Narancsos mascarpone krémes répatorta

Ez a torta ismét egy szülinapra készült. Jobban mondva "bulinapra", mert Barátnőm már évek óta így hívja a szülinapját, "Minek is számolnánk az éveket?" alapon. XD

Szerintem a répa torta szülinapra (bocsánat, bulinapra) nem túl általános, de ha visszaemlékszem Barátnőm tini kori partijaira, akkor szinte mindig répa tortán fújta el a gyertyákat. Náluk ettem én is először - lévén nem volt túl elterjedt akkoriban - és szerintem sokan a baráti társaságból. Mikor elgondolkodtam, hogy milyen tortát készítsek, rögtön ez a hagyomány jutott eszembe, így nem is volt kérdés, hogy a fő alapanyag a répa lesz. A narancs és a fűszerek pedig az őszies idő miatt már adták magukat. :)

édességek narancs mascarpone répa étcsokoládé görög joghurt fahéj szegfűszeg dekorcukor marcipán

Hozzávalók:

25 dkg répa

3 tojás

15 dkg cukor

1,2 dl olaj

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1-1 csapott kk fahéj, őrölt szegfűszeg

Hozzávalók a krémhez és a mázhoz:

15 dkg mascarpone

15 dkg görög joghurt

2 csapott ek porcukor (ízlés szerint több-kevesebb)

1 narancs

3 ek tej/tejszín

100 g étcsokoládé

dekorcukrok, marcipán, ételfesték a díszítéshez

édességek narancs mascarpone répa étcsokoládé görög joghurt fahéj szegfűszeg dekorcukor marcipán

Elkészítés:

Elsőként reszeld le a répát a reszelőd legkisebb lyukán.

Ezt követően a sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy közepes méretű tortaformát.

A tojásokat keverd habosra a cukorral, majd öntsd hozzá az olajat is.

A liszthez add hozzá a sütőport, a fahéjat, majd az egészet szitáld a tojásos keverékhez.

Végül keverd hozzá a répát, majd adagold a tepsibe

Süsd 180 fokon kb 30 percig. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy elkészült-e.

Közben a krémhez keverd össze a mascarpone-t, a görög joghurtot és az átszitált porcukrot.

A narancsot alaposan mosd meg, vágd ketté és az egyik felének reszeld bele a héját és facsard bele a levét. Jó alaposan dolgozd össze az egészet.

Ha kihűlt a torta, vágd ketté, majd töltsd meg a krémmel.

A csokit törd apróra és kezd el felolvasztani a tejjel/tejszínnel, a másik fél narancs levével és lereszelt héjával.

Kend meg vele a torta tetejét, majd díszítsd reszelt narancs héjjal, dekorcukorral, marcipánból formázott répácskákkal.

édességek narancs mascarpone répa étcsokoládé görög joghurt fahéj szegfűszeg dekorcukor marcipán

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Kávés-marcipános bonbon

Lehet, hogy Ti is észrevettétek már, de ha nem, akkor mondom (írom), hogy a blogon eddig a szent napig nem volt kávés recept. Ennek oka, hogy én nem igazán kávézok, nem is szeretem az igazi kávé ízt, maximum a cappucino-s, latte-s vonalon mozgok. Ezzel szemben Gy. iszonyú nagy fan. Nem telik úgy el nap, hogy minimum 2-3 erős kávét be ne dobna. Persze ez azzal jár, hogy a konyhapulton folyamatosan elszórva kis cukor vagy kávé szemeket találok, a mosogatóba pedig kávés bögrét. Valószínű ez is hozzájárul a kávé iránti ellenszenvemhez. :D Ez a bonbon viszont a hozzám hasonló ízlésűeknek és a nagy rajongóknak is ízleni fog, garantálom! :)

kávé csokoládé tejcsokoládé pasztilla csoki pasztilla marcipán bonbon édességek

Hozzávalók:

100 g tejcsokoládé (pasztilla vagy apró darabokra vágott csoki)

3 ek kávé

50 g marcipán

kávé csokoládé tejcsokoládé pasztilla csoki pasztilla marcipán bonbon édességek

Elkészítés:

A csoki 2/3-át kezd el vízgőz felett folyamatos kevergetés mellett felolvasztani. Ha már jó folyós, add hozzá a maradékot és jól keverd el benne. (Így nem fog szobahőmérsékleten olvadni a bonbonod.)

Kend ki a formácskák alját és oldalát a csokival, majd tedd hűtőbe, hogy megszilárdulhasson. Figyelj arra, hogy mindenhova jusson a csokiból.

Főzd le a kávét és reszeld le a marcipánt, lehetelőleg a reszelő legkisebb lukán.

Adj hozzá 3 ek kávét, majd jól keverd össze egy villa segítségével.

Ha közben megszilárdult a csoki burok, nyomkodj kis marcipán golyócskákat a formába.

Ha szükséges, melegítsd újra a csokit, majd csepegtess egy keveset a marcipános rétegre, hogy lezárd a bonbonokat.

Tedd ismét hűtőbe, majd ha megszilárdult, óvatosan pattintsd ki a formából.

kávé csokoládé tejcsokoládé pasztilla csoki pasztilla marcipán bonbon édességek

Tipp: Tedd cuki zacskóba vagy dobozba, ha ajándéknak szánod!

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Rumos Meggyes Házi Bonbon

A múltkori bonbonom nagyon tetszett az egyik aranyos kis Kolleganőmnek, így arra gondoltam, hogy a névnapjára őt is meglepem egy hasonlóval. Kiderítettem, hogy a meggyet nagyon szereti, így gyorsan összedobtam egy rumos-marcipános-meggyes-étcsokis finomságot. Isten éltessen Noncsi! :)

bonbon marcipán meggy étcsokoládé csoki pasztilla

Hozzávalók 15 db bonbonhoz:

kb. 30 g marcipán

100 g étcsokoládé pasztilla (vagy kisebb darabokra vágott étcsokoládé)

15 db meggy

0,5 dl rum (ha az nincs, akkor esetleg konyak)

bonbon marcipán meggy étcsokoládé csoki pasztilla

Elkészítés:

Elsőként a meggyeket áztasd be egy kevés rumba. (Én nem akartam, hogy nagyon erős legyen, ezért csak olyan 20 percet hagytam ázni, de ha erősebbre szeretnéd, akkor érdemes már órákkal előtte előkészíteni a meggyeket.)

Ezt követően a csoki 2/3-át folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett olvaszd fel. 

A többi csokoládét add hozzá a már felolvasztott csokihoz és keverd addig, míg egynemű lesz az egész.

A bonbonforma mélyedéseibe csöppents egy kevés csokit és szépen kend ki a formákat. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a mélyedéseket.

Tedd hűtőbe kb 20 percre, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Vedd elő a marcipánt és a rumba áztatott meggyet, majd a marcipánból formázz kis golyókat, aminek a közepébe nyomj 1-1 meggyszemet. (Ha nincs időd "golyócskázni", tegyél mindegyik forma aljára 1 kis darab marcipánt, és arra a meggyet. Én most ezt a rapid módszert választottam.)

Ha megszilárdult a csoki, mindegyik mélyedésbe tegyél egy marcipános-meggyes golyócskát, majd a maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. Ha a csoki közben besűrűsödött, melegíts rá egy kicsit. 

Tedd hűtőbe a bonbonkákat, majd ha megszilárdult, pattintsd ki a formából őket. 

bonbon marcipán meggy étcsokoládé csoki pasztilla

Tipp: Fel is lehet egy az egyben falni az egészet, de ha esetleg ajándéknak szánod, akkor vegyél vagy készíts egy szép dobozt és abba helyezd a bonbonokat. Szuper ajándék a közelgő Anyák Napjára is! :) 

Ha tetszett a bejegyzés, gyertek és nézzetek körül a facebook oldalamon is!  

0 Tovább

Répás Répatorta Muffin

A kollegáimmal minden fontosabb eseményt meg szoktunk ünnepelni együtt is, így természetesen a húsvét sem maradhat ki a sorból. Gondolkodtam, hogy idén mivel lepjem meg őket, és végül erre a nagyon cuki répás muffinra esett a választásom. Kicsit macerásnak tűnik a díszítés miatt, de nagyon egyszerűen meg lehet formázni a kis mini répácskákat. (Nekem speciel a répa lereszelése nagyobb kihívást jelentett. XD) Próbáljátok ki nyugodtan, mert tényleg könnyű elkészíteni és biztos elkápráztatnátok vele a húsvéti vendégsereget. 

húsvét muffinok édességek répa marcipán fondant gyors muffinok

Hozzávalók:

30 dkg répa

4 tojás

20 dkg cukor

1,5 dl olaj

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 kk fahéj

Díszítés:

200 g marcipán vagy fondant

pici porcukor vagy étkezési keményítő a nyújtáshoz

zöld ételfesték

narancssárga (vagy sárga és piros) ételfesték

húsvét muffinok édességek répa marcipán fondant gyors muffinok

Elkészítés:

Elsőként a répát reszeld le. (Én a reszelő legkisebb lyukát használtam.)

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin tepsidet.

A tojásokat keverd habosra a cukorral, majd öntsd hozzá az olajat is.

A liszthez add hozzá a sütőport, a fahéjat, majd az egészet szitáld a tojásos keverékhez.

Végül keverd hozzá a répát, majd adagold a muffin sütőbe.

Süsd 180 fokon kb 20 percig. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy elkészült-e.

Díszítés:

A mini répákhoz és a muffinok tetejéhez használhatsz marcipánt vagy akár kész, boltban kapható/házi készítésű fondantot is. 

A fehér alaphoz porcukrozott vagy étkezési keményítős deszkán nyújtsd ki a marcipánt/fondantot és szúrj ki - például egy pohár segítségével - megfelelő méretű köröket.

Simítsd rá a muffinok tetejére. Ha nem tapadna rendesen, használj egy kevés olvasztott vajat.

A répák elkészítéséhez néhány csepp ételfestékkel színezd meg a marcipánt/fondantot és alaposan dolgozd össze egy kiskanállal.

A narancssárga anyagból gyúrj kis répa alakú hengereket, a zöldből pedig készítsd neki "bóbitát".

Egy késsel irdald be a répákat és mehetnek is a muffinok tetejére.

Kb. 24 darab muffin készül belőle.  

Ha van kedvetek látogassatok el a facebook oldalamra is.

További húsvéti receptjeim:

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti sonkás rétes

Sonkás-tormás ricottakrém

Húsvéti epres muffin

0 Tovább

Áfonyás-Marcipános Bonbon

Nemrég Sárospatakon "tavaszoltunk", illetve az időjárást tekintve inkább "teleltünk". Odafelé úton megálltunk Szerencsen (lévén szakadt az eső és az idő kevéssé volt alkalmas egy csodálatos tokaji sétára) és bementünk a gyárhoz tartozó csokoládéboltba. Nagyon picike üzletet kell elképzelni, de tele mindenféle finomsággal. Észrevettem, hogy jó áron lehet kapni csokoládé pasztillát is, amit már régóta ki szerettem volna próbálni. Nagyon jól jött, mert hazaérkezésünk másnapján volt Anyukám névnapja, így kitaláltam, hogy meglepem egy házi készítésű bonbonnal. Mivel a marcipán a kedvence, a tölteléken sem kellett sokat gondolkodnom, és még este gyorsan össze is tudtam állítani Neki. :) 

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Hozzávalók:

100 g marcipán

100 g étcsokoládé pasztilla (vagy kockákra tördelt étcsokoládé)

3 kk áfonyalekvár (vagy a kedvenc lekvárja az Ünnepeltnek)

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Elkészítés:

A csokoládé 2/3-át folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett olvaszd fel. (Ehhez egy kisebb edénybe melegíts vizet, és erre helyezd a csokival teli edénykédet.)

A maradék étcsokit keverd a már felolvasztott csokoládéba. Ne aggódj, a meleg csoki felolvasztja az egészet. Azért kell ez a kis közjáték (hivatalos nevén: temperálás), hogy ne kezdjen el olvadni szobahőmérsékleten a bonbon.

És most jön a neheze. A bonbonforma mélyedéseibe csöppents 1-1 mokkáskanál olvasztott étcsokoládét és szépen kend ki a forma oldalát. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a formát.

(Nekem barna bonbonformám van, úgyhogy ez mindig elég érdekes művelet. Ha esetleg még formavásárlás előtt állsz, akkor valami totál eltérő színűt vegyél, úgy egyszerűbb lesz a dolgod.) 

Tedd hűtőbe, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Addig a marcipánt reszeld le (lehetőleg a reszelő legkisebb lyukán) és adagold hozzá a lekvárt. Egy villa segítségével dolgozd össze az egészet.

Ha a csokoládé megszilárdult (kb 20 perc) adagolj kiskanállal egy kevés tölteléket minden csokival kikent bonbon forma közepébe.

Végül a maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. (Nekem nem kellett újramelegíteni, de ha neked már nem elég folyós, akkor pár perc alatt melegítsd vissza.)

Ha teljesen megszilárdult, egyenként szedegesd ki őket a formából és már lehet is enni.

bonbon marcipán étcsokoládé csoki csoki pasztilla áfonyalekvár édességek

Tipp: Ha ajándéknak szánod, vegyél elő egy szép dobozt - vagy vonj be csomagolópapírral egy kevésbé szépet - és ültesd mini muffin papírokba a bonbonokat, és így tedd őket a dobozba. 

Tökéletes ajándék húsvétra vagy akár Anyák napjára is.

Gyertek és nézzetek körül a facebook oldalamon is!  

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (106),tojás (70),liszt (50),cukor (50),vaj (40),tej (35),tejföl (34),vendégvárók (34),fincsi ebédek (33),joghurt (33),paradicsom (30),hagyma (30),sajt (29),kakaópor (27),citrom (27),karácsony (26),ráérős reggelik (26),habtejszín (26),rohanós vacsorák (25),eper (25),advent (24),adventi naptár (23),csokoládé (22),túró (22),fahéj (21),narancs (21),krumpli (20),sonka (20),fokhagyma (20),vaníliás cukor (19),sütőpor (19),meggy (19),tejszín (19),leveles tészta (18),olaj (18),barack (18),bazsalikom (18),gyors muffinok (17),porcukor (16),pohárkrémek (16),répa (15),vanília (14),ribizli (14),mascarpone (14),étcsokoládé (12),húsvét (12),saláta (12),málna (12),petrezselyem (11),kolbász (11),krémsajt (11),alma (11),gyümölcs (10),csoki (10),paradicsomszósz (10),leves (10),sárgabarack (10),csirkemell (10),dió (10),kukorica (9),snidling (9),fehércsoki (9),paprika (9),puding (9),pite (9),majonéz (9),élesztő (9),kakaó (8),tészta (8),sajtkrém (8),lilahagyma (8),brownie (8),piskóta (8),dekorcukor (8),lekvár (8),méz (7),keksz (7),szegfűszeg (7),görög joghurt (7),krémleves (7),rozmaring (7),szeder (7),rétes (7),mustár (7),torta (6),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),oregánó (6),őszibarack (6),zöldfűszer (6),spenót (6),bonbon (6),póréhagyma (6),újhagyma (6),(5),chili (5),medvehagyma (5),cseresznye (5),kelttészta (5),marcipán (5),tök (5),muffin (5),fánk (5),gyorsvacsi (5),uborka (5),banán (5),sütőtök (5),tejcsokoládé (5),csoki pasztilla (5),áfonya (5),farsang (5),réteslap (4),csirke (4),ricotta (4),hidegtál (4),zöldség (4),kókuszreszelék (4),bor (4),cheesecake (4),sajttorta (4),étcsoki (4),valentin-nap (4),zabpehely (4),fehérbor (4),palacsinta (4),pizza (4),babapiskóta (4),kivi (4),menta (4),halloween (4),olívaolaj (4),szalonna (4),anyák napja (4),olívabogyó (4),cukkini (4),fondant (3),szilva (3),lasagne (3),mozzarella (3),vöröshagyma (3),mandula (3),befőzés (3),ehető ajándék (3),mák (3),lekvárfőzés (3),szalámi (3),tócsni (3),brokkoli (3),chili paprika (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),zabkeksz (3),ánizs (3),torma (3),bacon (3),borsó (3),gofri (3),Rohanós vacsorák (3),blogkóstoló (3),citromfű (3),mexikói (3),gyümölcskenyér (3),nutella (3),tortilla (3),pizzaszósz (3),csiga (3),lepény (3),aszalt gyümölcs (3),rugelach (3),mandarin (3),káposzta (3),virsli (3),rizs (3),nyaralás (2),penne (2),dzsemfix (2),kávé (2),pasztilla (2),parmezán (2),zselatin (2),hamburger (2),mézeskalács (2),tejszínhab (2),Édességek (2),oreo keksz (2),csicseriborsó (2),fetasajt (2),olajbogyó (2),burgonya (2),grillcsirke (2),ananász (2),salsa szósz (2),alaplé (2),eperlekvár (2),búzadara (2),bors (2),besamel (2),trüffel (2),fehércsokoládé (2),knorr (2),levendulabirtok (2),magyarprovence (2),levendula (2),promóció (2),aszalt áfonya (2),gesztenye (2),gyümölcskosárka (2),pogácsa (2),szerecsendió (2),zselatinfix (2),majoranna (2),szódabikarbóna (2),mogyoró (2),cukormáz (2),baracklekvár (2),aprósütemény (2),darált hús (2),linzertészta (2),mozarella (2),csokikrém (2),mártogatós (2),kefír (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),töltött tojás (2),bab (2),Gyors muffinok (2),kalács (2),lime (2),alkohol (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),pesto (2),rum (2),cékla (2),cheesecake brownie (2),kókusztej (2),tésztasaláta (2),curry (2),füstölt sajt (2),hab (1),bejgli (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),fatörzs (1),majonézes burgonya (1),gesztenyemassza (1),zöldségkeverék (1),franciasaláta (1),étcsokokoládé (1),avokádó (1),daráltkeksz (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),szezámmag (1),moszonló (1),kandírozott gyümölcs (1),szaloncukor (1),darált keksz (1),masni (1),sonkatekercs (1),aszalvány (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),rukkola (1),koktél (1),dekoráció (1),jelmez (1),olíva bogyó (1),salsa (1),szósz (1),gumicukor (1),zöldborsó (1),tárkony (1),karácsonyi ebéd (1),kandírozott narancs (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),ehető ajándékok (1),trnd (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),knorr 100%természetesalapok (1),chilis bab (1),zeller (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),bolognai (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),aranygaluska (1),besamel mártás (1),smoothie (1),turmix (1),narancslé (1),karfiol (1),kakaóscsiga (1),túró rudi (1),barna cukor (1),graham liszt (1),étkezési keményítő (1),blondie (1),amerikai palacsinta (1),jégkrém (1),kínai (1),szójaszósz (1),fagyi (1),fagylalt (1),görögjoghurt (1),meggybefőtt (1),monoszló (1),kuglóf (1),linzer (1),sűrített tej (1),körözött (1),pirospaprika (1),fehérrépa (1),karalábé (1),víz (1),churros (1),zöldbab (1),baileys (1),képviselőfánk (1),pillecukor (1),rumaroma (1),kevert (1),teljes kiőrlésű liszt (1),barnacukor (1),pompos (1),likőr (1),knorr 100% természetes alapok (1),gasztroajándék (1),sárgarépa (1),kandírozott narancshéj (1),sztrapacska (1),hawaii (1),ételfesték (1),reggeli (1),margarin (1),szülinap (1),koriander (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),bevonat (1),kuszkusz (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),quesadilla (1),velence (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kapcsolat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),csokissüti (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),cookies (1),smarties (1),street food (1),zsömle (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),vacsora (1),grillkolbász (1),csokiskeksz (1),olaszrizling (1),mákosguba (1),aszalt paradicsom (1),munkaebéd (1),juhtúró (1),habfixáló (1),eperszósz (1),karaj (1),péksütemény (1),töltött hús (1),töltelék (1),hús (1),tavasz (1),grillezés (1),kakaós csiga (1),borkóstoló (1),sajtos roló (1),képviselő fánk (1),kacsacomb (1),vörösbor (1),lapocka (1),VKF (1),pálinka (1),ragu (1),sertéslapocka (1),sertés (1),kacsa (1),áfonyalekvár (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),almáspite (1),író (1),tökfaragás (1),zselé (1),buli (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),aszalt szilva (1),pulykamell (1),kelt tészta (1),csokipasztilla (1),szilveszter (1),muffinok (1),bagett (1),pizzás csiga (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),chorizo (1),lecsó (1),krém (1),jalapeno (1),ősz (1),körte (1),SAD! (1),készülődés (1),nachos (1),penne (1),steak burgonya (1),panír (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),sütögetés (1)