Barackos kevert pite

Nem tudom, hogy mennyire vagytok képben a mostani hozzátáplálási ajánlás terén. A lényeg, hogy a főszabály szerint anyatejes babáknál 6 hónapos korban kell kezdeni a kóstoltatást. Anyukám megőrizte az annó rólam írt füzeteit, mely szerint én már 6 hetesen őszibarackot cuppogtam nagy lelkesen. Ebből is látszik, hogy milyen sokat változott a protokoll ennyi év alatt. Hát Mr. Baba nem olvasta az új ajánlást, így már most nagyon érdeklődő a különböző gyümölcsök iránt. Valószínű persze azért is, mert sokat sütünk, főzünk együtt és ilyenkor mindig megszagoltatom vele az alapanyagokat. Persze minden alkalommal egyre követelőzőbb és szó szerint kuncsorog az őszibarackért. Nagyon kis cuki ilyenkor. Mondjuk akkor már kevésbé mikor tépi ki a kanalat a kezemből, hogy adjak neki is egy keveset. :D 

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Hozzávalók:

2 tojás

250 g tejföl

1 dl olaj

6 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

8 púpos ek liszt

fél csomag sütőpor

5 db őszibarack

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kisebb pite formát. (Nekem szilikonos van, így nem kell kibélelnem sütőpapírral vagy kivajaznom, kiliszteznem.)

A barackokat mosd meg, magozd ki és szeleteld cikkelyekre.

A tojásokat törd fel és keverd ki a cukorral, vaníliás cukorral.

Add hozzá az olajat és a tejfölt is.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, majd szitáld a cukros keverékhez.

Öntsd a masszát a pite formába, majd szépen rakd ki a tetejét a gyümölcsökkel.

Süsd kb. 20 percig. 

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Almás pite

Mit szóltok ehhez a hőséghez? Mi a meleg elől 2 hete lemenekültünk Velencére a nyaralóba. Első héten sokat programoztunk, nyaraltunk, mert a Férj végre szabin volt. Nagyon szupi napok voltak. Múlt héten pedig sétágattunk a környéken és a telken, mert Gy. már sajna dolgozott és Velencéről járt fel Budapestre. A hidegfront miatt mondjuk nem volt sok értelme az ingázásnak. :( El is vagyok keseredve, hogy most meg itthon vagyunk a lakótelepen és csak ácsingózunk a hűvös szőlőlugasért és a felfújható medencéért, a Velencei-tóért. De azért kicsit vígasztal, hogy jó sok fincsi gyümölcsöt hoztunk fel és 1-1 sütiért azért csak-csak bekapcsolom a meleg ellenére azt a fránya sütőt. Például ezért az almásért, hiszen tetemes mennyiségű nyári almát sikerült szednünk az elmúlt napokban. :) A süti sütés mindig hangulatjavító intézkedés, úgyhogy neki is állok. :D 

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg hideg vaj

30 dkg liszt

1 csapott ek cukor

1 csipet só

0,5-1 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

1 kg alma

1 kk fahéj

2 ek kristálycukor

fél citrom leve

2 ek étkezési keményítő

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel. 

Óvatosan, kicsinyenként önts hozzá egy kevés vizet, közbe gyúrd össze az egészet, míg egynemű tésztát nem kapsz.

Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd össze.

Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.

A töltelékhez az almát pucold meg, majd vágd kisebb kockákra. Szórd egy fazékba, majd add hozzá a cukrot és a fahéjat. Csavard rá a citrom levét is.

Lefedve párold 5-10 percig, míg a gyümölcs megpuhul, de a roppanósságát azért még nem veszíti el teljesen. Keverd bele az étkezési keményítőt is.

Fedő nélkül főzd még néhány percig.

Tedd félre, hogy kicsit kihűljön.

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

A tésztát oszd ketté, majd nyújts ki egy akkora körlapot, hogy ha beleegyengeted a pite sütődbe kicsit túllogjon a szélén. Egyengesd bele a kihűlt tölteléket.

Nyújtsd ki a másik körlapot is, majd tedd a gyümölcsös töltelék tetejére. Vágj bele néhány rést, hogy a gőz ki tudjon szökni.

Nyomkodd össze a széleknél, majd a felesleget vágd le. Ebből készíthetsz díszítést a pitédre.

Süsd 220 fokon 20 percet, majd mérsékeld a hőfokot 170 fokra és süsd további 40 percig.

Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Cseresznyés pite

Anyukám szülinapjára készítettem az alábbi pitét. Tudom, hogy nem illik a nők koráról beszélni (mi is évek óta a 16. szülinapunkat ünnepeljük), de sajnos ezzel a pitével, most Anyát lebuktattam. :D Egyébként azért is különleges ez a nap, mert Mr. Baba először ment látogatóba Anyukámékhoz és nagyon szépen végigaludta az ünnepi vacsorát. Azt is megvárta, hogy felvágjuk a pitét, majd utána jól "elbeszélgetett" a kis baba nyelvén a családdal. Szóval nagyon rendes gyerek, egy szavam nem lehet! :D  

pite édességek vaj liszt cukor cseresznye fahéj étkezési keményítő

Hozzávalók:

20 dkg hideg vaj

30 dkg liszt

1 csapott ek cukor

1 csipet só

0,5-1 dl víz

kb. fél kg kimagozott cseresznye

1-2 ek cukor ízlés és a cseresznye édessége szerint

1 kk fahéj

2 ek étkezési keményítő

pite édességek vaj liszt cukor cseresznye fahéj étkezési keményítő

Elkészítés:

Elsőként gyúrd össze a tésztát. Ehhez a lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel. 

Adagold hozzá a vizet, majd gyúrd addik, míg egynemű tésztát nem kapsz.

Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd teljesen össze.

Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.

A megmosott, kimagozott cseresznyét tedd egy kisebb lábosba és szórd meg cukorral és fahéjjal.

Főzd egy kis ideig fedő alatt, majd keverd bele a keményítőt. Tedd félre kihűlni.

pite édességek vaj liszt cukor cseresznye fahéj étkezési keményítő

A tésztát oszd el 2/3-ad 1/3-ad arányba. A nagyobb részéből nyújts ki egy akkora körlapot, amely ha beleegyengeted a tésztát a pite formába kicsit túllóg a szélén.

Szépen egyengesd bele.

Nyújtsd ki a másik adag tésztát is, majd vágd kb. 1-2 cm széles csíkokra.

Öntsd a kihűlt cseresznyés töteléket a tésztával kibélelt formába, majd szépen fűzd össze a tésztacsíkokat a pite tetején. Az alsó és felső tésztaréteg széleit óvatosan nyomkodd össze, a felesleget vágd le. (Ebből készíthetsz plusz díszítést a pite tetejére.) 

Süsd 220 fokon 20 percet, majd mérsékeld a hőfokot 170 fokra és süsd további 40 percig.

Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.

pite édességek vaj liszt cukor cseresznye fahéj étkezési keményítő

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Anya féle almás pite

Anyánál alap, hogy sosem sikerül semmilyen étele, süteménye ugyanúgy, mint előzőleg. Már szállóige, mikor valami igazán nagyon finomat főz, hogy "véletlenül se írd fel" és "legközelebb semmiképp se így csináld". Ez a süti aztán tényleg alakváltó, van, hogy kerül egy kevés vanília puding az aljára vagy Anya megbolondítja néhány evőkanál lekvárral.  A próbálkozásai 90%-ban sikerrel szoktak zárulni, de előfordult már olyan is, hogy iszonyú "levecses" volt az alma és kb. kanalazni kellett a tepsiből a süteményt. Ezen okulva következő alkalommal annyira kifacsarta, hogy almát már csak mutatóban lehetett találni benne. :D

Egyébként mi imádjuk, bármilyen verzióba is alkossa meg Anya, úgyhogy bátran ajánlom Mindenkinek, mert igazi őszi, vasárnapi sütemény. 

édességek pite alma almáspite vaj cukor tejföl lekvár dióHozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt

12 dkg vaj

2 ek cukor

1 tojás

1 ek tejföl

1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

1 marék darált dió

1 kg alma

2 csapott ek keményítő

1 felvert tojás vagy 2-3 ek baracklekvár a süti lekenéséhez

édességek pite alma almáspite vaj cukor tejföl lekvár dió

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal dolgozd össze. (Kb. 10 percig kell gyúrni, míg megfelelő állaga lesz a tésztának.)

Hideg helyen pihentesd, míg a tölteléket összeállítod.

Az almákat pucold meg, reszeld le, majd szórd meg egy kevés fahéjjal és a keményítővel. Ha nem találod elég édesnek adj hozzá 1-2 ek cukrot. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A tészta felét nyújtsd ki lisztezett deszkán kb. 20x30-as méretűre. Egyengesd tepsibe.

Szórd meg a darált dió felével, majd jöhet rá az alma töltelék. (Ha nagyon sok levet eresztene az alma, kissé csavard ki.)

Hintsd meg a tetejét is a maradék dióval. Ez is segít felszívni a felesleges nedvességet.

Nyújtsd ki a tészta másik felét és szépen helyezd rá a töltelékre.

Kend meg felvert tojással vagy barack lekvárral és szurkáld meg itt-ott villával.

Süsd kb. 30-40 percet.

édességek pite alma almáspite vaj cukor tejföl lekvár dió

Tipp: Ha nincs elég alma otthon reszelhetsz bele például körtét is, de a képen látható sütibe néhány szem apróra vágott szilva is belekerült.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

2 Tovább

Őszibarackos rácsos pite

Nézem a különböző süti sütős műsorokat a tv-be és ott is, illetve a valóságban is azt tapasztaltam eddig, hogy elég nehéz olyan pitét, rétest sütni, aminek nem ázik el alul a tésztája. Szerencsére mostanra már nekem is sikerült kikísérleteznem a tuti receptet és azt a sütési hőfokot, ami garantálja, hogy jól sikerüljön a süti és a töltelék bármilyen levecses is, ne áztassa át. A technika tehát már megvan, a következő projekt, hogy szép is legyen a rácsozás, ne ilyen össze-vissza csálé. Mentségemre szóljon, hogy este 10 körül készítettem és már nem is volt túl sok türelmem a díszítéshez. Nah, de majd legközelebb! :)

pite édességek őszibarack barack vaníliás cukor mentaHozzávalók 6 mini pitéhez (vagy 1 nagyhoz):

20 dkg hideg vaj

30 dkg liszt

1 csapott ek cukor

1 csipet só

0,5-1 dl víz

6 szem közepes őszibarack

2 csomag vaníliás cukor

6 csapott ek zabpehely

pite édességek őszibarack barack vaníliás cukor menta

Elkészítés:

Elsőként gyúrd össze a tésztát. Ehhez a lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel. 

Adagold hozzá a vizet, majd gyúrd addik, míg egynemű tésztát nem kapsz.

Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd teljesen össze.

Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.

A megmosott barackokat hámozd meg, vágd apróbb darabokra és keverd össze a vaníliás cukorral.

pite édességek őszibarack barack vaníliás cukor menta

A tésztát oszd el 2/3-ad 1/3-ad arányba. A nagyobb részéből nyújts ki 6 akkora körlapot, hogy ha beleegyengeted a tésztát a pite sütőidbe kicsit túllogjanak a szélein.

Szórj mindegyik formába 1-1 ek zabpelyhet.

Nyújtsd ki a másik adag tésztát is, majd vágd kb. 1 cm széles csíkokra.

Oszd el a barackos tölteléket a formákba, majd szépen fűzd össze a tésztacsíkokat a piték tetején. Az alsó és felső tésztaréteg széleit óvatosan nyomkodd össze, a felesleget vágd le.

Süsd 200 fokon 20 percet, majd mérsékeld a hőfokot 170 fokra és süsd további 30 percig.

Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.

pite édességek őszibarack barack vaníliás cukor menta

Tipp: Ha nincs pici sütőformád, nyugodtan használj egy nagyot. Ebben az esetben a tésztát válaszd ketté, majd az egyiket nyújtsd kör alakúra. Egyengesd el a formába, majd jöhet rá a zabpehely és töltelék. A maradék tésztából készítsd el a rácsozást.

Díszítsd egy kevés menta levéllel és tálalhatsz mellé egy gombóc vanília fagyit is.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (129),tojás (90),liszt (71),cukor (69),vaj (53),tej (47),vendégvárók (40),tejföl (39),fincsi ebédek (38),hagyma (36),joghurt (35),paradicsom (35),sajt (33),citrom (32),sütőpor (32),ráérős reggelik (30),fahéj (30),túró (29),kakaópor (29),habtejszín (29),karácsony (27),csokoládé (27),rohanós vacsorák (27),bazsalikom (26),advent (25),olaj (25),fokhagyma (25),eper (25),adventi naptár (24),barack (24),meggy (22),vaníliás cukor (22),tejszín (22),leveles tészta (21),krumpli (21),sonka (21),narancs (21),gyors muffinok (20),porcukor (20),vanília (18),pohárkrémek (17),mascarpone (16),étcsokoládé (15),répa (15),ribizli (15),alma (14),dió (14),őszibarack (13),csoki (13),snidling (12),húsvét (12),málna (12),fehércsoki (12),leves (12),saláta (12),paradicsomszósz (11),kolbász (11),élesztő (11),krémsajt (11),szegfűszeg (11),oregánó (11),petrezselyem (11),pite (11),puding (11),gyümölcs (11),csirkemell (10),sárgabarack (10),lekvár (10),kukorica (10),szeder (10),tészta (9),zöldfűszer (9),piskóta (9),keksz (9),paprika (9),kakaó (9),majonéz (9),spenót (8),brownie (8),lilahagyma (8),halloween (8),bonbon (8),krémleves (8),(8),rozmaring (8),dekorcukor (8),rétes (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),muffin (7),görög joghurt (7),méz (7),mustár (7),cseresznye (6),kelttészta (6),szilva (6),póréhagyma (6),újhagyma (6),zabpehely (6),ánizs (6),kaliforniai paprika (6),olívaolaj (6),torta (6),kókusz (6),chili (6),pizza (5),medvehagyma (5),réteslap (5),uborka (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),palacsinta (5),fánk (5),ricotta (5),gyorsvacsi (5),olívabogyó (5),farsang (5),banán (5),tejcsokoládé (5),áfonya (5),étcsoki (5),tök (5),hidegtál (4),babapiskóta (4),kókuszreszelék (4),csirke (4),rizs (4),bors (4),körte (4),bacon (4),szalámi (4),fehércsokoládé (4),fehérbor (4),bor (4),cheesecake (4),cukkini (4),anyák napja (4),mák (4),menta (4),szalonna (4),sajttorta (4),kivi (4),zöldség (4),valentin-nap (4),lepény (3),blogkóstoló (3),mandarin (3),csiga (3),fondant (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),borsó (3),torma (3),brokkoli (3),pizzaszósz (3),mandula (3),mozzarella (3),Rohanós vacsorák (3),virsli (3),zselatinfix (3),tortilla (3),citromfű (3),zabkeksz (3),mexikói (3),tócsni (3),gofri (3),lasagne (3),vöröshagyma (3),baracklekvár (3),lekvárfőzés (3),káposzta (3),rugelach (3),besamel (3),gyümölcskenyér (3),levendula (3),kávé (3),befőzés (3),nutella (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),aszalt gyümölcs (3),linzertészta (2),parmezán (2),aszalt paradicsom (2),mogyoró (2),gyümölcskosárka (2),cékla (2),hamburger (2),pirospaprika (2),alaplé (2),szódabikarbóna (2),mozarella (2),feta sajt (2),eperlekvár (2),nyaralás (2),oreo keksz (2),meggybefőtt (2),penne (2),ananász (2),szezámmag (2),zselatin (2),grillcsirke (2),burgonya (2),búzadara (2),pesto (2),Édességek (2),szerecsendió (2),tortazselé (2),pizzagolyó (2),barnacukor (2),gesztenye (2),dzsemfix (2),csokikrém (2),aszalt áfonya (2),darált hús (2),tejszínhab (2),pálinka (2),mártogatós (2),bab (2),promóció (2),trüffel (2),füstölt sajt (2),Gyors muffinok (2),vanília aroma (2),sütipecsét (2),készülődés (2),kalács (2),mézeskalács (2),salsa szósz (2),csicseriborsó (2),knorr (2),fetasajt (2),töltött tojás (2),olajbogyó (2),pogácsa (2),tésztasaláta (2),cheesecake brownie (2),feta (2),gyerekek (2),levendulabirtok (2),curry (2),lime (2),majoranna (2),cukormáz (2),rum (2),pasztilla (2),juhtúró (2),magyarprovence (2),kókusztej (2),aprósütemény (2),alkohol (2),keményítő (2),étkezési keményítő (2),kefír (2),zeller (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),kifli (1),fehérrépa (1),karalábé (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),tárkony (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),fatörzs (1),hab (1),főétel (1),bejgli (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),desszert (1),franciasaláta (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),avokádó (1),zserbó (1),zeller (1),lila hagyma (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),darált keksz (1),piskótatekercs (1),füge (1),jégkrém (1),fagylalt (1),főzőkrém (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),barna cukor (1),fagyi (1),édesség (1),kínai (1),túró rudi (1),dekoráció (1),kiszúró (1),szójaszósz (1),vanília kivonat (1),blondie (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),monoszló (1),chilis bab (1),masni (1),moszonló (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),vajkrém (1),gyümölcsrizs (1),fehér csokoládé (1),barackpálinka (1),zödfűszer (1),mogyoróvaj (1),kakaóscsiga (1),teljes kiőrlésű liszt (1),gasztroajándék (1),pillecukor (1),gorgonzola (1),kevert (1),rumaroma (1),likőr (1),pompos (1),körözött (1),churros (1),linzer (1),sűrített tej (1),baileys (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),fügelekvár (1),bukta (1),denevér (1),lasagne tészta (1),saj (1),töltött krumpli (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),narancslé (1),turmix (1),karfiol (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),víz (1),csilipaprika (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),zselé (1),ketchup (1),street food (1),péksütemény (1),sztrapacska (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),tavasz (1),szilveszter (1),hamburgerhús (1),olaszrizling (1),zsemlemorzsa (1),ciabatta (1),ballagás (1),koriander (1),hawaii (1),szülinap (1),gyors vacsorák (1),Ráérős reggelik (1),mákosguba (1),eperszósz (1),író (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),pizzás csiga (1),áfonyalekvár (1),jalapeno (1),chorizo (1),nachos (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),csokiskeksz (1),quesadilla (1),smarties (1),vacsora (1),zsömle (1),reggeli (1),csokissüti (1),cookies (1),buli (1),rukkola (1),penne (1),karaj (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),hús (1),zöldbab (1),gyümölcslé (1),koktél (1),töltött hús (1),töltelék (1),képviselőfánk (1),ételfesték (1),margarin (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),lapocka (1),sertés (1),köret (1),kandírozott narancs (1),krumplipüré (1),ragu (1),sertéslapocka (1),ecet (1),lilakáposzta (1),kuglóf (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),salsa (1),gumicukor (1),szósz (1),tökfaragás (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),túrókrém (1),VKF (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),velence (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kapcsolat (1),bevonat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),bográcsozás (1),lecsó (1),ősz (1),steak burgonya (1),SAD! (1),pulykamell (1),aszalt szilva (1),rántott tök (1),rántott (1),bagett (1),csokipasztilla (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),panírozás (1),jelmez (1)

Utolsó kommentek