Holland almás lepény

Nyaralás előtt nagyon szenvedtem, hogy mégis milyen süteményeket készítsek az útra. Főként kekszekben gondolkodtam, ezért el is készítettem a Gy. kedvenc csokisát. Annyiszor csináltam, hogy már csukott szemmel is menne, így egyértelmű volt, hogy a nagy rohangászás-pakolás-vásárlás mellett az ilyen gyorsan, könnyen elkészíthető sütik lesznek a nyerők. Mindenképp szerettem volna egy másik fajtát is sütni, így fellapoztam a kis receptes füzetecskémet és megakadt a szemem egy holland almás sütemény recepten, amit - azt hiszem - eredetileg Rachel Allen-nél láttam. Kicsit átalakítottam, hogy egy fokkal egészségesebb legyen, majd felszeleteltem és dobozokba pakoltam. Szuper jól jött az útra és nagyon ízlett mindenkinek!

alma joghurt vaj nyaralás fahéj

Hozzávalók:

2 tojás
13 dkg cukor (nálam barna nádcukor)
1 csomag vaníliás cukor
8 dkg vaj
10 dkg joghurt
20 dkg liszt (nálam 10 dkg sima és 10 dkg teljes kiörlésű rozsliszt)
1 tk őrölt fahéj
fél csomag sütőpor
4 közepes alma

alma joghurt vaj nyaralás fahéj

Elkészítés:


Elsőként a sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy kb. 30x30 cm-es tepsit.

A tojásokat jó alaposan keverd ki a cukorral és vaníliás cukorral.

A vajat olvaszd fel és ezt is add a joghurttal együtt a masszához.

A lisztet keverd össze a fahéjjal és a sütőporral, majd szitáld a tésztához. Miután jó alaposan összedolgoztad, egyengesd tepsibe az egészet.

Hámozd meg az almákat, majd vágd fel és szépen rakosgasd ki a szeletekkel a süti tetejét.

Süsd kb. 20-25 percig.


alma joghurt vaj nyaralás fahéj


Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Irdalt burgonya finomságokkal töltve

A következő ételt ismét a "szükség hozta", mert nyaralás előtt már nem szerettem volna új dolgokat vásárolni, hiszen ki kellett üríteni a hűtőt. Egyébként rettenetesen utálom, ha valami megromlik, így nagyon próbálok odafigyelni arra, hogy mindent felhasználjunk időben. Volt még otthon néhány szem burgonya, úgyhogy körbe néztem a hűtőben is, hogy ott milyen alapanyagok lapulnak. Találtam mozzarellát és egy darabka kolbászt, amit paradicsommal, hagymával és a kis "fűszeres kertemben" (értsd: a társasházi teraszon) szedett bazsalikom levelekkel turbóztam. Nem is gondoltam volna, de egy kis salátával szuper vacsi lett belőle.

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6-8 szem közepes krumpli

4-5 szem kisebb paradicsom

5 dkg kolbász

1 db mozzarella

1 csokor bazsalikom

1 kisebb fej lilahagyma

olívaolaj

1 kk só

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Elkészítés:

A krumplit alaposan sikáld meg és sós vízben héjastul főzd elő.

A lilahagymát pucold meg, majd karikázd fel a mozzarellával, paradicsommal és a kolbásszal együtt.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd locsolj egy kevés olívaolajat egy tepsibe.

A félig megfőtt krumplikat hagyd kicsit hűlni, majd egy éles késsel irdald be őket kb. 3 milliméterenként, úgy, hogy az alja egybe maradjon.

A zsebecskéket töltsd meg tetszőleges sorrendben a felvágott paradicsommal, hagymával, kolbásszal, mozzarellával, majd dugdoss bele néhány bazsalikom levelet is.

Tedd a töltött krumplikat a tepsibe, majd süsd lefedve kb. 15 percig,  majd fedő nélkül még 5-10 percet, hogy a burgonya megpiruljon egy kicsit.

Tálald friss salátával és joghurtos öntettel.

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Tipp: Ha több időd van, nem muszáj a krumplit előfőznöd, beirdalhatod nyersen is és sütheted az egészet a sütőben. Ebben az esetben közel 1 óra lesz a sütési időd.

Természetesen a tölteléknek szánt finomságokat is kedv szerint variálhatod. Fincsi sonkák, bacon vagy extrább sajtok is jó szolgálatot tehetnek ilyenkor. :)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Málnás csokitorta nutellás-mascarpone-s krémmel és sok-sok finomsággal

A kisebbik öcsém általános iskolás ballagására készítettem ezt a tortát. Az ünnepelt csak annyit kötött ki, hogy málnás legyen. A málnához meg mi más illene a legjobban, mint a csoki! Így a piskóta csokis lett, a krém nutellás, aztán biztos ami biztos alapon, a tetejére is került egy kis csokimáz, amit különböző fincsi édességekkel dekoráltam. Ezek után - jogosan - hihetnénk, hogy ez a torta iszonyat édes és már-már a "too much" kategória, de a - viszonylag - kevés cukor és a málna fanyarsága egyensúlyban tartja az egészet.

Ui.: Még az antitortaevő Nagymamám is azt mondta, hogy nagyon összhangban vannak az ízek. Ez aztán az igazi dícséret! :)

torta étcsokoládé málna édességek ballagás mascarpone nutella

Hozzávalók a piskótához:

4 tojás

20 dkg vaj

20 dkg liszt

15-20 dkg cukor ízlés szerint

2 ek cukrozatlan kakaópor

1 csomag sütőpor

1 dl tej

Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:

25 dkg mascarpone

2 púpos ek nutella

20 dkg málna

10 dkg étcsoki

0/5 dl tejszín (vagy tej)

finomságok, kekszek, csokik

torta étcsokoládé málna édességek ballagás mascarpone nutella

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, majd készíts elő egy szilikonos vagy egy sütőpapírral kibélelt, közepes méretű, kerek tortaformát.

A cukrot keverd ki a vajjal, majd egyesével add hozzá a tojások sárgáját.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral és a kakaóval, majd szitáld a vajas keverékhez.

Lazítsd tejjel.

A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd óvatosan a tésztába.

Egyengesd a masszát a tortaformába, majd süsd kb. 20-25 percig. (Tűpróbával ellenőrizd.)

A krémhez a nutellát és a mascarpone-t keverd össze, majd ha kihűlt a torta, vágd ketté, majd kend meg a krémmel. 

Szórd rá a málna nagy részét, majd helyezd rá a torta másik felét.

A csokit olvaszd fel a tejszínnel, majd csurgasd egyenletesen a torta tetejére. 

Díszítsd különböző édességekkel és a maradék málnával a tortát. 

torta étcsokoládé málna édességek ballagás mascarpone nutella

Tipp: Szerintem jól néz ki, ha "térben" helyezkednek el a csokik, kekszek, úgyhogy érdemes 1-2 darabot beleszúrni a tortába, illetve egymásra pakolni őket.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Szedres joghurt bomba

Néhány éve Gy. Anyukájának a sütője sajnálatos módon feladta a harcot. Egy jó darabig nem is vásároltak helyette másikat, ami azért volt szuper, mert Anyósom egyre jobb és jobb sütés nélküli desszertekkel nyűgözte le a családot. A következő finomságot is ebben az időszakban kóstoltam Náluk, és azóta ácsingózom a recept után. Nemrégiben elkértem és neki is álltam a recept "tanulmányozásának". Azt gondoltam, hogy sokkal macerásabb és bonyibb lesz, de higyjétek el, hogy bébikönnyű, kezdőknek is ajánlom.

A szeder szezonra tekintettel én most jó sok szederrel készítettem, de persze más gyümölcsökkel is kiváló.

joghurt habtejszín cukor vaníliás cukor zselatin szeder édességek

Hozzávalók:

3 kis doboz joghurt

25 g étkezési zselatin

1 csomag vaníliás cukor

6 csapott ek cukor

3 dl habtejszín

30 dkg szeder

joghurt habtejszín cukor vaníliás cukor zselatin szeder édességek

Elkészítés:

A joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot és a zselatint tedd egy kisebb lábosba.

Jó alaposan keverd össze, majd kezd el melegíteni. 

Ha elég meleg, de még nem forr, vedd le a tűzről és tedd félre, hogy kihűlhessen.

Közben mosd meg a szedret, majd verd fel a habtejszínt.

Készíts elő egy formát, amiben szeretnéd, hogy megdermedjen a joghurtos finomság. Én egy hosszúkás szilikon formát használtam, amiből nagyon könnyen kijött a desszert.

A kihűlt, kissé már kocsonyásodó joghurtos krémhez öntsd hozzá a szedret, majd óvatosan forgasd bele a felvert habot is.

Végül öntsd az egészet az előkészített tálba, majd letakarva mehet is a hűtőbe egy egész éjszakára.

Késsel óvatosan vágd körbe a forma szélénél, majd szépen lassan borítsd ki egy tálra.

joghurt habtejszín cukor vaníliás cukor zselatin szeder édességek

Tipp: Ha nincs szilikon formád, öblíts ki egy műanyag tálat hideg vízzel, majd ebbe tedd a masszát. Ha megdermedt, engedj a formára forró vizet, majd óvatosan ütögesd ki a formából.

Apró bogyós gyümölcsökkel a legfinomabb: Próbáld ki málnával ribizlivel, áfonyával is.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Bazsalikomos-csirkés tésztasaláta

A nyári időszakban, mikor a család nagyobbik része nyaral, Nagymamám "munka" nélkül marad, hiszen Nagypapámon kívül nincs kinek főznie. Ember nem érti mért, de ő ezt nem pihenésnek, hanem tragédiának éli meg. :)

A minap felhívott, hogy van-e kajánk. Mondtam, hogy igen, hiszen már csak a blog révén is "kénytelen vagyok" főzni. Ilyenkor már hallom a hangján a csalódottságot, hogy kimarad egy nap az évben, amikor nem láthatja el a fél rokonságot elemózsiával. Kezdődik a biznisz, hogy nagyon finom, grillpipi, Dórika, a kedvenced (egyébként bármit főz, az a kedvencem) és jó az, ha másnap eszitek meg, nem romlik meg ennyi idő alatt. Én persze ilyenkor nem akarom megbántani, de azt sem akarom, hogy miattunk fáradjon. (Persze azt kéne megérteni, hogy neki ez nem fáradtság, hiszen azt élvezi, hogy gondoskodhat rólunk.)

Megtanácskozzuk, hogy jöhet a grillpipi, elfogy az. Mondja Mama, hogy oké, küldi, de csináljon-e köretet?  Rávágom, hogy azt már végképp nem kell, ne fáradjon, majd én összedobok valamit. Hallgatás a telefon másik oldalán, a 3. világháború kitörni készül...végül Mama csak annyit kérdez, hogy van-e krumplim? Mondom, hát persze!

Nyilván nem volt...lett belőle tésztasali! :D

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Hozzávalók:

500 g penne tészta (lehet teljes kiörlésű)

1 db mozzarella

10 szem kicsi tojásparadicsom

200 g olívabogyó

1 közepes fej lilahagyma

1 marék bazsalikomlevél

1 grillcsirke melle/egyéb részeiről lecsipegetett husi

só, bors

olívaolaj

1 citrom leve

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Elkészítés:

A tésztát sós vízben főzd meg, majd szűrd le és hagyd kihűlni.

A hagymát, a mozzarellát, a grillpipit vágd kis kockákra, a paradicsomot cikkelyekre.

Add az egészet a tésztához, majd tépkedj rá bazsalikom leveleket és keverd hozzá az olajbogyót is.

Locsold meg olívaolajjal, majd facsard rá a citrom levét is.

Sózd, borsozd, végül jó alaposan keverd össze az egészet.

Tálalásig tartsd lefedve, hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Tipp: Én kis kockákra vágtam a husit és a mozzarellát is, de ha gyorsítani szeretnétek a folyamaton, akkor akár kézzel is széttépkedhetitek.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Őszibarackos rácsos pite

Nézem a különböző süti sütős műsorokat a tv-be és ott is, illetve a valóságban is azt tapasztaltam eddig, hogy elég nehéz olyan pitét, rétest sütni, aminek nem ázik el alul a tésztája. Szerencsére mostanra már nekem is sikerült kikísérleteznem a tuti receptet és azt a sütési hőfokot, ami garantálja, hogy jól sikerüljön a süti és a töltelék bármilyen levecses is, ne áztassa át. A technika tehát már megvan, a következő projekt, hogy szép is legyen a rácsozás, ne ilyen össze-vissza csálé. Mentségemre szóljon, hogy este 10 körül készítettem és már nem is volt túl sok türelmem a díszítéshez. Nah, de majd legközelebb! :)

pite édességek őszibarack barack vaníliás cukor mentaHozzávalók 6 mini pitéhez (vagy 1 nagyhoz):

20 dkg hideg vaj

30 dkg liszt

1 csapott ek cukor

1 csipet só

0,5-1 dl víz

6 szem közepes őszibarack

2 csomag vaníliás cukor

6 csapott ek zabpehely

pite édességek őszibarack barack vaníliás cukor menta

Elkészítés:

Elsőként gyúrd össze a tésztát. Ehhez a lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel. 

Adagold hozzá a vizet, majd gyúrd addik, míg egynemű tésztát nem kapsz.

Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd teljesen össze.

Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.

A megmosott barackokat hámozd meg, vágd apróbb darabokra és keverd össze a vaníliás cukorral.

pite édességek őszibarack barack vaníliás cukor menta

A tésztát oszd el 2/3-ad 1/3-ad arányba. A nagyobb részéből nyújts ki 6 akkora körlapot, hogy ha beleegyengeted a tésztát a pite sütőidbe kicsit túllogjanak a szélein.

Szórj mindegyik formába 1-1 ek zabpelyhet.

Nyújtsd ki a másik adag tésztát is, majd vágd kb. 1 cm széles csíkokra.

Oszd el a barackos tölteléket a formákba, majd szépen fűzd össze a tésztacsíkokat a piték tetején. Az alsó és felső tésztaréteg széleit óvatosan nyomkodd össze, a felesleget vágd le.

Süsd 30 percet, majd mérsékeld a hőfokot 180 fokra és süsd további 60 percig.

Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.

pite édességek őszibarack barack vaníliás cukor menta

Tipp: Ha nincs pici sütőformád, nyugodtan használj egy nagyot. Ebben az esetben a tésztát válaszd ketté, majd az egyiket nyújtsd kör alakúra. Egyengesd el a formába, majd jöhet rá a zabpehely és töltelék. A maradék tésztából készítsd el a rácsozást.

Díszítsd egy kevés menta levéllel és tálalhatsz mellé egy gombóc vanília fagyit is.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Fahéjas szilvás sütemény

Na, ez az a bizonyos süti, aminek az elkészítéséért az idei nyár egyik legnagyobb viharába merészkedtem ki a nyaralóból és halált megvető bátorsággal felmásztam a telek tetejére, hogy szedjek egy kevés szilvát. Gyönyörű lehettem, ahogy Nagypapám XXL-es mocsárzöld esőkabátjában, öcsém 40nemtomhanyas cipőjében térdig sarasan küzdöttem az elemekkel, de annyira sütni akartam, hogy muszáj volt! 

szilva édességek joghurt fahéj kakaópor olaj

Hozzávalók:

400 g joghurt

3 tojás

1 dl olaj

10 ek cukor

14 púpos ek liszt

1 csomag sütőpor

1 kk fahéj

2 ek cukrozatlan kakaópor

kb. 20 szem szilva

szilva édességek joghurt fahéj kakaópor olaj

Elkészítés:

A gyümölcsöt mosd meg, majd felezd mindegyiket el, és magozd is ki.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy kb. 20*30-as tepsit.

A tojásokat üsd fel, aztán keverd ki jó alaposan a cukorral.

Add hozzá a joghurtot, majd az olajat is.

A lisztet keverd össze a sütőporral, kakaóval és a fahéjjal, majd dolgozd bele a tésztába.

Önts a masszát a tepsibe, majd szépen rakd ki a tetejét a félbe vágott szilvával.

Süsd kb. 30 percig. (Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy átsült-e.)

Tipp: Előzőleg beforgathatod a szilvát egy kevés fahéjas cukorba, így még jobban érezni lehet a fahéj ízét.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Zöldfűszeres húsgombócos penne

Gy.-vel eléggé szeretjük a tésztaféléket. Ennek főként az az oka, hogy ezek az ételek viszonylag nagy mennyiségben, gyorsan elkészíthetőek, laktatóak, és változatosok. Éppen ezért a repertoárt folyamatosan próbáljuk bővíteni, de ez nem is nehéz, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy az olasz konyha alapvetően is közel áll hozzánk. Bár Gy.-t egy jó káposztás cvekedli is leveszi a lábáról és én sem utasítom el a diós tésztát barack lekvárral, de maradjunk most az eredeti vonalon! :) 

fincsi ebédek tészta penne zöldfűszer bazsalikom petrezselyem citrom darált hús csirkemell pulykamell újhagyma paradicsom bor

Hozzávalók:

1 csomag penne tészta (500 g)

fél kg darált csirke/pulykamell

1 nagy csokor petrezselyem/bazsalikom

1 kk só, bors

1 citrom

1 csokor újhagyma

1 konzerv darabolt paradicsom (vagy friss paradicsom)

1dl bor

10 dkg parmezán

olívaolaj

fincsi ebédek tészta penne zöldfűszer bazsalikom petrezselyem citrom darált hús csirkemell pulykamell újhagyma paradicsom bor

Elkészítés:

A tésztát tedd fel főni a csomagoláson látható utasítás szerint.

A húst dolgozd össze az apróra vágott petrezselyemmel és az újhagyma zöld részével. Sózd, borsozd, facsard rá a citrom levét, reszeld rá a parmezán felét.

Jó alaposan keverd össze, majd formázz kicsi húsgolyókat. (Ha nem állna össze, adj hozzá egy kevés zsemlemorzsát is.)

Pirítsd meg őket egy kevés olívaolajon.

Egy másik serpenyőbe szintén tölts egy kevés olívaolajat és párold üvegesre az újhagyma fehér részét és a fokhagymát.

Jöhetnek bele a húsgolyók, amiket önts nyakon a hámozott paradicsommal. Nyomkodd kicsit szét a paradicsomokat.

Öntsd a szószhoz a bort is, sózd, borsozd, majd főzd össze az egészet.

Ha a tészta megfőtt, szűrd le és már ehettek is!

fincsi ebédek tészta penne zöldfűszer bazsalikom petrezselyem citrom darált hús csirkemell pulykamell újhagyma paradicsom bor

Tálald egy kevés reszelt parmezánnal és szórd meg friss zöldfűszerekkel.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Rántott tök fűszeres mártogatóssal és steak burgonyával

Gy. egyik nap egy nem éppen bébi méretű tökkel állított haza. Néztem a giga darabot és nem nagyon tudtam eldönteni, hogy mi is legyen vele. Nem vagyok oda a rántott dolgokért (főként az olajszag és a felfordulás miatt), de Gy. nagyon szereti, így megállapodtunk, hogy mégis csak rántott tököt készítünk. Ez az az étel, ami sajna nincs meg hipp-hopp, de ha nem egyedül készíted, hanem van 1-2 lelkes jelentkező, akkor máris gyorsabban megy a munka. Le is osztottuk a feladatokat, övé volt a tök, enyém a többi. Míg ő szépen felszeletelte és bepanírozta én előkészítettem a krumplit, majd összedobtam a salit és a szószt is. Aztán megnéztem 2 részt a sorozatomból, míg ő csak sütötte és sütötte a tököt...

tök fincsi ebédek panír panírozás rántott rántott tök joghurt zöldfűszer fokhagyma citrom bazsalikom petrezselyem menta steak burgonya krumpli chili rozmaring saláta paradicsom paprika kaliforniai paprika uborka

Hozzávalók a tökhöz:

1 db nagyobb tök

3 tojás

liszt

zsemlemorzsa

1 kk só

3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a mártogatóshoz:

1 kis doboz joghurt

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 ek citromlé

1 csokor a kedvenc zöldfűszeredből (pl. bazsalikom, petrezselyem, menta, akár vegyesen)

1 mk só, frissen őrölt bors

Hozzávalók a steak burgonyához:

1 kg krumpli

néhány rozmaring ág

2 kk só

őrölt bors

chili ízlés szerint

Hozzávalók a salátához:

1 nagyobb paradicsom

negyed kígyó uborka

fél jégsaláta

1 sárga kaliforniai paprika

fél citrom leve

2 ek olívaolaj

só, bors

tök fincsi ebédek panír panírozás rántott rántott tök joghurt zöldfűszer fokhagyma citrom bazsalikom petrezselyem menta steak burgonya krumpli chili rozmaring saláta paradicsom paprika kaliforniai paprika uborka

Elkészítés:

A tököt hámozd meg, majd vágd kb. 1,5 cm széles karikákra. A magot távolítsd el a közepéből.

Készítsd elő a panírozáshoz a lisztet és a zsemlemorzsát.

A tojást verd fel, majd keverd bele a sót.

Ezt követően a tököket forgasd bele a lisztbe, majd mehet a tojásba, végül a morzsába.

Hevíts olajat és süsd aranybarnára a tökök mindkét oldalát.

Tálald fűszeres steak burgonyával, friss salátával és zöldfűszeres-joghurtos mártogatóssal:

Utóbbihoz a joghurtot öntsd egy kis tálba. Keverd bele a zúzott fokhagymát, a citromlevet és az apróra vágott zöldfűszereket. Végül ízesítsd sóval, borssal. Hűtsd be tálalás előtt.

A krumpit jó alaposan sikáld meg, majd vágd cikkelyekre. Halmozd egy tepsibe egy kevés olívaolaj, rozmaring, só és egyéb általad kedvelt fűszer társaságában. Nálam pl. chili is megy hozzá.

Először süsd letakarva 200 fokon kb. 20 percet, hogy valamelyest megpuhuljon a krumpli, majd pirítsd fedő nélkül addig, míg szép aranybarna nem lesz.

A salátához szeleteld fel a zöldségeket, tépkedd össze a salátát, majd locsold meg citromlével és olívaolajjal, végül sózd, borsozd.

tök fincsi ebédek panír panírozás rántott rántott tök joghurt zöldfűszer fokhagyma citrom bazsalikom petrezselyem menta steak burgonya krumpli chili rozmaring saláta paradicsom paprika kaliforniai paprika uborka
Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Áfonyás-barackos pohárkrém

Egyik éjjel azt álmodtam, hogy a teraszunk alatt egy hatalmas áfonya bokor áll tele hatalmas, érett gyümölcsökkel. Teljesen ki voltam akadva, és veszekedtem álmomban szegény mit sem sejtő Nagypapámmal, hogy "én drága pénzé veszem az áfonyát a tecsóba, ő meg itt áfonya farmot hozott létre a tudtom nélkül".  Persze miután felébredtem konstatáltam, hogy annó mintha barka lett volna azon a helyen, de a Zsömle (Kutya) kifeküdte, így szerintem nem, hogy áfonya, de még fű se nő arra felé. Azért fogtam magam és elballagtam a közértbe áfonyát venni (természetesen drága pénzé) és elkészítettem ezt a fincsi pohárkrémet.

Aztán szóltam Papának, hogy ültessen áfonyát! :)

habtejszín citrom joghurt zabkeksz áfonya őszibarack pohárkrémek

Hozzávalók 6 főre:

150 g habtejszín

250 g görög joghurt

4 ek porcukor

1 citrom leve és lereszelt héja

150 g áfonyás zabkeksz (vagy sima zabkeksz)

2 db őszibarack

100 g áfonya

habtejszín citrom joghurt zabkeksz áfonya őszibarack pohárkrémek

Elkészítés:

Készíts elő 6 db szebb poharat vagy kelyhet.

A joghurtot keverd össze a cukorral, majd add hozzá a citrom levét és a lereszelt héját.

Habtejszínt verd fel, majd óvatosan forgasd a joghurtos krémbe.

A barackot mosd meg, vágd apróbb darabokra. Keverd ezt is az előzőekhez.

Morzsold a kekszet a poharak aljára, majd adagold bele a barackos-joghurtos krémet.

A tetejét szórd meg áfonyával, majd tálalásig tedd hűtőbe.

habtejszín citrom joghurt zabkeksz áfonya őszibarack pohárkrémek

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

VKF! 80. Szilvapálinkás aszalt szilvás bonbon

Mindenképp szerettem volna játszani a Vigyázz! Kész! Főzz! játék aktuális fordulójában, de valahogy nem jött az ihlet, hogy mit is készítsek. Sütöttém én többféle szilvás süteményt, de túl egyszerűnek találtam őket. Aztán eszembe jutott Papa number 1 szilva pálinkája és a házi készítésű aszaló gépe. Utóbbit sajnos ezen a nyáron nem túl sokat használtuk, így ideje volt, hogy előszedjük és felállítsuk. Szerencsére csodálatos nyári időnk van, úgyhogy így augusztus végén-szeptember elején is simán el tudtam készíteni - kis odafigyeléssel - az aszalt szilvákat. A bonbonozás pedig már úgy ment, mint a karika csapás!

aszalt szilva szilva pálinka bonbon csokoládé habtejszín fahéj étcsokoládé VKF édességek

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé (pasztilla vagy apróra tört csoki)

50 g fehér csokoládé (pasztilla vagy apróra tört csoki)

3 ek habtejszín

1 kk fahéj

5 dkg aszalt szilva

1 dl szilva pálinka

aszalt szilva szilva pálinka bonbon csokoládé habtejszín fahéj étcsokoládé VKF édességek

Elkészítés:

Elsőként a szilvát vágd picike darabokra, majd áztasd be tetszőleges időre szilva pálinkába. (Nálam ez fél nap volt.)

Ha eleget ázott jöhet a bonbon elkészítése. Ehhez az étcsokoládé 2/3-át olvaszd fel gőz fölött. A maradékot öntsd hozzá és jól keverd bele, hogy az is elolvadjon. (Ez azért kell, hogy szobahőmérsékleten is szép fényes maradjon a csoki és ne kezdjen el olvadni.)

Csepegtess minden egyes bonbon forma aljába 1-1 kk olvasztott csokit és kend ki a forma oldalát is. Ütögesd kicsit a pulthoz a bonbon formát, hogy mindenhova jusson a csokoládéból.

Tedd az egészet hűtőbe.

Az apróra tördelt csokit kezd el melegíteni a tejszínnel, majd szórd bele a fahéjat is. Kevergesd addig, míg egynemű nem lesz. Szórd bele a beáztatott aszalt szilvát is. Ezt is tedd hűtőbe egy jó fél órára, míg egy nem túl folyós, de nem is szilárdra dermedő krémet nem kapsz.

Csepegtess egy keveset az aszalt gyümölcsös krémből a csokival kikent formákba. Vigyázz, hogy maradjon még egy kevés hely a tetején az étcsokoládés lezáráshoz.

Tedd hűtőbe, míg - ha szükséges - újramelegíted az étcsokit. 

Ha folyós a csokoládé, csepegtess a bonbonos formákba egy keveset, ez fogja lezárni az aszalt szilvás réteget. Húzd le a felesleges csokit egy spatulával, hogy szép sima legyen a bonbon alja.

Ha megszilárdult, már kész is, és lehet is enni!

aszalt szilva szilva pálinka bonbon csokoládé habtejszín fahéj étcsokoládé VKF édességek

Tipp: Tuti ajándék, ha szép dobozba vagy egy csini zacskóba teszed!

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Blogkóstoló 30. Mediterrán serpenyős lepény

Ismét jelentkeztem a Blogkóstoló aktuális, jubileumi fordulójára, ahol a párom Edit, a Kertkonyha blog háziasszonya lett. Imádtam nézelődni Edit blogján, a képei egyből magával ragadtak. Azonnal elkezdtem rákattingatni a szimpatikus a receptekre, de elárulom, hogy nem volt egyszerű választani. Egyrészt azért, mert annyi minden tetszett, másrészt azért, mert egy vegetáriánus-vegán blogról van szó, ami az én ízlésemnek ugyan tökéletesen megfelel, de Gy.-t azért nehezebb meggyőzni. Egyik forró, nyári este ezzel a finomsággal vártam. A lepény abszolút elnyerte a tetszését és egy szót sem szólt, hogy "Asszony, hol a hús?", úgyhogy én ezt 100% sikernek könyvelem el. Próbáljátok ki Ti is! :)

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Hozzávalók a tésztához:

300 g liszt (nálam fele sima, fele teljes kiörlésű)

2 dl víz

1/2 tk sütőpor

1/2 tk szárított élesztő

1 teáskanál só

3 ek olívaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

150 g spenót

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb vöröshagyma

kis csokor petrezselyem

kis marék mentalevél

1 evőkanál citromlé

1 paradicsom

5 dkg reszelt sajt

só, bors

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Elkészítés:

A lisztet, a sót, a sütőport és az élesztőt keverd össze az olívaolajjal, majd óvatosan adagold hozzá a vizet is, és jól dolgozd össze az egészet. Ha gondolod, használhatod a robotgép dagasztókarját.

Meleg helyen, letakarva keleszd, míg a töltelék elkészül.

A hagymát aprítsd fel, majd egy kevés olívaolajon kezd el párolni. Törd bele a fokhagymát, majd jöhetnek rá a csíkokra vágott spenót levelek is.

Ízesítsd az apróra vágott zöldfűszerekkel, sóval, borssal és a citromlével.

Párold a hagymás-spenótos-zöldfűszeres egyveleget, míg kicsit össze nem esik az egész.

A paradicsomot vágd vékony szeletekre, a sajtot reszeld le.

A tésztát oszd 4 egyenlő részre, majd nyújtsd mindegyiket korong alakúra.

Hevíts egy kevés olívaolajat egy nagyobb serpenyőbe, majd helyezd bele az első tésztakorongot.

Adagold rá a töltelék felét, majd pakolj rá néhány szelet paradicsomot és szórd meg reszelt sajttal. Jöhet a töltelék tetejére a második tésztakorong. Nyomkodd kicsit össze a széleknél, majd süsd néhány perc alatt a lepény mindkét oldalát aranybarnára.

Ismételd meg a másik adag tésztakoronggal és töltelékkel.

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Tipp:

Tálald friss salátával és mártogatóssal. Például salsa szósszal vagy egy joghurtos-fokhagymás-zöldfűszeres öntettel, esetleg mentás tzatzikivel.

Ui: A történethez hozzá tartozik, hogy Gy. azóta elkészítette a saját verzióját, amit "Gyilkosnak" nevezett el. Házi csípős paprikás szalámit, jó sok friss chili paprikát, egy marék bazsalikomot, szeletekre vágott paradicsomot és reszelt sajtot sütött össze a lepényben...menthetetlen! :)

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Őszibarack lekvár

Sajnos az időjárás a gyümölcsöket nálunk sem kíméli, így a múlt hét hétfői vihar leverte a sok szép őszibarackunkat a fákról. Nagyszüleim nagyon aggódtak, hogy tönkremegy a termés, ezért amint lehetett felmentünk és próbáltuk menteni a menthetőt. Bő 6-8 kg őszibarackot szedtünk össze a földről, de a hibás részek kivágása után, sajnos már csak szűk 3 kg maradt. Azért ebből is lett egy jó adag lekvár télire. Főleg ahhoz képest, hogy már többet nem akartam idén elrakni, mert a spájz telítettsége elérte a 100%-ot. :) 

őszibarack lekvár lekvárfőzés befőzés barack cukor dzsemfix citrom

Hozzávalók kb. 10-12 db 2,5 dl-es üveghez:

3 kg puha, érett őszibarack (pucolás, magozás utáni súly)

30 dkg cukor

1 nagy citrom leve

1 csomag dzsemfix

őszibarack lekvár lekvárfőzés befőzés barack cukor dzsemfix citrom

Elkészítés:

Elsőként készítsd elő az üvegeket. A tisztításra tippeket egy előző bejegyzésemben találsz.

A barackokat alapos mosás után pucold meg, majd vágd kisebb darabokra. Nekem nagyon puha volt már a barack, így a héját szinte le lehetett húzni.

Facsard rá a citrom levét. (Ez azért is jó, mert így nem fog megbarnulni.)

Forgasd össze a cukorral, majd egy nagy lábosba kezdd el főzni.

A barack magától szétmállik, de ha szükséges, akkor pépesítsd.

Ha felforrt, keverd bele a dzsemfixet, majd főzd újraforrásig.

Adagold megtisztított üvegekbe, majd tedd száraz dunsztba az itt leírt módon.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

SAD! 33. Őszi Pite szeptemberre

Imádok augusztus vége felé a gyümölcsök között mazsolázni Velencén a kertben. Szerencsére ilyenkor találok MÉG igazi nyár ízű őszibarackot, "megküzdhetek" a szúrós szederrel, sőt MÁR 1-1 édesebb szőlő fürtöt is ki tudok fogni. A pirosodó almáról és a Papa által mezőgazdasági mennyiségben termesztett szilváról nem is beszélve.  A körte is puhul MÁR, így nekem ez az időszak felér a kánaánnal. Nem is nagyon tudok választani, hogy épp melyik gyümölcsöt használjam 1-1 sütihez, éppen ezért halmozom az élvezeteket és jöhet egyszerre a szeder, az alma, a körte, és egye-fene a szilva is! (A szőlőt és a barackot pedig szimplán befalom! XD)

A recept egyébként a Süss! Alkoss! Díszíts! játék 33. fordulójára készült, melynek a házigazdája Zsuzsi, a Táncoló Fakanál blog írója!

vaj szilva alma körte szeder fahéj citom ősz SAD! pite édességek

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg hideg vaj

30 dkg liszt

1 csapott ek cukor

1 csipet só

0,5-1 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

8 szem szilva

2 alma

2 körte

1 marék szeder

1 kk fahéj

2 ek kristálycukor

1 ek étkezési keményítő

1 kisebb citrom

vaj szilva alma körte szeder fahéj citom ősz SAD! pite édességek

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel. 

Óvatosan, kicsinyenként önts hozzá egy kevés vizet, közbe gyúrd össze az egészet, míg egynemű tésztát nem kapsz.

Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd össze.

Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.

A töltelékhez az almát és a körtét pucold meg, vágd apróbb kockákra. Szórd a gyümölcsöket egy lábosba, majd add hozzá a cukrot és a fahéjat. Facsard rá a citrom levét is.

Lefedve párold 5-10 percig, míg az alma és a körte megpuhul, de a roppanósságát azért még nem veszíti el teljesen.

Közben aprítsd fel a szilvát is, majd a szederrel együtt szórd az almához, majd keverd bele a keményítőt is.

Fedő nélkül főzd még néhány percig.

Tedd félre, hogy kicsit kihűljön.

vaj szilva alma körte szeder fahéj citom ősz SAD! pite édességek

A tésztát oszd ketté, majd nyújts ki egy akkora körlapot, hogy ha beleegyengeted a pite sütődbe kicsit túllogjon a szélén.

Nyújtsd ki a másik körlapot is, majd vágd kb. 1,5 cm széles csíkokra.

Öntsd a gyümölcsös tölteléket a tésztára, majd szépen fűzd össze a tésztacsíkokat a pite tetején. Az alsó és felső tésztaréteg széleit óvatosan nyomkodd össze. A felesleget nyugodtan vágd le.

Ha nincs kedved ezzel bajlódni, egyszerűen a kinyújtott körlapot tedd a gyümölcsös töltelék tetejére, majd vágj bele néhány rést, hogy a gőz ki tudjon jönni.

Süsd 30 percet, majd mérsékeld a hőfokot 180 fokra és süsd további 60 percig.

Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.

vaj szilva alma körte szeder fahéj citom ősz SAD! pite édességek

ui: Kérlek nézzetek el, hogy a rácsminta nem lett tökéletes, de első ilyen jellegű pitém! :)

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (85),tojás (49),fincsi ebédek (29),vaj (27),paradicsom (27),karácsony (26),hagyma (26),vendégvárók (26),cukor (25),tejföl (25),liszt (24),advent (24),tej (24),adventi naptár (23),joghurt (23),citrom (22),ráérős reggelik (21),sajt (21),krumpli (19),habtejszín (19),fahéj (19),rohanós vacsorák (19),narancs (19),sonka (18),tejszín (18),kakaópor (18),fokhagyma (17),eper (16),meggy (16),bazsalikom (15),répa (15),túró (15),csokoládé (14),vaníliás cukor (14),leveles tészta (14),mascarpone (13),barack (13),pohárkrémek (12),gyors muffinok (12),alma (11),málna (11),vanília (11),ribizli (11),kolbász (10),petrezselyem (10),étcsokoládé (10),leves (10),porcukor (10),saláta (10),gyümölcs (9),olaj (9),csoki (9),puding (9),húsvét (9),krémsajt (8),snidling (8),dekorcukor (8),csirkemell (8),kukorica (8),pite (8),paprika (8),majonéz (8),szegfűszeg (7),rétes (7),fehércsoki (7),keksz (7),paradicsomszósz (7),sárgabarack (7),dió (7),élesztő (7),lilahagyma (7),szeder (7),rozmaring (7),méz (7),krémleves (7),brownie (6),sajtkrém (6),torta (6),lekvár (6),tészta (6),görög joghurt (6),kakaó (6),piskóta (6),újhagyma (6),bonbon (6),zöldfűszer (6),spenót (5),muffin (5),kaliforniai paprika (5),chili (5),sütőtök (5),kókusz (5),áfonya (5),póréhagyma (5),farsang (5),marcipán (5),őszibarack (5),fánk (5),tök (5),gyorsvacsi (5),sütőpor (5),mustár (5),csoki pasztilla (5),hidegtál (4),ricotta (4),csirke (4),sajttorta (4),menta (4),olívaolaj (4),fehérbor (4),oregánó (4),pizza (4),halloween (4),tejcsokoládé (4),uborka (4),bor (4),szalonna (4),réteslap (4),valentin-nap (4),mozzarella (3),lekvárfőzés (3),palacsinta (3),befőzés (3),chili paprika (3),kelttészta (3),kókuszreszelék (3),káposzta (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),ánizs (3),tócsni (3),szilva (3),gofri (3),brokkoli (3),cheesecake (3),cukkini (3),cseresznye (3),zabkeksz (3),borsó (3),Rohanós vacsorák (3),mák (3),citromfű (3),blogkóstoló (3),zabpehely (3),fondant (3),szalámi (3),mandula (3),kivi (3),nutella (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),étcsoki (3),virsli (3),olívabogyó (3),lepény (3),gyümölcskenyér (3),zöldség (3),mandarin (3),fetasajt (2),olajbogyó (2),trüffel (2),aprósütemény (2),baracklekvár (2),cukormáz (2),cékla (2),gesztenye (2),pesto (2),aszalt áfonya (2),oreo keksz (2),kefír (2),pizzaszósz (2),tejszínhab (2),Édességek (2),banán (2),zselatin (2),linzertészta (2),alaplé (2),nyaralás (2),pasztilla (2),penne (2),szódabikarbóna (2),gyümölcskosárka (2),grillcsirke (2),dzsemfix (2),szerecsendió (2),(2),ananász (2),csiga (2),babapiskóta (2),burgonya (2),curry (2),pogácsa (2),majoranna (2),salsa szósz (2),mézeskalács (2),bors (2),bab (2),kalács (2),bacon (2),lasagne (2),torma (2),rugelach (2),töltött tojás (2),csokikrém (2),rizs (2),mozarella (2),mártogatós (2),gyerekek (2),sütipecsét (2),tortilla (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),pizzagolyó (2),lime (2),feta sajt (2),kacsa (1),kacsacomb (1),körözött (1),pirospaprika (1),ecet (1),kandírozott narancshéj (1),víz (1),barbérlevél (1),churros (1),író (1),párolt lilakáposzta (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),besamel (1),vörösbor (1),búzadara (1),teljes kiőrlésű liszt (1),aszalt szilva (1),pálinka (1),pillecukor (1),pulykamell (1),ősz (1),SAD! (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),VKF (1),ragu (1),pompos (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),linzer (1),meggylekvár (1),barnacukor (1),sertéslapocka (1),sertés (1),lapocka (1),eperlekvár (1),salsa (1),desszert (1),daráltkeksz (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),főétel (1),ebédmenü (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),citom (1),karácsonyi ebéd (1),mogyoró (1),franciasaláta (1),szezámmag (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),avokádó (1),bejgli (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),szósz (1),gumicukor (1),karalábé (1),jelmez (1),darált keksz (1),olíva bogyó (1),kandírozott narancs (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kuglóf (1),dekoráció (1),zeller (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),kifli (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),almáspite (1),szilveszter (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),csokissüti (1),cookies (1),péksütemény (1),vacsora (1),tavasz (1),muffinok (1),aszalt paradicsom (1),kelt tészta (1),zsömle (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),hamburger (1),street food (1),ketchup (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),zselatinfix (1),smarties (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),zselé (1),krém (1),medvehagyma (1),penne (1),rukkola (1),buli (1),képviselő fánk (1),koktél (1),gyümölcslé (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),rum (1),alkohol (1),cheesecake brownie (1),vendégváró (1),quesadilla (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),készülődés (1),chorizo (1),töltött karaj (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),sonkatekercs (1),hamburgerhús (1),töltelék (1),velence (1),pizzafeltét (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),teszínhab (1),lecsó (1),csilipaprika (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),panír (1),parmezán (1),csokipasztilla (1),ehető ajándék (1),kávé (1),bagett (1),müzli (1),kapcsolat (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),kuszkusz (1),csicseriborsó (1),hús (1),karaj (1),olaszrizling (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),szülinap (1),ballagás (1),ciabatta (1),pizzás csiga (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),körte (1)