Levendulás barackos kevert

Nem is gondoltam volna, hogy a levendula ennyire jól megy a sütikbe. Barackkal párosítva különösen isteni, ráadásul szerintem látványra sem utolsó a halvány lila az élénk sárgával. Nagyon nem bántam meg, hogy elmentünk szedni Monoszlóra, a Magyar Provence-ra, mert jó kis sütiket fogok én még készíteni a sok sok levendula felhasználásával. Már csak egy jó kis levendula fröccs kellene és teljes lenne az élmény. :D   

tojás tejföl olaj cukor liszt sütőpor levendula barack sárgabarack moszonló magyarprovence levendulabirtok

Hozzávalók:

2 tojás

250 g tejföl

1 dl olaj

6 ek cukor

8 púpos ek liszt

fél csomag sütőpor

1 ek szárított levendula

10 szem sárgabarack

tojás tejföl olaj cukor liszt sütőpor levendula barack sárgabarack moszonló magyarprovence levendulabirtok

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy kb. 20*30-as tepsit.

A barackokat mosd meg és vágd cikkelyekre.

A tojásokat törd fel és keverd ki a cukorral.

Add hozzá az olajat és a tejfölt is.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral és szitáld a cukros keverékhez.

Mehet bele a levendula.

Öntsd a masszát a tepsibe, majd szépen rakd ki a tetejét a barackkal. 

Süsd kb. 20 percig. 

tojás tejföl olaj cukor liszt sütőpor levendula barack sárgabarack moszonló magyarprovence levendulabirtok

Ha szeretnél kipróbálni egy másik levendulás receptet, kattints az alábbi linkre:

Levendulás málnás muffin fehércsokival

Gyertek fb-ra és instagram-ra is.

0 Tovább

Diós, gyümölcsös kevert

Nem tudom, hogy emlékeztek-e még, de sokszor büszkélkedtem vele, hogy nekem - nagy szerencsémre - három Nagypapám is van. Idén januárban ünnepeltük Géza Papa 90. Születésnapját, melyre ezzel a finom édességgel készültem. Papa mindig kitűzött maga elé egy újabb és újabb célt, amit szeretett volna megélni. A 90. Szülinap után, Mr. Baba érkezése volt a következő. Milán nagyon nagyon szerencsés, mert még épp megismerhette a Papát. Sajnos emlékezni nem fog Rá, de teszek róla, hogy sok sok szép sztorit halljon Róla. Ez a süti abból a dióból készült, amit még Ő pucolt nekem (nekünk) nagy odafigyeléssel, csupa szeretettel. Nem tudom, hogy valaha fogok e úgy diós sütit enni, hogy ne lábadjon közben könnybe a szemem és ne Ő jusson eszembe, de lehet, hogy külön jó is, hogy így mindig emlékezni fogok Rá. 

tojás édességek cukor liszt dió barack sárgabarack őszibarack ribizli tejföl sütőpor olaj

Hozzávalók:

2 tojás

250 g tejföl

1 dl olaj

6 ek cukor

8 púpos ek liszt (nálam teljes kiőrlésű)

fél csomag sütőpor

1 marék durvára vágott dió

gyümölcsök ízlés szerint: nálam ribizli, sárgabarack, őszibarack, meggy

tojás édességek cukor liszt dió barack sárgabarack őszibarack ribizli tejföl sütőpor olaj

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy kb. 20*30-as tepsit.

A gyümölcsöket mosd meg, a barackokat vágd kisebb darabokra, a meggyet magozd ki.

A tojásokat törd fel és keverd ki a cukorral.

Add hozzá az olajat és a tejfölt is.

A lisztet dolgozd össze a sütőporral és szitáld a cukros keverékhez.

Öntsd a masszát a tepsibe, majd szépen rakd ki a tetejét a gyümölcsökkel és szórd meg dióval. 

Süsd kb. 20 percig. 

tojás édességek cukor liszt dió barack sárgabarack őszibarack ribizli tejföl sütőpor olaj

Gyertek fb-ra és instagram-ra is.

0 Tovább

Levendulás málnás muffin

Évek óta nagy vágyam elmenni a Balatonhoz a levendula virágzás idején. Valahogy sosem jött össze és bevallom őszintén a Tihanyi levendula fesztiválon kívül nem is hallottam más birtokról, ahol lehetőség van szedni, fényképezkedni és csak úgy, gyönyörködni a lila mezőben. Barátaink tavaly ellátogattak a félszigetre, úgyhogy első kézből kaptunk tőlük infot. Hiába gyönyörű a környezet, ha óriási a tömeg, lehetetlen a parkolás, így nekünk kisbabával semmiképp sem volt opció. Szinte teljesen le is tettem az egészről, mikor egy kissé borongósabb vasárnap reggel megláttam, hogy Monoszlón, a Magyar Provence nevű birtokon is szerveznek levendula szüretet. Gyorsan fel is hívtam őket, hogy babakocsival valamelyest járható-e a helyszín, illetve az előző esti vihar miatt, nyitva vannak e. A pozitív válaszok után gyorsan (már amennyire egy 2 hónapossal ez kivitelezhető) összepakoltunk és irány Monoszló. Persze az már csak a kocsiban derült ki, hogy egyikünknék sincs "kp", de azért összeszedtünk annyi aprót, hogy egy zacskónyit levendulát szedjünk. Sőt még arra is maradt egy kis pénz, hogy megkóstoljuk a csokis-levendulás muffint és a meggyes-levendulás pitét is. Ezek ihlették az alábbi süteményt! :)  

málna levendula gyors muffinok fehércsoki fehércsokoládé csokoládé liszt tejföl olaj tojás cukor monoszló magyarprovence levendulabirtok

Hozzávalók: 1 bögre=1,5 dl

1 bögre tejföl (1 kis doboz)

3/4 bögre cukor 

3/4 bögre olaj

2 tojás

2 bögre liszt 

fél csomag sütőpor

1 bögre málna

100 g fehércsoki

1 ek szárított levendula

málna levendula gyors muffinok fehércsoki fehércsokoládé csokoládé liszt tejföl olaj tojás cukor monoszló magyarprovence levendulabirtok

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 180 fokra és készítsd elő a muffin formádat.

A cukrot jó alaposan keverd ki a tojással, majd öntsd hozzá a tejfölt és az olajat is.

A lisztet és a sütőport szintén keverd össze, majd szitáld a tojásos keverékhez.

A csokit vágd apró kockákra majd a nagy részét forgasd a málnával és a levendulával együtt a tésztába.

Adagold a formákba a masszát.

Szórd meg a muffinok tetejét a félretett csokival, málnával, levendulával, majd süsd kb. 20 percig.

málna levendula gyors muffinok fehércsoki fehércsokoládé csokoládé liszt tejföl olaj tojás cukor monoszló magyarprovence levendulabirtok

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Epres szelet

Éveken keresztül jártunk családilag a közeli "Szedd Magad" eperföldjeire és minden évben több 10 kg gyümölcsöt sikerült előbb-utóbb "összegubiznunk". Nagyon jó kis program volt, de azért emlékszem, hogy nem mindig volt őszinte a mosolyom az 50 fokban, nyakig epresen. Ahogy a nagyszüleim idősödtek és nekünk is egyre több dolgunk lett, új alternatívát kellett keresnünk az eper beszerzésére. Egyszerűen sem idő sem energia nem maradt arra, hogy fél napokat kint töltsünk az eperföldön, majd még be is főzzük, el is rakjuk a gyümölcsöt. Természetesen mindkét Nagypapám lelkesen nevelgeti a kis eperpalántákat a veteményesben, de sajnos ez a mennyiség kb. az 1%-át fedezi csak a nagycsalád fogyasztásának. Szerencsére Mama nagyon szemfüles és mindig talál egy jó kis termelőt, akitől nagyon olcsón be tudjuk szerezni a több 10 kg-nyi gyümölcsöt. Idén sikerült leversenyeznem és gyönyörű epreket szereztem egy helyi termelői csoporton keresztül. Telepakoltuk a mélyhűtőt és főztünk egy csomó lekvárt is, de persze az eper frissen az igazi, így nem egy és nem kettő epres sütit sütöttem az elmúlt napokban. Íme az egyik. :) 

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Hozzávalók a piskótához:

3 tojás

3 ek cukor

3 ek liszt

1 ek kakaópor

1 csipet só

fél csomag sütőpor

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Hozzávalók a krémhez:

2 dl habtejszín

3 dl tejföl

1 csomag zselatinfix

4 ek eperlekvár

20 dkg eper

1 csomag átlátszó tortazselé

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és bélelj ki sütőpapírral egy 20x30-as tepsit.

A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd habbá egy csipet sóval.

A sárgáját jó alaposan dolgozd össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd szitáld bele a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet.

Óvatosan forgasd bele a tojásfehérje habot, de vigyázz, nehogy összetörjön.

Egyengesd el a tésztát a tepsibe, majd süsd a piskótát aranybarnára. (kb. 10 perc)

Míg sül a piskóta, a habtejszínt kezd el felverni, majd közben add hozzá a zselatinfixet.

Ha jó kemény a hab, forgasd bele a tejfölbe, majd add hozzá az eperlekvárt is.

Az eprek egy részét tedd félre a díszítéshez, a többit pedig aprítsd fel, majd ezt is add a krémhez.

Ha kész a piskótád, meleg helyen, letakarva, hagyd kihűlni, majd húzd le róla a sütőpapírt, és tedd vissza a tepsibe.

Kanalazd rá a krémet, majd rakd ki a tetejét eper szeletekkel.

Készítsd el a tortazselét a csomagoláson lévő használati utasítás szerint, majd öntsd rá a sütire. Sajnos nekem egy kicsit felkeverte a krémet, ezért érdemes előtte picit lehűteni a sütit.

tojás cukor liszt kakaópor kakaó sütőpor piskóta édességek eper tejföl habtejszín zselatinfix eperlekvár

Tipp: Érdemes a fogyasztás előtti este elkészíteni, hogy másnap könnyű legyen szeletelni.  


Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Cseresznyés diós kevert

Az igazi jó idő és a már régen várt nyár kezdetét nekem az eper és a cseresznye megjelenése jelenti. Utóbbit a legjobban a fáról szeretem enni: megesik ilyenkor, hogy több kerül az ember hasába, mint a szedő kosárba. :D Valahogy a cseresznyeszedés is egy jó kis családi hagyomány. Minden évben ugyanazok a jelenetek játszódnak le: Én tuti, hogy papucsban mászok fára, ami azt eredményezi, hogy felmenni még csak-csak sikerül, de lejönni már tuti, hogy nem tudok. :D Papa, ha akár egy szem cseresznyét is lát a fa legtetején, tuti, hogy visszaküld valakit érte, nehogy a madarak kaparintsák meg. Nyilván az már csak fent derül ki, hogy az a szem, azért maradt fent, mert már amúgy is megtalálták maguknak az állatok. :D A félrohadt cseresznyével való dobálózás is elmaradhatatlan, és tuti, hogy valaki a gála ruháját keni össze vele. Rekesz és szedőke soha nincs elég, de legalább így érdekes a történet. :D  

liszt dió cseresznye cukor barna cukor graham liszt tej tojás édességek tejföl sütőpor

Hozzávalók:

25 dkg liszt (nálam fele graham, fele sima)

12 dkg darált dió

1 csomag sütőpor

15 dkg barna cukor

2 tojás

30 dkg tejföl

0,5 dl tej

30 dkg cseresznye

liszt dió cseresznye cukor barna cukor graham liszt tej tojás édességek tejföl sütőpor

Elkészítés:

A cseresznyét jó alaposan mosd meg, magozd ki.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra és készíts elő egy közepes méretű sütőpapírral kibélelt tepsit.

Üsd a cukorhoz a tojásokat, majd öntsd bele a tejfölt is. 

Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a darált diót, majd add a cukros masszához.

Lazítsd tejjel.

Simítsd tepsibe a masszát, majd szórd meg a megmosott, kimagozott cseresznyével.

Süsd kb. fél óráig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy elkészült e.

Tipp: Természetesen nem csak cseresznyével, hanem más gyümölccsel is elkészíthető. 

A diós íz erősítése végett lehet egy kevés durvára aprított diót is szórni a süti tetejére.

liszt dió cseresznye cukor barna cukor graham liszt tej tojás édességek tejföl sütőpor

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (106),tojás (70),liszt (50),cukor (50),vaj (40),tej (35),tejföl (34),vendégvárók (34),fincsi ebédek (33),joghurt (33),paradicsom (30),hagyma (30),sajt (29),kakaópor (27),citrom (27),karácsony (26),ráérős reggelik (26),habtejszín (26),rohanós vacsorák (25),eper (25),advent (24),adventi naptár (23),csokoládé (22),túró (22),fahéj (21),narancs (21),krumpli (20),sonka (20),fokhagyma (20),vaníliás cukor (19),sütőpor (19),meggy (19),tejszín (19),leveles tészta (18),olaj (18),barack (18),bazsalikom (18),gyors muffinok (17),porcukor (16),pohárkrémek (16),répa (15),vanília (14),ribizli (14),mascarpone (14),étcsokoládé (12),húsvét (12),saláta (12),málna (12),petrezselyem (11),kolbász (11),krémsajt (11),alma (11),gyümölcs (10),csoki (10),paradicsomszósz (10),leves (10),sárgabarack (10),csirkemell (10),dió (10),kukorica (9),snidling (9),fehércsoki (9),paprika (9),puding (9),pite (9),majonéz (9),élesztő (9),kakaó (8),tészta (8),sajtkrém (8),lilahagyma (8),brownie (8),piskóta (8),dekorcukor (8),lekvár (8),méz (7),keksz (7),szegfűszeg (7),görög joghurt (7),krémleves (7),rozmaring (7),szeder (7),rétes (7),mustár (7),torta (6),kókusz (6),kaliforniai paprika (6),oregánó (6),őszibarack (6),zöldfűszer (6),spenót (6),bonbon (6),póréhagyma (6),újhagyma (6),(5),chili (5),medvehagyma (5),cseresznye (5),kelttészta (5),marcipán (5),tök (5),muffin (5),fánk (5),gyorsvacsi (5),uborka (5),banán (5),sütőtök (5),tejcsokoládé (5),csoki pasztilla (5),áfonya (5),farsang (5),réteslap (4),csirke (4),ricotta (4),hidegtál (4),zöldség (4),kókuszreszelék (4),bor (4),cheesecake (4),sajttorta (4),étcsoki (4),valentin-nap (4),zabpehely (4),fehérbor (4),palacsinta (4),pizza (4),babapiskóta (4),kivi (4),menta (4),halloween (4),olívaolaj (4),szalonna (4),anyák napja (4),olívabogyó (4),cukkini (4),fondant (3),szilva (3),lasagne (3),mozzarella (3),vöröshagyma (3),mandula (3),befőzés (3),ehető ajándék (3),mák (3),lekvárfőzés (3),szalámi (3),tócsni (3),brokkoli (3),chili paprika (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),zabkeksz (3),ánizs (3),torma (3),bacon (3),borsó (3),gofri (3),Rohanós vacsorák (3),blogkóstoló (3),citromfű (3),mexikói (3),gyümölcskenyér (3),nutella (3),tortilla (3),pizzaszósz (3),csiga (3),lepény (3),aszalt gyümölcs (3),rugelach (3),mandarin (3),káposzta (3),virsli (3),rizs (3),nyaralás (2),penne (2),dzsemfix (2),kávé (2),pasztilla (2),parmezán (2),zselatin (2),hamburger (2),mézeskalács (2),tejszínhab (2),Édességek (2),oreo keksz (2),csicseriborsó (2),fetasajt (2),olajbogyó (2),burgonya (2),grillcsirke (2),ananász (2),salsa szósz (2),alaplé (2),eperlekvár (2),búzadara (2),bors (2),besamel (2),trüffel (2),fehércsokoládé (2),knorr (2),levendulabirtok (2),magyarprovence (2),levendula (2),promóció (2),aszalt áfonya (2),gesztenye (2),gyümölcskosárka (2),pogácsa (2),szerecsendió (2),zselatinfix (2),majoranna (2),szódabikarbóna (2),mogyoró (2),cukormáz (2),baracklekvár (2),aprósütemény (2),darált hús (2),linzertészta (2),mozarella (2),csokikrém (2),mártogatós (2),kefír (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),töltött tojás (2),bab (2),Gyors muffinok (2),kalács (2),lime (2),alkohol (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),pesto (2),rum (2),cékla (2),cheesecake brownie (2),kókusztej (2),tésztasaláta (2),curry (2),füstölt sajt (2),hab (1),bejgli (1),töltött karaj (1),gyümölcslé (1),fatörzs (1),majonézes burgonya (1),gesztenyemassza (1),zöldségkeverék (1),franciasaláta (1),étcsokokoládé (1),avokádó (1),daráltkeksz (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),szezámmag (1),moszonló (1),kandírozott gyümölcs (1),szaloncukor (1),darált keksz (1),masni (1),sonkatekercs (1),aszalvány (1),mákos guba (1),kifli (1),krumplifánk (1),rukkola (1),koktél (1),dekoráció (1),jelmez (1),olíva bogyó (1),salsa (1),szósz (1),gumicukor (1),zöldborsó (1),tárkony (1),karácsonyi ebéd (1),kandírozott narancs (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),ehető ajándékok (1),trnd (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),aprósütemények (1),knorr 100%természetesalapok (1),chilis bab (1),zeller (1),bögrés sütemény (1),bögrés (1),bolognai (1),lasagne tészta (1),töltött krumpli (1),aranygaluska (1),besamel mártás (1),smoothie (1),turmix (1),narancslé (1),karfiol (1),kakaóscsiga (1),túró rudi (1),barna cukor (1),graham liszt (1),étkezési keményítő (1),blondie (1),amerikai palacsinta (1),jégkrém (1),kínai (1),szójaszósz (1),fagyi (1),fagylalt (1),görögjoghurt (1),meggybefőtt (1),monoszló (1),kuglóf (1),linzer (1),sűrített tej (1),körözött (1),pirospaprika (1),fehérrépa (1),karalábé (1),víz (1),churros (1),zöldbab (1),baileys (1),képviselőfánk (1),pillecukor (1),rumaroma (1),kevert (1),teljes kiőrlésű liszt (1),barnacukor (1),pompos (1),likőr (1),knorr 100% természetes alapok (1),gasztroajándék (1),sárgarépa (1),kandírozott narancshéj (1),sztrapacska (1),hawaii (1),ételfesték (1),reggeli (1),margarin (1),szülinap (1),koriander (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),bevonat (1),kuszkusz (1),csokiszósz (1),gyömölcs (1),pizzafeltét (1),quesadilla (1),velence (1),teszínhab (1),savanyúság (1),kapcsolat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),csokissüti (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),cookies (1),smarties (1),street food (1),zsömle (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),vacsora (1),grillkolbász (1),csokiskeksz (1),olaszrizling (1),mákosguba (1),aszalt paradicsom (1),munkaebéd (1),juhtúró (1),habfixáló (1),eperszósz (1),karaj (1),péksütemény (1),töltött hús (1),töltelék (1),hús (1),tavasz (1),grillezés (1),kakaós csiga (1),borkóstoló (1),sajtos roló (1),képviselő fánk (1),kacsacomb (1),vörösbor (1),lapocka (1),VKF (1),pálinka (1),ragu (1),sertéslapocka (1),sertés (1),kacsa (1),áfonyalekvár (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),almáspite (1),író (1),tökfaragás (1),zselé (1),buli (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),köménymag (1),aszalt szilva (1),pulykamell (1),kelt tészta (1),csokipasztilla (1),szilveszter (1),muffinok (1),bagett (1),pizzás csiga (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),chorizo (1),lecsó (1),krém (1),jalapeno (1),ősz (1),körte (1),SAD! (1),készülődés (1),nachos (1),penne (1),steak burgonya (1),panír (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),sütögetés (1)