Krumplilángos fokhagymás tejföllel

Sokszor a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek a legkedveltebb ételeink. Ezzel szerintem sokan egyetértenek. Nálunk is nagy kedvenc a krumlilángos egy jó adag fokhagymás tejföllel. Ha nagyon cifrázni van kedvünk, akkor még egy kis saláta és jóféle bor (vagy inkább fröccs) is dukál mellé. Szuper vacsora és nem mellesleg kíváló vendégváró, buli kaja is. (Persze attól a fránya fokhagymától eltekintve. :D) 

Hozzávalók a krumplilángoshoz:

1 kg krumpli

1 tojás

1 csapott ek só

frissen őrölt bors

2 gerezd fokhagyma

kb. 40 dkg liszt

1 csokor snidling

Hozzávalók a mártáshoz:

1 nagy doboz tejföl

1 kk só, frissen őrölt bors

3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A krumplit héjában főzd meg, majd ha kihűlt pucold meg és törd át.

Add hozzá a tojást, a zúzott fokhagymát, a lisztet.

Ízesítsd sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel, majd gyúrd össze.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd pogácsa szaggatóval szaggasd ki.

Ha nem akarsz ennyit szöszmötölni vele, akkor gyúrj kisebb golyókat a tésztából, majd lapíts egy kicsit ki őket. (Én most idő spórolás céljából ezt a módszert választottam.) 

Végül hevíts olajat, majd süsd néhány percig a lepények mindkét oldalát aranybarnára.

A mártáshoz a tejfölt keverd össze a zúzott fokhagymával, majd ízesítsd sóval, borssal.

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Túrós táska

Régen totál azt hittem, hogy friss, házi péksütit készíteni nagyon macerás és viszonylag nehéz feladat. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy kis csalással, bolti leveles tészta felhasználásával fél óra alatt össze lehet dobni uzsonnára egy jó kis mazsolás túrós batyut. Energiabefektetés szinte nulla, így szerintem nagyon megéri házilag sütni a családnak, mert tapasztalatból mondom, hogy nagyon hálásak lesznek érte. Legalábbis nálunk Gy.-nek nagyon bejött, Mr. Baba pedig első kóstolásnál köszönte szépen nem kérte (persze a "tecsógazdaságosért" oda van), de másodjára már ő is benyomott belőle egy adagot. 

túró túrós táska túrós batyu joghurt tejföl narancs citrom mazsola leveles tészta ráérős reggelik édességek

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

50 dkg túró

5 dkg mazsola

1 narancs/citrom

2 ek joghurt/tejföl

3 ek porcukor

1 tojás

túró túrós táska túrós batyu joghurt tejföl narancs citrom mazsola leveles tészta ráérős reggelik édességek

Elkészítés:

A túrót öntsd egy nagy tálba és keverd ki a tejföllel/joghurttal és a porcukorral.

Ízesítsd a narancs/citrom lereszelt héjával.

Dolgozd bele a mazsolát is.

túró túrós táska túrós batyu joghurt tejföl narancs citrom mazsola leveles tészta ráérős reggelik édességek

A leveles tésztát nyújtsd 2-3 mm vékonyra, majd vágd kb. 10x10 cm-es négyzetekre.

Mindegyik négyzet közepébe halmozz 1-1 evőkanálnyi mazsolás túrót, majd hajtsd fel a széleket és középen csippentsd össze.

Jól nyomkodd össze az illesztéseknél, nehogy szétnyíljanak a batyuk sütés közben.

Kend le őket felvert tojással, majd sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire őket.

Süsd 200 fokra előmelegített sütőben 12 percet, majd adj neki még 2 perc légkeverést. 

túró túrós táska túrós batyu joghurt tejföl narancs citrom mazsola leveles tészta ráérős reggelik édességek

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Medvehagymás túróval töltött batyuk

Már nagyon közeleg a "nyusziünnep", úgyhogy kezdjetek el gondolkodni, hogy idén milyen finomságokkal várjátok a locsolókat. Persze tudom, hogy sokan nincsenek oda ezért a hagyományért, de a családot azért valamivel csak vendégül kell látni. Ebben az esetben is szuper választás az alábbi sós sütemény. Sőt, a sonka és a tojás kiegészítőjeként is simán el tudom képzelni a húsvéti reggeli asztalon. Bónusz, hogy leveles tésztából készül, így időt és energiát spórolhatunk.

medvehagyma húsvét vendégvárók leveles tészta só bors tojás tejföl túró

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 tojás

25 dkg túró

1 csokor medvehagyma

4 ek tejföl

1 kk só

frissen őrölt fehérbors

1 kk torma

5 dkg reszelt sajt

medvehagyma húsvét vendégvárók leveles tészta só bors tojás tejföl túró

Elkészítés:

A medvehagymát vágd apróra, majd szórd egy nagy tálba.

Add hozzá a túrót és a tejfölt.

Ízesítsd sóval, borssal és a tormával, majd jó alaposan keverd össze.

Most jöhet a tészta.

Lisztezett deszkán nyújtsd téglalap alakúra, majd oszd kb. 10*10 cm-es négyzetekre. (Ízlés szerint lehet kisebb-nagyobb.)

Halmozz a közepükre 1-1 evőkanál medvehagymás túrót, majd hajtsd fel a sarkait. Középen csippentsd össze és nyomkodd kicsit össze a tésztát, nehogy szétnyíljon.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd sorakoztasd a batyukat sütőpapíros tepsire.

Kend le felvert tojással, szórd meg reszelt sajttal, majd süsd kb. 12 percig. 

medvehagyma húsvét vendégvárók leveles tészta só bors tojás tejföl túró

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

 


További húsvéti recepteket itt találsz:

Húsvéti kekszek készítése gyerekekkel

Húsvéti epres muffin

Répatortás muffin

Boci szelet

Ünnepi kakaós kalács

Krémsajtos, medvehagymás kiflik

Töltött tojás

Húsvéti rugelach

Sonkás krumpli csónakok

Húsvéti sonkás rétes

Medvehagymás lepény

Sonkás-tormás ricottakrém

Tavaszi tojássaláta

Medvehagymás pogi

0 Tovább

Medvehagymás pogi

Minden évben lemaradok a receptekkel a medvehagyma szezonról, úgyhogy most jó előre elkezdem posztolgatni mind a húsvéti, mind a medvehagymás, tavaszi recepteket. Nem is lenne olyan korai, hiszen már március van. Csak épp az időjárás nem tud róla. :D Emlékszem,  karácsony előtt, mikor bőven plusz fokokban tologattuk a babakocsikat a csajokkal, lazán játszótereztünk a gyerekekkel a szép napsütésbe, beszéltük, hogy meglesz ennek még a böjtje. Persze jót nevetgéltünk, hogy majd márciusba szánkózunk, de persze nem gondoltuk komolyan. Hát bejött. :D Minden esetre a tavaszi szezont ezzel a pogival hivatalosan is megnyitom.

medvehagyma pogácsa vendégvárók húsvét liszt tojás só élesztő tej cukor

Hozzávalók:

fél kg finomliszt

1 csapott ek. só

20 dkg vaj vagy margarin

1 tojás

200 g tejföl 

fél dl tej

1 tk. cukor

fél kocka élesztő

1 csokor medvehagyma

+1 tojás a lekenéshez

medvehagyma pogácsa vendégvárók húsvét liszt tojás só élesztő tej cukor

Elkészítés:

Kelt tészta készítésénél mindent langyosan, szoba hőmérsékleten használunk fel, ezért minden alapanyagot készíts elő egy pár órával a sütés előtt.

A langyos tejbe keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várd meg míg felfut.

Közbe öntsd egy nagy tálba a lisztet, a sót, kockázd bele a margarint, üsd hozzá a tojást és kanalazd mellé a tejfölt.

A medvehagymát mosd meg és vágd nagyon apró darabokra, mint mikor petrezselymet szeletelsz.

Ezt is add a lisztes keverékhez.

Ha felfutott az élesztő mehet az is az előzőekhez.

medvehagyma pogácsa vendégvárók húsvét liszt tojás só élesztő tej cukor

Gyúrd össze jó alaposan az alapanyagokat, majd letakarva keleszd meleg helyen a duplájára.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd irdald be a tésztát. Kend le tojással, majd szaggasd ki a pogikat.

Sorakoztasd sütőpapíros tepsire őket, majd süsd 175 fokon kb. 20 percig. 

medvehagyma pogácsa vendégvárók húsvét liszt tojás só élesztő tej cukor

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Erdei gyümölcsös mákos kevert sütemény

Facebookon pár hete belefutottam az "Anyu Tervez" blog 30 napos tavaszváró rendteremtő kihívásába. Hogy szivassam magam természetesen csatlakoztam és napról napra várom az újabb és újabb feladatokat. Mr. Baba nélkül ujjgyakorlat lenne a régi énemnek bármelyik, de a kis diktátorral kiegészülve már a 2. héten a mission impossible kategóriába estünk át. :D Azért nem adom fel és - ugyan megcsúszva, de törve nem - próbálok helyt állni. Persze elérkeztünk a konyha és a kamra rendbetételéhez is, ami a hűtő és a mélyhűtő kitakarításával jár. Az időjárás ugye abszolút kedvez ehhez a feladathoz, csak mellé nem ártana egy olyan gyerek is, aki 5 percet nyugton tud maradni, vagy legalább hajlandó egy kicsit szundikálni délután (nélkülem is). Minden esetre véghezvittük a lehetetlent és csapatmunkával kitakarítottuk a hűtőt és a fagyasztót. Sőt, összeírtam egy jó kis listát a mélyhűtőben található ételekről, így végre lett egy átlátható rendszerem is. Kiderült az is, hogy még igencsak tele van a nyáron elrakott gyümölcsökkel, így mindenképp valami jó kis gyümis sütit akartam készíteni. Ez lett belőle.   

édességek mák liszt tojás tejföl cukor sütőpor erdei gyümölcs málna ribizli szeder

Hozzávalók:

20 dkg cukor

3 tojás

3 dl tejföl

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

5 dkg őrölt mák

30 dkg vegyes erdei gyümölcs (nálam szeder, ribizli, málna)

édességek mák liszt tojás tejföl cukor sütőpor erdei gyümölcs málna ribizli szeder

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy nagyobb tepsit.

A cukrot habosítsd fel a tojással, majd mehet hozzá a tejföl.

Egy másik tálba a lisztet keverd össze a sütőporral és a mákkal, majd forgasd a cukros-tojásos-tejfölös keverékhez.

Simítsd tepsibe a masszát, majd szórd meg a gyümölcsökkel.

Süsd kb. 20 percig. (Tűpróbával ellenőrizd.)

édességek mák liszt tojás tejföl cukor sütőpor erdei gyümölcs málna ribizli szeder

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

2 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (171),tojás (128),liszt (117),cukor (114),vaj (75),tej (65),vendégvárók (49),tejföl (48),sütőpor (48),joghurt (48),citrom (46),fincsi ebédek (45),karácsony (44),hagyma (42),sajt (40),csokoládé (39),ráérős reggelik (39),advent (38),kakaópor (37),olaj (36),túró (36),adventi naptár (36),habtejszín (36),paradicsom (35),fahéj (33),tejszín (32),rohanós vacsorák (32),eper (32),narancs (31),fokhagyma (31),gyors muffinok (30),porcukor (29),barack (28),bazsalikom (27),krumpli (27),mascarpone (25),csoki (25),meggy (25),leveles tészta (24),vanília (24),vaníliás cukor (24),étcsokoládé (23),sonka (22),pohárkrémek (20),dió (20),húsvét (19),(18),lekvár (18),málna (18),ribizli (17),répa (17),élesztő (17),keksz (16),alma (16),kakaó (15),leves (15),snidling (14),pite (14),saláta (14),őszibarack (13),fehércsoki (13),szeder (13),puding (13),sárgabarack (13),piskóta (13),kolbász (12),szegfűszeg (12),petrezselyem (12),muffin (12),oregánó (12),krémsajt (12),kókusz (11),paradicsomszósz (11),kukorica (11),étcsoki (11),gyümölcs (11),áfonya (10),görög joghurt (10),paprika (10),bonbon (10),csirkemell (10),bors (10),zöldfűszer (10),spenót (9),majonéz (9),tészta (9),gasztroajándék (9),brownie (9),rozmaring (9),olívaolaj (9),lilahagyma (9),sajtkrém (8),halloween (8),sütőtök (8),banán (8),póréhagyma (8),méz (8),cseresznye (8),torta (8),dekorcukor (8),krémleves (8),mustár (8),rétes (8),zabpehely (8),kelttészta (7),medvehagyma (7),szilva (7),kókuszreszelék (7),újhagyma (7),mák (7),palacsinta (7),chili (6),farsang (6),tejcsokoládé (6),rugelach (6),aszalt áfonya (6),bor (6),ánizs (6),fánk (6),baracklekvár (6),kaliforniai paprika (6),likőr (6),trüffel (6),fehércsokoládé (6),szódabikarbóna (6),anyák napja (6),ricotta (6),marcipán (5),gyorsvacsi (5),réteslap (5),csoki pasztilla (5),hidegtál (5),pogácsa (5),burgonya (5),pizza (5),rizs (5),nutella (5),tök (5),babapiskóta (5),olívabogyó (5),uborka (5),levendula (5),görögjoghurt (5),szalonna (5),fehérbor (5),kávé (5),mogyoró (4),mandula (4),eperlekvár (4),erdei gyümölcs (4),szalámi (4),cukkini (4),valentin-nap (4),borsó (4),mandarin (4),kandírozott narancs (4),kivi (4),körte (4),zöldség (4),zabkeksz (4),gyümölcskenyér (4),barnacukor (4),cheesecake (4),bacon (4),káposzta (4),zselatinfix (4),csirke (4),menta (4),sajttorta (4),kávétejszín (3),lekvárfőzés (3),szülinap (3),befőzés (3),blogkóstoló (3),mazsola (3),fondant (3),gofri (3),kefír (3),búzadara (3),citromfű (3),mozzarella (3),tócsni (3),tortazselé (3),Rohanós vacsorák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),tortilla (3),csicseriborsó (3),mártogatós (3),víz (3),fetasajt (3),aprósütemény (3),lepény (3),olajbogyó (3),vanília aroma (3),besamel (3),szezámmag (3),étkezési keményítő (3),darált hús (3),mézeskalács (3),vöröshagyma (3),cékla (3),brokkoli (3),aszalt gyümölcs (3),gesztenye (3),kalács (3),mexikói (3),pirospaprika (3),szilveszter (3),virsli (3),torma (3),lasagne (3),csiga (3),amerikai palacsinta (3),rum (3),pizzaszósz (3),ehető ajándék (3),linzer (3),chili paprika (3),gyors vacsorák (2),alaplé (2),majoranna (2),pálinka (2),zsemlemorzsa (2),keményítő (2),szerecsendió (2),knorr (2),nyaralás (2),müzli (2),fehér csokoládé (2),bögrés (2),bukta (2),kuglóf (2),feta (2),dzsemfix (2),gyümölcsrizs (2),pasztilla (2),parmezán (2),promóció (2),zselatin (2),ételfesték (2),ananász (2),magyarprovence (2),margarin (2),penne (2),grillcsirke (2),levendulabirtok (2),aszalt szilva (2),pompos (2),bab (2),jalapeno (2),chorizo (2),bodzaszörp (2),pizzagolyó (2),mozarella (2),bodza (2),lime (2),curry (2),kókusztej (2),mogyorókrém (2),csokikrém (2),alkohol (2),szörp (2),feta sajt (2),zsír (2),darált keksz (2),piskótatekercs (2),salsa szósz (2),gyümölcskosárka (2),linzertészta (2),zserbó (2),tejszínhab (2),pesto (2),aszalt paradicsom (2),zsömle (2),oreo keksz (2),Édességek (2),füstölt sajt (2),sűrített tej (2),cukormáz (2),hamburger (2),sütipecsét (2),ehető ajándékok (2),teljes kiőrlésű liszt (2),tésztasaláta (2),balzsamecet (2),meggybefőtt (2),juhtúró (2),turmix (2),smoothie (2),zöldborsó (2),gyerekek (2),töltött tojás (2),cheesecake brownie (2),Gyors muffinok (2),vodka (2),készülődés (2),besamel mártás (1),szójaszósz (1),zeller (1),fagylalt (1),karalábé (1),jégkrém (1),narancslé (1),fagyi (1),churros (1),karfiol (1),rumaroma (1),fügelekvár (1),körözött (1),vaníliarúd (1),töltött krumpli (1),hidegtálak (1),baileys (1),lasagne tészta (1),kakaóscsiga (1),füge (1),aranygaluska (1),kevert (1),túró rudi (1),pillecukor (1),szilvalekvár (1),bögrés sütemény (1),kínai (1),vaníliás pudingpor (1),pirítós (1),húsleves alaplé (1),vörös áfonya (1),túrós táska (1),túrós batyu (1),krumplilángos (1),gnocchi (1),mexikói alap (1),kávélikőr (1),aszaltsárgabarack (1),ehetőajándék (1),erőspaprika (1),aszaltgyümölcs (1),aszaltbarack (1),fehérrépa (1),szóda (1),méteres kalács (1),puncs puding (1),gyertya (1),vonat (1),rétesliszt (1),tiramisu (1),nudli (1),citromsav (1),levendulás (1),psikóta (1),tejcsoki (1),maszatolós torta (1),tejberizs (1),vanília puding (1),barackpüré (1),clafoutis (1),cseresznye lekvár (1),tejpite (1),császármorzsa (1),gesztenye massza (1),masni (1),moszonló (1),monoszló (1),bögrés süti (1),chilis bab (1),knorr 100%természetesalapok (1),trnd (1),knorr 100% természetes alapok (1),bolognai (1),barna cukor (1),mézeskalácsfűszer (1),háztartásikeksz (1),graham liszt (1),blondie (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),barackpálinka (1),vanília kivonat (1),mézeskalács fűszer (1),narancslekvár (1),lila hagyma (1),raffaello (1),citromlé (1),kenyér (1),kruton (1),gorgonzola (1),denevér (1),édesség (1),főzőkrém (1),aprósüti (1),kiszúró (1),saj (1),mogyoróvaj (1),sütésnélkül (1),tahini (1),mákosguba (1),eperszósz (1),olaszrizling (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),ciabatta (1),Ráérős reggelik (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),péksütemény (1),sztrapacska (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),street food (1),zselé (1),ballagás (1),koriander (1),velence (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),lecsó (1),bográcsozás (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),bevonat (1),hawaii (1),kapcsolat (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),tavasz (1),kelt tészta (1),smarties (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),cookies (1),csokissüti (1),reggeli (1),vacsora (1),töltelék (1),hús (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),karaj (1),munkaebéd (1),quesadilla (1),nachos (1),sonkatekercs (1),penne (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),muffinok (1),krém (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),buli (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),koktél (1),csilipaprika (1),csokipasztilla (1),zeller (1),tárkony (1),krumplifánk (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),karácsonyi ebéd (1),paradicsom püré (1),mákos guba (1),kifli (1),salsa (1),olíva bogyó (1),szósz (1),gumicukor (1),dekoráció (1),jelmez (1),ebédmenü (1),főétel (1),gesztenyemassza (1),bejgli (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),rizskoch (1),avokádó (1),hab (1),fatörzs (1),aszalvány (1),desszert (1),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),zöldségkeverék (1),majonézes burgonya (1),sütögetés (1),tökfaragás (1),VKF (1),pulykamell (1),SAD! (1),túrókrém (1),köret (1),ragu (1),krumplipüré (1),ősz (1),steak burgonya (1),hámozott paradicsom (1),bagett (1),panír (1),panírozás (1),rántott tök (1),rántott (1),sertéslapocka (1),sertés (1),köménymag (1),lilakáposzta (1),kandírozott narancshéj (1),barbérlevél (1),almáspite (1),meggylekvár (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),vörösbor (1),lapocka (1),kakaós csiga (1),sajtos roló (1),kacsa (1),kacsacomb (1),sárgarépa (1)

Utolsó kommentek