Barackos bögrés zabpehellyel

Még tavasszal egy full extrás baba bulira készítettem ezt a gyors, joghurtos finomságot. Ennyi fincsi süteményt régen láttam egy helyen, úgyhogy az én kis kevert, bögrés édességem csak "csúfolkodott" az asztal szélén. Aztán mégis hatalmas megtiszteletés ért, mert barátnőm kisfia az én sütimet nézte ki magának és be is nyomott az apukájával jó néhány szeletet. :) Barbi csak sóhajtozott, hogy Simi baba ilyet még nem igazán ehetne, de a fiúk lelkesedése nagyobb volt a süti iránt, mint az "anyai szigor". Ennél több elismerés nekem nem is kell!

Az alaprecept egyébként egy másik barátnőm kis füzetecskéjéből származik, úgyhogy a dicsőség Nórinak is kijár. :)

joghurt barack zabpehely cukor liszt olaj vaníliás cukor sütőpor édességek bögrés bögrés sütemény

Hozzávalók: (1 bögre=1,5 dl)

1 bögre joghurt

fél bögre olaj

2 bögre liszt

1 bögre cukor

2 tojás

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

20 dkg sárgabarack

4 ek zabpehely

joghurt barack zabpehely cukor liszt olaj vaníliás cukor sütőpor édességek bögrés bögrés sütemény

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.

A tojást keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd öntsd melléjük az olajat és a joghurtot is.

A liszthez add hozzá a sütőport, majd az egészet szitáld a joghurtos keverékbe. 

Jó alaposan dolgozd össze a masszát, majd simítsd a tepsibe.

A barackokat negyedeld el és szépen rakosgasd a tészta tetejére őket.

Szórd meg zabpehellyel, majd mehet is a sütőbe, kb. 25 percre.

joghurt barack zabpehely cukor liszt olaj vaníliás cukor sütőpor édességek bögrés bögrés sütemény

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Túrós barackos muffin

Ez volt az utolsó süti, amit azelőtt sütöttem, hogy megszületett Mr. Baba. Annyira, de annyira az utolsó pillanatban készült, hogy Gy. minden nap ezt reggelizte, míg mi a kórházban voltunk. Én meg nyammoghattam a kórházi kosztot. :D Őszintén szólva bőven megérte a fincsi házi muffinom helyett, a szikkadt zsömlét falatozni, mert végre túl voltunk mindenen és Gombócka evés közben ott rosszalkodott mellettem a kis kosárkájában. Nem cseréltem volna el semmivel. :)

túró liszt sütőpor vaj cukor barack gyors muffinok édességek citrom vaníliás cukor tej

Hozzávalók 24 db-hoz: 

10 dkg vaj

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 nagyobb tojás

25 dkg túró

1,25 dl tej

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 citrom

12 db sárgabarack (nálam most fagyasztott, de persze lehet befőtt is, szezonban meg nyilván friss)

túró liszt sütőpor vaj cukor barack gyors muffinok édességek citrom vaníliás cukor tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 190 fokra és készítsd elő a muffin sütődet.

A vajat keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyesével add hozzá a tojásokat is. 

Jöhet a túró és a tej, majd reszeld bele a citrom héját. Esetleg a levéből is facsarhatsz hozzá egy keveset.

A lisztet keverd össze a sütőporral, majd ezt is szórd a túrós keverékhez.

Kanalazz 1-1 kiskanálnyi masszát a muffinforma mélyedéseibe, majd helyezz a tésztára fél-fél barackokat. Terítsd be a gyümölcsöt még egy kis adag tésztával, majd mehet is az első adag a sütőbe. 

Kb. 25 perc alatt sül készre.

túró liszt sütőpor vaj cukor barack gyors muffinok édességek citrom vaníliás cukor tej

Tipp: Nem csak sárgabarackkal, hanem más gyümölccsel is finom. Például eperrel, meggyel, cseresznyével, bogyós gyümikkel. Ha nagyon nincs otthon semmi, akkor lekvárral vagy mazsolával is elkészíthető. Utóbbi esetében keverd a tésztába a mazsolát.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Barackos ricotta krémes rétes

Így menekült meg egy lejárós ricotta és egy kibontott barack befőtt a sanyarú kidobástól! És milyen jól tettem, hogy "megmentettem" őket, mert pillanatok alatt - és nem mellesleg viszonylag egyszerűen - jó kis desszertet varázsoltam belőlük. A barack ráadásul kicsit visszahozta a nyári ízeket a konyhámba, így még jobban esett mindenkinek ez a "fincsa" rétes. Persze ha épp nem áll otthon tömött sorokban a barack, akkor használjatok nyugodtan ti is befőttet vagy más gyümölcsöt hozzá. Szuper lesz így is, de persze szezonban frissből az igazi. :)

rétes réteslap barack ricotta joghurt görög joghurt fahéj vaj tojás édességek

Hozzávalók:

1 csomag réteslap (6-8 réteslap)

250 g ricotta vagy esetleg túró

3 db őszibarack vagy barack befőtt

2 ek porcukor

2 ek görög joghurt

1 kk fahéj

1 tojás

olvasztott vaj

rétes réteslap barack ricotta joghurt görög joghurt fahéj vaj tojás édességek

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit.

A ricotta-t keverd ki jó alaposan a joghurttal, a fahéjjal és a porcukorral. Ha nem találod elég édesnek, még adhatsz hozzá egy kevés cukrot.

A barackot vágd kisebb kockákra, majd ezt is dolgozd el a krémbe.

A vajat olvaszd fel.

Teríts ki egy konyharuhát, majd tedd rá az első réteslapot. Kend meg jó alaposan olvasztott vajjal, majd helyezd rá a második lapot, majd megint a vaj, végül az utolsó réteslap következik. (Ha 8 réteslap van a csomagban, akkor egy réteshez használhatsz akár 4-et is.)

Oszd el rajta a barackos ricotta felét.

A rövidebbik oldalánál hajtsd be, hogy nehogy kifolyjon a töltelék, majd a konyharuha segítségével a hosszabbik oldala mentén szorosan tekerd fel az egészet.

Helyezd át a rétest a tepsibe, majd kend meg felvert tojással.

Ismételd meg ugyanezt a másik 3 réteslappal és a maradék ricotta krémmel.

Süsd kb. 20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz a tészta.

rétes réteslap barack ricotta joghurt görög joghurt fahéj vaj tojás édességek

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Mama Zserbója

Akik az elmúlt hetekben követték az oldalt, már megszokhatták, hogy az adventi naptáramban, nagyrészt nem a hagyományos karácsonyi receptek szerepeltek. Mára azonban egy igazi klasszik desszertet hoztam, ami szerintem a családok 90%-nak a karácsonyi asztalán megtalálható. Ráadásul ez a recept Nagymamám egy régi szakácskönyvéből származik.  Még a 70-es években kapta Nagypapámtól (nagyonromcsi :D). Persze az évek során kicsit átalakította, de az eredeti leírást is őrzi még. Nézzük is meg közelebbről ezt a süteményt! :)

Mindenki tudja, hogy a jó zserbót a csoki, dió, baracklekvár, na és persze a tészta megfelelő aránya teszi igazán kitűnővé. Itt szerintem tényleg nem érdemes kispórolni az alapanyagokat, mert a végén egy boltihoz hasonló, száraz süteményt kapunk. Persze ízlések és pofonok, de nálunk az omlós tésztához, kizárólag sárgabaracklekvár, étcsokoládémáz és teméntelen sok dió kerülhet.

Ami fontos még, hogy ezt a sütit nyugodtan készítsük el néhány nappal korábban, mert minél többet áll (nyilván bizonyos keretek között), annál puhább és komplettebb lesz a végeredmény. Megjegyzem, hogy népszerűsége nagy valószínűséggel az előbbiből is fakadhat. :)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt

30 dkg vaj

8 dkg cukor

3-4 ek 20%-os tejföl

2,5 dkg élesztő

3 tojássárgája

1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

60 dkg dió

20 dkg porcukor+vaníliás cukor

1 nagy üveg sárgabaracklekvár

2 tábla étcsokoládé+pici olaj

0,5 dl sütőrum (ízlés szerint több-kevesebb)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Elkészítés:

A tészta összegyúrásával kezdjük. Ehhez a lisztet szitáld egy nagy tálba, morzsold össze a vajjal.

Add hozzá a cukrot, majd mehet bele a tejöl is. A tejfölös részhez morzsold hozzá az élesztőt.

Végül mehet bele a tojássárgája és a csipet só is.

Gyúrd addig, míg könnyű tésztát nem kapsz.

Tiszta konyharuhával takard le, majd meleg helyen pihentesd fél órát.

A töltelékhez a rumot és a lekvárt egy lábosban melegítsd össze.

A diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot szintén keverd össze.

Bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Ezt követően jöhet a rétegezés!

A tésztát oszd el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsd jó vékonyra a lapokat.

Az első lapot tekerd fel a nyújtófádra, így könnyen át tudod helyezni a sütőpapíros tepsidre.

Kend meg jó alaposan lekvárral, majd szórd meg a diós töltelékkel. Folytasd míg az utolsó lap is felkerül a sütire.

A tetejét kend meg tejjel, majd egy villával szurkáld meg.

Süsd kb. 20-25 percig.

Ha kihűlt (2-3 óra kell neki), jöhet a csokimáz. Olvaszd fel vízgőz fölött a kockára tört étcsokit, egy löttyintésnyi olajjal. (Ez azért kell, hogy szép fényes legyen.)

Ha felolvadt, csurgasd a sütire és egy lapos késsel kend szét a bevonatot, hogy mindenhol érje.

Hűvös helyen hagyd állni minimum egy napot, majd fel is szeletelheted a süteményt.

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Jó hír, hogy akár szilveszterig is eláll.

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Lekváros csillagok

 Nem vagyok oda kifejezetten az aprósüteményekért (még az esküvőmön is az utolsó pillanatban gondoltam meg magam és rendeltem egy jó adagot), de a Karácsony nálunk nem telhet el, e nélkül a lekváros csillag nélkül. Szerintem nem is a süti, ami igazán nélkülözhetetlen, hanem maga a sütés, az elkészítés folyamata:

Mindig megbeszéljük előre Anyával, hogy mikor állunk neki a nagy süti projektnek. Anya megígéri, hogy begyúrja a tésztát, ezzel szemben, mire odaérek valószínűleg még néhány hozzávaló is hiányzik. Ilyenkor lecsattogok a Mamához kuncsorogni egy kis porcukrot (még, jó, hogy az alsó szinten lakik), majd próbálom sürgetni a tészta összeállítását. Persze nem lehet ám, csak úgy nekiveselkedni, mert pihentetni kell egy kicsit a hűtőben, de ez nem is baj, mert a formákat Anya tavaly óta nem használta, így azokat is elő kell túrnom valahonnan a poros fiók mélyéről. Ilyenkor már a vérnyomásom kezd a magasba szökni, de amint kinyújtjuk és kisszagatjuk az első adagot, kezd visszakúszni az eredeti tartományba. Persze az időzítős sütő ellenére is sikerül megégetnünk jó pár szemet+szépen lassan előkerül Apa, Gy. és a tesóim is, akik amint kisül egy adag, el is tüntetik a nagy részét. Mi hiába számolgatjuk kétségbeesetten az alsó és felső csillagokat, tök felesleges, mert a végén úgy sem stimmelnek a számok. :D Hogy lekössük a férfiakat előszedjük a lekvárokat, tegyék hasznossá magukat és kenjék szépen meg a sütiket. Így persze még rosszabb lesz a helyzet, mert még finomabbak lekvárral a csillagok, még gyorsabban fogy tehát a süti. Némi vigasz, hogy azért valamennyi szokott maradni a karácsonyi asztalra is! :D

karácsony édességek aprósütemény lekvár tojás vaj liszt porcukor keksz citrom baracklekvár advent adventi naptár

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

12 dkg vaj

8 dkg porcukor

1 tojás sárgája

1 kk citromlé

1 citrom reszelt héja

+lekvár (én a sárgabarackot szeretem hozzá a legjobban)

karácsony édességek aprósütemény lekvár tojás vaj liszt porcukor keksz citrom baracklekvár advent adventi naptár

Elkészítés:

A lisztet morzsold el a hideg vajjal, majd szitáld hozzá a porcukrot is.

Jöhet hozzá a tojás sárgája és a citrom is.

Gyors mozdulatokkal gyúrd össze az egészet. Ha nagyon nem állna össze, adj hozzá még 1-2 ek citromlét vagy hideg vizet.

Csomagold folpackba és tedd hűtőbe minimum 1 órára, de akár egy egész éjszakára is.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készíts elő 2-3 sütőpapírral bélelt tepsit.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát néhány mm vékonyra, majd szaggass belőle csillagokat vagy más neked tetsző formát.

A kiszaggatott csillagok felének közepét szúrd ki egy kisebb formával.

Süsd őket kb. 5-7 percig. Amint érzed, hogy illata van a sütinek, már vedd is ki, mert nagyon gyorsan megégnek.

A kihűlt csillagokat kend meg lekvárral, majd nyomd rá a kilukasztott csillagokat tetőnek.

Tipp: A kisült tészta csillagokat néhány napig eltarthatod sütis dobozban is. A vendégség előtti este - vagy akár aznap délelőtt - már csak meg kell kenni lekvárral a sütiket. Pepecselősnek tűnik, de ez a folyamat már gyorsan készen van. Ha sokkal hamarabb megkened lekvárral, a tészta - vékonysága miatt - nagyon átázik. Mi frissen szeretjük, de persze ízlések és pofonok. Érdemes kísérletezni! :)

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább
«
1234

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (95),tojás (58),cukor (37),liszt (36),vaj (35),fincsi ebédek (32),tej (32),vendégvárók (32),tejföl (29),joghurt (28),paradicsom (28),karácsony (26),hagyma (26),ráérős reggelik (25),sajt (25),citrom (25),advent (24),kakaópor (24),habtejszín (24),adventi naptár (23),rohanós vacsorák (22),eper (21),túró (21),narancs (21),krumpli (20),fahéj (20),sonka (19),csokoládé (19),fokhagyma (18),vaníliás cukor (18),tejszín (18),meggy (18),leveles tészta (16),bazsalikom (16),barack (15),répa (15),pohárkrémek (15),porcukor (15),mascarpone (14),vanília (14),gyors muffinok (14),olaj (13),húsvét (12),málna (11),alma (11),saláta (11),étcsokoládé (11),kolbász (11),ribizli (11),sütőpor (11),leves (10),petrezselyem (10),krémsajt (10),gyümölcs (10),csoki (10),csirkemell (9),élesztő (9),majonéz (9),puding (9),pite (8),snidling (8),dekorcukor (8),paprika (8),paradicsomszósz (8),dió (8),kukorica (8),sajtkrém (8),rétes (7),tészta (7),keksz (7),krémleves (7),piskóta (7),méz (7),görög joghurt (7),lilahagyma (7),szeder (7),kakaó (7),szegfűszeg (7),sárgabarack (7),rozmaring (7),fehércsoki (7),zöldfűszer (6),lekvár (6),mustár (6),újhagyma (6),kókusz (6),torta (6),bonbon (6),póréhagyma (6),spenót (6),brownie (6),kelttészta (5),chili (5),medvehagyma (5),kaliforniai paprika (5),fánk (5),tök (5),farsang (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),tejcsokoládé (5),muffin (5),sütőtök (5),marcipán (5),őszibarack (5),csoki pasztilla (5),csirke (4),ricotta (4),sajttorta (4),uborka (4),réteslap (4),banán (4),olívaolaj (4),pizza (4),anyák napja (4),(4),oregánó (4),szalonna (4),halloween (4),kókuszreszelék (4),valentin-nap (4),zabpehely (4),menta (4),hidegtál (4),kivi (4),zöldség (4),étcsoki (4),fehérbor (4),bor (4),ehető ajándék (3),brokkoli (3),rugelach (3),csiga (3),rizs (3),mandarin (3),borsó (3),fondant (3),chili paprika (3),káposzta (3),virsli (3),mozzarella (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),mandula (3),tócsni (3),torma (3),cukkini (3),szilva (3),olívabogyó (3),palacsinta (3),cheesecake (3),lepény (3),blogkóstoló (3),mák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),babapiskóta (3),szalámi (3),gyümölcskenyér (3),cseresznye (3),ánizs (3),zabkeksz (3),gofri (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),Rohanós vacsorák (3),citromfű (3),nutella (3),burgonya (2),sütipecsét (2),cukormáz (2),nyaralás (2),ananász (2),zselatin (2),gyerekek (2),dzsemfix (2),mézeskalács (2),szerecsendió (2),aszalt áfonya (2),gesztenye (2),trüffel (2),kefír (2),baracklekvár (2),aprósütemény (2),szódabikarbóna (2),mogyoró (2),töltött tojás (2),Gyors muffinok (2),olajbogyó (2),grillcsirke (2),fetasajt (2),kalács (2),parmezán (2),bors (2),rum (2),csokikrém (2),alkohol (2),lime (2),bab (2),tortilla (2),majoranna (2),vöröshagyma (2),cékla (2),Édességek (2),oreo keksz (2),pesto (2),feta sajt (2),tejszínhab (2),mozarella (2),mártogatós (2),pizzagolyó (2),pizzaszósz (2),penne (2),pogácsa (2),tésztasaláta (2),füstölt sajt (2),bacon (2),linzertészta (2),lasagne (2),alaplé (2),pasztilla (2),gyümölcskosárka (2),besamel (2),salsa szósz (2),kávé (2),curry (2),kókusztej (2),sütögetés (1),zöldborsó (1),kakaós csiga (1),ecet (1),salsa (1),sós aprósütemények (1),lilakáposzta (1),kacsa (1),zeller (1),olíva bogyó (1),tárkony (1),kuglóf (1),párolt lilakáposzta (1),tökfaragás (1),almáspite (1),mákos guba (1),kifli (1),dekoráció (1),gumicukor (1),jelmez (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),köménymag (1),aprósütemények (1),krumplifánk (1),sajtos roló (1),szósz (1),kandírozott narancshéj (1),kacsacomb (1),piskótatekercs (1),baileys (1),bögrés sütemény (1),pompos (1),likőr (1),barnacukor (1),gasztroajándék (1),sűrített tej (1),linzer (1),töltött krumpli (1),churros (1),pirospaprika (1),körözött (1),eperlekvár (1),bögrés (1),aranygaluska (1),kevert (1),turmix (1),meggybefőtt (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),narancslé (1),rumaroma (1),búzadara (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),besamel mártás (1),karfiol (1),kakaóscsiga (1),víz (1),szójaszósz (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),aszalvány (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),túró rudi (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),zeller (1),karalábé (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),darált keksz (1),kínai (1),szezámmag (1),ehető ajándékok (1),juhtúró (1),sonkatekercs (1),cheesecake brownie (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),készülődés (1),penne (1),zöldbab (1),rukkola (1),buli (1),koktél (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),krém (1),muffinok (1),zselé (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),hamburger (1),street food (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),munkaebéd (1),csicseriborsó (1),karaj (1),hús (1),töltelék (1),kuszkusz (1),pizzás csiga (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancs (1),író (1),szilveszter (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),quesadilla (1),reggeli (1),chorizo (1),jalapeno (1),nachos (1),aszalt paradicsom (1),zsömle (1),smarties (1),cookies (1),csokissüti (1),vacsora (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),panír (1),bagett (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),csokipasztilla (1),csilipaprika (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),lecsó (1),steak burgonya (1),körte (1),ragu (1),VKF (1),sertéslapocka (1),sertés (1),lapocka (1),pálinka (1),aszalt szilva (1),ősz (1),SAD! (1),darált hús (1),pulykamell (1),velence (1),pizzafeltét (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),olaszrizling (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),szülinap (1),hawaii (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),kapcsolat (1),vörösbor (1)