Zöldborsó krémleves

2016-os sztori következik, ennek a levesnek ugyanis ilyen régi története van. :) 

Mikor kb. 1,5 évvel ezelőtt elmondtam a kollégáimnak, hogy Mr. Baba úton van, nagyon örült neki mindenki. (Egyébként el sem hiszem, hogy ennyi idő eltelt azóta.) Próbáltak kímélni és együtt izgultak velem. Persze mindenki a maga módján. Az egyik barátnőm például nagyon cukin egy befőttes üveggel a kezében jelent meg a reggeli "meetingen". Hirtelen nem is tudtam hova tenni a dolgot, de aztán kifejtette, hogy a szervezetemnek most nagyon sok vitaminra van szüksége, így nekiállt és készített nekem egy nagy adag borsó krémlevest. A hab a tortán a szintén házi készítésű sajtos kruton volt. :) Nagyon meghatódtam, aztán pedig jól beeédeltem a finom levesből.

A napokban jutott eszembe ez a sztori, így nem is kellett tovább gondolkodnom, máris tudtam, hogy mi kerül az asztalra. 
zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolajHozzávalók:

750 g zöldborsó

2 közepes krumpli

1,5 l víz

2 dl tejszín

2 leveskocka

1 csapott ek só

őrölt bors

1 citrom

1 csokor petrezselyem

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, majd vágd kockákra.

A borsóval és a petrezselyemmel együtt dobd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel. 

Morzsold hozzá a leveskockát, ízesítsd sóval borssal.

Főzd puhára a zöldségeket.

Ha kész, turmixold össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejszínt.

Forrald össze a levest.

Végül ízesítsd a citrom levével.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Tipp: Tálald sajtos krutonnal. Ehhez vágd kisebb darabokra a szikkadt pékárut. Locsold meg bőven olívaolajjal, sózd, borsozd és reszelj rá sajtot. Süsd 180 fokon kb. 10 percig.  

Egy kevés tejszínt és citromlevet is locsolhatsz díszítésként és ízesítésként a levesre. Sőt, petrezselyemmel is megszórhatod.

Ha uncsinak tartod a petrezselymet, mentát is adhatsz hozzá. Nagyon üde ízt ad neki, feldobja a levest.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Szilvalekváros bukta labdák

Mivel nagyon sok gyümölcsöt termeszt mindkét Nagypapám, így elkerülhetetlen, hogy nyaranta tetemes mennyiségű lekvárt főzzünk be és többszáz (ténylegesen) üvegnyi befőttet tegyünk el családilag. Az már más kérdés, hogy a mi 50 nm-es lakótelepi lakásunk miként nyeli el ezt a sok finomságot, a lényeg, hogy ne vesszen kárba semmi. Az egyetlen dolog, amire nem vállalkozom a szilvalekvár főzés. Ez marad Szabó Papa kiváltsága, hiszen ő mindenféle dzsemfix és hozzáadott cukor nélkül kevergeti hosszú órákon keresztül az érett gyümölcsöt. Ez lesz ám az igazi Nagypapa/Nagymama lekvárja. :) Nem tudom, hogy én valaha abszolválom-e ezt a szintet, meglátjuk. Addig is Papa lekvárjával töltöm, a Mama receptje alapján készült buktát. :) 

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 kocka friss élesztő

2 ek cukor

1 tojás

1 csipet só

2 ek tejföl

8 dkg margarin

fél kg liszt

1 üveg szilva lekvár

olvasztott vaj

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Elkészítés:

Minden hozzávalót langyosan használunk fel. Érdemes akár már előző este elővenni az alapanyagokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Elsőként az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Adj hozzá egy pici cukrot is.

Közben egy nagy tálba mérd ki a többi alapanyagot, majd ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá az előzőekhez.

Gyúrd össze a tésztát, majd meleg helyen, letakarva keleszd duplájára. (Kb. 1 óra kell neki.)

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra, négyzet alakúra a tésztát.

Oszd kb. 10*10 cm-es négyzetekre, majd tegyél mindegyik közepébe  1-1 ek lekvárt.

Hajtsd be a csücsköket és formázd gombóc alakúra.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kivajazott, kilisztezett tepsit.

A bukta labdákat sorakoztasd szorosan egymás mellé. A tetejüket és az oldalaikat - ahol egymáshoz érnek - kend le olvasztott vajjal.

Süsd kb. 25 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Reggeli Ragacsos muffin

Január a nagy fogadalmak hónapja. Szilveszterkor ugyanis legtöbbünk átgondolja az előző évet és kitűz maga elé egy-két-há-négy (és a többi) szerencsésebb esetben reális célt. Idén nálunk valahogy az évértékelés és a fogadkozás kimaradt, hisz épp azzal voltunk elfoglalva éjfél előtt 2 perccel, hogy sikerüljön hatástalanítani a 8 hónapos atombombát. (Értsd: Átteleportálni az ágyába, úgy, hogy amint a dagi popója a saját hiperszuper matracához ér, ne ébredjen fel.) A sikeres hadművelet után irdaltunk vissza a hálószobába, hogy elcsípjük az M1-en a himnuszt, megigyuk a kötelező körös pezsgőt, majd dőltünk is be az ágyba, lévén sosem lehet tudni, hogy Mr. Atombomba már 20 perc után élesíti-e a lőszereit. A fenti közjáték miatt eszünkbe sem jutott bármit is megfogadni, de ha Te szilveszteri fogadalomként egy kicsit egészségesebb életmód irányába szeretnél elindulni, kezdd az alábbi muffinnal. :)

tojás joghurt olaj zabpehely méz gyors muffinok muffin szódabikarbóna sütőpor teljes kiőrlésű liszt barack sárgabarack lekvár édességek dió

Hozzávalók:

2 tojás

1 kis doboz natúr joghurt

0,5 dl olaj

1 nagyobb banán

4 ek méz

200 g teljes kiőrlésű liszt

50 g zabpehely+egy kicsi a muffinok tetejére

fél csomag sütőpor

1 kk szódabikarbóna

1 marék dió

sárgabarack vagy cukrozatlan sárgabarack lekvár tölteléknek

tojás joghurt olaj zabpehely méz gyors muffinok muffin szódabikarbóna sütőpor teljes kiőrlésű liszt barack sárgabarack lekvár édességek dió

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

Keverd össze a tojást a joghurttal, az olajjal, majd törd bele a banánt. 

Csurgasd hozzá a mézet is. 

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, szódabikarbónával, zabpehellyel, majd forgasd az előző keverékhez.

A diót darabold fel és ez is mehet az előzőekhez.

Adagolj 1-1 evőkanálnyi tésztát a muffin formákba, majd helyezz rá egy fél sárgabarackot vagy egy kiskanálnyi lekvárt.

Önts még egy kis tésztát a barackok/lekvár tetejére, majd szórd meg zabpehellyel és egy kis maradék durvára tört dióval.

Süsd 25-30 percig a muffinokat. 

tojás joghurt olaj zabpehely méz gyors muffinok muffin szódabikarbóna sütőpor teljes kiőrlésű liszt barack sárgabarack lekvár édességek dió

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Kedvenc mártogatós: a Hummusz

Az avokádó krém mellett nagy kedvencem a hummusz. Elég gyakran készítek magamnak és nagy szerencsémre Gy. nem igazán van oda az ilyesmikért. Ő a hagyományos, magyaros, pirospaprikás, hagymás körözött vonalon mozog, úgyhogy ez a finomság általában megmarad nekem. Imádom reggelire piritósra kenve vagy vendégváróként sok-sok finom zöldséggel, olajbogyóval, pitával körítve. Persze ezer és egyféle recept létezik, de az alapja mindenképp csicseriborsó, tahini, olívaolaj és citromlé. Engem ez a keleti ízvilág totálisan levesz a lábamról, így sosem tudok eleget készíteni belőle. Főleg így a karácsonyi nagy eszem-iszom után tartom jó választásnak, mikor nem vágyik az ember 6 fogásos vacsorákra, de azért jól esik csipegetni valamit. 

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Hozzávalók:

1 üveg/konzerv csicseriborsó (450 g)

1 kisebb citrom leve

2 kisebb gerezd fokhagyma

2 ek tahini (szezámpaszta)

1/2 dl olívaolaj

1 kk só, őrölt bors

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Elkészítés:

A csicseriborsót, az olívaolajat és a foghagymát pürésítsd botmixerrel, majd facsard hozzá a citrom levét.

Sózd, borsozd és add hozzá a tahinit is. Dolgozd össze az egészet.

Tálaláskor locsold meg egy kevés olívaolajjal.

Vágj fel minél többféle zöldséget, készíts elő olajbogyót, pitakenyeret, esetleg egy kevés sülthúst és már ehetitek is.

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Tipp: Ha sima csicseriborsót szeretnétek használni, akkor előző este áztassátok be, majd szódabikarbónás (egy csipet) vízbe főzzétek, míg megpuhul. 

Az egyedüli kicsit nehezebben beszerezhető hozzávaló a tahini. Annak ellenére, hogy Gy. nincs oda a hummuszért (bár ezt akkor még nem tudta) számtalanszor ellátogatott a körút egyik üzletébe, hogy beszerezze nekem. Az eladók mindig azt javasolták neki, hogy jöjjön vissza egy hét múlva, addigra lesz. Ezt játszották 1-2 hónapig, és egyszer csak tényleg lett. :) Azóta már nem olyan macerás beszerezni, mert az Urániánál nyílt egy nagy, keleti élelmiszerbolt és ott mindig tartanak. Annak aki egy kicsit is nyitott erre az ízvílágra - és persze, meg tudja oldani - érdemes ellátogatnia, mert igazi élmény válogatni a különböző élelmiszerek között. 

csicseriborsó tahini mártogatós vendégvárók ráérős reggelik citrom olívaolaj fokhagyma

Ha tetszett a bejegyzés, nézz be facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb, finomabbnál-finomabb receptekről sem. 

0 Tovább

Kató Mama-féle almás pite

Na, ez az almás, amire azt mondjuk, hogy az igazi "nagymama almáspitéje". Isteni tészta, szuper töltelék. Nem véletlen, hogy a recept még a dédnagymamámtól származik. Nagyon durva egyébként belegondolni, hogy ez a süti 100 éve is egy király édesség volt és most is lehengerel mindenkit. Na jó, a modern mindenmentes vonulatot nem hozza, de who cares? Nem is ezt várjuk tőle, hanem , hogy feldobjon egy maihoz hasonló januári - számomra borzasztóan depressziós, karácsonyt temető - napot.   

alma liszt tojás fahéj cukor tejföl vaj zsír

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt

12 dkg vaj vagy 10 dkg zsír

1 egész tojás

1 kanál tejfel

csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

1 kg alma

10 dkg cukor

fahéj

alma liszt tojás fahéj cukor tejföl vaj zsír

Elkészítés:

Az alapanyagokat gyorsan összegyúrjuk, két lapban kinyújtjuk.

A nagyobbik lapot tepsire tesszük, s egy marék dióval, vagy finom morzsával meghintjük, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot, tetejét tejjel vagy tojással megkenjük és megsütjük.

Sütés után deszkára borítjuk, kockára vágjuk, cukorral meghintjük.

Melegen tálaljuk. 

Töltelék: 1 kg almát magházától megtisztítunk, legyalulunk, 10 dkg cukorral addig párolunk, amíg a levét elfőtte. Fahéjjal ízesítjük, hidegen kenjük a tésztára.

alma liszt tojás fahéj cukor tejföl vaj zsír

Tipp: Ezt az összetételű tésztát, használhatjuk cseresznyés vagy meggyesbélesnek is.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (137),tojás (96),liszt (80),cukor (80),vaj (61),tej (50),vendégvárók (42),tejföl (42),fincsi ebédek (41),karácsony (40),advent (38),joghurt (37),hagyma (36),adventi naptár (36),sajt (36),citrom (36),paradicsom (35),sütőpor (35),habtejszín (34),ráérős reggelik (34),fahéj (32),csokoládé (31),túró (30),kakaópor (30),narancs (28),fokhagyma (27),bazsalikom (27),rohanós vacsorák (27),olaj (27),tejszín (26),eper (25),barack (25),porcukor (23),krumpli (23),leveles tészta (22),meggy (22),vaníliás cukor (22),gyors muffinok (21),sonka (21),étcsokoládé (19),vanília (19),pohárkrémek (18),mascarpone (18),csoki (18),dió (18),alma (15),répa (15),ribizli (15),leves (14),őszibarack (13),élesztő (13),snidling (13),lekvár (13),petrezselyem (12),keksz (12),oregánó (12),(12),málna (12),húsvét (12),saláta (12),szegfűszeg (12),fehércsoki (12),paradicsomszósz (11),krémsajt (11),kolbász (11),pite (11),puding (11),gyümölcs (11),sárgabarack (11),bonbon (10),kakaó (10),szeder (10),kukorica (10),csirkemell (10),zöldfűszer (10),piskóta (9),étcsoki (9),tészta (9),majonéz (9),paprika (9),dekorcukor (8),sütőtök (8),sajtkrém (8),áfonya (8),muffin (8),brownie (8),halloween (8),mustár (8),spenót (8),rétes (8),krémleves (8),rozmaring (8),méz (8),olívaolaj (8),lilahagyma (8),póréhagyma (7),görög joghurt (7),zabpehely (7),szilva (7),kelttészta (7),bors (7),torta (7),ánizs (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),cseresznye (6),kókusz (6),újhagyma (6),kókuszreszelék (6),farsang (5),tök (5),pizza (5),aszalt áfonya (5),rugelach (5),trüffel (5),fehércsokoládé (5),gasztroajándék (5),tejcsokoládé (5),baracklekvár (5),marcipán (5),banán (5),palacsinta (5),fánk (5),réteslap (5),uborka (5),bor (5),medvehagyma (5),csoki pasztilla (5),olívabogyó (5),gyorsvacsi (5),rizs (4),likőr (4),anyák napja (4),zabkeksz (4),cukkini (4),zselatinfix (4),csirke (4),borsó (4),hidegtál (4),babapiskóta (4),szalonna (4),körte (4),bacon (4),cheesecake (4),szalámi (4),menta (4),sajttorta (4),mák (4),kivi (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),mandarin (4),valentin-nap (4),fehérbor (4),kandírozott narancs (4),mozzarella (3),pogácsa (3),mártogatós (3),étkezési keményítő (3),tócsni (3),mandula (3),pirospaprika (3),tortazselé (3),kefír (3),fondant (3),burgonya (3),szilveszter (3),virsli (3),citromfű (3),szódabikarbóna (3),aszalt gyümölcs (3),levendula (3),mézeskalács (3),szezámmag (3),blogkóstoló (3),gofri (3),darált hús (3),besamel (3),Rohanós vacsorák (3),csicseriborsó (3),mexikói (3),pizzaszósz (3),lasagne (3),lepény (3),torma (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),káposzta (3),nutella (3),kávé (3),brokkoli (3),csiga (3),vöröshagyma (3),tortilla (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),majoranna (2),teljes kiőrlésű liszt (2),vanília aroma (2),búzadara (2),parmezán (2),zsír (2),barnacukor (2),pálinka (2),salsa szósz (2),darált keksz (2),penne (2),grillcsirke (2),bukta (2),keményítő (2),ananász (2),szerecsendió (2),nyaralás (2),eperlekvár (2),dzsemfix (2),fetasajt (2),alaplé (2),linzer (2),zselatin (2),knorr (2),zsemlemorzsa (2),olajbogyó (2),meggybefőtt (2),aszalt szilva (2),kókusztej (2),pasztilla (2),magyarprovence (2),készülődés (2),tésztasaláta (2),aszalt paradicsom (2),feta sajt (2),gyerekek (2),füstölt sajt (2),pesto (2),mogyoró (2),cukormáz (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),bab (2),aprósütemény (2),töltött tojás (2),kalács (2),cheesecake brownie (2),pizzagolyó (2),mozarella (2),zöldborsó (2),gesztenye (2),sütipecsét (2),rum (2),Édességek (2),csokikrém (2),linzertészta (2),tejszínhab (2),ehető ajándékok (2),promóció (2),hamburger (2),curry (2),levendulabirtok (2),kuglóf (2),juhtúró (2),zsömle (2),lime (2),feta (2),oreo keksz (2),cékla (2),alkohol (2),gyümölcskosárka (2),kandírozott gyümölcs (1),pompos (1),baileys (1),desszert (1),aszalvány (1),sűrített tej (1),főétel (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),avokádó (1),étcsokokoládé (1),daráltkeksz (1),író (1),szaloncukor (1),fehérrépa (1),zeller (1),vaníliarúd (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),fatörzs (1),hab (1),karalábé (1),víz (1),churros (1),körözött (1),szójaszósz (1),fehér csokoládé (1),barackpálinka (1),gyümölcsrizs (1),vanília kivonat (1),édesség (1),főzőkrém (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),monoszló (1),moszonló (1),chilis bab (1),masni (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),kávétejszín (1),mogyorókrém (1),raffaello (1),vodka (1),kenyér (1),kruton (1),mézeskalács fűszer (1),mazsola (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),erdei gyümölcs (1),narancslekvár (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),bögrés (1),aranygaluska (1),bögrés sütemény (1),szilvalekvár (1),fügelekvár (1),füge (1),besamel mártás (1),karfiol (1),kevert (1),rumaroma (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),narancslé (1),turmix (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),háztartásikeksz (1),sütésnélkül (1),mézeskalácsfűszer (1),barna cukor (1),blondie (1),graham liszt (1),amerikai palacsinta (1),jégkrém (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),kínai (1),ebédmenü (1),fagylalt (1),fagyi (1),pillecukor (1),köret (1),karaj (1),hús (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),munkaebéd (1),töltelék (1),olaszrizling (1),street food (1),smarties (1),ketchup (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),hamburgerhús (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),bevonat (1),margarin (1),kuszkusz (1),tahini (1),müzli (1),kapcsolat (1),ételfesték (1),hawaii (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),ballagás (1),koriander (1),szülinap (1),cookies (1),csokissüti (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),nachos (1),jalapeno (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),buli (1),rukkola (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),gyümölcslé (1),koktél (1),penne (1),chorizo (1),quesadilla (1),péksütemény (1),vacsora (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),zselé (1),Anyák Napja (1),sztrapacska (1),tavasz (1),reggeli (1),áfonyalekvár (1),krém (1),muffinok (1),kelt tészta (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),meggylekvár (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),tárkony (1),zeller (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),kifli (1),dekoráció (1),salsa (1),olíva bogyó (1),szósz (1),gumicukor (1),jelmez (1),lapocka (1),sertés (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),lecsó (1),csilipaprika (1),bagett (1),csokipasztilla (1),grillezés (1),velence (1),teszínhab (1),savanyúság (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),pizzafeltét (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),VKF (1),pulykamell (1),túrókrém (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),ragu (1),SAD! (1),ősz (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),pizzás csiga (1),karácsonyi ebéd (1)

Utolsó kommentek