Boci szelet

A napokban ráeszméltem, hogy már kevesebb, mint egy hónap van Húsvétig. Persze nem volt nehéz rádöbbennem erre a tényre, mert az áruházak már tele vannak mindenféle "nyuszicsokicsodával". Úgy döntöttem, hogy én is elkezdem a húsvéti készülődést a blogon. Elsőként egy olyan sütit hozok Nektek, ami szerintem tökéletes locsolóváró finomság. Könnyen szeletelhető, mutatós, pár napig szuperül eláll a hűtőben, nem romlik az állaga, így nyugodtan el lehet készíteni kicsit hamarabb is. Ráadásul a nyuszi mellett elfér a csibe és a boci is, úgyhogy a neve alapján teljesen beleillik a húsvéti milliőbe. Jah, és nagyon nagyon finom! :)
túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

Hozzávalók a túrós masszához:

50 dkg túró

4 ek búzadara

1 db tojás

10 dkg cukor

1 cs. vaníliás cukor

1 db citrom reszelt héja

túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

Hozzávalók a kakaós tésztához:

3 db tojás

15 dkg cukor

15 dkg vaj

30 dkg liszt

1 cs. sütőpor

3 ek cukrozatlan kakaópor

1,5-2 dl tej

túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

Elkészítés:

A túrós masszával érdemes kezdeni, mert a búzadarának kicsit meg kell szívnia magát!

Elsőként tehát törd át a túrót (ha szükséges), üsd hozzá a tojást és szórd meg a búzadarával.

Mérd ki a cukrot és ezt is add a túrós keverékhez. Jöhet a vaníliás cukor és a citrom lereszelt héja is. 

Jó alaposan keverd össze az egészet, majd tedd félre kb. 1 órára, hogy a búzadara megszívja magát.

túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

A csokis tésztához a cukrot keverd ki alaposan a vajjal, majd add hozzá a tojások sárgáját. (Figyelj, csak a sárgáját, a fehérjét tedd félre!)

A lisztet, a kakaóport és a sütőport szintén dolgozd össze, majd szitáld a cukros-tojásos masszához.

Lazítsd tejjel a tésztát.

A tojások fehérjét verd kemény habbá, majd ezt is forgasd óvatosan a masszába.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy jó nagy tepsit. Béleld ki sütőpapírral.

Egyengesd el benne a tésztát, végül egy kiskanál segítségével, foltokban adagold bele a túrós keveréket is.

Süsd kb. 25 percet.

túró búzadara tojás vaníliás cukor citrom liszt cukor vaj kakaópor sütőpor tej édességek húsvét

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

További húsvéti recepteket itt találsz:

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti epres muffin

Répatortás muffin

Ünnepi kakaós kalács

Töltött tojás

Sonkás krumpli csónakok

Húsvéti sonkás rétes

Sonkás-tormás ricottakrém

Tavaszi tojássaláta

1 Tovább

Gyümölcsös túrótorta

Bevallom férfiasan, hogy ez a recept már igen régi, közel egy éves. Tavaly az egyik kollégám 40. születésnapjára készítettem, de mivel nem sikerült túl jó fotót készíteni a tortáról, eddig valahogy nem került sorra. A recept viszont tényleg jó, ízlett mindenkinek, úgyhogy tekintsetek el kérlek a külcsínytől (értsd: a béndzsi fotóktól) és koncentráljunk csak az ízre. :D Ami meg igen jó! Persze, hogy jó, hiszen a csokis piskóta alapot remekül kiegészíti a könnyű, üde túrókrém és a sok fincsi gyümölcs.  

tojás cukor vaj liszt kakaópor tej túró habtejszín mascarpone citrom gyümölcs szeder eper ribizli meggy édességek torta zseléHozzávalók a piskótához:

2 tojás

10 dkg cukor

10 dkg vaj

10 dkg liszt

2 kk kakaópor

0,5 dl tej

Hozzávalók a túrókrémhez:

40 dkg túró

1 kis doboz habtejszín

10 dkg mascarpone (ha nincs, jó a tejföl vagy a görög joghurt is helyette)

1 citrom reszelt héja 

kb. 5 ek porcukor

1 kk vanília aroma

1 csomag zselatinfix

Hozzávalók a gyümölcsös réteghez:

kb. 20 dkg gyümölcs vegyesen (nálam szeder, eper, ribizli és meggy)

1 csomag tortazselé + a csomagoláson előírt mennyiségű cukor és víz

tojás cukor vaj liszt kakaópor tej túró habtejszín mascarpone citrom gyümölcs szeder eper ribizli meggy édességek torta zselé

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és béleld ki egy csatos tortaforma alját sütőpapírral.

A tojásokat válaszd szét, és verd kemény habbá a fehérjét.

A sárgáját keverd össze a vajjal és a cukorral.

A liszthez add hozzá a kakaóport és a sütőport, majd szórd az egészet a cukros masszához.

Öntsd hozzá a tejet, végül óvatosan dolgozd bele a tojásfehérjét is.

Simítsd a tésztát a formába, majd süsd kb. 20 percig.

A túrókrémhez a túrót és a mascarpone-t jó alaposan keverd össze.

Szitáld hozzá a porcukrot, add hozzá a vanília aromát majd reszeld bele a citrom héját is. 

A habot verd fel és óvatosan forgasd a túrókrémhez.

A zselatin fixet a csomagoláson látható útmutató szerint készítsd el, majd keverd hozzá a krémhez.

A kihűlt csokis tortalapra kanalazd rá az összes krémet. (Persze a torta maradjon a formába.)

A tortát tedd hűtőbe, hogy megszilárdulhasson a krém.

Ezt követően rakd ki ízlés szerint gyümölcsökkel a tortát.

A tortazselét a csomagoláson látható utasítás szerint készítsd el, majd középről indulva öntsd egyenletesen a tortára. 

Tedd hűtőbe a süteményt és csak tálalás előtt vedd ki a tortaformából. 

tojás cukor vaj liszt kakaópor tej túró habtejszín mascarpone citrom gyümölcs szeder eper ribizli meggy édességek torta zselé

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Cékla krémleves

Nagymamám nagy egészséges életmód fan, így kiemelt szakértője az egyes zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványianyag tartalmának. A minap megemlítettem neki, hogy a vérképem alapján kissé vashiányos a szervezetem, ő pedig már sorolta is a természetes megoldásokat. Egyik alternatíva - Mama szerint - magas vas és folsav tartalma miatt a cékla. Nagymamám nem is tétlenkedett, a másnapi bevásárlás alkalmával jól betárazott a zöldségből és engem is meglepett két jó nagy gumóval. Szerinte a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk: lereszeljük egy kis almával vagy répával, majd megbolondítjuk egy kevés citromlével, mézzel. Az egyik céklának ez is lett a sorsa, a másikból viszont krémlevest készítettem. Gy. 10 éves unokaöccse is kóstolta, véleménye szerint fogyasztása gyermekeknek nem ajánlott, de a felnőttek bátran próbálkozzanak csak vele. :D

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Hozzávalók:

1 nagyobb darab cékla

2 közepes sárgarépa

1 krumpli

1 hagyma

1 kis doboz natúr joghurt

1 csapott ek só

10 szem bors

1 citrom leve

2 l víz

pici olaj

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Elkészítés:

Elsőként a zöldségeket pucold meg, majd vágd őket kisebb darabokra.

Hevíts egy kevés olajat és futtasd meg az összeaprított répát, céklát, hagymát és krumplit.

Öntsd fel vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal.

Fedő alatt főzd, míg megpuhulnak a zöldségek.

Botmixerrel pürésítsd össze.

Egy kis tálba keverd ki a joghurtot néhány merőkanál levessel, majd az egészet csurgasd vissza a lábosba és keverd csomómentesre.

Facsard bele a citromot és főzd néhány percig, hogy összeérjenek az ízek.

Ha esetleg hiányzik még ízlésed szerint valamilyen fűszer, pótold. Például, van aki kis cukrot is tesz hozzá. Nekem nem hiányzott, de ha az édesebb ízeket kedveled, akkor nyugodtan adj hozzá egy keveset.

cékla répa hagyma krumpli leves fincsi ebédek joghurt citrom

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Avokádó krém

Emlékszem, mikor először vett Anya avokádót, nem tudtam milyen ízre, állagra számítsak. Mikor megkóstoltam, utána sem tudtam eldönteni, hogy mihez tudnám hasonlítani, de abban biztos voltam, hogy iszonyúan ízlik és akarok még, még, még! Ha a "zöld" íz mond valakinek valamit, akkor talán erre hajaz. A lényeg, hogy aki még nem kóstolta, mindenképp tegye meg. Már csak azért is, mert számos pozitív hatása van a szervezetre: A kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, a szívbetegségek, a stroke, az érrendszeri problémák és a rák (főként a mell és a prosztatarák) kialakulását. Tele van vitaminokkal és nyomelemekkel, a foszfor, vas, kálium, kalcium és magnézium mellett A-, B-, C- és E vitamint is találunk benne. Sőt, folsavban sem szenved hiányt, így nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Olajtartalma miatt kitűnően ápolja az érzékeny bőrt, a benne lévő A- és E- vitamin pedig az ekcéma kezelésére is jó.  Szuper antioxidáns és - ami a leglényegesebb - kitűnő afrodiziákum, melyet valószínűleg nem is a beltartalma, hanem...khmmm...sajátos alakjának köszönhet. :) Érdekesség, hogy aztékul "ahuacacuahat"-nak hívják,  melynek jelentése "herefa". Jah, az avokádók kettesével csüngenek a fákon, így már érthető az elnevezés is. :D De most már abbahagyom a dumát, jöjjön a recept, ami a "rövid" bevezetőmhöz képest csak egy kis szösszenet. :)

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Hozzávalók:

2 db érett avokádó

2 ek natúr joghurt

1-2 gerezd fokhagyma

1 lime leve (ha nincs, akkor egy fél citrom)

1 csapott mk só

őrölt bors

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Elkészítés:

Az avokádót pucold meg, majd vágd kockákra.

Hámozd meg a fokhagymát is.

Tedd egy tálba az avokádót és a fokhagymát a joghurttal együtt.

Ízesítsd sóval, borssal és a lime/citrom levével.

Botmixerrel pürésítsd össze.

Kóstold meg, és ha szükséges pótold a hiányzó fűszereket, lime levet.

Tálald teljes kiörlésű pirítóssal, zöldségrudacskákkal.

avokádó joghurt lime citrom fokhagyma ráérős reggelik

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

5 Tovább

Lekváros csillagok

 Nem vagyok oda kifejezetten az aprósüteményekért (még az esküvőmön is az utolsó pillanatban gondoltam meg magam és rendeltem egy jó adagot), de a Karácsony nálunk nem telhet el, e nélkül a lekváros csillag nélkül. Szerintem nem is a süti, ami igazán nélkülözhetetlen, hanem maga a sütés, az elkészítés folyamata:

Mindig megbeszéljük előre Anyával, hogy mikor állunk neki a nagy süti projektnek. Anya megígéri, hogy begyúrja a tésztát, ezzel szemben, mire odaérek valószínűleg még néhány hozzávaló is hiányzik. Ilyenkor lecsattogok a Mamához kuncsorogni egy kis porcukrot (még, jó, hogy az alsó szinten lakik), majd próbálom sürgetni a tészta összeállítását. Persze nem lehet ám, csak úgy nekiveselkedni, mert pihentetni kell egy kicsit a hűtőben, de ez nem is baj, mert a formákat Anya tavaly óta nem használta, így azokat is elő kell túrnom valahonnan a poros fiók mélyéről. Ilyenkor már a vérnyomásom kezd a magasba szökni, de amint kinyújtjuk és kisszagatjuk az első adagot, kezd visszakúszni az eredeti tartományba. Persze az időzítős sütő ellenére is sikerül megégetnünk jó pár szemet+szépen lassan előkerül Apa, Gy. és a tesóim is, akik amint kisül egy adag, el is tüntetik a nagy részét. Mi hiába számolgatjuk kétségbeesetten az alsó és felső csillagokat, tök felesleges, mert a végén úgy sem stimmelnek a számok. :D Hogy lekössük a férfiakat előszedjük a lekvárokat, tegyék hasznossá magukat és kenjék szépen meg a sütiket. Így persze még rosszabb lesz a helyzet, mert még finomabbak lekvárral a csillagok, még gyorsabban fogy tehát a süti. Némi vigasz, hogy azért valamennyi szokott maradni a karácsonyi asztalra is! :D

karácsony édességek aprósütemény lekvár tojás vaj liszt porcukor keksz citrom baracklekvár advent adventi naptár

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

12 dkg vaj

8 dkg porcukor

1 tojás sárgája

1 kk citromlé

1 citrom reszelt héja

+lekvár (én a sárgabarackot szeretem hozzá a legjobban)

karácsony édességek aprósütemény lekvár tojás vaj liszt porcukor keksz citrom baracklekvár advent adventi naptár

Elkészítés:

A lisztet morzsold el a hideg vajjal, majd szitáld hozzá a porcukrot is.

Jöhet hozzá a tojás sárgája és a citrom is.

Gyors mozdulatokkal gyúrd össze az egészet. Ha nagyon nem állna össze, adj hozzá még 1-2 ek citromlét vagy hideg vizet.

Csomagold folpackba és tedd hűtőbe minimum 1 órára, de akár egy egész éjszakára is.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készíts elő 2-3 sütőpapírral bélelt tepsit.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát néhány mm vékonyra, majd szaggass belőle csillagokat vagy más neked tetsző formát.

A kiszaggatott csillagok felének közepét szúrd ki egy kisebb formával.

Süsd őket kb. 5-7 percig. Amint érzed, hogy illata van a sütinek, már vedd is ki, mert nagyon gyorsan megégnek.

A kihűlt csillagokat kend meg lekvárral, majd nyomd rá a kilukasztott csillagokat tetőnek.

Tipp: A kisült tészta csillagokat néhány napig eltarthatod sütis dobozban is. A vendégség előtti este - vagy akár aznap délelőtt - már csak meg kell kenni lekvárral a sütiket. Pepecselősnek tűnik, de ez a folyamat már gyorsan készen van. Ha sokkal hamarabb megkened lekvárral, a tészta - vékonysága miatt - nagyon átázik. Mi frissen szeretjük, de persze ízlések és pofonok. Érdemes kísérletezni! :)

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább
«
12345

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (85),tojás (49),fincsi ebédek (29),vaj (27),paradicsom (27),karácsony (26),hagyma (26),vendégvárók (26),cukor (25),tejföl (25),liszt (24),advent (24),tej (24),adventi naptár (23),joghurt (23),citrom (22),ráérős reggelik (21),sajt (21),krumpli (19),habtejszín (19),fahéj (19),rohanós vacsorák (19),narancs (19),sonka (18),tejszín (18),kakaópor (18),fokhagyma (17),eper (16),meggy (16),bazsalikom (15),répa (15),túró (15),csokoládé (14),vaníliás cukor (14),leveles tészta (14),mascarpone (13),barack (13),pohárkrémek (12),gyors muffinok (12),alma (11),málna (11),vanília (11),ribizli (11),kolbász (10),petrezselyem (10),étcsokoládé (10),leves (10),porcukor (10),saláta (10),gyümölcs (9),olaj (9),csoki (9),puding (9),húsvét (9),krémsajt (8),snidling (8),dekorcukor (8),csirkemell (8),kukorica (8),pite (8),paprika (8),majonéz (8),szegfűszeg (7),rétes (7),fehércsoki (7),keksz (7),paradicsomszósz (7),sárgabarack (7),dió (7),élesztő (7),lilahagyma (7),szeder (7),rozmaring (7),méz (7),krémleves (7),brownie (6),sajtkrém (6),torta (6),lekvár (6),tészta (6),görög joghurt (6),kakaó (6),piskóta (6),újhagyma (6),bonbon (6),zöldfűszer (6),spenót (5),muffin (5),kaliforniai paprika (5),chili (5),sütőtök (5),kókusz (5),áfonya (5),póréhagyma (5),farsang (5),marcipán (5),őszibarack (5),fánk (5),tök (5),gyorsvacsi (5),sütőpor (5),mustár (5),csoki pasztilla (5),hidegtál (4),ricotta (4),csirke (4),sajttorta (4),menta (4),olívaolaj (4),fehérbor (4),oregánó (4),pizza (4),halloween (4),tejcsokoládé (4),uborka (4),bor (4),szalonna (4),réteslap (4),valentin-nap (4),mozzarella (3),lekvárfőzés (3),palacsinta (3),befőzés (3),chili paprika (3),kelttészta (3),kókuszreszelék (3),káposzta (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),ánizs (3),tócsni (3),szilva (3),gofri (3),brokkoli (3),cheesecake (3),cukkini (3),cseresznye (3),zabkeksz (3),borsó (3),Rohanós vacsorák (3),mák (3),citromfű (3),blogkóstoló (3),zabpehely (3),fondant (3),szalámi (3),mandula (3),kivi (3),nutella (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),étcsoki (3),virsli (3),olívabogyó (3),lepény (3),gyümölcskenyér (3),zöldség (3),mandarin (3),fetasajt (2),olajbogyó (2),trüffel (2),aprósütemény (2),baracklekvár (2),cukormáz (2),cékla (2),gesztenye (2),pesto (2),aszalt áfonya (2),oreo keksz (2),kefír (2),pizzaszósz (2),tejszínhab (2),Édességek (2),banán (2),zselatin (2),linzertészta (2),alaplé (2),nyaralás (2),pasztilla (2),penne (2),szódabikarbóna (2),gyümölcskosárka (2),grillcsirke (2),dzsemfix (2),szerecsendió (2),(2),ananász (2),csiga (2),babapiskóta (2),burgonya (2),curry (2),pogácsa (2),majoranna (2),salsa szósz (2),mézeskalács (2),bors (2),bab (2),kalács (2),bacon (2),lasagne (2),torma (2),rugelach (2),töltött tojás (2),csokikrém (2),rizs (2),mozarella (2),mártogatós (2),gyerekek (2),sütipecsét (2),tortilla (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),pizzagolyó (2),lime (2),feta sajt (2),kacsa (1),kacsacomb (1),körözött (1),pirospaprika (1),ecet (1),kandírozott narancshéj (1),víz (1),barbérlevél (1),churros (1),író (1),párolt lilakáposzta (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),besamel (1),vörösbor (1),búzadara (1),teljes kiőrlésű liszt (1),aszalt szilva (1),pálinka (1),pillecukor (1),pulykamell (1),ősz (1),SAD! (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),VKF (1),ragu (1),pompos (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),linzer (1),meggylekvár (1),barnacukor (1),sertéslapocka (1),sertés (1),lapocka (1),eperlekvár (1),salsa (1),desszert (1),daráltkeksz (1),aszalvány (1),kandírozott gyümölcs (1),főétel (1),ebédmenü (1),rizskoch (1),piskótatekercs (1),citom (1),karácsonyi ebéd (1),mogyoró (1),franciasaláta (1),szezámmag (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),avokádó (1),bejgli (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),szósz (1),gumicukor (1),karalábé (1),jelmez (1),darált keksz (1),olíva bogyó (1),kandírozott narancs (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),kuglóf (1),dekoráció (1),zeller (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),kifli (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),almáspite (1),szilveszter (1),juhtúró (1),sztrapacska (1),csokissüti (1),cookies (1),péksütemény (1),vacsora (1),tavasz (1),muffinok (1),aszalt paradicsom (1),kelt tészta (1),zsömle (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),hamburger (1),street food (1),ketchup (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),zselatinfix (1),smarties (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),zselé (1),krém (1),medvehagyma (1),penne (1),rukkola (1),buli (1),képviselő fánk (1),koktél (1),gyümölcslé (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),rum (1),alkohol (1),cheesecake brownie (1),vendégváró (1),quesadilla (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),készülődés (1),chorizo (1),töltött karaj (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),sonkatekercs (1),hamburgerhús (1),töltelék (1),velence (1),pizzafeltét (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),teszínhab (1),lecsó (1),csilipaprika (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),panír (1),parmezán (1),csokipasztilla (1),ehető ajándék (1),kávé (1),bagett (1),müzli (1),kapcsolat (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),kuszkusz (1),csicseriborsó (1),hús (1),karaj (1),olaszrizling (1),munkaebéd (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),szülinap (1),ballagás (1),ciabatta (1),pizzás csiga (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),körte (1)