A családunkban nem csak kolbászt és szalámit töltünk házilag, hanem a Nagypapám minden évben (főleg amióta nyugdíjas és új projektek kellenek neki) saját sonkát is készít. Húsvét előtt megkérdezi, hogy kinek mennyi kell és kb. a dupláját (olykor a tripláját) kapjuk meg. :D Nyilván így, az ünnep után rajtunk marad egy jó adag, amit persze mi egyáltalán nem bánunk. Tavaly találtam ki ezt az egyszerű receptet, ami azért is aktuális húsvét után, mert - a maradékok felhasználása mellett - a dolgos hétköznapokba visszatérve, ezeket a töltött krumplikat könnyen magunkkal vihetjük a munkahelyünkre is. Ha maradt még egy kevés sonkátok, mindenképp készítsétek el!
Hozzávalók:
15 dkg húsvéti sonka
4 db közepes krumpli
2-3 db újhagyma
1 db tömlős sajt
3 ek tejföl
só, bors
5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A krumplit mosd meg és főzd meg sós vízben.
Közben a sonkát vágd pici kockákra, az újhagymát karikázd fel.
A sajtkrémet egy tálba keverd össze a tejföllel.
Add hozzá a sonkát és az újhagymát, majd az egészet keverd alaposan össze.
Sózd, borsozd, de vigyázz, mert a sonka alapból elég sós, így inkább kóstolgass, nehogy túl sokat szórj bele.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra és vegyél elő egy tepsit, amibe locsolj egy kevés olívaolajat.
Ha megfőtt a krumpli pucold meg őket, és mindegyiket vágd félbe.
Kanalazz ki egy kevés főtt krumplit mindegyik közepéből és ezt is add a sonkás-hagymás keverékhez.
A krumplikat rakosgasd bele a tepsibe, majd mindegyikbe kanalazz egy kevés tölteléket.
Süsd 200 fokon 20 percig.
Reszelj rá egy kevés sajtot, majd tedd vissza kb. 10 percre.
Akkor jó, ha megpirult már egy kicsit a krumpli és a sajt szépen ráolvadt a tetejére.
Tipp: Én salátát/savanyúságot és tejfölt szoktam hozzá kínálni.
A sonka egy részét helyettesítheted egy kevés zöldséggel. Használhatsz pl. apróra vágott répát, kukoricát, borsót vagy akár mirelit francia saláta vagy mexikói alapot is.
Nézzetek körül a facebook oldalamon is, ahol további ötleteket találtok.
Utolsó kommentek