Első emlékem a sajtos rolóról, még igen kicsi gyermekkoromból származik: Már ovis koromtól kezdve hetente többször jártam a Hófehér Fóka úszóiskolába, ahol persze az "edzés" legjobb része nem ám az úszás volt, hanem az utána kövekező jutalom. :)  Uszi után ugyanis gyakran vettük az irányt a büfé felé, ahol a kemény 30 Ft-ért árult málna/kiwi/narancs szörp mellett 1-1  sajtos roló is lecsúszott.

A napokban jutott újra eszembe és el is határoztam, hogy Apukám szülinapjára ezt a sós finomságot készítem el, hiszen amúgy is nagy sajtkedvelő. Az egyetlen buktató a kis roló formák beszerzése volt, de szerencsére Nagymamámnak volt rá egy jó tippje, így a buli előtti este sikerült is olcsón hozzájutnunk. Másnap már csak a kivitelezés volt hátra: Na, nem mondom, hogy hipp-hopp elkészültem, de egyszer-egyszer szerintem megéri a fáradozást, mert lehet vele villantani! :)

sajt sajtkrém leveles tészta sajtos roló vendégvárók vaj szerecsendió

Hozzávalók kb. 36 darabhoz:

1 csomag leveles tészta

5 dl tej

5-6 púpos ek liszt

10 dkg vaj

só, bors, szerecsendió ízlés szerint

1 tubus natúr krémsajt

20-25 dkg reszelt sajt 

1 tojás a rolók lekenéséhez

sajt sajtkrém leveles tészta sajtos roló vendégvárók vaj szerecsendió

Elkészítés:

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd néhány mm vékonyságúra, téglalap alakúra. Vágj kb. 1 cm-es csíkokat.

A formákat kend meg egy kevés vajjal, majd tekerd rá a tésztacsíkokat.

Tedd sütőpapírral kibélelt sütőbe, majd kend le felvert tojással.

Süsd 200 fokon kb. 10 percet, míg aranybarna nem lesz a tészta.

Még forrón húzd le a formáról a rolókat.

A krémhez a vajat kezd el felolvasztani, majd keverd bele a lisztet is.

Öntsd hozzá óvatosan a tejet is és egy habverővel keverd csomó mentesre. Főzd néhány percig, míg besűrűsödik a krém.

Közben ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Vedd le a tűzről, majd keverd bele a reszelt sajt felét és a sajtkrémet is, majd tedd félre, hogy kicsit kihűljön.

Ha a rolók is és a sajtkrém is kihűlt, egy csillag csövő habzsák segítségével töltsd a krémet a tészta rolókba, úgy, hogy a végükön kicsit kilátszódjon a krém.

Végül mártsd a rolók két végét a maradék reszelt sajtba.

sajt sajtkrém leveles tészta sajtos roló vendégvárók vaj szerecsendió

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.