Aszalt barackos mogyorós trüffel

Mit szóltok ehhez a nagy február végi hideghez? Én nem vagyok elragadtatva tőle, bár az tény, hogy újra visszahozza az ünnepi, karácsonyi hangulatot. Mr. Babának is újra a téli dalokat éneklem, lévén elég vicces lenne mínusz 5 fokban, bundás usankában, eszkimó üzzemmódban "tavasziszélvizetárasztra" hintáztatni a dedet a játszótéren. Úgyhogy nyomjuk helyette a "betemetettanagyhóerdőtmezőtrétet" nagysikerű dalocskát és gondolatban imádkozom, hogy az időjárás lassan megkönyörül rajtunk és nem fogunk odafagyni a csúszdára. :D Addig viszont, míg várjuk a tavaszt, hozok egy jó kis trüffel receptet, ami egyébként gasztroajándéknak is tökéletes.    

Hozzávalók:

200 g csokoládé

1,5 dl habtejszín

100 g aszalt sárgabarack

100 g durvára tört mogyoró

Elkészítés:

A tejszínt melegítsd fel, majd törd bele a csokit.

Kevergesd, míg teljesen felolvad.

Tedd hűtőbe a tejszínes csokit (vagy csokis tejszínt :D) egy éjszakára.

A barackokat vágd apró darabokra, majd keverd a csokimasszához.

A durvára tört mogyorót öntsd egy tálba.

Nedves kézzel formázz kisebb golyókat a csokis masszából, majd hempergesd meg a mogyoróba.

Ha csak simán nasinak szánod, kész is vagy. Abban az esetben, ha ajándék lesz, ültesd kis bonbon papírokba a trüffeleket és tedd egy szép dobozba őket.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Barackos fánk

Minden fesztiválon nyálcsorgatva nézegetem a gyönyörűen feldíszített, cukormázas fincsi fánkcsodákat, de mikor az ártáblára téved a szemem, rögtön lebeszélem magamat a túlárazott édességről. Ilyenkor elhatározom, hogy bemegyek a közeli szupermarketbe és veszek vagy 10 darabot 1 fesztiválos áráért. Aztán persze a boltban is lebeszélem magam, lévén nem a legegészségesebb péksütiről van szó, majd fogadkozom, hogy otthon sütök egy nagy adagot. Évente egyszer, a farsangi időszakban sort is kerítek rá, úgyhogy jöjjön egy klasszik recept. :D  

liszt élesztő tej cukor joghurt tojás olaj baracklekvár lekvár fánk farsang édességek

Hozzávalók:

55 dkg liszt

1 kocka friss élesztő

1 dl tej

1 kk+2 púpos ek cukor

1 csapott mk só

2 dl joghurt

2 tojás

1 ek olaj

kb. 3 dl olaj a sütéshez

baracklekvár

liszt élesztő tej cukor joghurt tojás olaj baracklekvár lekvár fánk farsang édességek

Elkészítés:

Kelttészta készítésénél fontos, hogy minden alapanyagot langyosan használjunk fel, ezért én mindig kiveszem az alapanyagokat a hűtőből 1-2 órával azelőtt, mielőtt elkezdenék dolgozni.

Elsőként a langyos tejbe szórd bele az 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt is. Tedd félre, míg felfut.

Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, sózd meg, és add hozzá a 2 evőkanál cukrot.

Mehet a felfuttatott élesztő is, majd a tojás, a joghurt és az 1 ek olaj is.

Dolgozd össze jó alaposan a hozzávalókat, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy bő órát.

Ha kb. a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd 1-2 cm vastagra a tésztát, majd egy nagyobb pohárral vagy egy pogácsa szaggatóval szúrd ki a fánkokat.

Sorakoztasd egy tálcára őket, majd letakarva keleszd további 15 percig a fánkokat.

Forró olajban süsd mindkét oldalukat 1-2 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

Egy vékony csövű habzsák segítségével tölsd meg a fánkokat fincsi lekvárral. Persze azt is lehet, hogy mellé kínálod a lekvárt és mindenki kanalaz egy keveset (vagy sokat) a fánkok tetejére. 

Tálalás előtt szórd meg őket porcukorral.  

liszt élesztő tej cukor joghurt tojás olaj baracklekvár lekvár fánk farsang édességek

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

További fánk recepteket itt találsz:

Csörögefánk

Túrófánk

Mama ünnepi képviselőfánkja

Csokoládés-narancsos fánk

Churros

0 Tovább

Reggeli Ragacsos muffin

Január a nagy fogadalmak hónapja. Szilveszterkor ugyanis legtöbbünk átgondolja az előző évet és kitűz maga elé egy-két-há-négy (és a többi) szerencsésebb esetben reális célt. Idén nálunk valahogy az évértékelés és a fogadkozás kimaradt, hisz épp azzal voltunk elfoglalva éjfél előtt 2 perccel, hogy sikerüljön hatástalanítani a 8 hónapos atombombát. (Értsd: Átteleportálni az ágyába, úgy, hogy amint a dagi popója a saját hiperszuper matracához ér, ne ébredjen fel.) A sikeres hadművelet után irdaltunk vissza a hálószobába, hogy elcsípjük az M1-en a himnuszt, megigyuk a kötelező körös pezsgőt, majd dőltünk is be az ágyba, lévén sosem lehet tudni, hogy Mr. Atombomba már 20 perc után élesíti-e a lőszereit. A fenti közjáték miatt eszünkbe sem jutott bármit is megfogadni, de ha Te szilveszteri fogadalomként egy kicsit egészségesebb életmód irányába szeretnél elindulni, kezdd az alábbi muffinnal. :)

tojás joghurt olaj zabpehely méz gyors muffinok muffin szódabikarbóna sütőpor teljes kiőrlésű liszt barack sárgabarack lekvár édességek dió

Hozzávalók:

2 tojás

1 kis doboz natúr joghurt

0,5 dl olaj

1 nagyobb banán

4 ek méz

200 g teljes kiőrlésű liszt

50 g zabpehely+egy kicsi a muffinok tetejére

fél csomag sütőpor

1 kk szódabikarbóna

1 marék dió

sárgabarack vagy cukrozatlan sárgabarack lekvár tölteléknek

tojás joghurt olaj zabpehely méz gyors muffinok muffin szódabikarbóna sütőpor teljes kiőrlésű liszt barack sárgabarack lekvár édességek dió

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

Keverd össze a tojást a joghurttal, az olajjal, majd törd bele a banánt. 

Csurgasd hozzá a mézet is. 

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, szódabikarbónával, zabpehellyel, majd forgasd az előző keverékhez.

A diót darabold fel és ez is mehet az előzőekhez.

Adagolj 1-1 evőkanálnyi tésztát a muffin formákba, majd helyezz rá egy fél sárgabarackot vagy egy kiskanálnyi lekvárt.

Önts még egy kis tésztát a barackok/lekvár tetejére, majd szórd meg zabpehellyel és egy kis maradék durvára tört dióval.

Süsd 25-30 percig a muffinokat. 

tojás joghurt olaj zabpehely méz gyors muffinok muffin szódabikarbóna sütőpor teljes kiőrlésű liszt barack sárgabarack lekvár édességek dió

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Klasszikus diós-barackos rugelach

Tavaly decemberber 23-án, mikor este 9-kor ezt a süteményt készítettem, azt hittem, hogy idén - mivel itthon leszek - temérdek időm lesz és már jó előre elkészülök mindennel. Gondoltam, hogy olyan varázslatos karácsonyt csapunk ünnepi fényekkel, díszekkel, friss, illatos süteményekkel, amilyet még nem látott a világ. Most december közepén, kb. örülök, hogy az égősorok egy része felkerült az ablakokra, van adventi koszorúnk, voltunk a Mikulásnál (igazából 4 Mikulásnál, úgyhogy nem tudom milyen zavart okoztam ezzel Mr. Baba fejében :D) és borzasztó boldog vagyok, ha heti 1-2 karácsonyi sütit sikerül előállítanom. Már látom, hogy egy örökmozgó 7 hónapossal nem olyan idilli és egyszerű a készülődés, mint ahogy én azt tavaly elképzeltem. Annál szuperebb érzés viszont nincsen, mint mikor ez a kis cukiság rácsodálkozik a hóesésre, esténként az ünnepi fényekre, tátott szájjal nézi a karácsonyi dalokat éneklő gyerekeket, és így már nem is annyira érdekel, hogy hogyan fogok elkészülni mindennel karácsonyig.    

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Hozzávalók:

200 g vaj

200 g mascarpone

90 g cukor

270 g liszt+a nyújtáshoz

darált dió (minél több, annál jobb)

baracklekvár (kb. fél kis üvegnyi)

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Elkészítés:

A puha vajat, a krémsajtot, a cukrot, és a lisztet dolgozd össze egy nagy tálban. 

Tedd hűtőbe egy kis időre, de az sem baj, ha egy egész éjszakát pihen. Ez azért fontos, mert a tészta alapból elég ragacsos, de hidegen sokkal kezelhetőbb azért.

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

A tészta felét nyújtsd ki kör alakúra egy - jó alaposan - kilisztezett deszkán.

Kend meg baracklekvárral, majd szórd meg darált dióval.

Vágd kb. 12 cikkelyre a tésztát, mintha pizzát szeletelnél.

Tekerd fel őket a hosszabbik végüknél fogva, majd kicsit hajlítsd is meg őket, hogy szép ívesek legyenek. Tedd sütőpapíros tepsire őket, majd kend le felvert tojással.

A másik adag tésztával is ugyanígy járj el.

Süsd kb. 20 percig 180 fokon a kifliket.

2 tepsi lesz ebből az adagból.

vaj mascarpone cukor liszt dió baracklekvár édességek advent adventi naptár karácsony rugelach

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zserbógolyó

Zserbógolyó, mert a főszabály szerint zserbóból soha nem elég! A klasszik zserbót meghagyhatod a Nagyinak, de nincs menekvés, mert ezt a változatot gyerekjáték elkészíteni. És sajnos ugyanolyan könnyű rákattanni is. Több duma nincs, magáért beszél a csupán négy hozzávalós recept! 

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Hozzávalók:

100 g darált dió

100 g darált keksz

120 g baracklekvár (folyósságától függően több/kevesebb)

100 g étcsoki

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Elkészítés:

A diót keverd össze a darált kekszel, majd adagold hozzá óvatosan a lekvárt is.

Könnyen formázható, ragacsos masszát kell kapnod.

Tedd hűtőbe az egészet kb. fél órára, hogy jól lehűljön.

Formázz nagyobb golyókat a masszából.

A darabokra tört csokoládét vízgőz felett olvaszd fel, majd két kiskanál segítségével merítsd meg a golyókat a csokimázban.

Sütőpapíron hagyd megszilárdulni a golyócskákon a csokoládét.

zserbó karácsony advent dió lekvár étcsoki csoki csokoládé étcsokoládé baracklekvár darált keksz

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (161),tojás (118),liszt (107),cukor (104),vaj (73),tej (62),tejföl (48),vendégvárók (48),sütőpor (45),citrom (44),karácsony (44),joghurt (44),fincsi ebédek (44),hagyma (41),sajt (39),ráérős reggelik (38),advent (38),csokoládé (37),habtejszín (36),adventi naptár (36),kakaópor (36),paradicsom (35),túró (35),olaj (34),fahéj (32),narancs (31),eper (31),tejszín (31),fokhagyma (31),rohanós vacsorák (31),bazsalikom (27),krumpli (26),porcukor (26),barack (26),gyors muffinok (26),csoki (24),leveles tészta (24),meggy (24),vaníliás cukor (24),vanília (23),sonka (22),mascarpone (21),étcsokoládé (21),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),(18),élesztő (17),lekvár (17),répa (17),alma (16),ribizli (16),keksz (16),málna (15),leves (15),kakaó (14),saláta (14),snidling (14),fehércsoki (13),szeder (13),őszibarack (13),puding (13),pite (12),petrezselyem (12),oregánó (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),sárgabarack (12),kukorica (11),gyümölcs (11),kolbász (11),paradicsomszósz (11),piskóta (11),zöldfűszer (10),bonbon (10),étcsoki (10),kókusz (10),bors (10),muffin (10),csirkemell (10),paprika (10),spenót (9),olívaolaj (9),lilahagyma (9),majonéz (9),gasztroajándék (9),tészta (9),rozmaring (9),brownie (9),sütőtök (8),halloween (8),krémleves (8),görög joghurt (8),sajtkrém (8),banán (8),póréhagyma (8),zabpehely (8),méz (8),mustár (8),áfonya (8),dekorcukor (8),rétes (8),torta (7),újhagyma (7),kelttészta (7),szilva (7),mák (7),cseresznye (7),medvehagyma (7),anyák napja (6),rugelach (6),chili (6),bor (6),farsang (6),fánk (6),tejcsokoládé (6),kókuszreszelék (6),palacsinta (6),kaliforniai paprika (6),likőr (6),ricotta (6),trüffel (6),baracklekvár (6),aszalt áfonya (6),ánizs (6),fehércsokoládé (6),szalonna (5),nutella (5),uborka (5),réteslap (5),fehérbor (5),gyorsvacsi (5),pizza (5),rizs (5),hidegtál (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),tök (5),pogácsa (5),olívabogyó (5),mandula (4),borsó (4),bacon (4),mandarin (4),körte (4),kávé (4),kandírozott narancs (4),erdei gyümölcs (4),barnacukor (4),mogyoró (4),eperlekvár (4),burgonya (4),babapiskóta (4),zabkeksz (4),kivi (4),zselatinfix (4),sajttorta (4),cheesecake (4),szalámi (4),szódabikarbóna (4),cukkini (4),menta (4),csirke (4),valentin-nap (4),káposzta (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),virsli (3),Rohanós vacsorák (3),görögjoghurt (3),citromfű (3),tortazselé (3),tortilla (3),gofri (3),szilveszter (3),mozzarella (3),mazsola (3),rum (3),tócsni (3),kefír (3),levendula (3),darált hús (3),blogkóstoló (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),mézeskalács (3),vanília aroma (3),lepény (3),kalács (3),fondant (3),befőzés (3),vöröshagyma (3),mártogatós (3),aszalt gyümölcs (3),lekvárfőzés (3),búzadara (3),lasagne (3),besamel (3),gesztenye (3),víz (3),fetasajt (3),csiga (3),torma (3),brokkoli (3),pizzaszósz (3),pirospaprika (3),szezámmag (3),csicseriborsó (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),cékla (3),linzer (3),kávétejszín (3),mexikói (3),étkezési keményítő (3),aprósütemény (3),müzli (2),mozarella (2),margarin (2),parmezán (2),zsír (2),levendulabirtok (2),darált keksz (2),dzsemfix (2),penne (2),magyarprovence (2),nyaralás (2),Édességek (2),knorr (2),zserbó (2),keményítő (2),pasztilla (2),aszalt szilva (2),zselatin (2),kuglóf (2),meggybefőtt (2),ehető ajándékok (2),aszalt paradicsom (2),zöldborsó (2),tejszínhab (2),pompos (2),pesto (2),teljes kiőrlésű liszt (2),zsömle (2),smoothie (2),turmix (2),pálinka (2),pizzagolyó (2),sűrített tej (2),piskótatekercs (2),amerikai palacsinta (2),cukormáz (2),bukta (2),majoranna (2),feta sajt (2),szerecsendió (2),alaplé (2),grillcsirke (2),promóció (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),alkohol (2),feta (2),balzsamecet (2),salsa szósz (2),gyümölcsrizs (2),linzertészta (2),juhtúró (2),gyümölcskosárka (2),hamburger (2),oreo keksz (2),kókusztej (2),Gyors muffinok (2),készülődés (2),curry (2),fehér csokoládé (2),cheesecake brownie (2),csokikrém (2),olajbogyó (2),tésztasaláta (2),füstölt sajt (2),ananász (2),bab (2),gyors vacsorák (2),zsemlemorzsa (2),mogyorókrém (2),lime (2),töltött tojás (2),vodka (2),narancslekvár (1),tejcsoki (1),rumaroma (1),pillecukor (1),narancslé (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),denevér (1),vörös áfonya (1),karfiol (1),puncs puding (1),lila hagyma (1),gorgonzola (1),császármorzsa (1),kevert (1),vaníliarúd (1),rizskoch (1),raffaello (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),citromlé (1),avokádó (1),húsleves alaplé (1),bodza (1),tejberizs (1),zeller (1),karalábé (1),vanília puding (1),baileys (1),mézeskalács fűszer (1),pirítós (1),körözött (1),saj (1),kenyér (1),bodzaszörp (1),churros (1),gesztenye massza (1),fügelekvár (1),szörp (1),graham liszt (1),mexikói alap (1),blondie (1),szóda (1),vanília kivonat (1),barna cukor (1),édesség (1),háztartásikeksz (1),mézeskalácsfűszer (1),főzőkrém (1),aszaltbarack (1),vajkrém (1),zödfűszer (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),moszonló (1),chilis bab (1),masni (1),kávélikőr (1),monoszló (1),barackpálinka (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),kruton (1),vaníliás pudingpor (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),ehetőajándék (1),töltött krumpli (1),méteres kalács (1),túrós táska (1),kakaóscsiga (1),hidegtálak (1),lasagne tészta (1),szilvalekvár (1),bögrés sütemény (1),erőspaprika (1),füge (1),bögrés süti (1),mogyoróvaj (1),túró rudi (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),aszaltgyümölcs (1),sütésnélkül (1),túrós batyu (1),aprósüti (1),kiszúró (1),aszaltsárgabarack (1),kínai (1),szójaszósz (1),bögrés (1),hawaii (1),olaszrizling (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),eperszósz (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),street food (1),zselé (1),tavasz (1),kelt tészta (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),Anyák Napja (1),grillkolbász (1),Ráérős reggelik (1),ciabatta (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),velence (1),pizzafeltét (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),koriander (1),ballagás (1),szülinap (1),ételfesték (1),tahini (1),bevonat (1),muffinok (1),krém (1),smarties (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),cookies (1),csokissüti (1),reggeli (1),vacsora (1),töltelék (1),hús (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),karaj (1),munkaebéd (1),quesadilla (1),chorizo (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),sonkatekercs (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),koktél (1),nachos (1),jalapeno (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),rukkola (1),buli (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),kifli (1),dekoráció (1),jelmez (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),zeller (1),tárkony (1),gumicukor (1),szósz (1),almáspite (1),meggylekvár (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),salsa (1),olíva bogyó (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),hab (1),bejgli (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),barbérlevél (1),kandírozott narancshéj (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),rántott (1),ősz (1),SAD! (1),VKF (1),pulykamell (1),panírozás (1),panír (1),lecsó (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),hámozott paradicsom (1),bagett (1),túrókrém (1),köret (1),kacsa (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),ragu (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),szaloncukor (1)

Utolsó kommentek