Zöldségkrémleves

Újra egy fincsi krémlevest hoztam, ebben a hideg időben ugyanis nem tudom megunni őket. Azért is szeretem, mert egyszerre jó nagy adag készíthető belőle és számomra elég laktató ahhoz, hogy egy jó kis munkahelyi ebédet varázsoljak belőle. Vasárnap megfőzöm, aztán hét elején minden este pakolok másnapra magamnak 1-1 adaggal. Persze néha történnek balesetek, mikor az eddig tökéletesen záródó edény meggondolja magát, de 2-3 postás gumi ezen is segít. :)

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémlevesHozzávalók:

1 csomag leves zöldség (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, karalábé, petrezselyem)

2 szem krumpli

3 dl víz

1 csapott ek só

10 szem bors

2 dl tejszín

pici olaj

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémleves

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg és mindegyiket vágd kisebb darabokra.

Hevíts egy kevés olajat egy jó nagy lábosban és futtasd meg rajta a zöldségeket.

Öntsd fel vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal és a petrezselyemmel.

Főzd fedő alatt addig, míg megpuhulnak a zöldségek.

Ha minden jó puha, botmixerrel pürésítsd össze a zöldségeket.

A tejszínt öntsd egy külön edénybe, majd merj hozzá egy keveset a levesből. Keverd össze, majd csurgasd a nagy adaghoz.

Főzd össze, majd tálald fokhagymás pirítóssal és reszelt sajttal.

Persze, ha nem találod elég ízesnek, még adhatsz hozzá egy kevés sót, borsot vagy valamilyen zöldfűszert. Jól megy hozzá szerintem a rozmaring és a zsálya is.

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémleves

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Cékla krémleves

Nagymamám nagy egészséges életmód fan, így kiemelt szakértője az egyes zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványianyag tartalmának. A minap megemlítettem neki, hogy a vérképem alapján kissé vashiányos a szervezetem, ő pedig már sorolta is a természetes megoldásokat. Egyik alternatíva - Mama szerint - magas vas és folsav tartalma miatt a cékla. Nagymamám nem is tétlenkedett, a másnapi bevásárlás alkalmával jól betárazott a zöldségből és engem is meglepett két jó nagy gumóval. Szerinte a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk: lereszeljük egy kis almával vagy répával, majd megbolondítjuk egy kevés citromlével, mézzel. Az egyik céklának ez is lett a sorsa, a másikból viszont krémlevest készítettem. Gy. 10 éves unokaöccse is kóstolta, véleménye szerint fogyasztása gyermekeknek nem ajánlott, de a felnőttek bátran próbálkozzanak csak vele. :D

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Hozzávalók:

1 nagyobb darab cékla

2 közepes sárgarépa

1 krumpli

1 hagyma

1 kis doboz natúr joghurt

1 csapott ek só

10 szem bors

1 citrom leve

2 l víz

pici olaj

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Elkészítés:

Elsőként a zöldségeket pucold meg, majd vágd őket kisebb darabokra.

Hevíts egy kevés olajat és futtasd meg az összeaprított répát, céklát, hagymát és krumplit.

Öntsd fel vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal.

Fedő alatt főzd, míg megpuhulnak a zöldségek.

Botmixerrel pürésítsd össze.

Egy kis tálba keverd ki a joghurtot néhány merőkanál levessel, majd az egészet csurgasd vissza a lábosba és keverd csomómentesre.

Facsard bele a citromot és főzd néhány percig, hogy összeérjenek az ízek.

Ha esetleg hiányzik még ízlésed szerint valamilyen fűszer, pótold. Például, van aki kis cukrot is tesz hozzá. Nekem nem hiányzott, de ha az édesebb ízeket kedveled, akkor nyugodtan adj hozzá egy keveset.

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Sajtkrémes töltött burgonya

Csütörtök felé már elfogy a hétvégéről maradt főtt étel, ezért kell valami gyors utánpótlás, ha meleg kajcsit szeretnénk vacsorára. Egyik este nagy kínban voltam, hogy mégis mi legyen (alig volt valami a hűtőben, be kellett volna már vásárolnunk), de csak nem jött az ihlet. Végül a töltött krumpli mellett döntöttem és mivel későn értünk haza, éhesek voltunk, rögtön neki is álltunk mindketten. Kaja a sütőben, asztal megterítve, saláta kész, minden adott volt, hogy amint megsül az étel, rá is vessük magunkat. Persze ez így túl szép lett volna, mert a sütési idő vége felé elment az áram a társasházban...Ott ültünk full sötétben, de az igazi "tragédia" akkor következett be, mikor rájöttem, hogy basszus, a sütő is elektromos, így a kajcsinak egy időre búcsút mondhatok. :D Hát nem mondom, hogy nem voltam szomorú, hiszen nem lehetett tudni, hogy pontosan mi is a probléma, illetve mennyi idő lesz, míg minden újra helyreáll, de Gy. gyorsan intézkedett és szerencsére viszonylag hamar megjavították a hálózatot. Végül a krumplik is megsültek, így nem maradtunk éhen sem. :)

krumpli sajtkrém sonka kukorica újhagyma póréhagyma sajt rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6 nagyobb szem krumpli

1 tubus natúr sajtkrém

3-4 szál újhagyma  vagy egy kis darab póréhagyma

10 dkg sonka

1 db kukorica konzerv

1+1 kk só

1 kk bors

5 dkg reszelt sajt

pici olaj

krumpli sajtkrém sonka kukorica újhagyma póréhagyma sajt rohanós vacsorák

Elkészítés:

A krumplit tedd fel sós vízben főni.

Közben a hagymát karikázd fel, a sonkát vágd kockákra.

Keverd össze az előbbieket a sajtkrémmel és a kukoricával, majd ízesítsd sóval, borssal.

Egy közepes méretű tepsibe locsolj egy kevés olajat, majd melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

A megfőtt krumplit pucold meg, majd vágd ketté.

Mindegyiknak kanalazd ki a belsejét és ültesd őket a tepsibe.

A felesleges krumplit keverd a sajtkrémes egyveleghez, majd adagold a krumplikba.

Letakarva süsd kb. 20 percig, majd reszelj rá sajtot és fedő nélkül piríts további 10 percet.

Kínáld savanyúsággal vagy friss salátával.

krumpli sajtkrém sonka kukorica újhagyma póréhagyma sajt rohanós vacsorák

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Almás-hagymás csirkemell krumplifánkkal

Gyerekkori kedvencünk volt tesómmal az "almás-hagymás husi". Úgy emlékszem, hogy akkoriban Anya sertésből készítette, de azóta már átáltunk a csirke-pulyka vonalra. Valami rémlik arról is, mintha kis batyukban sütötte volna őket, egyesével becsomagolva. Érdekes módon jó régen nem ettünk, pedig a családban azóta is szeretjük az édes ízeket kombinálni a hús ételekkel. Főleg ilyenkor, ősszel-télen vágyunk hasonló fogásokra, így egyik délután én is kitaláltam, hogy gyorsan összedobok valami hasonlót. Köretnek krumplifánkot illetve párolt lila káposztát készítettem hozzá. Nagyon jó kis nosztalgia vacsi lett belőle. :) 

krumpli krumplifánk fincsi ebédek alma hagyma csirke csirkemell tojás szerecsendió majoranna mustár

Hozzávalók a csirkéhez:

1 kg csirkemell

2-3 nagy hagyma

2-3 nagy alma

1 ek dijoni mustár

só, bors, kakukkfű

1,5 dl bor (nálam most rozé)

10 dkg sajt

Hozzávalók a körethez:

0,5 kg krumpli

2 tojás

20 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 kk só

1 kk bors

1 mk reszelt szerecsendió

2 dl olaj a sütéshez

krumpli krumplifánk fincsi ebédek alma hagyma csirke csirkemell tojás szerecsendió majoranna mustár

Elkészítés:

A husit mosd meg és vágd szeletekre. Fűszerezd be a sóval, borssal, kakukkfűvel mindkét oldalukat és kend meg mustárral is.

A hagymákat és az almákat pucold meg, majd vágd mindet vékony szeletekre.

Sorakoztasd tepsibe a husikat. Öntsd mellé a bort is, majd pakold rájuk a felszeletelt hagymát és almát.

Letakarva süsd 180-200 fokon kb. 20 percig, míg megpuhul a husi. Fedő nélkül szintén süsd kb. ugyanennyit, hogy elfőjön a maradék bor, illetve, hogy kicsit megpiruljon minden. Az utolsó 5-10 percben reszeld rá a sajtot is, hogy szépen rá tudjon olvadni.

Közben a krumplit pucold meg és kockára vágva tedd fel főni.

Ha kész, szűrd le és törd át krumplinyomóval. Keverd hozzá a két tojást, ízesítsd a fűszerekkel, majd adagold hozzá a sütőporos lisztet is.

Jó alaposan dolgozd össze, addig míg egy homogén masszát nem kapsz.

Hevíts olajat egy serpenyőben és adagolj kis kupacokat a tésztából.

Süsd a krumplifánkok mindkét oldalát néhány percig, míg aranybarnák nem lesznek.

Tipp: A krumplifánk mellett adhatsz hozzá párolt lila káposztát is vagy egy kevés bogyós gyümölcsös mártást. Szerintem szuperül megy hozzá mindkettő. :)

A husikat néhány perc alatt elő is sütheted, mielőtt a tepsibe pakolnád őket.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Szilveszteri hidegtál

A családi összejöveteleinken – mivel szerencsére egyre többen vagyunk – a közös étkezést nagyon macerás megoldani, mert már nehezen férünk el egy asztalnál (értsd.: több összetolt asztalnál), így sokszor hidegtálakat készítünk, amihez nem feltétlenül kell szigorúan az asztalhoz ülni. Karácsony első napján, 25-én és szilveszterkor is különböző saláták, sültek kerülnek az ünnepi asztalra, amire a család és a barátok bármikor rájárhatnak. Persze arra figyelünk, hogy a majonézes, joghurtos ételek elég könnyen romlanak, így ha lement a nagy roham, gyorsan hűtőbe is tesszük a finomságokat. Jó lesz a maradék másnap reggelire. :D

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

A családi repertoárba az évek során elég sokféle saláta bekerült. Kezdetben persze mi is a hagyományos franciasalit és a majonézes krumplit váltogattuk. Utóbbiba mostanában gyakran belekerül a burgonya és a lilahagyma mellé egy kevés alma is. A tésztasalikat ( majonézes-joghurtos tésztasaláta, csirkés tésztasaláta) csak néhány éve készítjük, de úgy tűnik, hogy imádja a család, így biztosan visszatérő vendég lesz nálunk. Kicsit extrább, de nagy kedvenc a mozaiksaláta, a Stahl-féle kelkáposztasali, a tojássaláta és a paradicsomos svédgomba is. Utóbbit egy időben Anya hanyagolta, mert a gyerekek nincsenek oda a gombáért, de egyre többen megszerették, úgyhogy lassan-lassan visszakerül a menüre.

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

A salátákon túl elmaradhatatlan nálunk a töltött tojás és a tormás sonkatekercs. Mindig ez a két étel az, ami elsőként eltűnik a tálakról, így érdemes gyorsnak lenni és az elsők között szedni belőlük. Nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el, néhány pillanat alatt. :)

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

Husik tekintetében általában az egyszerű rántott hús és a minifasírt a befutó, hiszen ezeket hidegen is szereti mindenki, de olykor-olykor kerül az asztalra különlegesebb falat is. Próbáljátok ki például ezt az isteni aszalt barackkal töltött karajt. Tuti feldobja a már megszokott hidegtálakat.

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

Végül következzen a juhtúrós-fokhagymás golyó. Aláírom, hogy ez az étel kicsit megosztó lehet a temérdek fokhagyma miatt, de nálunk a család és a baráti kör is imádja, így mi mindig készítünk. Íme a recept:

Hozzávalók a fokhagymás golyóhoz:

50 dkg túró

25 dkg juhtúró

5-10 dkg vaj

4-5 duci gerezd fokhagyma

őrölt bors

1 kk mustár

1 kk só

reszelt füstölt sajt a díszítéshez

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

Elkészítés:

A túrót és a juhtúrót törd össze, lazítsd vajjal, majd ízesítsd sóval, borssal, mustárral és persze a tetemes mennyiségű áttört fokhagymával.

Doldozd össze az egészet.

Formázz kis golyókat a masszából, majd forgasd meg reszelt sajtban őket. Ha nincs időd, tornyozd egy tányérra a golyókat, majd a tetejére reszelj sajtot. Ilyen egyszerű :)

Persze nem csak karácsonyra, hanem a közelgő szilveszterre vagy egyéb családi eseményre is szuper választás lehet, ha a fenti receptek közül válogattok, hiszen előre elkészíthetőek és szépen tálalhatóak. Ráadásul mindenki talál a sokféle étel közül a fogára valót. :)

Remélem tudtam néhány jó ötletet adni és találtok közülük olyat, amit Ti is fel tudtok használni.

saláta vendégvárók tojás töltött tojás sonkatekercs töltött karaj majonéz krumpli zöldség hidegtál

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb szilveszteri posztokról. Persze a blogot is érdemes lesz követni, mert további ünnepi receptek kerülnek még fel. Ismered például a malacpofi pogácsát? Vagy a virslis rakétákat? Ha nem, nézz vissza mindenképp! :)

0 Tovább
«
1234

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (79),tojás (42),fincsi ebédek (27),paradicsom (26),karácsony (26),advent (24),vendégvárók (24),hagyma (23),adventi naptár (23),vaj (22),tejföl (22),joghurt (22),sajt (21),tej (21),citrom (20),cukor (19),narancs (19),rohanós vacsorák (18),fahéj (18),habtejszín (18),ráérős reggelik (18),sonka (18),tejszín (17),liszt (17),krumpli (16),bazsalikom (15),eper (15),fokhagyma (15),meggy (14),répa (14),kakaópor (14),csokoládé (13),vaníliás cukor (13),leveles tészta (13),barack (12),túró (12),mascarpone (12),pohárkrémek (12),vanília (11),gyors muffinok (11),málna (11),alma (10),étcsokoládé (10),ribizli (10),porcukor (10),kolbász (9),csoki (9),leves (9),saláta (9),olaj (9),petrezselyem (9),puding (9),húsvét (8),pite (8),gyümölcs (8),csirkemell (8),dekorcukor (8),krémsajt (8),snidling (8),dió (7),sárgabarack (7),szegfűszeg (7),krémleves (7),paradicsomszósz (7),fehércsoki (7),rozmaring (7),majonéz (7),paprika (7),rétes (6),sajtkrém (6),kukorica (6),szeder (6),kakaó (6),méz (6),újhagyma (6),zöldfűszer (6),tészta (6),lilahagyma (6),bonbon (6),lekvár (6),keksz (6),piskóta (6),sütőtök (5),farsang (5),görög joghurt (5),muffin (5),spenót (5),élesztő (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),kaliforniai paprika (5),gyorsvacsi (5),brownie (5),őszibarack (5),áfonya (5),chili (5),torta (5),fánk (5),tök (5),pizza (4),valentin-nap (4),póréhagyma (4),uborka (4),olívaolaj (4),sajttorta (4),bor (4),menta (4),halloween (4),kókusz (4),tejcsokoládé (4),oregánó (4),fehérbor (4),mézeskalács fűszerkeverék (3),szalonna (3),cukkini (3),Rohanós vacsorák (3),nutella (3),mozzarella (3),réteslap (3),csirke (3),mandula (3),étcsoki (3),tócsni (3),gyümölcskenyér (3),ánizs (3),szilva (3),fondant (3),gofri (3),zabkeksz (3),blogkóstoló (3),mustár (3),ricotta (3),befőzés (3),mák (3),sütőpor (3),kivi (3),szalámi (3),virsli (3),zöldség (3),hidegtál (3),lekvárfőzés (3),mandarin (3),citromfű (3),lepény (3),cseresznye (3),cheesecake (3),olívabogyó (3),mexikói (3),aszalt gyümölcs (3),pogácsa (2),aprósütemény (2),kelttészta (2),Gyors muffinok (2),bacon (2),baracklekvár (2),kókuszreszelék (2),majoranna (2),pasztilla (2),zabpehely (2),gesztenye (2),dzsemfix (2),palacsinta (2),aszalt áfonya (2),ananász (2),babapiskóta (2),burgonya (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),sütipecsét (2),alaplé (2),cukormáz (2),kefír (2),chili paprika (2),zselatin (2),szerecsendió (2),gyerekek (2),pizzagolyó (2),feta sajt (2),gyümölcskosárka (2),pesto (2),mozarella (2),tortilla (2),csokikrém (2),lime (2),trüffel (2),kalács (2),linzertészta (2),cékla (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),mézeskalács (2),fetasajt (2),salsa szósz (2),csiga (2),oreo keksz (2),Édességek (2),tejszínhab (2),curry (2),mártogatós (2),lasagne (2),káposzta (2),brokkoli (2),töltött tojás (2),borsó (2),torma (2),rugelach (2),rizs (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),szósz (1),salsa (1),pizzás csiga (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),olíva bogyó (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),szilveszter (1),tökfaragás (1),ecet (1),besamel (1),meggylekvár (1),kuglóf (1),sütögetés (1),kacsa (1),citom (1),ősz (1),SAD! (1),vöröshagyma (1),körte (1),linzer (1),rántott (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),darált hús (1),pulykamell (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),gumicukor (1),eperlekvár (1),kakaós csiga (1),kuszkusz (1),aszalt szilva (1),pálinka (1),VKF (1),párolt lilakáposzta (1),dekoráció (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),bejgli (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),mogyoró (1),fehérrépa (1),kandírozott narancs (1),gesztenyemassza (1),(1),szezámmag (1),avokádó (1),daráltkeksz (1),rizskoch (1),darált keksz (1),sárgarépa (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),aszalvány (1),író (1),víz (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),churros (1),krumplifánk (1),piskótatekercs (1),kifli (1),mákos guba (1),panírozás (1),karalábé (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),szódabikarbóna (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),jelmez (1),lecsó (1),nachos (1),hamburger (1),street food (1),ketchup (1),borkóstoló (1),vendégváró (1),képviselő fánk (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),jalapeno (1),hamburgerhús (1),eperszósz (1),aszalt paradicsom (1),mákosguba (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),bab (1),chorizo (1),olaszrizling (1),grillkolbász (1),anyák napja (1),krém (1),muffinok (1),zöldbab (1),kelt tészta (1),medvehagyma (1),készülődés (1),sonkatekercs (1),áfonyalekvár (1),cheesecake brownie (1),penne (1),tavasz (1),képviselőfánk (1),juhtúró (1),rukkola (1),buli (1),péksütemény (1),koktél (1),sztrapacska (1),rum (1),alkohol (1),gyümölcslé (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),bográcsozás (1),töltött hús (1),töltött karaj (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),smarties (1),pizzafeltét (1),csokiskeksz (1),velence (1),töltelék (1),csokipasztilla (1),parmezán (1),munkaebéd (1),grillcsirke (1),csicseriborsó (1),bagett (1),kávé (1),hús (1),karaj (1),ehető ajándék (1),cookies (1),csokiszósz (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),ételfesték (1),tortazselé (1),zsemlemorzsa (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),vacsora (1),margarin (1),savanyúság (1),csokissüti (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),bevonat (1),kapcsolat (1),müzli (1),panír (1)