Őszibarackos "kánikula" desszert

Kisgombóccal nem egyszerű megoldani a sütés-főzést, mert Őfelsége bizony 100%-os figyelmet igényel. Egy darabig azt a taktikát folytattam, hogy a nemlétező avásidejében intéztem a háztartási teendőket. Ez két okból sem volt működőképes. Egyrészt nagyon hamar felébredt a csörömpölésemre, másrészt kb. semmi időm nem volt picit pihenni, töltekezni. A mártír szerephez túl önző vagyok, így taktikát váltottunk: Egyszerűen bevonom a tennivalóimba, azaz viszem magammal az úrfit a pihiszékével és a játékhadseregével együtt a konyhába is. Főzés közben mindent elmagyarázok neki. (Hát nem lehet elég korán kezdeni a főzőcskézést, amúgy sem. :D) Persze csak egyszerűbb, gyors receptekkel próbálkozunk, mert a türelme azért véges. Az első együtt készített finomságunk az alábbi sütés nélküli édesség. Ha nekem ment egy 3 hónapos diktátorral, akkor Nektek is fog! :)  

őszibarack barack habtejszín zselatinfix tejföl porcukor

Hozzávalók:

200 g habtejszín

250 g sűrű tejföl

4 ek porcukor

1 csomag zselatinfix

5 nagy őszibarack

kb. fél csomag babapiskóta

őszibarack barack habtejszín zselatinfix tejföl porcukor

Elkészítés:

A habot kezd el felverni és közben add hozzá a zselatinfixet és a cukrot.

Forgasd a tejfölhöz.

A barackokat mosd meg és vágd apróra. (Ha gondolod előtte pucold is meg.) Adagold a gyümölcsöt a habos masszába. Jól keverd össze, de vigyázz, a habot ne törd össze. 

Szedj elő egy szilikonos vagy egy sima őzgerinc formát.

Utóbbit a biztonság kedvéért béleld ki folpackal, hogy könnyen ki tudd szedni a desszertet.

Kanalazd a gyümölcsös hab felét a formába, majd rakd ki babapiskótával. 

Jöhet a maradék barackos krém, majd újra a piskóta.

Tedd hűtőbe néhány órára, de akár egy éjszakára a desszertet.

Óvatosan csúsztasd ki a formából, majd díszítsd egy kevés barackkal.

őszibarack barack habtejszín zselatinfix tejföl porcukor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Epres szelet

Éveken keresztül jártunk családilag a közeli "Szedd Magad" eperföldjeire és minden évben több 10 kg gyümölcsöt sikerült előbb-utóbb "összegubiznunk". Nagyon jó kis program volt, de azért emlékszem, hogy nem mindig volt őszinte a mosolyom az 50 fokban, nyakig epresen. Ahogy a nagyszüleim idősödtek és nekünk is egyre több dolgunk lett, új alternatívát kellett keresnünk az eper beszerzésére. Egyszerűen sem idő sem energia nem maradt arra, hogy fél napokat kint töltsünk az eperföldön, majd még be is főzzük, el is rakjuk a gyümölcsöt. Természetesen mindkét Nagypapám lelkesen nevelgeti a kis eperpalántákat a veteményesben, de sajnos ez a mennyiség kb. az 1%-át fedezi csak a nagycsalád fogyasztásának. Szerencsére Mama nagyon szemfüles és mindig talál egy jó kis termelőt, akitől nagyon olcsón be tudjuk szerezni a több 10 kg-nyi gyümölcsöt. Idén sikerült leversenyeznem és gyönyörű epreket szereztem egy helyi termelői csoporton keresztül. Telepakoltuk a mélyhűtőt és főztünk egy csomó lekvárt is, de persze az eper frissen az igazi, így nem egy és nem kettő epres sütit sütöttem az elmúlt napokban. Íme az egyik. :) 

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Hozzávalók a piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

3 ek liszt

1 ek kakaópor

1 csipet só

fél csomag sütőpor

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Hozzávalók a krémhez:

2 dl habtejszín

3 dl tejföl

1 csomag zselatinfix

4 ek eperlekvár

20 dkg eper

1 csomag átlátszó tortazselé

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy 20x30-as tepsit.

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd habbá egy csipet sóval.

A sárgáját jó alaposan dolgozd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd szitáld bele a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.

Óvatosan forgasd bele a tojásfehérje habot, de vigyázz, nehogy összetörjön.

Egyengesd el a tésztát a tepsibe, majd süsd a piskótát aranybarnára. (kb. 10 perc)

Míg sül a piskóta, a habtejszínt kezd el felverni, majd közben add hozzá a zselatinfixet.

Ha jó kemény a hab, forgasd bele a tejfölbe, majd add hozzá az eperlekvárt is.

Az eprek egy részét tedd félre a díszítéshez, a többit pedig aprítsd fel, majd ezt is add a krémhez.

Ha kész a piskótád, meleg helyen, letakarva, hagyd kihűlni, majd húzd le róla a sütőpapírt, és tedd vissza a tepsibe.

Kanalazd rá a krémet, majd rakd ki a tetejét eper szeletekkel.

Készítsd el a tortazselét a csomagoláson lévő használati utasítás szerint, majd öntsd rá a sütire. Sajnos nekem egy kicsit felkeverte a krémet, ezért érdemes előtte picit lehűteni a sütit.

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Tipp: Érdemes a fogyasztás előtti este elkészíteni, hogy másnap könnyű legyen szeletelni.  


Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Joghurtos Panna Cotta Eperpürével

A legnagyobb sikerek és elismerések - nálam - mindig hirtelen és váratlanul jönnek. :) Ha rákészülök, hogy "namostaztán" készítek valami "hiperszuper csillagromboló" sütit, a végeredmény tuti katasztrófa lesz.  Ellenben, ha úgy állok hozzá, hogy "dobjunk össze gyorsan valamit, abból, amink van", a siker garantált. Múlt szombaton nézegettem a hűtőt (mármint nyilván a beltartalmát, nem az ajtaját XD), hogy csak kéne azért ebéd utánra valami finomság. Nagy sütést nem akartam rendezni, mert hátra voltak még az Anyák napi édességek is. Nyitva volt egy adag görög joghurt, találtam tejszínt is, így adta magát a helyzet egy gyors joghurtos panna cotta elkészítéséhez egy Stahl recept alapján. 

eper tejszín görög joghurt joghurt tej citrom narancs zselatinfix édességek pohárkrémek

Hozzávalók:

30 dkg görög joghurt

1 dl tejszín

1 dl tej

3 ek cukor

1 kk vanília aroma

1 csapott ek zselatinfix

1 citrom/narancs lereszelt héja és leve

25 dkg eper

citromfű a díszítéshez

eper tejszín görög joghurt joghurt tej citrom narancs zselatinfix édességek pohárkrémek

Elkészítés:

A tejet, tejszínt és a joghurtot jó alaposan keverd ki a cukorral és a vanília aromával.

Kezd el melegíteni, de ne forrald fel.

Szórd a zselatinport egy kisebb edénybe, majd adj hozzá egy keveset a tejszínes keverékből és kézi habverővel dolgozd össze.

Öntsd a zselatinos folyadékot a többihez, majd jó alaposan keverd el. 

Szórd hozzá a citrom/narancs lereszelt héját és kifacsart levét, majd adagold 4-6 db pohárba/kehelybe, attól függően, hogy mekkorákat szeretnél. 

Tedd hűtőbe, amíg megszilárdul. (Akár egy éjszakára is.)

Az eperszószhoz az epreket mosd meg, majd vágd kisebb darabokra. Egy lábosban kezd el melegíteni, hogy levet eresszen, majd botmixerrel pürésítsd. (Ha mirelit eperből dolgozol, akkor elég csak összeturmixolni, mert elég levecses magában is.)

Öntsd a megszilárdult panna cotta-k tetejére az eperszószt, majd díszítsd friss eperrel és citromfűvel.

eper tejszín görög joghurt joghurt tej citrom narancs zselatinfix édességek pohárkrémek

Tipp: Ha forró víz alá tartod a poharakat, a panna cotta-k könnyen kicsusszannak belőle, így külön tányéron is tudod tálalni. Ez esetben is kínálj mellé eperszószt, mert sokkal finomabb.

Ha nagyon savanykásnak találod az eperpürét, adhatsz hozzá pár evőkanál cukrot, de a panna cotta alapvetően is édes, így szerintem felesleges, mert jól összepasszolnak. 

A facebook oldalam eléréséhez kérlek kattints ide. 

Az eredeti receptért klikk ide

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (125),tojás (86),liszt (67),cukor (66),vaj (51),tej (46),tejföl (39),fincsi ebédek (38),vendégvárók (36),paradicsom (35),joghurt (35),hagyma (34),sajt (31),ráérős reggelik (30),citrom (30),sütőpor (30),habtejszín (29),kakaópor (29),fahéj (29),túró (27),csokoládé (26),karácsony (26),rohanós vacsorák (26),eper (25),fokhagyma (25),olaj (24),advent (24),barack (24),bazsalikom (23),adventi naptár (23),vaníliás cukor (22),meggy (22),tejszín (22),krumpli (21),narancs (21),sonka (20),leveles tészta (20),gyors muffinok (19),porcukor (19),pohárkrémek (17),vanília (17),répa (15),ribizli (15),mascarpone (15),alma (14),étcsokoládé (14),őszibarack (13),csoki (13),saláta (12),fehércsoki (12),dió (12),leves (12),málna (12),húsvét (12),paradicsomszósz (11),gyümölcs (11),puding (11),krémsajt (11),kolbász (11),pite (11),petrezselyem (11),snidling (11),élesztő (10),sárgabarack (10),szegfűszeg (10),csirkemell (10),szeder (10),oregánó (9),piskóta (9),paprika (9),keksz (9),majonéz (9),kakaó (9),kukorica (9),lekvár (9),sajtkrém (8),dekorcukor (8),rétes (8),brownie (8),spenót (8),bonbon (8),tészta (8),rozmaring (8),lilahagyma (8),krémleves (8),zöldfűszer (8),(7),méz (7),görög joghurt (7),mustár (7),kaliforniai paprika (6),póréhagyma (6),újhagyma (6),sütőtök (6),cseresznye (6),kelttészta (6),torta (6),zabpehely (6),kókusz (6),szilva (6),muffin (6),áfonya (5),tejcsokoládé (5),tök (5),gyorsvacsi (5),farsang (5),chili (5),ricotta (5),étcsoki (5),ánizs (5),csoki pasztilla (5),réteslap (5),marcipán (5),banán (5),palacsinta (5),uborka (5),fánk (5),medvehagyma (5),csirke (4),rizs (4),szalonna (4),bor (4),olívaolaj (4),menta (4),babapiskóta (4),körte (4),cheesecake (4),halloween (4),fehércsokoládé (4),bacon (4),kókuszreszelék (4),anyák napja (4),cukkini (4),hidegtál (4),sajttorta (4),fehérbor (4),pizza (4),olívabogyó (4),valentin-nap (4),kivi (4),zöldség (4),Rohanós vacsorák (3),zabkeksz (3),citromfű (3),zselatinfix (3),gofri (3),tócsni (3),levendula (3),brokkoli (3),fondant (3),mandula (3),gyümölcskenyér (3),mozzarella (3),aszalt gyümölcs (3),pizzaszósz (3),kávé (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),mandarin (3),vöröshagyma (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),bors (3),virsli (3),lekvárfőzés (3),csiga (3),torma (3),mák (3),szalámi (3),befőzés (3),mexikói (3),besamel (3),blogkóstoló (3),lepény (3),lasagne (3),káposzta (3),rugelach (3),nutella (3),borsó (3),tortilla (3),burgonya (2),barnacukor (2),eperlekvár (2),dzsemfix (2),rum (2),nyaralás (2),zselatin (2),kalács (2),meggybefőtt (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),csicseriborsó (2),hamburger (2),salsa szósz (2),kókusztej (2),aszalt paradicsom (2),pasztilla (2),tortazselé (2),curry (2),búzadara (2),trüffel (2),alaplé (2),cukormáz (2),mogyoró (2),gyümölcskosárka (2),szerecsendió (2),pogácsa (2),aprósütemény (2),baracklekvár (2),majoranna (2),szódabikarbóna (2),pálinka (2),darált hús (2),alkohol (2),grillcsirke (2),penne (2),parmezán (2),szezámmag (2),aszalt áfonya (2),lime (2),gesztenye (2),linzertészta (2),csokikrém (2),ananász (2),cheesecake brownie (2),cékla (2),füstölt sajt (2),magyarprovence (2),tésztasaláta (2),levendulabirtok (2),oreo keksz (2),promóció (2),Édességek (2),étkezési keményítő (2),mozarella (2),tejszínhab (2),kefír (2),Gyors muffinok (2),feta sajt (2),mézeskalács (2),töltött tojás (2),gyerekek (2),sütipecsét (2),pesto (2),knorr (2),mártogatós (2),bab (2),pizzagolyó (2),keményítő (2),avokádó (1),vajkrém (1),bejgli (1),zödfűszer (1),édesség (1),hab (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),knorr 100% természetes alapok (1),darált keksz (1),bolognai (1),gesztenyemassza (1),monoszló (1),zeller (1),tárkony (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),zöldborsó (1),krumplifánk (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),mákos guba (1),mogyoróvaj (1),karácsonyi ebéd (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),kiszúró (1),vanília aroma (1),zöldségkeverék (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),ebédmenü (1),moszonló (1),főétel (1),masni (1),desszert (1),fatörzs (1),rizskoch (1),feta (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),szósz (1),fagylalt (1),aranygaluska (1),knorr 100%természetesalapok (1),turmix (1),smoothie (1),narancslé (1),karfiol (1),besamel mártás (1),fagyi (1),gyümölcsrizs (1),töltött krumpli (1),fehér csokoládé (1),kakaóscsiga (1),túró rudi (1),barackpálinka (1),lasagne tészta (1),fügelekvár (1),bukta (1),daráltkeksz (1),füge (1),szójaszósz (1),kínai (1),jégkrém (1),görögjoghurt (1),pirospaprika (1),churros (1),vanília kivonat (1),körözött (1),linzer (1),víz (1),karalábé (1),főzőkrém (1),piskótatekercs (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),zeller (1),sűrített tej (1),baileys (1),rumaroma (1),pillecukor (1),kevert (1),trnd (1),amerikai palacsinta (1),barna cukor (1),graham liszt (1),likőr (1),pompos (1),gasztroajándék (1),chilis bab (1),teljes kiőrlésű liszt (1),blondie (1),panírozás (1),karaj (1),zselé (1),street food (1),ketchup (1),munkaebéd (1),hamburgerhús (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),töltelék (1),juhtúró (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),hús (1),olaszrizling (1),kuszkusz (1),zsemlemorzsa (1),ciabatta (1),ballagás (1),koriander (1),hawaii (1),szülinap (1),gyors vacsorák (1),Ráérős reggelik (1),mákosguba (1),eperszósz (1),pizzás csiga (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),töltött hús (1),sztrapacska (1),jalapeno (1),nachos (1),chorizo (1),quesadilla (1),reggeli (1),penne (1),borkóstoló (1),zöldbab (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),képviselő fánk (1),képviselőfánk (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),csokiskeksz (1),tavasz (1),smarties (1),készülődés (1),vacsora (1),zsömle (1),áfonyalekvár (1),csokissüti (1),cookies (1),ételfesték (1),margarin (1),vörösbor (1),lapocka (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),kacsa (1),kacsacomb (1),sertés (1),sertéslapocka (1),túrókrém (1),VKF (1),köret (1),krumplipüré (1),ragu (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),tökfaragás (1),kandírozott narancs (1),sütögetés (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),almáspite (1),meggylekvár (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),író (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),aszalt szilva (1),pulykamell (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),velence (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kapcsolat (1),bevonat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),bográcsozás (1),szilveszter (1),rántott tök (1),rántott (1),steak burgonya (1),ősz (1),SAD! (1),buli (1),panír (1),csilipaprika (1),lecsó (1),csokipasztilla (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),salsa (1)

Utolsó kommentek