Chilis-tejcsokis ganache krémmel töltött bonbon

Nagyobbik öcsém egyik kedvenc édessége a tiramisu, éppen ezért Anya kb. minden szülinapjára, névnapjára ezt készíti. Most én is arra gondoltam, hogy meglepem egy tiramisu ízvilágú bonbonnal vagy trüffellel. A trüffelhez kellett volna mascarpone, nekem viszont semmi kedvem nem volt elmenni a boltba érte, a bonbonhoz meg nem jött az ihlet. (Azóta is izgatja a fantáziámat, hogy mégis hogyan lehetne ilyen ízvilágú bonbont készíteni, úgyhogy még nem adtam fel a harcot.) Előszedtem a másik Dani-favoritot, a chili paprikát, így készítettem egy kicsit csípős, de krémes, tejcsokis finomságot. 

Ha a családban vagy a baráti körben akad a Tesómhoz hasonló chili&csoki fan, nincs más dolgotok, mint elkészíteni ezt a bonbont, szépen becsomagolni, végül a karácsonyfa alá rejteni! :)

tejcsokoládé étcsokoládé csokipasztilla bonbon chili paprika habtejszín pasztilla csoki pasztilla édességek advent karácsony adventi naptár ehető ajándék

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé (pasztilla vagy apróra tört csoki)

50 g tejcsokoládé (pasztilla vagy apróra tört csoki)

1 kisebb chili paprika

3 ek habtejszín

tejcsokoládé étcsokoládé csokipasztilla bonbon chili paprika habtejszín pasztilla csoki pasztilla édességek advent karácsony adventi naptár ehető ajándék

Elkészítés:

Elsőként az étcsokoládé 2/3-át olvaszd fel gőz fölött. A maradékot öntsd hozzá és jól keverd el, hogy az is elolvadjon. (Ez a temperálás proli módra. XD)

Csepegtess minden egyes bonbon forma aljába 1-1 kk olvasztott csokit és kend ki a forma oldalát is. Érdemes kicsit a pulthoz ütögetni, hogy mindenhova jusson a csokiból.

Tedd hűtőbe kb. 20 percre. Ennyi idő alatt megszilárdul a külső csokiburok és jöhet bele a töltelék.

A chili paprikát vágd karikákra, majd melegítsd össze a tejszínnel. Tördeld bele a csokit és olvaszd fel. Ezt is tedd hűtőbe egy jó fél órára, míg egy nem folyós, de nem is szilárdra dermedő krémet nem kapsz.

Adagolj a krémből kiskanállal pici adagokat a bonbon formákba, de úgy, hogy maradjon még egy kevés hely a tetején.

Tedd hűtőbe, míg - ha szükséges - újramelegíted az étcsokit. 

Ha folyós az étcsoki, csepegtess a bonbonos formákba egy keveset, ez fogja lezárni a tejcsokis-csilis réteget. Húzd le a felesleget egy spatulával, hogy szép sima legyen a bonbon alja.

Ha megszilárdult, már ki is pattinthatod a formából és meg is kóstolhatod. :)

tejcsokoládé étcsokoládé csokipasztilla bonbon chili paprika habtejszín pasztilla csoki pasztilla édességek advent karácsony adventi naptár ehető ajándék

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

További karácsonyi receptekért, ötletekért kattints az adventi naptáramra.

0 Tovább

Kávés-marcipános bonbon

Lehet, hogy Ti is észrevettétek már, de ha nem, akkor mondom (írom), hogy a blogon eddig a szent napig nem volt kávés recept. Ennek oka, hogy én nem igazán kávézok, nem is szeretem az igazi kávé ízt, maximum a cappucino-s, latte-s vonalon mozgok. Ezzel szemben Gy. iszonyú nagy fan. Nem telik úgy el nap, hogy minimum 2-3 erős kávét be ne dobna. Persze ez azzal jár, hogy a konyhapulton folyamatosan elszórva kis cukor vagy kávé szemeket találok, a mosogatóba pedig kávés bögrét. Valószínű ez is hozzájárul a kávé iránti ellenszenvemhez. :D Ez a bonbon viszont a hozzám hasonló ízlésűeknek és a nagy rajongóknak is ízleni fog, garantálom! :)

kávé csokoládé tejcsokoládé pasztilla csoki pasztilla marcipán bonbon édességek

Hozzávalók:

100 g tejcsokoládé (pasztilla vagy apró darabokra vágott csoki)

3 ek kávé

50 g marcipán

kávé csokoládé tejcsokoládé pasztilla csoki pasztilla marcipán bonbon édességek

Elkészítés:

A csoki 2/3-át kezd el vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett felolvasztani. Ha már jó folyós, add hozzá a maradékot és jól keverd el benne. (Így nem fog szobahőmérsékleten olvadni a bonbonod.)

Kend ki a formácskák alját és oldalát a csokival, majd tedd hűtőbe, hogy megszilárdulhasson. Figyelj arra, hogy mindenhova jusson a csokiból.

Főzd le a kávét és reszeld le a marcipánt, lehetelőleg a reszelő legkisebb lukán.

Adj hozzá 3 ek kávét, majd jól keverd össze egy villa segítségével.

Ha közben megszilárdult a csoki burok, nyomkodj kis marcipán golyócskákat a formába.

Ha szükséges, melegítsd újra a csokit, majd csepegtess egy keveset a marcipános rétegre, hogy lezárd a bonbonokat.

Tedd ismét hűtőbe, majd ha megszilárdult, óvatosan pattintsd ki a formából.

kávé csokoládé tejcsokoládé pasztilla csoki pasztilla marcipán bonbon édességek

Tipp: Tedd cuki zacskóba vagy dobozba, ha ajándéknak szánod!

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Anyáknapi reggeli: Duplán csokis gofri friss eperrel

Még évekkel ezelőtt olvastam, hogy egy anyuka, Anyák Napja előtti este bekeveri a gofri/palacsinta tésztát. Másnap a férje és a kisfia "csak" kisüti a a finomságot, majd ünnepélyesen felszolgálják neki a reggelit. Szerintem ez egy nagyon aranyos ötlet, még akkor is, ha az anyukának egy kicsit hozzá kell járulnia a sikerhez. :)

Ha Nektek is tetszik az ötlet, vagy a saját Anyukátokat lepnétek meg egy finom reggelivel, akkor ez a szupercsokis gofri recept biztos befutó lesz. :)

gofri tej tojás ráérős reggelik anyák napja csoki pasztilla

Hozzávalók:

2 tojás

3+1 ek cukor

1 ek vaj

250 g liszt

0,5 csomag sütőpor

3 ek jó minőségű cukrozatlan kakaópor

0,5 l tej

100 g csoki pasztilla vagy apróra vágott csokoládé

gofri tej tojás ráérős reggelik anyák napja csoki pasztilla

Elkészítés:

A vajat olvaszd fel.

A tojásokat válaszd szét és a fehérjét 1 ek cukorral verd kemény habbá.

A sárgáját keverd össze 3 ek cukorral, az olvasztott vajjal és a tejjel.

A kakaóport és a sütőport add hozzá a liszthez, majd az egészet szitáld a tojásos-vajas masszához.

Szórd bele a csokipasztillát és óvatosan dolgozd bele a kemény tojásfehérjét is, de vigyázz, hogy ne törjön össze a hab.

Kend meg olajjal a gofrisütődet, majd süsd ki adagonként a gofrikat. 

Tipp:

Tálald eperrel és locsold meg csokiszósszal. Persze a tejszínhab sem árthat. :)

Kérlek látogass el a facebook oldalamra is, ahol további Anyák Napi ötleteket találsz. 

0 Tovább

Rumos Meggyes Házi Bonbon

A múltkori bonbonom nagyon tetszett az egyik aranyos kis Kolleganőmnek, így arra gondoltam, hogy a névnapjára őt is meglepem egy hasonlóval. Kiderítettem, hogy a meggyet nagyon szereti, így gyorsan összedobtam egy rumos-marcipános-meggyes-étcsokis finomságot. Isten éltessen Noncsi! :)

bonbon marcipán meggy étcsokoládé csoki pasztilla

Hozzávalók 15 db bonbonhoz:

kb. 30 g marcipán

100 g étcsokoládé pasztilla (vagy kisebb darabokra vágott étcsokoládé)

15 db meggy

0,5 dl rum (ha az nincs, akkor esetleg konyak)

bonbon marcipán meggy étcsokoládé csoki pasztilla

Elkészítés:

Elsőként a meggyeket áztasd be egy kevés rumba. (Én nem akartam, hogy nagyon erős legyen, ezért csak olyan 20 percet hagytam ázni, de ha erősebbre szeretnéd, akkor érdemes már órákkal előtte előkészíteni a meggyeket.)

Ezt követően a csoki 2/3-át folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett olvaszd fel. 

A többi csokoládét add hozzá a már felolvasztott csokihoz és keverd addig, míg egynemű lesz az egész.

A bonbonforma mélyedéseibe csöppents egy kevés csokit és szépen kend ki a formákat. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a mélyedéseket.

Tedd hűtőbe kb 20 percre, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Vedd elő a marcipánt és a rumba áztatott meggyet, majd a marcipánból formázz kis golyókat, aminek a közepébe nyomj 1-1 meggyszemet. (Ha nincs időd "golyócskázni", tegyél mindegyik forma aljára 1 kis darab marcipánt, és arra a meggyet. Én most ezt a rapid módszert választottam.)

Ha megszilárdult a csoki, mindegyik mélyedésbe tegyél egy marcipános-meggyes golyócskát, majd a maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. Ha a csoki közben besűrűsödött, melegíts rá egy kicsit. 

Tedd hűtőbe a bonbonkákat, majd ha megszilárdult, pattintsd ki a formából őket. 

bonbon marcipán meggy étcsokoládé csoki pasztilla

Tipp: Fel is lehet egy az egyben falni az egészet, de ha esetleg ajándéknak szánod, akkor vegyél vagy készíts egy szép dobozt és abba helyezd a bonbonokat. Szuper ajándék a közelgő Anyák Napjára is! :) 

Ha tetszett a bejegyzés, gyertek és nézzetek körül a facebook oldalamon is!  

0 Tovább

Áfonyás-Marcipános Bonbon

Nemrég Sárospatakon "tavaszoltunk", illetve az időjárást tekintve inkább "teleltünk". Odafelé úton megálltunk Szerencsen (lévén szakadt az eső és az idő kevéssé volt alkalmas egy csodálatos tokaji sétára) és bementünk a gyárhoz tartozó csokoládéboltba. Nagyon picike üzletet kell elképzelni, de tele mindenféle finomsággal. Észrevettem, hogy jó áron lehet kapni csokoládé pasztillát is, amit már régóta ki szerettem volna próbálni. Nagyon jól jött, mert hazaérkezésünk másnapján volt Anyukám névnapja, így kitaláltam, hogy meglepem egy házi készítésű bonbonnal. Mivel a marcipán a kedvence, a tölteléken sem kellett sokat gondolkodnom, és még este gyorsan össze is tudtam állítani Neki. :) 

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Hozzávalók:

100 g marcipán

100 g étcsokoládé pasztilla (vagy kockákra tördelt étcsokoládé)

3 kk áfonyalekvár (vagy a kedvenc lekvárja az Ünnepeltnek)

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Elkészítés:

A csokoládé 2/3-át folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett olvaszd fel. (Ehhez egy kisebb edénybe melegíts vizet, és erre helyezd a csokival teli edénykédet.)

A maradék étcsokit keverd a már felolvasztott csokoládéba. Ne aggódj, a meleg csoki felolvasztja az egészet. Azért kell ez a kis közjáték (hivatalos nevén: temperálás), hogy ne kezdjen el olvadni szobahőmérsékleten a bonbon.

És most jön a neheze. A bonbonforma mélyedéseibe csöppents 1-1 mokkáskanál olvasztott étcsokoládét és szépen kend ki a forma oldalát. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a formát.

(Nekem barna bonbonformám van, úgyhogy ez mindig elég érdekes művelet. Ha esetleg még formavásárlás előtt állsz, akkor valami totál eltérő színűt vegyél, úgy egyszerűbb lesz a dolgod.) 

Tedd hűtőbe, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Addig a marcipánt reszeld le (lehetőleg a reszelő legkisebb lyukán) és adagold hozzá a lekvárt. Egy villa segítségével dolgozd össze az egészet.

Ha a csokoládé megszilárdult (kb 20 perc) adagolj kiskanállal egy kevés tölteléket minden csokival kikent bonbon forma közepébe.

Végül a maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. (Nekem nem kellett újramelegíteni, de ha neked már nem elég folyós, akkor pár perc alatt melegítsd vissza.)

Ha teljesen megszilárdult, egyenként szedegesd ki őket a formából és már lehet is enni.

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Tipp: Ha ajándéknak szánod, vegyél elő egy szép dobozt - vagy vonj be csomagolópapírral egy kevésbé szépet - és ültesd mini muffin papírokba a bonbonokat, és így tedd őket a dobozba. 

Tökéletes ajándék húsvétra vagy akár Anyák napjára is.

Gyertek és nézzetek körül a facebook oldalamon is!  

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (102),tojás (63),cukor (45),liszt (43),vaj (39),tej (35),fincsi ebédek (33),vendégvárók (32),joghurt (31),tejföl (31),paradicsom (28),kakaópor (27),ráérős reggelik (26),sajt (26),citrom (26),hagyma (26),karácsony (26),habtejszín (25),eper (25),advent (24),adventi naptár (23),túró (22),rohanós vacsorák (22),fahéj (21),narancs (21),sonka (20),csokoládé (20),krumpli (20),meggy (19),tejszín (19),vaníliás cukor (19),fokhagyma (18),leveles tészta (16),sütőpor (16),bazsalikom (16),pohárkrémek (15),répa (15),gyors muffinok (15),olaj (15),porcukor (15),barack (15),vanília (14),mascarpone (14),étcsokoládé (12),húsvét (12),kolbász (11),ribizli (11),krémsajt (11),málna (11),alma (11),saláta (11),petrezselyem (10),leves (10),gyümölcs (10),csoki (10),élesztő (9),dió (9),paradicsomszósz (9),puding (9),csirkemell (9),majonéz (9),pite (9),kukorica (9),snidling (8),tészta (8),kakaó (8),dekorcukor (8),paprika (8),sajtkrém (8),piskóta (8),brownie (7),szegfűszeg (7),szeder (7),fehércsoki (7),lilahagyma (7),rétes (7),méz (7),rozmaring (7),sárgabarack (7),krémleves (7),lekvár (7),keksz (7),görög joghurt (7),póréhagyma (6),mustár (6),spenót (6),kókusz (6),torta (6),zöldfűszer (6),újhagyma (6),bonbon (6),tök (5),chili (5),kaliforniai paprika (5),kelttészta (5),farsang (5),cseresznye (5),muffin (5),tejcsokoládé (5),áfonya (5),őszibarack (5),banán (5),medvehagyma (5),sütőtök (5),(5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),gyorsvacsi (5),fánk (5),kókuszreszelék (4),olívaolaj (4),hidegtál (4),cheesecake (4),uborka (4),sajttorta (4),palacsinta (4),réteslap (4),bor (4),ricotta (4),halloween (4),zabpehely (4),menta (4),csirke (4),szalonna (4),anyák napja (4),kivi (4),olívabogyó (4),valentin-nap (4),pizza (4),fehérbor (4),oregánó (4),étcsoki (4),zöldség (4),zabkeksz (3),tócsni (3),lasagne (3),szalámi (3),aszalt gyümölcs (3),babapiskóta (3),befőzés (3),mandarin (3),citromfű (3),szilva (3),borsó (3),virsli (3),mexikói (3),csiga (3),blogkóstoló (3),brokkoli (3),ánizs (3),torma (3),mák (3),lekvárfőzés (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),fondant (3),mandula (3),nutella (3),mozzarella (3),gyümölcskenyér (3),gofri (3),rugelach (3),Rohanós vacsorák (3),rizs (3),cukkini (3),káposzta (3),lepény (3),bors (2),zselatinfix (2),szerecsendió (2),kefír (2),besamel (2),pogácsa (2),salsa szósz (2),fetasajt (2),eperlekvár (2),pizzaszósz (2),majoranna (2),aszalt áfonya (2),baracklekvár (2),szódabikarbóna (2),gyümölcskosárka (2),nyaralás (2),pasztilla (2),kávé (2),grillcsirke (2),penne (2),parmezán (2),aprósütemény (2),kalács (2),vöröshagyma (2),ananász (2),gesztenye (2),linzertészta (2),trüffel (2),zselatin (2),mogyoró (2),dzsemfix (2),cukormáz (2),burgonya (2),alaplé (2),olajbogyó (2),cheesecake brownie (2),cékla (2),bab (2),tortilla (2),bacon (2),Édességek (2),mézeskalács (2),rum (2),oreo keksz (2),tejszínhab (2),töltött tojás (2),lime (2),alkohol (2),csokikrém (2),pizzagolyó (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),búzadara (2),gyerekek (2),mozarella (2),sütipecsét (2),kókusztej (2),pesto (2),füstölt sajt (2),curry (2),feta sajt (2),mártogatós (2),töltött krumpli (1),szójaszósz (1),ehető ajándékok (1),zeller (1),kakaóscsiga (1),zöldborsó (1),túró rudi (1),kínai (1),sós aprósütemények (1),tárkony (1),aprósütemények (1),mákos guba (1),kandírozott narancshéj (1),amerikai palacsinta (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),barna cukor (1),köménymag (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),étkezési keményítő (1),graham liszt (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancs (1),tökfaragás (1),dekoráció (1),jelmez (1),kifli (1),krumplifánk (1),fagylalt (1),gumicukor (1),szósz (1),kuglóf (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),jégkrém (1),salsa (1),fagyi (1),aszalvány (1),sárgarépa (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),zeller (1),rumaroma (1),kevert (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),daráltkeksz (1),piskótatekercs (1),görögjoghurt (1),karalábé (1),pillecukor (1),linzer (1),gasztroajándék (1),sűrített tej (1),likőr (1),pompos (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),víz (1),churros (1),pirospaprika (1),körözött (1),turmix (1),avokádó (1),kandírozott gyümölcs (1),baileys (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),aranygaluska (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),besamel mártás (1),szezámmag (1),karfiol (1),narancslé (1),darált keksz (1),szaloncukor (1),hab (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),lasagne tészta (1),velence (1),munkaebéd (1),sztrapacska (1),juhtúró (1),csicseriborsó (1),péksütemény (1),karaj (1),tavasz (1),krém (1),készülődés (1),muffinok (1),kelt tészta (1),hús (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),olaszrizling (1),hamburgerhús (1),pizzás csiga (1),szilveszter (1),eperszósz (1),ketchup (1),street food (1),Anyák Napja (1),zselé (1),kuszkusz (1),hamburger (1),töltelék (1),töltött hús (1),gyümölcslé (1),koktél (1),chorizo (1),képviselőfánk (1),quesadilla (1),rukkola (1),buli (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),képviselő fánk (1),zöldbab (1),reggeli (1),cookies (1),csokissüti (1),smarties (1),csokiskeksz (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),aszalt paradicsom (1),penne (1),zsömle (1),vacsora (1),mákosguba (1),habfixáló (1),körte (1),steak burgonya (1),ősz (1),SAD! (1),darált hús (1),rántott tök (1),rántott (1),csokipasztilla (1),bagett (1),panír (1),panírozás (1),pulykamell (1),aszalt szilva (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),író (1),kacsacomb (1),lapocka (1),sertés (1),pálinka (1),VKF (1),ragu (1),sertéslapocka (1),csilipaprika (1),lecsó (1),szülinap (1),ballagás (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),tortazselé (1),zsemlemorzsa (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),bevonat (1),kapcsolat (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),kacsa (1)