Zöldborsó krémleves

2016-os sztori következik, ennek a levesnek ugyanis ilyen régi története van. :) 

Mikor kb. 1,5 évvel ezelőtt elmondtam a kollégáimnak, hogy Mr. Baba úton van, nagyon örült neki mindenki. (Egyébként el sem hiszem, hogy ennyi idő eltelt azóta.) Próbáltak kímélni és együtt izgultak velem. Persze mindenki a maga módján. Az egyik barátnőm például nagyon cukin egy befőttes üveggel a kezében jelent meg a reggeli "meetingen". Hirtelen nem is tudtam hova tenni a dolgot, de aztán kifejtette, hogy a szervezetemnek most nagyon sok vitaminra van szüksége, így nekiállt és készített nekem egy nagy adag borsó krémlevest. A hab a tortán a szintén házi készítésű sajtos kruton volt. :) Nagyon meghatódtam, aztán pedig jól beeédeltem a finom levesből.

A napokban jutott eszembe ez a sztori, így nem is kellett tovább gondolkodnom, máris tudtam, hogy mi kerül az asztalra. 
zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolajHozzávalók:

750 g zöldborsó

2 közepes krumpli

1,5 l víz

2 dl tejszín

2 leveskocka

1 csapott ek só

őrölt bors

1 citrom

1 csokor petrezselyem

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, majd vágd kockákra.

A borsóval és a petrezselyemmel együtt dobd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel. 

Morzsold hozzá a leveskockát, ízesítsd sóval borssal.

Főzd puhára a zöldségeket.

Ha kész, turmixold össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejszínt.

Forrald össze a levest.

Végül ízesítsd a citrom levével.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Tipp: Tálald sajtos krutonnal. Ehhez vágd kisebb darabokra a szikkadt pékárut. Locsold meg bőven olívaolajjal, sózd, borsozd és reszelj rá sajtot. Süsd 180 fokon kb. 10 percig.  

Egy kevés tejszínt és citromlevet is locsolhatsz díszítésként és ízesítésként a levesre. Sőt, petrezselyemmel is megszórhatod.

Ha uncsinak tartod a petrezselymet, mentát is adhatsz hozzá. Nagyon üde ízt ad neki, feldobja a levest.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Mini fasírt

A fasírtot sokan kissé "proli" kajának tartják, pedig ha minőségi húsból (nem bolti előre daráltból) készítjük, jó kis étel lehet belőle. Hidegtálak kiegészítőjeként is tökéletes, de partifalatkának sem utolsó. Ebben az esetben a szokásosnál kisebb golyókat készíts, majd szúrd fogpiszkálóra, így elegánsabb lesz az összhatás. Persze bármilyen főzelék kiegészítőjeként vagy egy egyszerű köret mellé is kitűnő választás. Utóbbi két esetben bátran készíthetsz nagyobb fasírtokat, bár én minden esetben jobban szeretem a kisebb, ropogósabb falatkákat. :) 

Ünnepek előtt úgy gondoltam, hogy talán valakinek jól jöhet a nálunk már bevált recept, így íme:

darált hús fokhagyma zsömle pirospaprika só bors zsemlemorzsa olaj vendégvárók fincsi ebédek

Hozzávalók:

60-70 dkg darált hús

3 db szikkadt zsemle pici vízbe beáztatva

2 tojás

fokhagyma ízlés szerint (nálam egy fél fej)

1 csapott ek pirospaprika

1 csapott ek só

1 tk bors

zsemlemorzsa

3 dl olaj a sütéshez

darált hús fokhagyma zsömle pirospaprika só bors zsemlemorzsa olaj vendégvárók fincsi ebédek

Elkészítés:

Elsőként a húst daráld le, a zsömléket pedig áztasd be.

Üsd a tojásokat a husihoz, majd morzsold bele a zsömléket is.

A fokhagymát pucold meg és törd a többihez.

Ízesítsd a masszát sóval, borssal pirospaprikával, majd jó alaposan dolgozd össze az egészet.

Formázz golyócskákat a husiból aztán forgasd meg őket zsemlemorzsába.

Végül bő olajban süsd a fasírtgolyók mindkét oldalát addig, amíg aranybarnák nem lesznek.

darált hús fokhagyma zsömle pirospaprika só bors zsemlemorzsa olaj vendégvárók fincsi ebédek

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Aszaltszilva leves

A családunkban ünnepekkor már egy viszonylag régóta meghatározott menetrend szerint megy a karácsonyi vendégjárás. A 24. ebéd mindig Szabó Mamáéknál zajlik, viszonylag fix menüvel. A fő kérdés mindig csak az, hogy ebéd előtt vagy után jöjjön a Kisjézus. Mostanában próbálunk várni az ajándékozással, de lelki szemeim előtt látom a jövőbeli mini diktátorkámat, ahogyan esélyt sem ad arra, hogy először együnk. Addig azonban még van pár évünk az ételekre koncentrálni, úgyhogy hozom is Mama ünnepi levesét. Kítűnő választás a karácsonyi asztalra, sőt a hétvégén még egy próbakör is beleférhet. :)

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Hozzávalók:

1 kg aszalt szilva

4 púpos ek cukor

1 púpos kk fahéj

1 vaníliarúd

1 narancs

1/2 citrom

1 dl bor

kb. 10 db szegfűszeg

1 csipet só

2-2,5 l víz

2 ek étkezési keményítő

1 l tejszín

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Elkészítés:

Az aszalt szilvát tedd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel és a borral.

Ízesítsd a cukorral, a fahéjjal, a vanília rúddal és a csipet sóval. Egy teatojásba tedd bele a szegfűszeget és ezt is tedd a levesbe. 

Reszeld bele a narancs héját, facsard bele a levét, a fél citromot pedig egy az egyben dobd a levesbe.

Fedő alatt párold a szilvát puhára.

Ha már gyöngyözik, készítsd el a tejszínes keveréket.

Egy habverővel jó alaposan dolgozd össze a keményítőt a tejszínnel, majd adj hozzá néhány merőkanálnyi levest.

Utána - állandó keverés mellett - egy szűrőn keresztül öntsd a tejszínes egyveleget a leveshez.

Forrald fel, majd gyöngyöztesd még néhány percig.

Tálalás előtt halászd ki a fél citromot, a vaníliarudat és a szegfűszeget.

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Sütőtökös krumplipüré

Szeretem variálni a már megszokott köreteinket, így a rizs és a sült/petrezselymes krumpli mellett elég sokszor készítek valamilyen tartalmasabb salátát, kuszkuszt, kölest vagy például bulgurt. A krumplipürét is szeretem feldobni valamivel, például különböző sajtokkal, sajtkrémmel vagy éppen egy kevés karamellizált hagymával. A beköszöntő ősz alkalmából most épp sütőtökkel és rozmaringgal kombináltam.  Szerintem tökéletes köret a Márton-napi libasült mellé, de egy szimpla vasárnapi ebédet is feldobhatunk a segítségével.

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Hozzávalók:

1 kg krumpli

30 dkg sütőtök

2-3 kisebb rozmaring ág

2 gerezd fokhagyma

só, bors, szerecsendió

100 ml forró tej

100 g vaj

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Elkészítés:

A krumplit és a sütőtököt pucold meg, majd vágd őket kockákra.

A krumplit sós vízben tedd fel főni, a sütőtököt pedig szórd egy tepsibe. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a rozmaring ágakat. Sózd, borsozd. Süsd lefedve kb. 20 percig, míg megpuhul, majd további 10 percig, hogy kicsit megpiruljanak a sütőtök kockák.

Ha megfőtt a krumpli szűrd le, majd tedd egy nagyobb tálba. Jöhet hozzá a sütőtök is. Törd össze az egészet, majd verd habosra a forró tejjel és a kockákra vágott vajjal. Ízesítsd sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval.

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Tipp: Szerintem nem érdemes 30 dkg sütőtököt magában elkészíteni, ezért én nagyobb adagot szoktam sütni. A maradék jól jön például krémlevesbe (akár sütőtök krémlevesbe), tepsis zöldségekhez, vagy akár magában is. :)

Ha nincs kedved a sütéssel bajlódni egyszerűen főzd meg a tököt a krumplival együtt. Kb. egyforma a főzési idejük.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Fűszeres paradicsomleves

Anyósom gyönyörűbbnél gyönyörűbb, hatalmas és különleges paradicsomokat nevelget a kertjében. Szinte tangazdaság ami ott van, annyi féle és olyan sok finom pari terem náluk. A múltkor egy óriási kosárral hoztunk el belőle. Kicsit meg is voltam ijedve, hogy úristen mi lesz ennyi paradicsommal, de felesleges volt aggódnom, elfogyott mind egy szálig. A legtöbbet lazán megettük Gy.-vel, de 3 szemből levest főztem. Igen, igen, 3 paradicsomból nem is kicsi adagot. Könnyű dolgom volt, mert egyenként kb. 40 dkg-osak voltak. Mondom én, hogy tangazdaság. :D 

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Hozzávalók:

1-1,5 kg édes paradicsom

1 hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 nagy csokor friss bazsalikom és oregánó

0,5 l húsleves alaplé

1 csapott ek só

frissen őrölt bors

pici olaj

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, előbbit vágd apróra.

A paradicsomokat mosd meg, majd szeleteld nagyobb darabokra. (Természetesen aki szeretné, nyugodtan húzza le a héját.)

Egy kevés olajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát és törd hozzá a fokhagymát.

Jöhet rá a paradicsom, majd a húsleves alaplé és a fűszerek.

Forrald össze, majd botmixerrel pépesítsd.

Pirítóssal és reszelt sajttal tálald. 

paradicsom leves hagyma fokhagyma fincsi ebédek bazsalikom oregánó zöldfűszer

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (137),tojás (96),liszt (80),cukor (80),vaj (61),tej (50),tejföl (42),vendégvárók (42),karácsony (40),fincsi ebédek (40),advent (38),joghurt (37),adventi naptár (36),hagyma (36),sütőpor (35),paradicsom (35),citrom (35),sajt (35),habtejszín (34),ráérős reggelik (34),fahéj (32),csokoládé (31),kakaópor (30),túró (30),narancs (28),bazsalikom (27),olaj (27),rohanós vacsorák (27),fokhagyma (27),barack (25),eper (25),tejszín (25),porcukor (23),krumpli (22),meggy (22),leveles tészta (22),vaníliás cukor (22),gyors muffinok (21),sonka (21),étcsokoládé (19),vanília (19),mascarpone (18),pohárkrémek (18),dió (18),csoki (18),répa (15),ribizli (15),alma (15),élesztő (13),lekvár (13),őszibarack (13),leves (13),snidling (13),szegfűszeg (12),keksz (12),málna (12),húsvét (12),oregánó (12),fehércsoki (12),saláta (12),gyümölcs (11),pite (11),petrezselyem (11),krémsajt (11),kolbász (11),puding (11),(11),sárgabarack (11),paradicsomszósz (11),bonbon (10),csirkemell (10),kukorica (10),szeder (10),kakaó (10),zöldfűszer (10),piskóta (9),paprika (9),étcsoki (9),tészta (9),majonéz (9),sajtkrém (8),rétes (8),lilahagyma (8),brownie (8),spenót (8),áfonya (8),muffin (8),mustár (8),sütőtök (8),méz (8),krémleves (8),halloween (8),dekorcukor (8),rozmaring (8),görög joghurt (7),póréhagyma (7),olívaolaj (7),szilva (7),torta (7),kelttészta (7),zabpehely (7),kaliforniai paprika (6),ánizs (6),ricotta (6),bors (6),kókusz (6),kókuszreszelék (6),újhagyma (6),cseresznye (6),chili (6),olívabogyó (5),csoki pasztilla (5),pizza (5),farsang (5),gasztroajándék (5),tök (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),rugelach (5),bor (5),trüffel (5),baracklekvár (5),uborka (5),fánk (5),réteslap (5),banán (5),aszalt áfonya (5),fehércsokoládé (5),palacsinta (5),medvehagyma (5),tejcsokoládé (5),rizs (4),csirke (4),menta (4),szalámi (4),mák (4),babapiskóta (4),likőr (4),körte (4),cheesecake (4),sajttorta (4),anyák napja (4),szalonna (4),cukkini (4),zselatinfix (4),zabkeksz (4),bacon (4),hidegtál (4),mandarin (4),fehérbor (4),kivi (4),gyümölcskenyér (4),kandírozott narancs (4),valentin-nap (4),zöldség (4),mozzarella (3),tócsni (3),pogácsa (3),blogkóstoló (3),mandula (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),Rohanós vacsorák (3),besamel (3),szódabikarbóna (3),kefír (3),gofri (3),csicseriborsó (3),mexikói (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),pizzaszósz (3),chili paprika (3),csiga (3),kávé (3),ehető ajándék (3),étkezési keményítő (3),vöröshagyma (3),pirospaprika (3),tortazselé (3),szezámmag (3),virsli (3),szilveszter (3),darált hús (3),burgonya (3),fondant (3),citromfű (3),borsó (3),nutella (3),tortilla (3),levendula (3),brokkoli (3),lepény (3),lasagne (3),torma (3),mártogatós (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),káposzta (3),zsemlemorzsa (2),fetasajt (2),tésztasaláta (2),aprósütemény (2),curry (2),zselatin (2),ananász (2),füstölt sajt (2),eperlekvár (2),alaplé (2),Gyors muffinok (2),grillcsirke (2),kókusztej (2),penne (2),szerecsendió (2),zsír (2),kalács (2),darált keksz (2),bukta (2),magyarprovence (2),búzadara (2),nyaralás (2),csokikrém (2),olajbogyó (2),teljes kiőrlésű liszt (2),salsa szósz (2),rum (2),barnacukor (2),pasztilla (2),dzsemfix (2),aszalt szilva (2),pálinka (2),parmezán (2),lime (2),levendulabirtok (2),meggybefőtt (2),alkohol (2),ehető ajándékok (2),cheesecake brownie (2),mozarella (2),Édességek (2),pesto (2),keményítő (2),knorr (2),bab (2),gesztenye (2),kuglóf (2),promóció (2),juhtúró (2),cékla (2),mogyoró (2),oreo keksz (2),zsömle (2),vanília aroma (2),tejszínhab (2),aszalt paradicsom (2),sütipecsét (2),feta sajt (2),gyümölcskosárka (2),feta (2),linzertészta (2),töltött tojás (2),hamburger (2),készülődés (2),pizzagolyó (2),linzer (2),cukormáz (2),zserbó (2),majoranna (2),gyerekek (2),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),körözött (1),zöldségkeverék (1),vaníliarúd (1),kávétejszín (1),ebédmenü (1),raffaello (1),gesztenyemassza (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),piskótatekercs (1),avokádó (1),főétel (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),fehérrépa (1),bejgli (1),víz (1),karácsonyi ebéd (1),churros (1),aszalvány (1),desszert (1),hab (1),vodka (1),zeller (1),karalábé (1),fatörzs (1),kakaóscsiga (1),graham liszt (1),barna cukor (1),blondie (1),kiszúró (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),mogyoróvaj (1),saj (1),gorgonzola (1),amerikai palacsinta (1),sütésnélkül (1),denevér (1),mézeskalácsfűszer (1),háztartásikeksz (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),trnd (1),chilis bab (1),moszonló (1),masni (1),fehér csokoládé (1),gyümölcsrizs (1),főzőkrém (1),édesség (1),vanília kivonat (1),aprósütemények (1),monoszló (1),lila hagyma (1),narancslekvár (1),karfiol (1),narancslé (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),turmix (1),smoothie (1),pompos (1),baileys (1),pillecukor (1),rumaroma (1),görögjoghurt (1),kevert (1),mogyorókrém (1),szilvalekvár (1),fagylalt (1),fagyi (1),mézeskalács fűszer (1),jégkrém (1),erdei gyümölcs (1),mazsola (1),szójaszósz (1),kínai (1),fügelekvár (1),füge (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),túró rudi (1),sűrített tej (1),eperszósz (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),zselé (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),péksütemény (1),krém (1),áfonyalekvár (1),muffinok (1),kelt tészta (1),sztrapacska (1),tavasz (1),olaszrizling (1),mákosguba (1),hawaii (1),szülinap (1),ételfesték (1),margarin (1),tahini (1),bevonat (1),koriander (1),ballagás (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),töltött hús (1),töltelék (1),csokiskeksz (1),smarties (1),csokissüti (1),cookies (1),hús (1),karaj (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),munkaebéd (1),vacsora (1),reggeli (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),penne (1),zöldbab (1),buli (1),képviselő fánk (1),chorizo (1),quesadilla (1),jalapeno (1),nachos (1),borkóstoló (1),kapcsolat (1),müzli (1),lilakáposzta (1),ecet (1),köménymag (1),kandírozott narancshéj (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),lapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),kacsacomb (1),sajtos roló (1),almáspite (1),tökfaragás (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),zeller (1),tárkony (1),dekoráció (1),jelmez (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),salsa (1),szósz (1),gumicukor (1),sertéslapocka (1),ragu (1),grillezés (1),velence (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),lecsó (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokipasztilla (1),bagett (1),pulykamell (1),SAD! (1),VKF (1),túrókrém (1),krumplipüré (1),köret (1),ősz (1),steak burgonya (1),panír (1),hámozott paradicsom (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),sós aprósütemények (1)

Utolsó kommentek