Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Blogkóstoló 30. Mediterrán serpenyős lepény

Ismét jelentkeztem a Blogkóstoló aktuális, jubileumi fordulójára, ahol a párom Edit, a Kertkonyha blog háziasszonya lett. Imádtam nézelődni Edit blogján, a képei egyből magával ragadtak. Azonnal elkezdtem rákattingatni a szimpatikus a receptekre, de elárulom, hogy nem volt egyszerű választani. Egyrészt azért, mert annyi minden tetszett, másrészt azért, mert egy vegetáriánus-vegán blogról van szó, ami az én ízlésemnek ugyan tökéletesen megfelel, de Gy.-t azért nehezebb meggyőzni. Egyik forró, nyári este ezzel a finomsággal vártam. A lepény abszolút elnyerte a tetszését és egy szót sem szólt, hogy "Asszony, hol a hús?", úgyhogy én ezt 100% sikernek könyvelem el. Próbáljátok ki Ti is! :)

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Hozzávalók a tésztához:

300 g liszt (nálam fele sima, fele teljes kiörlésű)

2 dl víz

1/2 tk sütőpor

1/2 tk szárított élesztő

1 teáskanál só

3 ek olívaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

150 g spenót

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb vöröshagyma

kis csokor petrezselyem

kis marék mentalevél

1 evőkanál citromlé

1 paradicsom

5 dkg reszelt sajt

só, bors

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Elkészítés:

A lisztet, a sót, a sütőport és az élesztőt keverd össze az olívaolajjal, majd óvatosan adagold hozzá a vizet is, és jól dolgozd össze az egészet. Ha gondolod, használhatod a robotgép dagasztókarját.

Meleg helyen, letakarva keleszd, míg a töltelék elkészül.

A hagymát aprítsd fel, majd egy kevés olívaolajon kezd el párolni. Törd bele a fokhagymát, majd jöhetnek rá a csíkokra vágott spenót levelek is.

Ízesítsd az apróra vágott zöldfűszerekkel, sóval, borssal és a citromlével.

Párold a hagymás-spenótos-zöldfűszeres egyveleget, míg kicsit össze nem esik az egész.

A paradicsomot vágd vékony szeletekre, a sajtot reszeld le.

A tésztát oszd 4 egyenlő részre, majd nyújtsd mindegyiket korong alakúra.

Hevíts egy kevés olívaolajat egy nagyobb serpenyőbe, majd helyezd bele az első tésztakorongot.

Adagold rá a töltelék felét, majd pakolj rá néhány szelet paradicsomot és szórd meg reszelt sajttal. Jöhet a töltelék tetejére a második tésztakorong. Nyomkodd kicsit össze a széleknél, majd süsd néhány perc alatt a lepény mindkét oldalát aranybarnára.

Ismételd meg a másik adag tésztakoronggal és töltelékkel.

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Tipp:

Tálald friss salátával és mártogatóssal. Például salsa szósszal vagy egy joghurtos-fokhagymás-zöldfűszeres öntettel, esetleg mentás tzatzikivel.

Ui: A történethez hozzá tartozik, hogy Gy. azóta elkészítette a saját verzióját, amit "Gyilkosnak" nevezett el. Házi csípős paprikás szalámit, jó sok friss chili paprikát, egy marék bazsalikomot, szeletekre vágott paradicsomot és reszelt sajtot sütött össze a lepényben...menthetetlen! :)

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Zöldfűszeres-túrókrémes Lepények

Először tavaly nyáron készítettem el ugyanezt a zöldfűszeres-túrós lepényt, csak akkor - ha jól emlékszem - petrezselyemmel. Ráadásul annyira megtetszett, hogy le is fotóztam és ezzel indult az "instagram karrierem". Onnan meg már csak egy szökkenés volt a blog. (Bő fél évbe tellett. XD) Szóval most visszamegyünk a kezdetek kezdetére és egy nagyon egyszerű, de annál finomabb vacsorát dobunk össze. Jó étvágyat Mindenkinek! :)

leveles tészta Rohanós vacsorák bazsalikom túró snidling zöldfűszer lilahagyma paradicsom kolbász sajt lepény

Hozzávalók:

450 g túró

3 púpos ek tejföl

1 marék bazsalikom 

1 csokor snidling

1 kk só, sok őrölt bors

1 csomag leveles tészta

2 db paradicsom

10 dkg kolbász/paprikás szalámi

1 nagyobb lilahagyma

10 dkg sajt

leveles tészta Rohanós vacsorák bazsalikom túró snidling zöldfűszer lilahagyma paradicsom kolbász sajt lepény

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 190 fokra és készíts elő 1-2 sütőpapírral kibélelt tepsit.

A túrót keverd össze a tejföllel, ízesítsd sóval, borssal.

A snidlinget és a bazsalikomot aprítsd fel, majd ezt is add a túrókrémhez.

A paradicsomot, a hagymát és a kolbászt aprítsd fel, a sajtot reszeld le.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd vágj belőle téglalap alakú darabokat.

Kend meg mindegyiket túrókrémmel, majd oszd el rajta a paradicsomot, a hagymát és a kolbászt.

Szórd meg reszelt sajttal, majd mehet is a tepsibe.

Süsd 10 percig, majd adj neki 4 perc légkeverést, hogy megpiruljon.

Tálald salátával vagy savanyúsággal.

Ha tetszett a bejegyzés kérlek like-old a facebook oldalunkat és ha van kedved gyere insta-ra is. 

0 Tovább

Házi Borkóstoló fincsi borkorcsolyákkal 

Budafoki lévén - és persze a gasztronómiai fesztiválok, illetve a borok iránti érdeklődésemből adódóan - megfordultam már néhány borkóstolón, illetve hasonló tematikájú rendezvényen, fesztiválon.  Mivel mindig nagyon jól éreztem magam, kitaláltam, hogy baráti társaságunkkal miért ne rendezhetnénk meg Mi is, a saját kis személyre szabott, „exkluzív” borkóstolós esténket.  Egyik hétvégén tehát adta magát az ötlet, hogy tartsunk egyet házilag. És milyen jól tettük! Ha szeretitek a borokat (és ki ne szeretné?), szívesen kísérletezgetnétek egy kicsit, avagy éppen csak kedvetek lenne egy kis „kulináris kalandozáshoz", akkor én csak ajánlani tudom, hogy hozzatok össze egy hasonló estet a hétvégére! Nem nagy beruházás - a szervezett borkóstolókhoz képest - ráadásul különösebb előkészületet sem igényel, ellenben nagyon szórakoztató és az alkoholfogyasztásnak így máris adhattok egy elegánsabb körítést. :)

borkóstoló kolbász túró lepény paradicsom pesto

Italok:

A borkóstolóra mindenki hozott egy üveg bort. Az ár, illetve a bor típusa és a tematika nem volt előre meghatározva. Arra jutottunk, hogy mindenképp érdemes előre lefixálni, hogy aznap esetleg csak fehérborokat kóstolunk, vagy kifejezetten egy típust, mondjuk irsai olivért vagy teljesen vegyesen. Ha utóbbi mellett döntünk, akkor osszuk le, hogy ki hozza a vöröset, ki a fehéret és ki a rosét. Előre ragasszuk le a boroscímkéket, hogy ne befolyásolja semmi a tesztet, majd jöhet is a kóstolás. Szerkeszthetünk akár "szavazólapokat" is, ahol mindenki értékelheti a borokat.

borkóstoló kolbász túró lepény paradicsom pesto

Ételek:

Mi különböző sajtokat és olivabogyót rendeztünk el tányérokon, illetve készítettem kis túrós lepényeket is, a Csakapuffin blog receptje alapján. Az előbbieken kívül olivás grissinit mártogattunk diós sajtkrémbe. Persze ahogy fogytak a borok, előkerült a jó öreg zsíroskenyér is. Pont volt otthon házi kolbászból kisült zsír, így gyorsan felvágtam egy bagettet és megkentem a szeleteket. Nyilván ennek volt a legnagyobb sikere. 

Jó ötlet lehet még egy jó kis magyaros paraszttál is, jóminőségű vagy akár házi kolbásszal, tepertővel, zöldségekkel és friss kenyérrel. El tudok képzelni bármilyen pogácsát, sós nassolnivalót, leveles tésztás finomságot is. 

borkóstoló kolbász túró lepény paradicsom pesto

Pesto szószos és kolbászos túrós lepények:

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg túró
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 kk só
1 db tojás
2-3 ek tejföl
fél dl olaj

Hozzávalók a feltéthez:

3-4 ek tejföl

3-4 ek pesto szósz

1 doboz koktélparadicsom

Fél szál vékony kolbász

Elkészítés:

A túrót dolgozd össze a tojással, a tejföllel, az olajjal, a sóval és a sütőporos liszttel. Én csaltam, mert nem szeretek túlzottan tésztát gyúrni, így a robotgép dagasztókarját használtam, és csak a végén segítettem rá kézzel.

Ha kész a tészta, karikázd fel a kolbászt, és a koktélparadicsomokat, majd vágd fel a hagymát, reszeld le a sajtot.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral 1-2 tepsit.

Gyúrj pici gombócokat a tésztából, majd a tenyereddel lapítsd le őket. (Vigyázz, mert sütés közben megnőnek.) Egy tepsire én 16 db kis gombócot raktam és majdnem 3 tepsi lett ekkora adagból.

A kilapított tésztagombócok egy részét, kend meg egy kevés tejföllel, és helyezz rá paradicsomot, kolbászt, hagymát, majd szórd meg reszelt sajttal.

A másik felét kend meg pestó szósszal és tegyél rá egy szelet paradicsomot, végül szórj rájuk reszelt sajtot. 

Előmelegített sütőben 180 fokon süsd őket 20-25 percig. 

ui. Igen, nálunk még február elején is állt a Karácsonyfa, de megnyugtatok mindenkit, azóta már - sajna - leszedtük! :D

Innen az ötlet a túrós lepényekhez:

http://csakapuffin.cafeblog.hu/2012/02/15/turos-lepenyek-kolbasszal-paradicsommal/

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (173),tojás (129),liszt (118),cukor (116),vaj (76),tej (66),vendégvárók (49),joghurt (49),tejföl (48),sütőpor (48),citrom (47),karácsony (45),fincsi ebédek (45),hagyma (42),sajt (40),ráérős reggelik (39),advent (39),csokoládé (39),túró (38),kakaópor (37),adventi naptár (36),olaj (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),rohanós vacsorák (32),tejszín (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),meggy (25),csoki (25),leveles tészta (24),vaníliás cukor (24),vanília (24),étcsokoládé (23),sonka (22),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),ribizli (18),málna (18),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),keksz (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),szeder (14),saláta (14),pite (14),puding (13),őszibarack (13),piskóta (13),sárgabarack (13),fehércsoki (13),kolbász (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (12),muffin (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),kókusz (12),paradicsomszósz (11),étcsoki (11),kukorica (11),gasztroajándék (10),görög joghurt (10),áfonya (10),bonbon (10),csirkemell (10),paprika (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),méz (9),brownie (9),lilahagyma (9),tészta (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),torta (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),mustár (8),krémleves (8),halloween (8),banán (8),cseresznye (8),zabpehely (8),kókuszreszelék (8),rétes (8),kelttészta (7),mák (7),palacsinta (7),medvehagyma (7),szilva (7),újhagyma (7),ánizs (6),aszalt áfonya (6),bor (6),farsang (6),trüffel (6),anyák napja (6),likőr (6),tejcsokoládé (6),szódabikarbóna (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),fánk (6),rugelach (6),baracklekvár (6),fehércsokoládé (6),tök (5),rizs (5),levendula (5),hidegtál (5),csoki pasztilla (5),pogácsa (5),szalonna (5),mandula (5),kávé (5),marcipán (5),babapiskóta (5),réteslap (5),uborka (5),görögjoghurt (5),burgonya (5),fehérbor (5),olívabogyó (5),pizza (5),gyorsvacsi (5),nutella (5),kandírozott narancs (4),bacon (4),mogyoró (4),sajttorta (4),vanília aroma (4),zabkeksz (4),borsó (4),valentin-nap (4),cukkini (4),mandarin (4),zselatinfix (4),erdei gyümölcs (4),körte (4),cheesecake (4),káposzta (4),csirke (4),kivi (4),szalámi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),menta (4),kefír (3),gesztenye (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),chili paprika (3),csicseriborsó (3),tócsni (3),gofri (3),fetasajt (3),étkezési keményítő (3),virsli (3),aprósütemény (3),blogkóstoló (3),besamel (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortazselé (3),szülinap (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),befőzés (3),búzadara (3),mazsola (3),citromfű (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),lekvárfőzés (3),fondant (3),szezámmag (3),darált hús (3),tortilla (3),torma (3),vöröshagyma (3),amerikai palacsinta (3),brokkoli (3),mexikói (3),csiga (3),víz (3),rum (3),linzer (3),kalács (3),pirospaprika (3),lepény (3),mártogatós (3),lasagne (3),olajbogyó (3),cékla (3),szilveszter (3),pizzaszósz (3),feta (2),alaplé (2),zöldborsó (2),knorr (2),parmezán (2),majoranna (2),promóció (2),vodka (2),keményítő (2),szerecsendió (2),fagyi (2),kuglóf (2),ananász (2),ételfesték (2),müzli (2),zselatin (2),margarin (2),raffaello (2),fehér csokoládé (2),gyümölcsrizs (2),bukta (2),fagylalt (2),jégkrém (2),nyaralás (2),csokikrém (2),mogyorókrém (2),aszalt szilva (2),penne (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),salsa szósz (2),levendulabirtok (2),pálinka (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),turmix (2),cheesecake brownie (2),oreo keksz (2),linzertészta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Édességek (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),szörp (2),jalapeno (2),teljes kiőrlésű liszt (2),bab (2),készülődés (2),zsömle (2),darált keksz (2),mozarella (2),zsír (2),töltött tojás (2),chorizo (2),pizzagolyó (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),füstölt sajt (2),juhtúró (2),kókusztej (2),lime (2),cukormáz (2),smoothie (2),curry (2),bögrés (2),zsemlemorzsa (2),alkohol (2),gyors vacsorák (2),ehető ajándékok (2),hamburger (2),meggybefőtt (2),bodza (2),balzsamecet (2),piskótatekercs (2),bodzaszörp (2),sűrített tej (2),pompos (2),háztartásikeksz (1),vaníliarúd (1),mézeskalácsfűszer (1),graham liszt (1),barna cukor (1),baileys (1),körözött (1),sütésnélkül (1),író (1),narancslé (1),blondie (1),kevert (1),karfiol (1),besamel mártás (1),füge (1),bögrés sütemény (1),aranygaluska (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),túró rudi (1),kínai (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),szilvalekvár (1),mézeskalács fűszer (1),vanília puding (1),puncs puding (1),méteres kalács (1),tejberizs (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),túrós batyu (1),túrós táska (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),mérésnélkül (1),bögréssüti (1),nektarin (1),nyár (1),tejpor (1),raffaello golyó (1), (1),citromsav (1),levendulás (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),vaníliás pudingpor (1),szóda (1),barackpálinka (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),édesség (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),zödfűszer (1),daráltkeksz (1),monoszló (1),masni (1),moszonló (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),aszaltsárgabarack (1),aszaltbarack (1),aszaltgyümölcs (1),kenyér (1),kruton (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),citromlé (1),narancslekvár (1),vajkrém (1),barbérlevél (1),koriander (1),ballagás (1),ciabatta (1),hawaii (1),bevonat (1),tahini (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),habfixáló (1),mákosguba (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),lecsó (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),bagett (1),kuszkusz (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),quesadilla (1),nachos (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),krém (1),muffinok (1),smarties (1),zselé (1),Anyák Napja (1),csokiskeksz (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),cookies (1),vacsora (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),csokissüti (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),paradicsom püré (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),desszert (1),főétel (1),zeller (1),tárkony (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),karalábé (1),zeller (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),szósz (1),salsa (1),krumplipüré (1),köret (1),túrókrém (1),ragu (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),sertés (1),VKF (1),pulykamell (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),SAD! (1),ősz (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),meggylekvár (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),pizzás csiga (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),churros (1)

Utolsó kommentek