Nagymamám minden családi ünnep előtt megkérdezi tőlünk, hogy mit süssön. 90%-ban erre a kérdésre azt a választ kapja, hogy képviselőfánkot! Imádja mindenki. Mama sikerén felbuzdulva - bő egy éve - Anyukám is kitalálta, hogy neki veselkedik a fánksütésnek. Az eredmény kvázi amerikai palacsintára emlékeztető kis lepényke lett. Az íze úgy nagyjából jó volt, de itt sajna a külcsíny is számít, így a kísérlet sajnos nem zárult elsöprő sikerrel. Idén én voltam az a bátor, aki elhatározta, hogy ha törik, ha szakad megpróbálja elkészíteni a fánkocskákat. Bekevertem a tésztát, majd betettem a sütőbe és szugeráltam a kis tésztahalmokat, hogy nőjetek és nőjetek. És láss csodát, megnőttek, és tökéletes (értsd: az elvárásaimnak megfelelő) fánkocskák lettek belőle. 

És akkor most jön a konklúzió: Ne féljen senki nekiállni, mert egyáltalán nem nehéz elkészíteni, ráadásul viszonylag kevés és olcsó alapanyagból egész sok fánkocska lesz, plusz szuper elegáns desszert. 

fánk farsang képviselőfánk vanília tejszín tejszínhab puding édességek

Hozzávalók a fánkhoz:

10 deka liszt

egy csipet sütőpor

1 dl víz

10 dkg vaj

1 csipet só

4 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

1 csomag pudingor

3 ek cukor

fél liter tej

200 g habtejszín

1 csomag habfixáló

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra és tegyél egy kb. 1 liter vízzel teli lábost a sütőd aljára. (A gőztől fog a tészta megemelkedni és ettől lesz lukas a fánk közepe, hogy meg tudd tölteni.)

A lisztet keverd össze a sütőporral.

Egy kis lábosba kezd el a vizet melegíteni. Kockázd bele a vajat, és adj hozzá egy csipet sót.

Ha felforrt állandó keverés mellett adagold hozzá a lisztes sütőport. 

Keverd kb. 1-2 percig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

A tésztát vedd le a tűzről és robotgép habverős karjával dolgozd át egy kicsit, hogy hűljön.

Egyenként add hozzá, és keverd el benne a tojásokat.

A masszát tedd habzsákba és egy sütőpapíros tepsire nyomj kisebb diónyi halmokat. (Ha nincs habzsákod használj egy levágott végű zacskót vagy 2 kiskanalat.) 

Tedd a tepsit a sütő középső fokára és süsd kb. 15-20 percig, míg aranybarna nem lesz a fánk. Közbe semmiképp se nyisd ki, mert összeesik a tészta.

Közbe készítsd el a pudingot és verd fel a habtejszínt a habfixálóval, vagy szugeráld a fánkokat, hogy nőjenek, ahogy én tettem. :D

Ha megsültek a fánkok, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni őket.

Vágd le a kalapjukat és először egy habzsák segítségével nyomj/kanalazz kb. 1 kiskanálnyi pudingot, majd egy kiskanálnyi habot a tésztácskákra.

Végül tedd vissza  a "kalapjukat" és legyél nagyon büszke! :)

Nézzetek be a facebook oldalamra is, itt van! :) 

Ui.: A receptet, az emailes és telefonos távsegítséget köszi Mama! :)