Krumplilángos fokhagymás tejföllel

Sokszor a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek a legkedveltebb ételeink. Ezzel szerintem sokan egyetértenek. Nálunk is nagy kedvenc a krumlilángos egy jó adag fokhagymás tejföllel. Ha nagyon cifrázni van kedvünk, akkor még egy kis saláta és jóféle bor (vagy inkább fröccs) is dukál mellé. Szuper vacsora és nem mellesleg kíváló vendégváró, buli kaja is. (Persze attól a fránya fokhagymától eltekintve. :D) 

Hozzávalók a krumplilángoshoz:

1 kg krumpli

1 tojás

1 csapott ek só

frissen őrölt bors

2 gerezd fokhagyma

kb. 40 dkg liszt

1 csokor snidling

Hozzávalók a mártáshoz:

1 nagy doboz tejföl

1 kk só, frissen őrölt bors

3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A krumplit héjában főzd meg, majd ha kihűlt pucold meg és törd át.

Add hozzá a tojást, a zúzott fokhagymát, a lisztet.

Ízesítsd sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel, majd gyúrd össze.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd pogácsa szaggatóval szaggasd ki.

Ha nem akarsz ennyit szöszmötölni vele, akkor gyúrj kisebb golyókat a tésztából, majd lapíts egy kicsit ki őket. (Én most idő spórolás céljából ezt a módszert választottam.) 

Végül hevíts olajat, majd süsd néhány percig a lepények mindkét oldalát aranybarnára.

A mártáshoz a tejfölt keverd össze a zúzott fokhagymával, majd ízesítsd sóval, borssal.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Húsvéti Pite

Kisebbik öcsém pont húsvét vasárnap született. Azóta is minden évben a nyuszizás, locsolkodás mellett, az ő szülinapját is ünnepeljük. Menü szempontjából nem könnyű a helyzet, mert ekkorra már mindenki tele van a sonkával, tojással és jobbnál jobb ünnepi sütikkel. Azért a mi családunkat kaja fronton nem kell félteni, szülinapi tortának mindig marad hely. Persze előtte azért eszünk valami "rendes" ételt is. Általában az alábbi húsvéti ihletésű sonkás, zöldséges pitét, egy kis salátával, savanyúsággal.

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt

1 mk só

12 dkg vaj

5 ek víz

őrölt bors

Hozzávalók a töltelékhez:

1 közepes hagyma

20 dkg sonka

pici olaj

1 tojás

15-20 dkg mexikói zöldségkeverék

1 közepes főtt krumpli

5-10 dkg sajt

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit mérd egy nagy tálba. A hideg vajat morzsold össze a liszttel, majd gyors mozdulatokkal dolgozd össze a sóval, borssal és a vízzel.

A tésztát csomagold folpackba, majd tedd be a hűtőbe minimum egy órára pihenni. 

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

A töltelékhez a mexikói alapot párold meg.

A sonkát és a hagymát vágd ízlés szerint apróra.

Egy pici olajon futtasd meg őket.

Ha kész a mexikói alap csöpögtesd le jó alaposan, nehogy eláztassa a tölteléket. Keverd össze a sonkával és a hagymával.

Reszeld hozzá a krumplit és a sajt nagy részét. 

Üsd bele a nyers tojást, majd dolgozd össze az egészet. 

Mivel a sonka sós, ezért nem feltétlenül szükséges pluszban ízesíteni a tölteléket.

A tésztát oszd el 2/3-ad 1/3-ad arányban és a nagyobb darabot lisztezett deszkán nyújtsd kör alakúra.

Béleld ki vele a pite formádat. 

Kanalazd rá a tölteléket.

Nyújtsd ki a másik lapot is, majd borítsd be vele a pitét. Reszeld rá a maradék sajtot és díszítsd tetszés szerint. (Néhány helyen mindenképp vágd ki, hogy ki tudjon szökni a gőz.) 

200 fokon süsd 35-40 percig. 

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

További húsvéti recepteket itt találsz:

Medvehagymás túróval töltött batyuk

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti epres muffin

Répatortás muffin

Boci szelet

Ünnepi kakaós kalács

Krémsajtos, medvehagymás kiflik

Töltött tojás

Húsvéti rugelach

Sonkás krumpli csónakok

Húsvéti sonkás rétes

Medvehagymás lepény

Sonkás-tormás ricottakrém

Tavaszi tojássaláta

Medvehagymás pogi

Mákos linzer

Túrós pogácsa

 

0 Tovább

Kávélikőr

Fogalmam sincs, hogy 28 évig, hogy tudtam kávé nélkül élni. Lehet a szervezetem tartalékolt erre az időszakra, mert az elmúlt pár hónapban jócskán behoztam a lemaradást Mr. Babának köszönhetően. Ráadásul azt kell, hogy mondjam, kezdem kifejezetten megszeretni az ízét, az illatáért pedig egyenesen rajongok. Hihetetlen, mert 1éve kb. ki lehetett volna kergetni vele a világból. Sőt, szinte idegesített, mikor Gy. munka után kávézással "húzta az időt". Ezzel ellentétben most alig várom, hogy délután belépjen az ajtón és végre az éltető nedűhöz jussak. :D Az új "szenvedélyem" ihlette az alábbi likőrt is. 

kávélikőr gasztroajándék likőr kávé cukor sűrített tej kávétejszín rum vendégvárók

Hozzávalók:

3 dl kávétejszín

5 dkg cukor

2 doboz sűrített tej

1 dl erős kávé

2 dl rum

kávélikőr gasztroajándék likőr kávé cukor sűrített tej kávétejszín rum vendégvárók

Elkészítés:

A tejszínt öntsd egy lábosba és forrald össze a cukorral.

Tedd bele a sűrített tejet, majd főzd még néhány percig.

Jöhet hozzá a kávé is, majd tedd félre kihűlni.

Végül keverd bele a rumot is, majd tedd hűtőbe. 

Tipp: Azonnal is fogyasztható, de jót tesz neki, ha pár napot a hűtőben pihen, míg összeérnek az ízek.

Gondoljunk a közelgő húsvétra, tuti bejön majd a locsolóknak ez a házi készítésű ital. :)

kávélikőr gasztroajándék likőr kávé cukor sűrített tej kávétejszín rum vendégvárókHa tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Szalonnás pompos

Mióta Mr. Baba berobbant az életünkbe (és fenekestül felforgatta azt) a baráti összejöveteleink is kissé átalakultak. Már nem 8-kor kezdődik a buli, hanem - számunkra - 20 óra körül már véget is ér. :D Egyébként még így is szerencsénk van, mert nagyon aktív, érdeklődő, barátságos baba, imádja a pezsgést, így nem okoz gondot ha vendégségbe megyünk, vagy hozzánk jönnek látogatóba. Egyik vasárnap este Zsófi barátnőmék néztek be hozzánk egy kis beszélgetésre, borozgatásra. Persze mellé kellett valami fincsi borkorcsolya, így e mellett a jó kis téli fesztiválkaja mellett döntöttem. Nagy sikere volt, alig tudtam 1 szeletet megmenteni a fotó kedvéért. :D 

Hozzávalók:

50 dkg liszt 

4 közepes krumpli

1 csomag instant élesztő

2 dl langyos víz

1 kk cukor

1 csapott ek só

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

2 hagyma

10 dkg szalonna

10 dkg sajt

2 db erőspaprika

Elkészítés:

A krumplikat mosd meg és tedd fel főni.

A lisztet mérd ki egy nagy tálba, add hozzá az instant élesztőt, a cukrot és a sót.

Öntsd mellé a langyos vizet.

Ha kész a krumpli szűrd le, pucold meg, majd krumpinyomón törd át és add az előzőekhez.

Jó alaposan gyúrd össze a tésztát.

Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő.

Közben készítsd elő a feltétet: a hagymát pucold meg és szeleteld fel. 

A szalonnát vágd kockákra, a paprikát karikákra.

A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.

A sajtot reszeld le. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.

Kend a fokhagymás tejfölt az elősütött tészta tetejére, oszd el rajta  a hagymát, a szalonnát és a paprikát, szórd meg reszelt sajttal, majd süsd további 15 percig.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zöldborsó krémleves

2016-os sztori következik, ennek a levesnek ugyanis ilyen régi története van. :) 

Mikor kb. 1,5 évvel ezelőtt elmondtam a kollégáimnak, hogy Mr. Baba úton van, nagyon örült neki mindenki. (Egyébként el sem hiszem, hogy ennyi idő eltelt azóta.) Próbáltak kímélni és együtt izgultak velem. Persze mindenki a maga módján. Az egyik barátnőm például nagyon cukin egy befőttes üveggel a kezében jelent meg a reggeli "meetingen". Hirtelen nem is tudtam hova tenni a dolgot, de aztán kifejtette, hogy a szervezetemnek most nagyon sok vitaminra van szüksége, így nekiállt és készített nekem egy nagy adag borsó krémlevest. A hab a tortán a szintén házi készítésű sajtos kruton volt. :) Nagyon meghatódtam, aztán pedig jól beeédeltem a finom levesből.

A napokban jutott eszembe ez a sztori, így nem is kellett tovább gondolkodnom, máris tudtam, hogy mi kerül az asztalra. 
zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolajHozzávalók:

750 g zöldborsó

2 közepes krumpli

1,5 l víz

2 dl tejszín

2 leveskocka

1 csapott ek só

őrölt bors

1 citrom

1 csokor petrezselyem

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, majd vágd kockákra.

A borsóval és a petrezselyemmel együtt dobd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel. 

Morzsold hozzá a leveskockát, ízesítsd sóval borssal.

Főzd puhára a zöldségeket.

Ha kész, turmixold össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejszínt.

Forrald össze a levest.

Végül ízesítsd a citrom levével.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Tipp: Tálald sajtos krutonnal. Ehhez vágd kisebb darabokra a szikkadt pékárut. Locsold meg bőven olívaolajjal, sózd, borsozd és reszelj rá sajtot. Süsd 180 fokon kb. 10 percig.  

Egy kevés tejszínt és citromlevet is locsolhatsz díszítésként és ízesítésként a levesre. Sőt, petrezselyemmel is megszórhatod.

Ha uncsinak tartod a petrezselymet, mentát is adhatsz hozzá. Nagyon üde ízt ad neki, feldobja a levest.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (161),tojás (118),liszt (107),cukor (104),vaj (73),tej (62),tejföl (48),vendégvárók (48),sütőpor (45),citrom (44),karácsony (44),joghurt (44),fincsi ebédek (44),hagyma (41),sajt (39),ráérős reggelik (38),advent (38),csokoládé (37),habtejszín (36),adventi naptár (36),kakaópor (36),paradicsom (35),túró (35),olaj (34),fahéj (32),narancs (31),eper (31),tejszín (31),fokhagyma (31),rohanós vacsorák (31),bazsalikom (27),krumpli (26),porcukor (26),barack (26),gyors muffinok (26),csoki (24),leveles tészta (24),meggy (24),vaníliás cukor (24),vanília (23),sonka (22),mascarpone (21),étcsokoládé (21),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),(18),élesztő (17),lekvár (17),répa (17),alma (16),ribizli (16),keksz (16),málna (15),leves (15),kakaó (14),saláta (14),snidling (14),fehércsoki (13),szeder (13),őszibarack (13),puding (13),pite (12),petrezselyem (12),oregánó (12),szegfűszeg (12),krémsajt (12),sárgabarack (12),kukorica (11),gyümölcs (11),kolbász (11),paradicsomszósz (11),piskóta (11),zöldfűszer (10),bonbon (10),étcsoki (10),kókusz (10),bors (10),muffin (10),csirkemell (10),paprika (10),spenót (9),olívaolaj (9),lilahagyma (9),majonéz (9),gasztroajándék (9),tészta (9),rozmaring (9),brownie (9),sütőtök (8),halloween (8),krémleves (8),görög joghurt (8),sajtkrém (8),banán (8),póréhagyma (8),zabpehely (8),méz (8),mustár (8),áfonya (8),dekorcukor (8),rétes (8),torta (7),újhagyma (7),kelttészta (7),szilva (7),mák (7),cseresznye (7),medvehagyma (7),anyák napja (6),rugelach (6),chili (6),bor (6),farsang (6),fánk (6),tejcsokoládé (6),kókuszreszelék (6),palacsinta (6),kaliforniai paprika (6),likőr (6),ricotta (6),trüffel (6),baracklekvár (6),aszalt áfonya (6),ánizs (6),fehércsokoládé (6),szalonna (5),nutella (5),uborka (5),réteslap (5),fehérbor (5),gyorsvacsi (5),pizza (5),rizs (5),hidegtál (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),tök (5),pogácsa (5),olívabogyó (5),mandula (4),borsó (4),bacon (4),mandarin (4),körte (4),kávé (4),kandírozott narancs (4),erdei gyümölcs (4),barnacukor (4),mogyoró (4),eperlekvár (4),burgonya (4),babapiskóta (4),zabkeksz (4),kivi (4),zselatinfix (4),sajttorta (4),cheesecake (4),szalámi (4),szódabikarbóna (4),cukkini (4),menta (4),csirke (4),valentin-nap (4),káposzta (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),virsli (3),Rohanós vacsorák (3),görögjoghurt (3),citromfű (3),tortazselé (3),tortilla (3),gofri (3),szilveszter (3),mozzarella (3),mazsola (3),rum (3),tócsni (3),kefír (3),levendula (3),darált hús (3),blogkóstoló (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),mézeskalács (3),vanília aroma (3),lepény (3),kalács (3),fondant (3),befőzés (3),vöröshagyma (3),mártogatós (3),aszalt gyümölcs (3),lekvárfőzés (3),búzadara (3),lasagne (3),besamel (3),gesztenye (3),víz (3),fetasajt (3),csiga (3),torma (3),brokkoli (3),pizzaszósz (3),pirospaprika (3),szezámmag (3),csicseriborsó (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),cékla (3),linzer (3),kávétejszín (3),mexikói (3),étkezési keményítő (3),aprósütemény (3),müzli (2),mozarella (2),margarin (2),parmezán (2),zsír (2),levendulabirtok (2),darált keksz (2),dzsemfix (2),penne (2),magyarprovence (2),nyaralás (2),Édességek (2),knorr (2),zserbó (2),keményítő (2),pasztilla (2),aszalt szilva (2),zselatin (2),kuglóf (2),meggybefőtt (2),ehető ajándékok (2),aszalt paradicsom (2),zöldborsó (2),tejszínhab (2),pompos (2),pesto (2),teljes kiőrlésű liszt (2),zsömle (2),smoothie (2),turmix (2),pálinka (2),pizzagolyó (2),sűrített tej (2),piskótatekercs (2),amerikai palacsinta (2),cukormáz (2),bukta (2),majoranna (2),feta sajt (2),szerecsendió (2),alaplé (2),grillcsirke (2),promóció (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),alkohol (2),feta (2),balzsamecet (2),salsa szósz (2),gyümölcsrizs (2),linzertészta (2),juhtúró (2),gyümölcskosárka (2),hamburger (2),oreo keksz (2),kókusztej (2),Gyors muffinok (2),készülődés (2),curry (2),fehér csokoládé (2),cheesecake brownie (2),csokikrém (2),olajbogyó (2),tésztasaláta (2),füstölt sajt (2),ananász (2),bab (2),gyors vacsorák (2),zsemlemorzsa (2),mogyorókrém (2),lime (2),töltött tojás (2),vodka (2),narancslekvár (1),tejcsoki (1),rumaroma (1),pillecukor (1),narancslé (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),denevér (1),vörös áfonya (1),karfiol (1),puncs puding (1),lila hagyma (1),gorgonzola (1),császármorzsa (1),kevert (1),vaníliarúd (1),rizskoch (1),raffaello (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),citromlé (1),avokádó (1),húsleves alaplé (1),bodza (1),tejberizs (1),zeller (1),karalábé (1),vanília puding (1),baileys (1),mézeskalács fűszer (1),pirítós (1),körözött (1),saj (1),kenyér (1),bodzaszörp (1),churros (1),gesztenye massza (1),fügelekvár (1),szörp (1),graham liszt (1),mexikói alap (1),blondie (1),szóda (1),vanília kivonat (1),barna cukor (1),édesség (1),háztartásikeksz (1),mézeskalácsfűszer (1),főzőkrém (1),aszaltbarack (1),vajkrém (1),zödfűszer (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),moszonló (1),chilis bab (1),masni (1),kávélikőr (1),monoszló (1),barackpálinka (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),kruton (1),vaníliás pudingpor (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),ehetőajándék (1),töltött krumpli (1),méteres kalács (1),túrós táska (1),kakaóscsiga (1),hidegtálak (1),lasagne tészta (1),szilvalekvár (1),bögrés sütemény (1),erőspaprika (1),füge (1),bögrés süti (1),mogyoróvaj (1),túró rudi (1),fagylalt (1),fagyi (1),jégkrém (1),aszaltgyümölcs (1),sütésnélkül (1),túrós batyu (1),aprósüti (1),kiszúró (1),aszaltsárgabarack (1),kínai (1),szójaszósz (1),bögrés (1),hawaii (1),olaszrizling (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),eperszósz (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),street food (1),zselé (1),tavasz (1),kelt tészta (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),Anyák Napja (1),grillkolbász (1),Ráérős reggelik (1),ciabatta (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),velence (1),pizzafeltét (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),koriander (1),ballagás (1),szülinap (1),ételfesték (1),tahini (1),bevonat (1),muffinok (1),krém (1),smarties (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),cookies (1),csokissüti (1),reggeli (1),vacsora (1),töltelék (1),hús (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),karaj (1),munkaebéd (1),quesadilla (1),chorizo (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),penne (1),sonkatekercs (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),koktél (1),nachos (1),jalapeno (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),rukkola (1),buli (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),kifli (1),dekoráció (1),jelmez (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),zeller (1),tárkony (1),gumicukor (1),szósz (1),almáspite (1),meggylekvár (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),salsa (1),olíva bogyó (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),fatörzs (1),zöldségkeverék (1),hab (1),bejgli (1),étcsokokoládé (1),gesztenyemassza (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),barbérlevél (1),kandírozott narancshéj (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),rántott (1),ősz (1),SAD! (1),VKF (1),pulykamell (1),panírozás (1),panír (1),lecsó (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),hámozott paradicsom (1),bagett (1),túrókrém (1),köret (1),kacsa (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),ragu (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),szaloncukor (1)

Utolsó kommentek