Szilvalekváros bukta labdák

Mivel nagyon sok gyümölcsöt termeszt mindkét Nagypapám, így elkerülhetetlen, hogy nyaranta tetemes mennyiségű lekvárt főzzünk be és többszáz (ténylegesen) üvegnyi befőttet tegyünk el családilag. Az már más kérdés, hogy a mi 50 nm-es lakótelepi lakásunk miként nyeli el ezt a sok finomságot, a lényeg, hogy ne vesszen kárba semmi. Az egyetlen dolog, amire nem vállalkozom a szilvalekvár főzés. Ez marad Szabó Papa kiváltsága, hiszen ő mindenféle dzsemfix és hozzáadott cukor nélkül kevergeti hosszú órákon keresztül az érett gyümölcsöt. Ez lesz ám az igazi Nagypapa/Nagymama lekvárja. :) Nem tudom, hogy én valaha abszolválom-e ezt a szintet, meglátjuk. Addig is Papa lekvárjával töltöm, a Mama receptje alapján készült buktát. :) 

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 kocka friss élesztő

2 ek cukor

1 tojás

1 csipet só

2 ek tejföl

8 dkg margarin

fél kg liszt

1 üveg szilva lekvár

olvasztott vaj

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Elkészítés:

Minden hozzávalót langyosan használunk fel. Érdemes akár már előző este elővenni az alapanyagokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Elsőként az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Adj hozzá egy pici cukrot is.

Közben egy nagy tálba mérd ki a többi alapanyagot, majd ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá az előzőekhez.

Gyúrd össze a tésztát, majd meleg helyen, letakarva keleszd duplájára. (Kb. 1 óra kell neki.)

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra, négyzet alakúra a tésztát.

Oszd kb. 10*10 cm-es négyzetekre, majd tegyél mindegyik közepébe  1-1 ek lekvárt.

Hajtsd be a csücsköket és formázd gombóc alakúra.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kivajazott, kilisztezett tepsit.

A bukta labdákat sorakoztasd szorosan egymás mellé. A tetejüket és az oldalaikat - ahol egymáshoz érnek - kend le olvasztott vajjal.

Süsd kb. 25 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Reggeli Ragacsos muffin

Január a nagy fogadalmak hónapja. Szilveszterkor ugyanis legtöbbünk átgondolja az előző évet és kitűz maga elé egy-két-há-négy (és a többi) szerencsésebb esetben reális célt. Idén nálunk valahogy az évértékelés és a fogadkozás kimaradt, hisz épp azzal voltunk elfoglalva éjfél előtt 2 perccel, hogy sikerüljön hatástalanítani a 8 hónapos atombombát. (Értsd: Átteleportálni az ágyába, úgy, hogy amint a dagi popója a saját hiperszuper matracához ér, ne ébredjen fel.) A sikeres hadművelet után irdaltunk vissza a hálószobába, hogy elcsípjük az M1-en a himnuszt, megigyuk a kötelező körös pezsgőt, majd dőltünk is be az ágyba, lévén sosem lehet tudni, hogy Mr. Atombomba már 20 perc után élesíti-e a lőszereit. A fenti közjáték miatt eszünkbe sem jutott bármit is megfogadni, de ha Te szilveszteri fogadalomként egy kicsit egészségesebb életmód irányába szeretnél elindulni, kezdd az alábbi muffinnal. :)

tojás joghurt olaj zabpehely méz gyors muffinok muffin szódabikarbóna sütőpor teljes kiőrlésű liszt barack sárgabarack lekvár édességek dió

Hozzávalók:

2 tojás

1 kis doboz natúr joghurt

0,5 dl olaj

1 nagyobb banán

4 ek méz

200 g teljes kiőrlésű liszt

50 g zabpehely+egy kicsi a muffinok tetejére

fél csomag sütőpor

1 kk szódabikarbóna

1 marék dió

sárgabarack vagy cukrozatlan sárgabarack lekvár tölteléknek

tojás joghurt olaj zabpehely méz gyors muffinok muffin szódabikarbóna sütőpor teljes kiőrlésű liszt barack sárgabarack lekvár édességek dió

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

Keverd össze a tojást a joghurttal, az olajjal, majd törd bele a banánt. 

Csurgasd hozzá a mézet is. 

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, szódabikarbónával, zabpehellyel, majd forgasd az előző keverékhez.

A diót darabold fel és ez is mehet az előzőekhez.

Adagolj 1-1 evőkanálnyi tésztát a muffin formákba, majd helyezz rá egy fél sárgabarackot vagy egy kiskanálnyi lekvárt.

Önts még egy kis tésztát a barackok/lekvár tetejére, majd szórd meg zabpehellyel és egy kis maradék durvára tört dióval.

Süsd 25-30 percig a muffinokat. 

tojás joghurt olaj zabpehely méz gyors muffinok muffin szódabikarbóna sütőpor teljes kiőrlésű liszt barack sárgabarack lekvár édességek dió

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Diós-lekváros linzer

Tavaly kicsit irreális elképzeléseim voltak arról, hogy idén hogyan is fogok készülődni a karácsonyra. Gondoltam, hogy az én szupercuki, nyugis kisbabámat majd szépen beleültetem az etetőszékébe, aztán ő majd elnézegeti ahogy én teljes nyugalomban dolgozok. Közbe persze andalító karácsonyi zene szól és mindenhol égnek a kis ünnepi lámpások. A valóság az, hogy örülök, ha 10-15 percre le tudom foglalni a kis rosszaságot, amihez persze minden kreativitásomra szükség van. Egyszerre énekelek, mondókázok, babakekszet/kölesgolyót/játékot/Mr. baba számára érdekes, de veszélytelen konyhai izébizét pakolok az etetőszékének tálcájára, amit ő persze 1 másodperc alatt elhajít és iszonyatos haragra gerjed, ha nem adom vissza neki elég gyorsan. :D Éppen ezért azt hittem, hogy idén kimarad a diós linzer sütése, hiszen a szaggatás igencsak időigényes. Szerencsére Anyukám tegnap kitalálta, hogy felváltva babázunk/sütizünk, így mégis sikerült összehozni ezt a finom édességet idén karácsonyra is. 

advent karácsony adventi naptár keksz dió lekvár porcukor cukor liszt vanília citrom tojás linzerHozzávalók: 

30 dkg liszt

15 dkg porcukor

15 dkg darált dió

15 dkg vaj

1 púpos ek tejföl

1 tojássárgája

1 kk vanília aroma

1 citrom

l üveg savanykás lekvár 

advent karácsony adventi naptár keksz dió lekvár porcukor cukor liszt vanília citrom tojás linzer

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot és a diót mérd egy nagy tálba.

Add hozzá a kockákra vágott vajat, a tejfölt és a tojássárgáját..

Ízesítsd a vaníliával és a citrom lereszelt héjával.  

Gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd csomagold folpackba.

Pihentesd minimum egy órát hűtőben.

Lisztezett deszkán nyújtsd 3-4 mm vastagságúra majd szaggasd ki tetszőleges formával. 

A kiszaggatott sütik felét lyukaszd ki egy kisebb formával.

Tedd sütőpapírra őket és 180 fokos sütőben süsd őket kb. 10 percig.

Miután kihűltek a kekszek kend meg lekvárral a sütiket, majd tapaszd össze őket.

Tálalás előtt szórd meg porcukorral, mint egy jó nagymama. :) 

advent karácsony adventi naptár keksz dió lekvár porcukor cukor liszt vanília citrom tojás linzer

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Klasszikus diós-barackos rugelach

Tavaly decemberber 23-án, mikor este 9-kor ezt a süteményt készítettem, azt hittem, hogy idén - mivel itthon leszek - temérdek időm lesz és már jó előre elkészülök mindennel. Gondoltam, hogy olyan varázslatos karácsonyt csapunk ünnepi fényekkel, díszekkel, friss, illatos süteményekkel, amilyet még nem látott a világ. Most december közepén, kb. örülök, hogy az égősorok egy része felkerült az ablakokra, van adventi koszorúnk, voltunk a Mikulásnál (igazából 4 Mikulásnál, úgyhogy nem tudom milyen zavart okoztam ezzel Mr. Baba fejében :D) és borzasztó boldog vagyok, ha heti 1-2 karácsonyi sütit sikerül előállítanom. Már látom, hogy egy örökmozgó 7 hónapossal nem olyan idilli és egyszerű a készülődés, mint ahogy én azt tavaly elképzeltem. Annál szuperebb érzés viszont nincsen, mint mikor ez a kis cukiság rácsodálkozik a hóesésre, esténként az ünnepi fényekre, tátott szájjal nézi a karácsonyi dalokat éneklő gyerekeket, és így már nem is annyira érdekel, hogy hogyan fogok elkészülni mindennel karácsonyig.    

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Hozzávalók:

200 g vaj

200 g mascarpone

90 g cukor

270 g liszt+a nyújtáshoz

darált dió (minél több, annál jobb)

baracklekvár (kb. fél kis üvegnyi)

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a cukrot, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. 

Tedd hűtőbe egy kis időre, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen. Ez azért fontos, mert a tészta alapból elég ragacsos, de hidegen sokkal kezelhetőbb azért.

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A tészta felét nyújtsd ki kör alakúra egy - jó alaposan - kilisztezett deszkán.

Kend meg baracklekvárral, majd szórd meg darált dióval.

Vágd kb. 12 cikkelyre a tésztát, mintha pizzát szeletelnél.

Tekerd fel őket a hosszabbik végüknél fogva, majd kicsit hajlítsd is meg őket, hogy szép ívesek legyenek. Tedd sütőpapíros tepsire őket, majd kend le felvert tojással.

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el.

Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket.

2 tepsi lesz ebből az adagból.

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zserbógolyó

Zserbógolyó, mert a főszabály szerint zserbóból soha nem elég! A klasszik zserbót meghagyhatod a Nagyinak, de nincs menekvés, mert ezt a változatot gyerekjáték elkészíteni. És sajnos ugyanolyan könnyű rákattanni is. Több duma nincs, magáért beszél a csupán négy hozzávalós recept! 

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Hozzávalók:

100 g darált dió

100 g darált keksz

120 g baracklekvár (folyósságától függően több/kevesebb)

100 g étcsoki

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Elkészítés:

A diót keverd össze a darált kekszel, majd adagold hozzá óvatosan a lekvárt is.

Könnyen formázható, ragacsos masszát kell kapnod.

Tedd hűtőbe az egészet kb. fél órára, hogy jól lehűljön.

Formázz nagyobb golyókat a masszából.

A darabokra tört csokoládét vízgőz felett olvaszd fel, majd két kiskanál segítségével merítsd meg a golyókat a csokimázban.

Sütőpapíron hagyd megszilárdulni a golyócskákon a csokoládét.

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább
«
12345

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (137),tojás (96),liszt (80),cukor (80),vaj (61),tej (50),vendégvárók (42),tejföl (42),fincsi ebédek (41),karácsony (40),advent (38),joghurt (37),hagyma (36),adventi naptár (36),sajt (36),citrom (36),paradicsom (35),sütőpor (35),habtejszín (34),ráérős reggelik (34),fahéj (32),csokoládé (31),túró (30),kakaópor (30),narancs (28),fokhagyma (27),bazsalikom (27),rohanós vacsorák (27),olaj (27),tejszín (26),eper (25),barack (25),porcukor (23),krumpli (23),leveles tészta (22),meggy (22),vaníliás cukor (22),gyors muffinok (21),sonka (21),étcsokoládé (19),vanília (19),pohárkrémek (18),mascarpone (18),csoki (18),dió (18),alma (15),répa (15),ribizli (15),leves (14),őszibarack (13),élesztő (13),snidling (13),lekvár (13),petrezselyem (12),keksz (12),oregánó (12),(12),málna (12),húsvét (12),saláta (12),szegfűszeg (12),fehércsoki (12),paradicsomszósz (11),krémsajt (11),kolbász (11),pite (11),puding (11),gyümölcs (11),sárgabarack (11),bonbon (10),kakaó (10),szeder (10),kukorica (10),csirkemell (10),zöldfűszer (10),piskóta (9),étcsoki (9),tészta (9),majonéz (9),paprika (9),dekorcukor (8),sütőtök (8),sajtkrém (8),áfonya (8),muffin (8),brownie (8),halloween (8),mustár (8),spenót (8),rétes (8),krémleves (8),rozmaring (8),méz (8),olívaolaj (8),lilahagyma (8),póréhagyma (7),görög joghurt (7),zabpehely (7),szilva (7),kelttészta (7),bors (7),torta (7),ánizs (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),cseresznye (6),kókusz (6),újhagyma (6),kókuszreszelék (6),farsang (5),tök (5),pizza (5),aszalt áfonya (5),rugelach (5),trüffel (5),fehércsokoládé (5),gasztroajándék (5),tejcsokoládé (5),baracklekvár (5),marcipán (5),banán (5),palacsinta (5),fánk (5),réteslap (5),uborka (5),bor (5),medvehagyma (5),csoki pasztilla (5),olívabogyó (5),gyorsvacsi (5),rizs (4),likőr (4),anyák napja (4),zabkeksz (4),cukkini (4),zselatinfix (4),csirke (4),borsó (4),hidegtál (4),babapiskóta (4),szalonna (4),körte (4),bacon (4),cheesecake (4),szalámi (4),menta (4),sajttorta (4),mák (4),kivi (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),mandarin (4),valentin-nap (4),fehérbor (4),kandírozott narancs (4),mozzarella (3),pogácsa (3),mártogatós (3),étkezési keményítő (3),tócsni (3),mandula (3),pirospaprika (3),tortazselé (3),kefír (3),fondant (3),burgonya (3),szilveszter (3),virsli (3),citromfű (3),szódabikarbóna (3),aszalt gyümölcs (3),levendula (3),mézeskalács (3),szezámmag (3),blogkóstoló (3),gofri (3),darált hús (3),besamel (3),Rohanós vacsorák (3),csicseriborsó (3),mexikói (3),pizzaszósz (3),lasagne (3),lepény (3),torma (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),káposzta (3),nutella (3),kávé (3),brokkoli (3),csiga (3),vöröshagyma (3),tortilla (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),majoranna (2),teljes kiőrlésű liszt (2),vanília aroma (2),búzadara (2),parmezán (2),zsír (2),barnacukor (2),pálinka (2),salsa szósz (2),darált keksz (2),penne (2),grillcsirke (2),bukta (2),keményítő (2),ananász (2),szerecsendió (2),nyaralás (2),eperlekvár (2),dzsemfix (2),fetasajt (2),alaplé (2),linzer (2),zselatin (2),knorr (2),zsemlemorzsa (2),olajbogyó (2),meggybefőtt (2),aszalt szilva (2),kókusztej (2),pasztilla (2),magyarprovence (2),készülődés (2),tésztasaláta (2),aszalt paradicsom (2),feta sajt (2),gyerekek (2),füstölt sajt (2),pesto (2),mogyoró (2),cukormáz (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),bab (2),aprósütemény (2),töltött tojás (2),kalács (2),cheesecake brownie (2),pizzagolyó (2),mozarella (2),zöldborsó (2),gesztenye (2),sütipecsét (2),rum (2),Édességek (2),csokikrém (2),linzertészta (2),tejszínhab (2),ehető ajándékok (2),promóció (2),hamburger (2),curry (2),levendulabirtok (2),kuglóf (2),juhtúró (2),zsömle (2),lime (2),feta (2),oreo keksz (2),cékla (2),alkohol (2),gyümölcskosárka (2),kandírozott gyümölcs (1),pompos (1),baileys (1),desszert (1),aszalvány (1),sűrített tej (1),főétel (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),avokádó (1),étcsokokoládé (1),daráltkeksz (1),író (1),szaloncukor (1),fehérrépa (1),zeller (1),vaníliarúd (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),fatörzs (1),hab (1),karalábé (1),víz (1),churros (1),körözött (1),szójaszósz (1),fehér csokoládé (1),barackpálinka (1),gyümölcsrizs (1),vanília kivonat (1),édesség (1),főzőkrém (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),monoszló (1),moszonló (1),chilis bab (1),masni (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),kávétejszín (1),mogyorókrém (1),raffaello (1),vodka (1),kenyér (1),kruton (1),mézeskalács fűszer (1),mazsola (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),erdei gyümölcs (1),narancslekvár (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),bögrés (1),aranygaluska (1),bögrés sütemény (1),szilvalekvár (1),fügelekvár (1),füge (1),besamel mártás (1),karfiol (1),kevert (1),rumaroma (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),narancslé (1),turmix (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),háztartásikeksz (1),sütésnélkül (1),mézeskalácsfűszer (1),barna cukor (1),blondie (1),graham liszt (1),amerikai palacsinta (1),jégkrém (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),kínai (1),ebédmenü (1),fagylalt (1),fagyi (1),pillecukor (1),köret (1),karaj (1),hús (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),munkaebéd (1),töltelék (1),olaszrizling (1),street food (1),smarties (1),ketchup (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),hamburgerhús (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),bevonat (1),margarin (1),kuszkusz (1),tahini (1),müzli (1),kapcsolat (1),ételfesték (1),hawaii (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),ballagás (1),koriander (1),szülinap (1),cookies (1),csokissüti (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),nachos (1),jalapeno (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),buli (1),rukkola (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),gyümölcslé (1),koktél (1),penne (1),chorizo (1),quesadilla (1),péksütemény (1),vacsora (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),zselé (1),Anyák Napja (1),sztrapacska (1),tavasz (1),reggeli (1),áfonyalekvár (1),krém (1),muffinok (1),kelt tészta (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),meggylekvár (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),tárkony (1),zeller (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),kifli (1),dekoráció (1),salsa (1),olíva bogyó (1),szósz (1),gumicukor (1),jelmez (1),lapocka (1),sertés (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),lecsó (1),csilipaprika (1),bagett (1),csokipasztilla (1),grillezés (1),velence (1),teszínhab (1),savanyúság (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),pizzafeltét (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),VKF (1),pulykamell (1),túrókrém (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),ragu (1),SAD! (1),ősz (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),pizzás csiga (1),karácsonyi ebéd (1)

Utolsó kommentek