Narancsos csokilikőr házilag

A házi bailey's után a narancsos csokilikőr elkészítésével kísérleteztem. Kicsit változtattam az eredeti recepten, de nekem így volt szimpatikus az itóka sűrűsége. Amúgy nem értem, hogy miért vagyok ilyen mazochista, hiszen 9 hónapja nem ihatok, mégis ilyen finomságokkal sokkolom magam. :D Persze lehet, hogy tudat alatt ez is egyfajta terápia és így élem ki a rosé hosszúlépés utáni ácsingózásomat. :) Nah, de jöjjön a recept! 

likőr ehető ajándék vendégvárók cukor habtejszín narancs csokoládé rum kakaópor anyák napja gasztroajándék

Hozzávalók:

20 dkg cukor

4 ek jó minőségű kakaópor

1 nagy narancs lereszelt héja és leve

2 dl habtejszín

10 dkg étcsoki

3 dl rum

likőr ehető ajándék vendégvárók cukor habtejszín narancs csokoládé rum kakaópor anyák napja gasztroajándékElkészítés:

Készíts elő egy lábost, amibe öntsd bele a tejszínt. 

Add hozzá a cukrot, a kakaóport és a narancs lereszelt héját és a kifacsart levét.

Keverd össze jó alaposan, majd kezd el melegíteni.

Közben törd össze a csokit.

Ha felforrt a tejszínes keverék, szórd bele a csokit, majd kevergesd addig, míg teljesen elolvad benne.

Tedd félre kihűlni, és mikor már langyos keverd hozzá a rumot.

Végül szűrd le, hogy a narancshéj darabkák ne legyenek zavaróak. (Nekem esküszöm ez volt a leghosszabb része a folyamatnak. :D)

Töltsd cuki kis üvegekbe a likőrt, majd tedd hűtőbe felhasználásig.

likőr ehető ajándék vendégvárók cukor habtejszín narancs csokoládé rum kakaópor anyák napja gasztroajándék

Tipp: Gasztroajándéknak is szuper, akár a közelgő Anyák napjára. :)

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Medvehagymás töltött krumplik

Imádom ezt a különleges, kissé fokhagymás ízű finomságot, így igyekszem alaposan kihasználni a sajnos nem túl hosszú medvehagyma szezont. Jöhet sós nasiként, vendégváróként, valamilyen körözött jellegű, reggeli krémként, de például Nagymamám idén hatalmasat újított és egy isteni krémlevest készített belőle. Anya is remekelt, a csirke ragulevest turbózta fel medvehagymás gombócokkal. Én is maradtam a főétel vonalon és az alábbi töltött krumplit álmodtam meg. Tetemes mennyiségű medvehagymát használtam fel hozzá és azt kell hogy mondjam, nagyon nem tettem rosszul. :)

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Hozzávalók:

6 közepes szem krumpli

1 kisebb csokor medvehagyma

1 tubus sajtkrém 

3 ek tejföl

1+1 kk só, bors

+egyéb finomságok ízlés/hűtő tartalma szerint: pl. sonka, kukorica, répa, borsó, stb.

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Elkészítés:

A krumplikat jó alaposan sikáld meg és tedd fel sós vízben főni.

Közben a sajtkrémet keverd ki a tejföllel.

A medvehagymát vágd apróra és szórd a masszához.

Itt adhatsz hozzá még egyéb finomságokat is, pl. sonkát vagy plusz zöldségeket. Én most vékonyra szeletelt répát kevertem még bele.

Sózd, borsozd.

Ha megfőtt a krumpli szűrd le és hagyd kicsit kihűlni.

Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra és készíts elő egy kisebb tepsit. Locsolj az aljára egy kevés olajat, hogy ne tapadjanak le a burgonyák.

Vágd félbe őket, majd a közepükből kanalazz ki egy keveset.

A kikanalazott krumpli pépet add a medvehagymás sajtkrémhez, majd dolgozd össze az egészet.

Ültesd a félbevágott burgonyákat a tepsibe, majd mindegyikbe kanalazz jó nagy adagot a krémsajtos töltelékből.

Szórd rájuk reszelt sajtot, majd süsd lefedve, kb 20 percig, majd fedő nélkül további 15 percig, hogy kicsit megpiruljanak.

Tálald tejföllel és friss salátával. 

medvehagyma krumpli töltött krumpli fincsi ebédek sajt sajtkrém tejföl

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Kávés-meggyes pohárkrém

Ki szereti a kávét és a kávés sütiket? Én nem igazán vagyok oda egyik vonulatért sem, de az utóbbi időben, azért néha-néha muszáj meginnom 1-1 "lightosat". A helyzet ugyanis az, hogy a Kis Bébi annyira leszív, hogy kb. még vérnyomásom sincs. :D Minden esetre maga a kávé íz valószínűleg sose lesz a kedvencem, de azért azt elismerem, hogy sütiben elég jó tud lenni. A savanykás meggyel pedig még jobb. Próbáljátok ki.


habtejszín görög joghurt joghurt cukor porcukor meggy rumaroma pohárkrémek édességek babapiskóta kávé

Hozzávalók 6 főre:

2 dl habtejszín

200 g görög joghurt

4 ek porcukor 

1 adag nescafe vagy lighti főzös kávé

100 g babapiskóta

fél üveg meggybefőtt

1 kk rumaroma

1-2 ek cukor

habtejszín görög joghurt joghurt cukor porcukor meggy rumaroma pohárkrémek édességek babapiskóta kávé

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a kávét, hogy legyen ideje kicsit kihűlni. 

Ezt követően a meggyet főzd össze a rumaromával, illetve, ha nagyon savanyúnak találod, egy kis cukorral. Tedd ezt is félre kihűlni.

Verd fel a habtejszínt, szitáld hozzá a porcukrot és óvatosan forgasd bele a görög joghurtot is.

A babapiskótákat törd 3-4 darabba és egy pillanatra áztasd meg  minden oldalát a kávéban. 

Oszd el a poharak aljába.

Kanalazd a piskótára a habot, majd jöhet a meggyes réteg is. 

Végül tehetsz még néhány szem sima meggybefőttet is a krém tetejére. 

Tipp: Tálalás előtt hűtsd be.

habtejszín görög joghurt joghurt cukor porcukor meggy rumaroma pohárkrémek édességek babapiskóta kávé

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Tavaszi brokkoli krémleves

Jó kis üde, tavaszi leves, ráadásul elkészíteni sem egy nagy szám. Olyannyira nem, hogy hétfőn dél, fél 1 körül még fogalmam sem volt, hogy mit fogok ebédelni, aztán a hűtőbe nézve megjött az ihlet. 1 órakor pedig már bőszen kanalaztam a fincsi ebédkémet. 

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek levesHozzávalók:

1 fej brokkoli

2 közepes krumpli

1 nagyobb hagyma

2 l húsleves alaplé

1 csapott ek só

10 szem bors

2 dl tejszín

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek levesElkészítés:

A brokkolit szedd rózsáira, majd jó alaposan mosd meg.

A krumplit és a hagymát pucold meg, majd vágd nagyobb darabokra.

Tedd a zöldségeket egy nagy lábosba és öntsd fel húsleves alaplével.

Sózd, borsozd, majd lefedve főzd, míg megpuhulnak a zöldségek.

Ha jó puha minden, pürésítsd össze botmixerrel.

Végül jöhet a tejszín. Öntsd bele egy kisebb tálba, majd adj hozzá 2-3 merőkanálnyi forró levest. Keverd össze, majd az egészet add a leveshez.

Forrald össze és már kész is.

Tálald ízlés szerint fokhagymás pirítóssal, krutonnal, reszelt sajttal.

brokkoli krumpli hagyma tejszín fincsi ebédek leves

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Pompos házilag

Pár hete a budapesti Mangalica fesztiválon ebédeltünk. Nem tudom ki, hogy van a fesztiválos kajákkal, de nálunk a pompos elég menő ilyenkor, nem is nagyon gondolkodunk másban. Megkeressük a legszimpatikusabb standot, kiválasztjuk a feltéteket, aztán kiálljuk a 600 km-es sort és röpke 2 óra alatt már kezünkben is a fincsi pompos. Ebben a csípős, téli időben kb. 5 másodperc alatt hűl ki a kenyérlángosunk, így esélyünk nincs frissen sülve megkóstolni a finomságot. :D Nyilván a tömegnek, a lehetetlen ülőhely keresésnek is megvan a feelingje, de ha el szeretnénk kerülni valamilyen oknál fogva a fentieket, készítsünk házilag pompost!    

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Hozzávalók:

50 dkg liszt (nálam most teljes kiőrlésű)

4 közepes krumpli

2 dkg élesztő

2 dl langyos víz

1 kk cukor

1 csapott ek só

3 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

2 közepes lilahagyma

kis darab kolbász/szalonna

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Elkészítés:

Elsőként a krumplit pucold meg, vágd kockákra és tedd fel főni.

A szobahőmérsékletű élesztőt morzsold bele a cukros, langyos tejbe, majd meleg helyen hagyd felfutni.

A lisztet és a sót öntsd egy nagy tálba.

Ha kész a krumpli szűrd le, törd át és ezt is add a liszthez.

Öntsd bele a felfutott élesztőt is, majd jó alaposan gyúrd össze a tésztát. (Ha nagyon ragacsos lenne, adj hozzá még egy kevés lisztet.)

Meleg helyen, letakarva keleszd kb egy órát, míg duplájára nem nő a tészta.

Közben a hagymát, a kolbászt és a szalonnát vágd fel és futtasd meg egy kicsit egy serpenyőben. 

A fokhagymát pucold meg, majd törd a tejfölbe.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A megkelt tésztát egyengesd el egy nagy tepsibe, majd süsd elő 5-10 percet.

Kend a tejfölt az elősütött tészta tetejére, szórd meg a feltétekkel, majd süsd további 15 percig.

liszt élesztő krumpli fokhagyma tejföl szalonna kolbász lilahagyma pompos vendégvárók

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább
«
12345

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (108),tojás (71),liszt (52),cukor (52),vaj (42),tej (36),tejföl (34),vendégvárók (34),fincsi ebédek (33),joghurt (33),hagyma (30),paradicsom (30),sajt (29),citrom (28),kakaópor (27),ráérős reggelik (27),karácsony (26),habtejszín (26),eper (25),rohanós vacsorák (25),advent (24),adventi naptár (23),csokoládé (23),túró (23),sütőpor (21),fahéj (21),narancs (21),sonka (20),krumpli (20),fokhagyma (20),vaníliás cukor (20),tejszín (19),meggy (19),olaj (18),bazsalikom (18),leveles tészta (18),barack (18),gyors muffinok (17),pohárkrémek (16),porcukor (16),répa (15),ribizli (15),mascarpone (14),vanília (14),málna (12),étcsokoládé (12),saláta (12),húsvét (12),alma (11),kolbász (11),krémsajt (11),petrezselyem (11),csoki (11),leves (10),paradicsomszósz (10),sárgabarack (10),csirkemell (10),gyümölcs (10),fehércsoki (10),dió (10),paprika (9),snidling (9),majonéz (9),puding (9),élesztő (9),pite (9),kukorica (9),dekorcukor (8),kakaó (8),tészta (8),brownie (8),sajtkrém (8),lekvár (8),lilahagyma (8),piskóta (8),méz (7),krémleves (7),őszibarack (7),görög joghurt (7),szegfűszeg (7),keksz (7),rétes (7),mustár (7),rozmaring (7),szeder (7),kaliforniai paprika (6),kókusz (6),spenót (6),oregánó (6),újhagyma (6),zöldfűszer (6),bonbon (6),póréhagyma (6),torta (6),(5),muffin (5),medvehagyma (5),uborka (5),chili (5),zabpehely (5),tök (5),marcipán (5),tejcsokoládé (5),gyorsvacsi (5),fánk (5),banán (5),csoki pasztilla (5),áfonya (5),sütőtök (5),cseresznye (5),farsang (5),kelttészta (5),ricotta (4),hidegtál (4),csirke (4),réteslap (4),bor (4),menta (4),olívaolaj (4),cheesecake (4),kivi (4),fehérbor (4),olívabogyó (4),palacsinta (4),babapiskóta (4),pizza (4),sajttorta (4),valentin-nap (4),szalonna (4),étcsoki (4),kókuszreszelék (4),anyák napja (4),halloween (4),zöldség (4),cukkini (4),mézeskalács fűszerkeverék (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),fehércsokoládé (3),szilva (3),vöröshagyma (3),lasagne (3),borsó (3),ánizs (3),mák (3),gofri (3),Rohanós vacsorák (3),fondant (3),mandula (3),mozzarella (3),tócsni (3),zabkeksz (3),bacon (3),torma (3),befőzés (3),szalámi (3),brokkoli (3),blogkóstoló (3),lekvárfőzés (3),citromfű (3),mexikói (3),aszalt gyümölcs (3),nutella (3),lepény (3),csiga (3),tortilla (3),mandarin (3),gyümölcskenyér (3),virsli (3),rizs (3),rugelach (3),pizzaszósz (3),káposzta (3),olajbogyó (2),ananász (2),zselatinfix (2),darált hús (2),oreo keksz (2),cékla (2),zselatin (2),aprósütemény (2),salsa szósz (2),alaplé (2),feta sajt (2),baracklekvár (2),szódabikarbóna (2),pesto (2),Édességek (2),hamburger (2),mogyoró (2),búzadara (2),cukormáz (2),csicseriborsó (2),bors (2),penne (2),grillcsirke (2),mézeskalács (2),pasztilla (2),linzertészta (2),parmezán (2),tejszínhab (2),füstölt sajt (2),besamel (2),pizzagolyó (2),kávé (2),mozarella (2),promóció (2),levendula (2),nyaralás (2),curry (2),gesztenye (2),Gyors muffinok (2),mártogatós (2),magyarprovence (2),lime (2),csokikrém (2),töltött tojás (2),gyümölcskosárka (2),dzsemfix (2),levendulabirtok (2),alkohol (2),kalács (2),knorr (2),cheesecake brownie (2),szerecsendió (2),bab (2),tésztasaláta (2),fetasajt (2),kefír (2),eperlekvár (2),aszalt áfonya (2),pogácsa (2),gyerekek (2),trüffel (2),sütipecsét (2),majoranna (2),kókusztej (2),burgonya (2),rum (2),majonézes burgonya (1),fatörzs (1),hab (1),zöldségkeverék (1),bejgli (1),franciasaláta (1),gesztenyemassza (1),sós aprósütemények (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),mákos guba (1),szósz (1),salsa (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),aszalvány (1),karácsonyi ebéd (1),író (1),tárkony (1),zeller (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),kandírozott gyümölcs (1),linzer (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),kínai (1),szójaszósz (1),fagyi (1),daráltkeksz (1),töltött krumpli (1),lasagne tészta (1),besamel mártás (1),karfiol (1),aranygaluska (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),fagylalt (1),jégkrém (1),moszonló (1),monoszló (1),masni (1),chilis bab (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),barna cukor (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),étkezési keményítő (1),blondie (1),narancslé (1),turmix (1),fehérrépa (1),sárgarépa (1),zeller (1),karalábé (1),churros (1),víz (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),darált keksz (1),szaloncukor (1),kandírozott narancs (1),szezámmag (1),avokádó (1),pirospaprika (1),körözött (1),rumaroma (1),pillecukor (1),kevert (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),görögjoghurt (1),teljes kiőrlésű liszt (1),barnacukor (1),baileys (1),sűrített tej (1),pompos (1),likőr (1),gasztroajándék (1),étcsokokoládé (1),körte (1),csokissüti (1),hamburgerhús (1),cookies (1),smarties (1),olaszrizling (1),ketchup (1),street food (1),balzsamecet (1),zsömle (1),Anyák Napja (1),zselé (1),vacsora (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),habfixáló (1),munkaebéd (1),hús (1),töltelék (1),eperszósz (1),karaj (1),mákosguba (1),grillkolbász (1),péksütemény (1),áfonyalekvár (1),rukkola (1),buli (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),koktél (1),gyümölcslé (1),zöldbab (1),penne (1),képviselőfánk (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),készülődés (1),nachos (1),sztrapacska (1),quesadilla (1),reggeli (1),juhtúró (1),aszalt paradicsom (1),chorizo (1),tavasz (1),krém (1),muffinok (1),jalapeno (1),kelt tészta (1),tortazselé (1),ballagás (1),pálinka (1),aszalt szilva (1),VKF (1),ragu (1),sertéslapocka (1),pulykamell (1),SAD! (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),ősz (1),sertés (1),lapocka (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),panír (1),szilveszter (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),kuszkusz (1),kapcsolat (1),bevonat (1),szülinap (1),koriander (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csilipaprika (1),lecsó (1),csokipasztilla (1),pizzás csiga (1),bagett (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),csokiszósz (1),pizzafeltét (1),velence (1),grillezés (1),almáspite (1)