),darált hús (3),citromfű (3),búzadara (3),fondant (3),lasagne (3),besamel (3),csicseriborsó (3),fetasajt (3),olajbogyó (3),torma (3),aszalt gyümölcs (3),rum (3),mártogatós (3),tortilla (3),lepény (3),kalács (3),cékla (3),brokkoli (3),mézeskalács (3),szilveszter (3),virsli (3),csiga (3),mexikói (3),pizzaszósz (3),linzertészta (2),penne (2),oreo keksz (2),zsír (2),parmezán (2),grillcsirke (2),magyarprovence (2),aszalt paradicsom (2),levendulabirtok (2),zsömle (2),darált keksz (2),pizzagolyó (2),nyaralás (2),dzsemfix (2),mozarella (2),gyümölcskosárka (2),feta (2),gyümölcsrizs (2),pasztilla (2),Édességek (2),fehér csokoládé (2),piskótatekercs (2),feta sajt (2),knorr (2),ehető ajándékok (2),turmix (2),zöldborsó (2),bögrés (2),smoothie (2),meggybefőtt (2),sűrített tej (2),teljes kiőrlésű liszt (2),salsa szósz (2),cukormáz (2),bukta (2),kuglóf (2),tejszínhab (2),pompos (2),pálinka (2),aszalt szilva (2),keményítő (2),alaplé (2),chorizo (2),majoranna (2),szerecsendió (2),zserbó (2),promóció (2),pesto (2),vodka (2),bodzaszörp (2),bodza (2),töltött tojás (2),gyors vacsorák (2),juhtúró (2),szörp (2),zsemlemorzsa (2),cheesecake brownie (2),lime (2),müzli (2),curry (2),kókusztej (2),csokikrém (2),alkohol (2),tésztasaláta (2),füstölt sajt (2),hamburger (2),mogyorókrém (2),balzsamecet (2),margarin (2),zselatin (2),Gyors muffinok (2),készülődés (2),bab (2),gyerekek (2),ételfesték (2),sütipecsét (2),jalapeno (2),ananász (2),aranygaluska (1),tiramisu (1),bögrés sütemény (1),szilvalekvár (1),erőspaprika (1),nudli (1),besamel mártás (1),vörös áfonya (1),ehetőajándék (1),karalábé (1),krumplilángos (1),churros (1),hidegtálak (1),császármorzsa (1),töltött krumpli (1),gyertya (1),mérésnélkül (1),lasagne tészta (1),karfiol (1),füge (1),fügelekvár (1),bögréssüti (1),vaníliarúd (1),vonat (1),túrós táska (1),aszaltgyümölcs (1),vaníliás pudingpor (1),aszaltbarack (1),citromsav (1),baileys (1),szóda (1),pirítós (1),pillecukor (1),aszaltsárgabarack (1),húsleves alaplé (1),kávélikőr (1),gnocchi (1),túrós batyu (1),körözött (1),levendulás (1),rumaroma (1),kevert (1),nektarin (1),narancslé (1),méteres kalács (1),trnd (1),chilis bab (1),mézeskalács fűszer (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),mexikói alap (1),bögrés süti (1),citromlé (1),monoszló (1),raffaello (1),moszonló (1),masni (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),mogyoróvaj (1),kiszúró (1),saj (1),denevér (1),gorgonzola (1),aprósüti (1),barackpüré (1),narancslekvár (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),édesség (1),lila hagyma (1),tejpite (1),kruton (1),rétesliszt (1),háztartásikeksz (1),psikóta (1),gesztenye massza (1),mézeskalácsfűszer (1),sütésnélkül (1),jégkrém (1),kínai (1),túró rudi (1),szójaszósz (1),fagyi (1),fagylalt (1),barna cukor (1),graham liszt (1),knorr 100% természetes alapok (1),puncs puding (1),vanília puding (1),kenyér (1),tejberizs (1),cseresznye lekvár (1),bolognai (1),blondie (1),tejcsoki (1),vajkrém (1),zödfűszer (1),kakaóscsiga (1),kapcsolat (1),habfixáló (1),mákosguba (1),eperszósz (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),ballagás (1),ciabatta (1),olaszrizling (1),hamburgerhús (1),grillkolbász (1),péksütemény (1),Anyák Napja (1),zselé (1),ketchup (1),street food (1),koriander (1),hawaii (1),grillezés (1),velence (1),pizzafeltét (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),lecsó (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),tahini (1),bevonat (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),savanyúság (1),sztrapacska (1),tavasz (1),smarties (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),cookies (1),csokissüti (1),reggeli (1),vacsora (1),töltelék (1),hús (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),karaj (1),munkaebéd (1),quesadilla (1),nachos (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),penne (1),áfonyalekvár (1),krém (1),kelt tészta (1),muffinok (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),buli (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),koktél (1),csokipasztilla (1),bagett (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),tárkony (1),aprósütemények (1),paradicsom püré (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),szósz (1),salsa (1),gumicukor (1),jelmez (1),kifli (1),dekoráció (1),főétel (1),desszert (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),avokádó (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),bejgli (1),hab (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),túrókrém (1),VKF (1),pulykamell (1),köret (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),ragu (1),SAD! (1),ősz (1),panír (1),hámozott paradicsom (1),panírozás (1),rántott (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),sertés (1),lapocka (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),tökfaragás (1),almáspite (1),lilakáposzta (1),ecet (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),zeller (1)

Utolsó kommentek