Clafoutis? Hogy micsoda? Először én is csak pislogtam, mikor pár évvel ezelőtt Anyukámtól hallottam erről a francia eredetű sütikéről. El sem tudtam képzelni, hogy milyen pite lehet az, ami palacsinta tésztához hasonló tejsodóból készül. Anya sem javított sokat a helyzeten, mert mélyhűtött szilvával turbózta, ami valószínűleg túl sok nedvességet engedett ki magából. A tészta nem igazán akart megsülni, kicsit el is ázott, így a félresikerült kísérlet után jó darabig nem foglalkoztunk vele. A napokban - a cserkó szezon kezdetén - jutott újra eszembe, így nekiveselkedtem én is. Az eredeti clafoutis ugyanis magozatlan fekete cseresznyéből készül. Nálam maradt a korai cserkó Velencéről, ráadásul ki is magoztam tekintettel Mr. Babára. Mondhatom, hogy mindhármunknak nagyon bejött, így tuti, hogy más verzióban is el fogom még készíteni. 

cseresznye clafoutis édességek pite tejpite tej tojás tejszín liszt cukor lekvár cseresznye lekvár fahéj

Hozzávalók:

4 tojás

50 g cukor

2 dl tejszín

2 dl tej

150 g liszt

1 kk fahéj

300 g cseresznye

1/4 üveg cseresznye lekvár

cseresznye clafoutis édességek pite tejpite tej tojás tejszín liszt cukor lekvár cseresznye lekvár fahéj

Elkészítés:

A tojást dolgozd össze a cukorral, majd folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá a tejet és a tejszínt. 

Mehet hozzá a liszt is.

Ízesítsd fahéjjal, majd tedd félre a palacsinta tészta állagú masszát pár percre pihenni.

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra és készíts elő egy pite formát.

Vajazd, lisztezd ki.

A cseresznyét szórd bele a formába, majd öntsd rá a tésztát.

Kanalazz a tetejére néhány kiskanálnyi lekvárt is.

Süsd kb. 30 percig.

cseresznye clafoutis édességek pite tejpite tej tojás tejszín liszt cukor lekvár cseresznye lekvár fahéj

Tipp: Szerintem a legfinomabb langyosan, egy kis fahéjas cukorral megszórva. :)

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.