Szilvalekváros bukta labdák

Mivel nagyon sok gyümölcsöt termeszt mindkét Nagypapám, így elkerülhetetlen, hogy nyaranta tetemes mennyiségű lekvárt főzzünk be és többszáz (ténylegesen) üvegnyi befőttet tegyünk el családilag. Az már más kérdés, hogy a mi 50 nm-es lakótelepi lakásunk miként nyeli el ezt a sok finomságot, a lényeg, hogy ne vesszen kárba semmi. Az egyetlen dolog, amire nem vállalkozom a szilvalekvár főzés. Ez marad Szabó Papa kiváltsága, hiszen ő mindenféle dzsemfix és hozzáadott cukor nélkül kevergeti hosszú órákon keresztül az érett gyümölcsöt. Ez lesz ám az igazi Nagypapa/Nagymama lekvárja. :) Nem tudom, hogy én valaha abszolválom-e ezt a szintet, meglátjuk. Addig is Papa lekvárjával töltöm, a Mama receptje alapján készült buktát. :) 

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 kocka friss élesztő

2 ek cukor

1 tojás

1 csipet só

2 ek tejföl

8 dkg margarin

fél kg liszt

1 üveg szilva lekvár

olvasztott vaj

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Elkészítés:

Minden hozzávalót langyosan használunk fel. Érdemes akár már előző este elővenni az alapanyagokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Elsőként az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Adj hozzá egy pici cukrot is.

Közben egy nagy tálba mérd ki a többi alapanyagot, majd ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá az előzőekhez.

Gyúrd össze a tésztát, majd meleg helyen, letakarva keleszd duplájára. (Kb. 1 óra kell neki.)

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra, négyzet alakúra a tésztát.

Oszd kb. 10*10 cm-es négyzetekre, majd tegyél mindegyik közepébe  1-1 ek lekvárt.

Hajtsd be a csücsköket és formázd gombóc alakúra.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kivajazott, kilisztezett tepsit.

A bukta labdákat sorakoztasd szorosan egymás mellé. A tetejüket és az oldalaikat - ahol egymáshoz érnek - kend le olvasztott vajjal.

Süsd kb. 25 percig, míg aranybarnák nem lesznek.

tej élesztő tojás liszt tejföl vaj cukor szilva szilvalekvár ráérős reggelik kelttészta édességek bukta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Kató Mama-féle almás pite

Na, ez az almás, amire azt mondjuk, hogy az igazi "nagymama almáspitéje". Isteni tészta, szuper töltelék. Nem véletlen, hogy a recept még a dédnagymamámtól származik. Nagyon durva egyébként belegondolni, hogy ez a süti 100 éve is egy király édesség volt és most is lehengerel mindenkit. Na jó, a modern mindenmentes vonulatot nem hozza, de who cares? Nem is ezt várjuk tőle, hanem , hogy feldobjon egy maihoz hasonló januári - számomra borzasztóan depressziós, karácsonyt temető - napot.   

alma liszt tojás fahéj cukor tejföl vaj zsír

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt

12 dkg vaj vagy 10 dkg zsír

1 egész tojás

1 kanál tejfel

csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

1 kg alma

10 dkg cukor

fahéj

alma liszt tojás fahéj cukor tejföl vaj zsír

Elkészítés:

Az alapanyagokat gyorsan összegyúrjuk, két lapban kinyújtjuk.

A nagyobbik lapot tepsire tesszük, s egy marék dióval, vagy finom morzsával meghintjük, rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot, tetejét tejjel vagy tojással megkenjük és megsütjük.

Sütés után deszkára borítjuk, kockára vágjuk, cukorral meghintjük.

Melegen tálaljuk. 

Töltelék: 1 kg almát magházától megtisztítunk, legyalulunk, 10 dkg cukorral addig párolunk, amíg a levét elfőtte. Fahéjjal ízesítjük, hidegen kenjük a tésztára.

alma liszt tojás fahéj cukor tejföl vaj zsír

Tipp: Ezt az összetételű tésztát, használhatjuk cseresznyés vagy meggyesbélesnek is.

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Narancsos tejföltorta

Bevallom Mr. Baba első névnapjára készítettem ezt a szuper egyszerű tortát. Akkor ugyan még a beetetés zajlott részéről, azaz egy álomgyerek volt, aki csak aludt (jó sokat) és evett (jó gyorsan, ügyesen), így bőven volt időm kreatívkodni. Persze nagyon extrázni nem mertem, hiszen 3 hetes volt még csak Őméltósága, így egy sütés nélküli tortát álmodtam meg neki. Pontosabban magunknak, hiszen ő csak csak közvetve falatozhatott belőle. Mivel naraccsal készül, kiváló választás az előttünk álló téli, ünnepi időszakra. 

narancs torta édességek sütésnélkül keksz háztartásikeksz mézeskalácsfűszer porcukor zselatinfix habtejszín tejföl tortazselé

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:

2 dl habtejszín

3 dl tejföl

1 csomag zselatinfix

2 narancs

50 g porcukor

1 csomag mézeskalácsfűszer

kb. 200 g háztartási keksz

1 csomag átlátszó tortazselé

narancs torta édességek sütésnélkül keksz háztartásikeksz mézeskalácsfűszer porcukor zselatinfix habtejszín tejföl tortazselé

Elkészítés:

A habtejszínt kezd el felverni, majd közben add hozzá a zselatinfixet, a porcukrot és a mézeskalácsfűszert.

Ha jó kemény a hab, forgasd bele a tejfölbe.

Reszeld a krémhez az egyik narancs héját. (Vagy akár mindkettőét.)

Szépen szeleteld fel a narancsokat és már jöhet is a torta összeálítása.

Egy csatos tortaforma alját rakd ki háztartási kekszel.

Erre kanalazd rá a krém felét, majd díszítsd szépen ki a narancs szeletekkel.

Ezt követően újra a keksz jön, majd a maradék krém.

Legfelülre pedig ismét a gyümölcs kerül.

Készítsd el a tortazselét a csomagoláson látható utasítás szerint, majd csurgasd rá a torta tetejére.

Tedd minimum néhány órára, de akár egy éjszakára is hűtőbe a süteményt.

Tipp: Tálalás előtt, óvatosan vágd körbe késsel a tortaforma mentén a sütit, hogy biztosan könnyen ki lehessen szedni. 

narancs torta édességek sütésnélkül keksz háztartásikeksz mézeskalácsfűszer porcukor zselatinfix habtejszín tejföl tortazselé

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Fügés bukta

Gyerekként elég válogatós voltam - be kell valljam, most is - és persze eléggé útáltam a menza kaját. Anyáék egy idő után megunták a nyafogásomat és azt, hogy az ablakon szórják ki a pénzt. Megkérdezték a nagyszüleimet, hogy nem-e lehetne arról szó, hogy ezentúl suli után náluk kajcsizom. Ennél jobb dolog szerintem nem is történhetett hajdani "gourmet Dorcsóval", mert Mamánál jobban állítom, hogy Gordon Ramsay sem főz. Van is néhány emlékezetes fogás, melyekre kisgyerekkorom óta emlékszem. Az egyik ilyen klasszikus pénteki finomság a bukta. Egy erős leves után, szuper második lesz belőle. Füge lekvárral töltve pedig nagyon különleges is. 

édességek ráérős reggelik bukta lekvár füge fügelekvár élesztő kelttészta liszt cukor vaj tej tojás tejföl

Hozzávalók:

3 dl langyos tej

1 kocka friss élesztő

2 ek cukor

1 tojás

1 csipet só

2 ek tejföl

8 dkg margarin

fél kg liszt

füge lekvár

olvasztott vaj

édességek ráérős reggelik bukta lekvár füge fügelekvár élesztő kelttészta liszt cukor vaj tej tojás tejföl

Elkészítés:

Minden hozzávalót langyosan használunk fel. Érdemes akár már előző este elővenni az alapanyagokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

Elsőként az élesztőt futtasd fel a langyos tejben. Adj hozzá egy pici cukrot is.

Közben egy nagy tálba mérd ki a többi alapanyagot, majd ha az élesztő felfutott, öntsd hozzá az előzőekhez.

Gyúrd össze a tésztát, majd meleg helyen, letakarva keleszd duplájára. (Kb. 1 óra kell neki.)

Lisztezett deszkán nyújtsd kb. 1 cm vastagságúra, téglalap alakúra a tésztát.

Oszd 8-10 cm-hosszú téglalapokra, majd tegyél mindegyik közepébe - csíkban - 1-1 ek lekvárt.

Tekerd fel őket. 

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kivajazott, kilisztezett tepsit.

A buktákat sorakoztasd szorosan egymás mellé. A tetejüket és az oldalaikat - ahol egymáshoz érnek - kend le olvasztott vajjal.

Süsd kb. 25 percig, míg aranybarnák nem lesznek. 

édességek ráérős reggelik bukta lekvár füge fügelekvár élesztő kelttészta liszt cukor vaj tej tojás tejföl

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

1 Tovább

Barackos kevert pite

Nem tudom, hogy mennyire vagytok képben a mostani hozzátáplálási ajánlás terén. A lényeg, hogy a főszabály szerint anyatejes babáknál 6 hónapos korban kell kezdeni a kóstoltatást. Anyukám megőrizte az annó rólam írt füzeteit, mely szerint én már 6 hetesen őszibarackot cuppogtam nagy lelkesen. Ebből is látszik, hogy milyen sokat változott a protokoll ennyi év alatt. Hát Mr. Baba nem olvasta az új ajánlást, így már most nagyon érdeklődő a különböző gyümölcsök iránt. Valószínű persze azért is, mert sokat sütünk, főzünk együtt és ilyenkor mindig megszagoltatom vele az alapanyagokat. Persze minden alkalommal egyre követelőzőbb és szó szerint kuncsorog az őszibarackért. Nagyon kis cuki ilyenkor. Mondjuk akkor már kevésbé mikor tépi ki a kanalat a kezemből, hogy adjak neki is egy keveset. :D 

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Hozzávalók:

2 tojás

250 g tejföl

1 dl olaj

6 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

8 púpos ek liszt

fél csomag sütőpor

5 db őszibarack

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készíts elő egy kisebb pite formát. (Nekem szilikonos van, így nem kell kibélelnem sütőpapírral vagy kivajaznom, kiliszteznem.)

A barackokat mosd meg, magozd ki és szeleteld cikkelyekre.

A tojásokat törd fel és keverd ki a cukorral, vaníliás cukorral.

Add hozzá az olajat és a tejfölt is.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral, majd szitáld a cukros keverékhez.

Öntsd a masszát a pite formába, majd szépen rakd ki a tetejét a gyümölcsökkel.

Süsd kb. 20 percig. 

őszibarack barack édességek pite tojás vaníliás cukor cukor tejföl olaj liszt sütőpor

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (137),tojás (96),liszt (80),cukor (80),vaj (61),tej (50),tejföl (42),vendégvárók (42),karácsony (40),fincsi ebédek (40),advent (38),joghurt (37),adventi naptár (36),hagyma (36),sütőpor (35),paradicsom (35),citrom (35),sajt (35),habtejszín (34),ráérős reggelik (34),fahéj (32),csokoládé (31),kakaópor (30),túró (30),narancs (28),bazsalikom (27),olaj (27),rohanós vacsorák (27),fokhagyma (27),barack (25),eper (25),tejszín (25),porcukor (23),krumpli (22),meggy (22),leveles tészta (22),vaníliás cukor (22),gyors muffinok (21),sonka (21),étcsokoládé (19),vanília (19),mascarpone (18),pohárkrémek (18),dió (18),csoki (18),répa (15),ribizli (15),alma (15),élesztő (13),lekvár (13),őszibarack (13),leves (13),snidling (13),szegfűszeg (12),keksz (12),málna (12),húsvét (12),oregánó (12),fehércsoki (12),saláta (12),gyümölcs (11),pite (11),petrezselyem (11),krémsajt (11),kolbász (11),puding (11),(11),sárgabarack (11),paradicsomszósz (11),bonbon (10),csirkemell (10),kukorica (10),szeder (10),kakaó (10),zöldfűszer (10),piskóta (9),paprika (9),étcsoki (9),tészta (9),majonéz (9),sajtkrém (8),rétes (8),lilahagyma (8),brownie (8),spenót (8),áfonya (8),muffin (8),mustár (8),sütőtök (8),méz (8),krémleves (8),halloween (8),dekorcukor (8),rozmaring (8),görög joghurt (7),póréhagyma (7),olívaolaj (7),szilva (7),torta (7),kelttészta (7),zabpehely (7),kaliforniai paprika (6),ánizs (6),ricotta (6),bors (6),kókusz (6),kókuszreszelék (6),újhagyma (6),cseresznye (6),chili (6),olívabogyó (5),csoki pasztilla (5),pizza (5),farsang (5),gasztroajándék (5),tök (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),rugelach (5),bor (5),trüffel (5),baracklekvár (5),uborka (5),fánk (5),réteslap (5),banán (5),aszalt áfonya (5),fehércsokoládé (5),palacsinta (5),medvehagyma (5),tejcsokoládé (5),rizs (4),csirke (4),menta (4),szalámi (4),mák (4),babapiskóta (4),likőr (4),körte (4),cheesecake (4),sajttorta (4),anyák napja (4),szalonna (4),cukkini (4),zselatinfix (4),zabkeksz (4),bacon (4),hidegtál (4),mandarin (4),fehérbor (4),kivi (4),gyümölcskenyér (4),kandírozott narancs (4),valentin-nap (4),zöldség (4),mozzarella (3),tócsni (3),pogácsa (3),blogkóstoló (3),mandula (3),aszalt gyümölcs (3),mézeskalács (3),Rohanós vacsorák (3),besamel (3),szódabikarbóna (3),kefír (3),gofri (3),csicseriborsó (3),mexikói (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),pizzaszósz (3),chili paprika (3),csiga (3),kávé (3),ehető ajándék (3),étkezési keményítő (3),vöröshagyma (3),pirospaprika (3),tortazselé (3),szezámmag (3),virsli (3),szilveszter (3),darált hús (3),burgonya (3),fondant (3),citromfű (3),borsó (3),nutella (3),tortilla (3),levendula (3),brokkoli (3),lepény (3),lasagne (3),torma (3),mártogatós (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),káposzta (3),zsemlemorzsa (2),fetasajt (2),tésztasaláta (2),aprósütemény (2),curry (2),zselatin (2),ananász (2),füstölt sajt (2),eperlekvár (2),alaplé (2),Gyors muffinok (2),grillcsirke (2),kókusztej (2),penne (2),szerecsendió (2),zsír (2),kalács (2),darált keksz (2),bukta (2),magyarprovence (2),búzadara (2),nyaralás (2),csokikrém (2),olajbogyó (2),teljes kiőrlésű liszt (2),salsa szósz (2),rum (2),barnacukor (2),pasztilla (2),dzsemfix (2),aszalt szilva (2),pálinka (2),parmezán (2),lime (2),levendulabirtok (2),meggybefőtt (2),alkohol (2),ehető ajándékok (2),cheesecake brownie (2),mozarella (2),Édességek (2),pesto (2),keményítő (2),knorr (2),bab (2),gesztenye (2),kuglóf (2),promóció (2),juhtúró (2),cékla (2),mogyoró (2),oreo keksz (2),zsömle (2),vanília aroma (2),tejszínhab (2),aszalt paradicsom (2),sütipecsét (2),feta sajt (2),gyümölcskosárka (2),feta (2),linzertészta (2),töltött tojás (2),hamburger (2),készülődés (2),pizzagolyó (2),linzer (2),cukormáz (2),zserbó (2),majoranna (2),gyerekek (2),kandírozott gyümölcs (1),franciasaláta (1),majonézes burgonya (1),körözött (1),zöldségkeverék (1),vaníliarúd (1),kávétejszín (1),ebédmenü (1),raffaello (1),gesztenyemassza (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),piskótatekercs (1),avokádó (1),főétel (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),fehérrépa (1),bejgli (1),víz (1),karácsonyi ebéd (1),churros (1),aszalvány (1),desszert (1),hab (1),vodka (1),zeller (1),karalábé (1),fatörzs (1),kakaóscsiga (1),graham liszt (1),barna cukor (1),blondie (1),kiszúró (1),zödfűszer (1),vajkrém (1),mogyoróvaj (1),saj (1),gorgonzola (1),amerikai palacsinta (1),sütésnélkül (1),denevér (1),mézeskalácsfűszer (1),háztartásikeksz (1),bolognai (1),knorr 100% természetes alapok (1),knorr 100%természetesalapok (1),barackpálinka (1),trnd (1),chilis bab (1),moszonló (1),masni (1),fehér csokoládé (1),gyümölcsrizs (1),főzőkrém (1),édesség (1),vanília kivonat (1),aprósütemények (1),monoszló (1),lila hagyma (1),narancslekvár (1),karfiol (1),narancslé (1),besamel mártás (1),aranygaluska (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),turmix (1),smoothie (1),pompos (1),baileys (1),pillecukor (1),rumaroma (1),görögjoghurt (1),kevert (1),mogyorókrém (1),szilvalekvár (1),fagylalt (1),fagyi (1),mézeskalács fűszer (1),jégkrém (1),erdei gyümölcs (1),mazsola (1),szójaszósz (1),kínai (1),fügelekvár (1),füge (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),túró rudi (1),sűrített tej (1),eperszósz (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),zselé (1),street food (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),grillkolbász (1),péksütemény (1),krém (1),áfonyalekvár (1),muffinok (1),kelt tészta (1),sztrapacska (1),tavasz (1),olaszrizling (1),mákosguba (1),hawaii (1),szülinap (1),ételfesték (1),margarin (1),tahini (1),bevonat (1),koriander (1),ballagás (1),Vendégvárók (1),habfixáló (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),töltött hús (1),töltelék (1),csokiskeksz (1),smarties (1),csokissüti (1),cookies (1),hús (1),karaj (1),író (1),daráltkeksz (1),pizzás csiga (1),kuszkusz (1),munkaebéd (1),vacsora (1),reggeli (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),penne (1),zöldbab (1),buli (1),képviselő fánk (1),chorizo (1),quesadilla (1),jalapeno (1),nachos (1),borkóstoló (1),kapcsolat (1),müzli (1),lilakáposzta (1),ecet (1),köménymag (1),kandírozott narancshéj (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),lapocka (1),sertés (1),vörösbor (1),kakaós csiga (1),kacsacomb (1),sajtos roló (1),almáspite (1),tökfaragás (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),zöldborsó (1),zeller (1),tárkony (1),dekoráció (1),jelmez (1),olíva bogyó (1),sütögetés (1),salsa (1),szósz (1),gumicukor (1),sertéslapocka (1),ragu (1),grillezés (1),velence (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),csilipaprika (1),lecsó (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokipasztilla (1),bagett (1),pulykamell (1),SAD! (1),VKF (1),túrókrém (1),krumplipüré (1),köret (1),ősz (1),steak burgonya (1),panír (1),hámozott paradicsom (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),sós aprósütemények (1)

Utolsó kommentek