Aszaltszilva leves

A családunkban ünnepekkor már egy viszonylag régóta meghatározott menetrend szerint megy a karácsonyi vendégjárás. A 24. ebéd mindig Szabó Mamáéknál zajlik, viszonylag fix menüvel. A fő kérdés mindig csak az, hogy ebéd előtt vagy után jöjjön a Kisjézus. Mostanában próbálunk várni az ajándékozással, de lelki szemeim előtt látom a jövőbeli mini diktátorkámat, ahogyan esélyt sem ad arra, hogy először együnk. Addig azonban még van pár évünk az ételekre koncentrálni, úgyhogy hozom is Mama ünnepi levesét. Kítűnő választás a karácsonyi asztalra, sőt a hétvégén még egy próbakör is beleférhet. :)

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Hozzávalók:

1 kg aszalt szilva

4 púpos ek cukor

1 púpos kk fahéj

1 vaníliarúd

1 narancs

1/2 citrom

1 dl bor

kb. 10 db szegfűszeg

1 csipet só

2-2,5 l víz

2 ek étkezési keményítő

1 l tejszín

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Elkészítés:

Az aszalt szilvát tedd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel és a borral.

Ízesítsd a cukorral, a fahéjjal, a vanília rúddal és a csipet sóval. Egy teatojásba tedd bele a szegfűszeget és ezt is tedd a levesbe. 

Reszeld bele a narancs héját, facsard bele a levét, a fél citromot pedig egy az egyben dobd a levesbe.

Fedő alatt párold a szilvát puhára.

Ha már gyöngyözik, készítsd el a tejszínes keveréket.

Egy habverővel jó alaposan dolgozd össze a keményítőt a tejszínnel, majd adj hozzá néhány merőkanálnyi levest.

Utána - állandó keverés mellett - egy szűrőn keresztül öntsd a tejszínes egyveleget a leveshez.

Forrald fel, majd gyöngyöztesd még néhány percig.

Tálalás előtt halászd ki a fél citromot, a vaníliarudat és a szegfűszeget.

leves aszalt szilva narancs citrom cukor tejszín étkezési keményítő vaníliarúd fahéj szegfűszeg bor fincsi ebédek karácsony advent adventi naptár

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Citromkrémes mákos piskóta

Van pár mérföldkő ősszel, ami mind mind azt jelenti számomra, hogy igen csak közeledünk a már tavaly december vége óta várt KARÁCSONYhoz. Ilyen nálam az óra átállítás október végén, a halloween bulira való készülődés, aztán a gyertyagyújtás, megemlékezés november 1-én. A következő állomás Nagypapám névnapja, Imre nap, november 5-én. Ez az utolsó nagy családi ünnep Szenteste előtt. Ráadásul ha belegondolok, hogy már csak egy hónapra, kb. négy hétre vagyunk a Mikulástól, akkor igen-igen felderül az arcom. Én ugyanis azok táborát erősítem, akiknél soha nem lehet elég korán kezdeni az ünneplést, nem borulok ki, ha októberben tele vannak csillogó díszekkel a boltok. Sőt! :D Szeretek jó előre listát írni, lélekben felkészülni az előttünk álló csodálatos időszakra. A süti sütést sem veszem félvállról és Papa névnapja szuper alkalom volt ennek a mákos finomságnak a tesztelésére. Jelentem, átment a teszten, így ennek a sütinek is ott a helye a karácsonyi asztalon, azzal a különbséggel, hogy citrom helyett, naranccsal készítem majd.  

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Hozzávalók a piskótához:

5 tojás

20 dkg cukor

10 dkg vaj

1 kk vanília aroma

2,5 dl tej

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

10 dkg darált mák

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Hozzávalók a krémhez:

5 dkg vaj

25 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

1 citrom

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 170 fokra.

A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét verd kemény habbá.

A sárgáját keverd ki a cukorral, a vajjal és a vanília aromával.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, a mákkal és a sóval.

A tejjel felváltva adagold a cukros masszához.

Végül forgasd bele a habbá vert tojásfehérjét is.

Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd öntsd bele a masszát.

Süsd kb. 40 percig. 

Közben állítsd össze a krémet.

A mascarpone-t keverd ki a vajjal és a porcukorral.

A citrom héját reszeld le, majd ezt is add a krémhez.

Facsard ki a levét is, majd ízlés szerint csorgasd a krémbe. (Én egy jó nagy citom levének a felét adtam hozzá.)

Ha megsült a süti, hagyd kihűlni, majd húzd le róla a sütőpapírt.

Kend meg a citromos krémmel, majd fogyasztásig tedd hűtőbe. (Így könnyebb lesz szeletelni.)

mascarpone citrom édességek mák liszt tojás tej cukor sütőpor vanília vanília aroma porcukor vaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Mákos muffin vanília krémmel

A dió mellett szerintem a mák az örök klasszikus, ami minden évben visszatérő vendég az ősz beköszöntével. Biztos vágyunk ilyenkor már a karácsonyi bejglire és azért sütünk egyre több diós, mákos süteményt. :) Kíválóan lehet variálni különböző gyümölcsökkel, például citrommal vagy éppen meggyel/cseresznyével. Én utóbbival bolondítottam meg, ami kissé visszahozza a nyári hangulatot is. Az idő egyébként nagy szerencsénkre késő tavaszi, kora nyári, úgyhogy ez a szuper párosítás. Ha Ti is odavagytok a mákos receptekért, érdemes visszanézni a blogra, mert egy mascarpone-s, citromos finomságot is hozok a közeljövőben.

joghurt liszt cukor cseresznye meggy vanília vanília aroma tej puding mascarpone gyors muffinok édességek tojás olaj sütőpor

Hozzávalók: 1 bögre=1,5 dl

1 bögre natúr joghurt (1 kis doboz)

3/4 bögre cukor (nálam barnacukor)

3/4 bögre olaj

2 tojás

1/2 bögre mák

2 bögre liszt (nálam teljes kiőrlésű)

fél csomag sütőpor

2 bögre cseresznye vagy meggy (fagyasztott vagy befőtt)

joghurt liszt cukor cseresznye meggy vanília vanília aroma tej puding mascarpone gyors muffinok édességek tojás olaj sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor

3 ek cukor

fél l tej

1 kis doboz mascarpone

1 kk vanília aroma

néhány szem cseresznye/meggy a díszítéshez

joghurt liszt cukor cseresznye meggy vanília vanília aroma tej puding mascarpone gyors muffinok édességek tojás olaj sütőpor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

A cukrot jó alaposan keverd ki a tojással, majd öntsd hozzá a joghurtot és az olajat is.

A lisztet, a sütőport és a mákot szintén keverd össze, majd szitáld a joghurtos keverékhez.

A cseresznyét/meggyet magozd ki, csepegtesd le, ha szükséges, majd forgasd a tésztába.

Adagold a formákba, majd süsd kb. 20 percig.

A pudingot készítsd el a tejjel és a cukorral a csomagoláson látható utasítás szerint, majd hagyd kicsit kihűlni.

A mascarpone-t lazíts fel, majd egy habverő segítségével dolgozd össze a pudinggal.

Add hozzá a vanília aromát is, majd egy csillag csövű habzsák segítségével díszítsd fel a muffinok tetejét. 

Szórd rá a cseresznyét és kész is. :)

joghurt liszt cukor cseresznye meggy vanília vanília aroma tej puding mascarpone gyors muffinok édességek tojás olaj sütőpor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Formatartó keksz esős délutánokra

Ahogy egyre hidegebbre fordul az időjárás, sokkal több időt töltünk a négy fal között, így Mr. Baba alvás idejében, illetve az apás percekben kicsit ki tudok szabadulni a konyhába nyugalomban sütögetni. Persze a gyors recepteket még mindig jobban kedvelem, de olykor kell hagyni egy kis teret a kreativitásnak is. :) A hétvégén, ebben a fránya borús időben, formatartó kekszeket készítettem. Szombat délután begyúrtam a tésztát, vasárnap pedig csak ki kellett nyújtanom, szaggatnom és sütnőm őket. A fincsi keksz illat valamennyire talán fel tudta dobni ezt az esős vasárnapot és kicsit talán meghittebbé is varázsoltuk a hangulatot. (Már amennyire meghitt lehet egy folyamatosan nyálzó, mindent megkóstolni akaró, harcias kis mini hörcsöggel. :D) 

keksz édességek kiszúró liszt cukor vanília tojás vaj

Hozzávalók:

50 dkg liszt

15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kk vanília aroma

2 tojás

25 dkg vaj

keksz édességek kiszúró liszt cukor vanília tojás vaj

Elkészítés:

A keksz hozzávalóit mérd egy nagy tálba, majd kézzel jó alaposan gyúrd össze. (Először úgy fogod érezni, hogy nagyon morzsás és sose fog összeállni, de néhány perces gyúrással szép kis tésztagömböcskét kapsz.)

Csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe minimum egy órára, de akár egy éjszakára is.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő 1-2 sütőpapírral bélelt tepsit.

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 3 mm vastagságúra, majd szúrj ki belőle tetszőleges formákat.

Süsd kb. 12 percig.

keksz édességek kiszúró liszt cukor vanília tojás vaj

Tipp: Kb. 4 tepsinyi keksz lesz belőle.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Őszibarackos szelet

Kint ugyan már erőteljesen színesednek a levelek és egyre hűvösebb az idő, a piacokon mégis sok helyen látni friss, gyönyörű őszibarackot. Mi is minden hétvégén úgy megyünk le Velencére, hogy na, most aztán leszedjük az összeset, de valahogy mindig csak egy kevés érik be. Ami egyébként ideális, mert július eleje óta folyamatosan el vagyunk látva barival. Persze minden jó véget ér egyszer, így a nyári szezon lezárásaként hozok egy utolsó barackos receptet. Még most érdemes elkészíteni, mert sajnos a frissre közel egy évet várnunk kell.

őszibarack barack édesség piskóta puding tortazselé tej cukor tojás liszt vaníliás cukor

Hozzávalók a piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

3 púpos ek liszt

1 csipet só

fél csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

őszibarack barack édesség piskóta puding tortazselé tej cukor tojás liszt vaníliás cukor

Hozzávalók a díszítéshez:

1 csomag fehércsokoládés pudingpor

3 ek cukor

fél l tej

4 nagyobb őszibarack

1 csomag átlátszó tortazselé

őszibarack barack édesség piskóta puding tortazselé tej cukor tojás liszt vaníliás cukor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy 20x30-as tepsit.

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd habbá egy csipet sóval.

A sárgáját jó alaposan dolgozd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd szitáld bele a sütőporral elkevert lisztet.

Óvatosan forgasd bele a tojásfehérje habot, de vigyázz, nehogy összetörjön.

Egyengesd el a tésztát a tepsibe, majd süsd a piskótát aranybarnára. (kb. 10 perc)

Míg sül a tészta, a pudingport keverd ki 3 ek cukorral és a tejjel, majd készítsd el a csomagoláson látható utasítás szerint. Hagyd hűlni, de néha keverd át, nehogy megbőrösödjön.

Ha kész a piskóta, takard le és ezt is hagyd kihűlni.

Az őszibarackokat mosd meg, majd szeleteld fel.

A zselatint készítsd el a csomagoláson látható utasítás szerint.

Ezt követően jöhet a süti összeállítása:

Óvatosan húzd le a sütőpapírt a tésztáról, majd helyezd vissza a tepsibe.

A pudingot oszlasd el a piskótán, majd rakd ki a barackkal.

A kicsit pihentetett tortazselét öntsd középről kiindulva a sütire.

Szeletelés előtt hűtsd be. 

őszibarack barack édesség piskóta puding tortazselé tej cukor tojás liszt vaníliás cukor

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (135),tojás (91),liszt (75),cukor (74),vaj (57),tej (47),vendégvárók (41),fincsi ebédek (40),tejföl (40),karácsony (36),hagyma (36),joghurt (36),sajt (35),paradicsom (35),advent (34),citrom (33),habtejszín (33),sütőpor (33),ráérős reggelik (32),adventi naptár (32),fahéj (31),csokoládé (31),túró (30),kakaópor (30),narancs (27),bazsalikom (27),rohanós vacsorák (27),fokhagyma (26),olaj (26),eper (25),barack (24),tejszín (24),leveles tészta (22),porcukor (22),vaníliás cukor (22),meggy (22),krumpli (21),sonka (21),gyors muffinok (20),étcsokoládé (19),vanília (18),mascarpone (18),pohárkrémek (18),csoki (18),dió (16),ribizli (15),répa (15),alma (14),snidling (13),őszibarack (13),leves (13),málna (12),saláta (12),húsvét (12),szegfűszeg (12),oregánó (12),fehércsoki (12),paradicsomszósz (11),pite (11),krémsajt (11),élesztő (11),puding (11),lekvár (11),kolbász (11),gyümölcs (11),petrezselyem (11),kakaó (10),(10),sárgabarack (10),szeder (10),bonbon (10),zöldfűszer (10),keksz (10),kukorica (10),csirkemell (10),paprika (9),étcsoki (9),tészta (9),majonéz (9),piskóta (9),halloween (8),brownie (8),rétes (8),sajtkrém (8),lilahagyma (8),sütőtök (8),krémleves (8),dekorcukor (8),spenót (8),mustár (8),rozmaring (8),póréhagyma (7),görög joghurt (7),áfonya (7),méz (7),muffin (7),torta (7),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),olívaolaj (6),szilva (6),kelttészta (6),ánizs (6),ricotta (6),cseresznye (6),chili (6),zabpehely (6),kókuszreszelék (6),újhagyma (6),banán (5),medvehagyma (5),réteslap (5),gyorsvacsi (5),pizza (5),rugelach (5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),olívabogyó (5),farsang (5),palacsinta (5),bor (5),tejcsokoládé (5),uborka (5),trüffel (5),fánk (5),tök (5),baracklekvár (5),fehércsokoládé (5),bors (5),rizs (4),aszalt áfonya (4),hidegtál (4),bacon (4),körte (4),kivi (4),szalámi (4),cukkini (4),anyák napja (4),sajttorta (4),zabkeksz (4),csirke (4),cheesecake (4),szalonna (4),mandarin (4),mák (4),menta (4),kandírozott narancs (4),babapiskóta (4),zselatinfix (4),zöldség (4),fehérbor (4),gyümölcskenyér (4),valentin-nap (4),vöröshagyma (3),étkezési keményítő (3),Rohanós vacsorák (3),darált hús (3),brokkoli (3),aszalt gyümölcs (3),pirospaprika (3),besamel (3),szezámmag (3),ehető ajándék (3),mandula (3),lepény (3),tócsni (3),mozzarella (3),fondant (3),lekvárfőzés (3),tortazselé (3),befőzés (3),chili paprika (3),gofri (3),kávé (3),virsli (3),citromfű (3),blogkóstoló (3),mexikói (3),levendula (3),csiga (3),káposzta (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),pizzaszósz (3),lasagne (3),tortilla (3),nutella (3),borsó (3),gasztroajándék (3),torma (3),zselatin (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),mártogatós (2),ananász (2),dzsemfix (2),pesto (2),barnacukor (2),burgonya (2),meggybefőtt (2),búzadara (2),zsömle (2),kókusztej (2),aszalt paradicsom (2),grillcsirke (2),pogácsa (2),gesztenye (2),szerecsendió (2),tejszínhab (2),alaplé (2),majoranna (2),mogyoró (2),aprósütemény (2),ehető ajándékok (2),kuglóf (2),cukormáz (2),mézeskalács (2),Édességek (2),pasztilla (2),parmezán (2),eperlekvár (2),cékla (2),likőr (2),penne (2),oreo keksz (2),zserbó (2),darált keksz (2),pálinka (2),aszalt szilva (2),nyaralás (2),zsemlemorzsa (2),készülődés (2),gyerekek (2),Gyors muffinok (2),linzertészta (2),alkohol (2),lime (2),sütipecsét (2),kalács (2),keményítő (2),juhtúró (2),kefír (2),szódabikarbóna (2),vanília aroma (2),knorr (2),töltött tojás (2),salsa szósz (2),fetasajt (2),olajbogyó (2),levendulabirtok (2),magyarprovence (2),curry (2),csicseriborsó (2),füstölt sajt (2),promóció (2),csokikrém (2),cheesecake brownie (2),rum (2),tésztasaláta (2),feta (2),gyümölcskosárka (2),bab (2),hamburger (2),mozarella (2),kínai (1),étcsokokoládé (1),mogyoróvaj (1),tárkony (1),gesztenyemassza (1),édesség (1),szaloncukor (1),narancslekvár (1),főzőkrém (1),amerikai palacsinta (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),lasagne tészta (1),fügelekvár (1),masni (1),töltött krumpli (1),bejgli (1),saj (1),knorr 100% természetes alapok (1),kakaóscsiga (1),túró rudi (1),hab (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),jégkrém (1),szójaszósz (1),fagylalt (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),moszonló (1),kiszúró (1),majonézes burgonya (1),erdei gyümölcs (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),franciasaláta (1),monoszló (1),aszalvány (1),mazsola (1),kandírozott gyümölcs (1),chilis bab (1),bolognai (1),bögrés (1),aranygaluska (1),teljes kiőrlésű liszt (1),mézeskalácsfűszer (1),blondie (1),bögrés sütemény (1),sűrített tej (1),vajkrém (1),baileys (1),pompos (1),graham liszt (1),gyümölcsrizs (1),smoothie (1),turmix (1),barna cukor (1),narancslé (1),vanília kivonat (1),görögjoghurt (1),pillecukor (1),rumaroma (1),kevert (1),besamel mártás (1),linzer (1),denevér (1),zeller (1),karalábé (1),víz (1),churros (1),gorgonzola (1),lila hagyma (1),karfiol (1),trnd (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),knorr 100%természetesalapok (1),füge (1),sütésnélkül (1),háztartásikeksz (1),bukta (1),zödfűszer (1),körözött (1),fagyi (1),barackpálinka (1),fehér csokoládé (1),vaníliarúd (1),rizskoch (1),szalonnasütés (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),zselé (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),péksütemény (1),kelt tészta (1),muffinok (1),tavasz (1),író (1),sztrapacska (1),olaszrizling (1),eperszósz (1),szülinap (1),koriander (1),hawaii (1),ételfesték (1),bevonat (1),margarin (1),ballagás (1),ciabatta (1),habfixáló (1),mákosguba (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),krém (1),áfonyalekvár (1),reggeli (1),karaj (1),quesadilla (1),chorizo (1),nachos (1),jalapeno (1),hús (1),töltelék (1),csokiskeksz (1),smarties (1),csokissüti (1),töltött hús (1),vacsora (1),borkóstoló (1),munkaebéd (1),pizzás csiga (1),zöldbab (1),penne (1),szilveszter (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),kuszkusz (1),képviselőfánk (1),buli (1),képviselő fánk (1),rukkola (1),koktél (1),gyümölcslé (1),kapcsolat (1),müzli (1),kacsa (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),sajtos roló (1),kakaós csiga (1),sertéslapocka (1),ragu (1),sertés (1),lapocka (1),vörösbor (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),jelmez (1),gumicukor (1),dekoráció (1),kifli (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),szósz (1),salsa (1),almáspite (1),meggylekvár (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),krumplipüré (1),köret (1),grillezés (1),velence (1),cookies (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),lecsó (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokipasztilla (1),bagett (1),pulykamell (1),SAD! (1),VKF (1),túrókrém (1),daráltkeksz (1),ősz (1),steak burgonya (1),panír (1),hámozott paradicsom (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),zöldborsó (1)

Utolsó kommentek