Medvehagymás töltött krumplik

Imádom ezt a különleges, kissé fokhagymás ízű finomságot, így igyekszem alaposan kihasználni a sajnos nem túl hosszú medvehagyma szezont. Jöhet sós nasiként, vendégváróként, valamilyen körözött jellegű, reggeli krémként, de például Nagymamám idén hatalmasat újított és egy isteni krémlevest készített belőle. Anya is remekelt, a csirke ragulevest turbózta fel medvehagymás gombócokkal. Én is maradtam a főétel vonalon és az alábbi töltött krumplit álmodtam meg. Tetemes mennyiségű medvehagymát használtam fel hozzá és azt kell hogy mondjam, nagyon nem tettem rosszul. :)

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Hozzávalók:

6 közepes szem krumpli

1 kisebb csokor medvehagyma

1 tubus sajtkrém 

3 ek tejföl

1+1 kk só, bors

+egyéb finomságok ízlés/hűtő tartalma szerint: pl. sonka, kukorica, répa, borsó, stb.

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Elkészítés:

A krumplikat jó alaposan sikáld meg és tedd fel sós vízben főni.

Közben a sajtkrémet keverd ki a tejföllel.

A medvehagymát vágd apróra és szórd a masszához.

Itt adhatsz hozzá még egyéb finomságokat is, pl. sonkát vagy plusz zöldségeket. Én most vékonyra szeletelt répát kevertem még bele.

Sózd, borsozd.

Ha megfőtt a krumpli szűrd le és hagyd kicsit kihűlni.

Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra és készíts elő egy kisebb tepsit. Locsolj az aljára egy kevés olajat, hogy ne tapadjanak le a burgonyák.

Vágd félbe őket, majd a közepükből kanalazz ki egy keveset.

A kikanalazott krumpli pépet add a medvehagymás sajtkrémhez, majd dolgozd össze az egészet.

Ültesd a félbevágott burgonyákat a tepsibe, majd mindegyikbe kanalazz jó nagy adagot a krémsajtos töltelékből.

Szórd rájuk reszelt sajtot, majd süsd lefedve, kb 20 percig, majd fedő nélkül további 15 percig, hogy kicsit megpiruljanak.

Tálald tejföllel és friss salátával. 

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Tavaszi brokkoli krémleves

Jó kis üde, tavaszi leves, ráadásul elkészíteni sem egy nagy szám. Olyannyira nem, hogy hétfőn dél, fél 1 körül még fogalmam sem volt, hogy mit fogok ebédelni, aztán a hűtőbe nézve megjött az ihlet. 1 órakor pedig már bőszen kanalaztam a fincsi ebédkémet. 

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek levesHozzávalók:

1 fej brokkoli

2 közepes krumpli

1 nagyobb hagyma

2 l húsleves alaplé

1 csapott ek só

10 szem bors

2 dl tejszín

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek levesElkészítés:

A brokkolit szedd rózsáira, majd jó alaposan mosd meg.

A krumplit és a hagymát pucold meg, majd vágd nagyobb darabokra.

Tedd a zöldségeket egy nagy lábosba és öntsd fel húsleves alaplével.

Sózd, borsozd, majd lefedve főzd, míg megpuhulnak a zöldségek.

Ha jó puha minden, pürésítsd össze botmixerrel.

Végül jöhet a tejszín. Öntsd bele egy kisebb tálba, majd adj hozzá 2-3 merőkanálnyi forró levest. Keverd össze, majd az egészet add a leveshez.

Forrald össze és már kész is.

Tálald ízlés szerint fokhagymás pirítóssal, krutonnal, reszelt sajttal.

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek leves

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zöldséges sertésragu

Szerintem minden család repertoárjába jól jön 1-1 olyan étel, amelyből egyszerre hatalmas adagot lehet készíteni és újramelegítve is ugyanolyan finom. A következő ragu pont ilyen, ráadásul a hozzávalókat is szabadon variálhatjátok, ha épp nincs otthon az eredeti recept szerint valami. A lapockát behelyettesíthetitek más hússal, a zöldségek közül pedig válasszátok ki a kedvenceiteket. Nálunk jöhet minden, bab, répa, borsó, kukorica, így még gazdagabb és még kiadósabb lesz az étel.

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Hozzávalók:

1 kg sertéslapocka

3 nagyobb gerezd fokhagyma

1 nagyobb vöröshagyma

1 db paradicsomos babkonzerv 

4 nagyobb répa

1 doboz kukorica/borsó konzerv

4 szem paradicsom

2 ek magos mustár

1 db zöld erőspaprika

2 db piros chili paprika

olaj

só, bors

2 dl vörösbor

1 dl víz

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Elkészítés:

Elsőként a húst vágd kisebb kockákra, majd tedd egy zárható tálba.

Egy kisebb tálba keverj össze két evőkanál olajat a mustárral és a zúzott fokhagymával, majd kend be a húsokat a szósszal. Borsozd is meg az egészet. Tedd hűtőbe lefedve néhány órára.

A zöldségeket készítsd elő, a répát és a hagymát pucold meg, majd előbbit karikázd fel, utóbbit pedig vágd kockákra a paradicsommal együtt.

A paprikákat is szeleteld vékony karikákra.

Egy kevés olajon pirítsd meg a húst, majd dobd rá a hagymát, kicsit később pedig a paradicsomot és a paprikákat is.  

Öntsd rá a vörösbort és a vizet, majd jöhet hozzá a répa is. Lefedve főzd kb. 40 percet, míg a hús és a répa is megpuhul.

Közben sózd, borsozd. 

Végül add hozzá a kukoricát/borsót/babot is és főzd fedő nélkül további 10 percet. 

Ha közben nagyon besűrűsödne nyugodtan önts hozzá még egy kevés vizet/bort ízlésedtől függően! :)

ragu sertéslapocka sertés lapocka kukorica borsó bab chili paprika paprika paradicsom hagyma fokhagyma vörösbor fincsi ebédek

Tálald tetszés szerinti körettel és savanyúsággal.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Zöldségkrémleves

Újra egy fincsi krémlevest hoztam, ebben a hideg időben ugyanis nem tudom megunni őket. Azért is szeretem, mert egyszerre jó nagy adag készíthető belőle és számomra elég laktató ahhoz, hogy egy jó kis munkahelyi ebédet varázsoljak belőle. Vasárnap megfőzöm, aztán hét elején minden este pakolok másnapra magamnak 1-1 adaggal. Persze néha történnek balesetek, mikor az eddig tökéletesen záródó edény meggondolja magát, de 2-3 postás gumi ezen is segít. :)

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémlevesHozzávalók:

1 csomag leves zöldség (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, karalábé, petrezselyem)

2 szem krumpli

3 dl víz

1 csapott ek só

10 szem bors

2 dl tejszín

pici olaj

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémleves

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg és mindegyiket vágd kisebb darabokra.

Hevíts egy kevés olajat egy jó nagy lábosban és futtasd meg rajta a zöldségeket.

Öntsd fel vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal és a petrezselyemmel.

Főzd fedő alatt addig, míg megpuhulnak a zöldségek.

Ha minden jó puha, botmixerrel pürésítsd össze a zöldségeket.

A tejszínt öntsd egy külön edénybe, majd merj hozzá egy keveset a levesből. Keverd össze, majd csurgasd a nagy adaghoz.

Főzd össze, majd tálald fokhagymás pirítóssal és reszelt sajttal.

Persze, ha nem találod elég ízesnek, még adhatsz hozzá egy kevés sót, borsot vagy valamilyen zöldfűszert. Jól megy hozzá szerintem a rozmaring és a zsálya is.

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémleves

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Spenótos rakott tészta

Egyik hétvégén elvittük Gy. 10 éves unokaöccsét cápa nézőbe, a Tropicariumba. Előtte már agyaltam, hogy nem igazán van otthon gyerekbarát kaja, így mindenképp ki kellene találnom valamit. Szóba jöhetett persze a már kész cékla krémleves és spenótos rakott tészta, de azt hittem, hogy biztos nem fog rákapni a Gyerek. Gondolkodtam azon is, hogy csinálok egy gyors rántott husit (előre bepaníroztunk egy jó adagot, már csak ki kellett volna sütni), vagy "kirúgunk a hámból" és beülünk az egyik gyors étterembe. 10-ből szerintem 8 gyerek utóbbit választotta volna, a maradék 2 meg a rántott húst, de Balázs meglepetést okozott, mert ő a spenótos tésztára szavazott. Állítása szerint gyorskaját bármikor ehet, spenótos tésztát pedig nem, és ki merne vitatkozni egy 10 éves okfejtésével? :D A krémlevest nem erőltettem, mert az már tényleg durva lett volna (nem is ízlett neki), de a spenótos tésztára azt mondta, hogy írjam bele nyugodtan, hogy fogyasztását gyermekeknek is ajánlja.

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Hozzávalók:

1 csomag tészta

1 csomag spenót (sajna nálom most csak mirelit)

2-3 fokhagyma

1 hagyma

10 dkg sonka

2 ek vaj

2 ek liszt

fél l tej

pici olaj

só, bors, szerecsendió

5 dkg sajt

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Elkészítés:

Elsőként a tésztát tedd fel sós vízben főni.

Közben pucold meg a hagymát és a fokhagymát.

Előbbit vágd kis kockákra és a sonkát is szeleteld fel.

A spenótot egy lábosban kezdd el főzni, majd zúzd bele a fokhagymát. Ízesítsd sóval, borssal.

A hagymát és a sonkát dinszteld meg egy kevés olajon, majd forgasd a spenótos keverékhez.

Ha a tészta megfőtt, szűrd le, majd forgasd össze a szósszal.

Öntsd az egészet egy tepsibe, majd melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

Most jöhet a besamel elkészítése.

Hevíts vajat egy kisebb lábosba, majd szórd hozzá a lisztet.

Adagold óvatosan a tejet is, de közbe egy habverővel keverd csomómentesre a mártást.

Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Ha besűrűsödött oszd el a tésztán a szószt, majd reszelj rá sajtot.

Süsd 10-15 percig míg a sajt ráolvad a tetejére.

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (89),tojás (55),vaj (30),cukor (30),vendégvárók (30),fincsi ebédek (30),tejföl (29),liszt (29),paradicsom (28),tej (26),hagyma (26),karácsony (26),joghurt (25),sajt (25),advent (24),adventi naptár (23),ráérős reggelik (23),citrom (23),kakaópor (20),krumpli (20),rohanós vacsorák (20),habtejszín (20),narancs (19),sonka (19),fahéj (19),tejszín (18),meggy (18),eper (17),fokhagyma (17),túró (17),csokoládé (16),leveles tészta (16),bazsalikom (15),répa (15),vaníliás cukor (14),barack (13),gyors muffinok (13),pohárkrémek (13),mascarpone (13),húsvét (12),vanília (12),alma (11),ribizli (11),kolbász (11),porcukor (11),málna (11),saláta (10),krémsajt (10),leves (10),olaj (10),étcsokoládé (10),petrezselyem (10),puding (9),élesztő (9),csoki (9),majonéz (9),gyümölcs (9),pite (8),dió (8),dekorcukor (8),kukorica (8),paprika (8),snidling (8),csirkemell (8),sajtkrém (8),sárgabarack (7),rozmaring (7),méz (7),rétes (7),lilahagyma (7),szegfűszeg (7),sütőpor (7),fehércsoki (7),szeder (7),keksz (7),paradicsomszósz (7),görög joghurt (7),krémleves (7),brownie (6),zöldfűszer (6),piskóta (6),tészta (6),mustár (6),torta (6),bonbon (6),újhagyma (6),kakaó (6),lekvár (6),sütőtök (5),kaliforniai paprika (5),medvehagyma (5),farsang (5),őszibarack (5),kókusz (5),tök (5),kelttészta (5),áfonya (5),chili (5),spenót (5),fánk (5),marcipán (5),muffin (5),gyorsvacsi (5),póréhagyma (5),csoki pasztilla (5),csirke (4),ricotta (4),hidegtál (4),sajttorta (4),fehérbor (4),bor (4),olívaolaj (4),uborka (4),oregánó (4),pizza (4),halloween (4),étcsoki (4),tejcsokoládé (4),valentin-nap (4),menta (4),réteslap (4),szalonna (4),tócsni (3),lekvárfőzés (3),gofri (3),palacsinta (3),befőzés (3),chili paprika (3),ánizs (3),kókuszreszelék (3),rugelach (3),(3),mézeskalács fűszerkeverék (3),fondant (3),szilva (3),babapiskóta (3),brokkoli (3),cukkini (3),banán (3),cheesecake (3),cseresznye (3),citromfű (3),Rohanós vacsorák (3),zabpehely (3),szalámi (3),borsó (3),mák (3),torma (3),mandula (3),blogkóstoló (3),zabkeksz (3),mozzarella (3),mandarin (3),lepény (3),aszalt gyümölcs (3),zöldség (3),mexikói (3),virsli (3),gyümölcskenyér (3),nutella (3),kivi (3),káposzta (3),olívabogyó (3),oreo keksz (2),rizs (2),mártogatós (2),nyaralás (2),aszalt áfonya (2),cékla (2),pogácsa (2),gyümölcskosárka (2),kefír (2),majoranna (2),pizzagolyó (2),pesto (2),trüffel (2),tejszínhab (2),ananász (2),fetasajt (2),zselatin (2),olajbogyó (2),baracklekvár (2),pizzaszósz (2),aprósütemény (2),salsa szósz (2),burgonya (2),szódabikarbóna (2),gesztenye (2),Édességek (2),mogyoró (2),csiga (2),mézeskalács (2),cukormáz (2),dzsemfix (2),feta sajt (2),grillcsirke (2),kalács (2),bors (2),lasagne (2),alaplé (2),curry (2),linzertészta (2),töltött tojás (2),tésztasaláta (2),csokikrém (2),lime (2),füstölt sajt (2),szerecsendió (2),kókusztej (2),penne (2),pasztilla (2),mozarella (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),Gyors muffinok (2),kávé (2),bacon (2),tortilla (2),bab (2),sütögetés (1),tökfaragás (1),író (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),aszalt szilva (1),salsa (1),pálinka (1),szósz (1),VKF (1),gumicukor (1),pulykamell (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),sajtos roló (1),kacsa (1),kacsacomb (1),jelmez (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),meggylekvár (1),sertéslapocka (1),ragu (1),barbérlevél (1),sertés (1),kandírozott narancshéj (1),lapocka (1),almáspite (1),desszert (1),víz (1),karalábé (1),churros (1),besamel (1),pirospaprika (1),zeller (1),fehérrépa (1),daráltkeksz (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),körözött (1),eperlekvár (1),kevert (1),rumaroma (1),meggybefőtt (1),aranygaluska (1),töltött krumpli (1),pillecukor (1),búzadara (1),linzer (1),pompos (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),szezámmag (1),darált keksz (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),tárkony (1),főétel (1),darált hús (1),bejgli (1),hab (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),dekoráció (1),grillezés (1),anyák napja (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),vacsora (1),juhtúró (1),tavasz (1),aszalt paradicsom (1),zsömle (1),sztrapacska (1),zselé (1),zselatinfix (1),csokiskeksz (1),hamburgerhús (1),töltött hús (1),olaszrizling (1),ketchup (1),street food (1),csokissüti (1),cookies (1),smarties (1),hamburger (1),reggeli (1),kelt tészta (1),gyümölcslé (1),koktél (1),rukkola (1),buli (1),alkohol (1),cheesecake brownie (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),rum (1),képviselő fánk (1),sonkatekercs (1),quesadilla (1),készülődés (1),krém (1),muffinok (1),chorizo (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),töltelék (1),hús (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),szilveszter (1),lecsó (1),csilipaprika (1),velence (1),pizzafeltét (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),pizzás csiga (1),csokipasztilla (1),ehető ajándék (1),steak burgonya (1),körte (1),ősz (1),SAD! (1),rántott tök (1),rántott (1),bagett (1),parmezán (1),panír (1),panírozás (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),kuszkusz (1),mákosguba (1),karaj (1),munkaebéd (1),csicseriborsó (1),eperszósz (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),bevonat (1),kapcsolat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),margarin (1),ételfesték (1),tortazselé (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),vöröshagyma (1)