Narancsos áfonyás Rizskoch

Még általános iskolás koromban a kerítésünk mentén volt egy kisebb sáv, ahol a Papa málna és ribizli bokrokat nevelgetett nagy szakértelemmel és türelemmel. Emlékszem, sosem értettem, hogy miért erőlteti ezt a ribizli vonalat, amikor a málna százszor finomabb. :D Mindig számon kértem Mamát is, hogy minek csinál a gyümölcsből ribizliszörpöt, amikor tök savanyú, a málna meg fincsi édes. Inkább abból legyen még, még még! Ma már persze tudom, hogy a ribizli valahogy sokkal jobban érezte magát nálunk és bőven volt belőle, málna meg alig-alig. Azért néhány üvegnyi sűrű málnaszörp minden évben készült Mama konyhájában. Érdekes, hogy elsődlegesen nem is rendes italként fogyasztottuk el, hanem inkább gyümölcs öntetként használtuk. Tökéletes volt például rizskoch mellé. Sajnos - nagy bánatunkra - ma még ennyi málnánk sincs (dolgozunk egyébként a projekten), de a rizskoch örök kedvenc bármilyen egyéb szörppel vagy házi lekvárral is. :)

A lenti receptben narancsos-áfonyás! :)

édességek rizskoch fincsi ebédek rizs tej vanília narancs aszalt áfonya vaj tojás cukor

Hozzávalók:

25 dkg rizs

1 l tej

1,5 dl víz

fél rúd vanília

1 narancs lereszelt héja

3 tojás

3 ek cukor

40 dkg vaj+egy kevés a tepsi kikenéséhez

1 ek zsemlemorzsa

50-100 g aszalt áfonya

áfonya lekvár a tálaláshoz

édességek rizskoch fincsi ebédek rizs tej vanília narancs aszalt áfonya vaj tojás cukor

Elkészítés:

Elsőként a rizst tedd fel főni a tejjel, a vízzel és a fél rúd vaníliával együtt.

Főzd puhára.

Ha kész hagyd langyosra hűlni.

Közben a tojásokat válaszd ketté és a fehérjét verd kemény habbá.

A sárgáját keverd ki a vajjal és a cukorral, majd reszeld bele a narancs héját is.

Dolgozd össze a langyos tejberizzsel.

Ha szeretnéd, tehetsz bele aszalt áfonyát vagy mazsolát is.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Egy tepsit kenj ki vajjal és szórd meg zsemlemorzsával.

Óvatosan forgasd a felvert tojásfehérjét a rizses masszába, majd simítsd az egészet a tepsibe.

Süsd kb. 40 percig, míg aranybarna nem lesz a rizskoch teteje.

Tálald áfonya lekvárral.

édességek rizskoch fincsi ebédek rizs tej vanília narancs aszalt áfonya vaj tojás cukor

Tipp: Aszalt áfonya helyett lehet mazsolát is használni, de nyugodtan ki is hagyhatod, ha nem szereted az aszalványokat.

A narancsot helyettesítheted citrommal is.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Narancsos-vaníliás gofri

Egyik péntek este Gy. kitalálta, hogy márpedig ő másnap reggelire gofrit akar enni. Mondtam neki, hogy kizárt, hogy én hajnalban felkeljek ezért, úgyhogy "the floor is yours", oldd meg, gondoltam. Nyilván a reggel hét órai ébresztés, és a konyhából eredő rendkívül diszkrét zajok borítékolták, hogy én sem fogok tovább aludni, de legalább a Férj megoldotta a problémát és valóban készített egy kisebb adag igazán kellemes ízvilágú vaníliás gofrit. Persze a romeltakarítás és a maradék tészta kisütése rám maradt, de azt mondom, hogy így is sokszorosan megérte.

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Hozzávalók:

15 dkg vaj

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kk vanília

4 tojás

1 narancs

40 dkg liszt

1 csipet só

1 csomag sütőpor

fél l tej

pici olaj vagy vaj a sütéshez

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Elkészítés:

Elsőként a vajat olvaszd fel, majd keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral.

Dolgozd bele a tojásokat, majd ízesítsd a narancs lereszelt héjával, kifacsart levével és a vaníliával.

A liszthez add hozzá a sütőport és a sót, majd szórd a tojásos masszához.

Végül öntsd hozzá a tejet is, aztán jöhet a sütés.

Picit olajozd/vajazd ki a gofri sütődet, majd tegyél kb. 1-1 merőkanálnyi masszát a sütőbe.

Süsd néhány percig, és ha kész vagy az összes tésztával, tálald narancslekvárral és narancs szeletekkel a friss gofrikat.

narancs vanília ráérős reggelik gofri liszt cukor tojás vaj tej vaníliás cukor

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Csokoládés-narancsos fánk

Mivel már rendesen benne vagyunk a farsangi szezonba, ma egy újabb fánk receptet hoztam. Előtte azért nézzünk egy kicsit körül a farsangolás, a karneválok háza táján. Azt általában mindenki tudja, hogy vízkereszttől, azaz január 6-ától hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig farsangolunk. Ez ugye a bálok, a vidámság, a lakomák, az életöröm, a bohóckodás és az önfeledt mulatozás időszaka.

(Nekem - és szerintem a mostani fiatalok jelentős részének - inkább a kínos, beöltözős általános iskolai suli bulikat juttatja eszünkbe, az elmaradhatatlan retró szendvicsekkel és száraz teasüteményekkel, de azt nem vitatom, hogy régen 1-1 farsangi bál hatalmas és régóta várt eseménynek számított.)

Érdekes, hogy semmilyen extra vallási esemény nem kapcsolódik hozzá, egyszerűen a néphagyomány útján alakult ki, kezdetben  Olaszországban. Szintén közismert tény, hogy a Velencei karnevált is ebben az időszakban rendezik. Persze nem muszáj ennyire messzire utaznunk, elég csak ellátogatnunk Mohácsra, ahol a busójárás tuti, hogy életreszóló élmény lesz. (Főleg, ha szőke lány vagy és véletlenül az első sorban állsz. :D)

De hagyjuk a történelem órát és nézzük is a receptet:

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

Hozzávalók a tésztához:

55 dkg liszt

1 kocka friss élesztő

1 dl tej

1 kk+2 púpos ek cukor

1 csapott mk só

2 dl joghurt

2 tojás

1 ek olaj

kb. 3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

1 narancs lereszelt héja és leve

100 g étcsokoládé

50 g tejszín

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

Elkészítés:

Mindent langyosan használunk fel, ezért vedd ki az alapanyagokat a hűtőből 1-2 órával azelőtt, mielőtt elkezdenél dolgozni.

A langyos tejbe szórd bele az 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt is. Tedd félre, míg felfut.

Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, a 2 ek cukrot.

Mehet a felfuttatott élesztő is, majd a tojás, a joghurt és az 1 ek olaj is.

Dolgozd össze jó alaposan a hozzávalókat, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy bő órát.

Ha kb. a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd 1-2 cm vastagra a tésztát, majd szaggasd ki a fánkokat.

Keleszd további 15 percig őket.

Forró olajban süsd mindkét oldalukat 1-2 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

fánk édességek kelttészta joghurt liszt élesztő tej cukor olaj narancs étcsokoládé tejszín farsang

A narancsos csokimázhoz a tejszínt kezd el hevíteni, majd add hozzá a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét.

A csokoládét vágd apróra és ezt is keverd a tejszínhez.

Tedd hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.

A kész fánkokat meg is töltheted egy vékony csövű habzsák segítségével, de ha nincs ilyened, csak kend meg a fánkok tetejét a krémmel, majd szórd meg dekorcukorral. (Én meg is töltöttem és meg is kentem, hogy még inkább csokis legyen. :D)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

További fánk recepteket itt találsz:

Csörögefánk

Túrófánk

Mama ünnepi képviselőfánkja

0 Tovább

Téli gesztenyés, gyümölcsös sütés nélküli édesség

3. Nagypapám 90. születésnapjára készült az alábbi édesség. Tudooom, tudooom, hogy ilyen fontos eseményre minimum egy 3 emeletes csilli-villi torta dukált volna, de mivel szerdára esett a nagy nap, a munka miatt csak valami rapid édességre futotta. Az ünnepeltnek persze így is nagy meglepetés volt és évek óta nem sikerült ennyire jól egy családi buli sem, bele értve az összes szülinapot, névnapot, karácsonyokat. Megkérdeztük ám a Papát, hogy mit érez most, hogy betöltötte a 90-et. Az őszinte válasza: "Kislányom, nagyon meg vagyok lepődve!" :D Isten éltessen még egyszer Géza Papa!

gesztenye darált keksz puding habtejszín cukor tej narancs mandarin meggy joghurt kivi édességek

Hozzávalók:

2 db gesztenye massza

200 g darált keksz

1 dl megybefőtt lé

1 csomag tejszín ízű pudingpor

4 dl tej

3 ek kristály cukor

2 dl habtejszín

2 dl natúr joghurt

sok sok téli gyümölcs: nálam kivi, narancs, mandarin, meggybefőtt

gesztenye darált keksz puding habtejszín cukor tej narancs mandarin meggy joghurt kivi édességek

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a pudingot a csomagolásan látható utasítás szerint. Használd hozzá a 4 dl tejet és a 3 ek cukrot. Tedd félre kihűlni.

A gesztenye masszát jó alaposan dolgozd össze a darált kekszel, majd adj hozzá egy kevés meggybefőtt levet, hogy ne legyen olyan száraz.

A tejszínt verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a joghurtot. Adhatsz hozzá néhány ek porcukrot is, de szerintem elég édes magában is.

A gyümölcsöket pucold meg és aprítsd össze, majd jöhet a rétegezés.

Elsőként nyomkodd a jénai aljába a gesztenyés-kekszes massza felét. Jöhet rá a puding, amit szórj meg jó alaposan gyümölccsel.

A gyümis rétegen oszlasd el a gesztenyés-kekszes massza másik részét, majd zárd le a habos-joghurtos krémmel.

A tetejét szintén díszítsd gyümölcsökkel ízlés szerint. :)

gesztenye darált keksz puding habtejszín cukor tej narancs mandarin meggy joghurt kivi édességek

Tipp: Én előző este elkészítettem, így közel egy napot hűtőben állt. Ennek köszönhetően könnyű volt szeletelni. Persze az ízéből semmit sem von le, ha csak kanalazni tudjátok. XD

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Brownie karácsonyfák

Ma van nálunk a hivatali karácsony, juhúú! Tudni kell, hogy már hetek óta készülünk és ötletelünk a kolleganőimmel, hogy ki mit süssön, mit hozzon, na és persze a legfontosabb problémánk, hogy milyen ruhát vegyünk fel a nagy eseményre. :)

Mivel ez egy gasztro blog, az utolsó dilemma tárgytalan, úgyhogy maradjunk a desszert projektnél. :)

édességek brownie karácsony advent adventi naptár csokoládé dekorcukor cukormáz kakaópor mézeskalács fűszerkeverék narancs

Általában klasszik aprósüti (pl. linzer, isler, kókuszgolyó) túltengésben "szenvedünk", ezért én mindenképp valami modernebbet szerettem volna készíteni. Ráadásul olyan recept kellett, ami szépen szeletelhető, mutatós és gyorsan elkészül, hiszen hétköznap nincs azért olyan sok időm nekem sem. Tavaly mini narancsos-csokis muffint sütöttem, aminek nagy sikere volt, így először arra gondoltom, hogy duplázunk és újra jöhetnek a muffinkák. Aztán persze elvetettem az ötletet, hiszen mindig szeretek újítani, így jött a képbe a másik gyors favorit, a brownie. A tészta bekeverése tényleg nem egy nagy ördöngösség, de a díszítéshez azért kell türelem. :)

Drukkoljatok, hogy jól sikerüljön a buli és a brownie is!

édességek brownie karácsony advent adventi naptár csokoládé dekorcukor cukormáz kakaópor mézeskalács fűszerkeverék narancs

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg cukor

20 dkg vaj

15 dkg liszt

2 púpos ek jó minőségű kakaópor

1 ek mézeskalács fűszerkeverék

15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

1 narancs

édességek brownie karácsony advent adventi naptár csokoládé dekorcukor cukormáz kakaópor mézeskalács fűszerkeverék narancs

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy közepes méretű tepsit. Béleld ki sütőpapírral.

A kockára tördelt csokoládét és a vajat kezd el gőz fölött összeolvasztani.

A tojást keverd habosra a cukorral. Ha a vajas-csokis massza felolvadt, öntsd a tésztához.

Reszeld bele a narancs héját és facsard bele a levét is.

A lisztet, a kakaóport és a mézeskalács fűszerkeveréket dolgozd össze, majd szitáld a narancsos-csokis keverékbe.

A masszát oszlasd el a tepsibe, majd süsd kb. 20 percig. Akkor jó az állaga, ha kívül már ropogós, de belül még kicsit ragacsos a sütike.

édességek brownie karácsony advent adventi naptár csokoládé dekorcukor cukormáz kakaópor mézeskalács fűszerkeverék narancs

Ha kihűlt, szeleteld fel átlósan a képen látható módon, hogy háromszögeket kapj, amik kvázi elmennek nyomi karácsonyfa alaknak. :D

Díszítsd cukormázzal és gyöngyökkel a sütiket. Nah, ez a macerás része... ezt hajlamos vagyok elfelejteni! :)

édességek brownie karácsony advent adventi naptár csokoládé dekorcukor cukormáz kakaópor mézeskalács fűszerkeverék narancs

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

További ünnepi receptekért, ötletekért kattints az adventi naptáramra.

ui: A képekért bocsi, de így hétköznap este ennyi sikeredett. :S

0 Tovább
«
1234

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (89),tojás (55),vaj (30),cukor (30),vendégvárók (30),fincsi ebédek (30),tejföl (29),liszt (29),paradicsom (28),tej (26),hagyma (26),karácsony (26),joghurt (25),sajt (25),advent (24),adventi naptár (23),ráérős reggelik (23),citrom (23),kakaópor (20),krumpli (20),rohanós vacsorák (20),habtejszín (20),narancs (19),sonka (19),fahéj (19),tejszín (18),meggy (18),eper (17),fokhagyma (17),túró (17),csokoládé (16),leveles tészta (16),bazsalikom (15),répa (15),vaníliás cukor (14),barack (13),gyors muffinok (13),pohárkrémek (13),mascarpone (13),húsvét (12),vanília (12),alma (11),ribizli (11),kolbász (11),porcukor (11),málna (11),saláta (10),krémsajt (10),leves (10),olaj (10),étcsokoládé (10),petrezselyem (10),puding (9),élesztő (9),csoki (9),majonéz (9),gyümölcs (9),pite (8),dió (8),dekorcukor (8),kukorica (8),paprika (8),snidling (8),csirkemell (8),sajtkrém (8),sárgabarack (7),rozmaring (7),méz (7),rétes (7),lilahagyma (7),szegfűszeg (7),sütőpor (7),fehércsoki (7),szeder (7),keksz (7),paradicsomszósz (7),görög joghurt (7),krémleves (7),brownie (6),zöldfűszer (6),piskóta (6),tészta (6),mustár (6),torta (6),bonbon (6),újhagyma (6),kakaó (6),lekvár (6),sütőtök (5),kaliforniai paprika (5),medvehagyma (5),farsang (5),őszibarack (5),kókusz (5),tök (5),kelttészta (5),áfonya (5),chili (5),spenót (5),fánk (5),marcipán (5),muffin (5),gyorsvacsi (5),póréhagyma (5),csoki pasztilla (5),csirke (4),ricotta (4),hidegtál (4),sajttorta (4),fehérbor (4),bor (4),olívaolaj (4),uborka (4),oregánó (4),pizza (4),halloween (4),étcsoki (4),tejcsokoládé (4),valentin-nap (4),menta (4),réteslap (4),szalonna (4),tócsni (3),lekvárfőzés (3),gofri (3),palacsinta (3),befőzés (3),chili paprika (3),ánizs (3),kókuszreszelék (3),rugelach (3),(3),mézeskalács fűszerkeverék (3),fondant (3),szilva (3),babapiskóta (3),brokkoli (3),cukkini (3),banán (3),cheesecake (3),cseresznye (3),citromfű (3),Rohanós vacsorák (3),zabpehely (3),szalámi (3),borsó (3),mák (3),torma (3),mandula (3),blogkóstoló (3),zabkeksz (3),mozzarella (3),mandarin (3),lepény (3),aszalt gyümölcs (3),zöldség (3),mexikói (3),virsli (3),gyümölcskenyér (3),nutella (3),kivi (3),káposzta (3),olívabogyó (3),oreo keksz (2),rizs (2),mártogatós (2),nyaralás (2),aszalt áfonya (2),cékla (2),pogácsa (2),gyümölcskosárka (2),kefír (2),majoranna (2),pizzagolyó (2),pesto (2),trüffel (2),tejszínhab (2),ananász (2),fetasajt (2),zselatin (2),olajbogyó (2),baracklekvár (2),pizzaszósz (2),aprósütemény (2),salsa szósz (2),burgonya (2),szódabikarbóna (2),gesztenye (2),Édességek (2),mogyoró (2),csiga (2),mézeskalács (2),cukormáz (2),dzsemfix (2),feta sajt (2),grillcsirke (2),kalács (2),bors (2),lasagne (2),alaplé (2),curry (2),linzertészta (2),töltött tojás (2),tésztasaláta (2),csokikrém (2),lime (2),füstölt sajt (2),szerecsendió (2),kókusztej (2),penne (2),pasztilla (2),mozarella (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Gyors muffinok (2),kávé (2),bacon (2),tortilla (2),bab (2),sütögetés (1),tökfaragás (1),író (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),aszalt szilva (1),salsa (1),pálinka (1),szósz (1),VKF (1),gumicukor (1),pulykamell (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),sajtos roló (1),kacsa (1),kacsacomb (1),jelmez (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),meggylekvár (1),sertéslapocka (1),ragu (1),barbérlevél (1),sertés (1),kandírozott narancshéj (1),lapocka (1),almáspite (1),desszert (1),víz (1),karalábé (1),churros (1),besamel (1),pirospaprika (1),zeller (1),fehérrépa (1),daráltkeksz (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),körözött (1),eperlekvár (1),kevert (1),rumaroma (1),meggybefőtt (1),aranygaluska (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),búzadara (1),linzer (1),pompos (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),szezámmag (1),darált keksz (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),tárkony (1),főétel (1),darált hús (1),bejgli (1),hab (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),dekoráció (1),grillezés (1),anyák napja (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),vacsora (1),juhtúró (1),tavasz (1),aszalt paradicsom (1),zsömle (1),sztrapacska (1),zselé (1),zselatinfix (1),csokiskeksz (1),hamburgerhús (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),ketchup (1),street food (1),csokissüti (1),cookies (1),smarties (1),hamburger (1),reggeli (1),kelt tészta (1),gyümölcslé (1),koktél (1),rukkola (1),buli (1),alkohol (1),cheesecake brownie (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),rum (1),képviselő fánk (1),sonkatekercs (1),quesadilla (1),készülődés (1),krém (1),muffinok (1),chorizo (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),töltelék (1),hús (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),szilveszter (1),lecsó (1),csilipaprika (1),velence (1),pizzafeltét (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),pizzás csiga (1),csokipasztilla (1),ehető ajándék (1),steak burgonya (1),körte (1),ősz (1),SAD! (1),rántott tök (1),rántott (1),bagett (1),parmezán (1),panír (1),panírozás (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),kuszkusz (1),mákosguba (1),karaj (1),munkaebéd (1),csicseriborsó (1),eperszósz (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),bevonat (1),kapcsolat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),margarin (1),ételfesték (1),tortazselé (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),vöröshagyma (1)