Szilvalekváros bukta labdák

Mivel nagyon sok gyümölcsöt termeszt mindkét Nagypapám, így elkerülhetetlen, hogy nyaranta tetemes mennyiségű lekvárt főzzünk be és többszáz (ténylegesen) üvegnyi befőttet tegyünk el családilag. Az már más kérdés, hogy a mi 50 nm-es lakótelepi lakásunk miként nyeli el ezt a sok finomságot, a lényeg, hogy ne vesszen kárba semmi. Az egyetlen dolog, amire nem vállalkozom a szilvalekvár főzés. Ez marad Szabó Papa kiváltsága, hiszen ő mindenféle dzsemfix és hozzáadott cukor nélkül kevergeti hosszú órákon keresztül az érett gyümölcsöt. Ez lesz ám az igazi Nagypapa/Nagymama lekvárja. :) Nem tudom, hogy én valaha abszolválom-e ezt a szintet, meglátjuk. Addig is Papa lekvárjával töltöm, a Mama receptje alapján készült buktát. :) 

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 kocka friss élesztő

2 ek cukor

1 tojás

1 csipet só

2 ek tejföl

8 dkg margarin

fél kg liszt

1 üveg szilva lekvár

olvasztott vaj

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Elkészítés:

Minden hozzávalót langyosan használunk fel. Érdemes akár már előző este elővenni az alapanyagokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Elsőként az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Adj hozzá egy pici cukrot is.

Közben egy nagy tálba mérd ki a többi alapanyagot, majd ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá az előzőekhez.

Gyúrd össze a tésztát, majd meleg helyen, letakarva keleszd duplájára. (Kb. 1 óra kell neki.)

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra, négyzet alakúra a tésztát.

Oszd kb. 10*10 cm-es négyzetekre, majd tegyél mindegyik közepébe  1-1 ek lekvárt.

Hajtsd be a csücsköket és formázd gombóc alakúra.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kivajazott, kilisztezett tepsit.

A bukta labdákat sorakoztasd szorosan egymás mellé. A tetejüket és az oldalaikat - ahol egymáshoz érnek - kend le olvasztott vajjal.

Süsd kb. 25 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Aszaltszilva leves

A családunkban ünnepekkor már egy viszonylag régóta meghatározott menetrend szerint megy a karácsonyi vendégjárás. A 24. ebéd mindig Szabó Mamáéknál zajlik, viszonylag fix menüvel. A fő kérdés mindig csak az, hogy ebéd előtt vagy után jöjjön a Kisjézus. Mostanában próbálunk várni az ajándékozással, de lelki szemeim előtt látom a jövőbeli mini diktátorkámat, ahogyan esélyt sem ad arra, hogy először együnk. Addig azonban még van pár évünk az ételekre koncentrálni, úgyhogy hozom is Mama ünnepi levesét. Kítűnő választás a karácsonyi asztalra, sőt a hétvégén még egy próbakör is beleférhet. :)

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Hozzávalók:

1 kg aszalt szilva

4 púpos ek cukor

1 púpos kk fahéj

1 vaníliarúd

1 narancs

1/2 citrom

1 dl bor

kb. 10 db szegfűszeg

1 csipet só

2-2,5 l víz

2 ek étkezési keményítő

1 l tejszín

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Elkészítés:

Az aszalt szilvát tedd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel és a borral.

Ízesítsd a cukorral, a fahéjjal, a vanília rúddal és a csipet sóval. Egy teatojásba tedd bele a szegfűszeget és ezt is tedd a levesbe. 

Reszeld bele a narancs héját, facsard bele a levét, a fél citromot pedig egy az egyben dobd a levesbe.

Fedő alatt párold a szilvát puhára.

Ha már gyöngyözik, készítsd el a tejszínes keveréket.

Egy habverővel jó alaposan dolgozd össze a keményítőt a tejszínnel, majd adj hozzá néhány merőkanálnyi levest.

Utána - állandó keverés mellett - egy szűrőn keresztül öntsd a tejszínes egyveleget a leveshez.

Forrald fel, majd gyöngyöztesd még néhány percig.

Tálalás előtt halászd ki a fél citromot, a vaníliarudat és a szegfűszeget.

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Gyors szilvás túrós lepény

Idén sajnos botrányosan rossz volt a szilva termésünk. Velencén szó szerint 2-3 csoffadt szemet sikerült "összekukáznunk"/fa. Szerencsére Szabó Papa kertjében jobb volt a helyzet, így készült néhány üveg igazi, retró, cukormentes, hosszan főzött, sűrű szilvalekvár, ami messziről sem látott dzsemfixet. :D Mivel tényleg alig-alig maradt ezen kívül szilva, nem is igazán sütöttem idén jó kis szilvás pitéket. Hiányérzetem is volt, így a szezon utolsó pillanatában hozok egy jó kis túrósat, amit később akár fagyasztott gyümölcsből vagy befőttből is el tudtok készíteni. Szerencsére nekem 2016-ból még van pár üveg. :)

vaj porcukor túró tej szilva fahéj liszt sütőpor édességek tojás

Hozzávalók:

10 dkg vaj

20 dkg porcukor

2 tojás

25 dkg túró

4 dl tej

25 dkg liszt

1 kk fahéj

fél csomag sütőpor

kb. 10 szem szilva

vaj porcukor túró tej szilva fahéj liszt sütőpor édességek tojás

Elkészítés:

Elsőként a sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy közepes méretű tepsit.

A puha vajat keverd habosra a cukorral, majd üsd hozzá a tojásokat.

Jöhet a túró és a tej is.

Egy másik keverőtálban dolgozd össze a lisztet, a fahéjat és a sütőport, majd szitáld a túrós masszához.

Öntsd tepsibe a tésztát.

A szilvát magozd ki, szeleteld fel.

Tedd ki a süti tetejét a gyümölccsel.

Süsd kb. 40 percig.

vaj porcukor túró tej szilva fahéj liszt sütőpor édességek tojás

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Őszi kevert sütemény

Sokáig kifejezetten utáltam az őszt, nem láttam benne semmi szépet. (Gondolom nagy köze lehetett ebben a véget érő nyári szünetnek és az éppen elinduló komoly tanulásnak.) Később persze kezdtem felfedezni ennek a csodálatos évszaknak is az értékeit. 

Imádom, hogy szeptemberben kiürülnek a strandok Velencén, és jóformán egyedül úszkálok az ugyan kicsit hideg, de a szokásosnál ezerszer tisztább, átlátszó vízben. Imádom, hogy már nincs 1000 fok, mégis gyönyörűen süt a nap és sorra jöhetnek a szabadtéri programok. Imádom, hogy jön a sütőtök, a gesztenye szezon és nincs is jobb egy kacsa/libasültnél párolt káposztával. Imádom ilyenkor a kissé már csípős, de tiszta levegő illatát. Imádom, hogy esőben jól esik kicsit a kanapén ejtőzni egy bögre forró itallal egy jó film/könyv társaságában. Imádom az őszi gyümölcsöket, a szőlőt, a szilvát, a körtét. Imádom a szüretet és a borfesztiválokat. És persze - csak, hogy ne hazudtoljam meg magam - a legfőképpen azt imádom, hogy minden nappal egyre közelebb kerülünk a Karácsonyhoz. :D 

édességek fahéj körte szilva liszt cukor sütőpor tojás olaj tej

Hozzávalók:

3 tojás

20 dkg cukor

1dl olaj

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

0,5 dl tej

2 körte

10 kisebb szem szilva

1+1 kk fahéj

édességek fahéj körte szilva liszt cukor sütőpor tojás olaj tej

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy sütőpapírral kibélelt tepsit.

A gyümölcsöket mosd meg és szeleteld fel. Szórd meg 1 kiskanál fahéjjal őket és jól forgasd össze.

A tojásokat üsd fel és keverd ki a cukorral.

Add hozzá az olajat is.

Szórd a liszthez a sütőport és 1 kiskanál fahéjat, majd szitáld az egészet a tojásos masszához.

Lazíts tejjel és jó alaposan keverd össze.

édességek fahéj körte szilva liszt cukor sütőpor tojás olaj tej

Egyengesd a tésztát a tepsibe, majd rakd ki ízlés szerint a gyümölcsökkel.

Süsd kb. 20 percig. Tűpróbával ellenőrizd.

Tipp: Tálalás előtt szórd meg fahéjas porcukorral.

édességek fahéj körte szilva liszt cukor sütőpor tojás olaj tej

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Szedres-szilvás papucs

Lassan fél éve nem dolgozom már - cserébe 4 hónapja egy nyugodt másodpercem sincs a mini diktáror miatt :D - így a kollégák mellett elkezdtek hiányozni a kis apróságok is, ami a munkahelyemre emlékeztetett. A szilva szezon beköszöntével eszembe jutott a büfében árult verhetelen szilvalekváros papucs, ami kötelező elem volt minden ünnepségen, de a hétköznapokban is gyakori vendég volt 10-10 dkg 1-1 munkatárs asztalán. Mivel épp gyors süti ötletet kerestem, elhatároztam, hogy leveles tészta alapból és friss gyümölcsből próbálom elkészíteni. A végeredmény isteni lett, de a kivitelezés nem volt egyszerű. Nem mindig van kedvük sütögetni ugyanis a 4 hónaposoknak. :D Kb. egy 6 emeletes, cizellált esküvői tortát el tudtam volna készíteni ennyi idő alatt, míg ketten megküzdöttünk egymással és a sütivel, de győztem és egy röpke délután alatt kész lett. :D

szeder szilva leveles tészta édességek keményítő étkezési keményítő fahéj

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

15 szem szilva

20 dkg szeder

2 ek étkezési keményítő

2 ek cukor

1 kk fahéj

1 tojás

pici liszt

szeder szilva leveles tészta édességek keményítő étkezési keményítő fahéj

Elkészítés:

A gyümölcsöket mosd meg, a szilvát magozd ki és vágd kisebb kockákra.

Egy kisebb lábosban forgasd össze a feldarabolt gyümit a fahéjjal és a cukorral, majd kezd el melegíteni.

Kb. 10 perc múlva, mikor már nem túl kemény a szilva, add hozzá a szedret is. Picit rotyogtasd még, majd vedd le a tűzről és keverd bele a keményítőt. Hagyd kihűlni.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy sütőpapírral kibélelt tepsit.

Közben a leveles tésztát nyújtsd ki és vágd kb. 5*5-ös kockákra.

Kend le a szélüket felvert tojással.

A közepükre halmozz 1-1 ek szilvás-szedres tölteléket, majd csippentsd össze a két ellentétes sarkukat és jól nyomkodd össze.

Kend le a tetejét is tojással, majd süsd  a "papucsokat" kb. 15 percig.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább
«
12

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (171),tojás (128),liszt (117),cukor (114),vaj (75),tej (65),vendégvárók (49),tejföl (48),sütőpor (48),joghurt (48),citrom (46),fincsi ebédek (45),karácsony (44),hagyma (42),sajt (40),csokoládé (39),ráérős reggelik (39),advent (38),kakaópor (37),olaj (36),túró (36),adventi naptár (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),tejszín (32),rohanós vacsorák (32),eper (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),csoki (25),meggy (25),leveles tészta (24),vanília (24),vaníliás cukor (24),étcsokoládé (23),sonka (22),pohárkrémek (20),dió (20),húsvét (19),(18),lekvár (18),málna (18),ribizli (17),répa (17),élesztő (17),keksz (16),alma (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),pite (14),saláta (14),őszibarack (13),fehércsoki (13),szeder (13),puding (13),sárgabarack (13),piskóta (13),kolbász (12),szegfűszeg (12),petrezselyem (12),muffin (12),oregánó (12),krémsajt (12),kókusz (11),paradicsomszósz (11),kukorica (11),étcsoki (11),gyümölcs (11),áfonya (10),görög joghurt (10),paprika (10),bonbon (10),csirkemell (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),tészta (9),gasztroajándék (9),brownie (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),lilahagyma (9),sajtkrém (8),halloween (8),sütőtök (8),banán (8),póréhagyma (8),méz (8),cseresznye (8),torta (8),dekorcukor (8),krémleves (8),mustár (8),rétes (8),zabpehely (8),kelttészta (7),medvehagyma (7),szilva (7),kókuszreszelék (7),újhagyma (7),mák (7),palacsinta (7),chili (6),farsang (6),tejcsokoládé (6),rugelach (6),aszalt áfonya (6),bor (6),ánizs (6),fánk (6),baracklekvár (6),kaliforniai paprika (6),likőr (6),trüffel (6),fehércsokoládé (6),szódabikarbóna (6),anyák napja (6),ricotta (6),marcipán (5),gyorsvacsi (5),réteslap (5),csoki pasztilla (5),hidegtál (5),pogácsa (5),burgonya (5),pizza (5),rizs (5),nutella (5),tök (5),babapiskóta (5),olívabogyó (5),uborka (5),levendula (5),görögjoghurt (5),szalonna (5),fehérbor (5),kávé (5),mogyoró (4),mandula (4),eperlekvár (4),erdei gyümölcs (4),szalámi (4),cukkini (4),valentin-nap (4),borsó (4),mandarin (4),kandírozott narancs (4),kivi (4),körte (4),zöldség (4),zabkeksz (4),gyümölcskenyér (4),barnacukor (4),cheesecake (4),bacon (4),káposzta (4),zselatinfix (4),csirke (4),menta (4),sajttorta (4),kávétejszín (3),lekvárfőzés (3),szülinap (3),befőzés (3),blogkóstoló (3),mazsola (3),fondant (3),gofri (3),kefír (3),búzadara (3),citromfű (3),mozzarella (3),tócsni (3),tortazselé (3),Rohanós vacsorák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortilla (3),csicseriborsó (3),mártogatós (3),víz (3),fetasajt (3),aprósütemény (3),lepény (3),olajbogyó (3),vanília aroma (3),besamel (3),szezámmag (3),étkezési keményítő (3),darált hús (3),mézeskalács (3),vöröshagyma (3),cékla (3),brokkoli (3),aszalt gyümölcs (3),gesztenye (3),kalács (3),mexikói (3),pirospaprika (3),szilveszter (3),virsli (3),torma (3),lasagne (3),csiga (3),amerikai palacsinta (3),rum (3),pizzaszósz (3),ehető ajándék (3),linzer (3),chili paprika (3),gyors vacsorák (2),alaplé (2),majoranna (2),pálinka (2),zsemlemorzsa (2),keményítő (2),szerecsendió (2),knorr (2),nyaralás (2),müzli (2),fehér csokoládé (2),bögrés (2),bukta (2),kuglóf (2),feta (2),dzsemfix (2),gyümölcsrizs (2),pasztilla (2),parmezán (2),promóció (2),zselatin (2),ételfesték (2),ananász (2),magyarprovence (2),margarin (2),penne (2),grillcsirke (2),levendulabirtok (2),aszalt szilva (2),pompos (2),bab (2),jalapeno (2),chorizo (2),bodzaszörp (2),pizzagolyó (2),mozarella (2),bodza (2),lime (2),curry (2),kókusztej (2),mogyorókrém (2),csokikrém (2),alkohol (2),szörp (2),feta sajt (2),zsír (2),darált keksz (2),piskótatekercs (2),salsa szósz (2),gyümölcskosárka (2),linzertészta (2),zserbó (2),tejszínhab (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),zsömle (2),oreo keksz (2),Édességek (2),füstölt sajt (2),sűrített tej (2),cukormáz (2),hamburger (2),sütipecsét (2),ehető ajándékok (2),teljes kiőrlésű liszt (2),tésztasaláta (2),balzsamecet (2),meggybefőtt (2),juhtúró (2),turmix (2),smoothie (2),zöldborsó (2),gyerekek (2),töltött tojás (2),cheesecake brownie (2),Gyors muffinok (2),vodka (2),készülődés (2),besamel mártás (1),szójaszósz (1),zeller (1),fagylalt (1),karalábé (1),jégkrém (1),narancslé (1),fagyi (1),churros (1),karfiol (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),körözött (1),vaníliarúd (1),töltött krumpli (1),hidegtálak (1),baileys (1),lasagne tészta (1),kakaóscsiga (1),füge (1),aranygaluska (1),kevert (1),túró rudi (1),pillecukor (1),szilvalekvár (1),bögrés sütemény (1),kínai (1),vaníliás pudingpor (1),pirítós (1),húsleves alaplé (1),vörös áfonya (1),túrós táska (1),túrós batyu (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),aszaltsárgabarack (1),ehetőajándék (1),erőspaprika (1),aszaltgyümölcs (1),aszaltbarack (1),fehérrépa (1),szóda (1),méteres kalács (1),puncs puding (1),gyertya (1),vonat (1),rétesliszt (1),tiramisu (1),nudli (1),citromsav (1),levendulás (1),psikóta (1),tejcsoki (1),maszatolós torta (1),tejberizs (1),vanília puding (1),barackpüré (1),clafoutis (1),cseresznye lekvár (1),tejpite (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),masni (1),moszonló (1),monoszló (1),bögrés süti (1),chilis bab (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),barna cukor (1),mézeskalácsfűszer (1),háztartásikeksz (1),graham liszt (1),blondie (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),barackpálinka (1),vanília kivonat (1),mézeskalács fűszer (1),narancslekvár (1),lila hagyma (1),raffaello (1),citromlé (1),kenyér (1),kruton (1),gorgonzola (1),denevér (1),édesség (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),kiszúró (1),saj (1),mogyoróvaj (1),sütésnélkül (1),tahini (1),mákosguba (1),eperszósz (1),olaszrizling (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),ciabatta (1),Ráérős reggelik (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),péksütemény (1),sztrapacska (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),street food (1),zselé (1),ballagás (1),koriander (1),velence (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),lecsó (1),bográcsozás (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),bevonat (1),hawaii (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),tavasz (1),kelt tészta (1),smarties (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),cookies (1),csokissüti (1),reggeli (1),vacsora (1),töltelék (1),hús (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),karaj (1),munkaebéd (1),quesadilla (1),nachos (1),sonkatekercs (1),penne (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),muffinok (1),krém (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),buli (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),koktél (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),zeller (1),tárkony (1),krumplifánk (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),paradicsom püré (1),mákos guba (1),kifli (1),salsa (1),olíva bogyó (1),szósz (1),gumicukor (1),dekoráció (1),jelmez (1),ebédmenü (1),főétel (1),gesztenyemassza (1),bejgli (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),rizskoch (1),avokádó (1),hab (1),fatörzs (1),aszalvány (1),desszert (1),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),sütögetés (1),tökfaragás (1),VKF (1),pulykamell (1),SAD! (1),túrókrém (1),köret (1),ragu (1),krumplipüré (1),ősz (1),steak burgonya (1),hámozott paradicsom (1),bagett (1),panír (1),panírozás (1),rántott tök (1),rántott (1),sertéslapocka (1),sertés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),meggylekvár (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),vörösbor (1),lapocka (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),kacsa (1),kacsacomb (1),sárgarépa (1)

Utolsó kommentek