Tormás sonkatekercs

Ma ismét a karácsonyi hidegtálakhoz hoztam egy receptet, méghozzá a szerintem igencsak népszerű tormás sonkatekercsét. Valahogy az a tapasztalatom, hogy a töltött tojás mellett ez a másik favorit, ami minden egyes alkalommal, pillanatok alatt eltűnik az asztalról. Ha nem vagyok elég szemfüles, van, hogy már nem is marad, mire én is eljutok odáig, hogy szedjek magamnak. Panni Mama már nagyon cseles, és már előre félretesz néhányat. Nah, persze ő igazi Nagymama és nem magának, hanem az unokáinak tartogatja a finom a falatokat. Ő egyébként pont nem az alábbiakban leírt módon készíti, hanem a töltött tojásokból kimaradt krémet adagolja a sonka szeletekbe. Erre az ételre is igaz tehát, hogy ahányan vagyunk a családban, annyiféleképpen készítjük.

Ha van kedvetek, nézzétek meg az én verziómat, de persze Ti is alakítsátok nyugodtan ízlésetek szerint.

vendégvárók advent karácsony adventi naptár sonka torma alma sajtkrém vaj majonéz hidegtál

Hozzávalók:

10-15 dkg vékonyra szeletelt sonka

1 alma (Persze ez a hozzávaló simán elhagyható, lehet csak az én családom aberációja, hogy mindenbe almát tesz :D)

1 ek torma (az erősségétől függően több-kevesebb)

2 ek majonéz

10 dkg sajtkrém

2 ek vaj (én Flora Gold Vajas Ízt használtam)

1 kk só

őrölt bors

vendégvárók advent karácsony adventi naptár sonka torma alma sajtkrém vaj majonéz hidegtál

Elkészítés:

Az almát pucold meg, majd a reszelő legkisebb lyukán reszeld le.

A sajtkrémet jó alaposan dolgozd össze a vajjal, a majonézzel, a tormával és ízesítsd sóval, borssal.

Keverd bele a lereszelt almát is.

Teríts ki egy szelet sonkát, egy csíkban töltsd meg a krémmel, végül jó szorosan tekerd fel.

Én egy csillagcsövű habzsákba tettem a tölteléket és ennek segítségével díszítettem a sonkatekercseket.

vendégvárók advent karácsony adventi naptár sonka torma alma sajtkrém vaj majonéz hidegtál

További ünnepi ötletekért és receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Karácsonyi sajttorta csillagok

Nem csak közvetlenül karácsony előtt, hanem már novembertől  beindul nálunk a karácsonyi sütigyártás. Ennek egyrészt az az oka, hogy abban a pár napban nincs kapacitása senkinek sem ennyi féle édességet végig kóstolni (az elkészítésről nem is beszélve), másrészt így is, úgy is sütök hétvégén, mért ne sütnék valamilyen az ünnepre emlékeztető finomságot. A bónusz persze az, hogy ha az egyik édesség kiemelkedően sikerül, bevetjük a karácsonyi bulik valamelyikén is. :)

Egyik hétvégén az egyszerű sajttortát választottam és ezt az isteni fincsiséget alakítottam át fűszerekkel, fahéjas keksszel, naranccsal és mandarinnal karácsonyivá. Küldtem egy adagot Anyáéknak is, kíváncsi leszek az ítéletre! Vajon felkerül az ünnepi menüsorra? :D

sajttorta cheesecake mascarpone krémsajt narancs mandarin dekorcukor keksz fahéj ánizs szegfűszeg tejföl tojás vaj advent adventi naptár karácsony

Hozzávalók:

150 g fahéjas keksz

30 g vaj

2 narancs leve és lereszelt héja

3-4 szem mandarin

300 g mascarpone/krémsajt

100 g tejföl

2 nagyobb tojás

1-1-1 kk fahéj-őrölt szegfűszeg-ánizs (vagy akár mézeskalács fűszerkeverék)

4 ek porcukor

dekorcukor (nálam fehér-arany gyöngyöcskék)

sajttorta cheesecake mascarpone krémsajt narancs mandarin dekorcukor keksz fahéj ánizs szegfűszeg tejföl tojás vaj advent adventi naptár karácsony

Elkészítés:

Elsőként a fahéjas kekszet törd/daráld apró morzsákra. (Persze ha nincs fahéjas kekszed, ízesítheted a sima kekszet is egy kevés fűszerrel.)

Olvaszd meg a vajat és keverd a kekszhez. Reszeld hozzá az egyik narancs héját és facsard hozzá a levét. (A lével azért óvatosan bánj, ha nagyon sok lenne, akkor csak kevesebbet adj hozzá. A lényeg, hogy a kekszes alap össze álljon, ne morzsolódjon, de ne is ázzon el.)

Nyomkodd a kekszes alapot a muffin formák aljába kb. 1 cm vastagon. (Én szilikonos csillag formát használtam, ebből könnyen kijöttek a sütemények.)

Tedd hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon.

A mascarpone-t keverd ki a tejföllel, a tojással, a fűszerekkel, a porcukorral és a másik narancs lereszelt héjával és levével.

Melegítsd elő a sütőd 170 fokra és tegyél egy vízzel teli sütésálló tálat a sütő aljára, hogy gőz képződjön.

Szedd ki a kekszes alappal megtöltött muffin formákat a hűtőből és adagolj mindegyikbe 1-1 evőkanálnyi mascarpone krémet.

Süsd 25 percig, míg megszilárdul a mascarpone-s massza.

Ha kihűlt, szedd ki a formából és díszítsd őket dekorcukorral és 1-1 gerezd mandarinnal.

sajttorta cheesecake mascarpone krémsajt narancs mandarin dekorcukor keksz fahéj ánizs szegfűszeg tejföl tojás vaj advent adventi naptár karácsony

Tipp: Keverhetsz a mascarpone krémbe is apróra vágott narancs vagy mandarin gerezdeket.

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Áfonyás vörös bársony torta

Exkluzív édesség az biztos, éppen ezért kicsit (tényleg csak kicsit) időigényesebb és macerásabb az eddigieknél, de azért ez sem az "adventure" szint, úgyhogy nyugodtan próbáljátok ki! Megéri, mert tényleg igazi dísze lesz a karácsonyi asztalnak.

advent adventi naptár karácsony édességek torta áfonya tejszín krémsajt író fehércsoki étcsoki narancs kakaópor szódabikarbóna
Hozzávalók a tésztához:

- 90 g puha vaj

- 2 tojás

- 100 g cukor

- 100 g liszt

- 2 ek kakaópor

- fél tk szókabikarbóna

- 1 tk sütőpor

- 50 g író (ha nem találsz akkor mondjuk kefír)

- piros ételfesték

advent adventi naptár karácsony édességek torta áfonya tejszín krémsajt író fehércsoki étcsoki narancs kakaópor szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez és a díszítéshez:

- 200 ml tejszín

- 1 tábla fehércsoki

- 1 narancs reszelt héja

- 100 g krémsajt 

-1-2 ek porcukor

- 30 g aszalt áfonya

- 1 tábla fekete csoki és dekorcukor

A tészta elkészítése:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kisebb sütőformát.

Én csillagot használtam, de szép lehet például szív alakúban vagy egyszerű kerek tortaformában is. Arra kell figyelni csak, hogy ha nagyobb formában készíted, mint én, akkor több tésztát készíts, hogy elég vastag legyen a tortád a töltéshez!

A tojás dolgozd össze a cukorral és a puha vajjal.

A liszthez add hozzá a sütőport, a szódabikarbónát és a kakaóport. 

Szitáld bele a tojásos masszába, majd keverd hozzá az írót és annyi ételfestéket, hogy bordós árnyalatot kapjon a tészta. 

Öntd a masszát a formába és előmelegített 180 fokos sütőben süsd kb. 30 percig. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy átsült-e. 

advent adventi naptár karácsony édességek torta áfonya tejszín krémsajt író fehércsoki étcsoki narancs kakaópor szódabikarbóna

A krém elkészítése:

A tejszínt melegítsd fel egy kisebb lábosba és reszeld hozzá a narancshéjat. 

A fehércsoki 2/3-át olvaszd fel és keverd hozzá a krémsajthoz.

Öntd hozzá a narancsos tejszín felét is. Tegyél félre az áfonyából a díszítéshez, a többit pedig keverd hozzá a krémsajtos fehércsokis tejszínes krémhez. 

Díszítés:

A már kihűlt tortát vágd ketté és töltsd meg az áfonyás krémmel.

A fekete csokit olvaszd fel és add hozzá a maradék narancsos tejszínt. Kend a krémet a tortára.

Tipp: Én két rétegben csináltam. Először csak kb. a máz felét oszlattam el a tortán, majd hagytam megdermedni. Kicsit később újramelegítettem a tejszínes csokit és rákentem a második réteget is a tortára, így fedett rendesen.

Miután megdermedt a második réteg, olvaszd fel a maradék néhány kocka fehércsokit és csurgasd a torta tetejére.

Végül halmozd középre az áfonyát és ízlés szerint szórd meg dekorcukorral.

advent adventi naptár karácsony édességek torta áfonya tejszín krémsajt író fehércsoki étcsoki narancs kakaópor szódabikarbóna

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

Ui.: Az alapötletet a tavaly decemberi GoodFood újságból származik.

A képet is tavaly készítettem, úgyhogy ezért ilyen, hogy is mondjam? khmmm...érdekes...Valahol el kellett indulni. :)

0 Tovább

Sajtos roló házilag

Első emlékem a sajtos rolóról, még igen kicsi gyermekkoromból származik: Már ovis koromtól kezdve hetente többször jártam a Hófehér Fóka úszóiskolába, ahol persze az "edzés" legjobb része nem ám az úszás volt, hanem az utána kövekező jutalom. :)  Uszi után ugyanis gyakran vettük az irányt a büfé felé, ahol a kemény 30 Ft-ért árult málna/kiwi/narancs szörp mellett 1-1  sajtos roló is lecsúszott.

A napokban jutott újra eszembe és el is határoztam, hogy Apukám szülinapjára ezt a sós finomságot készítem el, hiszen amúgy is nagy sajtkedvelő. Az egyetlen buktató a kis roló formák beszerzése volt, de szerencsére Nagymamámnak volt rá egy jó tippje, így a buli előtti este sikerült is olcsón hozzájutnunk. Másnap már csak a kivitelezés volt hátra: Na, nem mondom, hogy hipp-hopp elkészültem, de egyszer-egyszer szerintem megéri a fáradozást, mert lehet vele villantani! :)

sajt sajtkrém leveles tészta sajtos roló vendégvárók vaj szerecsendió

Hozzávalók kb. 36 darabhoz:

1 csomag leveles tészta

5 dl tej

5-6 púpos ek liszt

10 dkg vaj

só, bors, szerecsendió ízlés szerint

1 tubus natúr krémsajt

20-25 dkg reszelt sajt 

1 tojás a rolók lekenéséhez

sajt sajtkrém leveles tészta sajtos roló vendégvárók vaj szerecsendió

Elkészítés:

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd néhány mm vékonyságúra, téglalap alakúra. Vágj kb. 1 cm-es csíkokat.

A formákat kend meg egy kevés vajjal, majd tekerd rá a tésztacsíkokat.

Tedd sütőpapírral kibélelt sütőbe, majd kend le felvert tojással.

Süsd 200 fokon kb. 10 percet, míg aranybarna nem lesz a tészta.

Még forrón húzd le a formáról a rolókat.

A krémhez a vajat kezd el felolvasztani, majd keverd bele a lisztet is.

Öntsd hozzá óvatosan a tejet is és egy habverővel keverd csomó mentesre. Főzd néhány percig, míg besűrűsödik a krém.

Közben ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Vedd le a tűzről, majd keverd bele a reszelt sajt felét és a sajtkrémet is, majd tedd félre, hogy kicsit kihűljön.

Ha a rolók is és a sajtkrém is kihűlt, egy csillag csövő habzsák segítségével töltsd a krémet a tészta rolókba, úgy, hogy a végükön kicsit kilátszódjon a krém.

Végül mártsd a rolók két végét a maradék reszelt sajtba.

sajt sajtkrém leveles tészta sajtos roló vendégvárók vaj szerecsendió

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

4 Tovább

Pizza Night-Rendezz pizza party-t!

Ha nem is minden hétvégén, de minden másodikon biztos, hogy találkozunk a barátainkkal. Ilyenkor vagy beülünk valahova vagy valamelyikünknél - általában nálunk - jövünk össze egy kis beszélgetésre, társasozásra, eszem-iszomra. Általában mindenki hoz valamilyen finomságot, rágcsát, de persze mi is készülünk különböző vendégvárókkal. A legjobban mégis azt szeretem, amikor együtt készítünk el valamilyen fincsi főételt, bár az biztos, hogy ilyenkor elég sok idő megy el a konyhában. A kompromisszumos megoldás egy ilyen estén, ha pizzát sütünk. Nem igényel hatalmas előkészületet, nem kell hozzá semmi extra alapanyag, mindenki szereti, és nem megy el az idő a főzőcskézéssel, hiszen amikor megérkeznek a vendégek, csak gyorsan összedobjuk a pizzákat, a sütő meg már elvégzi maga a dolgát.  

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Hozzávalók 6-8 főre:

1 kg liszt

2 csomag szárított élesztő/1 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva

2 ek só

1 ek cukor

1 ek oregánó

1 ek bazsalikom

őrölt bors

6 dl langyos víz

6 ek olívaolaj

házi pizzaszósz/ha nincs időd elkészíteni sima paradicsomszósz vagy esetleg bolti pizzakrém

pizzafeltét (minél többféle, annál jobb): paradicsom, mozarrella, olajbogyó, sonka, kukorica, hagyma, kolbász, szalámi, többféle reszelt sajt, csípős zöldpaprika, ananász, rukkola, bazsalikom levelek etc.

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Elkészítés

Kb. 2 órával a vendégség előtt:

A tészta száraz hozzávalóit keverd össze, majd add hozzá az olívaolajat és adagold hozzá a vizet. A robotgép dagasztókarjával vagy, ha nagyon kemény vagy, kézzel dolgozd össze a tésztát.

Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát, míg a duplájára nem nő.

A feltéteket készítsd elő: Vágd fel a zöldségeket, pucold meg a hagymát és azt is karikázd fel. Szeleteld fel a kolbászt és a szalámit is, reszeld le a sajtokat. Az olajbogyót is félbe vághatod, ha szeretnéd.

Tedd kis tálkákba a feltéteket és készítsd elő a pizza szószt, hogy mire megjönnek a vendégek - természetesen a welcome drink után - neki lehessen állni a sütésnek.

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

A vendégek érkezésekor:

A sütőt melegítsd elő 220 fokra.

A pizzatésztát osszátok szét. (Mi három részre szoktuk: két nagy gáztepsibe és egy kicsi 20x30-asba próbáljuk beledolgozni.)

A tepsit béleljétek ki sütőpapírral, majd kézzel húzkodjátok megfelelelő méretűre a pizzatésztát. (Ez férfimunka!)

Ezt követően kenjétek meg pizzaszósszal, majd mindenki a maga ízlése szerint pakolja rá a feltéteket. 

Süssétek tepsinkét kb. 20 percig, míg a tészta kicsit megpirul, a feltétek összesülnek, a sajt pedig ráolvad a pizza tetejére.

Tipp: Persze azt is lehet, hogy annyi felé osztjátok a tésztát, ahányan vagytok és így mindenkinek lesz egy külön saját pizzája. Mi azért nem így csináljuk, mert a fiúk általában 2x annyit esznek, mint a csajok. :D 

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (73),tojás (37),karácsony (26),paradicsom (25),advent (24),vendégvárók (24),adventi naptár (23),fincsi ebédek (23),tejföl (21),hagyma (19),fahéj (18),citrom (18),tej (18),vaj (17),joghurt (17),sajt (17),ráérős reggelik (16),narancs (16),rohanós vacsorák (16),habtejszín (16),sonka (16),eper (15),tejszín (15),bazsalikom (15),kakaópor (14),meggy (14),cukor (14),krumpli (13),fokhagyma (13),répa (12),barack (12),leveles tészta (12),csokoládé (12),mascarpone (12),pohárkrémek (11),gyors muffinok (11),túró (11),liszt (11),málna (10),vaníliás cukor (10),ribizli (10),alma (10),csoki (9),saláta (9),étcsokoládé (9),porcukor (9),puding (9),kolbász (8),krémsajt (8),petrezselyem (8),gyümölcs (8),húsvét (8),csirkemell (8),snidling (8),pite (8),dekorcukor (8),rozmaring (7),paradicsomszósz (7),leves (7),majonéz (7),olaj (7),fehércsoki (7),sárgabarack (7),dió (7),szegfűszeg (7),vanília (6),paprika (6),méz (6),lilahagyma (6),szeder (6),zöldfűszer (6),rétes (6),kakaó (6),lekvár (6),bonbon (6),sütőtök (5),piskóta (5),kaliforniai paprika (5),brownie (5),őszibarack (5),tök (5),kukorica (5),tészta (5),csoki pasztilla (5),sajtkrém (5),chili (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),újhagyma (5),muffin (5),keksz (5),torta (5),görög joghurt (5),sajttorta (4),élesztő (4),halloween (4),bor (4),uborka (4),spenót (4),olívaolaj (4),pizza (4),fehérbor (4),menta (4),oregánó (4),fondant (3),lepény (3),mandula (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),póréhagyma (3),szalonna (3),cukkini (3),ricotta (3),farsang (3),hidegtál (3),tócsni (3),réteslap (3),csirke (3),nutella (3),szalámi (3),szilva (3),mexikói (3),mustár (3),tejcsokoládé (3),fánk (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),virsli (3),kivi (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),kókusz (3),sütőpor (3),étcsoki (3),mandarin (3),ánizs (3),aszalt gyümölcs (3),gyümölcskenyér (3),cheesecake (3),cseresznye (3),zöldség (3),mák (3),blogkóstoló (3),valentin-nap (3),olívabogyó (3),zabkeksz (3),citromfű (3),cukormáz (2),pogácsa (2),gesztenye (2),zabpehely (2),majoranna (2),kefír (2),brokkoli (2),gofri (2),baracklekvár (2),alaplé (2),zselatin (2),dzsemfix (2),babapiskóta (2),gyerekek (2),burgonya (2),sütipecsét (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),palacsinta (2),pasztilla (2),chili paprika (2),Gyors muffinok (2),töltött tojás (2),szerecsendió (2),bacon (2),pesto (2),oreo keksz (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),kalács (2),tortilla (2),mozarella (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),torma (2),mézeskalács (2),linzertészta (2),csiga (2),salsa szósz (2),trüffel (2),mártogatós (2),rugelach (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),borsó (2),lasagne (2),curry (2),káposzta (2),csokikrém (2),VKF (1),aszalvány (1),kakaós csiga (1),pálinka (1),pulykamell (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),sajtos roló (1),aszalt szilva (1),pizzás csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),aszalt áfonya (1),kacsa (1),szilveszter (1),kelttészta (1),kacsacomb (1),SAD! (1),citom (1),parmezán (1),mogyoró (1),grillcsirke (1),bagett (1),kávé (1),franciasaláta (1),kuszkusz (1),ehető ajándék (1),darált keksz (1),panír (1),étcsokokoládé (1),kandírozott gyümölcs (1),körte (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szaloncukor (1),panírozás (1),rántott (1),ősz (1),gesztenyemassza (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),aprósütemény (1),kifli (1),dekoráció (1),fatörzs (1),gumicukor (1),jelmez (1),író (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),zöldségkeverék (1),aprósütemények (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),szósz (1),salsa (1),barbérlevél (1),bejgli (1),meggylekvár (1),krémleves (1),majonézes burgonya (1),köménymag (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),desszert (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),hab (1),sütögetés (1),csokipasztilla (1),szódabikarbóna (1),főétel (1),tökfaragás (1),ebédmenü (1),töltelék (1),jalapeno (1),péksütemény (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),nachos (1),juhtúró (1),vendégváró (1),sztrapacska (1),borkóstoló (1),bab (1),balzsamecet (1),street food (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),reggeli (1),hamburger (1),quesadilla (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),chorizo (1),képviselő fánk (1),buli (1),rizs (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),cheesecake brownie (1),rum (1),medvehagyma (1),lime (1),tavasz (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),kelt tészta (1),krém (1),muffinok (1),alkohol (1),olaszrizling (1),aszalt paradicsom (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),müzli (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),pizzafeltét (1),bográcsozás (1),munkaebéd (1),lecsó (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),hús (1),velence (1),karaj (1),smarties (1),bevonat (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),mákosguba (1),vacsora (1),zsömle (1),cékla (1),eperszósz (1),ciabatta (1),csokissüti (1),ananász (1),ételfesték (1),cookies (1),margarin (1),hawaii (1),szülinap (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),csicseriborsó (1)