Sütőtökös krumplipüré

Szeretem variálni a már megszokott köreteinket, így a rizs és a sült/petrezselymes krumpli mellett elég sokszor készítek valamilyen tartalmasabb salátát, kuszkuszt, kölest vagy például bulgurt. A krumplipürét is szeretem feldobni valamivel, például különböző sajtokkal, sajtkrémmel vagy éppen egy kevés karamellizált hagymával. A beköszöntő ősz alkalmából most épp sütőtökkel és rozmaringgal kombináltam.  Szerintem tökéletes köret a Márton-napi libasült mellé, de egy szimpla vasárnapi ebédet is feldobhatunk a segítségével.

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Hozzávalók:

1 kg krumpli

30 dkg sütőtök

2-3 kisebb rozmaring ág

2 gerezd fokhagyma

só, bors, szerecsendió

100 ml forró tej

100 g vaj

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Elkészítés:

A krumplit és a sütőtököt pucold meg, majd vágd őket kockákra.

A krumplit sós vízben tedd fel főni, a sütőtököt pedig szórd egy tepsibe. Add hozzá a zúzott fokhagymát és a rozmaring ágakat. Sózd, borsozd. Süsd lefedve kb. 20 percig, míg megpuhul, majd további 10 percig, hogy kicsit megpiruljanak a sütőtök kockák.

Ha megfőtt a krumpli szűrd le, majd tedd egy nagyobb tálba. Jöhet hozzá a sütőtök is. Törd össze az egészet, majd verd habosra a forró tejjel és a kockákra vágott vajjal. Ízesítsd sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval.

sütőtök krumpli köret krumplipüré fincsi ebédek fokhagyma rozmaring tej vaj

Tipp: Szerintem nem érdemes 30 dkg sütőtököt magában elkészíteni, ezért én nagyobb adagot szoktam sütni. A maradék jól jön például krémlevesbe (akár sütőtök krémlevesbe), tepsis zöldségekhez, vagy akár magában is. :)

Ha nincs kedved a sütéssel bajlódni egyszerűen főzd meg a tököt a krumplival együtt. Kb. egyforma a főzési idejük.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Medvehagymás töltött krumplik

Imádom ezt a különleges, kissé fokhagymás ízű finomságot, így igyekszem alaposan kihasználni a sajnos nem túl hosszú medvehagyma szezont. Jöhet sós nasiként, vendégváróként, valamilyen körözött jellegű, reggeli krémként, de például Nagymamám idén hatalmasat újított és egy isteni krémlevest készített belőle. Anya is remekelt, a csirke ragulevest turbózta fel medvehagymás gombócokkal. Én is maradtam a főétel vonalon és az alábbi töltött krumplit álmodtam meg. Tetemes mennyiségű medvehagymát használtam fel hozzá és azt kell hogy mondjam, nagyon nem tettem rosszul. :)

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Hozzávalók:

6 közepes szem krumpli

1 kisebb csokor medvehagyma

1 tubus sajtkrém 

3 ek tejföl

1+1 kk só, bors

+egyéb finomságok ízlés/hűtő tartalma szerint: pl. sonka, kukorica, répa, borsó, stb.

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Elkészítés:

A krumplikat jó alaposan sikáld meg és tedd fel sós vízben főni.

Közben a sajtkrémet keverd ki a tejföllel.

A medvehagymát vágd apróra és szórd a masszához.

Itt adhatsz hozzá még egyéb finomságokat is, pl. sonkát vagy plusz zöldségeket. Én most vékonyra szeletelt répát kevertem még bele.

Sózd, borsozd.

Ha megfőtt a krumpli szűrd le és hagyd kicsit kihűlni.

Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra és készíts elő egy kisebb tepsit. Locsolj az aljára egy kevés olajat, hogy ne tapadjanak le a burgonyák.

Vágd félbe őket, majd a közepükből kanalazz ki egy keveset.

A kikanalazott krumpli pépet add a medvehagymás sajtkrémhez, majd dolgozd össze az egészet.

Ültesd a félbevágott burgonyákat a tepsibe, majd mindegyikbe kanalazz jó nagy adagot a krémsajtos töltelékből.

Szórd rájuk reszelt sajtot, majd süsd lefedve, kb 20 percig, majd fedő nélkül további 15 percig, hogy kicsit megpiruljanak.

Tálald tejföllel és friss salátával. 

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Tavaszi brokkoli krémleves

Jó kis üde, tavaszi leves, ráadásul elkészíteni sem egy nagy szám. Olyannyira nem, hogy hétfőn dél, fél 1 körül még fogalmam sem volt, hogy mit fogok ebédelni, aztán a hűtőbe nézve megjött az ihlet. 1 órakor pedig már bőszen kanalaztam a fincsi ebédkémet. 

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek levesHozzávalók:

1 fej brokkoli

2 közepes krumpli

1 nagyobb hagyma

2 l húsleves alaplé

1 csapott ek só

10 szem bors

2 dl tejszín

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek levesElkészítés:

A brokkolit szedd rózsáira, majd jó alaposan mosd meg.

A krumplit és a hagymát pucold meg, majd vágd nagyobb darabokra.

Tedd a zöldségeket egy nagy lábosba és öntsd fel húsleves alaplével.

Sózd, borsozd, majd lefedve főzd, míg megpuhulnak a zöldségek.

Ha jó puha minden, pürésítsd össze botmixerrel.

Végül jöhet a tejszín. Öntsd bele egy kisebb tálba, majd adj hozzá 2-3 merőkanálnyi forró levest. Keverd össze, majd az egészet add a leveshez.

Forrald össze és már kész is.

Tálald ízlés szerint fokhagymás pirítóssal, krutonnal, reszelt sajttal.

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek leves

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Pompos házilag

Pár hete a budapesti Mangalica fesztiválon ebédeltünk. Nem tudom ki, hogy van a fesztiválos kajákkal, de nálunk a pompos elég menő ilyenkor, nem is nagyon gondolkodunk másban. Megkeressük a legszimpatikusabb standot, kiválasztjuk a feltéteket, aztán kiálljuk a 600 km-es sort és röpke 2 óra alatt már kezünkben is a fincsi pompos. Ebben a csípős, téli időben kb. 5 másodperc alatt hűl ki a kenyérlángosunk, így esélyünk nincs frissen sülve megkóstolni a finomságot. :D Nyilván a tömegnek, a lehetetlen ülőhely keresésnek is megvan a feelingje, de ha el szeretnénk kerülni valamilyen oknál fogva a fentieket, készítsünk házilag pompost!    

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Hozzávalók:

50 dkg liszt (nálam most teljes kiőrlésű)

4 közepes krumpli

2 dkg élesztő

2 dl langyos víz

1 kk cukor

1 csapott ek só

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

2 közepes lilahagyma

kis darab kolbász/szalonna

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Elkészítés:

Elsőként a krumplit pucold meg, vágd kockákra és tedd fel főni.

A szobahőmérsékletű élesztőt morzsold bele a cukros, langyos tejbe, majd meleg helyen hagyd felfutni.

A lisztet és a sót öntsd egy nagy tálba.

Ha kész a krumpli szűrd le, törd át és ezt is add a liszthez.

Öntsd bele a felfutott élesztőt is, majd jó alaposan gyúrd össze a tésztát. (Ha nagyon ragacsos lenne, adj hozzá még egy kevés lisztet.)

Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő a tészta.

Közben a hagymát, a kolbászt és a szalonnát vágd fel és futtasd meg egy kicsit egy serpenyőben. 

A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.

Kend a tejfölt az elősütött tészta tetejére, szórd meg a feltétekkel, majd süsd további 15 percig.

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Petrezselymes csirkesaláta

Így született újjá egy kevés maradék grillcsirke és egy adag petrezselymes krumpli. :D Gy. előző este még fanyalgott a már kissé elcsépelt, sima husi-krumpli kombón, másnap viszont "kétpofára" nyomta be az újragondolt verziót. Őszintén szólva nem számítottam arra, hogy ekkora sikere lesz, alig tudtam megmenteni egy kis tálnyi adagot a fotó kedvéért. Azt már nem is említem, hogy elképzelésem szerint, jópár napig ez a sali lett volna a munkahelyi ebédem. :D 

rohanós vacsorák krumpli grillcsirke csirke kukorica répa tejföl póréhagyma majonéz mustár bors petrezselyem hidegtál saláta

Hozzávalók:

maradék grillcsirke vagy 1 főtt csirkemell

2 db krumpli

2 db sárgarépa

kis darab póréhagyma (10-15 cm)

1 db kukorica konzerv

1 nagy pohár tejföl vagy joghurt

3 púpos ek majonéz

1 kk mustár

fél citrom leve

1 kk só

őrölt bors

1 csokor petrezselyem

rohanós vacsorák krumpli grillcsirke csirke kukorica répa tejföl póréhagyma majonéz mustár bors petrezselyem hidegtál saláta

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, vágd kockákra, majd sós vízben főzd puhára.

A póréhagymát karikázd fel, a főtt csirkét aprítsd össze.

A répát pucold meg, majd reszeld le.

Halmozd egy nagy tálba a lereszelt répát, a felaprított hagymát és a csirkét.

Jöhet hozzá a lecsöpögtetett kukorica is.

Ha közben megfőtt a krumpli, ezt is szűrd le és add a többihez.

Egy másik tálba keverd össze a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Ízesítsd sóval, borssal, a facsart citromlével és az apróra vágott petrezselyemmel. Ha

Öntsd nyakon a szósszal a csirkés-zöldséges egyveleget, majd jó alaposan keverd össze.

Tálalás előtt hűtsd be.

rohanós vacsorák krumpli grillcsirke csirke kukorica répa tejföl póréhagyma majonéz mustár bors petrezselyem hidegtál saláta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább
«
12345

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (129),tojás (90),liszt (71),cukor (69),vaj (53),tej (47),vendégvárók (40),tejföl (39),fincsi ebédek (38),hagyma (36),joghurt (35),paradicsom (35),sajt (33),citrom (32),sütőpor (32),ráérős reggelik (30),fahéj (30),túró (29),kakaópor (29),habtejszín (29),karácsony (27),csokoládé (27),rohanós vacsorák (27),bazsalikom (26),advent (25),olaj (25),fokhagyma (25),eper (25),adventi naptár (24),barack (24),meggy (22),vaníliás cukor (22),tejszín (22),leveles tészta (21),krumpli (21),sonka (21),narancs (21),gyors muffinok (20),porcukor (20),vanília (18),pohárkrémek (17),mascarpone (16),étcsokoládé (15),répa (15),ribizli (15),alma (14),dió (14),őszibarack (13),csoki (13),snidling (12),húsvét (12),málna (12),fehércsoki (12),leves (12),saláta (12),paradicsomszósz (11),kolbász (11),élesztő (11),krémsajt (11),szegfűszeg (11),oregánó (11),petrezselyem (11),pite (11),puding (11),gyümölcs (11),csirkemell (10),sárgabarack (10),lekvár (10),kukorica (10),szeder (10),tészta (9),zöldfűszer (9),piskóta (9),keksz (9),paprika (9),kakaó (9),majonéz (9),spenót (8),brownie (8),lilahagyma (8),halloween (8),bonbon (8),krémleves (8),(8),rozmaring (8),dekorcukor (8),rétes (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),muffin (7),görög joghurt (7),méz (7),mustár (7),cseresznye (6),kelttészta (6),szilva (6),póréhagyma (6),újhagyma (6),zabpehely (6),ánizs (6),kaliforniai paprika (6),olívaolaj (6),torta (6),kókusz (6),chili (6),pizza (5),medvehagyma (5),réteslap (5),uborka (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),palacsinta (5),fánk (5),ricotta (5),gyorsvacsi (5),olívabogyó (5),farsang (5),banán (5),tejcsokoládé (5),áfonya (5),étcsoki (5),tök (5),hidegtál (4),babapiskóta (4),kókuszreszelék (4),csirke (4),rizs (4),bors (4),körte (4),bacon (4),szalámi (4),fehércsokoládé (4),fehérbor (4),bor (4),cheesecake (4),cukkini (4),anyák napja (4),mák (4),menta (4),szalonna (4),sajttorta (4),kivi (4),zöldség (4),valentin-nap (4),lepény (3),blogkóstoló (3),mandarin (3),csiga (3),fondant (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),borsó (3),torma (3),brokkoli (3),pizzaszósz (3),mandula (3),mozzarella (3),Rohanós vacsorák (3),virsli (3),zselatinfix (3),tortilla (3),citromfű (3),zabkeksz (3),mexikói (3),tócsni (3),gofri (3),lasagne (3),vöröshagyma (3),baracklekvár (3),lekvárfőzés (3),káposzta (3),rugelach (3),besamel (3),gyümölcskenyér (3),levendula (3),kávé (3),befőzés (3),nutella (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),aszalt gyümölcs (3),linzertészta (2),parmezán (2),aszalt paradicsom (2),mogyoró (2),gyümölcskosárka (2),cékla (2),hamburger (2),pirospaprika (2),alaplé (2),szódabikarbóna (2),mozarella (2),feta sajt (2),eperlekvár (2),nyaralás (2),oreo keksz (2),meggybefőtt (2),penne (2),ananász (2),szezámmag (2),zselatin (2),grillcsirke (2),burgonya (2),búzadara (2),pesto (2),Édességek (2),szerecsendió (2),tortazselé (2),pizzagolyó (2),barnacukor (2),gesztenye (2),dzsemfix (2),csokikrém (2),aszalt áfonya (2),darált hús (2),tejszínhab (2),pálinka (2),mártogatós (2),bab (2),promóció (2),trüffel (2),füstölt sajt (2),Gyors muffinok (2),vanília aroma (2),sütipecsét (2),készülődés (2),kalács (2),mézeskalács (2),salsa szósz (2),csicseriborsó (2),knorr (2),fetasajt (2),töltött tojás (2),olajbogyó (2),pogácsa (2),tésztasaláta (2),cheesecake brownie (2),feta (2),gyerekek (2),levendulabirtok (2),curry (2),lime (2),majoranna (2),cukormáz (2),rum (2),pasztilla (2),juhtúró (2),magyarprovence (2),kókusztej (2),aprósütemény (2),alkohol (2),keményítő (2),étkezési keményítő (2),kefír (2),zeller (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),kifli (1),fehérrépa (1),karalábé (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),tárkony (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),fatörzs (1),hab (1),főétel (1),bejgli (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),desszert (1),franciasaláta (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),avokádó (1),zserbó (1),zeller (1),lila hagyma (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),darált keksz (1),piskótatekercs (1),füge (1),jégkrém (1),fagylalt (1),főzőkrém (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),barna cukor (1),fagyi (1),édesség (1),kínai (1),túró rudi (1),dekoráció (1),kiszúró (1),szójaszósz (1),vanília kivonat (1),blondie (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),monoszló (1),chilis bab (1),masni (1),moszonló (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),vajkrém (1),gyümölcsrizs (1),fehér csokoládé (1),barackpálinka (1),zödfűszer (1),mogyoróvaj (1),kakaóscsiga (1),teljes kiőrlésű liszt (1),gasztroajándék (1),pillecukor (1),gorgonzola (1),kevert (1),rumaroma (1),likőr (1),pompos (1),körözött (1),churros (1),linzer (1),sűrített tej (1),baileys (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),fügelekvár (1),bukta (1),denevér (1),lasagne tészta (1),saj (1),töltött krumpli (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),narancslé (1),turmix (1),karfiol (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),víz (1),csilipaprika (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),zselé (1),ketchup (1),street food (1),péksütemény (1),sztrapacska (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),tavasz (1),szilveszter (1),hamburgerhús (1),olaszrizling (1),zsemlemorzsa (1),ciabatta (1),ballagás (1),koriander (1),hawaii (1),szülinap (1),gyors vacsorák (1),Ráérős reggelik (1),mákosguba (1),eperszósz (1),író (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),pizzás csiga (1),áfonyalekvár (1),jalapeno (1),chorizo (1),nachos (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),csokiskeksz (1),quesadilla (1),smarties (1),vacsora (1),zsömle (1),reggeli (1),csokissüti (1),cookies (1),buli (1),rukkola (1),penne (1),karaj (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),hús (1),zöldbab (1),gyümölcslé (1),koktél (1),töltött hús (1),töltelék (1),képviselőfánk (1),ételfesték (1),margarin (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),lapocka (1),sertés (1),köret (1),kandírozott narancs (1),krumplipüré (1),ragu (1),sertéslapocka (1),ecet (1),lilakáposzta (1),kuglóf (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),salsa (1),gumicukor (1),szósz (1),tökfaragás (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),túrókrém (1),VKF (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),velence (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kapcsolat (1),bevonat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),bográcsozás (1),lecsó (1),ősz (1),steak burgonya (1),SAD! (1),pulykamell (1),aszalt szilva (1),rántott tök (1),rántott (1),bagett (1),csokipasztilla (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),panírozás (1),jelmez (1)

Utolsó kommentek