Szilvalekváros bukta labdák

Mivel nagyon sok gyümölcsöt termeszt mindkét Nagypapám, így elkerülhetetlen, hogy nyaranta tetemes mennyiségű lekvárt főzzünk be és többszáz (ténylegesen) üvegnyi befőttet tegyünk el családilag. Az már más kérdés, hogy a mi 50 nm-es lakótelepi lakásunk miként nyeli el ezt a sok finomságot, a lényeg, hogy ne vesszen kárba semmi. Az egyetlen dolog, amire nem vállalkozom a szilvalekvár főzés. Ez marad Szabó Papa kiváltsága, hiszen ő mindenféle dzsemfix és hozzáadott cukor nélkül kevergeti hosszú órákon keresztül az érett gyümölcsöt. Ez lesz ám az igazi Nagypapa/Nagymama lekvárja. :) Nem tudom, hogy én valaha abszolválom-e ezt a szintet, meglátjuk. Addig is Papa lekvárjával töltöm, a Mama receptje alapján készült buktát. :) 

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 kocka friss élesztő

2 ek cukor

1 tojás

1 csipet só

2 ek tejföl

8 dkg margarin

fél kg liszt

1 üveg szilva lekvár

olvasztott vaj

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Elkészítés:

Minden hozzávalót langyosan használunk fel. Érdemes akár már előző este elővenni az alapanyagokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Elsőként az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Adj hozzá egy pici cukrot is.

Közben egy nagy tálba mérd ki a többi alapanyagot, majd ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá az előzőekhez.

Gyúrd össze a tésztát, majd meleg helyen, letakarva keleszd duplájára. (Kb. 1 óra kell neki.)

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra, négyzet alakúra a tésztát.

Oszd kb. 10*10 cm-es négyzetekre, majd tegyél mindegyik közepébe  1-1 ek lekvárt.

Hajtsd be a csücsköket és formázd gombóc alakúra.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kivajazott, kilisztezett tepsit.

A bukta labdákat sorakoztasd szorosan egymás mellé. A tetejüket és az oldalaikat - ahol egymáshoz érnek - kend le olvasztott vajjal.

Süsd kb. 25 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Kedvenc mártogatós: a Hummusz

Az avokádó krém mellett nagy kedvencem a hummusz. Elég gyakran készítek magamnak és nagy szerencsémre Gy. nem igazán van oda az ilyesmikért. Ő a hagyományos, magyaros, pirospaprikás, hagymás körözött vonalon mozog, úgyhogy ez a finomság általában megmarad nekem. Imádom reggelire piritósra kenve vagy vendégváróként sok-sok finom zöldséggel, olajbogyóval, pitával körítve. Persze ezer és egyféle recept létezik, de az alapja mindenképp csicseriborsó, tahini, olívaolaj és citromlé. Engem ez a keleti ízvilág totálisan levesz a lábamról, így sosem tudok eleget készíteni belőle. Főleg így a karácsonyi nagy eszem-iszom után tartom jó választásnak, mikor nem vágyik az ember 6 fogásos vacsorákra, de azért jól esik csipegetni valamit. 

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Hozzávalók:

1 üveg/konzerv csicseriborsó (450 g)

1 kisebb citrom leve

2 kisebb gerezd fokhagyma

2 ek tahini (szezámpaszta)

1/2 dl olívaolaj

1 kk só, őrölt bors

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Elkészítés:

A csicseriborsót, az olívaolajat és a foghagymát pürésítsd botmixerrel, majd facsard hozzá a citrom levét.

Sózd, borsozd és add hozzá a tahinit is. Dolgozd össze az egészet.

Tálaláskor locsold meg egy kevés olívaolajjal.

Vágj fel minél többféle zöldséget, készíts elő olajbogyót, pitakenyeret, esetleg egy kevés sülthúst és már ehetitek is.

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Tipp: Ha sima csicseriborsót szeretnétek használni, akkor előző este áztassátok be, majd szódabikarbónás (egy csipet) vízbe főzzétek, míg megpuhul. 

Az egyedüli kicsit nehezebben beszerezhető hozzávaló a tahini. Annak ellenére, hogy Gy. nincs oda a hummuszért (bár ezt akkor még nem tudta) számtalanszor ellátogatott a körút egyik üzletébe, hogy beszerezze nekem. Az eladók mindig azt javasolták neki, hogy jöjjön vissza egy hét múlva, addigra lesz. Ezt játszották 1-2 hónapig, és egyszer csak tényleg lett. :) Azóta már nem olyan macerás beszerezni, mert az Urániánál nyílt egy nagy, keleti élelmiszerbolt és ott mindig tartanak. Annak aki egy kicsit is nyitott erre az ízvílágra - és persze, meg tudja oldani - érdemes ellátogatnia, mert igazi élmény válogatni a különböző élelmiszerek között. 

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Ha tetszett a bejegyzés, nézz be facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb, finomabbnál-finomabb receptekről sem. 

0 Tovább

Túrós kuglóf

Mr. Baba születésétől fogva sokat van levegőn. Délelőtt is sétálunk, játszózunk és sokszor délután is kimegyünk egy kicsit, ha az idő engedi. Nyáron könnyű dolgunk volt, mert akár este 7-kor is simán el tudtunk menni egy kisebb, lefekvés előtti, nyugtató körre. Sajnos a korai sötétedés miatt esténként már be vagyunk zárva a lakásba, de ennek is megvan a jó oldala. Egyikünk játszik a főnők úrral, a másikunk pedig nyugodtan (minden relatív) csinálja a dolgát. Ez a jó kis kuglóf is egy ilyen estén készült. Meglepő módon kibírtuk, hogy nem faltuk fel azonnal, így másnapra szuper reggeli lett belőle. 

túró vaj kuglóf édességek mazsola aszalt áfonya áfonya ráérős reggelik cukor liszt sütőpor

Hozzávalók:

25 dkg vaj

25 dkg túró

50 dkg liszt

20 dkg cukor

2 tojás

1 csomag sütőpor

1 narancs

10 dkg mazsola vagy aszalt áfonya

túró vaj kuglóf édességek mazsola aszalt áfonya áfonya ráérős reggelik cukor liszt sütőpor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a kuglóf formádat. Ha nem szilikonos, akkor jó alaposan vajazd és lisztezd ki. 

A vajat picit olvaszd meg, hogy jó puha legyen, de azért még ne legyen folyós.

Keverd ki a cukorral és a tojással. 

Add hozzá a túrót is.

Reszeld bele a narancs héját, majd facsard bele a levét is.

A lisztet és a sütőport dolgozd össze, majd szitáld a masszához.

Forgasd a tésztába az aszalt gyümölcsöt is, majd simítsd az egészet a kuglóf formába.

Süsd kb. 50 percig. 

túró vaj kuglóf édességek mazsola aszalt áfonya áfonya ráérős reggelik cukor liszt sütőpor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb ünnepi posztokról.

túró vaj kuglóf édességek mazsola aszalt áfonya áfonya ráérős reggelik cukor liszt sütőpor

0 Tovább

Kandírozott narancsos-étcsokoládés rugelach

Imádom a nyugis reggeliket, főleg vasárnaponként és ünnepnapokon, de valahogy Karácsonykor (igazából szinte a két ünnep között végig) mindig annyira tele vagyok, hogy a reggelit sokszor inkább kihagyom. Mégis nagyon hiányoznak a jó kis fűszeres péksütemények, az elmaradhatatlan kalács, a mézeskalácsos latte, úgyhogy én már novembertől fincsi, karácsonyi ihletésű reggeliket készítek. Egyrészt szupi hangolódás az ünnepekre, másrészt ígyis-úgyis kell valamit reggeliznünk, úgyhogy kettőt egy csapásra. :) Elsőként egy "karácsony ízű" rugelach-ot hoztam, ami egy kis narancslével és kávéval szuper napindító. Azért is kíváló választás reggelire, mert a tésztát már előző nap begyúrhatod, reggelre pedig csak a nyújtás, töltés, tekerés, sütés marad.     

rugelach karácsony advent adventi naptár narancs kandírozott narancs csokoládé étcsokoládé csoki étcsoki narancslekvár ráérős reggelik édességek vaj mascarpone cukor liszt

Hozzávalók:

200 g vaj

200 g mascarpone

90 g cukor

270 g liszt+a nyújtáshoz

4 púpos ek narancslekvár

10 dkg étcsoki

10 dkg kandírozott narancs 

rugelach karácsony advent adventi naptár narancs kandírozott narancs csokoládé étcsokoládé csoki étcsoki narancslekvár ráérős reggelik édességek vaj mascarpone cukor liszt

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a cukrot, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. 

Tedd hűtőbe egy kis időre, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen. Ez azért fontos, mert a tészta alapból elég ragacsos, de hidegen sokkal kezelhetőbb azért.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A csokit aprítsd össze, a lekvárt és a kandírozott narancsot készítsd elő.

rugelach karácsony advent adventi naptár narancs kandírozott narancs csokoládé étcsokoládé csoki étcsoki narancslekvár ráérős reggelik édességek vaj mascarpone cukor liszt

A tészta felét nyújtsd ki kör alakúra egy - jó alaposan - kilisztezett deszkán.

Kend meg a narancslekvárral, majd szórd meg a csokival és a naranccsal.

Vágd kb. 12 cikkelyre a tésztát, mintha pizzát szeletelnél.

Tekerd fel őket a hosszabbik végüknél fogva, majd kicsit hajlítsd is meg őket, hogy szép ívesek legyenek. Tedd sütőpapíros tepsire őket

majd kend le felvert tojással.

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el.

Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket.

2 tepsi lesz ebből az adagból.

rugelach karácsony advent adventi naptár narancs kandírozott narancs csokoládé étcsokoládé csoki étcsoki narancslekvár ráérős reggelik édességek vaj mascarpone cukor liszt

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Diós meggyes kuglóf

Érdekes, hogy milyen apróságok hiányoznak az embernek a régi, Mr. Baba előtti életéből. Nem a bulizás, nem az alvás, nem a függetlenség (bár néha jó lenne egy csipet belőlük), hanem egy kis nyugalom, amikor egyikünknek sem kell kapkodni, hanem ráérünk babanyígás nélkül betolni a vasárnapi kávénkat és reggelinket. Mindig próbálkozunk, de úgy tűnik, hogy a laza étkezések majd csak akkor jönnek el, mikor Gombóc uraság is velünk együtt szürcsöli a reggeli kakaót a fincsi péksütivel. Jelen esetben egy meggyes diós kuglóffal. :)

dió meggy ráérős reggelik édességek tojás porcukor olaj liszt sütőpor tej

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg porcukor

1 dl olaj

20 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 dl tej

4 púpos ek durvára darált dió

15 dkg magozott meggy

dió meggy ráérős reggelik édességek tojás porcukor olaj liszt sütőpor tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 160 fokra és készíts elő egy kuglóf formát.

A tojásokat jó alaposan keverd ki a cukorral, majd add hozzá az olajat is.

A sütőporos lisztet szitáld a keverékhez, majd jó alaposan dolgozd össze.

Lazítsd tejjel.

Keverd bele a darált diót is.

A massza felét egyengesd el a kuglóf formádba, majd szórd meg a - jó alaposan lecsöpögtetett - meggy felével. 

A maradék tésztát is öntsd a formába, majd dobáld bele a másik adag meggyet is.

Süsd kb. 50 percet 160 fokon.

dió meggy ráérős reggelik édességek tojás porcukor olaj liszt sütőpor tej

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (137),tojás (96),liszt (80),cukor (80),vaj (61),tej (50),tejföl (42),vendégvárók (42),karácsony (40),fincsi ebédek (40),advent (38),joghurt (37),adventi naptár (36),hagyma (36),sütőpor (35),paradicsom (35),citrom (35),sajt (35),habtejszín (34),ráérős reggelik (34),fahéj (32),csokoládé (31),kakaópor (30),túró (30),narancs (28),bazsalikom (27),olaj (27),rohanós vacsorák (27),fokhagyma (27),barack (25),eper (25),tejszín (25),porcukor (23),krumpli (22),meggy (22),leveles tészta (22),vaníliás cukor (22),gyors muffinok (21),sonka (21),étcsokoládé (19),vanília (19),mascarpone (18),pohárkrémek (18),dió (18),csoki (18),répa (15),ribizli (15),alma (15),élesztő (13),lekvár (13),őszibarack (13),leves (13),snidling (13),szegfűszeg (12),keksz (12),málna (12),húsvét (12),oregánó (12),fehércsoki (12),saláta (12),gyümölcs (11),pite (11),petrezselyem (11),krémsajt (11),kolbász (11),puding (11),(11),sárgabarack (11),paradicsomszósz (11),bonbon (10),csirkemell (10),kukorica (10),szeder (10),kakaó (10),zöldfűszer (10),piskóta (9),paprika (9),étcsoki (9),tészta (9),majonéz (9),sajtkrém (8),rétes (8),lilahagyma (8),brownie (8),spenót (8),áfonya (8),muffin (8),mustár (8),sütőtök (8),méz (8),krémleves (8),halloween (8),dekorcukor (8),rozmaring (8),görög joghurt (7),póréhagyma (7),olívaolaj (7),szilva (7),torta (7),kelttészta (7),zabpehely (7),kaliforniai paprika (6),ánizs (6),ricotta (6),bors (6),kókusz (6),kókuszreszelék (6),újhagyma (6),cseresznye (6),chili (6),olívabogyó (5),csoki pasztilla (5),pizza (5),farsang (5),gasztroajándék (5),tök (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),rugelach (5),bor (5),trüffel (5),baracklekvár (5),uborka (5),fánk (5),réteslap (5),banán (5),aszalt áfonya (5),fehércsokoládé (5),palacsinta (5),medvehagyma (5),tejcsokoládé (5),rizs (4),csirke (4),menta (4),szalámi (4),mák (4),babapiskóta (4),likőr (4),körte (4),cheesecake (4),sajttorta (4),anyák napja (4),szalonna (4),cukkini (4),zselatinfix (4),zabkeksz (4),bacon (4),hidegtál (4),mandarin (4),fehérbor (4),kivi (4),gyümölcskenyér (4),kandírozott narancs (4),valentin-nap (4),zöldség (4),mozzarella (3),tócsni (3),pogácsa (3),blogkóstoló (3),mandula (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),Rohanós vacsorák (3),besamel (3),szódabikarbóna (3),kefír (3),gofri (3),csicseriborsó (3),mexikói (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),pizzaszósz (3),chili paprika (3),csiga (3),kávé (3),ehető ajándék (3),étkezési keményítő (3),vöröshagyma (3),pirospaprika (3),tortazselé (3),szezámmag (3),virsli (3),szilveszter (3),darált hús (3),burgonya (3),fondant (3),citromfű (3),borsó (3),nutella (3),tortilla (3),levendula (3),brokkoli (3),lepény (3),lasagne (3),torma (3),mártogatós (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),káposzta (3),zsemlemorzsa (2),fetasajt (2),tésztasaláta (2),aprósütemény (2),curry (2),zselatin (2),ananász (2),füstölt sajt (2),eperlekvár (2),alaplé (2),Gyors muffinok (2),grillcsirke (2),kókusztej (2),penne (2),szerecsendió (2),zsír (2),kalács (2),darált keksz (2),bukta (2),magyarprovence (2),búzadara (2),nyaralás (2),csokikrém (2),olajbogyó (2),teljes kiőrlésű liszt (2),salsa szósz (2),rum (2),barnacukor (2),pasztilla (2),dzsemfix (2),aszalt szilva (2),pálinka (2),parmezán (2),lime (2),levendulabirtok (2),meggybefőtt (2),alkohol (2),ehető ajándékok (2),cheesecake brownie (2),mozarella (2),Édességek (2),pesto (2),keményítő (2),knorr (2),bab (2),gesztenye (2),kuglóf (2),promóció (2),juhtúró (2),cékla (2),mogyoró (2),oreo keksz (2),zsömle (2),vanília aroma (2),tejszínhab (2),aszalt paradicsom (2),sütipecsét (2),feta sajt (2),gyümölcskosárka (2),feta (2),linzertészta (2),töltött tojás (2),hamburger (2),készülődés (2),pizzagolyó (2),linzer (2),cukormáz (2),zserbó (2),majoranna (2),gyerekek (2),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),körözött (1),zöldségkeverék (1),vaníliarúd (1),kávétejszín (1),ebédmenü (1),raffaello (1),gesztenyemassza (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),piskótatekercs (1),avokádó (1),főétel (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),fehérrépa (1),bejgli (1),víz (1),karácsonyi ebéd (1),churros (1),aszalvány (1),desszert (1),hab (1),vodka (1),zeller (1),karalábé (1),fatörzs (1),kakaóscsiga (1),graham liszt (1),barna cukor (1),blondie (1),kiszúró (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),mogyoróvaj (1),saj (1),gorgonzola (1),amerikai palacsinta (1),sütésnélkül (1),denevér (1),mézeskalácsfűszer (1),háztartásikeksz (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),trnd (1),chilis bab (1),moszonló (1),masni (1),fehér csokoládé (1),gyümölcsrizs (1),főzőkrém (1),édesség (1),vanília kivonat (1),aprósütemények (1),monoszló (1),lila hagyma (1),narancslekvár (1),karfiol (1),narancslé (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),turmix (1),smoothie (1),pompos (1),baileys (1),pillecukor (1),rumaroma (1),görögjoghurt (1),kevert (1),mogyorókrém (1),szilvalekvár (1),fagylalt (1),fagyi (1),mézeskalács fűszer (1),jégkrém (1),erdei gyümölcs (1),mazsola (1),szójaszósz (1),kínai (1),fügelekvár (1),füge (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),túró rudi (1),sűrített tej (1),eperszósz (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),zselé (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),péksütemény (1),krém (1),áfonyalekvár (1),muffinok (1),kelt tészta (1),sztrapacska (1),tavasz (1),olaszrizling (1),mákosguba (1),hawaii (1),szülinap (1),ételfesték (1),margarin (1),tahini (1),bevonat (1),koriander (1),ballagás (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),töltött hús (1),töltelék (1),csokiskeksz (1),smarties (1),csokissüti (1),cookies (1),hús (1),karaj (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),munkaebéd (1),vacsora (1),reggeli (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),penne (1),zöldbab (1),buli (1),képviselő fánk (1),chorizo (1),quesadilla (1),jalapeno (1),nachos (1),borkóstoló (1),kapcsolat (1),müzli (1),lilakáposzta (1),ecet (1),köménymag (1),kandírozott narancshéj (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),lapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),kacsacomb (1),sajtos roló (1),almáspite (1),tökfaragás (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),zeller (1),tárkony (1),dekoráció (1),jelmez (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),salsa (1),szósz (1),gumicukor (1),sertéslapocka (1),ragu (1),grillezés (1),velence (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),lecsó (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokipasztilla (1),bagett (1),pulykamell (1),SAD! (1),VKF (1),túrókrém (1),krumplipüré (1),köret (1),ősz (1),steak burgonya (1),panír (1),hámozott paradicsom (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),sós aprósütemények (1)

Utolsó kommentek