Mama Zserbója

Akik az elmúlt hetekben követték az oldalt, már megszokhatták, hogy az adventi naptáramban, nagyrészt nem a hagyományos karácsonyi receptek szerepeltek. Mára azonban egy igazi klasszik desszertet hoztam, ami szerintem a családok 90%-nak a karácsonyi asztalán megtalálható. Ráadásul ez a recept Nagymamám egy régi szakácskönyvéből származik.  Még a 70-es években kapta Nagypapámtól (nagyonromcsi :D). Persze az évek során kicsit átalakította, de az eredeti leírást is őrzi még. Nézzük is meg közelebbről ezt a süteményt! :)

Mindenki tudja, hogy a jó zserbót a csoki, dió, baracklekvár, na és persze a tészta megfelelő aránya teszi igazán kitűnővé. Itt szerintem tényleg nem érdemes kispórolni az alapanyagokat, mert a végén egy boltihoz hasonló, száraz süteményt kapunk. Persze ízlések és pofonok, de nálunk az omlós tésztához, kizárólag sárgabaracklekvár, étcsokoládémáz és teméntelen sok dió kerülhet.

Ami fontos még, hogy ezt a sütit nyugodtan készítsük el néhány nappal korábban, mert minél többet áll (nyilván bizonyos keretek között), annál puhább és komplettebb lesz a végeredmény. Megjegyzem, hogy népszerűsége nagy valószínűséggel az előbbiből is fakadhat. :)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt

30 dkg vaj

8 dkg cukor

3-4 ek 20%-os tejföl

2,5 dkg élesztő

3 tojássárgája

1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

60 dkg dió

20 dkg porcukor+vaníliás cukor

1 nagy üveg sárgabaracklekvár

2 tábla étcsokoládé+pici olaj

0,5 dl sütőrum (ízlés szerint több-kevesebb)

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Elkészítés:

A tészta összegyúrásával kezdjük. Ehhez a lisztet szitáld egy nagy tálba, morzsold össze a vajjal.

Add hozzá a cukrot, majd mehet bele a tejöl is. A tejfölös részhez morzsold hozzá az élesztőt.

Végül mehet bele a tojássárgája és a csipet só is.

Gyúrd addig, míg könnyű tésztát nem kapsz.

Tiszta konyharuhával takard le, majd meleg helyen pihentesd fél órát.

A töltelékhez a rumot és a lekvárt egy lábosban melegítsd össze.

A diót, a porcukrot és a vaníliás cukrot szintén keverd össze.

Bélelj ki sütőpapírral egy nagy tepsit és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Ezt követően jöhet a rétegezés!

A tésztát oszd el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsd jó vékonyra a lapokat.

Az első lapot tekerd fel a nyújtófádra, így könnyen át tudod helyezni a sütőpapíros tepsidre.

Kend meg jó alaposan lekvárral, majd szórd meg a diós töltelékkel. Folytasd míg az utolsó lap is felkerül a sütire.

A tetejét kend meg tejjel, majd egy villával szurkáld meg.

Süsd kb. 20-25 percig.

Ha kihűlt (2-3 óra kell neki), jöhet a csokimáz. Olvaszd fel vízgőz fölött a kockára tört étcsokit, egy löttyintésnyi olajjal. (Ez azért kell, hogy szép fényes legyen.)

Ha felolvadt, csurgasd a sütire és egy lapos késsel kend szét a bevonatot, hogy mindenhol érje.

Hűvös helyen hagyd állni minimum egy napot, majd fel is szeletelheted a süteményt.

édességek karácsony advent adventi naptár csokoládé étcsokoládé dió barack baracklekvár sárgabarack

Jó hír, hogy akár szilveszterig is eláll.

További ünnepi süti receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Gyümölcsös-tejszínes finomság sütés nélkül

Az egyik legegyszerűbb édesség, ami simán leveri a családi bulikon a legszuperebb cukrászati remekműveket is. Könnyű, habos, gyümölcsös, így egy kiadósabb vacsi után is megkívánja az ember, maga mögé utasítva a nehezebb, krémes, piskótás tortákat. Nálunk már szinte kötelező eleme az összejöveteleknek. :) 

habtejszín tejföl citrom gyümölcs sárgabarack ribizli barack

Hozzávalók:

kb. 300 g babapiskóta

500 g tejszín

1 nagy doboz tejföl/görög joghurt (450 g)

8 dkg porcukor (több/kevesebb ízlés szerint)

30 dkg friss gyümölcs

1 citrom leve és reszelt héja

habtejszín tejföl citrom gyümölcs sárgabarack ribizli barack

Elkészítés:

A habtejszínt verd fel, majd forgasd hozzá a tejfölt, szitáld bele a porcukrot és a citrom lereszelt héját.

Készíts elő egy jénait, majd rétegezz le az aljára babapiskótát.

Locsold meg egy kevés citromlével, majd kanalazz rá egy adagot a tejszínes krémből.

A gyümölcsöt mosd meg, majd készítsd elő, ha kell szeleteld fel.

Rakosgasd a gyümölcs egy részét a habos krémre.

Ezt követően ismét rétegezd az alapanyagokat, amíg el nem fogynak. Én általában 3 réteget szoktam készíteni.

Tipp: Eperből a legfinomabb, de készítettem már nektarin&málna duóval, most pedig a ribizli-sárgabarack volt soron. Halkan jegyzem meg, hogy télen (hol van az még?) egyébként szuper kivivel vagy naranccsal is.

habtejszín tejföl citrom gyümölcs sárgabarack ribizli barack

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb finomságokról! :) 

0 Tovább

Barackos-ribizlis pite

És még mindig van egy tonna ribizli, egyszerűen nem tud elfogyni. :) Mivel már ötletem sincs, hogy mire használhatnám, lett belőle egy egyszerűen elkészíthető, omlós pite egy kis sárgabarackkal. Nah, nem is húzom az időt, jöjjön a recept! :D

ribizli pite édességek sárgabarack barack joghurt

Hozzávalók:

1 nagy doboz joghurt

4 tojás

1 dl olaj

12 ek cukor

16 púpos ek liszt

1 csomag sütőpor

1 mk só

1 marék ribizli

10-15 szem sárgabarack

ribizli pite édességek sárgabarack barack joghurt

Elkészítés:

A gyümölcsöket mosd meg, a ribizlit szemezd le, a barackokat magozd ki és szeleteld fel.

Ezt követően a sütőt melegítsd elő 190 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.

A tojásokat keverd ki jó alaposan a cukorral, öntsd hozzá a joghurtot, majd az olajat is. Sózd meg egy picit, hogy jobban érvényesüljenek az ízek.

A lisztet keverd össze a sütőporral, majd dolgozd bele a tésztába.

A ribizlit is szórd bele a tésztába, majd mehet az egész a tepsibe.

Végül a cikkelyekre vágott barackkal rakd ki a süti tetejét, aztán mehet is a sütőbe.

Süsd kb. 30 percig.

ribizli pite édességek sárgabarack barack joghurt

További, ribizlivel készült recepteket itt találsz!

Ha van kedvetek nézzetek be fb-ra és instagram-ra is. 

1 Tovább

Egy nyár, egy történet, egy recept: Velence&Gyümölcsös túrótorta

A VKF! (Vigyázz! Kész! Főzz!) játék 79. fordulójának témája "Egy nyár, egy történet, egy recept"! Hozom én is a legszebb emlékemet és egy szuper sütés nélküli, gyorsan összedobható túrótorta receptjét:

velence nyaralás grillezés szalonnasütés bográcsozás torta babapiskóta habtejszín túró gyümölcs barack ribizli sárgabarack őszibarack édességek málna

Ha visszaemlékeztek az elmúlt évekre, a július 2. és 3. hete mindig iszonyatosan forró volt, mondhatni igazi strandidő, teli találat az ilyenkor nyaralóknak. Naivan azt gondoltam, hogy ennek a szuper sorozatnak sosem lesz vége, így idén is a július 16-17-i hétvégére szerveztem az éves Velence parti party-t. De miről is van itt szó?

Minden évben - 15 éves korunk óta - lejövünk páran a baráti körből a nyaralónkba a Nagyszüleim és a szomszédok „nagy örömére”! :) Kezdetben természetesen csak csajok voltunk és akár egy hetet is lent töltöttünk ilyenkor. Mivel még senkinek nem volt jogsija, autója meg főleg nem, ezért biciklivel közlekedtünk. A nyaraló ugyan csak 6 km-re van a strandtól, de sajna a hegy tetején, így azért elég szivatós volt 1-1 egész napos strandolás után feltekerni. Öröm az ürömben, hogy az alakunk miatt nem kellett aggódni, mert hiába zabáltunk (erre nem tudok írni sajna szalonképesebb szót), akkor sem híztunk egy dekát sem. Sosem felejtem el, hogy minden nap hazafelé beugrottunk a „Kenyérgyári kisközértbe” és megvettük a friss, forró ropogós héjú kenyeret. Jöhetett mellé a szalonna, a virsli, a hagyma. Nagy nehezen tábortüzet raktunk esténként (valószínűleg bármelyik kabaréba megállta volna a helyét a bénázásunk) és csaptunk egy jó kis „parasztos” szalonnasütést. A kertben persze szedtünk hozzá friss, érett, piros paradicsomot és házi, lédús uborkát. Imádtam ezeket a nyarakat.

velence nyaralás grillezés szalonnasütés bográcsozás torta babapiskóta habtejszín túró gyümölcs barack ribizli sárgabarack őszibarack édességek málna

Pár évvel később, a jogsik, kocsik, pasik megjelenésével már változott a helyzet és egyszerűbb lett minden. Persze a bő 1 hetes nyaralások is lecsökkentek 1-1 hétvégére, mert egyre nehezebb volt összehozni, és nyilván a társaság összetétele is változott valamennyire. Ilyenkor a szakácsok szerepét átvették a fiúk, mi meg foglalkozhattunk azzal, hogy a napközben a frizuránkba ivódott 5 tonnányi velencei iszapot kimossuk a hajunkból. XD

Volt, hogy túlbonyolítottuk és valamilyen bogrács kaját akartunk készíteni, például csirkepörköltet tésztával, paprikás krumplit, de általában maradtunk a jó öreg grillezésnél és már előre bepácolt husikat sütöttünk a rácson vagy hamburgert készítettünk. Valahogy ilyenkor sosem a kezünk járt és hiába értünk fel már 7 körül a strandról, éjfél előtt sosem lett kaja. Kifejlesztettük később a legegyszerűbb és leggyorsabb vacsit, ami hot-dog és görög sali kombóból állt. Persze a dinnye (olykor egy kis itallal felturbózva) és a fagyitorta sem maradhatott el soha.

Idén - e miatt a "gyönyörű" idő miatt - kicsit necces volt megtartani a bulájt, de a vízszintesen szakadó 6000 mm-nyi eső sem szegte kedvünket és csaptunk egy jó kis garázs partit. Ugyan a szokásos strandos, grillezős rituálé elmaradt, de barátnőmet idén is itt köszöntöttük némi itókával és egy fincsi tortával:

velence nyaralás grillezés szalonnasütés bográcsozás torta babapiskóta habtejszín túró gyümölcs barack ribizli sárgabarack őszibarack édességek málna

Hozzávalók:

2 csomag babapiskóta (2x200 g) Igazából másfél csomag is elég, de néha szeretnek eltörni ezek a fránya babapiskóták, így jobb a békesség! :)

2 kis doboz habtejszín (2x200 g)

1 nagy csomag túró (450 g)

1 csomag zselatinfix

3 púpos ek porcukor

sok-sok gyümölcs, lehetőleg többféle (Nálam ribizli, málna, meggy, sárgabarack, őszibarack, amiket természetesen mind szakadó esőben és mínusz ezer fokban szedtem a kertben.)

velence nyaralás grillezés szalonnasütés bográcsozás torta babapiskóta habtejszín túró gyümölcs barack ribizli sárgabarack őszibarack édességek málna

Elkészítés:

A túrót törd át és keverd bele a porcukrot, illetve a zselatinfixet.

A habtejszínt verd kemény habbá, majd forgasd óvatosan a túrós krémhez.

A gyümölcsöket mosd meg és ízlés szerinti mennyiséget keverj a krémhez. (Nálam ez egy marék ribizli volt és 6 szem kis darabokra vágott sárgabarack.)

Készítsd elő a kapcsos tortaformádat és a babapiskótákat.

Vágd a babapiskóták egyik végét egyenesre, majd állítsd őket a tortaformád szélére. Az alját rakd ki a pici levágott darabokkal.

Simítsd a túrókrémet a babapiskótával kirakott tortaformába, majd tedd néhány órára hűtőbe. (Akár egy egész éjszakára.)

Felszolgálás előtt díszítsd a fincsi gyümölcsökkel a tortát.

Tipp: Én azért csak az utolsó pillanatban pakoltam a gyümölcsöket a tortára, mert féltem, hogy pl. a barack megbarnul. Ha előre kell elkészítened, akkor használj olyan gyümiket, amiknek nem lesz bajuk (pl. eper, ribizli, málna, cseresznye, meggy, szőlő) vagy öntsd le tortazselével.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.
 

0 Tovább

Barackos-kókuszos pohárkrém

Imádom a sárgabarackot, szerencsére már érik és szedhetek belőle bőven a telken. Persze utána meg agyalok ezerrel, hogy mi történjen a 6 tonna leszedett gyümölccsel. Ennél nagyobb gondom, mondjuk sose legyen! :) Szoktam belőle pitét sütni vagy más bedobálós édességet készíteni. Idén főztem belőle lekvárt is, sőt már jó pár üveg pikáns, csípős, gyömbéres chutney is figyel a polcokon. (Jó lesz ez még télen a sülthúsokhoz.) Egyik este egy nyári, barackos pohárkrémmel kísérleteztem, és a visszajelzések alapján nagyon jól tettem! :) Próbáljátok ki Ti is!

barack sárgabarack pohárkrémek habtejszín kókusz citrom müzli

Hozzávalók 4 adaghoz:

250 g habtejszín

200 g görög joghurt

4 ek kókuszreszelék

2 ek méz

1 citrom

50 g müzli

100 g barack


barack sárgabarack pohárkrémek habtejszín kókusz citrom müzli

Elkészítés:

Elksőként a joghurtot keverd össze a mézzel és a kókuszreszelékkel.

Facsard bele a citrom levét.

Verd fel a habot és forgasd a joghurthoz.

Vágd fel a barackot kis kockákra, majd jöhet is a rétegezés.

Szórj a poharak aljába egy kevés müzlit, majd adagolj rá egy kevés habot. Ezt követően helyezd rá a barackokat.

Kanalazz még egy réteg habot a poharakba, majd díszítsd a maradék barackkal és müzlivel.

Találkozzunk facebookon és instagramon is!

0 Tovább
«
12

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (102),tojás (63),cukor (45),liszt (43),vaj (39),tej (35),fincsi ebédek (33),vendégvárók (32),joghurt (31),tejföl (31),paradicsom (28),kakaópor (27),ráérős reggelik (26),sajt (26),citrom (26),hagyma (26),karácsony (26),habtejszín (25),eper (25),advent (24),adventi naptár (23),túró (22),rohanós vacsorák (22),fahéj (21),narancs (21),sonka (20),csokoládé (20),krumpli (20),meggy (19),tejszín (19),vaníliás cukor (19),fokhagyma (18),leveles tészta (16),sütőpor (16),bazsalikom (16),pohárkrémek (15),répa (15),gyors muffinok (15),olaj (15),porcukor (15),barack (15),vanília (14),mascarpone (14),étcsokoládé (12),húsvét (12),kolbász (11),ribizli (11),krémsajt (11),málna (11),alma (11),saláta (11),petrezselyem (10),leves (10),gyümölcs (10),csoki (10),élesztő (9),dió (9),paradicsomszósz (9),puding (9),csirkemell (9),majonéz (9),pite (9),kukorica (9),snidling (8),tészta (8),kakaó (8),dekorcukor (8),paprika (8),sajtkrém (8),piskóta (8),brownie (7),szegfűszeg (7),szeder (7),fehércsoki (7),lilahagyma (7),rétes (7),méz (7),rozmaring (7),sárgabarack (7),krémleves (7),lekvár (7),keksz (7),görög joghurt (7),póréhagyma (6),mustár (6),spenót (6),kókusz (6),torta (6),zöldfűszer (6),újhagyma (6),bonbon (6),tök (5),chili (5),kaliforniai paprika (5),kelttészta (5),farsang (5),cseresznye (5),muffin (5),tejcsokoládé (5),áfonya (5),őszibarack (5),banán (5),medvehagyma (5),sütőtök (5),(5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),gyorsvacsi (5),fánk (5),kókuszreszelék (4),olívaolaj (4),hidegtál (4),cheesecake (4),uborka (4),sajttorta (4),palacsinta (4),réteslap (4),bor (4),ricotta (4),halloween (4),zabpehely (4),menta (4),csirke (4),szalonna (4),anyák napja (4),kivi (4),olívabogyó (4),valentin-nap (4),pizza (4),fehérbor (4),oregánó (4),étcsoki (4),zöldség (4),zabkeksz (3),tócsni (3),lasagne (3),szalámi (3),aszalt gyümölcs (3),babapiskóta (3),befőzés (3),mandarin (3),citromfű (3),szilva (3),borsó (3),virsli (3),mexikói (3),csiga (3),blogkóstoló (3),brokkoli (3),ánizs (3),torma (3),mák (3),lekvárfőzés (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),fondant (3),mandula (3),nutella (3),mozzarella (3),gyümölcskenyér (3),gofri (3),rugelach (3),Rohanós vacsorák (3),rizs (3),cukkini (3),káposzta (3),lepény (3),bors (2),zselatinfix (2),szerecsendió (2),kefír (2),besamel (2),pogácsa (2),salsa szósz (2),fetasajt (2),eperlekvár (2),pizzaszósz (2),majoranna (2),aszalt áfonya (2),baracklekvár (2),szódabikarbóna (2),gyümölcskosárka (2),nyaralás (2),pasztilla (2),kávé (2),grillcsirke (2),penne (2),parmezán (2),aprósütemény (2),kalács (2),vöröshagyma (2),ananász (2),gesztenye (2),linzertészta (2),trüffel (2),zselatin (2),mogyoró (2),dzsemfix (2),cukormáz (2),burgonya (2),alaplé (2),olajbogyó (2),cheesecake brownie (2),cékla (2),bab (2),tortilla (2),bacon (2),Édességek (2),mézeskalács (2),rum (2),oreo keksz (2),tejszínhab (2),töltött tojás (2),lime (2),alkohol (2),csokikrém (2),pizzagolyó (2),tésztasaláta (2),Gyors muffinok (2),búzadara (2),gyerekek (2),mozarella (2),sütipecsét (2),kókusztej (2),pesto (2),füstölt sajt (2),curry (2),feta sajt (2),mártogatós (2),töltött krumpli (1),szójaszósz (1),ehető ajándékok (1),zeller (1),kakaóscsiga (1),zöldborsó (1),túró rudi (1),kínai (1),sós aprósütemények (1),tárkony (1),aprósütemények (1),mákos guba (1),kandírozott narancshéj (1),amerikai palacsinta (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),barna cukor (1),köménymag (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),étkezési keményítő (1),graham liszt (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancs (1),tökfaragás (1),dekoráció (1),jelmez (1),kifli (1),krumplifánk (1),fagylalt (1),gumicukor (1),szósz (1),kuglóf (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),jégkrém (1),salsa (1),fagyi (1),aszalvány (1),sárgarépa (1),rizskoch (1),fehérrépa (1),zeller (1),rumaroma (1),kevert (1),meggybefőtt (1),smoothie (1),daráltkeksz (1),piskótatekercs (1),görögjoghurt (1),karalábé (1),pillecukor (1),linzer (1),gasztroajándék (1),sűrített tej (1),likőr (1),pompos (1),barnacukor (1),teljes kiőrlésű liszt (1),víz (1),churros (1),pirospaprika (1),körözött (1),turmix (1),avokádó (1),kandírozott gyümölcs (1),baileys (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),aranygaluska (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),besamel mártás (1),szezámmag (1),karfiol (1),narancslé (1),darált keksz (1),szaloncukor (1),hab (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),lasagne tészta (1),velence (1),munkaebéd (1),sztrapacska (1),juhtúró (1),csicseriborsó (1),péksütemény (1),karaj (1),tavasz (1),krém (1),készülődés (1),muffinok (1),kelt tészta (1),hús (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),olaszrizling (1),hamburgerhús (1),pizzás csiga (1),szilveszter (1),eperszósz (1),ketchup (1),street food (1),Anyák Napja (1),zselé (1),kuszkusz (1),hamburger (1),töltelék (1),töltött hús (1),gyümölcslé (1),koktél (1),chorizo (1),képviselőfánk (1),quesadilla (1),rukkola (1),buli (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),képviselő fánk (1),zöldbab (1),reggeli (1),cookies (1),csokissüti (1),smarties (1),csokiskeksz (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),aszalt paradicsom (1),penne (1),zsömle (1),vacsora (1),mákosguba (1),habfixáló (1),körte (1),steak burgonya (1),ősz (1),SAD! (1),darált hús (1),rántott tök (1),rántott (1),csokipasztilla (1),bagett (1),panír (1),panírozás (1),pulykamell (1),aszalt szilva (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),író (1),kacsacomb (1),lapocka (1),sertés (1),pálinka (1),VKF (1),ragu (1),sertéslapocka (1),csilipaprika (1),lecsó (1),szülinap (1),ballagás (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),tortazselé (1),zsemlemorzsa (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),bevonat (1),kapcsolat (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),kacsa (1)