Krumplilángos fokhagymás tejföllel

Sokszor a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek a legkedveltebb ételeink. Ezzel szerintem sokan egyetértenek. Nálunk is nagy kedvenc a krumlilángos egy jó adag fokhagymás tejföllel. Ha nagyon cifrázni van kedvünk, akkor még egy kis saláta és jóféle bor (vagy inkább fröccs) is dukál mellé. Szuper vacsora és nem mellesleg kíváló vendégváró, buli kaja is. (Persze attól a fránya fokhagymától eltekintve. :D) 

Hozzávalók a krumplilángoshoz:

1 kg krumpli

1 tojás

1 csapott ek só

frissen őrölt bors

2 gerezd fokhagyma

kb. 40 dkg liszt

1 csokor snidling

Hozzávalók a mártáshoz:

1 nagy doboz tejföl

1 kk só, frissen őrölt bors

3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A krumplit héjában főzd meg, majd ha kihűlt pucold meg és törd át.

Add hozzá a tojást, a zúzott fokhagymát, a lisztet.

Ízesítsd sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel, majd gyúrd össze.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd pogácsa szaggatóval szaggasd ki.

Ha nem akarsz ennyit szöszmötölni vele, akkor gyúrj kisebb golyókat a tésztából, majd lapíts egy kicsit ki őket. (Én most idő spórolás céljából ezt a módszert választottam.) 

Végül hevíts olajat, majd süsd néhány percig a lepények mindkét oldalát aranybarnára.

A mártáshoz a tejfölt keverd össze a zúzott fokhagymával, majd ízesítsd sóval, borssal.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Húsvéti Pite

Kisebbik öcsém pont húsvét vasárnap született. Azóta is minden évben a nyuszizás, locsolkodás mellett, az ő szülinapját is ünnepeljük. Menü szempontjából nem könnyű a helyzet, mert ekkorra már mindenki tele van a sonkával, tojással és jobbnál jobb ünnepi sütikkel. Azért a mi családunkat kaja fronton nem kell félteni, szülinapi tortának mindig marad hely. Persze előtte azért eszünk valami "rendes" ételt is. Általában az alábbi húsvéti ihletésű sonkás, zöldséges pitét, egy kis salátával, savanyúsággal.

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt

1 mk só

12 dkg vaj

5 ek víz

őrölt bors

Hozzávalók a töltelékhez:

1 közepes hagyma

20 dkg sonka

pici olaj

1 tojás

15-20 dkg mexikói zöldségkeverék

1 közepes főtt krumpli

5-10 dkg sajt

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit mérd egy nagy tálba. A hideg vajat morzsold össze a liszttel, majd gyors mozdulatokkal dolgozd össze a sóval, borssal és a vízzel.

A tésztát csomagold folpackba, majd tedd be a hűtőbe minimum egy órára pihenni. 

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

A töltelékhez a mexikói alapot párold meg.

A sonkát és a hagymát vágd ízlés szerint apróra.

Egy pici olajon futtasd meg őket.

Ha kész a mexikói alap csöpögtesd le jó alaposan, nehogy eláztassa a tölteléket. Keverd össze a sonkával és a hagymával.

Reszeld hozzá a krumplit és a sajt nagy részét. 

Üsd bele a nyers tojást, majd dolgozd össze az egészet. 

Mivel a sonka sós, ezért nem feltétlenül szükséges pluszban ízesíteni a tölteléket.

A tésztát oszd el 2/3-ad 1/3-ad arányban és a nagyobb darabot lisztezett deszkán nyújtsd kör alakúra.

Béleld ki vele a pite formádat. 

Kanalazd rá a tölteléket.

Nyújtsd ki a másik lapot is, majd borítsd be vele a pitét. Reszeld rá a maradék sajtot és díszítsd tetszés szerint. (Néhány helyen mindenképp vágd ki, hogy ki tudjon szökni a gőz.) 

200 fokon süsd 35-40 percig. 

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

További húsvéti recepteket itt találsz:

Medvehagymás túróval töltött batyuk

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti epres muffin

Répatortás muffin

Boci szelet

Ünnepi kakaós kalács

Krémsajtos, medvehagymás kiflik

Töltött tojás

Húsvéti rugelach

Sonkás krumpli csónakok

Húsvéti sonkás rétes

Medvehagymás lepény

Sonkás-tormás ricottakrém

Tavaszi tojássaláta

Medvehagymás pogi

Mákos linzer

Túrós pogácsa

 

0 Tovább

Szalonnás pompos

Mióta Mr. Baba berobbant az életünkbe (és fenekestül felforgatta azt) a baráti összejöveteleink is kissé átalakultak. Már nem 8-kor kezdődik a buli, hanem - számunkra - 20 óra körül már véget is ér. :D Egyébként még így is szerencsénk van, mert nagyon aktív, érdeklődő, barátságos baba, imádja a pezsgést, így nem okoz gondot ha vendégségbe megyünk, vagy hozzánk jönnek látogatóba. Egyik vasárnap este Zsófi barátnőmék néztek be hozzánk egy kis beszélgetésre, borozgatásra. Persze mellé kellett valami fincsi borkorcsolya, így e mellett a jó kis téli fesztiválkaja mellett döntöttem. Nagy sikere volt, alig tudtam 1 szeletet megmenteni a fotó kedvéért. :D 

Hozzávalók:

50 dkg liszt 

4 közepes krumpli

1 csomag instant élesztő

2 dl langyos víz

1 kk cukor

1 csapott ek só

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

2 hagyma

10 dkg szalonna

10 dkg sajt

2 db erőspaprika

Elkészítés:

A krumplikat mosd meg és tedd fel főni.

A lisztet mérd ki egy nagy tálba, add hozzá az instant élesztőt, a cukrot és a sót.

Öntsd mellé a langyos vizet.

Ha kész a krumpli szűrd le, pucold meg, majd krumpinyomón törd át és add az előzőekhez.

Jó alaposan gyúrd össze a tésztát.

Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő.

Közben készítsd elő a feltétet: a hagymát pucold meg és szeleteld fel. 

A szalonnát vágd kockákra, a paprikát karikákra.

A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.

A sajtot reszeld le. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.

Kend a fokhagymás tejfölt az elősütött tészta tetejére, oszd el rajta  a hagymát, a szalonnát és a paprikát, szórd meg reszelt sajttal, majd süsd további 15 percig.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zöldborsó krémleves

2016-os sztori következik, ennek a levesnek ugyanis ilyen régi története van. :) 

Mikor kb. 1,5 évvel ezelőtt elmondtam a kollégáimnak, hogy Mr. Baba úton van, nagyon örült neki mindenki. (Egyébként el sem hiszem, hogy ennyi idő eltelt azóta.) Próbáltak kímélni és együtt izgultak velem. Persze mindenki a maga módján. Az egyik barátnőm például nagyon cukin egy befőttes üveggel a kezében jelent meg a reggeli "meetingen". Hirtelen nem is tudtam hova tenni a dolgot, de aztán kifejtette, hogy a szervezetemnek most nagyon sok vitaminra van szüksége, így nekiállt és készített nekem egy nagy adag borsó krémlevest. A hab a tortán a szintén házi készítésű sajtos kruton volt. :) Nagyon meghatódtam, aztán pedig jól beeédeltem a finom levesből.

A napokban jutott eszembe ez a sztori, így nem is kellett tovább gondolkodnom, máris tudtam, hogy mi kerül az asztalra. 
zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolajHozzávalók:

750 g zöldborsó

2 közepes krumpli

1,5 l víz

2 dl tejszín

2 leveskocka

1 csapott ek só

őrölt bors

1 citrom

1 csokor petrezselyem

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, majd vágd kockákra.

A borsóval és a petrezselyemmel együtt dobd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel. 

Morzsold hozzá a leveskockát, ízesítsd sóval borssal.

Főzd puhára a zöldségeket.

Ha kész, turmixold össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejszínt.

Forrald össze a levest.

Végül ízesítsd a citrom levével.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Tipp: Tálald sajtos krutonnal. Ehhez vágd kisebb darabokra a szikkadt pékárut. Locsold meg bőven olívaolajjal, sózd, borsozd és reszelj rá sajtot. Süsd 180 fokon kb. 10 percig.  

Egy kevés tejszínt és citromlevet is locsolhatsz díszítésként és ízesítésként a levesre. Sőt, petrezselyemmel is megszórhatod.

Ha uncsinak tartod a petrezselymet, mentát is adhatsz hozzá. Nagyon üde ízt ad neki, feldobja a levest.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

"Malacpofi" pogácsa

El sem hiszem, hogy vége a karácsonynak és újból egy egész évet kell várnunk az év legcsodálatosabb napjára. Az ünnepi időszaknak azonban még nincs vége, hiszen lassan készülhetünk a szilveszterre. Ennek örömére egy újévi vendégváró receptet hoztam. Persze itt főként a külcsíny a fontos, a pogácsa recept kivételesen másodlagos. Készíthetitek a már bevált, otthon megszokott kedvencet is, amit az alábbi útmutató szerint nyugodtan malackásra formálhattok. Azért elmondom, hogy a recept sem rossz, mi legalábbis imádjuk a krumplis pogácsát. Ami külön jó benne, hogy akár a megmaradt burgonya pürét, tört krumplit is fel tudjátok hozzá használni, így nem vész kárba semmi sem.

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Hozzávalók:

30 dkg áttört főtt krumpli

5 dkg vaj vagy zsír

50 dkg liszt

1  csapott ek só

1 kocka élesztő

1 dl tej

1 kk cukor

1 ek kefír

1 tojás a pogácsák lekenéséhez

szemes bors a malacka "szemeinek"

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Elkészítés:

A langyos tejbe keverd bele a cukrot, majd morzsolt bele az élesztőt.

Tedd félre, míg felfut.

Közben a liszthez add hozzá a sót, majd szintén morzsold össze az áttört krumplival.

Mehet hozzá a vaj is és a felfuttatott élesztő is.

Jó alaposan dolgozd össze az egészet, majd ha kell, lazítsd egy kevés kefírrel.

Meleg helyen, letakarva, keleszd addig, míg duplájára nem nő. (Kb 1 óra lesz.)

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Ha kész, szaggass a tésztából pogácsa szaggatóval kis köröket, majd a maradékból - pl. egy kupak segítségével - még kisebbeket, amit majd orrnak tudsz használni. Vágj apró háromszögeket fülnek, majd minden "testrészt" nyomkodj óvatosan a helyére.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tedd sütőpapíros tepsire a malackákat.

Kend meg felvert tojással, végül a bors szemeket is pakolgasd a megfelelő pozícióba. Ehhez jól jöhet egy szemöldök csipesz. :)

Süsd kb. 20 percet 180 fokon.

krumpli burgonya liszt vaj zsír élesztő tej cukor kefír só bors tojás pogácsa

Tipp: A vendégek figyelmét érdemes felhívni a bors szemecskékre, mert érhetik őket kellemetlen meglepetések. ;) Bár nálunk volt, aki kifejezetten szerette a fűszerességét.

Ha nem szeretitek annyira a krumplis pogácsát, nézzétek meg az alábbi recepteket. Ezekből is könnyedén elkészíthetitek a malackákat.

Túrós sajtos rúd

Mama sajtos pogácsája

Füstölt sajtos rudacska

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (162),tojás (119),liszt (108),cukor (105),vaj (73),tej (63),vendégvárók (48),tejföl (48),sütőpor (45),fincsi ebédek (44),karácsony (44),citrom (44),joghurt (44),hagyma (41),sajt (39),ráérős reggelik (38),advent (38),csokoládé (37),adventi naptár (36),kakaópor (36),habtejszín (36),paradicsom (35),túró (35),olaj (34),fahéj (33),tejszín (32),fokhagyma (31),rohanós vacsorák (31),eper (31),narancs (31),bazsalikom (27),gyors muffinok (26),barack (26),krumpli (26),porcukor (26),vaníliás cukor (24),csoki (24),leveles tészta (24),meggy (24),vanília (23),sonka (22),étcsokoládé (21),mascarpone (21),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),lekvár (18),(18),répa (17),élesztő (17),alma (16),ribizli (16),keksz (16),málna (15),leves (15),kakaó (14),snidling (14),saláta (14),fehércsoki (13),szeder (13),puding (13),pite (13),őszibarack (13),szegfűszeg (12),sárgabarack (12),krémsajt (12),petrezselyem (12),oregánó (12),paradicsomszósz (11),kolbász (11),gyümölcs (11),piskóta (11),kukorica (11),zöldfűszer (10),kókusz (10),bonbon (10),muffin (10),bors (10),csirkemell (10),paprika (10),étcsoki (10),spenót (9),brownie (9),majonéz (9),lilahagyma (9),gasztroajándék (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),tészta (9),banán (8),sütőtök (8),rétes (8),sajtkrém (8),póréhagyma (8),dekorcukor (8),méz (8),áfonya (8),krémleves (8),mustár (8),halloween (8),cseresznye (8),görög joghurt (8),zabpehely (8),mák (7),szilva (7),torta (7),kelttészta (7),medvehagyma (7),újhagyma (7),ánizs (6),baracklekvár (6),aszalt áfonya (6),kókuszreszelék (6),farsang (6),rugelach (6),fehércsokoládé (6),anyák napja (6),palacsinta (6),ricotta (6),tejcsokoládé (6),trüffel (6),chili (6),fánk (6),kaliforniai paprika (6),bor (6),likőr (6),olívabogyó (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),nutella (5),fehérbor (5),uborka (5),rizs (5),pogácsa (5),szalonna (5),pizza (5),réteslap (5),tök (5),gyorsvacsi (5),hidegtál (5),csirke (4),káposzta (4),menta (4),szódabikarbóna (4),cheesecake (4),gyümölcskenyér (4),kandírozott narancs (4),sajttorta (4),babapiskóta (4),szalámi (4),zöldség (4),cukkini (4),zselatinfix (4),kivi (4),barnacukor (4),eperlekvár (4),mandarin (4),burgonya (4),körte (4),mandula (4),kávé (4),mogyoró (4),borsó (4),erdei gyümölcs (4),valentin-nap (4),bacon (4),zabkeksz (4),befőzés (3),lekvárfőzés (3),chili paprika (3),kefír (3),tócsni (3),gofri (3),vöröshagyma (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),darált hús (3),ehető ajándék (3),fondant (3),citromfű (3),tortazselé (3),blogkóstoló (3),szezámmag (3),linzer (3),mártogatós (3),csiga (3),étkezési keményítő (3),tortilla (3),lepény (3),vanília aroma (3),víz (3),búzadara (3),cékla (3),levendula (3),mézeskalács (3),aszalt gyümölcs (3),besamel (3),csicseriborsó (3),pizzaszósz (3),fetasajt (3),görögjoghurt (3),kalács (3),pirospaprika (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),lasagne (3),mexikói (3),kávétejszín (3),aprósütemény (3),rum (3),torma (3),szilveszter (3),brokkoli (3),mazsola (3),virsli (3),gesztenye (3),margarin (2),magyarprovence (2),knorr (2),promóció (2),zselatin (2),mogyorókrém (2),nyaralás (2),dzsemfix (2),feta (2),müzli (2),gyümölcsrizs (2),levendulabirtok (2),fehér csokoládé (2),vodka (2),penne (2),aszalt szilva (2),pálinka (2),zserbó (2),darált keksz (2),zsír (2),cukormáz (2),alaplé (2),kuglóf (2),zöldborsó (2),ehető ajándékok (2),szerecsendió (2),piskótatekercs (2),sűrített tej (2),turmix (2),smoothie (2),bukta (2),amerikai palacsinta (2),keményítő (2),parmezán (2),majoranna (2),pompos (2),teljes kiőrlésű liszt (2),meggybefőtt (2),grillcsirke (2),pasztilla (2),ananász (2),Gyors muffinok (2),gyerekek (2),töltött tojás (2),cheesecake brownie (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),sütipecsét (2),olajbogyó (2),gyümölcskosárka (2),balzsamecet (2),linzertészta (2),juhtúró (2),salsa szósz (2),kókusztej (2),curry (2),aszalt paradicsom (2),lime (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),bab (2),mozarella (2),pesto (2),zsömle (2),Édességek (2),tejszínhab (2),oreo keksz (2),csokikrém (2),alkohol (2),hamburger (2),készülődés (2),gyors vacsorák (2),zsemlemorzsa (2),háztartásikeksz (1),fügelekvár (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),töltött krumpli (1),füge (1),gnocchi (1),bögrés (1),krumplilángos (1),bögrés sütemény (1),szilvalekvár (1),csokissüti (1),cookies (1),túrós batyu (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),smarties (1),sütésnélkül (1),szójaszósz (1),kínai (1),aranygaluska (1),túrós táska (1),kakaóscsiga (1),túró rudi (1),pirítós (1),karfiol (1),tejpite (1),cseresznye lekvár (1),baileys (1),reggeli (1),clafoutis (1),quesadilla (1),körözött (1),tejcsoki (1),churros (1),chorizo (1),vaníliarúd (1),szörp (1),bodzaszörp (1),puncs puding (1),vacsora (1),méteres kalács (1),narancslé (1),mézeskalácsfűszer (1),vanília puding (1),kevert (1),bodza (1),pillecukor (1),tejberizs (1),rumaroma (1),besamel mártás (1),húsleves alaplé (1),saj (1),mogyoróvaj (1),aszaltbarack (1),denevér (1),gorgonzola (1),kiszúró (1),aprósüti (1),pizzás csiga (1),szóda (1),vanília kivonat (1),főzőkrém (1),édesség (1),lila hagyma (1),narancslekvár (1),erőspaprika (1),citromlé (1),kruton (1),kenyér (1),gesztenye massza (1),daráltkeksz (1),raffaello (1),mézeskalács fűszer (1),aszaltgyümölcs (1),aszaltsárgabarack (1),ehetőajándék (1),író (1),vaníliás pudingpor (1),kávélikőr (1),töltelék (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),hús (1),karaj (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),graham liszt (1),barna cukor (1),csokiskeksz (1),blondie (1),töltött hús (1),monoszló (1),vörös áfonya (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),masni (1),moszonló (1),karalábé (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),mexikói alap (1),császármorzsa (1),buli (1),rántott tök (1),rántott (1),steak burgonya (1),péksütemény (1),SAD! (1),ősz (1),panírozás (1),panír (1),bagett (1),street food (1),zselé (1),hámozott paradicsom (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),sztrapacska (1),tavasz (1),ragu (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),köret (1),krém (1),kelt tészta (1),pulykamell (1),muffinok (1),VKF (1),túrókrém (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),paradicsomkonzerv (1),ciabatta (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),kapcsolat (1),tahini (1),ételfesték (1),szülinap (1),koriander (1),ballagás (1),bevonat (1),csokiszósz (1),Ráérős reggelik (1),eperszósz (1),bográcsozás (1),lecsó (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),olaszrizling (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),pizzafeltét (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),velence (1),mákosguba (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),képviselőfánk (1),kandírozott gyümölcs (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),aszalvány (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),nachos (1),avokádó (1),jalapeno (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),gyümölcslé (1),szaloncukor (1),koktél (1),rukkola (1),hawaii (1),zöldbab (1),aprósütemények (1),sonkatekercs (1),köménymag (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),meggylekvár (1),lilakáposzta (1),ecet (1),kacsacomb (1),áfonyalekvár (1),kacsa (1),töltött karaj (1),párolt lilakáposzta (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),penne (1),tárkony (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),kifli (1),dekoráció (1),salsa (1),olíva bogyó (1),szósz (1),gumicukor (1),jelmez (1),zeller (1)

Utolsó kommentek