Aszaltszilva leves

A családunkban ünnepekkor már egy viszonylag régóta meghatározott menetrend szerint megy a karácsonyi vendégjárás. A 24. ebéd mindig Szabó Mamáéknál zajlik, viszonylaf fix menüvel. A fő kérdés mindig csak az, hogy ebéd előtt vagy után jöjjön a Kisjézus. Mostanában próbálunk várni az ajándékozással, de lelki szemeim előtt látom a jövőbeli mini diktátorkámat, ahogyan esélyt sem ad arra, hogy először együnk. Addig azonban még van pár évünk az ételekre koncentrálni, úgyhogy hozom is Mama ünnepi levesét. Kítűnő választás a karácsonyi asztalra, sőt a hétvégén még egy próbakör is beleférhet. :)

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Hozzávalók:

1 kg aszalt szilva

4 púpos ek cukor

1 púpos kk fahéj

1 vaníliarúd

1 narancs

1/2 citrom

1 dl bor

kb. 10 db szegfűszeg

1 csipet só

2-2,5 l víz

2 ek étkezési keményítő

1 l tejszín

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Elkészítés:

Az aszalt szilvát tedd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel és a borral.

Ízesítsd a cukorral, a fahéjjal, a vanília rúddal és a csipet sóval. Egy teatojásba tedd bele a szegfűszeget és ezt is tedd a levesbe. 

Reszeld bele a narancs héját, facsard bele a levét, a fél citromot pedig egy az egyben dobd a levesbe.

Fedő alatt párold a szilvát puhára.

Ha már gyöngyözik, készítsd el a tejszínes keveréket.

Egy habverővel jó alaposan dolgozd össze a keményítőt a tejszínnel, majd adj hozzá néhány merőkanálnyi levest.

Utána - állandó keverés mellett - egy szűrőn keresztül öntsd a tejszínes egyveleget a leveshez.

Forrald fel, majd gyöngyöztesd még néhány percig.

Tálalás előtt halászd ki a fél citromot, a vaníliarudat és a szegfűszeget.

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Citromkrémes mákos piskóta

Van pár mérföldkő ősszel, ami mind mind azt jelenti számomra, hogy igen csak közeledünk a már tavaly december vége óta várt KARÁCSONYhoz. Ilyen nálam az óra átállítás október végén, a halloween bulira való készülődés, aztán a gyertyagyújtás, megemlékezés november 1-én. A következő állomás Nagypapám névnapja, Imre nap, november 5-én. Ez az utolsó nagy családi ünnep Szenteste előtt. Ráadásul ha belegondolok, hogy már csak egy hónapra, kb. négy hétre vagyunk a Mikulástól, akkor igen-igen felderül az arcom. Én ugyanis azok táborát erősítem, akiknél soha nem lehet elég korán kezdeni az ünneplést, nem borulok ki, ha októberben tele vannak csillogó díszekkel a boltok. Sőt! :D Szeretek jó előre listát írni, lélekben felkészülni az előttünk álló csodálatos időszakra. A süti sütést sem veszem félvállról és Papa névnapja szuper alkalom volt ennek a mákos finomságnak a tesztelésére. Jelentem, átment a teszten, így ennek a sütinek is ott a helye a karácsonyi asztalon, azzal a különbséggel, hogy citrom helyett, naranccsal készítem majd.  

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Hozzávalók a piskótához:

5 tojás

20 dkg cukor

10 dkg vaj

1 kk vanília aroma

2,5 dl tej

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

10 dkg darált mák

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Hozzávalók a krémhez:

5 dkg vaj

25 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

1 citrom

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 170 fokra.

A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét verd kemény habbá.

A sárgáját keverd ki a cukorral, a vajjal és a vanília aromával.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, a mákkal és a sóval.

A tejjel felváltva adagold a cukros masszához.

Végül forgasd bele a habbá vert tojásfehérjét is.

Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd öntsd bele a masszát.

Süsd kb. 40 percig. 

Közben állítsd össze a krémet.

A mascarpone-t keverd ki a vajjal és a porcukorral.

A citrom héját reszeld le, majd ezt is add a krémhez.

Facsard ki a levét is, majd ízlés szerint csorgasd a krémbe. (Én egy jó nagy citom levének a felét adtam hozzá.)

Ha megsült a süti, hagyd kihűlni, majd húzd le róla a sütőpapírt.

Kend meg a citromos krémmel, majd fogyasztásig tedd hűtőbe. (Így könnyebb lesz szeletelni.)

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Őszi tésztasaláta

Az elmúlt évek során egyre jobban kialakult egy jó kis"buli rendszer" a baráti társaságunkban. Kvázi le lett osztva, hogy melyik ünnepet, eseményt ki tartja. A Halloween hozzánk került és ha jól emlékszem idén már 4. alkalommal rendeztük volna meg. Mr. Baba mellett persze ez nem olyan egyszerű, így a stafétát ideglenesen átadtuk Zsófi barátnőméknek. Na így sem volt leányálom a készülődés, mert Gombóc épp ülni tanul és egy másodpercre nem lehet ott hagyni, mert elég ingatag. Amint ellépek mellőle, ülésbe tornázza magát, majd pár pillanat múlva eldől, mint egy mini krumpliszsák, persze hatalmas elégedetlenségekkel kísérve. :D Én meg persze rohanok, megvigasztalom, majd az egész kezdődik előlről. Azért az átlaghoz képest kb. 6x annyi idő alatt elkészült ez a sali és este mi is el tudtunk szökni egy kicsit a bulira, míg a lelkes nagyszülők őrizték Mr. Gombóc álmát. 

tészta bazsalikom sajt feta gorgonzola sütőtök olívaolaj citrom hagyma lila hagyma rohanós vacsorák halloween

Hozzávalók:

25 dkg tészta (nálam halloween figurás, de természetesen minden egyéb tökéletesen megfelel a célnak)

kb. negyed sütőtök

1 nagyobb lilahagyma

1 marék bazsalikom 

10 dkg karakteresebb ízű sajt (pl. feta vagy gorgonzola)

olívaolaj

só, bors

1 citrom

tészta bazsalikom sajt feta gorgonzola sütőtök olívaolaj citrom hagyma lila hagyma rohanós vacsorák halloween

Elkészítés:

A tököt vágd apró kockára és egy olívaolajjal meglocsolt tepsiben 200 fokon süsd meg. Extrázhatod ha beízesíted egy kis sóval, borssal, rozmaringgal.

A tésztát sós vízben főzd meg.

Közben a hagymát és a sajtot szeleteld fel.

A bazsalikomot is aprítsd durvára.

Ha a tök megsült és a tészta is megfőtt, jöhet a sali összeállítása.

Egy nagy tálba szórd bele a tésztát, a tököt, a sajtot, a lilahagymát és a bazsalikomot.

Sózd meg és őrölj rá borsot. Facsard rá a citrom levét, majd jó alaposan keverd össze.

tészta bazsalikom sajt feta gorgonzola sütőtök olívaolaj citrom hagyma lila hagyma rohanós vacsorák halloween

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Gyümölcsrizs

Sajnos a naptár szerint már szeptembert írunk, de én mégis próbálok belekapaszkodni a nyár utolsó pillanataiba. A leghidegebb vízbe is képes vagyok bemenni, hiszen ki tudja, hogy idén lesz-e még alkalmam strandolni. Nem adom fel a nyári ruhatáram sem, ráérek én még pulcsit és zárt cipőt hordani. Valahogy a nyári ízekkel is így vagyok, próbálom megőrizni őket télire és amíg lehet, minél többet feltankolni belőlük. Az alábbi édességbe is csupa finom nyári gyümölcs került, ami egy picit talán visszahozza az elmúlt hónapokat. Később persze szeder és barack helyett bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető, de jelenleg ez a tuti választás. Én mondom Nektek! :)

rizs gyümölcsrizs tej cukor habtejszín tejszín szeder őszibarack barack gyümölcs édességek citrom

Hozzávalók:

25 dkg rizs

1 l tej

1,5 dl víz

3 ek cukor

fél rúd vanília

1 citrom vagy narancs

1 doboz habtejszín

gyümölcsök ízlés szerint (nálam szeder és őszibarack)

rizs gyümölcsrizs tej cukor habtejszín tejszín szeder őszibarack barack gyümölcs édességek citrom

Elkészítés:

Elsőként a rizst tedd fel főni a tejjel, a vízzel, a cukorral és a fél rúd vaníliával együtt.

Főzd puhára fedő alatt gyakori kevergetés mellett.

Ha kész hagyd langyosra hűlni.

Közben a habot verd fel, a gyümölcsöket mosd meg és szeleteld fel ízlés szerint.

Ha kihűlt a rizs, reszeld hozzá a citrom héját és forgasd bele a habtejszínt.

Végül jöhetnek a gyümölcsök is. 

Tálald behűtve. 

rizs gyümölcsrizs tej cukor habtejszín tejszín szeder őszibarack barack gyümölcs édességek citrom

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Almás pite

Mit szóltok ehhez a hőséghez? Mi a meleg elől 2 hete lemenekültünk Velencére a nyaralóba. Első héten sokat programoztunk, nyaraltunk, mert a Férj végre szabin volt. Nagyon szupi napok voltak. Múlt héten pedig sétágattunk a környéken és a telken, mert Gy. már sajna dolgozott és Velencéről járt fel Budapestre. A hidegfront miatt mondjuk nem volt sok értelme az ingázásnak. :( El is vagyok keseredve, hogy most meg itthon vagyunk a lakótelepen és csak ácsingózunk a hűvös szőlőlugasért és a felfújható medencéért, a Velencei-tóért. De azért kicsit vígasztal, hogy jó sok fincsi gyümölcsöt hoztunk fel és 1-1 sütiért azért csak-csak bekapcsolom a meleg ellenére azt a fránya sütőt. Például ezért az almásért, hiszen tetemes mennyiségű nyári almát sikerült szednünk az elmúlt napokban. :) A süti sütés mindig hangulatjavító intézkedés, úgyhogy neki is állok. :D 

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

Hozzávalók a tésztához:

20 dkg hideg vaj

30 dkg liszt

1 csapott ek cukor

1 csipet só

0,5-1 dl víz

Hozzávalók a töltelékhez:

1 kg alma

1 kk fahéj

2 ek kristálycukor

fél citrom leve

2 ek étkezési keményítő

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. Vágd apró kockákra a vajat, majd morzsold össze a liszttel. 

Óvatosan, kicsinyenként önts hozzá egy kevés vizet, közbe gyúrd össze az egészet, míg egynemű tésztát nem kapsz.

Vigyázz, mert ha túl sok vizet adsz hozzá, ragadós lesz a tészta, ha túl keveset, akkor pedig nem áll majd össze.

Ha kész, csomagold folpackba és tedd be a hűtőbe minimum egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.

A töltelékhez az almát pucold meg, majd vágd kisebb kockákra. Szórd egy fazékba, majd add hozzá a cukrot és a fahéjat. Csavard rá a citrom levét is.

Lefedve párold 5-10 percig, míg a gyümölcs megpuhul, de a roppanósságát azért még nem veszíti el teljesen. Keverd bele az étkezési keményítőt is.

Fedő nélkül főzd még néhány percig.

Tedd félre, hogy kicsit kihűljön.

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

A tésztát oszd ketté, majd nyújts ki egy akkora körlapot, hogy ha beleegyengeted a pite sütődbe kicsit túllogjon a szélén. Egyengesd bele a kihűlt tölteléket.

Nyújtsd ki a másik körlapot is, majd tedd a gyümölcsös töltelék tetejére. Vágj bele néhány rést, hogy a gőz ki tudjon szökni.

Nyomkodd össze a széleknél, majd a felesleget vágd le. Ebből készíthetsz díszítést a pitédre.

Süsd 220 fokon 20 percet, majd mérsékeld a hőfokot 170 fokra és süsd további 40 percig.

Tálalás előtt hagyd kihűlni, hogy könnyen ki tudd venni a formából és egyszerűbben tudd szeletelni.

vaj liszt alma keményítő cukor fahéj citrom édességek pite

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (129),tojás (90),liszt (71),cukor (69),vaj (53),tej (47),vendégvárók (40),tejföl (39),fincsi ebédek (38),hagyma (36),joghurt (35),paradicsom (35),sajt (33),citrom (32),sütőpor (32),ráérős reggelik (30),fahéj (30),túró (29),kakaópor (29),habtejszín (29),karácsony (27),csokoládé (27),rohanós vacsorák (27),bazsalikom (26),advent (25),olaj (25),fokhagyma (25),eper (25),adventi naptár (24),barack (24),meggy (22),vaníliás cukor (22),tejszín (22),leveles tészta (21),krumpli (21),sonka (21),narancs (21),gyors muffinok (20),porcukor (20),vanília (18),pohárkrémek (17),mascarpone (16),étcsokoládé (15),répa (15),ribizli (15),alma (14),dió (14),őszibarack (13),csoki (13),snidling (12),húsvét (12),málna (12),fehércsoki (12),leves (12),saláta (12),paradicsomszósz (11),kolbász (11),élesztő (11),krémsajt (11),szegfűszeg (11),oregánó (11),petrezselyem (11),pite (11),puding (11),gyümölcs (11),csirkemell (10),sárgabarack (10),lekvár (10),kukorica (10),szeder (10),tészta (9),zöldfűszer (9),piskóta (9),keksz (9),paprika (9),kakaó (9),majonéz (9),spenót (8),brownie (8),lilahagyma (8),halloween (8),bonbon (8),krémleves (8),(8),rozmaring (8),dekorcukor (8),rétes (8),sajtkrém (8),sütőtök (8),muffin (7),görög joghurt (7),méz (7),mustár (7),cseresznye (6),kelttészta (6),szilva (6),póréhagyma (6),újhagyma (6),zabpehely (6),ánizs (6),kaliforniai paprika (6),olívaolaj (6),torta (6),kókusz (6),chili (6),pizza (5),medvehagyma (5),réteslap (5),uborka (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),palacsinta (5),fánk (5),ricotta (5),gyorsvacsi (5),olívabogyó (5),farsang (5),banán (5),tejcsokoládé (5),áfonya (5),étcsoki (5),tök (5),hidegtál (4),babapiskóta (4),kókuszreszelék (4),csirke (4),rizs (4),bors (4),körte (4),bacon (4),szalámi (4),fehércsokoládé (4),fehérbor (4),bor (4),cheesecake (4),cukkini (4),anyák napja (4),mák (4),menta (4),szalonna (4),sajttorta (4),kivi (4),zöldség (4),valentin-nap (4),lepény (3),blogkóstoló (3),mandarin (3),csiga (3),fondant (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),borsó (3),torma (3),brokkoli (3),pizzaszósz (3),mandula (3),mozzarella (3),Rohanós vacsorák (3),virsli (3),zselatinfix (3),tortilla (3),citromfű (3),zabkeksz (3),mexikói (3),tócsni (3),gofri (3),lasagne (3),vöröshagyma (3),baracklekvár (3),lekvárfőzés (3),káposzta (3),rugelach (3),besamel (3),gyümölcskenyér (3),levendula (3),kávé (3),befőzés (3),nutella (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),aszalt gyümölcs (3),linzertészta (2),parmezán (2),aszalt paradicsom (2),mogyoró (2),gyümölcskosárka (2),cékla (2),hamburger (2),pirospaprika (2),alaplé (2),szódabikarbóna (2),mozarella (2),feta sajt (2),eperlekvár (2),nyaralás (2),oreo keksz (2),meggybefőtt (2),penne (2),ananász (2),szezámmag (2),zselatin (2),grillcsirke (2),burgonya (2),búzadara (2),pesto (2),Édességek (2),szerecsendió (2),tortazselé (2),pizzagolyó (2),barnacukor (2),gesztenye (2),dzsemfix (2),csokikrém (2),aszalt áfonya (2),darált hús (2),tejszínhab (2),pálinka (2),mártogatós (2),bab (2),promóció (2),trüffel (2),füstölt sajt (2),Gyors muffinok (2),vanília aroma (2),sütipecsét (2),készülődés (2),kalács (2),mézeskalács (2),salsa szósz (2),csicseriborsó (2),knorr (2),fetasajt (2),töltött tojás (2),olajbogyó (2),pogácsa (2),tésztasaláta (2),cheesecake brownie (2),feta (2),gyerekek (2),levendulabirtok (2),curry (2),lime (2),majoranna (2),cukormáz (2),rum (2),pasztilla (2),juhtúró (2),magyarprovence (2),kókusztej (2),aprósütemény (2),alkohol (2),keményítő (2),étkezési keményítő (2),kefír (2),zeller (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),kifli (1),fehérrépa (1),karalábé (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),tárkony (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),fatörzs (1),hab (1),főétel (1),bejgli (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),desszert (1),franciasaláta (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),avokádó (1),zserbó (1),zeller (1),lila hagyma (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),darált keksz (1),piskótatekercs (1),füge (1),jégkrém (1),fagylalt (1),főzőkrém (1),amerikai palacsinta (1),graham liszt (1),barna cukor (1),fagyi (1),édesség (1),kínai (1),túró rudi (1),dekoráció (1),kiszúró (1),szójaszósz (1),vanília kivonat (1),blondie (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),monoszló (1),chilis bab (1),masni (1),moszonló (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),vajkrém (1),gyümölcsrizs (1),fehér csokoládé (1),barackpálinka (1),zödfűszer (1),mogyoróvaj (1),kakaóscsiga (1),teljes kiőrlésű liszt (1),gasztroajándék (1),pillecukor (1),gorgonzola (1),kevert (1),rumaroma (1),likőr (1),pompos (1),körözött (1),churros (1),linzer (1),sűrített tej (1),baileys (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),fügelekvár (1),bukta (1),denevér (1),lasagne tészta (1),saj (1),töltött krumpli (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),narancslé (1),turmix (1),karfiol (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),víz (1),csilipaprika (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),zselé (1),ketchup (1),street food (1),péksütemény (1),sztrapacska (1),muffinok (1),krém (1),kelt tészta (1),tavasz (1),szilveszter (1),hamburgerhús (1),olaszrizling (1),zsemlemorzsa (1),ciabatta (1),ballagás (1),koriander (1),hawaii (1),szülinap (1),gyors vacsorák (1),Ráérős reggelik (1),mákosguba (1),eperszósz (1),író (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),pizzás csiga (1),áfonyalekvár (1),jalapeno (1),chorizo (1),nachos (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),csokiskeksz (1),quesadilla (1),smarties (1),vacsora (1),zsömle (1),reggeli (1),csokissüti (1),cookies (1),buli (1),rukkola (1),penne (1),karaj (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),hús (1),zöldbab (1),gyümölcslé (1),koktél (1),töltött hús (1),töltelék (1),képviselőfánk (1),ételfesték (1),margarin (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),lapocka (1),sertés (1),köret (1),kandírozott narancs (1),krumplipüré (1),ragu (1),sertéslapocka (1),ecet (1),lilakáposzta (1),kuglóf (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),salsa (1),gumicukor (1),szósz (1),tökfaragás (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),túrókrém (1),VKF (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),velence (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kapcsolat (1),bevonat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),bográcsozás (1),lecsó (1),ősz (1),steak burgonya (1),SAD! (1),pulykamell (1),aszalt szilva (1),rántott tök (1),rántott (1),bagett (1),csokipasztilla (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),panírozás (1),jelmez (1)

Utolsó kommentek