Zöldborsó krémleves

2016-os sztori következik, ennek a levesnek ugyanis ilyen régi története van. :) 

Mikor kb. 1,5 évvel ezelőtt elmondtam a kollégáimnak, hogy Mr. Baba úton van, nagyon örült neki mindenki. (Egyébként el sem hiszem, hogy ennyi idő eltelt azóta.) Próbáltak kímélni és együtt izgultak velem. Persze mindenki a maga módján. Az egyik barátnőm például nagyon cukin egy befőttes üveggel a kezében jelent meg a reggeli "meetingen". Hirtelen nem is tudtam hova tenni a dolgot, de aztán kifejtette, hogy a szervezetemnek most nagyon sok vitaminra van szüksége, így nekiállt és készített nekem egy nagy adag borsó krémlevest. A hab a tortán a szintén házi készítésű sajtos kruton volt. :) Nagyon meghatódtam, aztán pedig jól beeédeltem a finom levesből.

A napokban jutott eszembe ez a sztori, így nem is kellett tovább gondolkodnom, máris tudtam, hogy mi kerül az asztalra. 
zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolajHozzávalók:

750 g zöldborsó

2 közepes krumpli

1,5 l víz

2 dl tejszín

2 leveskocka

1 csapott ek só

őrölt bors

1 citrom

1 csokor petrezselyem

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, majd vágd kockákra.

A borsóval és a petrezselyemmel együtt dobd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel. 

Morzsold hozzá a leveskockát, ízesítsd sóval borssal.

Főzd puhára a zöldségeket.

Ha kész, turmixold össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejszínt.

Forrald össze a levest.

Végül ízesítsd a citrom levével.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Tipp: Tálald sajtos krutonnal. Ehhez vágd kisebb darabokra a szikkadt pékárut. Locsold meg bőven olívaolajjal, sózd, borsozd és reszelj rá sajtot. Süsd 180 fokon kb. 10 percig.  

Egy kevés tejszínt és citromlevet is locsolhatsz díszítésként és ízesítésként a levesre. Sőt, petrezselyemmel is megszórhatod.

Ha uncsinak tartod a petrezselymet, mentát is adhatsz hozzá. Nagyon üde ízt ad neki, feldobja a levest.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Csicseriborsó burger

Több üveg csicseriborsó is áll a spejzban, de a hummuszon és ezen a kuszkuszos salátán kívül nem nagyon használtam még másra. Egyik este kitaláltam, hogy úgyis van otthon egy csomó zöldség, illetve akadt néhány maradék hamburger zsemle is, így megpróbálok belőlük összedobni egy vega-burgert. A végeredmény annyira jól sikerült, hogy Gy. áldását adta, hogy máskor is lazán elkészíthetem ezt a húsmentes verziót, nem fogja hiányolni (annyira) a húspogácsát. :D  

csicseriborsó hagyma fokhagyma koriander snidling petrezselyem hamburger rohanós vacsorák

Hozzávalók 6 pogácsához:

30 dkg csicseriborsó (konzerv vagy üveges)

1 kisebb hagyma

1 csokor petrezselyem

1 csokor snidling

1 csokor koriander

2 gerezd fokhagyma

1 csapott kk só, sok őrölt bors

3 ek liszt

olaj a sütéshez

bucik, zöldségek, szószók a tálaláshoz

csicseriborsó hagyma fokhagyma koriander snidling petrezselyem hamburger rohanós vacsorák

Elkészítés:

A fokhagymát és a hagymát pucold meg, utóbbit negyedeld el.  

Tedd őket egy edénybe a lecsöpögtetett csicseriborsóval és a zöldfűszerekkel együtt.

Botmixerrel dolgozd össze, majd sózd, borsozd, végül keverd hozzá a lisztet is.

Formázz pogácsákat a csicseriborsó masszávól, majd egy serpenyőben hevíts egy kevés olajat.

Süsd a pogácsák mindkét oldalát néhány percig közepes lángon, míg aranybarnák nem lesznek.

csicseriborsó hagyma fokhagyma koriander snidling petrezselyem hamburger rohanós vacsorák

Tálalás:

Én most fűszeres krumplit készítettem mellé, amihez a burgonyát megpucoltam, szeletekre vágtam, majd jól befűszereztem egy chilis fűszerkeverékkel és meglocsoltam olívaolajjal. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam, majd addig sütöttem, míg a krumpli picit megpirult. 

A bucikat kettévágtam és néhány percre betettem a krumpli mellé a sütőrácsra, egyrészt, hogy megmelegedjenek, másrészt, hogy megpiruljanak egy kicsit.

Megkentem a bucik alját egy kevés majonézzel, ráhalmoztam a zöldségeket (paradicsomot, uborkát, salátát) és a pogácsát, majd ráborítottam a tetejét. 

Persze lehet extrázni is, jól menne szerintem hozzá a salsa szósz is illetve egy joghurtos-korianderes-lime-os finomságot is el tudnák képzelni. Persze a hummusz sem lenne egy rossz ötlet a majonéz helyett. A zöldségek mellett elférne még egy kis avokádó vagy jalapeno is akár. :)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon!

0 Tovább

Petrezselymes csirkesaláta

Így született újjá egy kevés maradék grillcsirke és egy adag petrezselymes krumpli. :D Gy. előző este még fanyalgott a már kissé elcsépelt, sima husi-krumpli kombón, másnap viszont "kétpofára" nyomta be az újragondolt verziót. Őszintén szólva nem számítottam arra, hogy ekkora sikere lesz, alig tudtam megmenteni egy kis tálnyi adagot a fotó kedvéért. Azt már nem is említem, hogy elképzelésem szerint, jópár napig ez a sali lett volna a munkahelyi ebédem. :D 

rohanós vacsorák krumpli grillcsirke csirke kukorica répa tejföl póréhagyma majonéz mustár bors petrezselyem hidegtál saláta

Hozzávalók:

maradék grillcsirke vagy 1 főtt csirkemell

2 db krumpli

2 db sárgarépa

kis darab póréhagyma (10-15 cm)

1 db kukorica konzerv

1 nagy pohár tejföl vagy joghurt

3 púpos ek majonéz

1 kk mustár

fél citrom leve

1 kk só

őrölt bors

1 csokor petrezselyem

rohanós vacsorák krumpli grillcsirke csirke kukorica répa tejföl póréhagyma majonéz mustár bors petrezselyem hidegtál saláta

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, vágd kockákra, majd sós vízben főzd puhára.

A póréhagymát karikázd fel, a főtt csirkét aprítsd össze.

A répát pucold meg, majd reszeld le.

Halmozd egy nagy tálba a lereszelt répát, a felaprított hagymát és a csirkét.

Jöhet hozzá a lecsöpögtetett kukorica is.

Ha közben megfőtt a krumpli, ezt is szűrd le és add a többihez.

Egy másik tálba keverd össze a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Ízesítsd sóval, borssal, a facsart citromlével és az apróra vágott petrezselyemmel. Ha

Öntsd nyakon a szósszal a csirkés-zöldséges egyveleget, majd jó alaposan keverd össze.

Tálalás előtt hűtsd be.

rohanós vacsorák krumpli grillcsirke csirke kukorica répa tejföl póréhagyma majonéz mustár bors petrezselyem hidegtál saláta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zöldségkrémleves

Újra egy fincsi krémlevest hoztam, ebben a hideg időben ugyanis nem tudom megunni őket. Azért is szeretem, mert egyszerre jó nagy adag készíthető belőle és számomra elég laktató ahhoz, hogy egy jó kis munkahelyi ebédet varázsoljak belőle. Vasárnap megfőzöm, aztán hét elején minden este pakolok másnapra magamnak 1-1 adaggal. Persze néha történnek balesetek, mikor az eddig tökéletesen záródó edény meggondolja magát, de 2-3 postás gumi ezen is segít. :)

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémlevesHozzávalók:

1 csomag leves zöldség (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, karalábé, petrezselyem)

2 szem krumpli

3 dl víz

1 csapott ek só

10 szem bors

2 dl tejszín

pici olaj

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémleves

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg és mindegyiket vágd kisebb darabokra.

Hevíts egy kevés olajat egy jó nagy lábosban és futtasd meg rajta a zöldségeket.

Öntsd fel vízzel, majd ízesítsd sóval, borssal és a petrezselyemmel.

Főzd fedő alatt addig, míg megpuhulnak a zöldségek.

Ha minden jó puha, botmixerrel pürésítsd össze a zöldségeket.

A tejszínt öntsd egy külön edénybe, majd merj hozzá egy keveset a levesből. Keverd össze, majd csurgasd a nagy adaghoz.

Főzd össze, majd tálald fokhagymás pirítóssal és reszelt sajttal.

Persze, ha nem találod elég ízesnek, még adhatsz hozzá egy kevés sót, borsot vagy valamilyen zöldfűszert. Jól megy hozzá szerintem a rozmaring és a zsálya is.

fincsi ebédek tejszín krumpli répa sárgarépa fehérrépa hagyma zeller karalábé petrezselyem leves krémleves

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Tárkonyos csirkeraguleves

Az ismeretségi körömben, ha valaki elkezdett a konyhában tüsténkedni, elsőként általában a különböző sütemények, tészták, esetleg a hús ételek elkészítését kezdte elsajátítani. Valahogy senkitől sem hallottam olyat, hogy áhh, ma végre "megtanultam" borsó főzeléket készíteni, viszont annál inkább nagyobb volt a sikerélmény egy egyszerű muffin vagy egy paradicsomos tészta elkészítésénél. Kezdetben én is (mondjuk most is :D) az édesség vonalon mozogtam, aztán Gy. miatt jöttek a "romcsi-vacsinak" való husik is. Persze nem ehettünk örökre csirkemellet és desszerteket, ezért szépen lassan sorra kerültek az egytálételek, főzelékek és a persze a levesek is. Sosem felejtem el, hogy a tárkonyos csirkeraguleves volt az első, amit együtt elkészítettünk Velencén. Iszonyú büszkék voltunk rá, jól bevacsoráztunk belőle, majd a maradékot (ami egy egész családnak elég lett volna) betettük a hűtőbe. Tudni kell, hogy a nyaralóban azok a bútorok és háztartási gépek kaptak helyet, melyek a rendes családi házba már nem kellettek. A hűtő sem egy mai darab már, olykor-olykor probléma van az ajtajával. (Az előzményekből már ki lehet következtetni a sztori végét.) Természetesen a hűtő feladta a harcot, kinyílt az ajtaja és az "ötvenésegyezer" fokban meg is romlott az egész csöbör. Szégyen-nem szégyen, ömlöttek a könnyeim. Étel miatt sosem voltam még ilyen szomorú. Azóta persze a hűtő tartozéka egy csinos kis partvisnyél, amivel ki tudjuk támasztani az ajtaját, a leves pedig bekerült a családi repertoárba. :)

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Hozzávalók:

1 db csirkemellfilé

1 db leveszöldség csomag (sárgarépa, fehérrépa, hagyma, zeller, krumpli)

30 dkg zöldborsó

1 ek tárkony

1 csokor petrezselyem

3 dl tejszín

1 citrom leve

1 csapott ek só

1 kk bors

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Elkészítés:

Elsőként hámozd meg a zöldségeket, majd szeleteld fel ízlés szerint.

A megmosott csirkemellett is kockázd fel. Kevés olajon pirítsd a husit fehéredésig, majd jöhetnek hozzá az összeaprított zöldségek.

Fűszerezd sóval, borssal, tárkonnyal, petrezselyemmel, majd öntsd fel vízzel.

Fedő alatt, takarékon főzd addig, míg minden megpuhul.

Amikor már majdnem puha minden zöldség, add hozzá a zöldborsót is. Forrald össze.

Öntsd egy kis tálba a tejszínt és mérj rá 3-4 merőkanálnyi levest. Keverd simára, majd öntsd az egészet vissza a lábosba.

Amikor újra felforrt a leves, csavard bele a citrom levét is.

csirkemell leves fincsi ebédek zöldborsó borsó tárkony petrezselyem tejszín citrom répa hagyma zeller  krumpli

Tipp: Tálalásnál kínálhatsz a leves mellé egy kevés tárkonyt és citromot is.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

1 Tovább
«
123

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (137),tojás (96),liszt (80),cukor (80),vaj (61),tej (50),vendégvárók (42),tejföl (42),fincsi ebédek (41),karácsony (40),advent (38),joghurt (37),hagyma (36),adventi naptár (36),sajt (36),citrom (36),paradicsom (35),sütőpor (35),habtejszín (34),ráérős reggelik (34),fahéj (32),csokoládé (31),túró (30),kakaópor (30),narancs (28),fokhagyma (27),bazsalikom (27),rohanós vacsorák (27),olaj (27),tejszín (26),eper (25),barack (25),porcukor (23),krumpli (23),leveles tészta (22),meggy (22),vaníliás cukor (22),gyors muffinok (21),sonka (21),étcsokoládé (19),vanília (19),pohárkrémek (18),mascarpone (18),csoki (18),dió (18),alma (15),répa (15),ribizli (15),leves (14),őszibarack (13),élesztő (13),snidling (13),lekvár (13),petrezselyem (12),keksz (12),oregánó (12),(12),málna (12),húsvét (12),saláta (12),szegfűszeg (12),fehércsoki (12),paradicsomszósz (11),krémsajt (11),kolbász (11),pite (11),puding (11),gyümölcs (11),sárgabarack (11),bonbon (10),kakaó (10),szeder (10),kukorica (10),csirkemell (10),zöldfűszer (10),piskóta (9),étcsoki (9),tészta (9),majonéz (9),paprika (9),dekorcukor (8),sütőtök (8),sajtkrém (8),áfonya (8),muffin (8),brownie (8),halloween (8),mustár (8),spenót (8),rétes (8),krémleves (8),rozmaring (8),méz (8),olívaolaj (8),lilahagyma (8),póréhagyma (7),görög joghurt (7),zabpehely (7),szilva (7),kelttészta (7),bors (7),torta (7),ánizs (6),chili (6),kaliforniai paprika (6),ricotta (6),cseresznye (6),kókusz (6),újhagyma (6),kókuszreszelék (6),farsang (5),tök (5),pizza (5),aszalt áfonya (5),rugelach (5),trüffel (5),fehércsokoládé (5),gasztroajándék (5),tejcsokoládé (5),baracklekvár (5),marcipán (5),banán (5),palacsinta (5),fánk (5),réteslap (5),uborka (5),bor (5),medvehagyma (5),csoki pasztilla (5),olívabogyó (5),gyorsvacsi (5),rizs (4),likőr (4),anyák napja (4),zabkeksz (4),cukkini (4),zselatinfix (4),csirke (4),borsó (4),hidegtál (4),babapiskóta (4),szalonna (4),körte (4),bacon (4),cheesecake (4),szalámi (4),menta (4),sajttorta (4),mák (4),kivi (4),gyümölcskenyér (4),zöldség (4),mandarin (4),valentin-nap (4),fehérbor (4),kandírozott narancs (4),mozzarella (3),pogácsa (3),mártogatós (3),étkezési keményítő (3),tócsni (3),mandula (3),pirospaprika (3),tortazselé (3),kefír (3),fondant (3),burgonya (3),szilveszter (3),virsli (3),citromfű (3),szódabikarbóna (3),aszalt gyümölcs (3),levendula (3),mézeskalács (3),szezámmag (3),blogkóstoló (3),gofri (3),darált hús (3),besamel (3),Rohanós vacsorák (3),csicseriborsó (3),mexikói (3),pizzaszósz (3),lasagne (3),lepény (3),torma (3),chili paprika (3),ehető ajándék (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),káposzta (3),nutella (3),kávé (3),brokkoli (3),csiga (3),vöröshagyma (3),tortilla (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),majoranna (2),teljes kiőrlésű liszt (2),vanília aroma (2),búzadara (2),parmezán (2),zsír (2),barnacukor (2),pálinka (2),salsa szósz (2),darált keksz (2),penne (2),grillcsirke (2),bukta (2),keményítő (2),ananász (2),szerecsendió (2),nyaralás (2),eperlekvár (2),dzsemfix (2),fetasajt (2),alaplé (2),linzer (2),zselatin (2),knorr (2),zsemlemorzsa (2),olajbogyó (2),meggybefőtt (2),aszalt szilva (2),kókusztej (2),pasztilla (2),magyarprovence (2),készülődés (2),tésztasaláta (2),aszalt paradicsom (2),feta sajt (2),gyerekek (2),füstölt sajt (2),pesto (2),mogyoró (2),cukormáz (2),zserbó (2),Gyors muffinok (2),bab (2),aprósütemény (2),töltött tojás (2),kalács (2),cheesecake brownie (2),pizzagolyó (2),mozarella (2),zöldborsó (2),gesztenye (2),sütipecsét (2),rum (2),Édességek (2),csokikrém (2),linzertészta (2),tejszínhab (2),ehető ajándékok (2),promóció (2),hamburger (2),curry (2),levendulabirtok (2),kuglóf (2),juhtúró (2),zsömle (2),lime (2),feta (2),oreo keksz (2),cékla (2),alkohol (2),gyümölcskosárka (2),kandírozott gyümölcs (1),pompos (1),baileys (1),desszert (1),aszalvány (1),sűrített tej (1),főétel (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),avokádó (1),étcsokokoládé (1),daráltkeksz (1),író (1),szaloncukor (1),fehérrépa (1),zeller (1),vaníliarúd (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),fatörzs (1),hab (1),karalábé (1),víz (1),churros (1),körözött (1),szójaszósz (1),fehér csokoládé (1),barackpálinka (1),gyümölcsrizs (1),vanília kivonat (1),édesség (1),főzőkrém (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),monoszló (1),moszonló (1),chilis bab (1),masni (1),kiszúró (1),mogyoróvaj (1),kávétejszín (1),mogyorókrém (1),raffaello (1),vodka (1),kenyér (1),kruton (1),mézeskalács fűszer (1),mazsola (1),denevér (1),saj (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),erdei gyümölcs (1),narancslekvár (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),bögrés (1),aranygaluska (1),bögrés sütemény (1),szilvalekvár (1),fügelekvár (1),füge (1),besamel mártás (1),karfiol (1),kevert (1),rumaroma (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),narancslé (1),turmix (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),háztartásikeksz (1),sütésnélkül (1),mézeskalácsfűszer (1),barna cukor (1),blondie (1),graham liszt (1),amerikai palacsinta (1),jégkrém (1),túró rudi (1),kakaóscsiga (1),kínai (1),ebédmenü (1),fagylalt (1),fagyi (1),pillecukor (1),köret (1),karaj (1),hús (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),munkaebéd (1),töltelék (1),olaszrizling (1),street food (1),smarties (1),ketchup (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),hamburgerhús (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),bevonat (1),margarin (1),kuszkusz (1),tahini (1),müzli (1),kapcsolat (1),ételfesték (1),hawaii (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),ballagás (1),koriander (1),szülinap (1),cookies (1),csokissüti (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),nachos (1),jalapeno (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),buli (1),rukkola (1),képviselőfánk (1),zöldbab (1),gyümölcslé (1),koktél (1),penne (1),chorizo (1),quesadilla (1),péksütemény (1),vacsora (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),zselé (1),Anyák Napja (1),sztrapacska (1),tavasz (1),reggeli (1),áfonyalekvár (1),krém (1),muffinok (1),kelt tészta (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),meggylekvár (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),kacsa (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),tárkony (1),zeller (1),aprósütemények (1),sós aprósütemények (1),kifli (1),dekoráció (1),salsa (1),olíva bogyó (1),szósz (1),gumicukor (1),jelmez (1),lapocka (1),sertés (1),bográcsozás (1),szalonnasütés (1),lecsó (1),csilipaprika (1),bagett (1),csokipasztilla (1),grillezés (1),velence (1),teszínhab (1),savanyúság (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),pizzafeltét (1),hámozott paradicsom (1),panír (1),VKF (1),pulykamell (1),túrókrém (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),ragu (1),SAD! (1),ősz (1),rántott (1),panírozás (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),pizzás csiga (1),karácsonyi ebéd (1)

Utolsó kommentek