Tudom, hogy sok családnál nem is kérdés, hogy mi kerüljön a karácsonyi asztalra, mert a háziasszonyok, a már jól bevált, hagyományos menüt készítik el minden évben. Ilyenkor nem maradhat el a töltött káposzta, a halászlé, a mákos és diós bejgli, különben családi botrány kerekedik. Azt meg ki meri kockáztatni szenteste? :)

Nálunk kicsit más a helyzet, mert a gyerekek (gáz, de én még annak számítok) nincsenek oda a halért, ezért kezdetben Mama kétfélét fözött. A felnőtteknek elkészítette a halászlét, nekünk pedig valamilyen isteni, különleges levessel kedveskedett. Persze ennek az lett a vége, hogy mindenki inkább a "mi" előételünkre fente a fogát. Éppen ezért az elmúlt években Mama már inkább marad az egyféle, extrémebb ünnepi levesnél, a halászlét pedig elkészítik év közben. Került az asztalra már vaníliás málnakrémleves, rumos, fahéjas aszaltszilva leves, és narancskrémleves is, habcsókkal és gesztenyével körítve. Nem csoda, hogy nagyon várom már az idei kreálmányt! :)

karácsony advent adventi naptár karácsonyi ebéd ebédmenü leves főétel desszert

Hoztam én is kétféle előételt, melyek szintén nem hagyományosak, de szerintem jól mutatnak az ünnepi asztalon. A fentiekből is látszik, hogy nálunk nagyon mennek a gyümölcslevesek. Ha ez nálatok is így van, válasszátok a narancsos eperkrémlevest. A fűszerektől és a narancstól eléggé karácsonyias az ízvilága, úgyhogy nyugodtan elkészíthetitek. Plusz pont, hogy szinte pillanatok alatt összedobható, így nem kell órákat a tűzhely mellett töltenetek.

Abban az esetben, ha nincs oda a gyümölcslevesekért a család, ajánlom a sütőtök krémlevest. Ez is fűszeres, kissé édeskés ízvilágú, és szintén télies, ünnepi fogás. Ráadásul lehet extrázni, ha kínáltok mellé egy kevés bacon chipset, tökmagot, illetve fokhagymás krutont. A plusz feltétek közül mindenki megtalálja a kedvencét és egyedivé varázsolhatja az ételét.

karácsony advent adventi naptár karácsonyi ebéd ebédmenü leves főétel desszert

A főételek nálunk szintén változóak, de általában valamilyen szárnyas finomság kerül az asztalra. Volt már gesztenyével töltött pulyka, bacon szalonnába csomagolt csirkemell, de a narancsos kacsacomb és a párolt lilakáposzta Papa kedvééért elég gyakori vendég.  

Én idén mindenképp elkészítem ezt az aszalt barackos, mézes, rormaringos töltött karajt is, mert, az a szuper benne, - amellett, hogy isteni - hogy akár hidegen is kiváló. Elég kicsi esélyt látok rá, hogy a család nem falja fel az egészet már a karácsonyi ebédnél, de ha esetleg maradna egy kevés, használjátok fel nyugodtan a hidegtálakhoz.

Desszertek terén kicsit hagyományosabb vonalon mozgunk. Nálunk is alap a bejgli, a zserbó és a mákosguba is. (Később lesz mindháromról külön poszt, ezért ide különlegesebb recepteket hoztam.)

karácsony advent adventi naptár karácsonyi ebéd ebédmenü leves főétel desszert

Már sokszor mondtam, hogy ha last minute édességre van szükség, a legjobb megoldás összedobni valamilyen fincsi pohárkrémet. Szerintem a nagy karácsonyi hajrában is ér kicsit leegyszerűsíteni az életünket, úgyhogy válasszatok nyugodtan az alábbi ünnepi pohárkrémekből.

Narancsos-mézeskalácsos pohárkrém

Téli pohárkrém

Málnás-narancsos mascarpone pohárkrém

Meggyes pohárkrém

Azért hoztam egy alternatívát a mákos guba fanoknak is, hogy ne érje szó a ház elejét! :)

Mákos guba sajttortácskák

karácsony advent adventi naptár karácsonyi ebéd ebédmenü leves főétel desszertRemélem tudtok választani a fenti receptek közül és elkészítetek 1-2 fogást az ünnepi asztalra. Persze, ha van már Nálatok bevált menüsor nyugodtan írjátok meg kommentben, hátha valakinek jól jön egy kis plusz inspiráció.


További ünnepi receptekért pedig kattintsatok az adventi naptáramra, illetve nézzetek körül facebookon és instagramon is.