Cékla krémleves

Nagymamám nagy egészséges életmód fan, így kiemelt szakértője az egyes zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványianyag tartalmának. A minap megemlítettem neki, hogy a vérképem alapján kissé vashiányos a szervezetem, ő pedig már sorolta is a természetes megoldásokat. Egyik alternatíva - Mama szerint - magas vas és folsav tartalma miatt a cékla. Nagymamám nem is tétlenkedett, a másnapi bevásárlás alkalmával jól betárazott a zöldségből és engem is meglepett két jó nagy gumóval. Szerinte a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk: lereszeljük egy kis almával vagy répával, majd megbolondítjuk egy kevés citromlével, mézzel. Az egyik céklának ez is lett a sorsa, a másikból viszont krémlevest készítettem. Gy. 10 éves unokaöccse is kóstolta, véleménye szerint fogyasztása gyermekeknek nem ajánlott, de a felnőttek bátran próbálkozzanak csak vele. :D

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Hozzávalók:

1 nagyobb darab cékla

2 közepes sárgarépa

1 krumpli

1 hagyma

1 kis doboz natúr joghurt

1 csapott ek só

10 szem bors

1 citrom leve

2 l víz

pici olaj

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Elkészítés:

Elsőként a zöldségeket pucold meg, majd vágd őket kisebb darabokra.

Hevíts egy kevés olajat és futtasd meg az összeaprított répát, céklát, hagymát és krumplit.

Öntsd fel vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal.

Fedő alatt főzd, míg megpuhulnak a zöldségek.

Botmixerrel pürésítsd össze.

Egy kis tálba keverd ki a joghurtot néhány merőkanál levessel, majd az egészet csurgasd vissza a lábosba és keverd csomómentesre.

Facsard bele a citromot és főzd néhány percig, hogy összeérjenek az ízek.

Ha esetleg hiányzik még ízlésed szerint valamilyen fűszer, pótold. Például, van aki kis cukrot is tesz hozzá. Nekem nem hiányzott, de ha az édesebb ízeket kedveled, akkor nyugodtan adj hozzá egy keveset.

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Avokádó krém

Emlékszem, mikor először vett Anya avokádót, nem tudtam milyen ízre, állagra számítsak. Mikor megkóstoltam, utána sem tudtam eldönteni, hogy mihez tudnám hasonlítani, de abban biztos voltam, hogy iszonyúan ízlik és akarok még, még, még! Ha a "zöld" íz mond valakinek valamit, akkor talán erre hajaz. A lényeg, hogy aki még nem kóstolta, mindenképp tegye meg. Már csak azért is, mert számos pozitív hatása van a szervezetre: A kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, a szívbetegségek, a stroke, az érrendszeri problémák és a rák (főként a mell és a prosztatarák) kialakulását. Tele van vitaminokkal és nyomelemekkel, a foszfor, vas, kálium, kalcium és magnézium mellett A-, B-, C- és E vitamint is találunk benne. Sőt, folsavban sem szenved hiányt, így nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Olajtartalma miatt kitűnően ápolja az érzékeny bőrt, a benne lévő A- és E- vitamin pedig az ekcéma kezelésére is jó.  Szuper antioxidáns és - ami a leglényegesebb - kitűnő afrodiziákum, melyet valószínűleg nem is a beltartalma, hanem...khmmm...sajátos alakjának köszönhet. :) Érdekesség, hogy aztékul "ahuacacuahat"-nak hívják,  melynek jelentése "herefa". Jah, az avokádók kettesével csüngenek a fákon, így már érthető az elnevezés is. :D De most már abbahagyom a dumát, jöjjön a recept, ami a "rövid" bevezetőmhöz képest csak egy kis szösszenet. :)

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Hozzávalók:

2 db érett avokádó

2 ek natúr joghurt

1-2 gerezd fokhagyma

1 lime leve (ha nincs, akkor egy fél citrom)

1 csapott mk só

őrölt bors

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Elkészítés:

Az avokádót pucold meg, majd vágd kockákra.

Hámozd meg a fokhagymát is.

Tedd egy tálba az avokádót és a fokhagymát a joghurttal együtt.

Ízesítsd sóval, borssal és a lime/citrom levével.

Botmixerrel pürésítsd össze.

Kóstold meg, és ha szükséges pótold a hiányzó fűszereket, lime levet.

Tálald teljes kiörlésű pirítóssal, zöldségrudacskákkal.

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

5 Tovább

Lekváros csillagok

 Nem vagyok oda kifejezetten az aprósüteményekért (még az esküvőmön is az utolsó pillanatban gondoltam meg magam és rendeltem egy jó adagot), de a Karácsony nálunk nem telhet el, e nélkül a lekváros csillag nélkül. Szerintem nem is a süti, ami igazán nélkülözhetetlen, hanem maga a sütés, az elkészítés folyamata:

Mindig megbeszéljük előre Anyával, hogy mikor állunk neki a nagy süti projektnek. Anya megígéri, hogy begyúrja a tésztát, ezzel szemben, mire odaérek valószínűleg még néhány hozzávaló is hiányzik. Ilyenkor lecsattogok a Mamához kuncsorogni egy kis porcukrot (még, jó, hogy az alsó szinten lakik), majd próbálom sürgetni a tészta összeállítását. Persze nem lehet ám, csak úgy nekiveselkedni, mert pihentetni kell egy kicsit a hűtőben, de ez nem is baj, mert a formákat Anya tavaly óta nem használta, így azokat is elő kell túrnom valahonnan a poros fiók mélyéről. Ilyenkor már a vérnyomásom kezd a magasba szökni, de amint kinyújtjuk és kisszagatjuk az első adagot, kezd visszakúszni az eredeti tartományba. Persze az időzítős sütő ellenére is sikerül megégetnünk jó pár szemet+szépen lassan előkerül Apa, Gy. és a tesóim is, akik amint kisül egy adag, el is tüntetik a nagy részét. Mi hiába számolgatjuk kétségbeesetten az alsó és felső csillagokat, tök felesleges, mert a végén úgy sem stimmelnek a számok. :D Hogy lekössük a férfiakat előszedjük a lekvárokat, tegyék hasznossá magukat és kenjék szépen meg a sütiket. Így persze még rosszabb lesz a helyzet, mert még finomabbak lekvárral a csillagok, még gyorsabban fogy tehát a süti. Némi vigasz, hogy azért valamennyi szokott maradni a karácsonyi asztalra is! :D

karácsony édességek aprósütemény lekvár tojás vaj liszt porcukor keksz citrom baracklekvár advent adventi naptár

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

12 dkg vaj

8 dkg porcukor

1 tojás sárgája

1 kk citromlé

1 citrom reszelt héja

+lekvár (én a sárgabarackot szeretem hozzá a legjobban)

karácsony édességek aprósütemény lekvár tojás vaj liszt porcukor keksz citrom baracklekvár advent adventi naptár

Elkészítés:

A lisztet morzsold el a hideg vajjal, majd szitáld hozzá a porcukrot is.

Jöhet hozzá a tojás sárgája és a citrom is.

Gyors mozdulatokkal gyúrd össze az egészet. Ha nagyon nem állna össze, adj hozzá még 1-2 ek citromlét vagy hideg vizet.

Csomagold folpackba és tedd hűtőbe minimum 1 órára, de akár egy egész éjszakára is.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készíts elő 2-3 sütőpapírral bélelt tepsit.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát néhány mm vékonyra, majd szaggass belőle csillagokat vagy más neked tetsző formát.

A kiszaggatott csillagok felének közepét szúrd ki egy kisebb formával.

Süsd őket kb. 5-7 percig. Amint érzed, hogy illata van a sütinek, már vedd is ki, mert nagyon gyorsan megégnek.

A kihűlt csillagokat kend meg lekvárral, majd nyomd rá a kilukasztott csillagokat tetőnek.

Tipp: A kisült tészta csillagokat néhány napig eltarthatod sütis dobozban is. A vendégség előtti este - vagy akár aznap délelőtt - már csak meg kell kenni lekvárral a sütiket. Pepecselősnek tűnik, de ez a folyamat már gyorsan készen van. Ha sokkal hamarabb megkened lekvárral, a tészta - vékonysága miatt - nagyon átázik. Mi frissen szeretjük, de persze ízlések és pofonok. Érdemes kísérletezni! :)

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Tárkonyos csirkeraguleves

Az ismeretségi körömben, ha valaki elkezdett a konyhában tüsténkedni, elsőként általában a különböző sütemények, tészták, esetleg a hús ételek elkészítését kezdte elsajátítani. Valahogy senkitől sem hallottam olyat, hogy áhh, ma végre "megtanultam" borsó főzeléket készíteni, viszont annál inkább nagyobb volt a sikerélmény egy egyszerű muffin vagy egy paradicsomos tészta elkészítésénél. Kezdetben én is (mondjuk most is :D) az édesség vonalon mozogtam, aztán Gy. miatt jöttek a "romcsi-vacsinak" való husik is. Persze nem ehettünk örökre csirkemellet és desszerteket, ezért szépen lassan sorra kerültek az egytálételek, főzelékek és a persze a levesek is. Sosem felejtem el, hogy a tárkonyos csirkeraguleves volt az első, amit együtt elkészítettünk Velencén. Iszonyú büszkék voltunk rá, jól bevacsoráztunk belőle, majd a maradékot (ami egy egész családnak elég lett volna) betettük a hűtőbe. Tudni kell, hogy a nyaralóban azok a bútorok és háztartási gépek kaptak helyet, melyek a rendes családi házba már nem kellettek. A hűtő sem egy mai darab már, olykor-olykor probléma van az ajtajával. (Az előzményekből már ki lehet következtetni a sztori végét.) Természetesen a hűtő feladta a harcot, kinyílt az ajtaja és az "ötvenésegyezer" fokban meg is romlott az egész csöbör. Szégyen-nem szégyen, ömlöttek a könnyeim. Étel miatt sosem voltam még ilyen szomorú. Azóta persze a hűtő tartozéka egy csinos kis partvisnyél, amivel ki tudjuk támasztani az ajtaját, a leves pedig bekerült a családi repertoárba. :)

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Hozzávalók:

1 db csirkemellfilé

1 db leveszöldség csomag (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, krumpli)

30 dkg zöldborsó

1 ek tárkony

1 csokor petrezselyem

3 dl tejszín

1 citrom leve

1 csapott ek só

1 kk bors

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Elkészítés:

Elsőként hámozd meg a zöldségeket, majd szeleteld fel ízlés szerint.

A megmosott csirkemellett is kockázd fel. Kevés olajon pirítsd a husit fehéredésig, majd jöhetnek hozzá az összeaprított zöldségek.

Fűszerezd sóval, borssal, tárkonnyal, petrezselyemmel, majd öntsd fel vízzel.

Fedő alatt, takarékon főzd addig, míg minden megpuhul.

Amikor már majdnem puha minden zöldség, add hozzá a zöldborsót is. Forrald össze.

Öntsd egy kis tálba a tejszínt és mérj rá 3-4 merőkanálnyi levest. Keverd simára, majd öntsd az egészet vissza a lábosba.

Amikor újra felforrt a leves, csavard bele a citrom levét is.

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Tipp: Tálalásnál kínálhatsz a leves mellé egy kevés tárkonyt és citromot is.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

1 Tovább

Sütőtök krémleves

Az első ősziesebb napon belefutottam egy cikkbe az interneten, amiben azt taglalták, hogy milyen sztenderd szokásokat veszünk fel, mi lányok, ősszel. A szerző szerint ilyenkor mécseseket gyújtunk, bekuckózunk a kanapéra és a kedvenc sorozatunkat nézzük egy pohár forró ital társaságban. A szabadban századjára is lefotózzuk ugyanannak a fának a színesedő leveleit - amelyiket egyébként minden évben - majd buzgón posztoljuk is a képet instára. Persze a sütőtökös italokról és ételekről sem feledkezünk meg és amint hidegebbre fordul az idő, már rohanunk is a kedvenc kávézónkba egy sütőtökös latte-re.

Na nem mondom, hogy ezeket a kliséket minden csajszira egytől egyig rá lehet húzni, de ha magamat és a barátnőimet nézem, akkor azért el kell ismernem, hogy van a cikknek némi valóság alapja. :) Nem is késlelkedtem tehát, hanem gyorsan elkészítettem az ősz első sütőtökös ételét, majd megnéztem 2 Trónok harca részt egy bögre forró csokival a kezemben. :)

leves fincsi ebédek tök sütőtök bor tejszín rozmaring hagyma fokhagyma citrom méz krémleves

Hozzávalók:

1 kisebb sütőtök

1 púpos ek méz

néhány rozmaring ág

1 hagyma

3 gerezd fokhagyma

600 ml húsleves alaplé

200 ml tejszín

150 ml fehérbor

só, bors

olívaolaj

1 citrom leve

apróra vágott szalonna, bacon, tökmag, pirítós a tálaláshoz

leves fincsi ebédek tök sütőtök bor tejszín rozmaring hagyma fokhagyma citrom méz krémleves

Elkészítés:

Elsőként a tököt pucold meg, majd vágd nagyobb kockákra.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és készíts elő egy nagyobb tepsit. Locsolj bele egy kevés olívaolajat.

Szórd bele a kockára vágott tököt, majd locsold meg mézzel.

Pucold meg a hagymát és a fokhagymát, majd ezeket is szeleteld fel. (Nem kell túl apróra.) Szórd a tök mellé a tepsibe.

Helyezz néhány rozmaring ágat is a zöldségek mellé, majd letakarva süsd kb. 20 percig, hogy gyorsan megpuhuljon. Fedő nélkül süsd további 10 percet, hogy kicsit megpiruljon.

Ha kész, szedd a zöldséget egy nagyobb lábosba.

Öntsd hozzá az alaplevet és botmixerrel pépesítsd.

Add hozzá a bort és a tejszínt is, majd kezdd el összefőzni. Ízesítsd sóval, borssal, citromlével.

Forrald néhány percig, hogy összeérjenek az ízek.

Kínálj mellé pirított szalonnát/bacont, fokhagymás pirítóst vagy egy kevés tökmagot.

leves fincsi ebédek tök sütőtök bor tejszín rozmaring hagyma fokhagyma citrom méz krémleves

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább
«
12345

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (79),tojás (42),fincsi ebédek (27),paradicsom (26),karácsony (26),advent (24),vendégvárók (24),hagyma (23),adventi naptár (23),vaj (22),tejföl (22),joghurt (22),sajt (21),tej (21),citrom (20),cukor (19),narancs (19),rohanós vacsorák (18),fahéj (18),habtejszín (18),ráérős reggelik (18),sonka (18),tejszín (17),liszt (17),krumpli (16),bazsalikom (15),eper (15),fokhagyma (15),meggy (14),répa (14),kakaópor (14),csokoládé (13),vaníliás cukor (13),leveles tészta (13),barack (12),túró (12),mascarpone (12),pohárkrémek (12),vanília (11),gyors muffinok (11),málna (11),alma (10),étcsokoládé (10),ribizli (10),porcukor (10),kolbász (9),csoki (9),leves (9),saláta (9),olaj (9),petrezselyem (9),puding (9),húsvét (8),pite (8),gyümölcs (8),csirkemell (8),dekorcukor (8),krémsajt (8),snidling (8),dió (7),sárgabarack (7),szegfűszeg (7),krémleves (7),paradicsomszósz (7),fehércsoki (7),rozmaring (7),majonéz (7),paprika (7),rétes (6),sajtkrém (6),kukorica (6),szeder (6),kakaó (6),méz (6),újhagyma (6),zöldfűszer (6),tészta (6),lilahagyma (6),bonbon (6),lekvár (6),keksz (6),piskóta (6),sütőtök (5),farsang (5),görög joghurt (5),muffin (5),spenót (5),élesztő (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),kaliforniai paprika (5),gyorsvacsi (5),brownie (5),őszibarack (5),áfonya (5),chili (5),torta (5),fánk (5),tök (5),pizza (4),valentin-nap (4),póréhagyma (4),uborka (4),olívaolaj (4),sajttorta (4),bor (4),menta (4),halloween (4),kókusz (4),tejcsokoládé (4),oregánó (4),fehérbor (4),mézeskalács fűszerkeverék (3),szalonna (3),cukkini (3),Rohanós vacsorák (3),nutella (3),mozzarella (3),réteslap (3),csirke (3),mandula (3),étcsoki (3),tócsni (3),gyümölcskenyér (3),ánizs (3),szilva (3),fondant (3),gofri (3),zabkeksz (3),blogkóstoló (3),mustár (3),ricotta (3),befőzés (3),mák (3),sütőpor (3),kivi (3),szalámi (3),virsli (3),zöldség (3),hidegtál (3),lekvárfőzés (3),mandarin (3),citromfű (3),lepény (3),cseresznye (3),cheesecake (3),olívabogyó (3),mexikói (3),aszalt gyümölcs (3),pogácsa (2),aprósütemény (2),kelttészta (2),Gyors muffinok (2),bacon (2),baracklekvár (2),kókuszreszelék (2),majoranna (2),pasztilla (2),zabpehely (2),gesztenye (2),dzsemfix (2),palacsinta (2),aszalt áfonya (2),ananász (2),babapiskóta (2),burgonya (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),sütipecsét (2),alaplé (2),cukormáz (2),kefír (2),chili paprika (2),zselatin (2),szerecsendió (2),gyerekek (2),pizzagolyó (2),feta sajt (2),gyümölcskosárka (2),pesto (2),mozarella (2),tortilla (2),csokikrém (2),lime (2),trüffel (2),kalács (2),linzertészta (2),cékla (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),mézeskalács (2),fetasajt (2),salsa szósz (2),csiga (2),oreo keksz (2),Édességek (2),tejszínhab (2),curry (2),mártogatós (2),lasagne (2),káposzta (2),brokkoli (2),töltött tojás (2),borsó (2),torma (2),rugelach (2),rizs (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),szósz (1),salsa (1),pizzás csiga (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),olíva bogyó (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),szilveszter (1),tökfaragás (1),ecet (1),besamel (1),meggylekvár (1),kuglóf (1),sütögetés (1),kacsa (1),citom (1),ősz (1),SAD! (1),vöröshagyma (1),körte (1),linzer (1),rántott (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),darált hús (1),pulykamell (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),gumicukor (1),eperlekvár (1),kakaós csiga (1),kuszkusz (1),aszalt szilva (1),pálinka (1),VKF (1),párolt lilakáposzta (1),dekoráció (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),bejgli (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),mogyoró (1),fehérrépa (1),kandírozott narancs (1),gesztenyemassza (1),(1),szezámmag (1),avokádó (1),daráltkeksz (1),rizskoch (1),darált keksz (1),sárgarépa (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),aszalvány (1),író (1),víz (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),churros (1),krumplifánk (1),piskótatekercs (1),kifli (1),mákos guba (1),panírozás (1),karalábé (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),szódabikarbóna (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),jelmez (1),lecsó (1),nachos (1),hamburger (1),street food (1),ketchup (1),borkóstoló (1),vendégváró (1),képviselő fánk (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),jalapeno (1),hamburgerhús (1),eperszósz (1),aszalt paradicsom (1),mákosguba (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),bab (1),chorizo (1),olaszrizling (1),grillkolbász (1),anyák napja (1),krém (1),muffinok (1),zöldbab (1),kelt tészta (1),medvehagyma (1),készülődés (1),sonkatekercs (1),áfonyalekvár (1),cheesecake brownie (1),penne (1),tavasz (1),képviselőfánk (1),juhtúró (1),rukkola (1),buli (1),péksütemény (1),koktél (1),sztrapacska (1),rum (1),alkohol (1),gyümölcslé (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),bográcsozás (1),töltött hús (1),töltött karaj (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),smarties (1),pizzafeltét (1),csokiskeksz (1),velence (1),töltelék (1),csokipasztilla (1),parmezán (1),munkaebéd (1),grillcsirke (1),csicseriborsó (1),bagett (1),kávé (1),hús (1),karaj (1),ehető ajándék (1),cookies (1),csokiszósz (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),ételfesték (1),tortazselé (1),zsemlemorzsa (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),vacsora (1),margarin (1),savanyúság (1),csokissüti (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),bevonat (1),kapcsolat (1),müzli (1),panír (1)