Fokhagyma krémleves

Megkérdeztem Gy.-t, hogy szerinte mit írjak bevezetőnek a fokhagyma krémlevesről. Ő a maradék csokitojásokat majszolva, csupán annyit mondott, hogy írjam azt róla, hogy finom. :D Nem túl bőbeszédű ilyen téren az tény, de imádom, hogy az eddigi 9 évünk alatt, - ha jól emlékszem -1 olyan általam készített étel volt, amit nem evett meg jóízűen. Valamilyen tejszínes padlizsános tésztát készítettem, a szószt pedig végső elkeseredésemben még le is turmixoltam. Így még kevésbé volt ehető, de 1-1 adaggal így is lenyomtunk belőle. Na, arra a tésztára nem mondta, hogy finom, de ezt a levest valóban nagy élvezettel fogyasztotta, szóval higgyetek neki, tényleg jó kis ebéd lesz belőle.  

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Hozzávalók:

2 nagy fej fokhagyma

1 közepes vöröshagyma

1 dl fehérbor

1 l húsleves alaplé

2 dl sűrű tejszín

só, bors ízlés szerint

1 ág rozmaring

2 ek olaj

1 púpos ek liszt

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Elkészítés:

A fokhagymát és a hagymát pucold meg, utóbbit aprítsd fel.

Hevíts egy kevés olajat, majd futtasd meg rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát.

Öntsd fel húsleves alaplével, majd ízesítsd sóval, borssal, rozmaringgal.

Mehet hozzá a bor is.

Forrald össze.

Öntsd egy kisebb edénybe a tejszínt, majd keverd el benne a lisztet és adj hozzá 2-3 merőkanálnyi levest.

Öntsd a tejszínes keveréket vissza a nagy lábosba, majd melegítsd össze az egészet.

Tálald sajtos pirítóssal. 

fokhagyma hagyma liszt tejszín rozmaring húsleves alaplé leves fincsi ebédek bor fehérbor pirítós sajt

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Húsvéti Pite

Kisebbik öcsém pont húsvét vasárnap született. Azóta is minden évben a nyuszizás, locsolkodás mellett, az ő szülinapját is ünnepeljük. Menü szempontjából nem könnyű a helyzet, mert ekkorra már mindenki tele van a sonkával, tojással és jobbnál jobb ünnepi sütikkel. Azért a mi családunkat kaja fronton nem kell félteni, szülinapi tortának mindig marad hely. Persze előtte azért eszünk valami "rendes" ételt is. Általában az alábbi húsvéti ihletésű sonkás, zöldséges pitét, egy kis salátával, savanyúsággal.

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt

1 mk só

12 dkg vaj

5 ek víz

őrölt bors

Hozzávalók a töltelékhez:

1 közepes hagyma

20 dkg sonka

pici olaj

1 tojás

15-20 dkg mexikói zöldségkeverék

1 közepes főtt krumpli

5-10 dkg sajt

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit mérd egy nagy tálba. A hideg vajat morzsold össze a liszttel, majd gyors mozdulatokkal dolgozd össze a sóval, borssal és a vízzel.

A tésztát csomagold folpackba, majd tedd be a hűtőbe minimum egy órára pihenni. 

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

A töltelékhez a mexikói alapot párold meg.

A sonkát és a hagymát vágd ízlés szerint apróra.

Egy pici olajon futtasd meg őket.

Ha kész a mexikói alap csöpögtesd le jó alaposan, nehogy eláztassa a tölteléket. Keverd össze a sonkával és a hagymával.

Reszeld hozzá a krumplit és a sajt nagy részét. 

Üsd bele a nyers tojást, majd dolgozd össze az egészet. 

Mivel a sonka sós, ezért nem feltétlenül szükséges pluszban ízesíteni a tölteléket.

A tésztát oszd el 2/3-ad 1/3-ad arányban és a nagyobb darabot lisztezett deszkán nyújtsd kör alakúra.

Béleld ki vele a pite formádat. 

Kanalazd rá a tölteléket.

Nyújtsd ki a másik lapot is, majd borítsd be vele a pitét. Reszeld rá a maradék sajtot és díszítsd tetszés szerint. (Néhány helyen mindenképp vágd ki, hogy ki tudjon szökni a gőz.) 

200 fokon süsd 35-40 percig. 

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

húsvét vendégvárók rohanós vacsorák pite sonka liszt só tojás víz bors krumpli mexikói alap

További húsvéti recepteket itt találsz:

Medvehagymás túróval töltött batyuk

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti epres muffin

Répatortás muffin

Boci szelet

Ünnepi kakaós kalács

Krémsajtos, medvehagymás kiflik

Töltött tojás

Húsvéti rugelach

Sonkás krumpli csónakok

Húsvéti sonkás rétes

Medvehagymás lepény

Sonkás-tormás ricottakrém

Tavaszi tojássaláta

Medvehagymás pogi

Mákos linzer

Túrós pogácsa

 

0 Tovább

Medvehagymás túróval töltött batyuk

Már nagyon közeleg a "nyusziünnep", úgyhogy kezdjetek el gondolkodni, hogy idén milyen finomságokkal várjátok a locsolókat. Persze tudom, hogy sokan nincsenek oda ezért a hagyományért, de a családot azért valamivel csak vendégül kell látni. Ebben az esetben is szuper választás az alábbi sós sütemény. Sőt, a sonka és a tojás kiegészítőjeként is simán el tudom képzelni a húsvéti reggeli asztalon. Bónusz, hogy leveles tésztából készül, így időt és energiát spórolhatunk.

medvehagyma húsvét vendégvárók leveles tészta só bors tojás tejföl túró

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 tojás

25 dkg túró

1 csokor medvehagyma

4 ek tejföl

1 kk só

frissen őrölt fehérbors

1 kk torma

5 dkg reszelt sajt

medvehagyma húsvét vendégvárók leveles tészta só bors tojás tejföl túró

Elkészítés:

A medvehagymát vágd apróra, majd szórd egy nagy tálba.

Add hozzá a túrót és a tejfölt.

Ízesítsd sóval, borssal és a tormával, majd jó alaposan keverd össze.

Most jöhet a tészta.

Lisztezett deszkán nyújtsd téglalap alakúra, majd oszd kb. 10*10 cm-es négyzetekre. (Ízlés szerint lehet kisebb-nagyobb.)

Halmozz a közepükre 1-1 evőkanál medvehagymás túrót, majd hajtsd fel a sarkait. Középen csippentsd össze és nyomkodd kicsit össze a tésztát, nehogy szétnyíljon.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd sorakoztasd a batyukat sütőpapíros tepsire.

Kend le felvert tojással, szórd meg reszelt sajttal, majd süsd kb. 12 percig. 

medvehagyma húsvét vendégvárók leveles tészta só bors tojás tejföl túró

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

 


További húsvéti recepteket itt találsz:

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti epres muffin

Répatortás muffin

Boci szelet

Ünnepi kakaós kalács

Krémsajtos, medvehagymás kiflik

Töltött tojás

Húsvéti rugelach

Sonkás krumpli csónakok

Húsvéti sonkás rétes

Medvehagymás lepény

Sonkás-tormás ricottakrém

Tavaszi tojássaláta

Medvehagymás pogi

0 Tovább

Téli saláta feta sajttal

Mióta Mr. Babánál beindult a hozzátáplálás hihetetlen mennyiségű zöldség van itthon. Persze neki nyilván nem az kell, amit neki főzök nagy szeretettel, hanem amit mi eszünk. Nem is volt olyan igazi pürés korszaka, szinte mindent picit darabosabban fogad el. Ráadásul nagyon önálló kisbaba, nem engedi, hogy én etessem, a kezébe kell adnom a kanalat, majd ő belebűvészkedi (vagy nem) a pici szájába a falatot. Reményeim szerint hosszú távon megéri a dolog és gyorsan megtanul majd a lehetőségekhez képest "szépen" enni. Jelenleg úgy néz ki egy evészet, hogy minden étkezés előtt leterítek egy régi, rossz törölközőt az etetőszék alá. Ez persze csak pótcselekvés, mert játszi könnyedséggel tudja mellé ejteni a főzelékes kanalat. :D Aztán felvesszük a vízhatlan zubbonyt, rá a műanyag előkét, de persze simán belemegy így is a kaja a páncél alá. Nem baj, Anya majd kimossa...a legkevesebb. :D Aztán néhány falat után, jön a hiszti, hogy ő már menne játszani. Csak tudnám, mitől van 10 kg felett. :D Én meg romeltakarítok. Így persze megmarad a bébiétel, és ránk maradnának a zöldségek is. Utóbbi a kisebbik probléma, mert lazán felhasználom magunknak, például egy ilyen salátába. 

répa hagyma alma lilahagyma póréhagyma cékla fetasajt balzsamecet olívaolaj só bors fincsi ebédek salátaHozzávalók:

2 nagyobb répa

1 kisebb cékla

2 alma

1 lilahagyma/kis darab póréhagyma

10 dkg feta sajt

3 ek olívaolaj

2 ek balzsamecet

só, bors

répa hagyma alma lilahagyma póréhagyma cékla fetasajt balzsamecet olívaolaj só bors fincsi ebédek saláta

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, a hagymát szeleteld fel.

Utóbbit tedd egy nagy tálba, majd sózd meg és locsold meg olívaolajjal.

A répát, almát és a céklát reszeld le, majd add a hagymához.

Ízesítsd borssal és balzsamecettel.

A feta sajtot kockázd fel, majd szórd a salátára.

Behűtve tálald. 

répa hagyma alma lilahagyma póréhagyma cékla fetasajt balzsamecet olívaolaj só bors fincsi ebédek saláta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Zöldborsó krémleves

2016-os sztori következik, ennek a levesnek ugyanis ilyen régi története van. :) 

Mikor kb. 1,5 évvel ezelőtt elmondtam a kollégáimnak, hogy Mr. Baba úton van, nagyon örült neki mindenki. (Egyébként el sem hiszem, hogy ennyi idő eltelt azóta.) Próbáltak kímélni és együtt izgultak velem. Persze mindenki a maga módján. Az egyik barátnőm például nagyon cukin egy befőttes üveggel a kezében jelent meg a reggeli "meetingen". Hirtelen nem is tudtam hova tenni a dolgot, de aztán kifejtette, hogy a szervezetemnek most nagyon sok vitaminra van szüksége, így nekiállt és készített nekem egy nagy adag borsó krémlevest. A hab a tortán a szintén házi készítésű sajtos kruton volt. :) Nagyon meghatódtam, aztán pedig jól beeédeltem a finom levesből.

A napokban jutott eszembe ez a sztori, így nem is kellett tovább gondolkodnom, máris tudtam, hogy mi kerül az asztalra. 
zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolajHozzávalók:

750 g zöldborsó

2 közepes krumpli

1,5 l víz

2 dl tejszín

2 leveskocka

1 csapott ek só

őrölt bors

1 citrom

1 csokor petrezselyem

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit pucold meg, majd vágd kockákra.

A borsóval és a petrezselyemmel együtt dobd egy nagy fazékba, majd öntsd fel vízzel. 

Morzsold hozzá a leveskockát, ízesítsd sóval borssal.

Főzd puhára a zöldségeket.

Ha kész, turmixold össze, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejszínt.

Forrald össze a levest.

Végül ízesítsd a citrom levével.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Tipp: Tálald sajtos krutonnal. Ehhez vágd kisebb darabokra a szikkadt pékárut. Locsold meg bőven olívaolajjal, sózd, borsozd és reszelj rá sajtot. Süsd 180 fokon kb. 10 percig.  

Egy kevés tejszínt és citromlevet is locsolhatsz díszítésként és ízesítésként a levesre. Sőt, petrezselyemmel is megszórhatod.

Ha uncsinak tartod a petrezselymet, mentát is adhatsz hozzá. Nagyon üde ízt ad neki, feldobja a levest.

zöldborsó borsó krumpli leves fincsi ebédek só bors sajt tejszín citrom petrezselyem kruton kenyér olívaolaj

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (163),tojás (120),liszt (109),cukor (106),vaj (73),tej (63),vendégvárók (48),tejföl (48),sütőpor (45),joghurt (45),citrom (45),fincsi ebédek (44),karácsony (44),hagyma (41),sajt (39),ráérős reggelik (38),advent (38),csokoládé (37),habtejszín (36),kakaópor (36),adventi naptár (36),túró (35),paradicsom (35),olaj (34),fahéj (33),tejszín (32),rohanós vacsorák (31),eper (31),fokhagyma (31),narancs (31),bazsalikom (27),gyors muffinok (26),krumpli (26),porcukor (26),barack (26),vaníliás cukor (24),csoki (24),leveles tészta (24),meggy (24),vanília (23),mascarpone (22),sonka (22),étcsokoládé (21),dió (20),pohárkrémek (20),húsvét (19),(18),lekvár (18),élesztő (17),répa (17),alma (16),keksz (16),ribizli (16),leves (15),málna (15),kakaó (14),snidling (14),saláta (14),őszibarack (13),szeder (13),pite (13),puding (13),fehércsoki (13),sárgabarack (12),krémsajt (12),szegfűszeg (12),piskóta (12),petrezselyem (12),oregánó (12),gyümölcs (11),kukorica (11),kolbász (11),paradicsomszósz (11),kókusz (10),bors (10),zöldfűszer (10),csirkemell (10),muffin (10),paprika (10),bonbon (10),étcsoki (10),gasztroajándék (9),rozmaring (9),brownie (9),tészta (9),lilahagyma (9),olívaolaj (9),majonéz (9),spenót (9),rétes (8),póréhagyma (8),sütőtök (8),banán (8),görög joghurt (8),méz (8),mustár (8),zabpehely (8),krémleves (8),sajtkrém (8),cseresznye (8),dekorcukor (8),halloween (8),áfonya (8),medvehagyma (7),mák (7),kelttészta (7),szilva (7),újhagyma (7),torta (7),ricotta (6),trüffel (6),aszalt áfonya (6),tejcsokoládé (6),palacsinta (6),farsang (6),chili (6),bor (6),kókuszreszelék (6),rugelach (6),fehércsokoládé (6),baracklekvár (6),fánk (6),ánizs (6),kaliforniai paprika (6),likőr (6),anyák napja (6),nutella (5),réteslap (5),marcipán (5),pizza (5),pogácsa (5),csoki pasztilla (5),uborka (5),rizs (5),hidegtál (5),fehérbor (5),szalonna (5),gyorsvacsi (5),olívabogyó (5),tök (5),mogyoró (4),káposzta (4),csirke (4),babapiskóta (4),gyümölcskenyér (4),kandírozott narancs (4),cheesecake (4),sajttorta (4),kávé (4),menta (4),kivi (4),szódabikarbóna (4),burgonya (4),mandarin (4),szalámi (4),zabkeksz (4),valentin-nap (4),barnacukor (4),bacon (4),eperlekvár (4),borsó (4),körte (4),cukkini (4),erdei gyümölcs (4),zselatinfix (4),zöldség (4),görögjoghurt (4),mandula (4),citromfű (3),blogkóstoló (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),lekvárfőzés (3),tortazselé (3),befőzés (3),vöröshagyma (3),Rohanós vacsorák (3),tócsni (3),mozzarella (3),kefír (3),gofri (3),darált hús (3),fondant (3),lepény (3),linzer (3),csiga (3),mártogatós (3),tortilla (3),mexikói (3),pirospaprika (3),levendula (3),étkezési keményítő (3),mazsola (3),búzadara (3),vanília aroma (3),mézeskalács (3),aszalt gyümölcs (3),besamel (3),csicseriborsó (3),pizzaszósz (3),cékla (3),fetasajt (3),kalács (3),víz (3),lasagne (3),gesztenye (3),torma (3),aprósütemény (3),brokkoli (3),rum (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),szilveszter (3),virsli (3),szezámmag (3),kávétejszín (3),zselatin (2),fehér csokoládé (2),magyarprovence (2),dzsemfix (2),pasztilla (2),levendulabirtok (2),margarin (2),müzli (2),bodza (2),vodka (2),nyaralás (2),bodzaszörp (2),gyümölcsrizs (2),feta (2),mogyorókrém (2),turmix (2),zsír (2),darált keksz (2),pálinka (2),piskótatekercs (2),aszalt szilva (2),zserbó (2),alaplé (2),zöldborsó (2),majoranna (2),ehető ajándékok (2),szerecsendió (2),cukormáz (2),sűrített tej (2),pompos (2),keményítő (2),amerikai palacsinta (2),penne (2),parmezán (2),knorr (2),bukta (2),kuglóf (2),teljes kiőrlésű liszt (2),meggybefőtt (2),smoothie (2),grillcsirke (2),promóció (2),ananász (2),Gyors muffinok (2),készülődés (2),töltött tojás (2),cheesecake brownie (2),tejszínhab (2),tésztasaláta (2),sütipecsét (2),olajbogyó (2),linzertészta (2),hamburger (2),salsa szósz (2),balzsamecet (2),juhtúró (2),füstölt sajt (2),Édességek (2),feta sajt (2),alkohol (2),lime (2),pizzagolyó (2),bab (2),mozarella (2),csokikrém (2),aszalt paradicsom (2),oreo keksz (2),kókusztej (2),zsömle (2),pesto (2),curry (2),gyümölcskosárka (2),gyerekek (2),zsemlemorzsa (2),gyors vacsorák (2),túrós batyu (1),lasagne tészta (1),hidegtálak (1),töltött krumpli (1),fügelekvár (1),füge (1),aranygaluska (1),bögrés (1),bögrés sütemény (1),szilvalekvár (1),gnocchi (1),túrós táska (1),jégkrém (1),fagylalt (1),csokissüti (1),sütésnélkül (1),háztartásikeksz (1),fagyi (1),szójaszósz (1),húsleves alaplé (1),pirítós (1),kakaóscsiga (1),túró rudi (1),kínai (1),besamel mártás (1),karfiol (1),cseresznye lekvár (1),baileys (1),tejpite (1),reggeli (1),clafoutis (1),quesadilla (1),chorizo (1),jalapeno (1),churros (1),vaníliarúd (1),körözött (1),tejcsoki (1),szörp (1),daráltkeksz (1),méteres kalács (1),puncs puding (1),vacsora (1),narancslé (1),mézeskalácsfűszer (1),vanília puding (1),tejberizs (1),író (1),pillecukor (1),rumaroma (1),kevert (1),krumplilángos (1),barna cukor (1),saj (1),mogyoróvaj (1),denevér (1),gorgonzola (1),aszaltbarack (1),szóda (1),kiszúró (1),vanília kivonat (1),vaníliás pudingpor (1),főzőkrém (1),édesség (1),aprósüti (1),lila hagyma (1),narancslekvár (1),citromlé (1),erőspaprika (1),kruton (1),kenyér (1),gesztenye massza (1),ehetőajándék (1),raffaello (1),aszaltgyümölcs (1),mézeskalács fűszer (1),pizzás csiga (1),aszaltsárgabarack (1),kuszkusz (1),munkaebéd (1),knorr 100% természetes alapok (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),vörös áfonya (1),töltelék (1),bolognai (1),zödfűszer (1),cookies (1),graham liszt (1),blondie (1),smarties (1),vajkrém (1),monoszló (1),mexikói alap (1),chilis bab (1),bögrés süti (1),trnd (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),masni (1),moszonló (1),nachos (1),kávélikőr (1),hús (1),karaj (1),császármorzsa (1),rukkola (1),rántott tök (1),rántott (1),steak burgonya (1),grillkolbász (1),SAD! (1),ősz (1),panírozás (1),panír (1),street food (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),zselé (1),Anyák Napja (1),péksütemény (1),pulykamell (1),ragu (1),krumplipüré (1),sertéslapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),lapocka (1),köret (1),muffinok (1),tavasz (1),sztrapacska (1),VKF (1),túrókrém (1),kelt tészta (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),teszínhab (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),ballagás (1),kapcsolat (1),szülinap (1),hawaii (1),bevonat (1),koriander (1),tahini (1),ciabatta (1),pizzafeltét (1),csilipaprika (1),lecsó (1),mákosguba (1),csokipasztilla (1),olaszrizling (1),eperszósz (1),habfixáló (1),bográcsozás (1),velence (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),krém (1),kakaós csiga (1),majonézes burgonya (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),bejgli (1),hab (1),kandírozott gyümölcs (1),aszalvány (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),zöldbab (1),gesztenyemassza (1),képviselőfánk (1),borkóstoló (1),képviselő fánk (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),zeller (1),fehérrépa (1),avokádó (1),buli (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),gyümölcslé (1),koktél (1),ételfesték (1),penne (1),aprósütemények (1),kandírozott narancshéj (1),áfonyalekvár (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),töltött karaj (1),almáspite (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kacsacomb (1),sajtos roló (1),kacsa (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),tökfaragás (1),sütögetés (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),tárkony (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),dekoráció (1),jelmez (1),olíva bogyó (1),sonkatekercs (1),salsa (1),szósz (1),gumicukor (1),karalábé (1)

Utolsó kommentek