Spenótos paradicsomos tészta

Anyukám - mióta otthon vagyok - sokszor állít be egy nagy szatyor zöldséggel és gyümölccsel, hiszen Mr. Baba miatt (is) kell a vitaminpótlás. Az a szupi 1-1 ilyen szatyorban, hogy sosem tudom mi lapul benne. Anya ugyanis nem csak a sztenderd zöldségeket, gyümölcsöket válogatja össze, hanem mindig lapul néhány különlegesebb finomság is a csomagban. Egyik nap spárgát és fincsi, zsenge, friss spenótot is hozott. Előbbi még sorára vár, de a spenótból egy nagyon egyszerű, könnyen öszedobható tészta ételt készítettem. Ebben a melegben szerintem tökéletes ebéd vagy vacsi lehet egy kis friss salival. 

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Hozzávalók:

500 g tészta

5 dl paradicsomszósz

2-3 marék friss spenót

1 db vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1+1 kk só

frissen őrölt bors

1 marék friss bazsalikom 

olaj

sajt (lehetőleg parmezán) a tálaláshoz

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Elkészítés:

A spenótot mosd meg és ha kell vágd le a kemény szárakat. 

A tésztát sós vízben kezd el főzni.

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, előbbit vágd apróra.

Egy kevés olajon párold üvegesre, majd törd rá a fokhagymát is.

Öntsd hozzá a paradicsomszószt.

Ízesítsd sóval, borssal.

Vágd apóra a bazsalikomot és ezt is add a szószhoz.

Miután összeforrt, dobd rá a spenótot is és főzd még néhány percig.

Ha megfőtt a tészta, szűrd le és tálalhatsz is.

Mi sajtot (parmezánnal lett volna az igazi, de az sajnos nem volt otthon) reszeltünk a tésztára és friss salátát is ettünk mellé. 

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Pizza Night-Rendezz pizza party-t!

Ha nem is minden hétvégén, de minden másodikon biztos, hogy találkozunk a barátainkkal. Ilyenkor vagy beülünk valahova vagy valamelyikünknél - általában nálunk - jövünk össze egy kis beszélgetésre, társasozásra, eszem-iszomra. Általában mindenki hoz valamilyen finomságot, rágcsát, de persze mi is készülünk különböző vendégvárókkal. A legjobban mégis azt szeretem, amikor együtt készítünk el valamilyen fincsi főételt, bár az biztos, hogy ilyenkor elég sok idő megy el a konyhában. A kompromisszumos megoldás egy ilyen estén, ha pizzát sütünk. Nem igényel hatalmas előkészületet, nem kell hozzá semmi extra alapanyag, mindenki szereti, és nem megy el az idő a főzőcskézéssel, hiszen amikor megérkeznek a vendégek, csak gyorsan összedobjuk a pizzákat, a sütő meg már elvégzi maga a dolgát.  

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Hozzávalók 6-8 főre:

1 kg liszt

2 csomag szárított élesztő/1 kocka friss élesztő pici langyos cukros tejben felfuttatva

2 ek só

1 ek cukor

1 ek oregánó

1 ek bazsalikom

őrölt bors

6 dl langyos víz

6 ek olívaolaj

házi pizzaszósz/ha nincs időd elkészíteni sima paradicsomszósz vagy esetleg bolti pizzakrém

pizzafeltét (minél többféle, annál jobb): paradicsom, mozarrella, olajbogyó, sonka, kukorica, hagyma, kolbász, szalámi, többféle reszelt sajt, csípős zöldpaprika, ananász, rukkola, bazsalikom levelek etc.

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Elkészítés

Kb. 2 órával a vendégség előtt:

A tészta száraz hozzávalóit keverd össze, majd add hozzá az olívaolajat és adagold hozzá a vizet. A robotgép dagasztókarjával vagy, ha nagyon kemény vagy, kézzel dolgozd össze a tésztát.

Meleg helyen, lefedve keleszd kb. 1 óra hosszát, míg a duplájára nem nő.

A feltéteket készítsd elő: Vágd fel a zöldségeket, pucold meg a hagymát és azt is karikázd fel. Szeleteld fel a kolbászt és a szalámit is, reszeld le a sajtokat. Az olajbogyót is félbe vághatod, ha szeretnéd.

Tedd kis tálkákba a feltéteket és készítsd elő a pizza szószt, hogy mire megjönnek a vendégek - természetesen a welcome drink után - neki lehessen állni a sütésnek.

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

A vendégek érkezésekor:

A sütőt melegítsd elő 220 fokra.

A pizzatésztát osszátok szét. (Mi három részre szoktuk: két nagy gáztepsibe és egy kicsi 20x30-asba próbáljuk beledolgozni.)

A tepsit béleljétek ki sütőpapírral, majd kézzel húzkodjátok megfelelelő méretűre a pizzatésztát. (Ez férfimunka!)

Ezt követően kenjétek meg pizzaszósszal, majd mindenki a maga ízlése szerint pakolja rá a feltéteket. 

Süssétek tepsinkét kb. 20 percig, míg a tészta kicsit megpirul, a feltétek összesülnek, a sajt pedig ráolvad a pizza tetejére.

Tipp: Persze azt is lehet, hogy annyi felé osztjátok a tésztát, ahányan vagytok és így mindenkinek lesz egy külön saját pizzája. Mi azért nem így csináljuk, mert a fiúk általában 2x annyit esznek, mint a csajok. :D 

pizza vendégvárók olívaolaj bazsalikom oregánó liszt sonka kukorica kolbász szalámi olajbogyó paradicsom pizzaszósz hagyma sajt pizzafeltét

Ha tetszett a bejegyzés, gyere insta-ra/fb-ra! :)

0 Tovább

Irdalt burgonya finomságokkal töltve

A következő ételt ismét a "szükség hozta", mert nyaralás előtt már nem szerettem volna új dolgokat vásárolni, hiszen ki kellett üríteni a hűtőt. Egyébként rettenetesen utálom, ha valami megromlik, így nagyon próbálok odafigyelni arra, hogy mindent felhasználjunk időben. Volt még otthon néhány szem burgonya, úgyhogy körbe néztem a hűtőben is, hogy ott milyen alapanyagok lapulnak. Találtam mozzarellát és egy darabka kolbászt, amit paradicsommal, hagymával és a kis "fűszeres kertemben" (értsd: a társasházi teraszon) szedett bazsalikom levelekkel turbóztam. Nem is gondoltam volna, de egy kis salátával szuper vacsi lett belőle.

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6-8 szem közepes krumpli

4-5 szem kisebb paradicsom

5 dkg kolbász

1 db mozzarella

1 csokor bazsalikom

1 kisebb fej lilahagyma

olívaolaj

1 kk só

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Elkészítés:

A krumplit alaposan sikáld meg és sós vízben héjastul főzd elő.

A lilahagymát pucold meg, majd karikázd fel a mozzarellával, paradicsommal és a kolbásszal együtt.

A sütőt melegítsd elő 200 fokra, majd locsolj egy kevés olívaolajat egy tepsibe.

A félig megfőtt krumplikat hagyd kicsit hűlni, majd egy éles késsel irdald be őket kb. 3 milliméterenként, úgy, hogy az alja egybe maradjon.

A zsebecskéket töltsd meg tetszőleges sorrendben a felvágott paradicsommal, hagymával, kolbásszal, mozzarellával, majd dugdoss bele néhány bazsalikom levelet is.

Tedd a töltött krumplikat a tepsibe, majd süsd lefedve kb. 15 percig,  majd fedő nélkül még 5-10 percet, hogy a burgonya megpiruljon egy kicsit.

Tálald friss salátával és joghurtos öntettel.

krumpli hagyma paradicsom mozzarella kolbász bazsalikom rohanós vacsorák

Tipp: Ha több időd van, nem muszáj a krumplit előfőznöd, beirdalhatod nyersen is és sütheted az egészet a sütőben. Ebben az esetben közel 1 óra lesz a sütési időd.

Természetesen a tölteléknek szánt finomságokat is kedv szerint variálhatod. Fincsi sonkák, bacon vagy extrább sajtok is jó szolgálatot tehetnek ilyenkor. :)

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Bazsalikomos-csirkés tésztasaláta

A nyári időszakban, mikor a család nagyobbik része nyaral, Nagymamám "munka" nélkül marad, hiszen Nagypapámon kívül nincs kinek főznie. Ember nem érti mért, de ő ezt nem pihenésnek, hanem tragédiának éli meg. :)

A minap felhívott, hogy van-e kajánk. Mondtam, hogy igen, hiszen már csak a blog révén is "kénytelen vagyok" főzni. Ilyenkor már hallom a hangján a csalódottságot, hogy kimarad egy nap az évben, amikor nem láthatja el a fél rokonságot elemózsiával. Kezdődik a biznisz, hogy nagyon finom, grillpipi, Dórika, a kedvenced (egyébként bármit főz, az a kedvencem) és jó az, ha másnap eszitek meg, nem romlik meg ennyi idő alatt. Én persze ilyenkor nem akarom megbántani, de azt sem akarom, hogy miattunk fáradjon. (Persze azt kéne megérteni, hogy neki ez nem fáradtság, hiszen azt élvezi, hogy gondoskodhat rólunk.)

Megtanácskozzuk, hogy jöhet a grillpipi, elfogy az. Mondja Mama, hogy oké, küldi, de csináljon-e köretet?  Rávágom, hogy azt már végképp nem kell, ne fáradjon, majd én összedobok valamit. Hallgatás a telefon másik oldalán, a 3. világháború kitörni készül...végül Mama csak annyit kérdez, hogy van-e krumplim? Mondom, hát persze!

Nyilván nem volt...lett belőle tésztasali! :D

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Hozzávalók:

500 g penne tészta (lehet teljes kiörlésű)

1 db mozzarella

10 szem kicsi tojásparadicsom

200 g olívabogyó

1 közepes fej lilahagyma

1 marék bazsalikomlevél

1 grillcsirke melle/egyéb részeiről lecsipegetett husi

só, bors

olívaolaj

1 citrom leve

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Elkészítés:

A tésztát sós vízben főzd meg, majd szűrd le és hagyd kihűlni.

A hagymát, a mozzarellát, a grillpipit vágd kis kockákra, a paradicsomot cikkelyekre.

Add az egészet a tésztához, majd tépkedj rá bazsalikom leveleket és keverd hozzá az olajbogyót is.

Locsold meg olívaolajjal, majd facsard rá a citrom levét is.

Sózd, borsozd, végül jó alaposan keverd össze az egészet.

Tálalásig tartsd lefedve, hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

mozzarella paradicsom tészta penne olívabogyó olívaolaj grillcsirke csirke csirkemell lilahagyma bazsalikom tésztasaláta rohanós vacsorák

Tipp: Én kis kockákra vágtam a husit és a mozzarellát is, de ha gyorsítani szeretnétek a folyamaton, akkor akár kézzel is széttépkedhetitek.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Zöldfűszeres húsgombócos penne

Gy.-vel eléggé szeretjük a tésztaféléket. Ennek főként az az oka, hogy ezek az ételek viszonylag nagy mennyiségben, gyorsan elkészíthetőek, laktatóak, és változatosok. Éppen ezért a repertoárt folyamatosan próbáljuk bővíteni, de ez nem is nehéz, hiszen a variációk száma szinte végtelen. Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy az olasz konyha alapvetően is közel áll hozzánk. Bár Gy.-t egy jó káposztás cvekedli is leveszi a lábáról és én sem utasítom el a diós tésztát barack lekvárral, de maradjunk most az eredeti vonalon! :) 

fincsi ebédek tészta penne zöldfűszer bazsalikom petrezselyem citrom darált hús csirkemell pulykamell újhagyma paradicsom bor

Hozzávalók:

1 csomag penne tészta (500 g)

fél kg darált csirke/pulykamell

1 nagy csokor petrezselyem/bazsalikom

1 kk só, bors

1 citrom

1 csokor újhagyma

1 konzerv darabolt paradicsom (vagy friss paradicsom)

1dl bor

10 dkg parmezán

olívaolaj

fincsi ebédek tészta penne zöldfűszer bazsalikom petrezselyem citrom darált hús csirkemell pulykamell újhagyma paradicsom bor

Elkészítés:

A tésztát tedd fel főni a csomagoláson látható utasítás szerint.

A húst dolgozd össze az apróra vágott petrezselyemmel és az újhagyma zöld részével. Sózd, borsozd, facsard rá a citrom levét, reszeld rá a parmezán felét.

Jó alaposan keverd össze, majd formázz kicsi húsgolyókat. (Ha nem állna össze, adj hozzá egy kevés zsemlemorzsát is.)

Pirítsd meg őket egy kevés olívaolajon.

Egy másik serpenyőbe szintén tölts egy kevés olívaolajat és párold üvegesre az újhagyma fehér részét és a fokhagymát.

Jöhetnek bele a húsgolyók, amiket önts nyakon a hámozott paradicsommal. Nyomkodd kicsit szét a paradicsomokat.

Öntsd a szószhoz a bort is, sózd, borsozd, majd főzd össze az egészet.

Ha a tészta megfőtt, szűrd le és már ehettek is!

fincsi ebédek tészta penne zöldfűszer bazsalikom petrezselyem citrom darált hús csirkemell pulykamell újhagyma paradicsom bor

Tálald egy kevés reszelt parmezánnal és szórd meg friss zöldfűszerekkel.

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább
«
1234

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (95),tojás (58),cukor (37),liszt (36),vaj (35),fincsi ebédek (32),tej (32),vendégvárók (32),tejföl (29),joghurt (28),paradicsom (28),karácsony (26),hagyma (26),ráérős reggelik (25),sajt (25),citrom (25),advent (24),kakaópor (24),habtejszín (24),adventi naptár (23),rohanós vacsorák (22),eper (21),túró (21),narancs (21),krumpli (20),fahéj (20),sonka (19),csokoládé (19),fokhagyma (18),vaníliás cukor (18),tejszín (18),meggy (18),leveles tészta (16),bazsalikom (16),barack (15),répa (15),pohárkrémek (15),porcukor (15),mascarpone (14),vanília (14),gyors muffinok (14),olaj (13),húsvét (12),málna (11),alma (11),saláta (11),étcsokoládé (11),kolbász (11),ribizli (11),sütőpor (11),leves (10),petrezselyem (10),krémsajt (10),gyümölcs (10),csoki (10),csirkemell (9),élesztő (9),majonéz (9),puding (9),pite (8),snidling (8),dekorcukor (8),paprika (8),paradicsomszósz (8),dió (8),kukorica (8),sajtkrém (8),rétes (7),tészta (7),keksz (7),krémleves (7),piskóta (7),méz (7),görög joghurt (7),lilahagyma (7),szeder (7),kakaó (7),szegfűszeg (7),sárgabarack (7),rozmaring (7),fehércsoki (7),zöldfűszer (6),lekvár (6),mustár (6),újhagyma (6),kókusz (6),torta (6),bonbon (6),póréhagyma (6),spenót (6),brownie (6),kelttészta (5),chili (5),medvehagyma (5),kaliforniai paprika (5),fánk (5),tök (5),farsang (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),tejcsokoládé (5),muffin (5),sütőtök (5),marcipán (5),őszibarack (5),csoki pasztilla (5),csirke (4),ricotta (4),sajttorta (4),uborka (4),réteslap (4),banán (4),olívaolaj (4),pizza (4),anyák napja (4),(4),oregánó (4),szalonna (4),halloween (4),kókuszreszelék (4),valentin-nap (4),zabpehely (4),menta (4),hidegtál (4),kivi (4),zöldség (4),étcsoki (4),fehérbor (4),bor (4),ehető ajándék (3),brokkoli (3),rugelach (3),csiga (3),rizs (3),mandarin (3),borsó (3),fondant (3),chili paprika (3),káposzta (3),virsli (3),mozzarella (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),mandula (3),tócsni (3),torma (3),cukkini (3),szilva (3),olívabogyó (3),palacsinta (3),cheesecake (3),lepény (3),blogkóstoló (3),mák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),babapiskóta (3),szalámi (3),gyümölcskenyér (3),cseresznye (3),ánizs (3),zabkeksz (3),gofri (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),Rohanós vacsorák (3),citromfű (3),nutella (3),burgonya (2),sütipecsét (2),cukormáz (2),nyaralás (2),ananász (2),zselatin (2),gyerekek (2),dzsemfix (2),mézeskalács (2),szerecsendió (2),aszalt áfonya (2),gesztenye (2),trüffel (2),kefír (2),baracklekvár (2),aprósütemény (2),szódabikarbóna (2),mogyoró (2),töltött tojás (2),Gyors muffinok (2),olajbogyó (2),grillcsirke (2),fetasajt (2),kalács (2),parmezán (2),bors (2),rum (2),csokikrém (2),alkohol (2),lime (2),bab (2),tortilla (2),majoranna (2),vöröshagyma (2),cékla (2),Édességek (2),oreo keksz (2),pesto (2),feta sajt (2),tejszínhab (2),mozarella (2),mártogatós (2),pizzagolyó (2),pizzaszósz (2),penne (2),pogácsa (2),tésztasaláta (2),füstölt sajt (2),bacon (2),linzertészta (2),lasagne (2),alaplé (2),pasztilla (2),gyümölcskosárka (2),besamel (2),salsa szósz (2),kávé (2),curry (2),kókusztej (2),sütögetés (1),zöldborsó (1),kakaós csiga (1),ecet (1),salsa (1),sós aprósütemények (1),lilakáposzta (1),kacsa (1),zeller (1),olíva bogyó (1),tárkony (1),kuglóf (1),párolt lilakáposzta (1),tökfaragás (1),almáspite (1),mákos guba (1),kifli (1),dekoráció (1),gumicukor (1),jelmez (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),köménymag (1),aprósütemények (1),krumplifánk (1),sajtos roló (1),szósz (1),kandírozott narancshéj (1),kacsacomb (1),piskótatekercs (1),baileys (1),bögrés sütemény (1),pompos (1),likőr (1),barnacukor (1),gasztroajándék (1),sűrített tej (1),linzer (1),töltött krumpli (1),churros (1),pirospaprika (1),körözött (1),eperlekvár (1),bögrés (1),aranygaluska (1),kevert (1),turmix (1),meggybefőtt (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),narancslé (1),rumaroma (1),búzadara (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),besamel mártás (1),karfiol (1),kakaóscsiga (1),víz (1),szójaszósz (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),aszalvány (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),túró rudi (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),zeller (1),karalábé (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),darált keksz (1),kínai (1),szezámmag (1),ehető ajándékok (1),juhtúró (1),sonkatekercs (1),cheesecake brownie (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),készülődés (1),penne (1),zöldbab (1),rukkola (1),buli (1),koktél (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),krém (1),muffinok (1),zselé (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),hamburger (1),street food (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),munkaebéd (1),csicseriborsó (1),karaj (1),hús (1),töltelék (1),kuszkusz (1),pizzás csiga (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancs (1),író (1),szilveszter (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),quesadilla (1),reggeli (1),chorizo (1),jalapeno (1),nachos (1),aszalt paradicsom (1),zsömle (1),smarties (1),cookies (1),csokissüti (1),vacsora (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),panír (1),bagett (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),csokipasztilla (1),csilipaprika (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),lecsó (1),steak burgonya (1),körte (1),ragu (1),VKF (1),sertéslapocka (1),sertés (1),lapocka (1),pálinka (1),aszalt szilva (1),ősz (1),SAD! (1),darált hús (1),pulykamell (1),velence (1),pizzafeltét (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),olaszrizling (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),szülinap (1),hawaii (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),kapcsolat (1),vörösbor (1)