Tavaszi brokkoli krémleves

Jó kis üde, tavaszi leves, ráadásul elkészíteni sem egy nagy szám. Olyannyira nem, hogy hétfőn dél, fél 1 körül még fogalmam sem volt, hogy mit fogok ebédelni, aztán a hűtőbe nézve megjött az ihlet. 1 órakor pedig már bőszen kanalaztam a fincsi ebédkémet. 

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek levesHozzávalók:

1 fej brokkoli

2 közepes krumpli

1 nagyobb hagyma

2 l húsleves alaplé

1 csapott ek só

10 szem bors

2 dl tejszín

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek levesElkészítés:

A brokkolit szedd rózsáira, majd jó alaposan mosd meg.

A krumplit és a hagymát pucold meg, majd vágd nagyobb darabokra.

Tedd a zöldségeket egy nagy lábosba és öntsd fel húsleves alaplével.

Sózd, borsozd, majd lefedve főzd, míg megpuhulnak a zöldségek.

Ha jó puha minden, pürésítsd össze botmixerrel.

Végül jöhet a tejszín. Öntsd bele egy kisebb tálba, majd adj hozzá 2-3 merőkanálnyi forró levest. Keverd össze, majd az egészet add a leveshez.

Forrald össze és már kész is.

Tálald ízlés szerint fokhagymás pirítóssal, krutonnal, reszelt sajttal.

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek leves

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Boci szelet

A napokban ráeszméltem, hogy már kevesebb, mint egy hónap van Húsvétig. Persze nem volt nehéz rádöbbennem erre a tényre, mert az áruházak már tele vannak mindenféle "nyuszicsokicsodával". Úgy döntöttem, hogy én is elkezdem a húsvéti készülődést a blogon. Elsőként egy olyan sütit hozok Nektek, ami szerintem tökéletes locsolóváró finomság. Könnyen szeletelhető, mutatós, pár napig szuperül eláll a hűtőben, nem romlik az állaga, így nyugodtan el lehet készíteni kicsit hamarabb is. Ráadásul a nyuszi mellett elfér a csibe és a boci is, úgyhogy a neve alapján teljesen beleillik a húsvéti milliőbe. Jah, és nagyon nagyon finom! :)
túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

Hozzávalók a túrós masszához:

50 dkg túró

4 ek búzadara

1 db tojás

10 dkg cukor

1 cs. vaníliás cukor

1 db citrom reszelt héja

túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

Hozzávalók a kakaós tésztához:

3 db tojás

15 dkg cukor

15 dkg vaj

30 dkg liszt

1 cs. sütőpor

3 ek cukrozatlan kakaópor

1,5-2 dl tej

túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

Elkészítés:

A túrós masszával érdemes kezdeni, mert a búzadarának kicsit meg kell szívnia magát!

Elsőként tehát törd át a túrót (ha szükséges), üsd hozzá a tojást és szórd meg a búzadarával.

Mérd ki a cukrot és ezt is add a túrós keverékhez. Jöhet a vaníliás cukor és a citrom lereszelt héja is. 

Jó alaposan keverd össze az egészet, majd tedd félre kb. 1 órára, hogy a búzadara megszívja magát.

túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

A csokis tésztához a cukrot keverd ki alaposan a vajjal, majd add hozzá a tojások sárgáját. (Figyelj, csak a sárgáját, a fehérjét tedd félre!)

A lisztet, a kakaóport és a sütőport szintén dolgozd össze, majd szitáld a cukros-tojásos masszához.

Lazítsd tejjel a tésztát.

A tojások fehérjét verd kemény habbá, majd ezt is forgasd óvatosan a masszába.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy jó nagy tepsit. Béleld ki sütőpapírral.

Egyengesd el benne a tésztát, végül egy kiskanál segítségével, foltokban adagold bele a túrós keveréket is.

Süsd kb. 25 percet.

túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

További húsvéti recepteket itt találsz:

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti epres muffin

Répatortás muffin

Ünnepi kakaós kalács

Töltött tojás

Sonkás krumpli csónakok

Húsvéti sonkás rétes

Sonkás-tormás ricottakrém

Tavaszi tojássaláta

1 Tovább

Pompos házilag

Pár hete a budapesti Mangalica fesztiválon ebédeltünk. Nem tudom ki, hogy van a fesztiválos kajákkal, de nálunk a pompos elég menő ilyenkor, nem is nagyon gondolkodunk másban. Megkeressük a legszimpatikusabb standot, kiválasztjuk a feltéteket, aztán kiálljuk a 600 km-es sort és röpke 2 óra alatt már kezünkben is a fincsi pompos. Ebben a csípős, téli időben kb. 5 másodperc alatt hűl ki a kenyérlángosunk, így esélyünk nincs frissen sülve megkóstolni a finomságot. :D Nyilván a tömegnek, a lehetetlen ülőhely keresésnek is megvan a feelingje, de ha el szeretnénk kerülni valamilyen oknál fogva a fentieket, készítsünk házilag pompost!    

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Hozzávalók:

50 dkg liszt (nálam most teljes kiőrlésű)

4 közepes krumpli

2 dkg élesztő

2 dl langyos víz

1 kk cukor

1 csapott ek só

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

2 közepes lilahagyma

kis darab kolbász/szalonna

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Elkészítés:

Elsőként a krumplit pucold meg, vágd kockákra és tedd fel főni.

A szobahőmérsékletű élesztőt morzsold bele a cukros, langyos tejbe, majd meleg helyen hagyd felfutni.

A lisztet és a sót öntsd egy nagy tálba.

Ha kész a krumpli szűrd le, törd át és ezt is add a liszthez.

Öntsd bele a felfutott élesztőt is, majd jó alaposan gyúrd össze a tésztát. (Ha nagyon ragacsos lenne, adj hozzá még egy kevés lisztet.)

Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő a tészta.

Közben a hagymát, a kolbászt és a szalonnát vágd fel és futtasd meg egy kicsit egy serpenyőben. 

A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.

Kend a tejfölt az elősütött tészta tetejére, szórd meg a feltétekkel, majd süsd további 15 percig.

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Körözött

A körözött nálam valahogy olyan jó kis tavaszi étel. Nem is kell mellé más, csak friss pékáru és minél több, fincsi, ropogós zöldség. Jöhet ilyenkor az újhagyma, a hónapos retek, de az uborkát, a paprikát és a koktél paradicsomot sem vetem meg. :) Nagyon fel tudja dobni a reggeliket 1-1 ilyen szendvicskrém, úgyhogy bátran készítsétek el.

túró tejföl mustár pirospaprika hagyma körözött ráérős reggelik

Hozzávalók:

25 dkg túró

2 ek tejföl

1 púpos kk mustár

1 kk piros arany

1 csapott kk só

1 kk pirospaprika

frissen őrölt bors

1 kisebb hagyma

túró tejföl mustár pirospaprika hagyma körözött ráérős reggelik

Elkészítés:

Elsőként a túrót törd át egy villával, majd add hozzá a tejfölt és a fűszereket.

A hagymát pucold meg, vágd apróra, majd ezt is szórd a túróhoz.

Jó alaposan keverd össze az egészet.

Tálalás előtt hűtsd be, úgy az igazi. :)

túró tejföl mustár pirospaprika hagyma körözött ráérős reggelik

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Gyümölcsös túrótorta

Bevallom férfiasan, hogy ez a recept már igen régi, közel egy éves. Tavaly az egyik kollégám 40. születésnapjára készítettem, de mivel nem sikerült túl jó fotót készíteni a tortáról, eddig valahogy nem került sorra. A recept viszont tényleg jó, ízlett mindenkinek, úgyhogy tekintsetek el kérlek a külcsínytől (értsd: a béndzsi fotóktól) és koncentráljunk csak az ízre. :D Ami meg igen jó! Persze, hogy jó, hiszen a csokis piskóta alapot remekül kiegészíti a könnyű, üde túrókrém és a sok fincsi gyümölcs.  

tojás cukor vaj liszt kakaópor tej túró habtejszín mascarpone citrom gyümölcs szeder eper ribizli meggy édességek torta zseléHozzávalók a piskótához:

2 tojás

10 dkg cukor

10 dkg vaj

10 dkg liszt

2 kk kakaópor

0,5 dl tej

Hozzávalók a túrókrémhez:

40 dkg túró

1 kis doboz habtejszín

10 dkg mascarpone (ha nincs, jó a tejföl vagy a görög joghurt is helyette)

1 citrom reszelt héja 

kb. 5 ek porcukor

1 kk vanília aroma

1 csomag zselatinfix

Hozzávalók a gyümölcsös réteghez:

kb. 20 dkg gyümölcs vegyesen (nálam szeder, eper, ribizli és meggy)

1 csomag tortazselé + a csomagoláson előírt mennyiségű cukor és víz

tojás cukor vaj liszt kakaópor tej túró habtejszín mascarpone citrom gyümölcs szeder eper ribizli meggy édességek torta zselé

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és béleld ki egy csatos tortaforma alját sütőpapírral.

A tojásokat válaszd szét, és verd kemény habbá a fehérjét.

A sárgáját keverd össze a vajjal és a cukorral.

A liszthez add hozzá a kakaóport és a sütőport, majd szórd az egészet a cukros masszához.

Öntsd hozzá a tejet, végül óvatosan dolgozd bele a tojásfehérjét is.

Simítsd a tésztát a formába, majd süsd kb. 20 percig.

A túrókrémhez a túrót és a mascarpone-t jó alaposan keverd össze.

Szitáld hozzá a porcukrot, add hozzá a vanília aromát majd reszeld bele a citrom héját is. 

A habot verd fel és óvatosan forgasd a túrókrémhez.

A zselatin fixet a csomagoláson látható útmutató szerint készítsd el, majd keverd hozzá a krémhez.

A kihűlt csokis tortalapra kanalazd rá az összes krémet. (Persze a torta maradjon a formába.)

A tortát tedd hűtőbe, hogy megszilárdulhasson a krém.

Ezt követően rakd ki ízlés szerint gyümölcsökkel a tortát.

A tortazselét a csomagoláson látható utasítás szerint készítsd el, majd középről indulva öntsd egyenletesen a tortára. 

Tedd hűtőbe a süteményt és csak tálalás előtt vedd ki a tortaformából. 

tojás cukor vaj liszt kakaópor tej túró habtejszín mascarpone citrom gyümölcs szeder eper ribizli meggy édességek torta zselé

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (85),tojás (49),fincsi ebédek (29),vaj (27),paradicsom (27),karácsony (26),hagyma (26),vendégvárók (26),cukor (25),tejföl (25),liszt (24),advent (24),tej (24),adventi naptár (23),joghurt (23),citrom (22),ráérős reggelik (21),sajt (21),krumpli (19),habtejszín (19),fahéj (19),rohanós vacsorák (19),narancs (19),sonka (18),tejszín (18),kakaópor (18),fokhagyma (17),eper (16),meggy (16),bazsalikom (15),répa (15),túró (15),csokoládé (14),vaníliás cukor (14),leveles tészta (14),mascarpone (13),barack (13),pohárkrémek (12),gyors muffinok (12),alma (11),málna (11),vanília (11),ribizli (11),kolbász (10),petrezselyem (10),étcsokoládé (10),leves (10),porcukor (10),saláta (10),gyümölcs (9),olaj (9),csoki (9),puding (9),húsvét (9),krémsajt (8),snidling (8),dekorcukor (8),csirkemell (8),kukorica (8),pite (8),paprika (8),majonéz (8),szegfűszeg (7),rétes (7),fehércsoki (7),keksz (7),paradicsomszósz (7),sárgabarack (7),dió (7),élesztő (7),lilahagyma (7),szeder (7),rozmaring (7),méz (7),krémleves (7),brownie (6),sajtkrém (6),torta (6),lekvár (6),tészta (6),görög joghurt (6),kakaó (6),piskóta (6),újhagyma (6),bonbon (6),zöldfűszer (6),spenót (5),muffin (5),kaliforniai paprika (5),chili (5),sütőtök (5),kókusz (5),áfonya (5),póréhagyma (5),farsang (5),marcipán (5),őszibarack (5),fánk (5),tök (5),gyorsvacsi (5),sütőpor (5),mustár (5),csoki pasztilla (5),hidegtál (4),ricotta (4),csirke (4),sajttorta (4),menta (4),olívaolaj (4),fehérbor (4),oregánó (4),pizza (4),halloween (4),tejcsokoládé (4),uborka (4),bor (4),szalonna (4),réteslap (4),valentin-nap (4),mozzarella (3),lekvárfőzés (3),palacsinta (3),befőzés (3),chili paprika (3),kelttészta (3),kókuszreszelék (3),káposzta (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),ánizs (3),tócsni (3),szilva (3),gofri (3),brokkoli (3),cheesecake (3),cukkini (3),cseresznye (3),zabkeksz (3),borsó (3),Rohanós vacsorák (3),mák (3),citromfű (3),blogkóstoló (3),zabpehely (3),fondant (3),szalámi (3),mandula (3),kivi (3),nutella (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),étcsoki (3),virsli (3),olívabogyó (3),lepény (3),gyümölcskenyér (3),zöldség (3),mandarin (3),fetasajt (2),olajbogyó (2),trüffel (2),aprósütemény (2),baracklekvár (2),cukormáz (2),cékla (2),gesztenye (2),pesto (2),aszalt áfonya (2),oreo keksz (2),kefír (2),pizzaszósz (2),tejszínhab (2),Édességek (2),banán (2),zselatin (2),linzertészta (2),alaplé (2),nyaralás (2),pasztilla (2),penne (2),szódabikarbóna (2),gyümölcskosárka (2),grillcsirke (2),dzsemfix (2),szerecsendió (2),(2),ananász (2),csiga (2),babapiskóta (2),burgonya (2),curry (2),pogácsa (2),majoranna (2),salsa szósz (2),mézeskalács (2),bors (2),bab (2),kalács (2),bacon (2),lasagne (2),torma (2),rugelach (2),töltött tojás (2),csokikrém (2),rizs (2),mozarella (2),mártogatós (2),gyerekek (2),sütipecsét (2),tortilla (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),pizzagolyó (2),lime (2),feta sajt (2),kacsa (1),kacsacomb (1),körözött (1),pirospaprika (1),ecet (1),kandírozott narancshéj (1),víz (1),barbérlevél (1),churros (1),író (1),párolt lilakáposzta (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),besamel (1),vörösbor (1),búzadara (1),teljes kiőrlésű liszt (1),aszalt szilva (1),pálinka (1),pillecukor (1),pulykamell (1),ősz (1),SAD! (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),VKF (1),ragu (1),pompos (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),linzer (1),meggylekvár (1),barnacukor (1),sertéslapocka (1),sertés (1),lapocka (1),eperlekvár (1),salsa (1),desszert (1),daráltkeksz (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),főétel (1),ebédmenü (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),citom (1),karácsonyi ebéd (1),mogyoró (1),franciasaláta (1),szezámmag (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),avokádó (1),bejgli (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),szósz (1),gumicukor (1),karalábé (1),jelmez (1),darált keksz (1),olíva bogyó (1),kandírozott narancs (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kuglóf (1),dekoráció (1),zeller (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),kifli (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),almáspite (1),szilveszter (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),csokissüti (1),cookies (1),péksütemény (1),vacsora (1),tavasz (1),muffinok (1),aszalt paradicsom (1),kelt tészta (1),zsömle (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),hamburger (1),street food (1),ketchup (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),zselatinfix (1),smarties (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),zselé (1),krém (1),medvehagyma (1),penne (1),rukkola (1),buli (1),képviselő fánk (1),koktél (1),gyümölcslé (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),rum (1),alkohol (1),cheesecake brownie (1),vendégváró (1),quesadilla (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),készülődés (1),chorizo (1),töltött karaj (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),sonkatekercs (1),hamburgerhús (1),töltelék (1),velence (1),pizzafeltét (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),teszínhab (1),lecsó (1),csilipaprika (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),panír (1),parmezán (1),csokipasztilla (1),ehető ajándék (1),kávé (1),bagett (1),müzli (1),kapcsolat (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),kuszkusz (1),csicseriborsó (1),hús (1),karaj (1),olaszrizling (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),szülinap (1),ballagás (1),ciabatta (1),pizzás csiga (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),körte (1)