Ünnepi répatorta muffin narancsos mascarpone krémmel

Narancs, fahéj, őrölt szegfűszeg! Szerintem ez a három alapanyag totálisan karácsonyi hangulatba hoz mindenkit. A muffin tésztája egyébként nagyon puha, fűszeres és illatos a sok finomságtól. A tetején pedig a mascarpone krém selymes és könnyű, a narancstól kellemesen aromás. Ha szépen, habzsákból nyomod a krémet a sütik tetejére, akkor tuti választás a karácsonyi bulira is, mert az íze és az illata tényleg hihetetlenül ünnepi. :)

narancs répa mascarpone görög joghurt joghurt fahéj szegfűszeg ánizs kandírozott narancshéj édességek gyors muffinok advent adventi naptár karácsony

Hozzávalók:

30 dkg répa

4 tojás

20 dkg cukor

1,5 dl olaj

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1-1-1-1 csapott kk fahéj, őrölt szegfűszeg, ánizs, mézeskalács fűszerkeverék

10 dkg kandírozott narancshéj

Hozzávalók a krémhez és a mázhoz:

25 dkg mascarpone

25 dkg görög joghurt

3-4 csapott ek porcukor (ízlés szerint több-kevesebb)

1 narancs

narancs répa mascarpone görög joghurt joghurt fahéj szegfűszeg ánizs kandírozott narancshéj édességek gyors muffinok advent adventi naptár karácsony

Elkészítés:

Elsőként reszeld le a répát a reszelőd legkisebb lyukán.

Ezt követően a sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

A tojásokat keverd habosra a cukorral, majd öntsd hozzá az olajat is.

A liszthez add hozzá a sütőport, a fűszereket majd az egészet szitáld a tojásos keverékhez.

Végül keverd hozzá a répát és a kandírozott narancs nagy részét, majd adagold a muffin forma mélyedéseibe.

Süsd 180 fokon kb 20 percig. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy elkészült-e.

Közben a krémhez keverd össze a mascarpone-t, a görög joghurtot és az átszitált porcukrot.

A narancsot alaposan mosd meg, reszeld bele a héját és facsard bele a levét. Jó alaposan dolgozd össze az egészet.

Ha kihűltek a muffinok egy késsel vagy csillag csövő habzsák segítségével díszítsd fel a sütiket a krémmel. Szórj rájuk egy kevés fahéjat és néhány szem kandírozott narancs darabkát.

Teljesen karácsonyi hangulatod lesz a sok finom fűszertől és a narancstól. :)

narancs répa mascarpone görög joghurt joghurt fahéj szegfűszeg ánizs kandírozott narancshéj édességek gyors muffinok advent adventi naptár karácsony

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon, további ünnepi inspirációért pedig kattints ide.

0 Tovább

Tárkonyos csirkeraguleves

Az ismeretségi körömben, ha valaki elkezdett a konyhában tüsténkedni, elsőként általában a különböző sütemények, tészták, esetleg a hús ételek elkészítését kezdte elsajátítani. Valahogy senkitől sem hallottam olyat, hogy áhh, ma végre "megtanultam" borsó főzeléket készíteni, viszont annál inkább nagyobb volt a sikerélmény egy egyszerű muffin vagy egy paradicsomos tészta elkészítésénél. Kezdetben én is (mondjuk most is :D) az édesség vonalon mozogtam, aztán Gy. miatt jöttek a "romcsi-vacsinak" való husik is. Persze nem ehettünk örökre csirkemellet és desszerteket, ezért szépen lassan sorra kerültek az egytálételek, főzelékek és a persze a levesek is. Sosem felejtem el, hogy a tárkonyos csirkeraguleves volt az első, amit együtt elkészítettünk Velencén. Iszonyú büszkék voltunk rá, jól bevacsoráztunk belőle, majd a maradékot (ami egy egész családnak elég lett volna) betettük a hűtőbe. Tudni kell, hogy a nyaralóban azok a bútorok és háztartási gépek kaptak helyet, melyek a rendes családi házba már nem kellettek. A hűtő sem egy mai darab már, olykor-olykor probléma van az ajtajával. (Az előzményekből már ki lehet következtetni a sztori végét.) Természetesen a hűtő feladta a harcot, kinyílt az ajtaja és az "ötvenésegyezer" fokban meg is romlott az egész csöbör. Szégyen-nem szégyen, ömlöttek a könnyeim. Étel miatt sosem voltam még ilyen szomorú. Azóta persze a hűtő tartozéka egy csinos kis partvisnyél, amivel ki tudjuk támasztani az ajtaját, a leves pedig bekerült a családi repertoárba. :)

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Hozzávalók:

1 db csirkemellfilé

1 db leveszöldség csomag (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, krumpli)

30 dkg zöldborsó

1 ek tárkony

1 csokor petrezselyem

3 dl tejszín

1 citrom leve

1 csapott ek só

1 kk bors

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Elkészítés:

Elsőként hámozd meg a zöldségeket, majd szeleteld fel ízlés szerint.

A megmosott csirkemellett is kockázd fel. Kevés olajon pirítsd a husit fehéredésig, majd jöhetnek hozzá az összeaprított zöldségek.

Fűszerezd sóval, borssal, tárkonnyal, petrezselyemmel, majd öntsd fel vízzel.

Fedő alatt, takarékon főzd addig, míg minden megpuhul.

Amikor már majdnem puha minden zöldség, add hozzá a zöldborsót is. Forrald össze.

Öntsd egy kis tálba a tejszínt és mérj rá 3-4 merőkanálnyi levest. Keverd simára, majd öntsd az egészet vissza a lábosba.

Amikor újra felforrt a leves, csavard bele a citrom levét is.

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Tipp: Tálalásnál kínálhatsz a leves mellé egy kevés tárkonyt és citromot is.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

1 Tovább

Chilis sárgarépa krémleves

Nagyon nagyon csodálkozom én is, de bevallom, hogy ez lesz az új kedvenc levesem (és elárulom, hogy a Tiétek is! :D) Elég fura ezt egy répa krémlevesről elmondani, de higgyétek el, hogy a curry, a chili és a kókusztej annyira egyedivé varázsolja az ízeket, hogy újra és újra el akarjátok majd készíteni. Persze aki nem tud elszakadni a húsleves-bableves-gulyásleves szentháromságtól annak természetesen nem ajánlom, de aki nyitott az új ízekre mindenképp próbálja ki, mert szerintem teli találat. Gy. is kissé konzervatív ilyen téren, nem is nagyon mertem neki csomagolni, (najó meg irigy is voltam) de végül kapott egy adagot. Kíváncsian vártam, hogy mi a véleménye és abszolút pozitív visszajelzéseket kaptam Tőle is! Mindenképp megtartjuk...már a leves receptjét, de Gy.-t is! ;)

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa

1 ek curry

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors

1 chili paprika

1,5 dl kókusztej

3 dl tejszín

7 dl húsleves alaplé

kevés olaj

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Elkészítés:

Elsőként készítsd elő a zöldségeket. A hagymát, a fokhagymát és a répát is pucold meg. Utóbbit karikázd fel, előbbieket pedig vágd apróra.

Egy kevés olajon futtasd meg a hagymát és a fokhagymát, majd szórd rá a curry-t.

Forgasd bele a sárgarépát, majd lefedve párold alacsony lángon kb. 10 percig.

Öntsd fel a húsleves alaplével, a kókusztejjel és a tejszínnel, majd ízesítsd sóval, borssal és a karikákra vágott chili paprikával.

Főzd alacsony lángon az egészet kb. 20-30 percig, míg teljesen megpuhul a répa.

Forrald össze, majd ha kicsit kihűlt botmixerrel pürésítsd.

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Tipp: Tálalásnál locsolj a leves tetejére egy kevés kókusztejet vagy tejszínt.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Narancsos mascarpone krémes répatorta

Ez a torta ismét egy szülinapra készült. Jobban mondva "bulinapra", mert Barátnőm már évek óta így hívja a szülinapját, "Minek is számolnánk az éveket?" alapon. XD

Szerintem a répa torta szülinapra (bocsánat, bulinapra) nem túl általános, de ha visszaemlékszem Barátnőm tini kori partijaira, akkor szinte mindig répa tortán fújta el a gyertyákat. Náluk ettem én is először - lévén nem volt túl elterjedt akkoriban - és szerintem sokan a baráti társaságból. Mikor elgondolkodtam, hogy milyen tortát készítsek, rögtön ez a hagyomány jutott eszembe, így nem is volt kérdés, hogy a fő alapanyag a répa lesz. A narancs és a fűszerek pedig az őszies idő miatt már adták magukat. :)

édességek narancs mascarpone répa étcsokoládé görög joghurt fahéj szegfűszeg dekorcukor marcipán

Hozzávalók:

25 dkg répa

3 tojás

15 dkg cukor

1,2 dl olaj

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1-1 csapott kk fahéj, őrölt szegfűszeg

Hozzávalók a krémhez és a mázhoz:

15 dkg mascarpone

15 dkg görög joghurt

2 csapott ek porcukor (ízlés szerint több-kevesebb)

1 narancs

3 ek tej/tejszín

100 g étcsokoládé

dekorcukrok, marcipán, ételfesték a díszítéshez

édességek narancs mascarpone répa étcsokoládé görög joghurt fahéj szegfűszeg dekorcukor marcipán

Elkészítés:

Elsőként reszeld le a répát a reszelőd legkisebb lyukán.

Ezt követően a sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy közepes méretű tortaformát.

A tojásokat keverd habosra a cukorral, majd öntsd hozzá az olajat is.

A liszthez add hozzá a sütőport, a fahéjat, majd az egészet szitáld a tojásos keverékhez.

Végül keverd hozzá a répát, majd adagold a tepsibe

Süsd 180 fokon kb 30 percig. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy elkészült-e.

Közben a krémhez keverd össze a mascarpone-t, a görög joghurtot és az átszitált porcukrot.

A narancsot alaposan mosd meg, vágd ketté és az egyik felének reszeld bele a héját és facsard bele a levét. Jó alaposan dolgozd össze az egészet.

Ha kihűlt a torta, vágd ketté, majd töltsd meg a krémmel.

A csokit törd apróra és kezd el felolvasztani a tejjel/tejszínnel, a másik fél narancs levével és lereszelt héjával.

Kend meg vele a torta tetejét, majd díszítsd reszelt narancs héjjal, dekorcukorral, marcipánból formázott répácskákkal.

édességek narancs mascarpone répa étcsokoládé görög joghurt fahéj szegfűszeg dekorcukor marcipán

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Brokkolis-sonkás lasagne

A tőlem szokatlanul sok hozzávaló és temérdek lépés ellenére, nem egy nagy kunszt ezt az ételt összedobni. Kicsit macerás ugyan, mert ahhoz, hogy - viszonylag - gyorsan kész legyen, eléggé figyelni kell a sorrendre és pörögni, de semmi extra hozzávalót és hatalmas kulináris tudást nem igényel. A végeredmény pedig nagyon fincsi lesz és ami szintén nem elhanyagolható, tuti marad belőle másnapra is. (Na persze nem azért, mert valakinek nem ízlene, hanem mert hatalmas adag! XD)  

lasagne brokkoli répa paradicsom hagyma sonka tészta fincsi ebédek bazsalikom paradicsomszósz fokhagyma joghurt sajt

Hozzávalók:

1 csomag lasagne lap (500 g)

1 fej brokkoli

4 db közepes méretű sárgarépa

1 nagy fej hagyma

2-3 nagyobb paradicsom

15 dkg sonka

1 doboz paradicsomszósz

3 gerezd fokhagyma

1+1 kk só, őrölt bors

1 maréknyi friss bazsalikom levél

2 tojás

1 kis doboz joghurt

10 dkg reszelt sajt

olívaolaj

lasagne brokkoli répa paradicsom hagyma sonka tészta fincsi ebédek bazsalikom paradicsomszósz fokhagyma joghurt sajt

Elkészítés:

A répát pucold meg, majd karikázd fel vékonyra. A brokkolit szedd rózsáira, majd tedd fel főni mindkettőt sós vízbe. 

A fokhagymát futtasd meg egy kevés olajon, majd öntsd hozzá a paradicsomszószt, sózd, borsozd, aprítsd bele a bazsalikomot.

Forrald össze, hogy összeérjenek az ízek.

A hagymát és a paradicsomot karikázd fel.

A lasagne lapokat áztasd be 5-5 percre forrásban lévő vízbe, hogy kicsit megpuhuljanak.

Szűrd le a megfőtt brokkolit és répát.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra és készíts elő egy nagyobb tepsit.

Ezt követően jöhet a rétegezés:

Önts egy kevés paradicsomszószt a tepsid aljába, majd fektesd rá a lasagne lapokat. (Én 6-ot szoktam elosztani.) 

A tetejét is locsold meg a szósszal, majd oszd el egyenletesen a brokkoli és a répa felét.

Megint jöhet egy réteg tészta, majd a paradicsomszósz. Helyezd rá a sonka szeleteket, a paradicsomkarikákat és a hagymát. 

Rétegezz egy újabb adag tésztát, amire ismét kerüljön a szószból, majd jöhet a maradék brokkoli és répa.

Fedd be az utolsó 6 lasagne lappal.

A tojást verd fel, majd keverd össze a joghurttal, öntsd a tészta tetejére, majd szórd meg reszelt sajttal.

Süsd lefedve 20 percet, majd ha leszedted a fedőt, adj neki még 20 percet, hogy rápiruljon a tetejére a sajt is.

lasagne brokkoli répa paradicsom hagyma sonka tészta fincsi ebédek bazsalikom paradicsomszósz fokhagyma joghurt sajt

Egy kis segédlet a rétegezéshez:

pari szósz (1/4 adag)
lasagne lap (6 db)
pari szósz (1/4 adag)
brokkoli-répa (1/2 adag)
lasagne lap (6 db)
pari szósz (1/4 adag)
sonka-paradicsom-hagyma (összes)
lasagne lap (6 db)
pari szósz (1/4 adag)
brokkoli-répa(1/2 adag)
lasagne lap (6 db)
joghurtos-tojásos szósz+sajt (összes)

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (73),tojás (37),karácsony (26),paradicsom (25),advent (24),vendégvárók (24),adventi naptár (23),fincsi ebédek (23),tejföl (21),hagyma (19),fahéj (18),citrom (18),tej (18),vaj (17),joghurt (17),sajt (17),ráérős reggelik (16),narancs (16),rohanós vacsorák (16),habtejszín (16),sonka (16),eper (15),tejszín (15),bazsalikom (15),kakaópor (14),meggy (14),cukor (14),krumpli (13),fokhagyma (13),répa (12),barack (12),leveles tészta (12),csokoládé (12),mascarpone (12),pohárkrémek (11),gyors muffinok (11),túró (11),liszt (11),málna (10),vaníliás cukor (10),ribizli (10),alma (10),csoki (9),saláta (9),étcsokoládé (9),porcukor (9),puding (9),kolbász (8),krémsajt (8),petrezselyem (8),gyümölcs (8),húsvét (8),csirkemell (8),snidling (8),pite (8),dekorcukor (8),rozmaring (7),paradicsomszósz (7),leves (7),majonéz (7),olaj (7),fehércsoki (7),sárgabarack (7),dió (7),szegfűszeg (7),vanília (6),paprika (6),méz (6),lilahagyma (6),szeder (6),zöldfűszer (6),rétes (6),kakaó (6),lekvár (6),bonbon (6),sütőtök (5),piskóta (5),kaliforniai paprika (5),brownie (5),őszibarack (5),tök (5),kukorica (5),tészta (5),csoki pasztilla (5),sajtkrém (5),chili (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),újhagyma (5),muffin (5),keksz (5),torta (5),görög joghurt (5),sajttorta (4),élesztő (4),halloween (4),bor (4),uborka (4),spenót (4),olívaolaj (4),pizza (4),fehérbor (4),menta (4),oregánó (4),fondant (3),lepény (3),mandula (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),póréhagyma (3),szalonna (3),cukkini (3),ricotta (3),farsang (3),hidegtál (3),tócsni (3),réteslap (3),csirke (3),nutella (3),szalámi (3),szilva (3),mexikói (3),mustár (3),tejcsokoládé (3),fánk (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),virsli (3),kivi (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),kókusz (3),sütőpor (3),étcsoki (3),mandarin (3),ánizs (3),aszalt gyümölcs (3),gyümölcskenyér (3),cheesecake (3),cseresznye (3),zöldség (3),mák (3),blogkóstoló (3),valentin-nap (3),olívabogyó (3),zabkeksz (3),citromfű (3),cukormáz (2),pogácsa (2),gesztenye (2),zabpehely (2),majoranna (2),kefír (2),brokkoli (2),gofri (2),baracklekvár (2),alaplé (2),zselatin (2),dzsemfix (2),babapiskóta (2),gyerekek (2),burgonya (2),sütipecsét (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),palacsinta (2),pasztilla (2),chili paprika (2),Gyors muffinok (2),töltött tojás (2),szerecsendió (2),bacon (2),pesto (2),oreo keksz (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),kalács (2),tortilla (2),mozarella (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),torma (2),mézeskalács (2),linzertészta (2),csiga (2),salsa szósz (2),trüffel (2),mártogatós (2),rugelach (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),borsó (2),lasagne (2),curry (2),káposzta (2),csokikrém (2),VKF (1),aszalvány (1),kakaós csiga (1),pálinka (1),pulykamell (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),sajtos roló (1),aszalt szilva (1),pizzás csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),aszalt áfonya (1),kacsa (1),szilveszter (1),kelttészta (1),kacsacomb (1),SAD! (1),citom (1),parmezán (1),mogyoró (1),grillcsirke (1),bagett (1),kávé (1),franciasaláta (1),kuszkusz (1),ehető ajándék (1),darált keksz (1),panír (1),étcsokokoládé (1),kandírozott gyümölcs (1),körte (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szaloncukor (1),panírozás (1),rántott (1),ősz (1),gesztenyemassza (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),aprósütemény (1),kifli (1),dekoráció (1),fatörzs (1),gumicukor (1),jelmez (1),író (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),zöldségkeverék (1),aprósütemények (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),szósz (1),salsa (1),barbérlevél (1),bejgli (1),meggylekvár (1),krémleves (1),majonézes burgonya (1),köménymag (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),desszert (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),hab (1),sütögetés (1),csokipasztilla (1),szódabikarbóna (1),főétel (1),tökfaragás (1),ebédmenü (1),töltelék (1),jalapeno (1),péksütemény (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),nachos (1),juhtúró (1),vendégváró (1),sztrapacska (1),borkóstoló (1),bab (1),balzsamecet (1),street food (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),reggeli (1),hamburger (1),quesadilla (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),chorizo (1),képviselő fánk (1),buli (1),rizs (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),cheesecake brownie (1),rum (1),medvehagyma (1),lime (1),tavasz (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),kelt tészta (1),krém (1),muffinok (1),alkohol (1),olaszrizling (1),aszalt paradicsom (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),müzli (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),pizzafeltét (1),bográcsozás (1),munkaebéd (1),lecsó (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),hús (1),velence (1),karaj (1),smarties (1),bevonat (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),mákosguba (1),vacsora (1),zsömle (1),cékla (1),eperszósz (1),ciabatta (1),csokissüti (1),ananász (1),ételfesték (1),cookies (1),margarin (1),hawaii (1),szülinap (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),csicseriborsó (1)