Túrókrémmel és eperrel töltött csokis szívecskék

Lassan már hagyomány, hogy Anyák Napjára nem csak virággal készülök, hanem sütök néhány ünnepi süteményt is. Ez lehet akár egy fincsi muffin sok-sok dekorgyönggyel, gumicukorral díszítve, de egyéb - akár - szív alakúra formázott keksz vagy sütemény is. A felcicomázott finomságokat felteszem egy szép tányérra, majd celofánba csomagolom az egészet. Nekem egyébként ez a része  a okozza a legtöbb gondot: Valahogy sose találom el, hogy hogyan kéne összecsomagolni, hogy vállalhatóan nézzen ki. Ráadásul sose sikerül elég celofánt vennem és mindig utolsó pillanatban rohangálunk utána. :D Persze Anyukám és a Nagymamáim még "pucéran" (érts: csomagolatlanul) is mindig örülnek az ajándéknak.

(Azt mondjuk csak remélni merem, hogy ilyenkor ők is meg tudják kóstolni a sütit, mielőtt még befalnák családom férfi tagjai a finomságokat.)

Anyák Napja eper túró joghurt tojás kakaópor

Hozzávalók a tésztához:

- 15 dkg vaj

- 15 dkg cukor

- 3 tojás

- 15 dkg liszt

- 2 ek kakaó

- 1 kk sütőpor

- 0,5 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg túró

10 dkg görög joghurt

1 dl habtejszín

3 ek porcukor

1 csomag vaníliás cukor

fél citrom leve

10 szem eper

Anyák Napja eper túró joghurt tojás kakaópor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd a tojásokat válaszd szét.

A vajat a cukorral keverd habosra, majd egyesével add hozzá a tojássárgákat is. 

A lisztet, a kakaóport és a sütőport szintén keverd össze, majd add az előzőekhez. Lazításként öntsd bele a tejet is.

Végül a tojásfehérjét verd kemény habbá és óvatosan forgasd a tésztába.

Adagold kicsi, szív alakú, szilikonos sütőformákba a krémet.

Süsd meg 180 fokra előmelegített  sütőben. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült e. 

A krémhez a túrót jó alaposan keverd össze a joghurttal, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citrom levével.

A habtejszínt verd fel, majd óvatosan forgasd a túrókrémhez. 

Az epreket mosd meg, csumázd ki és szeleteld fel.

A kihűlt sütiket keresztbe vágd szét, majd az aljukat kend meg egy kevés krémmel és helyezd rájuk az epreket.

Hintsd meg porcukorral a kész sütiket és már kész is az ehető ajándék! :)

Anyák Napja eper túró joghurt tojás kakaópor

Tipp: A piskótát már megsütheted - akár - előző este, így a nagy napon "már csak" össze kell állítanod a krémmel és az epperrel a sütikéket. 

További Anyák napi ötletekért látogass el a fb oldalamra. 

0 Tovább

Csokis minikiflik reggelire

Kezdetben kicsit féltem a házi péksütik sütésétől, főleg mivel a friss élesztővel nem kötöttem túl szoros barátságot. Aztán rátaláltam az instant élesztőre, ami nem romlik olyan gyorsan, mint a friss, így mindig tartok otthon belőle, ráadásul a használata is egyszerűbb szerintem. Persze az ára borsosabb, de nem ipari mennyiségben sütök, így gyakran kerül az instant változat a kosaramba. A következő receptben is ezt használom, de aki jobban kedveli a frisset, nyugodtan helyettesítse vele.  

ráérős reggelik élesztő kakaópor tej tojás péksütemény

Hozzávalók a tésztához:

1 csomag instant élesztő

450 g liszt

80-100 g cukor (attól függően, hogy mennyire szeretnéd édesre)

100 g vaj

2,5 dl tej

Hozzávalók a csokiszószhoz:

50 g vaj

5 ek cukor

3 ek jó minőségű cukrozatlan kakaópor

3 ek tej

+ 1 tojás a kiflik lekenéséhez

ráérős reggelik élesztő kakaópor tej tojás péksütemény

Elkészítés:

Elsőként a tésztához a vajat olvaszd meg és a tejet is melegítsd langyosra. 

A lisztet, az élesztőt és a cukrot dolgozd össze a langyos tejjel és az olvasztott vajjal. Gyúrhatod egy az egybe kézzel is, de ha van a robotgépednek dagasztó karja, akkor használd nyugodtan. 

Meleg helyen letakarva keleszd a duplájára.

A csokiszószhoz a vajat olvaszd meg, majd keverd bele a kakaót, a cukrot és a tejet. 

A megkelt tésztát szedd ketté és az első felét nyújtsd ki kör alakúra. (Ha nem tökéletes, szerintem nem probléma, de ha nagyon szépet szeretnél, akkor helyezz rá egy nagyobb tányért és vágd le a széle mentén a felesleget.)

Vágd fel negyedekre a kört, aztán a negyedeket is harmadold el, mintha pizzát szeletelnél. Mindegyik cikkelyt kend meg a csokiszósszal és szélétől kezdődően tekerd fel őket.

Ismételd meg ugyanezt a tészta másik felével is.

Tedd sütőpapíros tepsire a csokis-kifliket, majd kend le őket felvert tojással.

Süsd kb. 25 percig 180 fokon.  

ráérős reggelik élesztő kakaópor tej tojás péksütemény

Tipp: Engem nem zavart, hogy 1-1 kiflinél kicsit kifolyt a töltelék, de ha Te nem szeretnéd, akkor az első adag kinyújtott tésztát kend meg csokiszósszal és borítsd be a másik adag kinyújtott tésztával.  Ezt követően vágd cikkekre a tésztát, majd így tekerd fel.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek like-old a facebook oldalamat, ahol a hétvégén sok-sok Anyák Napi receptet is olvashatsz. 

 

0 Tovább

Rumos Meggyes Házi Bonbon

A múltkori bonbonom nagyon tetszett az egyik aranyos kis Kolleganőmnek, így arra gondoltam, hogy a névnapjára őt is meglepem egy hasonlóval. Kiderítettem, hogy a meggyet nagyon szereti, így gyorsan összedobtam egy rumos-marcipános-meggyes-étcsokis finomságot. Isten éltessen Noncsi! :)

bonbon marcipán meggy étcsokoládé csoki pasztilla

Hozzávalók 15 db bonbonhoz:

kb. 30 g marcipán

100 g étcsokoládé pasztilla (vagy kisebb darabokra vágott étcsokoládé)

15 db meggy

0,5 dl rum (ha az nincs, akkor esetleg konyak)

bonbon marcipán meggy étcsokoládé csoki pasztilla

Elkészítés:

Elsőként a meggyeket áztasd be egy kevés rumba. (Én nem akartam, hogy nagyon erős legyen, ezért csak olyan 20 percet hagytam ázni, de ha erősebbre szeretnéd, akkor érdemes már órákkal előtte előkészíteni a meggyeket.)

Ezt követően a csoki 2/3-át folyamatos kevergetés mellett, vízgőz felett olvaszd fel. 

A többi csokoládét add hozzá a már felolvasztott csokihoz és keverd addig, míg egynemű lesz az egész.

A bonbonforma mélyedéseibe csöppents egy kevés csokit és szépen kend ki a formákat. Forgasd körbe és ellenőrizd, hogy mindenhol befedte-e a csoki a mélyedéseket.

Tedd hűtőbe kb 20 percre, hogy megszilárdulhasson a csokiréteg.

Vedd elő a marcipánt és a rumba áztatott meggyet, majd a marcipánból formázz kis golyókat, aminek a közepébe nyomj 1-1 meggyszemet. (Ha nincs időd "golyócskázni", tegyél mindegyik forma aljára 1 kis darab marcipánt, és arra a meggyet. Én most ezt a rapid módszert választottam.)

Ha megszilárdult a csoki, mindegyik mélyedésbe tegyél egy marcipános-meggyes golyócskát, majd a maradék olvasztott csokival zárd le a bonbonokat. Ha a csoki közben besűrűsödött, melegíts rá egy kicsit. 

Tedd hűtőbe a bonbonkákat, majd ha megszilárdult, pattintsd ki a formából őket. 

bonbon marcipán meggy étcsokoládé csoki pasztilla

Tipp: Fel is lehet egy az egyben falni az egészet, de ha esetleg ajándéknak szánod, akkor vegyél vagy készíts egy szép dobozt és abba helyezd a bonbonokat. Szuper ajándék a közelgő Anyák Napjára is! :) 

Ha tetszett a bejegyzés, gyertek és nézzetek körül a facebook oldalamon is!  

0 Tovább

Spenótos Rétes

Amióta jó idő van, egyre jobban vágyom a szabadba. Amint hazaérek, nyitom ki az ablakokat és a teraszajtót is. Munka után Gy.-vel kint kávézunk a teraszon (én inkább iszom egy hosszúlépést XD) és az étkezéseinket is "kitelepítettük" átmenetileg. Egyik első idei teraszos vacsinkra készítettem ezt a rétest, ami kinézetében kevésbe, de ízeiben 100%-ban hozta a szintet. :D Ha valami könnyű vacsira vágytok, akkor bátran süssétek meg. 

spenót rétes réteslap sonka fokhagyma hagyma tojás tejföl tavasz rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6 db réteslap

1 csomag spenót 

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb hagyma

10 dkg sonka

3 ek tejföl

1 kk só, bors

2 ek olívaolaj

10 dkg vaj

1 db mozzarrella (vagy akár feta sajt)

1 felvert tojás a rétes lekenéséhez

Elkészítés:

A hagymát pucold meg, majd aprítsd fel. 

A fokhagymát szintén pucold meg és törd át fokhagymanyomón.

A sonkát vágd nagyobb kockákra.

Kezdj el olívaolajat hevíteni egy lábosba, majd dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát. 

Ezt követően pirítsd meg a hagymás alapon egy kicsit a sonkát is, majd keverd hozzá a spenótot.

Sózd, borsozd és főzd össze az egészet.

Ha kész, hagyd kicsit hűlni, majd keverd bele a tejfölt. 

Vágd fel a mozzarellát, majd olvaszd fel a vajat.

Egy konyharuhára terítsd ki az első réteslapot és kend meg jó alaposan olvasztott vajjal. Ezt követően borítsd rá a második réteslapot, amit szintén vajazz meg, majd jöhet az utolsó réteslap és az utolsó olvasztott vajas réteg.

A rétegezett lapokon oszlasd el a spenótos krém felét, majd szórd meg a mozzarella egy részével.

A rétes két szélső oldalát hajtd rá a töltelékre, hogy kevésbé folyjon szét, majd az egészet tekerd fel. 

Tedd tepsire, majd kend meg felvert tojással.

Ismételd meg ugyanezt a másik három lappal és a maradék töltelékkel.

Süsd 200 fokon kb. 20 percig, míg szép aranybarna nem lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el a facebook oldalamra. 

0 Tovább

Tortilla-ba csavart fűszeres panírban sütött csirkefalatok chilis majonézzel

Férjem nagy rántott hús rajongó, én viszont kevésbé vagyok oda érte, egyrészt az olajszag, másrészt a nagy macera miatt. Elég ritkán készítünk, de szerencsére a Nagymamák pótolják a hiányt. :)  A következő receptben nem a klasszikus rántott hús, hanem egy egyszerűbb - és talán egy fokkal egészségesebb - fűszeres zsemlemorzsában megforgatott változat kap szerepet. Ezt a fincsi ropogós husit pedig fogjuk és jó sok zöldséggel, illetve egy pikáns chili szósszal betekerjük egy tortilla lepénybe. Szuper vacsora lesz belőle, elhihetitek. :) 

tortilla mexikói csirkemell chili majonéz paradicsom saláta lilahagyma

Hozzávalók 4 tekercshez:

4 db tortilla lap

20-30 dkg csirkemell

1 dl olaj

1 kk só, bors

2 ek mexikói fűszerkeverék

1 bögrényi zsemlemorzsa

2 paradicsom

8 levél jégsaláta

1 nagyobb lilahagyma

1 kis doboz tejföl

2 ek majonéz

1 kk chilipor (ízlés szerint több-kevesebb)

tortilla mexikói csirkemell chili majonéz paradicsom saláta lilahagyma

Elkészítés:

Elsőként a sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.

A csirkemellet vágd kisebb kockákra, majd sózd, borsozd.

A mexikói fűszerkeveréket keverd a zsemlemorzsához.

Forgasd meg a csirkefalatokat olajba, majd a fűszeres morzsába.

Sorakoztasd őket a tepsire és süsd kb 25 percig.

Közben vágd fel a paradicsomot, a hagymát és a salátát is tépkedd nagyobb darabokra.

A szószhoz keverd össze a tejfölt a majonézzel, majd tedd bele a chiliport is.

Ha kész a husi, már csak össze kell állítanod a tekercseket.

A lapokat kend meg a chilis szósszal, majd szórd rájuk egyenletesen a zöldségeket és a husit. 

Először a tortillalap alját, majd a két szélső oldalát hajtsd a töltelékre, és már eheted is.

tortilla mexikói csirkemell chili majonéz paradicsom saláta lilahagyma

Tipp: A fenti zöldségeken kívül használhatsz még uborkát, kaliforniai paprikát, jalapeno-t, kukoricát, avokádót vagy bármit, ami épp van otthon és szted jól passzolna a többi hozzávalóhoz.

További receptek tortilla lap felhasználásával:

Rendezz Mexikói Partit!

Maradékmentő Quesadilla

A fb oldalam eléréséhez kattints ide

0 Tovább

Fehércsokis-Málnás Muffin

A málna nem egyszer bizonyított már étcsokival, így arra gondoltam, hogy ha ez a kombó ennyire jó, akkor működnie kell fehércsokoládéval is. Persze minél hamarabb ki kellett próbálnom, így sajnos nem tudtam megvárni, hogy friss, a kertből szedett málnát használjak, de egye-fene, most az egyszer beértem mirelittel is. Azért én már nagyon várom a nyarat, hogy végre friss gyümölcsökhöz, cseresznyéhez, meggyhez, eperhez, málnához (és a sort folytathatnám a végtelenségig) jussak. És Ti? 

Gyors muffinok málna mascarpone fehércsoki

Hozzávalók a muffinhoz:

- 30 dkg liszt

- 15 dkg cukor

- 10 dkg puha vaj

- 3 db tojás

- fél csomag sütőpor

- 1 dl tej

- 15 dkg málna

- 10 dkg fehércsoki

Hozzávalók a krémhez:

- 10 dkg fehércsoki

- 25 dkg mascarpone

- 2-3 ek málnaszörp (elhagyható)

- cukorka a díszítéshez

Gyors muffinok málna mascarpone fehércsoki

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és vedd elő a muffin formádat. 

A cukrot keverd ki egyenként a tojásokkal, majd add hozzá a szobahőmérsékletű vajat.

A lisztet keverd össze a sütőporral, majd szitáld a tojásos-cukros masszához. Közben öntsd hozzá a tejet.

A fehércsokit vágd apró kockákra és a málnával együtt forgasd a tésztába.

A tésztát adagold a formába, de elég csak 3/4ig tölteni őket, mert megnőnek. 

Süsd kb. 20 percet.

Közben olvaszd fel vízgőz felett a másik tábla fehércsokit, majd keverd össze a mascarpone krémmel. Ha szeretnéd, ízesítsd egy kevés málnaszörppel. 

Töltsd csillagcsövű habzsákba a krémet és díszítsd ki a sütiket.

Végül szórj egy kevés dekorcukrot is a muffinokra.

Gyertek facebookra is!

0 Tovább

Zöldséges tócsni fűszeres mártogatóssal 

Egyik délután Gy.-vel (A Férj) kisétáltunk a Vörösmarty térre, a Tavaszi Vásárra. Nyilván pont olyan volt, mint a decemberi Adventi Vásár, de azért egy kis kitérőt csak megért hazafelé. Már csak azért is mert a sok finomságot látva beugrott, hogy tócsnit még sosem készítettem, pedig nagyon egyszerű és nem kell hozzá semmilyen extra alapanyag. Későn értünk haza, de ketten kb. fél óra alatt össze is dobtuk a vacsit. 

tócsni mártogatós krumpli répa hagyma tejföl joghurt kefír snidling fokhagyma rohanós vacsorák

Hozzávalók a tócsnihoz:

5 közepes krumpli

2 nagyobb répa

1 hagyma

2 tojás

2 ek olaj

1 ek só

sok frissen őrölt bors

10-12 ek liszt

kb 3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a mártogatóshoz:

1 kis doboz joghurt/kefír

1 kis doboz tejföl

kis csokor snidling

2 gerezd fokhagyma

1 csapott kk só

frissen őrölt bors

tócsni mártogatós krumpli répa hagyma tejföl joghurt kefír snidling fokhagyma rohanós vacsorák

A tócsni elkészítése:

A krumplit, a hagymát és a répát pucold meg, majd reszeld le őket.

A lereszelt zöldségekhez üsd hozzá a tojást, öntsd hozzá az olajat, sózd, borsozd és keverd össze az egészet.

Kanalanként add hozzá a lisztet és dolgozd el a masszában.

Forró bő olajban kanállal adagolj a tésztából és süsd pirosra néhány perc alatt mindkét oldalát.

A fűszeres mártogatós elkészítése:

A joghurtot/kefírt és a tejfölt keverd össze. 

A snidlinget aprítsd fel, a fokhagymát pucold meg és törd át.

Keverd az egészet a tejfölös alaphoz, majd sózd, borsozd.

tócsni mártogatós krumpli répa hagyma tejföl joghurt kefír snidling fokhagyma rohanós vacsorák

A mártogatós mellé én egy egyszerű salátát készítettem: elsőként felvágtam a paradicsomot, uborkát és a jégsalátát, majd sóztam, borsoztam és meglocsoltam a zöldségeket egy kevés olívaolajjal és citromlével.

A facebook oldalam eléréséhez kattints ide.

4 Tovább

Napindító gofri

Nagyon régóta van gofrisütőnk, de évekig csak állt a spejzban, mert nem volt hozzá jó receptünk. Aztán úgy cirka 15 éve, az általános iskolás papírgyűjtésen "kukáztam" egy fénymásolt szakácskönyvet, ami tele volt gofri receptekkel. Attól kezdve Anyukámmal elég gyakran készítettük ezt a finomságot. Egy tartalmasabb levessel tökéletes szombati ebédmenü, de mi gyakran esszük friss gyümölcsökkel reggelire is.  

gofri édességek ráérős reggelik

Hozzávalók:

2 tojás

2+1 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 ek olvasztott vaj

250 g liszt

0,5 csomag sütőpor

1 db alma

0,5 l tej

gofri édességek ráérős reggelik

Elkészítés:

Elsőként a tojásokat válaszd szét és a fehérjét 1 ek cukorral verd kemény habbá.

A sárgáját keverd össze 2 ek cukorral, vaníliás cukorral, olvasztott vajjal és a tejjel.

Szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet. 

Az almát pucold meg, majd reszeld a tésztába.

Óvatosan dolgozd bele a felvert tojásfehérjét is, de vigyázz, hogy ne törjön össze a hab.

Kend meg olajjal a gofrisütődet, majd süsd ki adagonként a gofrikat. 

Tipp:

Alma helyett körtét, citromot vagy akár narancsot is használhatsz "bónuszként".

Csokikrémmel, lekvárral, pudinggal, gyümölcsökkel, tejszínhabbal vagy ezek mindegyikével tálald. :)

Kérlek látogass el a facebook oldalamra is. 

0 Tovább

Nyárváró Pite

Múlt hétvégén gyönyörű idő volt, így mindenképp valami fincsi, könnyű, nyári süteményt szerettem volna sütni. Olyat, ami gyorsan elkészül, tehát nem kell órákat a konyhában töltenem, illetve fel tudom használni hozzá a nyaralónkban termett, még tavaly eltett gyümölcsöket. (Már nagyon fogy a készlet, de azért vésztartalék még akad. :D) A választásom végül az egyik kedvenc pite receptemre esett, amit azért szeretek nagyon, mert kedvem szerint variálhatom a gyümölcsökkel, illetve az egyéb ízesítőkkel. Hiába ugyanaz az alap, a végeredmény mindig más lesz. Készítettem már csokis-meggyeset, epres-mandulásat, fahéjas-szilvásat, de most egy barackos-málnás ízkombinációval próbálkoztam. 

pite barack málna édességek vanília citrom

Hozzávalók:

3 tojás

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

30 dkg tejföl

1 citrom leve 

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

kb. 20 dkg sárgabarack

kb. 10 dkg málna

pite barack málna édességek vanília citrom

Elkészítés:

Elsőként a barackokat vágd cikkekre, majd a sütőt melegítsd elő 180 fokra.

A tojásokat keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral, és add hozzá a tejfölt.

Facsard bele a citrom levét is.

A lisztet keverd össze a sütőporral és ezt is szórd a tésztához.

Öntsd a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy szilikonos formába.

Rakd ki a tetejét a cikkekre vágott barackkal és szórd meg málnával.

Süsd kb. 25 percet.


pite barack málna édességek vanília citrom

Én ezt az adag tésztát egy 25 cm átmérőjű piteformába és egy kisebb tepsibe sütöttem.

A facebook oldalam eléréséhez kattintsatok ide

0 Tovább

Ribizlis-Szedres Cheesecake Brownie

Brownie receptet már hoztam Nektek, és elárulom, hogy ennek a sütinek is ugyanaz az alapja. Na, de mitől lesz a cheesecake brownie cheesecake? Naná, hogy egy plusz sajtkrémes rétegtől. De persze itt még nem állunk meg, hanem egy pillanatok alatt összedobható, szedres-ribizlis finomságot is a tetejére csorgatunk, és így lesz az igazi, higgyétek el! :) A savanykás gyümölcsök ugyanis szuperül passzolnak a "nagyoncsokis", ragacsos brownie alaphoz, a krémsajt pedig lágyítja és egyensúlyba hozza az egész sütit. Megéri kipróbálni, mert nagy sikere lesz!

 szeder ribizli brownie krémsajt cheesecake brownie

Hozzávalók a brownie alaphoz:

4 tojás
20 dkg cukor
15 dkg liszt
2 ek kakaó
10-15 dkg jó minőségű étcsokoládé
20 dkg vaj

Hozzávalók a krémsajtos réteghez:

25 dkg krémsajt
1 tojás
1 kis doboz joghurt
2 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a gyümölcsös díszítéshez:

20 dkg ribizli és szeder vegyesen
1-2 ek cukor

szeder ribizli brownie krémsajt cheesecake brownie

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki egy nagyobb (kb. 20x30 cm-es) tepsit sütőpapírral.

A tojást keverd ki a cukorral.

A lisztet és a kakaóport dolgozd össze, majd szitáld a tojásos-cukros keverékbe.

A csokoládét és a vajat gőz fölött olvaszd fel, majd adagold a tésztához.

A masszát öntsd a tepsibe, egyengesd el, majd jöhet a krémsajtos réteg elkészítése.

Ehhez a krémsajtot, a joghurtot, a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot keverd össze, majd öntsd rá a brownie alapra.

A gyümölcsöket tedd egy pici lábosba és adj hozzá egy kevés cukrot.

Kezdd el melegíteni és egy villával törd őket kicsit össze, hogy levet engedjenek. 

Kanalazd a szedres-ribizlis szószt a sajtkrémes rétegre és egy villával húzogasd össze a sajtkrémmel, hogy szép márványos legyen a brownie teteje.

Tedd a sütőbe és süsd kb. 45 percig.

Tipp: Eperrel, málnával, szamócával is működik, de akár cseresznyével vagy meggyel is ki lehet próbálni. Tuti a siker. 

Ha esetleg zavarnak a gyümölcsök apróbb magjai, akkor teljesen főzd össze az egészet, majd szűrd le. 

Ha van kedvetek gyertek fb-ra és instagramra is!

0 Tovább

A vasárnapi reggelik királya: Medvehagymás túrókrém

A nők nagyrészétől eltérően engem nem hoz lázba egy gyönyörű rózsacsokor vagy egyéb más virágköltemény. Az esküvőnkre is az utolsó időszakban rendeltem meg a virágokat és mondanom sem kell, hogy nem extráztam túl. Ellenben egy jó nagy csokor medvehagyma vagy egy cserép fűszernövény már inkább a kedvemre való. Nagyon örültem, mikor a férjem a napokban 4 csokor medvehagymával állított haza, de azért elgondolkodtam, hogy mit fogok ekkora adaggal kezdeni. Íme az első csokor sorsa: 

medvehagyma túró tejföl ráérős reggelik krém

Hozzávalók:

25 dkg túró

4 ek tejföl

1 csokor medvehagyma

1 kk só, őrölt bors

1 kk dijoni mustár

Elkészítés:

A túrót jó alaposan keverd össze a tejföllel és a mustárral.

A medvehagymát mosd meg, vágd apróra, majd add hozzá a túrós masszához.

Ízesítsd sóval, borssal.

Tálald friss péksüteménnyel és tavaszi zöldségekkel.

A fb oldalamhoz klikk ide

0 Tovább

Sonkás Krumpli Csónakok

A családunkban nem csak kolbászt és szalámit töltünk házilag, hanem a Nagypapám minden évben (főleg amióta nyugdíjas és új projektek kellenek neki) saját sonkát is készít. Húsvét előtt megkérdezi, hogy kinek mennyi kell és kb. a dupláját (olykor a tripláját) kapjuk meg. :D Nyilván így, az ünnep után rajtunk marad egy jó adag, amit persze mi egyáltalán nem bánunk. Tavaly találtam ki ezt az egyszerű receptet, ami azért is aktuális húsvét után, mert - a maradékok felhasználása mellett - a dolgos hétköznapokba visszatérve, ezeket a töltött krumplikat könnyen magunkkal vihetjük a munkahelyünkre is. Ha maradt még egy kevés sonkátok, mindenképp készítsétek el!  

húsvét sonka sajtkrém újhagyma sajt krumpli

Hozzávalók:

15 dkg húsvéti sonka

4 db közepes krumpli

2-3 db újhagyma

1 db tömlős sajt

3 ek tejföl

só, bors

5 dkg reszelt sajt

húsvét sonka sajtkrém újhagyma sajt krumpli

Elkészítés:

A krumplit mosd meg és főzd meg sós vízben.

Közben a sonkát vágd pici kockákra, az újhagymát karikázd fel.

A sajtkrémet egy tálba keverd össze a tejföllel.

Add hozzá a sonkát és az újhagymát, majd az egészet keverd alaposan össze.

Sózd, borsozd,  de vigyázz, mert a sonka alapból elég sós, így inkább kóstolgass, nehogy túl sokat szórj bele.

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra és vegyél elő egy tepsit, amibe locsolj egy kevés olívaolajat.

Ha megfőtt a krumpli pucold meg őket, és mindegyiket vágd félbe.

Kanalazz ki egy kevés főtt krumplit mindegyik közepéből és ezt is add a sonkás-hagymás keverékhez.

A krumplikat rakosgasd bele a tepsibe, majd mindegyikbe kanalazz egy kevés tölteléket.

Süsd 200 fokon 20 percig.

Reszelj rá egy kevés sajtot, majd tedd vissza kb. 10 percre.

Akkor jó, ha megpirult már egy kicsit a krumpli és a sajt szépen ráolvadt a tetejére. 

Tipp: Én salátát/savanyúságot és tejfölt szoktam hozzá kínálni.

A sonka egy részét helyettesítheted egy kevés zöldséggel. Használhatsz pl. apróra vágott répát, kukoricát, borsót vagy akár mirelit francia saláta vagy mexikói alapot is. 

Nézzetek körül a facebook oldalamon is, ahol további ötleteket találtok. 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (79),tojás (42),fincsi ebédek (27),paradicsom (26),karácsony (26),advent (24),vendégvárók (24),hagyma (23),adventi naptár (23),vaj (22),tejföl (22),joghurt (22),sajt (21),tej (21),citrom (20),cukor (19),narancs (19),rohanós vacsorák (18),fahéj (18),habtejszín (18),ráérős reggelik (18),sonka (18),tejszín (17),liszt (17),krumpli (16),bazsalikom (15),eper (15),fokhagyma (15),meggy (14),répa (14),kakaópor (14),csokoládé (13),vaníliás cukor (13),leveles tészta (13),barack (12),túró (12),mascarpone (12),pohárkrémek (12),vanília (11),gyors muffinok (11),málna (11),alma (10),étcsokoládé (10),ribizli (10),porcukor (10),kolbász (9),csoki (9),leves (9),saláta (9),olaj (9),petrezselyem (9),puding (9),húsvét (8),pite (8),gyümölcs (8),csirkemell (8),dekorcukor (8),krémsajt (8),snidling (8),dió (7),sárgabarack (7),szegfűszeg (7),krémleves (7),paradicsomszósz (7),fehércsoki (7),rozmaring (7),majonéz (7),paprika (7),rétes (6),sajtkrém (6),kukorica (6),szeder (6),kakaó (6),méz (6),újhagyma (6),zöldfűszer (6),tészta (6),lilahagyma (6),bonbon (6),lekvár (6),keksz (6),piskóta (6),sütőtök (5),farsang (5),görög joghurt (5),muffin (5),spenót (5),élesztő (5),csoki pasztilla (5),marcipán (5),kaliforniai paprika (5),gyorsvacsi (5),brownie (5),őszibarack (5),áfonya (5),chili (5),torta (5),fánk (5),tök (5),pizza (4),valentin-nap (4),póréhagyma (4),uborka (4),olívaolaj (4),sajttorta (4),bor (4),menta (4),halloween (4),kókusz (4),tejcsokoládé (4),oregánó (4),fehérbor (4),mézeskalács fűszerkeverék (3),szalonna (3),cukkini (3),Rohanós vacsorák (3),nutella (3),mozzarella (3),réteslap (3),csirke (3),mandula (3),étcsoki (3),tócsni (3),gyümölcskenyér (3),ánizs (3),szilva (3),fondant (3),gofri (3),zabkeksz (3),blogkóstoló (3),mustár (3),ricotta (3),befőzés (3),mák (3),sütőpor (3),kivi (3),szalámi (3),virsli (3),zöldség (3),hidegtál (3),lekvárfőzés (3),mandarin (3),citromfű (3),lepény (3),cseresznye (3),cheesecake (3),olívabogyó (3),mexikói (3),aszalt gyümölcs (3),pogácsa (2),aprósütemény (2),kelttészta (2),Gyors muffinok (2),bacon (2),baracklekvár (2),kókuszreszelék (2),majoranna (2),pasztilla (2),zabpehely (2),gesztenye (2),dzsemfix (2),palacsinta (2),aszalt áfonya (2),ananász (2),babapiskóta (2),burgonya (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),sütipecsét (2),alaplé (2),cukormáz (2),kefír (2),chili paprika (2),zselatin (2),szerecsendió (2),gyerekek (2),pizzagolyó (2),feta sajt (2),gyümölcskosárka (2),pesto (2),mozarella (2),tortilla (2),csokikrém (2),lime (2),trüffel (2),kalács (2),linzertészta (2),cékla (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),mézeskalács (2),fetasajt (2),salsa szósz (2),csiga (2),oreo keksz (2),Édességek (2),tejszínhab (2),curry (2),mártogatós (2),lasagne (2),káposzta (2),brokkoli (2),töltött tojás (2),borsó (2),torma (2),rugelach (2),rizs (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),szósz (1),salsa (1),pizzás csiga (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),olíva bogyó (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),szilveszter (1),tökfaragás (1),ecet (1),besamel (1),meggylekvár (1),kuglóf (1),sütögetés (1),kacsa (1),citom (1),ősz (1),SAD! (1),vöröshagyma (1),körte (1),linzer (1),rántott (1),rántott tök (1),steak burgonya (1),darált hús (1),pulykamell (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),gumicukor (1),eperlekvár (1),kakaós csiga (1),kuszkusz (1),aszalt szilva (1),pálinka (1),VKF (1),párolt lilakáposzta (1),dekoráció (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),bejgli (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),mogyoró (1),fehérrépa (1),kandírozott narancs (1),gesztenyemassza (1),(1),szezámmag (1),avokádó (1),daráltkeksz (1),rizskoch (1),darált keksz (1),sárgarépa (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),aszalvány (1),író (1),víz (1),zöldborsó (1),tárkony (1),zeller (1),churros (1),krumplifánk (1),piskótatekercs (1),kifli (1),mákos guba (1),panírozás (1),karalábé (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),szódabikarbóna (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),ehető ajándékok (1),jelmez (1),lecsó (1),nachos (1),hamburger (1),street food (1),ketchup (1),borkóstoló (1),vendégváró (1),képviselő fánk (1),balzsamecet (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),jalapeno (1),hamburgerhús (1),eperszósz (1),aszalt paradicsom (1),mákosguba (1),zsömle (1),reggeli (1),quesadilla (1),bab (1),chorizo (1),olaszrizling (1),grillkolbász (1),anyák napja (1),krém (1),muffinok (1),zöldbab (1),kelt tészta (1),medvehagyma (1),készülődés (1),sonkatekercs (1),áfonyalekvár (1),cheesecake brownie (1),penne (1),tavasz (1),képviselőfánk (1),juhtúró (1),rukkola (1),buli (1),péksütemény (1),koktél (1),sztrapacska (1),rum (1),alkohol (1),gyümölcslé (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),bográcsozás (1),töltött hús (1),töltött karaj (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),smarties (1),pizzafeltét (1),csokiskeksz (1),velence (1),töltelék (1),csokipasztilla (1),parmezán (1),munkaebéd (1),grillcsirke (1),csicseriborsó (1),bagett (1),kávé (1),hús (1),karaj (1),ehető ajándék (1),cookies (1),csokiszósz (1),ballagás (1),szülinap (1),hawaii (1),ételfesték (1),tortazselé (1),zsemlemorzsa (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),vacsora (1),margarin (1),savanyúság (1),csokissüti (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),bevonat (1),kapcsolat (1),müzli (1),panír (1)