Szalonnás pompos

Mióta Mr. Baba berobbant az életünkbe (és fenekestül felforgatta azt) a baráti összejöveteleink is kissé átalakultak. Már nem 8-kor kezdődik a buli, hanem - számunkra - 20 óra körül már véget is ér. :D Egyébként még így is szerencsénk van, mert nagyon aktív, érdeklődő, barátságos baba, imádja a pezsgést, így nem okoz gondot ha vendégségbe megyünk, vagy hozzánk jönnek látogatóba. Egyik vasárnap este Zsófi barátnőmék néztek be hozzánk egy kis beszélgetésre, borozgatásra. Persze mellé kellett valami fincsi borkorcsolya, így e mellett a jó kis téli fesztiválkaja mellett döntöttem. Nagy sikere volt, alig tudtam 1 szeletet megmenteni a fotó kedvéért. :D 

Hozzávalók:

50 dkg liszt 

4 közepes krumpli

1 csomag instant élesztő

2 dl langyos víz

1 kk cukor

1 csapott ek só

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

2 hagyma

10 dkg szalonna

10 dkg sajt

2 db erőspaprika

Elkészítés:

A krumplikat mosd meg és tedd fel főni.

A lisztet mérd ki egy nagy tálba, add hozzá az instant élesztőt, a cukrot és a sót.

Öntsd mellé a langyos vizet.

Ha kész a krumpli szűrd le, pucold meg, majd krumpinyomón törd át és add az előzőekhez.

Jó alaposan gyúrd össze a tésztát.

Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő.

Közben készítsd elő a feltétet: a hagymát pucold meg és szeleteld fel. 

A szalonnát vágd kockákra, a paprikát karikákra.

A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.

A sajtot reszeld le. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.

Kend a fokhagymás tejfölt az elősütött tészta tetejére, oszd el rajta  a hagymát, a szalonnát és a paprikát, szórd meg reszelt sajttal, majd süsd további 15 percig.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Barackos fánk

Minden fesztiválon nyálcsorgatva nézegetem a gyönyörűen feldíszített, cukormázas fincsi fánkcsodákat, de mikor az ártáblára téved a szemem, rögtön lebeszélem magamat a túlárazott édességről. Ilyenkor elhatározom, hogy bemegyek a közeli szupermarketbe és veszek vagy 10 darabot 1 fesztiválos áráért. Aztán persze a boltban is lebeszélem magam, lévén nem a legegészségesebb péksütiről van szó, majd fogadkozom, hogy otthon sütök egy nagy adagot. Évente egyszer, a farsangi időszakban sort is kerítek rá, úgyhogy jöjjön egy klasszik recept. :D  

liszt élesztő tej cukor joghurt tojás olaj baracklekvár lekvár fánk farsang édességek

Hozzávalók:

55 dkg liszt

1 kocka friss élesztő

1 dl tej

1 kk+2 púpos ek cukor

1 csapott mk só

2 dl joghurt

2 tojás

1 ek olaj

kb. 3 dl olaj a sütéshez

baracklekvár

liszt élesztő tej cukor joghurt tojás olaj baracklekvár lekvár fánk farsang édességek

Elkészítés:

Kelttészta készítésénél fontos, hogy minden alapanyagot langyosan használjunk fel, ezért én mindig kiveszem az alapanyagokat a hűtőből 1-2 órával azelőtt, mielőtt elkezdenék dolgozni.

Elsőként a langyos tejbe szórd bele az 1 kk cukrot, majd morzsold bele az élesztőt is. Tedd félre, míg felfut.

Közben a lisztet szitáld egy nagy tálba, sózd meg, és add hozzá a 2 evőkanál cukrot.

Mehet a felfuttatott élesztő is, majd a tojás, a joghurt és az 1 ek olaj is.

Dolgozd össze jó alaposan a hozzávalókat, majd letakarva, meleg helyen keleszd egy bő órát.

Ha kb. a duplájára nőtt, lisztezett deszkán nyújtsd 1-2 cm vastagra a tésztát, majd egy nagyobb pohárral vagy egy pogácsa szaggatóval szúrd ki a fánkokat.

Sorakoztasd egy tálcára őket, majd letakarva keleszd további 15 percig a fánkokat.

Forró olajban süsd mindkét oldalukat 1-2 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

Egy vékony csövű habzsák segítségével tölsd meg a fánkokat fincsi lekvárral. Persze azt is lehet, hogy mellé kínálod a lekvárt és mindenki kanalaz egy keveset (vagy sokat) a fánkok tetejére. 

Tálalás előtt szórd meg őket porcukorral.  

liszt élesztő tej cukor joghurt tojás olaj baracklekvár lekvár fánk farsang édességek

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

További fánk recepteket itt találsz:

Csörögefánk

Túrófánk

Mama ünnepi képviselőfánkja

Csokoládés-narancsos fánk

Churros

2 Tovább

Szilvalekváros bukta labdák

Mivel nagyon sok gyümölcsöt termeszt mindkét Nagypapám, így elkerülhetetlen, hogy nyaranta tetemes mennyiségű lekvárt főzzünk be és többszáz (ténylegesen) üvegnyi befőttet tegyünk el családilag. Az már más kérdés, hogy a mi 50 nm-es lakótelepi lakásunk miként nyeli el ezt a sok finomságot, a lényeg, hogy ne vesszen kárba semmi. Az egyetlen dolog, amire nem vállalkozom a szilvalekvár főzés. Ez marad Szabó Papa kiváltsága, hiszen ő mindenféle dzsemfix és hozzáadott cukor nélkül kevergeti hosszú órákon keresztül az érett gyümölcsöt. Ez lesz ám az igazi Nagypapa/Nagymama lekvárja. :) Nem tudom, hogy én valaha abszolválom-e ezt a szintet, meglátjuk. Addig is Papa lekvárjával töltöm, a Mama receptje alapján készült buktát. :) 

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 kocka friss élesztő

2 ek cukor

1 tojás

1 csipet só

2 ek tejföl

8 dkg margarin

fél kg liszt

1 üveg szilva lekvár

olvasztott vaj

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Elkészítés:

Minden hozzávalót langyosan használunk fel. Érdemes akár már előző este elővenni az alapanyagokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Elsőként az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Adj hozzá egy pici cukrot is.

Közben egy nagy tálba mérd ki a többi alapanyagot, majd ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá az előzőekhez.

Gyúrd össze a tésztát, majd meleg helyen, letakarva keleszd duplájára. (Kb. 1 óra kell neki.)

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra, négyzet alakúra a tésztát.

Oszd kb. 10*10 cm-es négyzetekre, majd tegyél mindegyik közepébe  1-1 ek lekvárt.

Hajtsd be a csücsköket és formázd gombóc alakúra.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kivajazott, kilisztezett tepsit.

A bukta labdákat sorakoztasd szorosan egymás mellé. A tetejüket és az oldalaikat - ahol egymáshoz érnek - kend le olvasztott vajjal.

Süsd kb. 25 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

"Malacpofi" pogácsa

El sem hiszem, hogy vége a karácsonynak és újból egy egész évet kell várnunk az év legcsodálatosabb napjára. Az ünnepi időszaknak azonban még nincs vége, hiszen lassan készülhetünk a szilveszterre. Ennek örömére egy újévi vendégváró receptet hoztam. Persze itt főként a külcsíny a fontos, a pogácsa recept kivételesen másodlagos. Készíthetitek a már bevált, otthon megszokott kedvencet is, amit az alábbi útmutató szerint nyugodtan malackásra formálhattok. Azért elmondom, hogy a recept sem rossz, mi legalábbis imádjuk a krumplis pogácsát. Ami külön jó benne, hogy akár a megmaradt burgonya pürét, tört krumplit is fel tudjátok hozzá használni, így nem vész kárba semmi sem.

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Hozzávalók:

30 dkg áttört főtt krumpli

5 dkg vaj vagy zsír

50 dkg liszt

1  csapott ek só

1 kocka élesztő

1 dl tej

1 kk cukor

1 ek kefír

1 tojás a pogácsák lekenéséhez

szemes bors a malacka "szemeinek"

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Elkészítés:

A langyos tejbe keverd bele a cukrot, majd morzsolt bele az élesztőt.

Tedd félre, míg felfut.

Közben a liszthez add hozzá a sót, majd szintén morzsold össze az áttört krumplival.

Mehet hozzá a vaj is és a felfuttatott élesztő is.

Jó alaposan dolgozd össze az egészet, majd ha kell, lazítsd egy kevés kefírrel.

Meleg helyen, letakarva, keleszd addig, míg duplájára nem nő. (Kb 1 óra lesz.)

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Ha kész, szaggass a tésztából pogácsa szaggatóval kis köröket, majd a maradékból - pl. egy kupak segítségével - még kisebbeket, amit majd orrnak tudsz használni. Vágj apró háromszögeket fülnek, majd minden "testrészt" nyomkodj óvatosan a helyére.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tedd sütőpapíros tepsire a malackákat.

Kend meg felvert tojással, végül a bors szemeket is pakolgasd a megfelelő pozícióba. Ehhez jól jöhet egy szemöldök csipesz. :)

Süsd kb. 20 percet 180 fokon.

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Tipp: A vendégek figyelmét érdemes felhívni a bors szemecskékre, mert érhetik őket kellemetlen meglepetések. ;) Bár nálunk volt, aki kifejezetten szerette a fűszerességét.

Ha nem szeretitek annyira a krumplis pogácsát, nézzétek meg az alábbi recepteket. Ezekből is könnyedén elkészíthetitek a malackákat.

Túrós sajtos rúd

Mama sajtos pogácsája

Füstölt sajtos rudacska

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Halloween-i mini pizzák

A tavalyi halloween bulink nagy slágere volt az alábbi mini pizza természetesen az elmaradhatatlan ünnepi, borzongató dekorációval. A jó benne, hogy tökéletes buli kaja, hiszen a pizzát szinte mindenki szereti. A feltétek variálhatóak, így ízlés szerint alakíthattok kicsit rajta a saját elképzelésetek szerint. Hoztam ötletet a díszítés terén arra is, ha semmilyen extra halloween-i sütő eszközzel (jelen esetben kiszúró formával) nem rendelkeztek. Persze, ha olyan szerencsés helyzetben vagytok, hogy esetleg van 1-2 darab, akkor  sonkából vagy sajtból kitűnő szellemeket tudtok kiszúrni. Csak a fantáziátok szab a pizza korongok dekorálásának határt.   

pizza vendégvárók liszt élesztő olívaolaj olívabogyó hagyma sonka sajt szalámi cukor oregánó bazsalikom kukorica halloween

Hozzávalók a tésztához:

0,5 kg liszt

1 csomag szárított élesztő/0,5 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva

1 ek só

1 kk cukor

1 csapott ek oregánó

1 csapott ek bazsalikom

őrölt bors

3 dl langyos víz

3 ek olívaolaj

Hozzávalók a feltéthez:

házi pizzaszósz

10 dkg vékonyra szelt csirkemell sonka

10 dkg paprikás szalámi

1 kis csomag fekete olíva bogyó

10 dkg sajt

1 db konzerv kukorica

1 fej hagyma

pizza vendégvárók liszt élesztő olívaolaj olívabogyó hagyma sonka sajt szalámi cukor oregánó bazsalikom kukorica halloween

A tészta száraz hozzávalóit keverd össze, majd add hozzá az olívaolajat és adagold hozzá a vizet. A robotgép dagasztókarjával vagy kézzel dolgozd össze a tésztát.

Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát, míg a duplájára nem nő.

Közben készítsd elő a feltéteket. Az olíva bogyókat felezd el, egy részéből vágj a pók lábának való csíkokat. Néhány paprikás szalámit is apríts fel.

A sonkából szúrj ki szellemeket. 

A hagymát pucold meg, vágd apróra, a kukoricát és a pizza szószt készítsd elő, a sajtot reszeld le.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagra, majd szúrj ki belőle egy pohár segítségével korongokat.

Sorakoztasd tepsire őket és kend le pizza szósszal.

Szórd meg ízlés szerint hagymával, kukoricával és sajttal, majd jöhet rá a halloween-i díszítés.

Némelyikre kerüljön sonka szellem, a többit pedig rakd ki fekete olívabogyó vagy paprikás szalámi pókkal.

Süsd 200 fokon kb. 15 percig.

pizza vendégvárók liszt élesztő olívaolaj olívabogyó hagyma sonka sajt szalámi cukor oregánó bazsalikom kukorica halloween

További halloween-i ötletekért kattints az alábbi linkekre:

Tippek halloween-i ételekre, italokra

Tökfaragás&Sütögetés gyerekekkel

Halloween-i sütőtökös muffin

Ötletek a dekorációra és a jelmezre

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (144),tojás (102),liszt (88),cukor (87),vaj (66),tej (54),tejföl (43),fincsi ebédek (42),vendégvárók (42),karácsony (40),hagyma (39),citrom (38),advent (38),joghurt (38),sütőpor (37),sajt (37),adventi naptár (36),ráérős reggelik (35),paradicsom (35),habtejszín (34),csokoládé (33),kakaópor (32),fahéj (32),túró (30),narancs (29),olaj (29),fokhagyma (28),rohanós vacsorák (28),bazsalikom (27),tejszín (26),barack (25),eper (25),porcukor (24),meggy (24),krumpli (24),leveles tészta (22),vaníliás cukor (22),gyors muffinok (22),sonka (21),étcsokoládé (20),csoki (20),mascarpone (19),vanília (19),pohárkrémek (18),dió (18),répa (17),alma (16),lekvár (16),élesztő (15),ribizli (15),saláta (14),leves (14),keksz (14),(14),snidling (13),őszibarack (13),oregánó (12),krémsajt (12),málna (12),petrezselyem (12),húsvét (12),szegfűszeg (12),fehércsoki (12),kolbász (11),paradicsomszósz (11),pite (11),kakaó (11),sárgabarack (11),kukorica (11),puding (11),gyümölcs (11),szeder (10),bonbon (10),paprika (10),zöldfűszer (10),csirkemell (10),piskóta (10),étcsoki (10),lilahagyma (9),majonéz (9),olívaolaj (9),tészta (9),brownie (9),muffin (9),áfonya (8),mustár (8),dekorcukor (8),rétes (8),sütőtök (8),spenót (8),krémleves (8),póréhagyma (8),méz (8),halloween (8),sajtkrém (8),rozmaring (8),bors (8),kókusz (7),görög joghurt (7),torta (7),szilva (7),zabpehely (7),kelttészta (7),ánizs (6),baracklekvár (6),farsang (6),újhagyma (6),palacsinta (6),ricotta (6),fánk (6),cseresznye (6),kókuszreszelék (6),chili (6),banán (6),kaliforniai paprika (6),rugelach (6),tejcsokoládé (5),tök (5),pizza (5),gasztroajándék (5),nutella (5),gyorsvacsi (5),fehércsokoládé (5),aszalt áfonya (5),hidegtál (5),olívabogyó (5),trüffel (5),bor (5),uborka (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),szalonna (5),réteslap (5),medvehagyma (5),káposzta (4),likőr (4),csirke (4),rizs (4),barnacukor (4),cukkini (4),zselatinfix (4),sajttorta (4),mák (4),borsó (4),szalámi (4),bacon (4),menta (4),anyák napja (4),cheesecake (4),körte (4),zabkeksz (4),babapiskóta (4),valentin-nap (4),zöldség (4),kandírozott narancs (4),kivi (4),fehérbor (4),gyümölcskenyér (4),mandarin (4),kávé (3),gofri (3),tócsni (3),kefír (3),mozzarella (3),fondant (3),darált hús (3),virsli (3),vöröshagyma (3),csicseriborsó (3),mandula (3),besamel (3),cékla (3),tortazselé (3),szilveszter (3),levendula (3),mézeskalács (3),blogkóstoló (3),aszalt gyümölcs (3),burgonya (3),befőzés (3),mártogatós (3),Rohanós vacsorák (3),chili paprika (3),szódabikarbóna (3),citromfű (3),lekvárfőzés (3),ehető ajándék (3),búzadara (3),mexikói (3),pogácsa (3),lasagne (3),pizzaszósz (3),brokkoli (3),szezámmag (3),torma (3),pirospaprika (3),gesztenye (3),lepény (3),csiga (3),fetasajt (3),mogyoró (3),eperlekvár (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),étkezési keményítő (3),tortilla (3),zselatin (2),olajbogyó (2),zserbó (2),salsa szósz (2),kuglóf (2),aprósütemény (2),ehető ajándékok (2),keményítő (2),vanília aroma (2),zöldborsó (2),gyors vacsorák (2),ananász (2),darált keksz (2),zsemlemorzsa (2),cukormáz (2),pasztilla (2),meggybefőtt (2),alaplé (2),szerecsendió (2),teljes kiőrlésű liszt (2),linzer (2),pálinka (2),aszalt szilva (2),pompos (2),grillcsirke (2),penne (2),zsír (2),nyaralás (2),bukta (2),gyümölcskosárka (2),linzertészta (2),majoranna (2),parmezán (2),piskótatekercs (2),dzsemfix (2),amerikai palacsinta (2),mazsola (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),bab (2),zsömle (2),lime (2),hamburger (2),oreo keksz (2),aszalt paradicsom (2),töltött tojás (2),mozarella (2),kalács (2),balzsamecet (2),pesto (2),Édességek (2),cheesecake brownie (2),tejszínhab (2),knorr (2),mogyorókrém (2),promóció (2),feta (2),készülődés (2),pizzagolyó (2),curry (2),Gyors muffinok (2),kókusztej (2),magyarprovence (2),levendulabirtok (2),feta sajt (2),juhtúró (2),alkohol (2),csokikrém (2),gyerekek (2),sütipecsét (2),rum (2),karalábé (1),mézeskalács fűszer (1),víz (1),erdei gyümölcs (1),baileys (1),lila hagyma (1),sűrített tej (1),narancslekvár (1),vaníliarúd (1),körözött (1),churros (1),avokádó (1),hab (1),fatörzs (1),bejgli (1),császármorzsa (1),gesztenyemassza (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),erőspaprika (1),franciasaláta (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),rizskoch (1),raffaello (1),sárgarépa (1),kávétejszín (1),fehérrépa (1),vodka (1),citromlé (1),gesztenye massza (1),pizzás csiga (1),kenyér (1),kruton (1),zeller (1),pillecukor (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),trnd (1),chilis bab (1),szójaszósz (1),kínai (1),töltött krumpli (1),kakaóscsiga (1),túró rudi (1),knorr 100%természetesalapok (1),masni (1),sütésnélkül (1),knorr 100% természetes alapok (1),blondie (1),vajkrém (1),zödfűszer (1),bolognai (1),monoszló (1),graham liszt (1),háztartásikeksz (1),mézeskalácsfűszer (1),barna cukor (1),moszonló (1),hidegtálak (1),lasagne tészta (1),smoothie (1),görögjoghurt (1),édesség (1),turmix (1),narancslé (1),kiszúró (1),kevert (1),denevér (1),saj (1),mogyoróvaj (1),rumaroma (1),főzőkrém (1),vanília kivonat (1),fehér csokoládé (1),szilvalekvár (1),barackpálinka (1),füge (1),fügelekvár (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),karfiol (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),gyümölcsrizs (1),gorgonzola (1),sertés (1),hús (1),mákosguba (1),karaj (1),habfixáló (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),eperszósz (1),töltelék (1),smarties (1),cookies (1),csokiskeksz (1),olaszrizling (1),töltött hús (1),író (1),ciabatta (1),ballagás (1),müzli (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),savanyúság (1),tahini (1),bevonat (1),szülinap (1),koriander (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),sonkatekercs (1),nachos (1),töltött karaj (1),jalapeno (1),quesadilla (1),chorizo (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),penne (1),koktél (1),buli (1),rukkola (1),áfonyalekvár (1),daráltkeksz (1),vacsora (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),zselé (1),street food (1),csokissüti (1),péksütemény (1),sztrapacska (1),krém (1),reggeli (1),muffinok (1),kelt tészta (1),tavasz (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),almáspite (1),tökfaragás (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),kacsacomb (1),kuszkusz (1),kacsa (1),párolt lilakáposzta (1),lilakáposzta (1),ecet (1),salsa (1),szósz (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),ebédmenü (1),tárkony (1),krumplifánk (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),mákos guba (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),bagett (1),csokipasztilla (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),rántott (1),panírozás (1),csilipaprika (1),lecsó (1),velence (1),pizzafeltét (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),ragu (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),zöldbab (1),vörösbor (1),lapocka (1),köret (1),túrókrém (1),ősz (1),munkaebéd (1),SAD! (1),pulykamell (1),VKF (1),desszert (1)

Utolsó kommentek