Fűszeres almás rétes

Az őszi-téli szezon sztárja nálam mindenféleképpen az alma. Velencén ugyanis iszonyat mennyiségben csüngtek a fákon a szebbnél szebb gyümölcsök. Papa ráadásul minden évben többfélét termeszt, így bőven van választási lehetőség is. Kitanított, hogy melyik milyen, csak győzzem megjegyezni. :) A nyári piroska már elfogyott, de szerencsére bőven van még a sárgás golden delicious-ből és az idaredből is. Én teljesen a fanyar, de ízes, zöld mutsu-ra vagyok rákattanva. Sajnálom is őket elsütni, így direkt kérek kissé ütődöttet valamelyik típusból, hogy az se vesszen kárba. Sok maszatolásra nem mindig van időm, de egy gyors rétes lazán belefér akár hétköznap este is. :)

rétes édességek réteslap alma fahéj szegfűszeg tojás vaj

Hozzávalók:

1 csomag réteslap (6-8 réteslap)

5 szem nagyobb alma

2 ek étkezési keményítő

1 kk fahéj, 1 kk őrölt szegfűszeg

1 tojás

olvasztott vaj

rétes édességek réteslap alma fahéj szegfűszeg tojás vaj

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit.

Az almákat hámozd meg és vágd őket kicsike kockákra. Keverd össze a fahéjjal, a szegfűszeggel és a keményítővel.

A vajat olvaszd fel.

Teríts ki egy konyharuhát, majd tedd rá az első réteslapot. Kend meg jó alaposan olvasztott vajjal, majd helyezd rá a második lapot, majd megint a vaj, végül az utolsó réteslap következik. (Ha 8 réteslap van a csomagban, akkor egy réteshez használhatsz akár 4-et is.)

Oszd el rajta a fűszeres alma felét, úgy, hogy mind a 4 oldalánál hagyj 2-3 cm-ert üresen.

A rövidebbik oldalánál hajtsd be, hogy nehogy kifolyjon a töltelék, majd a konyharuha segítségével a hosszabbik oldala mentén szorosan tekerd fel az egészet.

Helyezd át a rétest a tepsibe, majd kend meg felvert tojással.

Ismételd meg ugyanezt a másik 3 réteslappal és a maradék almával.

Süsd kb. 20 percig, amíg szép aranybarna nem lesz a tészta. Ennyi idő alatt az alma is kellően megpuhul és a fűszerek is átjárják az egész sütit.


rétes édességek réteslap alma fahéj szegfűszeg tojás vaj

Ha tetszett a bejegyzés kérlek like-old a facebook oldalunkat és ha van kedved gyere insta-ra is. 

0 Tovább

Tárkonyos csirkeraguleves

Az ismeretségi körömben, ha valaki elkezdett a konyhában tüsténkedni, elsőként általában a különböző sütemények, tészták, esetleg a hús ételek elkészítését kezdte elsajátítani. Valahogy senkitől sem hallottam olyat, hogy áhh, ma végre "megtanultam" borsó főzeléket készíteni, viszont annál inkább nagyobb volt a sikerélmény egy egyszerű muffin vagy egy paradicsomos tészta elkészítésénél. Kezdetben én is (mondjuk most is :D) az édesség vonalon mozogtam, aztán Gy. miatt jöttek a "romcsi-vacsinak" való husik is. Persze nem ehettünk örökre csirkemellet és desszerteket, ezért szépen lassan sorra kerültek az egytálételek, főzelékek és a persze a levesek is. Sosem felejtem el, hogy a tárkonyos csirkeraguleves volt az első, amit együtt elkészítettünk Velencén. Iszonyú büszkék voltunk rá, jól bevacsoráztunk belőle, majd a maradékot (ami egy egész családnak elég lett volna) betettük a hűtőbe. Tudni kell, hogy a nyaralóban azok a bútorok és háztartási gépek kaptak helyet, melyek a rendes családi házba már nem kellettek. A hűtő sem egy mai darab már, olykor-olykor probléma van az ajtajával. (Az előzményekből már ki lehet következtetni a sztori végét.) Természetesen a hűtő feladta a harcot, kinyílt az ajtaja és az "ötvenésegyezer" fokban meg is romlott az egész csöbör. Szégyen-nem szégyen, ömlöttek a könnyeim. Étel miatt sosem voltam még ilyen szomorú. Azóta persze a hűtő tartozéka egy csinos kis partvisnyél, amivel ki tudjuk támasztani az ajtaját, a leves pedig bekerült a családi repertoárba. :)

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Hozzávalók:

1 db csirkemellfilé

1 db leveszöldség csomag (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, krumpli)

30 dkg zöldborsó

1 ek tárkony

1 csokor petrezselyem

3 dl tejszín

1 citrom leve

1 csapott ek só

1 kk bors

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Elkészítés:

Elsőként hámozd meg a zöldségeket, majd szeleteld fel ízlés szerint.

A megmosott csirkemellett is kockázd fel. Kevés olajon pirítsd a husit fehéredésig, majd jöhetnek hozzá az összeaprított zöldségek.

Fűszerezd sóval, borssal, tárkonnyal, petrezselyemmel, majd öntsd fel vízzel.

Fedő alatt, takarékon főzd addig, míg minden megpuhul.

Amikor már majdnem puha minden zöldség, add hozzá a zöldborsót is. Forrald össze.

Öntsd egy kis tálba a tejszínt és mérj rá 3-4 merőkanálnyi levest. Keverd simára, majd öntsd az egészet vissza a lábosba.

Amikor újra felforrt a leves, csavard bele a citrom levét is.

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Tipp: Tálalásnál kínálhatsz a leves mellé egy kevés tárkonyt és citromot is.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

1 Tovább

Sajtos roló házilag

Első emlékem a sajtos rolóról, még igen kicsi gyermekkoromból származik: Már ovis koromtól kezdve hetente többször jártam a Hófehér Fóka úszóiskolába, ahol persze az "edzés" legjobb része nem ám az úszás volt, hanem az utána kövekező jutalom. :)  Uszi után ugyanis gyakran vettük az irányt a büfé felé, ahol a kemény 30 Ft-ért árult málna/kiwi/narancs szörp mellett 1-1  sajtos roló is lecsúszott.

A napokban jutott újra eszembe és el is határoztam, hogy Apukám szülinapjára ezt a sós finomságot készítem el, hiszen amúgy is nagy sajtkedvelő. Az egyetlen buktató a kis roló formák beszerzése volt, de szerencsére Nagymamámnak volt rá egy jó tippje, így a buli előtti este sikerült is olcsón hozzájutnunk. Másnap már csak a kivitelezés volt hátra: Na, nem mondom, hogy hipp-hopp elkészültem, de egyszer-egyszer szerintem megéri a fáradozást, mert lehet vele villantani! :)

sajt sajtkrém leveles tészta sajtos roló vendégvárók vaj szerecsendió

Hozzávalók kb. 36 darabhoz:

1 csomag leveles tészta

5 dl tej

5-6 púpos ek liszt

10 dkg vaj

só, bors, szerecsendió ízlés szerint

1 tubus natúr krémsajt

20-25 dkg reszelt sajt 

1 tojás a rolók lekenéséhez

sajt sajtkrém leveles tészta sajtos roló vendégvárók vaj szerecsendió

Elkészítés:

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd néhány mm vékonyságúra, téglalap alakúra. Vágj kb. 1 cm-es csíkokat.

A formákat kend meg egy kevés vajjal, majd tekerd rá a tésztacsíkokat.

Tedd sütőpapírral kibélelt sütőbe, majd kend le felvert tojással.

Süsd 200 fokon kb. 10 percet, míg aranybarna nem lesz a tészta.

Még forrón húzd le a formáról a rolókat.

A krémhez a vajat kezd el felolvasztani, majd keverd bele a lisztet is.

Öntsd hozzá óvatosan a tejet is és egy habverővel keverd csomó mentesre. Főzd néhány percig, míg besűrűsödik a krém.

Közben ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Vedd le a tűzről, majd keverd bele a reszelt sajt felét és a sajtkrémet is, majd tedd félre, hogy kicsit kihűljön.

Ha a rolók is és a sajtkrém is kihűlt, egy csillag csövő habzsák segítségével töltsd a krémet a tészta rolókba, úgy, hogy a végükön kicsit kilátszódjon a krém.

Végül mártsd a rolók két végét a maradék reszelt sajtba.

sajt sajtkrém leveles tészta sajtos roló vendégvárók vaj szerecsendió

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

4 Tovább

Dobogós Töltött Tojás

"Kulináris karrierem" gyerekkoromban a töltött tojás készítésével indult. Már kisiskolásként össze tudtam dobni önállóan. Azóta is minden bulira és összejövetelre én készítem, de mára a tojáspucolást kiosztom a fiúknak, én pedig összekeverem a krémet. Körülbelül 10 perc alatt meg is van, nyilván a főzési időt leszámítva. A siker pedig garantált, súgok: nálunk mindig ez az első étel, ami elfogy a házi svédasztalunkról. :) És azt se felejtsük el, hogy az ünnepek előtt nagyon aktuális, hiszen jól jön 1-2 ötlet a karácsonyi hidegtálhoz is. (Súgok, lesz még bőven! :D)

húsvét vendégvárók tojás töltött tojás

Hozzávalók:

10 db tojás

10 dkg vaj

2 ek tejföl

1 ek mustár

2 ek ketchup

1 kk só, 1 mk bors

húsvét vendégvárók tojás töltött tojás

Elkészítés:

A tojásokat 10 perc alatt főzd keményre, majd ha kihűltek pucold meg.

Mindegyiket vágd félbe és a sárgáját kanalazd bele egy tálba.

Add hozzá a puha vajat, a tejfölt, a ketchup-ot, a mustárt és sózd, borsozd.

Egy villa segítségével törd és dolgozd össze a keveréket.

Kiskanállal vagy egy habzsákkal adagold a masszát a tojásokba.

Ha van kedved, reszelhetsz rájuk sajtot, vagy ki is díszítheted őket félbevágott koktélparadicsommal, olívabogyóval, zöldfűszerekkel.

Ha van kedvetek nézzetek körül a facebook oldalamon is! 

0 Tovább

Kakaós kuglóf

Nálunk valahogy a kuglóf kimaradt a családi repertoárból. 1-2 emlékem van, hogy Anya próbálkozott a Nagynénje receptjével, illetve tavaly én is készítettem egy karácsonyi narancsos-meggyes verziót. Jól sikerültek, de mégsem volt egyik sem visszatérő vendég nálunk. (Bezzeg a kalács!) Ez a recept viszont annyira egyszerű és finom, hogy tuti gyakran elkészítem hétvégenként, hiszen édes reggelinek vagy akár délutáni nasinak is tökéletes.

A receptet egyébként az egyik fiatal kis kolleganőmtől kaptam, aki először a tavalyi munkahelyi karácsonyi bulira sütötte meg ezt a finomságot. Azóta áradozok róla Gy.-nek. Szánom-bánom, de mégis csak most jutottam el odáig, hogy én is elkészítsem otthon. Ti ne várjatok rá majnem egy évet! (Juhúúúú, mindjárt itt a Karácsony!)

kuglóf édességek ráérős reggelik tej olaj porcukor tojás vaníliás cukor sütőpor kakaópor

Hozzávalók:

4 tojás

20 dkg porcukor

1 cs. vaníliás cukor

1 dl olaj

20 dkg liszt

1 cs. sütőpor

1 dl tej

1 púpos ek cukrozatlan kakaópor

kuglóf édességek ráérős reggelik tej olaj porcukor tojás vaníliás cukor sütőpor kakaópor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 160 fokra és készíts elő egy kuglóf formát.

A tojásokat jó alaposan keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá az olajat is.

A sütőporos lisztet szitáld a keverékhez, majd jó alaposan dolgozd össze.

Lazítsd tejjel.

A massza 3/4 részét egyengesd el a kuglóf formádba.

A maradék tésztába keverd bele a kakaóport és csurgasd ezt is a vaníliás masszára.

Süsd kb. 50 percet 160 fokon.

kuglóf édességek ráérős reggelik tej olaj porcukor tojás vaníliás cukor sütőpor kakaópor

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Őszies tócsni fokhagymás tejföllel

Nyáron készítettünk már cukkinis tócsnit, répás tócsnit, de nálam messze ez a tökös-rozmaringos verziós viszi a prímet. Gy. a sima krumplisat favorizálja, de erre még Ő is azt mondta, hogy talán túlszárnyalja az eredetit. Nem véletlen fogyasztottuk volna el azon nyomban az egész adagot. :) Azért kikönyörögtem, hogy rakjunk félre 3 darabot a fotózás kedvéért, de elhihetitek, hogy nagyon nem volt egyszerű menet. Még én is majdnem elgyengültem, hogy "áhh, majd csinálunk másikat", de végül tartottam magam. Eredetileg céklát is szántam bele, hogy még ősziesebb jellege legyen, de Gy. véletlenül fekete retket vásárolt helyette. Jól megtárgyalták állítólag a pénztáros sráccal is, hogy mindkettőjük szerint ez cékla, aztán otthon jött a meglepetés. :) Nem baj, legközelebb jöhet a céklás verzió!

Egyébként, ha valakinek van bármilyen fekete retkes receptje, ne habozzon megosztani velem, mert fogalmam sincs mit kezdjek vele, annyira erőteljes az íze. Kidobni meg persze nem szeretném. :D

tócsni sütőtök krumpli fokhagyma tejföl snidling tojás rozmaring

Hozzávalók a tócsnihoz:

4 közepes krumpli

1 nagyobb sárgarépa

1/4 sütőtök

2 rozmaring ág

3 csapott kk só

1 csapott kk bors

8 ek liszt

2 tojás

3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás tejfölhöz:

2 dl tejföl

1 gerezd fokhagyma

1 mk só, frissen őrölt bors

néhány csepp citromlé

esetleg egy kevés apróra vágott snidling a díszítéshez

tócsni sütőtök krumpli fokhagyma tejföl snidling tojás rozmaring

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, majd reszeld le mindet a reszelő legnagyobb lyukán.

Sózd be és hagyd kb. 20 percet állni, míg levet ereszt.

Nyomkodd jó alaposan ki, majd üsd rá a tojásokat.

Ízesítsd borssal és apróra vágott rozmaringgal, majd kanalanként add hozzá a lisztet is.

Jó alaposan dolgozd össze.

Hevíts olajat egy serpenyőben és evőkanállal adagolj kis kupacokat a forró olajba. Süsd a tócsnik mindkét oldalát néhány percig, míg aranybarna nem lesz az egész.

A fokhagymás tejfölhöz a tejfölt keverd ki a sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a citromlével.

Tálalásnál megszórhatod egy kevés snidlinggel.

tócsni sütőtök krumpli fokhagyma tejföl snidling tojás rozmaring

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

6 Tovább

Meggyes-barackos piskóta rolád

Szeptember közepén, az utolsó forró napokban sikerült valahogy nagyon ügyesen megfáznom. Általában házi praktikákkal, vény nélkül kapható termékekkel néhány nap alatt meggyógyulok, de ebben az esetben nem jött be semmi. Komolyan mondom, hogy kb. 4-5 napig csak feküdtem és még sütni sem volt kedvem. Végül erőt vettem magamon és nekiálltam piskótát készíteni. A kb. fél órás művelet persze egész délelőtt tartott, mert 5 percenként pihentem 10 percet, de végül csak sikerült lefotózni is.  :) A poszt megírása sem ment valami gyorsan, de mindenképp szerettem volna megmutatni Nektek, mert amúgy egy elég jó kis sütike! Nálunk legalábbis jó gyorsan elfogyott!

piskóta barack meggylekvár meggy puding vanília tej tojás édességek

Hozzávalók:

3 tojás

3 csapott ek cukor

3 púpos ek liszt

fél cs. sütőpor

1 cs. vaníliás cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

fél l tej

3 ek cukor

5-6 ek meggylekvár

2 szem őszibarack/befőtt

piskóta barack meggylekvár meggy puding vanília tej tojás édességek

Elkészítés:

A piskóta tészta elkészítésével kezdünk. Ehhez a sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.

A tojásokat válaszd ketté és a fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá.

A sárgáját jó alaposan dolgozd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd szitáld bele a sütőporos lisztet is.

Óvatosan dolgozd bele a habot, de vigyázz, hogy ne törd össze.

Egyengesd a tepsibe a masszát, majd süsd kb. 12 percet, míg aranybarna nem lesz.

Még melegen csavard fel a hosszanti oldalánál egy kunyharuha segítségével.

A pudingot készítsd el a csomagoláson látható utasítás szerint, majd tedd félre kihűlni.

A barackokat vágd pici kockákra, a lekvárt készítsd elő.

Ha kihűlt a piskóta és a puding is, már csak össze kell rakni a roládot.

Elsőként kend le a 3 ek lekvárral a piskótát, majd jöhet rá a puding is. Szórd meg a felvágott őszibarackkal és szorosan tekerd fel a hosszabbik oldalánál a piskótát.

Végül a tetejét is kend le a maradék lekvárral.

piskóta barack meggylekvár meggy puding vanília tej tojás édességek

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Narancsos kacsacomb

Hozom is a már előre beharangozott kacsacomb receptet. Több duma nincs, beszéljen a kacsa és a recept! :D

Jah, annyi még, hogy ez is a Mamától van. Kezdőknek lehet, hogy kicsit félelmetes nekiállni, de higgyétek el, hogy alig kell hozzá valami és nagyon fincsi lesz, úgyhogy csak bátran! :)

kacsacomb kacsa narancs rozmaring majoranna fehérbor bor fincsi ebédek

Hozzávalók:

4 kacsacomb

1 dl fehérbor

1-2 narancs

kb. 1-1 kk só, bors, rozmaring, majoranna

1 kk zsír

kacsacomb kacsa narancs rozmaring majoranna fehérbor bor fincsi ebédek

Elkészítés:

Elsőként mosd meg a kacsacombokat, majd ha esetleg maradt rajta 1-2 apró szálacska, szemöldök csipesszel szedd ki. Irdald be a bőrét.

Töröld szárazra, majd dörzsöld be sóval, borssal, majorannával és rozmaringgal.

Egy serpenyőbe süsd - egy kevés zsíron - mindkét oldalát néhány percig.

Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, majd sorakoztasd tepsibe a combokat.

Öntsd alá a fehérbort, helyezd rájuk a narancs szeleteket és esetleg néhány rozmaring ágat, majd süsd forró sütőben, letakarva kb. 20-30 percig.

Ha megpuhult, vedd le róla a fóliát és süsd 180 fokon kb. 25-30 percig, hogy szép piros és ropogós legyen a bőre.

Tálald párolt lilakáposztával vagy őszi sült zöldségekkel.

kacsacomb kacsa narancs rozmaring majoranna fehérbor bor fincsi ebédek

Tipp: Ha a kacsacomb nem friss, hanem mélyhűtött, a serpenyőben való elősütést hagyd ki.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Párolt lilakáposzta

Gy. általában nagyon segítőkész, ha főzésről van szó, főleg ha a fogára való ételeket helyezek kilátásba. Mivel a hétvégén készítettem neki Mama-féle sajtos pogácsát, a sütőben sült már a narancsos kacsacomb és a házi sültkolbász, a hűtőben málnás-narancsos mascarpone pohárkrém várta, így nagyon lelkesen jött - volna - kuktáskodni. Kapva kaptam az alkalmon és mondtam, hogy mivel Mama külön kiemelte, hogy náluk a Papa vágja össze a káposztát, ezért ez egy tökéletes feladat lehet Gy. számára is. Több sem kellett neki, ifjonti hévvel nekiveselkedett és pillanatok alatt összeaprította a zöldséget. Persze ennek már gyanúsnak kellett volna lennie, de bíztam benne és felvázoltam neki, hogy mit is kell ezt követően művelni a káposztával. Mire kimentem a konyhába, láttam, hogy kb. 4x4 cm-es kockák párolódnak a lábosba. :D Kérdeztem tőle, hogy mégis miért így vágta fel...a válasz annyi volt, hogy nem emlékezett, hogy milyen is ez az étel. XD Minden esetre izgi volt egyesével kiszedegetni a forró, puha káposzta kockákat és felcsíkozni. A végeredmény persze finom lett! :)

káposzta párolt lilakáposzta ecet cukor lilakáposzta fincsi ebédek köménymag

Hozzávalók:

1 kisebb fej káposzta

2 púpos ek cukor

1 kk só

1 kk őrölt köménymag

olaj

1 löttyintésnyi ecet (ízlés szerint több-kevesebb)

káposzta párolt lilakáposzta ecet cukor lilakáposzta fincsi ebédek köménymag

Elkészítés:

Elsőként a káposztát vágd vékony csíkokra. (Ez a melós része.)

Hevíts egy kevés olajat egy jó nagy lábosban, majd forgasd bele  a káposztát.

Ízesítsd a fűszerekkel, az ecettel, majd párold fedő alatt puhára. (Ez jó sok idő lesz.)

Ha nagyon letapadna, önthetsz hozzá egy kevés (kb. 1 dl) bort, pezsgőt vagy vizet is.

Időnként keverd meg, nehogy leégjen.

Tipp: Készítheted úgy is, hogy elsőként cukrot karamellizálsz, majd ebbe forgatod bele a káposztát. Utána jöhet az ízesítés és a fedő alatt párolás.

Reszelhetsz hozzá egy kevés almát is, nem rontja el. :)

Érdemes lesz figyelni az oldalt, mert a következő bejegyzés a képeken látható narancsos kacsacomb receptje lesz.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Málnás-narancsos mascarpone pohárkrém

Annyira imádok pohárkrémeket készíteni, mint amennyire Gy. utálja kikanalazni a szűk szájú poharakból. :D Iszonyú sokat készítettem már, de az Ember, csak most mondta, hogy ne pakoljam már ilyen kicsi poharakba, mert nem fér hozzá rendesen. A képen látható hatalmas boros pohár - ami számomra inkább kehely - ugyanis neki kicsi. Hát mit mondhatnék erre?

a.) Vegyünk néhány új öblösebb poharat (sosincs elég alapon). 

b.) Majd megeszem én az ő adagját.

c.) Kikanalazzuk neki fotózás után, proli módon tányérba. :D

Hááát még gondolkodom a megoldáson, de addig is itt a recept, mert amúgy az nagyon jó szerinte is! :)

pohárkrémek édességek málna narancs mascarpone görög joghurt joghurt

Hozzávalók 2 főre:

16 szem keksz

1 kisebb narancs

10 dkg málna

12 dkg mascarpone

12 dkg görög joghurt

1-2 ek porcukor ízlés szerint

pohárkrémek édességek málna narancs mascarpone görög joghurt joghurt

Elkészítés:

Elsőként keverd össze a mascarpone-t a joghurttal, majd szitáld hozzá a porcukrot. Reszeld bele a narancs héját.

Tegyél félre néhány szem málnát a díszítéshez, majd a többit öntsd egy kisebb lábosba.

A narancsot vágd ketté és facsard a málnára az egyik felének a levét. Picit melegítsd össze az egészet.

Most már jöhet a rétegezés.

Vegyél elő két szép poharat és mindegyik aljába tördelj 4-4 szem kekszet.

Facsarj rá egy kevés narancs levet, majd adagold rájuk a krém felét.

Jöhet a málnapüré, de hagyj 1-2 kanállal a desszert tetejére is.

Ismét a keksz következik, majd a facsart narancslé. Ezt követi még egy réteg krém, amire kanalazd rá a maradék málnapürét és díszítsd a kezdetben félretett málna szemekkel.

pohárkrémek édességek málna narancs mascarpone görög joghurt joghurt

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

2 Tovább

Anya féle almás pite

Anyánál alap, hogy sosem sikerül semmilyen étele, süteménye ugyanúgy, mint előzőleg. Már szállóige, mikor valami igazán nagyon finomat főz, hogy "véletlenül se írd fel" és "legközelebb semmiképp se így csináld". Ez a süti aztán tényleg alakváltó, van, hogy kerül egy kevés vanília puding az aljára vagy Anya megbolondítja néhány evőkanál lekvárral.  A próbálkozásai 90%-ban sikerrel szoktak zárulni, de előfordult már olyan is, hogy iszonyú "levecses" volt az alma és kb. kanalazni kellett a tepsiből a süteményt. Ezen okulva következő alkalommal annyira kifacsarta, hogy almát már csak mutatóban lehetett találni benne. :D

Egyébként mi imádjuk, bármilyen verzióba is alkossa meg Anya, úgyhogy bátran ajánlom Mindenkinek, mert igazi őszi, vasárnapi sütemény. 

édességek pite alma almáspite vaj cukor tejföl lekvár dióHozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt

12 dkg vaj

2 ek cukor

1 tojás

1 ek tejföl

1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

1 marék darált dió

1 kg alma

2 csapott ek keményítő

1 felvert tojás vagy 2-3 ek baracklekvár a süti lekenéséhez

édességek pite alma almáspite vaj cukor tejföl lekvár dió

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal dolgozd össze. (Kb. 10 percig kell gyúrni, míg megfelelő állaga lesz a tésztának.)

Hideg helyen pihentesd, míg a tölteléket összeállítod.

Az almákat pucold meg, reszeld le, majd szórd meg egy kevés fahéjjal és a keményítővel. Ha nem találod elég édesnek adj hozzá 1-2 ek cukrot. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A tészta felét nyújtsd ki lisztezett deszkán kb. 20x30-as méretűre. Egyengesd tepsibe.

Szórd meg a darált dió felével, majd jöhet rá az alma töltelék. (Ha nagyon sok levet eresztene az alma, kissé csavard ki.)

Hintsd meg a tetejét is a maradék dióval. Ez is segít felszívni a felesleges nedvességet.

Nyújtsd ki a tészta másik felét és szépen helyezd rá a töltelékre.

Kend meg felvert tojással vagy barack lekvárral és szurkáld meg itt-ott villával.

Süsd kb. 30-40 percet.

édességek pite alma almáspite vaj cukor tejföl lekvár dió

Tipp: Ha nincs elég alma otthon reszelhetsz bele például körtét is, de a képen látható sütibe néhány szem apróra vágott szilva is belekerült.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

2 Tovább

Chilis sárgarépa krémleves

Nagyon nagyon csodálkozom én is, de bevallom, hogy ez lesz az új kedvenc levesem (és elárulom, hogy a Tiétek is! :D) Elég fura ezt egy répa krémlevesről elmondani, de higgyétek el, hogy a curry, a chili és a kókusztej annyira egyedivé varázsolja az ízeket, hogy újra és újra el akarjátok majd készíteni. Persze aki nem tud elszakadni a húsleves-bableves-gulyásleves szentháromságtól annak természetesen nem ajánlom, de aki nyitott az új ízekre mindenképp próbálja ki, mert szerintem teli találat. Gy. is kissé konzervatív ilyen téren, nem is nagyon mertem neki csomagolni, (najó meg irigy is voltam) de végül kapott egy adagot. Kíváncsian vártam, hogy mi a véleménye és abszolút pozitív visszajelzéseket kaptam Tőle is! Mindenképp megtartjuk...már a leves receptjét, de Gy.-t is! ;)

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa

1 ek curry

1 hagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors

1 chili paprika

1,5 dl kókusztej

3 dl tejszín

7 dl húsleves alaplé

kevés olaj

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Elkészítés:

Elsőként készítsd elő a zöldségeket. A hagymát, a fokhagymát és a répát is pucold meg. Utóbbit karikázd fel, előbbieket pedig vágd apróra.

Egy kevés olajon futtasd meg a hagymát és a fokhagymát, majd szórd rá a curry-t.

Forgasd bele a sárgarépát, majd lefedve párold alacsony lángon kb. 10 percig.

Öntsd fel a húsleves alaplével, a kókusztejjel és a tejszínnel, majd ízesítsd sóval, borssal és a karikákra vágott chili paprikával.

Főzd alacsony lángon az egészet kb. 20-30 percig, míg teljesen megpuhul a répa.

Forrald össze, majd ha kicsit kihűlt botmixerrel pürésítsd.

leves fincsi ebédek curry répa chili paprika kókusztej hagyma fokhagyma alaplé tejszín

Tipp: Tálalásnál locsolj a leves tetejére egy kevés kókusztejet vagy tejszínt.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (95),tojás (58),cukor (37),liszt (36),vaj (35),fincsi ebédek (32),tej (32),vendégvárók (32),tejföl (29),joghurt (28),paradicsom (28),karácsony (26),hagyma (26),ráérős reggelik (25),sajt (25),citrom (25),advent (24),kakaópor (24),habtejszín (24),adventi naptár (23),rohanós vacsorák (22),eper (21),túró (21),narancs (21),krumpli (20),fahéj (20),sonka (19),csokoládé (19),fokhagyma (18),vaníliás cukor (18),tejszín (18),meggy (18),leveles tészta (16),bazsalikom (16),barack (15),répa (15),pohárkrémek (15),porcukor (15),mascarpone (14),vanília (14),gyors muffinok (14),olaj (13),húsvét (12),málna (11),alma (11),saláta (11),étcsokoládé (11),kolbász (11),ribizli (11),sütőpor (11),leves (10),petrezselyem (10),krémsajt (10),gyümölcs (10),csoki (10),csirkemell (9),élesztő (9),majonéz (9),puding (9),pite (8),snidling (8),dekorcukor (8),paprika (8),paradicsomszósz (8),dió (8),kukorica (8),sajtkrém (8),rétes (7),tészta (7),keksz (7),krémleves (7),piskóta (7),méz (7),görög joghurt (7),lilahagyma (7),szeder (7),kakaó (7),szegfűszeg (7),sárgabarack (7),rozmaring (7),fehércsoki (7),zöldfűszer (6),lekvár (6),mustár (6),újhagyma (6),kókusz (6),torta (6),bonbon (6),póréhagyma (6),spenót (6),brownie (6),kelttészta (5),chili (5),medvehagyma (5),kaliforniai paprika (5),fánk (5),tök (5),farsang (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),tejcsokoládé (5),muffin (5),sütőtök (5),marcipán (5),őszibarack (5),csoki pasztilla (5),csirke (4),ricotta (4),sajttorta (4),uborka (4),réteslap (4),banán (4),olívaolaj (4),pizza (4),anyák napja (4),(4),oregánó (4),szalonna (4),halloween (4),kókuszreszelék (4),valentin-nap (4),zabpehely (4),menta (4),hidegtál (4),kivi (4),zöldség (4),étcsoki (4),fehérbor (4),bor (4),ehető ajándék (3),brokkoli (3),rugelach (3),csiga (3),rizs (3),mandarin (3),borsó (3),fondant (3),chili paprika (3),káposzta (3),virsli (3),mozzarella (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),mandula (3),tócsni (3),torma (3),cukkini (3),szilva (3),olívabogyó (3),palacsinta (3),cheesecake (3),lepény (3),blogkóstoló (3),mák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),babapiskóta (3),szalámi (3),gyümölcskenyér (3),cseresznye (3),ánizs (3),zabkeksz (3),gofri (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),Rohanós vacsorák (3),citromfű (3),nutella (3),burgonya (2),sütipecsét (2),cukormáz (2),nyaralás (2),ananász (2),zselatin (2),gyerekek (2),dzsemfix (2),mézeskalács (2),szerecsendió (2),aszalt áfonya (2),gesztenye (2),trüffel (2),kefír (2),baracklekvár (2),aprósütemény (2),szódabikarbóna (2),mogyoró (2),töltött tojás (2),Gyors muffinok (2),olajbogyó (2),grillcsirke (2),fetasajt (2),kalács (2),parmezán (2),bors (2),rum (2),csokikrém (2),alkohol (2),lime (2),bab (2),tortilla (2),majoranna (2),vöröshagyma (2),cékla (2),Édességek (2),oreo keksz (2),pesto (2),feta sajt (2),tejszínhab (2),mozarella (2),mártogatós (2),pizzagolyó (2),pizzaszósz (2),penne (2),pogácsa (2),tésztasaláta (2),füstölt sajt (2),bacon (2),linzertészta (2),lasagne (2),alaplé (2),pasztilla (2),gyümölcskosárka (2),besamel (2),salsa szósz (2),kávé (2),curry (2),kókusztej (2),sütögetés (1),zöldborsó (1),kakaós csiga (1),ecet (1),salsa (1),sós aprósütemények (1),lilakáposzta (1),kacsa (1),zeller (1),olíva bogyó (1),tárkony (1),kuglóf (1),párolt lilakáposzta (1),tökfaragás (1),almáspite (1),mákos guba (1),kifli (1),dekoráció (1),gumicukor (1),jelmez (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),köménymag (1),aprósütemények (1),krumplifánk (1),sajtos roló (1),szósz (1),kandírozott narancshéj (1),kacsacomb (1),piskótatekercs (1),baileys (1),bögrés sütemény (1),pompos (1),likőr (1),barnacukor (1),gasztroajándék (1),sűrített tej (1),linzer (1),töltött krumpli (1),churros (1),pirospaprika (1),körözött (1),eperlekvár (1),bögrés (1),aranygaluska (1),kevert (1),turmix (1),meggybefőtt (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),narancslé (1),rumaroma (1),búzadara (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),besamel mártás (1),karfiol (1),kakaóscsiga (1),víz (1),szójaszósz (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),aszalvány (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),túró rudi (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),zeller (1),karalábé (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),darált keksz (1),kínai (1),szezámmag (1),ehető ajándékok (1),juhtúró (1),sonkatekercs (1),cheesecake brownie (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),készülődés (1),penne (1),zöldbab (1),rukkola (1),buli (1),koktél (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),krém (1),muffinok (1),zselé (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),hamburger (1),street food (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),munkaebéd (1),csicseriborsó (1),karaj (1),hús (1),töltelék (1),kuszkusz (1),pizzás csiga (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancs (1),író (1),szilveszter (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),quesadilla (1),reggeli (1),chorizo (1),jalapeno (1),nachos (1),aszalt paradicsom (1),zsömle (1),smarties (1),cookies (1),csokissüti (1),vacsora (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),panír (1),bagett (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),csokipasztilla (1),csilipaprika (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),lecsó (1),steak burgonya (1),körte (1),ragu (1),VKF (1),sertéslapocka (1),sertés (1),lapocka (1),pálinka (1),aszalt szilva (1),ősz (1),SAD! (1),darált hús (1),pulykamell (1),velence (1),pizzafeltét (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),olaszrizling (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),szülinap (1),hawaii (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),kapcsolat (1),vörösbor (1)