Fokhagyma krémleves

Megkérdeztem Gy.-t, hogy szerinte mit írjak bevezetőnek a fokhagyma krémlevesről. Ő a maradék csokitojásokat majszolva, csupán annyit mondott, hogy írjam azt róla, hogy finom. :D Nem túl bőbeszédű ilyen téren az tény, de imádom, hogy az eddigi 9 évünk alatt, - ha jól emlékszem -1 olyan általam készített étel volt, amit nem evett meg jóízűen. Valamilyen tejszínes padlizsános tésztát készítettem, a szószt pedig végső elkeseredésemben még le is turmixoltam. Így még kevésbé volt ehető, de 1-1 adaggal így is lenyomtunk belőle. Na, arra a tésztára nem mondta, hogy finom, de ezt a levest valóban nagy élvezettel fogyasztotta, szóval higgyetek neki, tényleg jó kis ebéd lesz belőle.  

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Hozzávalók:

2 nagy fej fokhagyma

1 közepes vöröshagyma

1 dl fehérbor

1 l húsleves alaplé

2 dl sűrű tejszín

só, bors ízlés szerint

1 ág rozmaring

2 ek olaj

1 púpos ek liszt

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Elkészítés:

A fokhagymát és a hagymát pucold meg, utóbbit aprítsd fel.

Hevíts egy kevés olajat, majd futtasd meg rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát.

Öntsd fel húsleves alaplével, majd ízesítsd sóval, borssal, rozmaringgal.

Mehet hozzá a bor is.

Forrald össze.

Öntsd egy kisebb edénybe a tejszínt, majd keverd el benne a lisztet és adj hozzá 2-3 merőkanálnyi levest.

Öntsd a tejszínes keveréket vissza a nagy lábosba, majd melegítsd össze az egészet.

Tálald sajtos pirítóssal. 

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Almás-hagymakrémleves

Most néztem, hogy leves már jó régen volt a blogon, úgyhogy mára egy családi kedvencet hoztam, a hagymalevest, egy kevés almával megbolondítva.

Van egy hőn szeretett éttermünk Érden, ott tartjuk a fontosabb családi eseményeket. Nem tudom, hogy a vendéglő mennyire értékeli, ha meghallja a Palkó nevet, mert elég macerásak vagyunk, jó sok gyerekkel. :D Az étel választás sem egyszerű dolog, de ami sosem maradhat ki senkinél sem, az a francia hagymaleves. Kemencében sütik, jó sok sajttal a tetején és krutonnal tálalják. Mi egyszerűen imádjuk az ízvilágát, ráadásul pont jól eltalálják a hagyma, lé, kruton, sajt arányt. Persze nem tudunk minden hétvégén étterembe menni, ezért mindenki kifejlesztette már a saját változatát. A gyerekek szerint ezek iszonyú gyenge próbálkozások az éttermes, kemencéshez képest, de otthoni viszonylatokban szerintem tökéletesen megállja a helyét. :)

alma hagyma fehérbor tejszín leves fincsi ebédek

Hozzávalók:

3 db nagy hagyma

3 közepes alma

2 l alaplé

1 dl fehérbor

1 csapott ek só, sok őrölt bors

2,5 dl tejszín

olaj

fokhagymás pirítós, reszelt sajt és snidling a tálaláshoz

alma hagyma fehérbor tejszín leves fincsi ebédek

Elkészítés:

A hagymát karikázd fel, majd egy kevés olajon dinszteld meg.

Az almát is vágd kockákra, majd add hozzá a hagymához.

Öntsd fel húsleves alaplével. (Ha nincs, használj 2-3 darab leveskockát.)

Add hozzá a bort, majd sózd, borsozd.

Főzd addig, míg az alma és a hagyma megpuhul.

Botmixerrel turmixold össze az egészet.

Egy kisebb tálba keverj össze 1-2 merőkanál levest a tejszínnel, majd az egészet csurgasd óvatosan a nagy adaghoz. 

Végül forrald össze a levest.

Tálald fokhagymás pirítóssal, reszelt sajttal és snidlinggel.

Tipp: Ha nem szimpatikus az alma-hagyma kombó, nyugodtan helyettesítsd az almát még több hagymával. :)

Nem muszáj az egészet pürésítened, hagyhatsz benne egészben is hagyma darabokat. Ez esetben a turmixolás előtt merj ki tetszőleges mennyiségű zöldséget a levesből, majd a pürésítés után egyszerűen tedd vissza a hagymát. 

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Narancsos kacsacomb

Hozom is a már előre beharangozott kacsacomb receptet. Több duma nincs, beszéljen a kacsa és a recept! :D

Jah, annyi még, hogy ez is a Mamától van. Kezdőknek lehet, hogy kicsit félelmetes nekiállni, de higgyétek el, hogy alig kell hozzá valami és nagyon fincsi lesz, úgyhogy csak bátran! :)

kacsacomb kacsa narancs rozmaring majoranna fehérbor bor fincsi ebédek

Hozzávalók:

4 kacsacomb

1 dl fehérbor

1-2 narancs

kb. 1-1 kk só, bors, rozmaring, majoranna

1 kk zsír

kacsacomb kacsa narancs rozmaring majoranna fehérbor bor fincsi ebédek

Elkészítés:

Elsőként mosd meg a kacsacombokat, majd ha esetleg maradt rajta 1-2 apró szálacska, szemöldök csipesszel szedd ki. Irdald be a bőrét.

Töröld szárazra, majd dörzsöld be sóval, borssal, majorannával és rozmaringgal.

Egy serpenyőbe süsd - egy kevés zsíron - mindkét oldalát néhány percig.

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, majd sorakoztasd tepsibe a combokat.

Öntsd alá a fehérbort, helyezd rájuk a narancs szeleteket és esetleg néhány rozmaring ágat, majd süsd forró sütőben, letakarva kb. 20-30 percig.

Ha megpuhult, vedd le róla a fóliát és süsd 180 fokon kb. 25-30 percig, hogy szép piros és ropogós legyen a bőre.

Tálald párolt lilakáposztával vagy őszi sült zöldségekkel.

kacsacomb kacsa narancs rozmaring majoranna fehérbor bor fincsi ebédek

Tipp: Ha a kacsacomb nem friss, hanem mélyhűtött, a serpenyőben való elősütést hagyd ki.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Oreo kekszes narancsos sajttorta olaszrizlinges eperszósszal

Ma egy elég villantós desszertet hoztam, aminek az elkészítése egyáltalán nem nehéz, ráadásul különösebben sok időt sem vesz igénybe. Senkit se tántorítson el a hozzávalók hosszú listája és a leírás, megígérem, hogy jó lesz! :) Első körben azért, mert miközben készítitek a sütit, lecsusszanhat 1-2 dl olaszrizling, "ha már úgyis ki kell bontani az üveget a sütihez" alapon. :) 

oreo keksz sajttorta krémsajt eper olaszrizling bor citromfű fehérbor narancs édességek

Hozzávalók a tortához:

150 g oreo keksz

50 g vaj

250 g krémsajt

1 kis doboz natúr joghurt

2 nagyobb tojás

3 púpos ek porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kisebb narancs lereszelt héja és a leve

oreo keksz sajttorta krémsajt eper olaszrizling bor citromfű fehérbor narancs édességek

Hozzávalók a szószhoz:

2-3 ek eperlekvár

12 dkg eper 

1 dl fehérbor (nálam a balatoni Dobosi Pincészet Bio Olaszrizlingje)

pár darab citromfű levél

1 kisebb narancs lereszelt héja és leve

A sajttorta elkészítése:

A kekszet daráld le vagy törd minél apróbb darabokra. (Én a szomszédok nagy örömére húsklopfolóval szoktam összetörni a még bontatlan csomagolásban lévő kekszeket. :D)

A vajat olvaszd meg és dolgozd össze a keksszel. 

Lapogasd egy 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába.

Tedd hűtőbe, míg összeállítod a krémsajtos réteget.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra, majd tegyél egy vízzel teli sütésálló tálat a sütőd aljára.

A krémsajtos réteghez a krémsajtot, a joghurtot keverd ki a cukorral, vaníliás cukorral, majd add hozzá a tojásokat.

Ízesítsd a narancs levével és lereszelt héjával.

Kanalazd az egészet a kekszes alapra, majd tedd sütőbe.

Kb. 40 perc alatt sül meg.

oreo keksz sajttorta krémsajt eper olaszrizling bor citromfű fehérbor narancs édességek

Az eperszósz elkészítése:

Kb. 10 dkg epret vágj apróra, majd az eperlekvárral együtt kezdd el melegíteni. (A többire a díszítésnél lesz szükséged.)

Öntsd hozzá a bort, majd a narancs lereszelt héját és levét.

Mosd meg a citromfű leveleket és ezt is add a boros eperhez.

Főzd kb. 10 percig, majd szedd ki a citromfű leveleket.

Botmixerrel turmixold össze az egészet.

Szeleteld fel a tortát és kínáld az eperszósszal, illetve a maradék friss eperrel.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek like-old a facebook oldalunkat és kövess minket instagramon

0 Tovább

Aszalt barackos, mézes, rozmaringos töltött karaj

Ezidáig ha húsételt készítettem, nagyrészt csirkéből vagy pulykából dolgoztam. Most, hogy olcsó volt a karaj, gondoltam kipróbálok egy jó kis töltelékes receptet. Na, de nem egyszerű kolbászos vagy tojásost, hanem egy kicsit extrábbat. Látván, hogy milyen gyorsan elfogyott, azt kell mondjam, hogy nem is volt olyan rossz próbálkozás! Remélem nektek is ízleni fog! ;)

karaj hús fehérbor rozmaring sárgabarack töltelék töltött hús aszalt gyümölcs fincsi ebédek

Hozzávalók:

1 kg csont nélküli sertéskaraj

50 g aszalt sárgabarack

2 db közepes hagyma

1 db  közepes szelet kenyér

1 szál rozmaring

olaj

2 ek olívaolaj

só, bors

2 ek méz

2 ek mustár

1-2 dl fehérbor

Elkészítés:

Elsőként a húst készítsd elő, tisztítsd meg. A töltelékhez vágj le egy kicsi darabot és tedd félre.

Egy éles késsel hosszában szúrd át a karajt teljesen, hogy legyen egy "alagút" a tölteléknek.

A hagymát aprítsd fel és kevés olajon futtasd meg.

A sárgabarackot, a rozmaringot, a kenyér belét, az olivaolajat, a levágott húst és a megpirított hagymát késes betétű robotgép vagy botmixer segítségével dolgozd össze.

Az elkészült tölteléket nyomkodd bele a hús közepébe, majd sózd, borsozd meg.

A mézet és a mustárt keverd össze.  Kend az egészet a megtöltött húsra.

Tedd éjszakára hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tedd tepsibe a húst. Önts alá egy kevés fehérbort, szórd bele a nagyobb darabokra vágott hagymát és kb. 2 órán keresztül letakarva süsd. 

Végül takarás nélkül pirítsd légkeveréses sütőben kb. fél óráig.

Tippek a tálaláshoz:

- Köretnek egyben sült krumplit készítettem. Ehhez a megmosott burgonyát keresztbe, jó mélyen beirdaltam, fűszereztem, kis olivaolajat locsoltam rá, majd a sütési idő kb. felénél a hús mellé tettem, hogy a krumpli is megpuhuljon, végül ropogósra süljön a hússal együtt.

- A tepsiben maradt fehérboros szaftot, egy lábosban, pici tejszínnel és 1 ek liszttel összeforraltam, majd tálalásnál a húsra locsoltam.

- A salátához a paradicsomot, az uborkát és a jégsalátát felaprítottam. Öntetnek pedig 1 ek mustárt, 2 ek olivaolajat és 2 ek citromlét kevertem össze, majd a zöldségekre locsoltam.

- Végül még a nyáron elrakott sárgabarack chutney-ból is adagoltam a tányérra. Ez is illett hozzá! :)

Ui.: Gyertek a facebook oldalamra is, itt van! :) 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (168),tojás (124),liszt (113),cukor (109),vaj (74),tej (64),vendégvárók (49),tejföl (48),joghurt (46),citrom (45),fincsi ebédek (45),sütőpor (45),karácsony (44),hagyma (41),sajt (39),ráérős reggelik (38),advent (38),csokoládé (38),kakaópor (37),túró (36),habtejszín (36),adventi naptár (36),olaj (35),paradicsom (35),fahéj (33),eper (32),tejszín (32),rohanós vacsorák (31),narancs (31),fokhagyma (31),porcukor (29),gyors muffinok (28),barack (27),bazsalikom (27),krumpli (26),meggy (25),csoki (25),mascarpone (25),vaníliás cukor (24),leveles tészta (24),vanília (23),sonka (22),étcsokoládé (22),pohárkrémek (20),dió (20),húsvét (19),(18),lekvár (18),répa (17),élesztő (17),málna (17),ribizli (16),keksz (16),alma (16),leves (15),kakaó (15),snidling (14),saláta (14),fehércsoki (13),pite (13),szeder (13),őszibarack (13),piskóta (13),puding (13),sárgabarack (12),petrezselyem (12),krémsajt (12),szegfűszeg (12),oregánó (12),paradicsomszósz (11),kókusz (11),muffin (11),gyümölcs (11),kukorica (11),kolbász (11),étcsoki (11),paprika (10),zöldfűszer (10),csirkemell (10),görög joghurt (10),bors (10),bonbon (10),olívaolaj (9),brownie (9),majonéz (9),tészta (9),lilahagyma (9),spenót (9),gasztroajándék (9),rozmaring (9),sütőtök (8),zabpehely (8),mustár (8),méz (8),cseresznye (8),halloween (8),krémleves (8),torta (8),póréhagyma (8),sajtkrém (8),áfonya (8),banán (8),rétes (8),dekorcukor (8),kelttészta (7),szilva (7),újhagyma (7),mák (7),medvehagyma (7),kókuszreszelék (7),likőr (6),trüffel (6),fehércsokoládé (6),palacsinta (6),ricotta (6),anyák napja (6),bor (6),rugelach (6),baracklekvár (6),tejcsokoládé (6),ánizs (6),aszalt áfonya (6),chili (6),farsang (6),fánk (6),kaliforniai paprika (6),gyorsvacsi (5),nutella (5),babapiskóta (5),fehérbor (5),pizza (5),görögjoghurt (5),rizs (5),kávé (5),tök (5),réteslap (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),szódabikarbóna (5),szalonna (5),pogácsa (5),uborka (5),olívabogyó (5),hidegtál (5),zselatinfix (4),cheesecake (4),bacon (4),mandarin (4),zabkeksz (4),kivi (4),cukkini (4),mandula (4),borsó (4),burgonya (4),kandírozott narancs (4),barnacukor (4),sajttorta (4),csirke (4),mogyoró (4),zöldség (4),menta (4),körte (4),gyümölcskenyér (4),káposzta (4),valentin-nap (4),szalámi (4),eperlekvár (4),erdei gyümölcs (4),mártogatós (3),mozzarella (3),búzadara (3),szülinap (3),víz (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),besamel (3),fondant (3),kefír (3),citromfű (3),cékla (3),pirospaprika (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),Rohanós vacsorák (3),mazsola (3),tortazselé (3),tócsni (3),vöröshagyma (3),gofri (3),darált hús (3),vanília aroma (3),virsli (3),csicseriborsó (3),lasagne (3),rum (3),levendula (3),torma (3),kávétejszín (3),ehető ajándék (3),pizzaszósz (3),szezámmag (3),fetasajt (3),aprósütemény (3),csiga (3),gesztenye (3),lekvárfőzés (3),szilveszter (3),blogkóstoló (3),chili paprika (3),tortilla (3),brokkoli (3),étkezési keményítő (3),mexikói (3),linzer (3),befőzés (3),kalács (3),lepény (3),gyors vacsorák (2),ananász (2),zsemlemorzsa (2),nyaralás (2),promóció (2),knorr (2),grillcsirke (2),penne (2),parmezán (2),majoranna (2),aszalt szilva (2),alaplé (2),amerikai palacsinta (2),szerecsendió (2),keményítő (2),pálinka (2),pasztilla (2),magyarprovence (2),müzli (2),feta (2),kuglóf (2),margarin (2),zselatin (2),gyümölcsrizs (2),fehér csokoládé (2),levendulabirtok (2),turmix (2),dzsemfix (2),bukta (2),ételfesték (2),linzertészta (2),tésztasaláta (2),pizzagolyó (2),darált keksz (2),füstölt sajt (2),salsa szósz (2),zserbó (2),bodza (2),teljes kiőrlésű liszt (2),töltött tojás (2),feta sajt (2),cheesecake brownie (2),pompos (2),mozarella (2),csokikrém (2),alkohol (2),sűrített tej (2),lime (2),zsír (2),bab (2),olajbogyó (2),cukormáz (2),kókusztej (2),curry (2),készülődés (2),Gyors muffinok (2),vodka (2),hamburger (2),balzsamecet (2),Édességek (2),tejszínhab (2),meggybefőtt (2),smoothie (2),piskótatekercs (2),mogyorókrém (2),gyümölcskosárka (2),zöldborsó (2),zsömle (2),gyerekek (2),pesto (2),ehető ajándékok (2),oreo keksz (2),juhtúró (2),sütipecsét (2),bodzaszörp (2),aszalt paradicsom (2),túró rudi (1),churros (1),zeller (1),fagyi (1),vaníliarúd (1),szójaszósz (1),kínai (1),töltött krumpli (1),rumaroma (1),bögrés sütemény (1),karalábé (1),pillecukor (1),kevert (1),bögrés (1),karfiol (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),szilvalekvár (1),füge (1),fagylalt (1),baileys (1),körözött (1),narancslé (1),hidegtálak (1),fügelekvár (1),fehérrépa (1),lasagne tészta (1),kakaóscsiga (1),aszaltgyümölcs (1),húsleves alaplé (1),vörös áfonya (1),mexikói alap (1),pirítós (1),túrós táska (1),gnocchi (1),túrós batyu (1),kávélikőr (1),vaníliás pudingpor (1),ehetőajándék (1),erőspaprika (1),császármorzsa (1),aszaltsárgabarack (1),sárgarépa (1),szóda (1),aszaltbarack (1),krumplilángos (1),méteres kalács (1),rétesliszt (1),psikóta (1),tejcsoki (1),vonat (1),gyertya (1),nudli (1),tiramisu (1),cseresznye lekvár (1),tejpite (1),tejberizs (1),vanília puding (1),puncs puding (1),szörp (1),maszatolós torta (1),clafoutis (1),barackpüré (1),gesztenye massza (1),kenyér (1),moszonló (1),monoszló (1),knorr 100% természetes alapok (1),masni (1),bögrés süti (1),trnd (1),chilis bab (1),bolognai (1),zödfűszer (1),mézeskalácsfűszer (1),háztartásikeksz (1),sütésnélkül (1),barna cukor (1),graham liszt (1),vajkrém (1),blondie (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),narancslekvár (1),lila hagyma (1),gorgonzola (1),mézeskalács fűszer (1),raffaello (1),kruton (1),citromlé (1),denevér (1),saj (1),főzőkrém (1),vanília kivonat (1),édesség (1),aprósüti (1),mogyoróvaj (1),kiszúró (1),jégkrém (1),bevonat (1),olaszrizling (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),eperszósz (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),street food (1),zselé (1),tavasz (1),kelt tészta (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),Anyák Napja (1),grillkolbász (1),Ráérős reggelik (1),ciabatta (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),pizzafeltét (1),velence (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),koriander (1),ballagás (1),hawaii (1),tahini (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),muffinok (1),krém (1),smarties (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),cookies (1),csokissüti (1),reggeli (1),vacsora (1),töltelék (1),hús (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),karaj (1),munkaebéd (1),quesadilla (1),chorizo (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),sonkatekercs (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),koktél (1),nachos (1),jalapeno (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),rukkola (1),buli (1),bográcsozás (1),lecsó (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),kifli (1),tárkony (1),zeller (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),dekoráció (1),jelmez (1),sütögetés (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),salsa (1),gumicukor (1),szósz (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),bejgli (1),hab (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),avokádó (1),szaloncukor (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),desszert (1),főétel (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),almáspite (1),meggylekvár (1),SAD! (1),ősz (1),steak burgonya (1),pulykamell (1),VKF (1),köret (1),túrókrém (1),rántott tök (1),rántott (1),csokipasztilla (1),csilipaprika (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),panírozás (1),panír (1),krumplipüré (1),ragu (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),barbérlevél (1),kandírozott narancshéj (1),kacsa (1),kacsacomb (1),sertés (1),sertéslapocka (1),lapocka (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),rizskoch (1)

Utolsó kommentek