Húsvéti rugelach

A karácsonyi diós, barackos rugelach sikerén felbuzdulva el szerettem volna készíteni ennek a finomságnak a húsvéti verzióját is. A krémsajtos tésztába így mi más lehetne a töltelék, mint egy kevés torma és sonka. :) Kicsit ugyan féltem, hogy a torma miatt nem nyeri majd el a tetszésünket, de azt kell, hogy mondjam, hogy isteni lett. Tény, hogy nem túl hagyományos az ízvilág, de szerintem egy próbát mindenképp megér. Ráadásul a locsolók is tuti értékelni fogják, ha nem a 100. sajtos pogácsával kínáljuk meg őket, hanem valami különlegesebbel.

rugelach liszt vaj krémsajt tojás torma sonka sajt vendégvárók

Hozzávalók:

200 g vaj

200 g krémsajt

250 g liszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)

1 kk só

1 tojás a lekenéshez

10 dkg sajt

10 dkg sonka

kb. fél üveg torma

rugelach liszt vaj krémsajt tojás torma sonka sajt vendégvárók

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a sót, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. Elég ragacsos tésztát kapsz, de nem kell megijedni, ilyennek kell lennie.

Tedd hűtőbe minimum 1-2 órára, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

A sajtot reszeld le, a sonkát felezd, vagy harmadold el, és készítsd elő a tormát is.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A tésztát felezd el, és nyújtsd ki kör alakúra egy bőven lisztezett deszkán.

Vágd kb. 12 cikkelyre, mintha pizzát szeletelnél.

Mindegyiket kend meg tormával, de vigyázz, hogy ha nagyon erős, ne tegyél rá túl sokat.

Helyezd el a sonka darabokat is, majd szórd meg a cikkelyeket reszelt sajttal.

A hosszabbik oldaluknál kezdve tekerd fel a kiflicskéket, majd pakold át őket a tepsire.  

Kend meg őket felvert tojással, és szórj rájuk reszelt sajtot.

Süsd 180 fokon kb. 20 percig a finomságokat. 

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el.

rugelach liszt vaj krémsajt tojás torma sonka sajt vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

További húsvéti recepteket itt találsz:

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti epres muffin

Répatortás muffin

Boci szelet

Ünnepi kakaós kalács

Krémsajtos, medvehagymás kiflik

Töltött tojás

Sonkás krumpli csónakok

Húsvéti sonkás rétes

Sonkás-tormás ricottakrém

Tavaszi tojássaláta

0 Tovább

Sós aprósütemények

Nem tudom Nálatok mi a szokás, de a mi családunkban valahogy karácsonykor kimaradnak a sós aprósütemények a repertoárból. Valószínű ennek fő oka, hogy a família amúgy is elég édesszájú. A sima családi bulikon is alap a többféle torta, de a sütemény hegyek mellet csupán 1 tálca pogácsa árválkodik. Persze az sem utolsó szempont, hogy kinek van kapacitása a karácsonyi menü mellett még sós sütemények elkészítésére és belakmározására is? Én a fentiektől függetlenül összegyűjtöttem Nektek néhány vendégváró falatkát, "ha más nem, jó lesz szilveszterre" alapon! Válogassatok kedvetekre!

karácsony vendégvárók sós aprósütemények adventi naptár aprósütemények pogácsa rugelach csiga leveles tészta advent

1. Kezdem a nagy klasszikussal, a sajtos pogácsával! Szerintem, ha a szaggatásnál valamilyen karácsonyi kiszúró formát használsz, nyert ügyed van! :)

2. A füstölt sajtos rudacskát is könnyen ünnepivé varázsolhatod, ha az előbbiekhez hasonlóan, itt is előkapod a csillag/karácsonyfa alakú szaggatódat.

3. Ha el akarod kápráztatni a vendégeidet, válaszd a sajtos rolót. Nem mondom, hogy egyszerű dolgod lesz, mert szerintem elég időigényes, de ha jó előre megtervezel mindent, akkor beleférhet a készülődésbe.

karácsony vendégvárók sós aprósütemények adventi naptár aprósütemények pogácsa rugelach csiga leveles tészta advent

4. Persze teljesen rendben van, ha nem akarsz ennyi időt a konyhában tölteni. Ebben az esetben használj leveles tésztát és készíts pestos-fetás nasit. A zöldes-pirosas töltelék színe miatt szerintem szuperül passzol a karácsonyhoz, annak ellenére, hogy nagyon távol áll a hagyomás süteményektől.

karácsony vendégvárók sós aprósütemények adventi naptár aprósütemények pogácsa rugelach csiga leveles tészta advent

5. Szintén az előzőhöz hasonló "életmentő", ám még kevésbé autentikus recept a  pizzás csigáé. Ezt tényleg inkább a szilveszteri bulira ajánlom.

6. A sorból persze nem maradhat ki, a rugelach sem, hiszen ezt a sütit tipikusan karácsonykor készítik. Eredeti tölteléke is nagyon ünnepi, hiszen lekvárral, dióval, cukorral, fahéjjal, mazsolával töltötték. Én ennek most egy sós változatát hoztam, de szerintem ezt is érdemes kipróbálni mert nagyon mutatós kis finomság lesz belőle. 

karácsony vendégvárók sós aprósütemények adventi naptár aprósütemények pogácsa rugelach csiga leveles tészta advent

7. Szintén jó kis vendégváró fogás a sonkás kosárka. Persze ez sem tipikus karácsonyi sütemény, de például egy kevés rozmaringgal, kakukkfűvel, fekete erdei sonkával télies jelleget tudunk kölcsönözni a falatkáknak.

Bízom benne, hogy tudtam néhány jó ötletet adni és remélem, hogy legrosszabb esetben szilveszterkor fel tudjátok használni a recepteket. :) Persze érdemes lesz a két ünnep között is visszanézni az oldalra, mert lesz néhány tipikusan újévi finomság is: Ismeritek például a malacpofi pogácsát? Vagy a virslis rakétákat? Elöljáróban csak ennyit mondok! :) Kellemes készülődést addig is!

További ünnepi ötletekért és receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Rugelach Variációk: Sajtos és Kolbászos

3. Nagypapám (igen, nekem olyanom is van :D) névnapjára készítettem ezt a fincsi vendégvárót. Először sütöttem rugelach-ot, de az biztos, hogy nem utoljára. Mindenképp ki fogom próbálni többféle édes és sós töltelékkel is, mert nagyon egyszerűen elkészíthető, az élvezeti faktora mégis óriási. Épp emiatt érdekes, hogy kezdetben szegényebb házaknál sütötték, ahol krémsajt helyett írót vagy tejfölt használtak hozzá és állítólag cukros-diós-fahéjas keverékkel töltötték. A 20. században terjedt el igazán - hol máshol, mint az Egyesült Államokban? - és azóta népszerűsége töretlen. Próbáljátok ki Ti is!


rugelach kolbász sajt sajtkrém tejföl vendégvárók

Hozzávalók:

200 g vaj
200 g krémsajt
250 g liszt (+ egy kevés a nyújtáshoz)
1 kk só
1 tojás a lekenéshez
10 dkg sajt
1 db tömlős sajt 
10 dkg kolbász
2-3 ek tejföl vagy krémsajt

rugelach kolbász sajt sajtkrém tejföl vendégvárók

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a sót, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. 

Tedd hűtőbe egy kis időre, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A sajtot reszeld le és keverd össze a tömlős sajtkrémmel. 

A kolbászt vágd apró kockákra és dolgozd össze a maradék 2-3 ek krémsajttal.

A tészta felét (vagy ha kisebb kiflicskéket szeretnél a harmadát) nyújtsd ki kör alakúra egy lisztezett deszkán.

Vágd kb. 12 cikkelyre, mintha pizzát szeletelnél.

Mindegyik cikkelyre tegyél kb. egy púpos kiskanálnyi sajtos tölteléket, majd tekerd fel őket és sorakoztasd a tepsire.

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el, csak arra kolbászos tölteléket tegyél.

Kend meg őket felvert tojással, és ha van kedved szórj rájuk a kedvenc zöldfűszeredből, egy keveset, de akár tehetsz rájuk szezámmagot vagy reszelt sajtot is.

Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket. 

Ebből az adagból nekem kb. 3 tepsi lett!

Tipp: Töltelékként szinte bármit használhatunk. Ha édeset szeretnénk akkor szerintem működhet nutellával, csokikrémmel, kakóporral, lekvárokkal, aszalt gyümölcsökkel, magocskákkal, dióval, mogyoróval, mandulával és ezek variációjával. Ízesíthetjük fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, kardamommal, vaníliával, rummal vagy akár egy kevés chilivel is.

Ha sósat szeretnénk jöhetnek a különböző sajtok, minden mennyiségben, minden ízesítésben, de el tudok képzelni hozzá olívabogyót, aszalt paradicsomot, feketeerdei sonkát, bacont, túrót, juhtúrót vagy akár egy ricottás-spenótos tölteléket is a közelgő húsvétra.  

Nyilván itt már csak a tészta emlékeztet az eredeti rugelach-ra, de inspirációnak mindenképpen szuper!

Ha van kedvetek nézzetek körül a facebook oldalamon is vagy gyertek instagramra.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (102),tojás (63),cukor (45),liszt (43),vaj (39),tej (35),fincsi ebédek (33),vendégvárók (32),joghurt (31),tejföl (31),paradicsom (28),kakaópor (27),ráérős reggelik (26),sajt (26),citrom (26),hagyma (26),karácsony (26),habtejszín (25),eper (25),advent (24),adventi naptár (23),túró (22),rohanós vacsorák (22),fahéj (21),narancs (21),sonka (20),csokoládé (20),krumpli (20),meggy (19),tejszín (19),vaníliás cukor (19),fokhagyma (18),leveles tészta (16),sütőpor (16),bazsalikom (16),pohárkrémek (15),répa (15),gyors muffinok (15),olaj (15),porcukor (15),barack (15),vanília (14),mascarpone (14),étcsokoládé (12),húsvét (12),kolbász (11),ribizli (11),krémsajt (11),málna (11),alma (11),saláta (11),petrezselyem (10),leves (10),gyümölcs (10),csoki (10),élesztő (9),dió (9),paradicsomszósz (9),puding (9),csirkemell (9),majonéz (9),pite (9),kukorica (9),snidling (8),tészta (8),kakaó (8),dekorcukor (8),paprika (8),sajtkrém (8),piskóta (8),brownie (7),szegfűszeg (7),szeder (7),fehércsoki (7),lilahagyma (7),rétes (7),méz (7),rozmaring (7),sárgabarack (7),krémleves (7),lekvár (7),keksz (7),görög joghurt (7),póréhagyma (6),mustár (6),spenót (6),kókusz (6),torta (6),zöldfűszer (6),újhagyma (6),bonbon (6),tök (5),chili (5),kaliforniai paprika (5),kelttészta (5),farsang (5),cseresznye (5),muffin (5),tejcsokoládé (5),áfonya (5),őszibarack (5),banán (5),medvehagyma (5),sütőtök (5),(5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),gyorsvacsi (5),fánk (5),kókuszreszelék (4),olívaolaj (4),hidegtál (4),cheesecake (4),uborka (4),sajttorta (4),palacsinta (4),réteslap (4),bor (4),ricotta (4),halloween (4),zabpehely (4),menta (4),csirke (4),szalonna (4),anyák napja (4),kivi (4),olívabogyó (4),valentin-nap (4),pizza (4),fehérbor (4),oregánó (4),étcsoki (4),zöldség (4),zabkeksz (3),tócsni (3),lasagne (3),szalámi (3),aszalt gyümölcs (3),babapiskóta (3),befőzés (3),mandarin (3),citromfű (3),szilva (3),borsó (3),virsli (3),mexikói (3),csiga (3),blogkóstoló (3),brokkoli (3),ánizs (3),torma (3),mák (3),lekvárfőzés (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),fondant (3),mandula (3),nutella (3),mozzarella (3),gyümölcskenyér (3),gofri (3),rugelach (3),Rohanós vacsorák (3),rizs (3),cukkini (3),káposzta (3),lepény (3),bors (2),zselatinfix (2),szerecsendió (2),kefír (2),besamel (2),pogácsa (2),salsa szósz (2),fetasajt (2),eperlekvár (2),pizzaszósz (2),majoranna (2),aszalt áfonya (2),baracklekvár (2),szódabikarbóna (2),gyümölcskosárka (2),nyaralás (2),pasztilla (2),kávé (2),grillcsirke (2),penne (2),parmezán (2),aprósütemény (2),kalács (2),vöröshagyma (2),ananász (2),gesztenye (2),linzertészta (2),trüffel (2),zselatin (2),mogyoró (2),dzsemfix (2),cukormáz (2),burgonya (2),alaplé (2),olajbogyó (2),cheesecake brownie (2),cékla (2),bab (2),tortilla (2),bacon (2),Édességek (2),mézeskalács (2),rum (2),oreo keksz (2),tejszínhab (2),töltött tojás (2),lime (2),alkohol (2),csokikrém (2),pizzagolyó (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),búzadara (2),gyerekek (2),mozarella (2),sütipecsét (2),kókusztej (2),pesto (2),füstölt sajt (2),curry (2),feta sajt (2),mártogatós (2),töltött krumpli (1),szójaszósz (1),ehető ajándékok (1),zeller (1),kakaóscsiga (1),zöldborsó (1),túró rudi (1),kínai (1),sós aprósütemények (1),tárkony (1),aprósütemények (1),mákos guba (1),kandírozott narancshéj (1),amerikai palacsinta (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),barna cukor (1),köménymag (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),étkezési keményítő (1),graham liszt (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancs (1),tökfaragás (1),dekoráció (1),jelmez (1),kifli (1),krumplifánk (1),fagylalt (1),gumicukor (1),szósz (1),kuglóf (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),jégkrém (1),salsa (1),fagyi (1),aszalvány (1),sárgarépa (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),zeller (1),rumaroma (1),kevert (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),daráltkeksz (1),piskótatekercs (1),görögjoghurt (1),karalábé (1),pillecukor (1),linzer (1),gasztroajándék (1),sűrített tej (1),likőr (1),pompos (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),víz (1),churros (1),pirospaprika (1),körözött (1),turmix (1),avokádó (1),kandírozott gyümölcs (1),baileys (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),aranygaluska (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),besamel mártás (1),szezámmag (1),karfiol (1),narancslé (1),darált keksz (1),szaloncukor (1),hab (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),lasagne tészta (1),velence (1),munkaebéd (1),sztrapacska (1),juhtúró (1),csicseriborsó (1),péksütemény (1),karaj (1),tavasz (1),krém (1),készülődés (1),muffinok (1),kelt tészta (1),hús (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),olaszrizling (1),hamburgerhús (1),pizzás csiga (1),szilveszter (1),eperszósz (1),ketchup (1),street food (1),Anyák Napja (1),zselé (1),kuszkusz (1),hamburger (1),töltelék (1),töltött hús (1),gyümölcslé (1),koktél (1),chorizo (1),képviselőfánk (1),quesadilla (1),rukkola (1),buli (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),képviselő fánk (1),zöldbab (1),reggeli (1),cookies (1),csokissüti (1),smarties (1),csokiskeksz (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),aszalt paradicsom (1),penne (1),zsömle (1),vacsora (1),mákosguba (1),habfixáló (1),körte (1),steak burgonya (1),ősz (1),SAD! (1),darált hús (1),rántott tök (1),rántott (1),csokipasztilla (1),bagett (1),panír (1),panírozás (1),pulykamell (1),aszalt szilva (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),író (1),kacsacomb (1),lapocka (1),sertés (1),pálinka (1),VKF (1),ragu (1),sertéslapocka (1),csilipaprika (1),lecsó (1),szülinap (1),ballagás (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),tortazselé (1),zsemlemorzsa (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),bevonat (1),kapcsolat (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),kacsa (1)