Őszibarack leves

Pár éve még ismerőstől kellett beszerezzük a télire eltett barack befőtthöz a gyümölcsöt, idén pedig annyi van, hogy nem győzzük feldolgozni. Így barackot eszünk barackkal. Reggelire szuper egy kis joghurttal elkeverve, ebédre pedig leves készülhet belőle. Ebben a melegben mondjuk nem is vágyom erősebb levesekre, tökéletes egy hűsítő, gyümölcsös finomság, ami ráadásul pikk-pakk el is készül. Csak arra kell figyelni, hogy nagyon könnyen romlik, így azonnal hűtőbe kell tenni. 

őszibarack barack fincsi ebédek vanília vanília kivonat tej főzőkrém leves krémleves

Hozzávalók:

1 kg őszibarack

fél l tej

2 dl főzőkrém vagy sűrű tejszín

2 kk vanília kivonat

őszibarack barack fincsi ebédek vanília vanília kivonat tej főzőkrém leves krémleves

Elkészítés:

A barackokat mosd meg, magozd ki és pucold meg.

A nagy részét vágd nagyobb darabokra.

Add hozzá a főzőkrémet és a tejet.

Turmixold össze botmixerrel.

Ízesítsd a vanília kivonattal. 

A maradék barackot szeleteld fel és add hozzá a leveshez.

Behűtve tálald.

őszibarack barack fincsi ebédek vanília vanília kivonat tej főzőkrém leves krémleves

Tipp: Citromlével, fahéjjal tudod még ízesíteni. Szerintem plusz cukor nem kell hozzá, de persze keverhetsz bele, ha úgy érzed, hogy nem elég édes.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Zöldségkrémleves

Újra egy fincsi krémlevest hoztam, ebben a hideg időben ugyanis nem tudom megunni őket. Azért is szeretem, mert egyszerre jó nagy adag készíthető belőle és számomra elég laktató ahhoz, hogy egy jó kis munkahelyi ebédet varázsoljak belőle. Vasárnap megfőzöm, aztán hét elején minden este pakolok másnapra magamnak 1-1 adaggal. Persze néha történnek balesetek, mikor az eddig tökéletesen záródó edény meggondolja magát, de 2-3 postás gumi ezen is segít. :)

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémlevesHozzávalók:

1 csomag leves zöldség (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, karalábé, petrezselyem)

2 szem krumpli

3 dl víz

1 csapott ek só

10 szem bors

2 dl tejszín

pici olaj

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémleves

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg és mindegyiket vágd kisebb darabokra.

Hevíts egy kevés olajat egy jó nagy lábosban és futtasd meg rajta a zöldségeket.

Öntsd fel vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal és a petrezselyemmel.

Főzd fedő alatt addig, míg megpuhulnak a zöldségek.

Ha minden jó puha, botmixerrel pürésítsd össze a zöldségeket.

A tejszínt öntsd egy külön edénybe, majd merj hozzá egy keveset a levesből. Keverd össze, majd csurgasd a nagy adaghoz.

Főzd össze, majd tálald fokhagymás pirítóssal és reszelt sajttal.

Persze, ha nem találod elég ízesnek, még adhatsz hozzá egy kevés sót, borsot vagy valamilyen zöldfűszert. Jól megy hozzá szerintem a rozmaring és a zsálya is.

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémleves

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Cékla krémleves

Nagymamám nagy egészséges életmód fan, így kiemelt szakértője az egyes zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványianyag tartalmának. A minap megemlítettem neki, hogy a vérképem alapján kissé vashiányos a szervezetem, ő pedig már sorolta is a természetes megoldásokat. Egyik alternatíva - Mama szerint - magas vas és folsav tartalma miatt a cékla. Nagymamám nem is tétlenkedett, a másnapi bevásárlás alkalmával jól betárazott a zöldségből és engem is meglepett két jó nagy gumóval. Szerinte a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk: lereszeljük egy kis almával vagy répával, majd megbolondítjuk egy kevés citromlével, mézzel. Az egyik céklának ez is lett a sorsa, a másikból viszont krémlevest készítettem. Gy. 10 éves unokaöccse is kóstolta, véleménye szerint fogyasztása gyermekeknek nem ajánlott, de a felnőttek bátran próbálkozzanak csak vele. :D

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Hozzávalók:

1 nagyobb darab cékla

2 közepes sárgarépa

1 krumpli

1 hagyma

1 kis doboz natúr joghurt

1 csapott ek só

10 szem bors

1 citrom leve

2 l víz

pici olaj

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Elkészítés:

Elsőként a zöldségeket pucold meg, majd vágd őket kisebb darabokra.

Hevíts egy kevés olajat és futtasd meg az összeaprított répát, céklát, hagymát és krumplit.

Öntsd fel vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal.

Fedő alatt főzd, míg megpuhulnak a zöldségek.

Botmixerrel pürésítsd össze.

Egy kis tálba keverd ki a joghurtot néhány merőkanál levessel, majd az egészet csurgasd vissza a lábosba és keverd csomómentesre.

Facsard bele a citromot és főzd néhány percig, hogy összeérjenek az ízek.

Ha esetleg hiányzik még ízlésed szerint valamilyen fűszer, pótold. Például, van aki kis cukrot is tesz hozzá. Nekem nem hiányzott, de ha az édesebb ízeket kedveled, akkor nyugodtan adj hozzá egy keveset.

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Almás-hagymakrémleves

Most néztem, hogy leves már jó régen volt a blogon, úgyhogy mára egy családi kedvencet hoztam, a hagymalevest, egy kevés almával megbolondítva.

Van egy hőn szeretett éttermünk Érden, ott tartjuk a fontosabb családi eseményeket. Nem tudom, hogy a vendéglő mennyire értékeli, ha meghallja a Palkó nevet, mert elég macerásak vagyunk, jó sok gyerekkel. :D Az étel választás sem egyszerű dolog, de ami sosem maradhat ki senkinél sem, az a francia hagymaleves. Kemencében sütik, jó sok sajttal a tetején és krutonnal tálalják. Mi egyszerűen imádjuk az ízvilágát, ráadásul pont jól eltalálják a hagyma, lé, kruton, sajt arányt. Persze nem tudunk minden hétvégén étterembe menni, ezért mindenki kifejlesztette már a saját változatát. A gyerekek szerint ezek iszonyú gyenge próbálkozások az éttermes, kemencéshez képest, de otthoni viszonylatokban szerintem tökéletesen megállja a helyét. :)

alma hagyma fehérbor tejszín leves fincsi ebédek

Hozzávalók:

3 db nagy hagyma

3 közepes alma

2 l alaplé

1 dl fehérbor

1 csapott ek só, sok őrölt bors

2,5 dl tejszín

olaj

fokhagymás pirítós, reszelt sajt és snidling a tálaláshoz

alma hagyma fehérbor tejszín leves fincsi ebédek

Elkészítés:

A hagymát karikázd fel, majd egy kevés olajon dinszteld meg.

Az almát is vágd kockákra, majd add hozzá a hagymához.

Öntsd fel húsleves alaplével. (Ha nincs, használj 2-3 darab leveskockát.)

Add hozzá a bort, majd sózd, borsozd.

Főzd addig, míg az alma és a hagyma megpuhul.

Botmixerrel turmixold össze az egészet.

Egy kisebb tálba keverj össze 1-2 merőkanál levest a tejszínnel, majd az egészet csurgasd óvatosan a nagy adaghoz. 

Végül forrald össze a levest.

Tálald fokhagymás pirítóssal, reszelt sajttal és snidlinggel.

Tipp: Ha nem szimpatikus az alma-hagyma kombó, nyugodtan helyettesítsd az almát még több hagymával. :)

Nem muszáj az egészet pürésítened, hagyhatsz benne egészben is hagyma darabokat. Ez esetben a turmixolás előtt merj ki tetszőleges mennyiségű zöldséget a levesből, majd a pürésítés után egyszerűen tedd vissza a hagymát. 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Chilis sárgarépa krémleves

Nagyon nagyon csodálkozom én is, de bevallom, hogy ez lesz az új kedvenc levesem (és elárulom, hogy a Tiétek is! :D) Elég fura ezt egy répa krémlevesről elmondani, de higgyétek el, hogy a curry, a chili és a kókusztej annyira egyedivé varázsolja az ízeket, hogy újra és újra el akarjátok majd készíteni. Persze aki nem tud elszakadni a húsleves-bableves-gulyásleves szentháromságtól annak természetesen nem ajánlom, de aki nyitott az új ízekre mindenképp próbálja ki, mert szerintem teli találat. Gy. is kissé konzervatív ilyen téren, nem is nagyon mertem neki csomagolni, (najó meg irigy is voltam) de végül kapott egy adagot. Kíváncsian vártam, hogy mi a véleménye és abszolút pozitív visszajelzéseket kaptam Tőle is! Mindenképp megtartjuk...már a leves receptjét, de Gy.-t is! ;)

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa

1 ek curry

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors

1 chili paprika

1,5 dl kókusztej

3 dl tejszín

7 dl húsleves alaplé

kevés olaj

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Elkészítés:

Elsőként készítsd elő a zöldségeket. A hagymát, a fokhagymát és a répát is pucold meg. Utóbbit karikázd fel, előbbieket pedig vágd apróra.

Egy kevés olajon futtasd meg a hagymát és a fokhagymát, majd szórd rá a curry-t.

Forgasd bele a sárgarépát, majd lefedve párold alacsony lángon kb. 10 percig.

Öntsd fel a húsleves alaplével, a kókusztejjel és a tejszínnel, majd ízesítsd sóval, borssal és a karikákra vágott chili paprikával.

Főzd alacsony lángon az egészet kb. 20-30 percig, míg teljesen megpuhul a répa.

Forrald össze, majd ha kicsit kihűlt botmixerrel pürésítsd.

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Tipp: Tálalásnál locsolj a leves tetejére egy kevés kókusztejet vagy tejszínt.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább
«
12

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (125),tojás (86),liszt (67),cukor (66),vaj (51),tej (46),tejföl (39),fincsi ebédek (38),vendégvárók (36),paradicsom (35),joghurt (35),hagyma (34),sajt (31),ráérős reggelik (30),citrom (30),sütőpor (30),habtejszín (29),kakaópor (29),fahéj (29),túró (27),csokoládé (26),karácsony (26),rohanós vacsorák (26),eper (25),fokhagyma (25),olaj (24),advent (24),barack (24),bazsalikom (23),adventi naptár (23),vaníliás cukor (22),meggy (22),tejszín (22),krumpli (21),narancs (21),sonka (20),leveles tészta (20),gyors muffinok (19),porcukor (19),pohárkrémek (17),vanília (17),répa (15),ribizli (15),mascarpone (15),alma (14),étcsokoládé (14),őszibarack (13),csoki (13),saláta (12),fehércsoki (12),dió (12),leves (12),málna (12),húsvét (12),paradicsomszósz (11),gyümölcs (11),puding (11),krémsajt (11),kolbász (11),pite (11),petrezselyem (11),snidling (11),élesztő (10),sárgabarack (10),szegfűszeg (10),csirkemell (10),szeder (10),oregánó (9),piskóta (9),paprika (9),keksz (9),majonéz (9),kakaó (9),kukorica (9),lekvár (9),sajtkrém (8),dekorcukor (8),rétes (8),brownie (8),spenót (8),bonbon (8),tészta (8),rozmaring (8),lilahagyma (8),krémleves (8),zöldfűszer (8),(7),méz (7),görög joghurt (7),mustár (7),kaliforniai paprika (6),póréhagyma (6),újhagyma (6),sütőtök (6),cseresznye (6),kelttészta (6),torta (6),zabpehely (6),kókusz (6),szilva (6),muffin (6),áfonya (5),tejcsokoládé (5),tök (5),gyorsvacsi (5),farsang (5),chili (5),ricotta (5),étcsoki (5),ánizs (5),csoki pasztilla (5),réteslap (5),marcipán (5),banán (5),palacsinta (5),uborka (5),fánk (5),medvehagyma (5),csirke (4),rizs (4),szalonna (4),bor (4),olívaolaj (4),menta (4),babapiskóta (4),körte (4),cheesecake (4),halloween (4),fehércsokoládé (4),bacon (4),kókuszreszelék (4),anyák napja (4),cukkini (4),hidegtál (4),sajttorta (4),fehérbor (4),pizza (4),olívabogyó (4),valentin-nap (4),kivi (4),zöldség (4),Rohanós vacsorák (3),zabkeksz (3),citromfű (3),zselatinfix (3),gofri (3),tócsni (3),levendula (3),brokkoli (3),fondant (3),mandula (3),gyümölcskenyér (3),mozzarella (3),aszalt gyümölcs (3),pizzaszósz (3),kávé (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),mandarin (3),vöröshagyma (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),bors (3),virsli (3),lekvárfőzés (3),csiga (3),torma (3),mák (3),szalámi (3),befőzés (3),mexikói (3),besamel (3),blogkóstoló (3),lepény (3),lasagne (3),káposzta (3),rugelach (3),nutella (3),borsó (3),tortilla (3),burgonya (2),barnacukor (2),eperlekvár (2),dzsemfix (2),rum (2),nyaralás (2),zselatin (2),kalács (2),meggybefőtt (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),csicseriborsó (2),hamburger (2),salsa szósz (2),kókusztej (2),aszalt paradicsom (2),pasztilla (2),tortazselé (2),curry (2),búzadara (2),trüffel (2),alaplé (2),cukormáz (2),mogyoró (2),gyümölcskosárka (2),szerecsendió (2),pogácsa (2),aprósütemény (2),baracklekvár (2),majoranna (2),szódabikarbóna (2),pálinka (2),darált hús (2),alkohol (2),grillcsirke (2),penne (2),parmezán (2),szezámmag (2),aszalt áfonya (2),lime (2),gesztenye (2),linzertészta (2),csokikrém (2),ananász (2),cheesecake brownie (2),cékla (2),füstölt sajt (2),magyarprovence (2),tésztasaláta (2),levendulabirtok (2),oreo keksz (2),promóció (2),Édességek (2),étkezési keményítő (2),mozarella (2),tejszínhab (2),kefír (2),Gyors muffinok (2),feta sajt (2),mézeskalács (2),töltött tojás (2),gyerekek (2),sütipecsét (2),pesto (2),knorr (2),mártogatós (2),bab (2),pizzagolyó (2),keményítő (2),avokádó (1),vajkrém (1),bejgli (1),zödfűszer (1),édesség (1),hab (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),knorr 100% természetes alapok (1),darált keksz (1),bolognai (1),gesztenyemassza (1),monoszló (1),zeller (1),tárkony (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),zöldborsó (1),krumplifánk (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),mákos guba (1),mogyoróvaj (1),karácsonyi ebéd (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),kiszúró (1),vanília aroma (1),zöldségkeverék (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),ebédmenü (1),moszonló (1),főétel (1),masni (1),desszert (1),fatörzs (1),rizskoch (1),feta (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),szósz (1),fagylalt (1),aranygaluska (1),knorr 100%természetesalapok (1),turmix (1),smoothie (1),narancslé (1),karfiol (1),besamel mártás (1),fagyi (1),gyümölcsrizs (1),töltött krumpli (1),fehér csokoládé (1),kakaóscsiga (1),túró rudi (1),barackpálinka (1),lasagne tészta (1),fügelekvár (1),bukta (1),daráltkeksz (1),füge (1),szójaszósz (1),kínai (1),jégkrém (1),görögjoghurt (1),pirospaprika (1),churros (1),vanília kivonat (1),körözött (1),linzer (1),víz (1),karalábé (1),főzőkrém (1),piskótatekercs (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),zeller (1),sűrített tej (1),baileys (1),rumaroma (1),pillecukor (1),kevert (1),trnd (1),amerikai palacsinta (1),barna cukor (1),graham liszt (1),likőr (1),pompos (1),gasztroajándék (1),chilis bab (1),teljes kiőrlésű liszt (1),blondie (1),panírozás (1),karaj (1),zselé (1),street food (1),ketchup (1),munkaebéd (1),hamburgerhús (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),töltelék (1),juhtúró (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),hús (1),olaszrizling (1),kuszkusz (1),zsemlemorzsa (1),ciabatta (1),ballagás (1),koriander (1),hawaii (1),szülinap (1),gyors vacsorák (1),Ráérős reggelik (1),mákosguba (1),eperszósz (1),pizzás csiga (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),töltött hús (1),sztrapacska (1),jalapeno (1),nachos (1),chorizo (1),quesadilla (1),reggeli (1),penne (1),borkóstoló (1),zöldbab (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),képviselő fánk (1),képviselőfánk (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),csokiskeksz (1),tavasz (1),smarties (1),készülődés (1),vacsora (1),zsömle (1),áfonyalekvár (1),csokissüti (1),cookies (1),ételfesték (1),margarin (1),vörösbor (1),lapocka (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),kacsa (1),kacsacomb (1),sertés (1),sertéslapocka (1),túrókrém (1),VKF (1),köret (1),krumplipüré (1),ragu (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),tökfaragás (1),kandírozott narancs (1),sütögetés (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),almáspite (1),meggylekvár (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),író (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),aszalt szilva (1),pulykamell (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),velence (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kapcsolat (1),bevonat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),bográcsozás (1),szilveszter (1),rántott tök (1),rántott (1),steak burgonya (1),ősz (1),SAD! (1),buli (1),panír (1),csilipaprika (1),lecsó (1),csokipasztilla (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),salsa (1)

Utolsó kommentek