Reggeli zabpelyhes muffin

Már tudjátok rólam, hogy nagy muffin fan vagyok, úgyhogy szerintem a következő recept nem fog nagy meglepetést okozni. Egy egyszerűen, mérleg nélkül elkészíthető, bögrés édességet hoztam, ami szerintem egy joghurttal és pár szem friss gyümölccsel tökéletes reggeli lehet. A zabpehely és a teljes kiörlésű liszt miatt, akár egészségesnek is mondható, úgyhogy az új évben életmódot váltóknak is a figyelmébe ajánlom. Ebben az esetben persze a csokoládét hagyjátok el, vagy helyettesítsétek egy kevés gyümölccsel.

zabpehely cukor liszt tojás étcsokoládé banán sütőpor tej gyors muffinok ráérős reggelik

Hozzávalók:

10 dkg vaj

2 tojás

fél csésze barnacukor

2 kisebb banán

2 csésze zabpehely

1 csésze teljes kiörlésű liszt

1 csipet só

1 csomag sütőpor

50 g étcsokoládé

fél csésze tej

zabpehely cukor liszt tojás étcsokoládé banán sütőpor tej gyors muffinok ráérős reggelik

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádot.

A vajat keverd ki a cukorral, majd üsd hozzá a tojásokat is.

A banánt vágd apróra és add a vajas masszához.

A lisztet egy külön tálban forgasd össze a sütőporral, a pici sóval és a zabpehellyel, majd adagold a tésztához.

Lazítsd egy kevés tejjel.

A csokit vágd apróra, majd ezt is dolgozd a tésztába.

Adagold a masszát a muffin formákba, majd süsd 180 fokon kb. 20 percig.

zabpehely cukor liszt tojás étcsokoládé banán sütőpor tej gyors muffinok ráérős reggelik

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Mama Zserbója

Akik az elmúlt hetekben követték az oldalt, már megszokhatták, hogy az adventi naptáramban, nagyrészt nem a hagyományos karácsonyi receptek szerepeltek. Mára azonban egy igazi klasszik desszertet hoztam, ami szerintem a családok 90%-nak a karácsonyi asztalán megtalálható. Ráadásul ez a recept Nagymamám egy régi szakácskönyvéből származik.  Még a 70-es években kapta Nagypapámtól (nagyonromcsi :D). Persze az évek során kicsit átalakította, de az eredeti leírást is őrzi még. Nézzük is meg közelebbről ezt a süteményt! :)

Mindenki tudja, hogy a jó zserbót a csoki, dió, baracklekvár, na és persze a tészta megfelelő aránya teszi igazán kitűnővé. Itt szerintem tényleg nem érdemes kispórolni az alapanyagokat, mert a végén egy boltihoz hasonló, száraz süteményt kapunk. Persze ízlések és pofonok, de nálunk az omlós tésztához, kizárólag sárgabaracklekvár, étcsokoládémáz és teméntelen sok dió kerülhet.

Ami fontos még, hogy ezt a sütit nyugodtan készítsük el néhány nappal korábban, mert minél többet áll (nyilván bizonyos keretek között), annál puhább és komplettebb lesz a végeredmény. Megjegyzem, hogy népszerűsége nagy valószínűséggel az előbbiből is fakadhat. :)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt

30 dkg vaj

8 dkg cukor

3-4 ek 20%-os tejföl

2,5 dkg élesztő

3 tojássárgája

1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

60 dkg dió

20 dkg porcukor+vaníliás cukor

1 nagy üveg sárgabaracklekvár

2 tábla étcsokoládé+pici olaj

0,5 dl sütőrum (ízlés szerint több-kevesebb)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Elkészítés:

A tészta összegyúrásával kezdjük. Ehhez a lisztet szitáld egy nagy tálba, morzsold össze a vajjal.

Add hozzá a cukrot, majd mehet bele a tejöl is. A tejfölös részhez morzsold hozzá az élesztőt.

Végül mehet bele a tojássárgája és a csipet só is.

Gyúrd addig, míg könnyű tésztát nem kapsz.

Tiszta konyharuhával takard le, majd meleg helyen pihentesd fél órát.

A töltelékhez a rumot és a lekvárt egy lábosban melegítsd össze.

A diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot szintén keverd össze.

Bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Ezt követően jöhet a rétegezés!

A tésztát oszd el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsd jó vékonyra a lapokat.

Az első lapot tekerd fel a nyújtófádra, így könnyen át tudod helyezni a sütőpapíros tepsidre.

Kend meg jó alaposan lekvárral, majd szórd meg a diós töltelékkel. Folytasd míg az utolsó lap is felkerül a sütire.

A tetejét kend meg tejjel, majd egy villával szurkáld meg.

Süsd kb. 20-25 percig.

Ha kihűlt (2-3 óra kell neki), jöhet a csokimáz. Olvaszd fel vízgőz fölött a kockára tört étcsokit, egy löttyintésnyi olajjal. (Ez azért kell, hogy szép fényes legyen.)

Ha felolvadt, csurgasd a sütire és egy lapos késsel kend szét a bevonatot, hogy mindenhol érje.

Hűvös helyen hagyd állni minimum egy napot, majd fel is szeletelheted a süteményt.

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Jó hír, hogy akár szilveszterig is eláll.

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Karácsonyi hógolyó

A karácsony ízű hógolyó receptje szerintem pepecselés tekintetében átmenet a sütikiszúrós-sütipecsétes, időigényes, aprólékos kekszek és az "5 perc alatt összekeverem, majd adagolom is a sütőpapírra" kekszek között. Itt ugyanis tényleg gyorsan össze lehet állítani a tésztát, nem kell fél óráig gyúrni, mert akár a robotgép segítségét is igénybe lehet venni. Ezen felül nyújtani, szaggatni sem kell, de azért a formázgatás, porcukorba hempergetés sem 5 perces mutatvány.

advent adventi naptár karácsony édességek keksz mézeskalács fűszerkeverék kakaópor étcsokoládé narancs vaj porcukor

Hozzávalók:

100 g cukor

150 g vaj

100 g étcsokoládé

2 tojás

40 g kakaópor

400 g liszt

1 ek mézeskalács fűszerkeverék

1 csomag sütőpor

1 narancs

+porcukor a hempergetéshez

advent adventi naptár karácsony édességek keksz mézeskalács fűszerkeverék kakaópor étcsokoládé narancs vaj porcukor

Elkészítés:

A puha vajat dolgozd ösze a cukorral, majd üsd hozzá a tojásokat.

A csokoládét olvaszd fel, majd ezt is öntsd a keverékhez.

A lisztet szitáld össze a kakaóval, a sütőporral és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd adagold a masszához.

Reszeld bele a narancs héját és facsard hozzá a levét is.

Elég ragadós lesz a tészta, de ez nem gond.

Folpackba csomagolva tedd néhány órára a hűtőbe, ez alatt megszilárdul, és könnyen formázható lesz az állaga.

Készíts elő 1-2 sütőpapírral kibélelt tepsit és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Formázz kisebb dió nagyságú golyócskákat a lehűtött, megszilárdult tésztából, hempergesd meg porcukorban, majd sorakoztasd tepsire.

A tenyereddel nyomkodd kicsit le őket.

Vigyázz, hogy maradjon bőven hely a kekszek között, mert sütés közben megnőnek.

Süsd 12-15 percig a kekszeket.

advent adventi naptár karácsony édességek keksz mézeskalács fűszerkeverék kakaópor étcsokoládé narancs vaj porcukor

Ebből a mennyiségből nekem 3 tepsi hógolyócskám lett.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül az adventi naptáramba, illetve gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb ünnepi posztokról.

advent adventi naptár karácsony édességek keksz mézeskalács fűszerkeverék kakaópor étcsokoládé narancs vaj porcukor

4 Tovább

Chilis-tejcsokis ganache krémmel töltött bonbon

Nagyobbik öcsém egyik kedvenc édessége a tiramisu, éppen ezért Anya kb. minden szülinapjára, névnapjára ezt készíti. Most én is arra gondoltam, hogy meglepem egy tiramisu ízvilágú bonbonnal vagy trüffellel. A trüffelhez kellett volna mascarpone, nekem viszont semmi kedvem nem volt elmenni a boltba érte, a bonbonhoz meg nem jött az ihlet. (Azóta is izgatja a fantáziámat, hogy mégis hogyan lehetne ilyen ízvilágú bonbont készíteni, úgyhogy még nem adtam fel a harcot.) Előszedtem a másik Dani-favoritot, a chili paprikát, így készítettem egy kicsit csípős, de krémes, tejcsokis finomságot. 

Ha a családban vagy a baráti körben akad a Tesómhoz hasonló chili&csoki fan, nincs más dolgotok, mint elkészíteni ezt a bonbont, szépen becsomagolni, végül a karácsonyfa alá rejteni! :)

tejcsokoládé étcsokoládé csokipasztilla bonbon chili paprika habtejszín pasztilla csoki pasztilla édességek advent karácsony adventi naptár ehető ajándék

Hozzávalók:

100 g étcsokoládé (pasztilla vagy apróra tört csoki)

50 g tejcsokoládé (pasztilla vagy apróra tört csoki)

1 kisebb chili paprika

3 ek habtejszín

tejcsokoládé étcsokoládé csokipasztilla bonbon chili paprika habtejszín pasztilla csoki pasztilla édességek advent karácsony adventi naptár ehető ajándék

Elkészítés:

Elsőként az étcsokoládé 2/3-át olvaszd fel gőz fölött. A maradékot öntsd hozzá és jól keverd el, hogy az is elolvadjon. (Ez a temperálás proli módra. XD)

Csepegtess minden egyes bonbon forma aljába 1-1 kk olvasztott csokit és kend ki a forma oldalát is. Érdemes kicsit a pulthoz ütögetni, hogy mindenhova jusson a csokiból.

Tedd hűtőbe kb. 20 percre. Ennyi idő alatt megszilárdul a külső csokiburok és jöhet bele a töltelék.

A chili paprikát vágd karikákra, majd melegítsd össze a tejszínnel. Tördeld bele a csokit és olvaszd fel. Ezt is tedd hűtőbe egy jó fél órára, míg egy nem folyós, de nem is szilárdra dermedő krémet nem kapsz.

Adagolj a krémből kiskanállal pici adagokat a bonbon formákba, de úgy, hogy maradjon még egy kevés hely a tetején.

Tedd hűtőbe, míg - ha szükséges - újramelegíted az étcsokit. 

Ha folyós az étcsoki, csepegtess a bonbonos formákba egy keveset, ez fogja lezárni a tejcsokis-csilis réteget. Húzd le a felesleget egy spatulával, hogy szép sima legyen a bonbon alja.

Ha megszilárdult, már ki is pattinthatod a formából és meg is kóstolhatod. :)

tejcsokoládé étcsokoládé csokipasztilla bonbon chili paprika habtejszín pasztilla csoki pasztilla édességek advent karácsony adventi naptár ehető ajándék

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

További karácsonyi receptekért, ötletekért kattints az adventi naptáramra.

0 Tovább

Narancsos mascarpone krémes répatorta

Ez a torta ismét egy szülinapra készült. Jobban mondva "bulinapra", mert Barátnőm már évek óta így hívja a szülinapját, "Minek is számolnánk az éveket?" alapon. XD

Szerintem a répa torta szülinapra (bocsánat, bulinapra) nem túl általános, de ha visszaemlékszem Barátnőm tini kori partijaira, akkor szinte mindig répa tortán fújta el a gyertyákat. Náluk ettem én is először - lévén nem volt túl elterjedt akkoriban - és szerintem sokan a baráti társaságból. Mikor elgondolkodtam, hogy milyen tortát készítsek, rögtön ez a hagyomány jutott eszembe, így nem is volt kérdés, hogy a fő alapanyag a répa lesz. A narancs és a fűszerek pedig az őszies idő miatt már adták magukat. :)

édességek narancs mascarpone répa étcsokoládé görög joghurt fahéj szegfűszeg dekorcukor marcipán

Hozzávalók:

25 dkg répa

3 tojás

15 dkg cukor

1,2 dl olaj

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1-1 csapott kk fahéj, őrölt szegfűszeg

Hozzávalók a krémhez és a mázhoz:

15 dkg mascarpone

15 dkg görög joghurt

2 csapott ek porcukor (ízlés szerint több-kevesebb)

1 narancs

3 ek tej/tejszín

100 g étcsokoládé

dekorcukrok, marcipán, ételfesték a díszítéshez

édességek narancs mascarpone répa étcsokoládé görög joghurt fahéj szegfűszeg dekorcukor marcipán

Elkészítés:

Elsőként reszeld le a répát a reszelőd legkisebb lyukán.

Ezt követően a sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy közepes méretű tortaformát.

A tojásokat keverd habosra a cukorral, majd öntsd hozzá az olajat is.

A liszthez add hozzá a sütőport, a fahéjat, majd az egészet szitáld a tojásos keverékhez.

Végül keverd hozzá a répát, majd adagold a tepsibe

Süsd 180 fokon kb 30 percig. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy elkészült-e.

Közben a krémhez keverd össze a mascarpone-t, a görög joghurtot és az átszitált porcukrot.

A narancsot alaposan mosd meg, vágd ketté és az egyik felének reszeld bele a héját és facsard bele a levét. Jó alaposan dolgozd össze az egészet.

Ha kihűlt a torta, vágd ketté, majd töltsd meg a krémmel.

A csokit törd apróra és kezd el felolvasztani a tejjel/tejszínnel, a másik fél narancs levével és lereszelt héjával.

Kend meg vele a torta tetejét, majd díszítsd reszelt narancs héjjal, dekorcukorral, marcipánból formázott répácskákkal.

édességek narancs mascarpone répa étcsokoládé görög joghurt fahéj szegfűszeg dekorcukor marcipán

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább
«
12

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (73),tojás (37),karácsony (26),paradicsom (25),advent (24),vendégvárók (24),adventi naptár (23),fincsi ebédek (23),tejföl (21),hagyma (19),fahéj (18),citrom (18),tej (18),vaj (17),joghurt (17),sajt (17),ráérős reggelik (16),narancs (16),rohanós vacsorák (16),habtejszín (16),sonka (16),eper (15),tejszín (15),bazsalikom (15),kakaópor (14),meggy (14),cukor (14),krumpli (13),fokhagyma (13),répa (12),barack (12),leveles tészta (12),csokoládé (12),mascarpone (12),pohárkrémek (11),gyors muffinok (11),túró (11),liszt (11),málna (10),vaníliás cukor (10),ribizli (10),alma (10),csoki (9),saláta (9),étcsokoládé (9),porcukor (9),puding (9),kolbász (8),krémsajt (8),petrezselyem (8),gyümölcs (8),húsvét (8),csirkemell (8),snidling (8),pite (8),dekorcukor (8),rozmaring (7),paradicsomszósz (7),leves (7),majonéz (7),olaj (7),fehércsoki (7),sárgabarack (7),dió (7),szegfűszeg (7),vanília (6),paprika (6),méz (6),lilahagyma (6),szeder (6),zöldfűszer (6),rétes (6),kakaó (6),lekvár (6),bonbon (6),sütőtök (5),piskóta (5),kaliforniai paprika (5),brownie (5),őszibarack (5),tök (5),kukorica (5),tészta (5),csoki pasztilla (5),sajtkrém (5),chili (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),újhagyma (5),muffin (5),keksz (5),torta (5),görög joghurt (5),sajttorta (4),élesztő (4),halloween (4),bor (4),uborka (4),spenót (4),olívaolaj (4),pizza (4),fehérbor (4),menta (4),oregánó (4),fondant (3),lepény (3),mandula (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),póréhagyma (3),szalonna (3),cukkini (3),ricotta (3),farsang (3),hidegtál (3),tócsni (3),réteslap (3),csirke (3),nutella (3),szalámi (3),szilva (3),mexikói (3),mustár (3),tejcsokoládé (3),fánk (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),virsli (3),kivi (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),kókusz (3),sütőpor (3),étcsoki (3),mandarin (3),ánizs (3),aszalt gyümölcs (3),gyümölcskenyér (3),cheesecake (3),cseresznye (3),zöldség (3),mák (3),blogkóstoló (3),valentin-nap (3),olívabogyó (3),zabkeksz (3),citromfű (3),cukormáz (2),pogácsa (2),gesztenye (2),zabpehely (2),majoranna (2),kefír (2),brokkoli (2),gofri (2),baracklekvár (2),alaplé (2),zselatin (2),dzsemfix (2),babapiskóta (2),gyerekek (2),burgonya (2),sütipecsét (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),palacsinta (2),pasztilla (2),chili paprika (2),Gyors muffinok (2),töltött tojás (2),szerecsendió (2),bacon (2),pesto (2),oreo keksz (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),kalács (2),tortilla (2),mozarella (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),torma (2),mézeskalács (2),linzertészta (2),csiga (2),salsa szósz (2),trüffel (2),mártogatós (2),rugelach (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),borsó (2),lasagne (2),curry (2),káposzta (2),csokikrém (2),VKF (1),aszalvány (1),kakaós csiga (1),pálinka (1),pulykamell (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),sajtos roló (1),aszalt szilva (1),pizzás csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),aszalt áfonya (1),kacsa (1),szilveszter (1),kelttészta (1),kacsacomb (1),SAD! (1),citom (1),parmezán (1),mogyoró (1),grillcsirke (1),bagett (1),kávé (1),franciasaláta (1),kuszkusz (1),ehető ajándék (1),darált keksz (1),panír (1),étcsokokoládé (1),kandírozott gyümölcs (1),körte (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szaloncukor (1),panírozás (1),rántott (1),ősz (1),gesztenyemassza (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),aprósütemény (1),kifli (1),dekoráció (1),fatörzs (1),gumicukor (1),jelmez (1),író (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),zöldségkeverék (1),aprósütemények (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),szósz (1),salsa (1),barbérlevél (1),bejgli (1),meggylekvár (1),krémleves (1),majonézes burgonya (1),köménymag (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),desszert (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),hab (1),sütögetés (1),csokipasztilla (1),szódabikarbóna (1),főétel (1),tökfaragás (1),ebédmenü (1),töltelék (1),jalapeno (1),péksütemény (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),nachos (1),juhtúró (1),vendégváró (1),sztrapacska (1),borkóstoló (1),bab (1),balzsamecet (1),street food (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),reggeli (1),hamburger (1),quesadilla (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),chorizo (1),képviselő fánk (1),buli (1),rizs (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),cheesecake brownie (1),rum (1),medvehagyma (1),lime (1),tavasz (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),kelt tészta (1),krém (1),muffinok (1),alkohol (1),olaszrizling (1),aszalt paradicsom (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),müzli (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),pizzafeltét (1),bográcsozás (1),munkaebéd (1),lecsó (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),hús (1),velence (1),karaj (1),smarties (1),bevonat (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),mákosguba (1),vacsora (1),zsömle (1),cékla (1),eperszósz (1),ciabatta (1),csokissüti (1),ananász (1),ételfesték (1),cookies (1),margarin (1),hawaii (1),szülinap (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),csicseriborsó (1)