Spenótos paradicsomos tészta

Anyukám - mióta otthon vagyok - sokszor állít be egy nagy szatyor zöldséggel és gyümölccsel, hiszen Mr. Baba miatt (is) kell a vitaminpótlás. Az a szupi 1-1 ilyen szatyorban, hogy sosem tudom mi lapul benne. Anya ugyanis nem csak a sztenderd zöldségeket, gyümölcsöket válogatja össze, hanem mindig lapul néhány különlegesebb finomság is a csomagban. Egyik nap spárgát és fincsi, zsenge, friss spenótot is hozott. Előbbi még sorára vár, de a spenótból egy nagyon egyszerű, könnyen öszedobható tészta ételt készítettem. Ebben a melegben szerintem tökéletes ebéd vagy vacsi lehet egy kis friss salival. 

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Hozzávalók:

500 g tészta

5 dl paradicsomszósz

2-3 marék friss spenót

1 db vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1+1 kk só

frissen őrölt bors

1 marék friss bazsalikom 

olaj

sajt (lehetőleg parmezán) a tálaláshoz

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Elkészítés:

A spenótot mosd meg és ha kell vágd le a kemény szárakat. 

A tésztát sós vízben kezd el főzni.

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, előbbit vágd apróra.

Egy kevés olajon párold üvegesre, majd törd rá a fokhagymát is.

Öntsd hozzá a paradicsomszószt.

Ízesítsd sóval, borssal.

Vágd apóra a bazsalikomot és ezt is add a szószhoz.

Miután összeforrt, dobd rá a spenótot is és főzd még néhány percig.

Ha megfőtt a tészta, szűrd le és tálalhatsz is.

Mi sajtot (parmezánnal lett volna az igazi, de az sajnos nem volt otthon) reszeltünk a tésztára és friss salátát is ettünk mellé. 

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Spenótos rakott tészta

Egyik hétvégén elvittük Gy. 10 éves unokaöccsét cápa nézőbe, a Tropicariumba. Előtte már agyaltam, hogy nem igazán van otthon gyerekbarát kaja, így mindenképp ki kellene találnom valamit. Szóba jöhetett persze a már kész cékla krémleves és spenótos rakott tészta, de azt hittem, hogy biztos nem fog rákapni a Gyerek. Gondolkodtam azon is, hogy csinálok egy gyors rántott husit (előre bepaníroztunk egy jó adagot, már csak ki kellett volna sütni), vagy "kirúgunk a hámból" és beülünk az egyik gyors étterembe. 10-ből szerintem 8 gyerek utóbbit választotta volna, a maradék 2 meg a rántott húst, de Balázs meglepetést okozott, mert ő a spenótos tésztára szavazott. Állítása szerint gyorskaját bármikor ehet, spenótos tésztát pedig nem, és ki merne vitatkozni egy 10 éves okfejtésével? :D A krémlevest nem erőltettem, mert az már tényleg durva lett volna (nem is ízlett neki), de a spenótos tésztára azt mondta, hogy írjam bele nyugodtan, hogy fogyasztását gyermekeknek is ajánlja.

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Hozzávalók:

1 csomag tészta

1 csomag spenót (sajna nálom most csak mirelit)

2-3 fokhagyma

1 hagyma

10 dkg sonka

2 ek vaj

2 ek liszt

fél l tej

pici olaj

só, bors, szerecsendió

5 dkg sajt

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Elkészítés:

Elsőként a tésztát tedd fel sós vízben főni.

Közben pucold meg a hagymát és a fokhagymát.

Előbbit vágd kis kockákra és a sonkát is szeleteld fel.

A spenótot egy lábosban kezdd el főzni, majd zúzd bele a fokhagymát. Ízesítsd sóval, borssal.

A hagymát és a sonkát dinszteld meg egy kevés olajon, majd forgasd a spenótos keverékhez.

Ha a tészta megfőtt, szűrd le, majd forgasd össze a szósszal.

Öntsd az egészet egy tepsibe, majd melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

Most jöhet a besamel elkészítése.

Hevíts vajat egy kisebb lábosba, majd szórd hozzá a lisztet.

Adagold óvatosan a tejet is, de közbe egy habverővel keverd csomómentesre a mártást.

Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Ha besűrűsödött oszd el a tésztán a szószt, majd reszelj rá sajtot.

Süsd 10-15 percig míg a sajt ráolvad a tetejére.

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Spenótos-fetás falatkák

Megint egy gyors, sós nasi ötletet hoztam, amit akkor is be lehet vetni, ha hirtelen jelentkeznek be a vendégek egy rapid randira. Frissen kisütve az igazi, de én például simán eleszegetem másnap is. Sőt, egy jó kis salátával még laza vacsinak, vagy egy könnyű ebédnek is jó lehet. (Legalábbis nálam. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy Gy.-nek is elég lenne, de elcsemegézhet utána mondjuk 1-2 szelet párizsis szendvicset is. XD)

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 csomag spenót

2 fej fokhagyma

1 fej hagyma

2 kk só

1 kk bors

1 tojás

100 g feta sajt

kevés liszt a nyújtáshoz

1 ek olaj

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd futtasd meg egy kevés olajon.

Jöhet hozzá a spenót, amit ízesíts sóval, borssal.

Főzd kb. 10 percig, majd tedd félre kihűlni.

Közben a feta sajtot vágd kis kockákra és melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd egy pohárral szaggass belőle nagyobb köröket.

Tegyél 1-1 púpos kiskanálnyi tölteléket a spenótból a tészta korongokra, majd szórd meg egy kevés feta sajttal.

Hajtsd félbe a tésztákat, és egy villa segítségével jól nyomkodd össze a széleknél. A falatkák tetejét 1-2 helyen szurkáld meg, hogy ki tudjon belőlük szökni a gőz.

Kend le őket felvert tojással, majd sorakoztasd mindet egy sütőpapíros tepsire.

Süsd kb. 10-12 percig a nasikat, míg szépen megpirulnak.

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Tipp: Persze lehet kis batyukat, csigákat, vagy más tetszőleges formájú falatkákat is készíteni.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Blogkóstoló 30. Mediterrán serpenyős lepény

Ismét jelentkeztem a Blogkóstoló aktuális, jubileumi fordulójára, ahol a párom Edit, a Kertkonyha blog háziasszonya lett. Imádtam nézelődni Edit blogján, a képei egyből magával ragadtak. Azonnal elkezdtem rákattingatni a szimpatikus a receptekre, de elárulom, hogy nem volt egyszerű választani. Egyrészt azért, mert annyi minden tetszett, másrészt azért, mert egy vegetáriánus-vegán blogról van szó, ami az én ízlésemnek ugyan tökéletesen megfelel, de Gy.-t azért nehezebb meggyőzni. Egyik forró, nyári este ezzel a finomsággal vártam. A lepény abszolút elnyerte a tetszését és egy szót sem szólt, hogy "Asszony, hol a hús?", úgyhogy én ezt 100% sikernek könyvelem el. Próbáljátok ki Ti is! :)

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Hozzávalók a tésztához:

300 g liszt (nálam fele sima, fele teljes kiörlésű)

2 dl víz

1/2 tk sütőpor

1/2 tk szárított élesztő

1 teáskanál só

3 ek olívaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

150 g spenót

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb vöröshagyma

kis csokor petrezselyem

kis marék mentalevél

1 evőkanál citromlé

1 paradicsom

5 dkg reszelt sajt

só, bors

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Elkészítés:

A lisztet, a sót, a sütőport és az élesztőt keverd össze az olívaolajjal, majd óvatosan adagold hozzá a vizet is, és jól dolgozd össze az egészet. Ha gondolod, használhatod a robotgép dagasztókarját.

Meleg helyen, letakarva keleszd, míg a töltelék elkészül.

A hagymát aprítsd fel, majd egy kevés olívaolajon kezd el párolni. Törd bele a fokhagymát, majd jöhetnek rá a csíkokra vágott spenót levelek is.

Ízesítsd az apróra vágott zöldfűszerekkel, sóval, borssal és a citromlével.

Párold a hagymás-spenótos-zöldfűszeres egyveleget, míg kicsit össze nem esik az egész.

A paradicsomot vágd vékony szeletekre, a sajtot reszeld le.

A tésztát oszd 4 egyenlő részre, majd nyújtsd mindegyiket korong alakúra.

Hevíts egy kevés olívaolajat egy nagyobb serpenyőbe, majd helyezd bele az első tésztakorongot.

Adagold rá a töltelék felét, majd pakolj rá néhány szelet paradicsomot és szórd meg reszelt sajttal. Jöhet a töltelék tetejére a második tésztakorong. Nyomkodd kicsit össze a széleknél, majd süsd néhány perc alatt a lepény mindkét oldalát aranybarnára.

Ismételd meg a másik adag tésztakoronggal és töltelékkel.

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Tipp:

Tálald friss salátával és mártogatóssal. Például salsa szósszal vagy egy joghurtos-fokhagymás-zöldfűszeres öntettel, esetleg mentás tzatzikivel.

Ui: A történethez hozzá tartozik, hogy Gy. azóta elkészítette a saját verzióját, amit "Gyilkosnak" nevezett el. Házi csípős paprikás szalámit, jó sok friss chili paprikát, egy marék bazsalikomot, szeletekre vágott paradicsomot és reszelt sajtot sütött össze a lepényben...menthetetlen! :)

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Spenótos Rétes

Amióta jó idő van, egyre jobban vágyom a szabadba. Amint hazaérek, nyitom ki az ablakokat és a teraszajtót is. Munka után Gy.-vel kint kávézunk a teraszon (én inkább iszom egy hosszúlépést XD) és az étkezéseinket is "kitelepítettük" átmenetileg. Egyik első idei teraszos vacsinkra készítettem ezt a rétest, ami kinézetében kevésbe, de ízeiben 100%-ban hozta a szintet. :D Ha valami könnyű vacsira vágytok, akkor bátran süssétek meg. 

spenót rétes réteslap sonka fokhagyma hagyma tojás tejföl tavasz rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6 db réteslap

1 csomag spenót 

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb hagyma

10 dkg sonka

3 ek tejföl

1 kk só, bors

2 ek olívaolaj

10 dkg vaj

1 db mozzarrella (vagy akár feta sajt)

1 felvert tojás a rétes lekenéséhez

Elkészítés:

A hagymát pucold meg, majd aprítsd fel. 

A fokhagymát szintén pucold meg és törd át fokhagymanyomón.

A sonkát vágd nagyobb kockákra.

Kezdj el olívaolajat hevíteni egy lábosba, majd dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát. 

Ezt követően pirítsd meg a hagymás alapon egy kicsit a sonkát is, majd keverd hozzá a spenótot.

Sózd, borsozd és főzd össze az egészet.

Ha kész, hagyd kicsit hűlni, majd keverd bele a tejfölt. 

Vágd fel a mozzarellát, majd olvaszd fel a vajat.

Egy konyharuhára terítsd ki az első réteslapot és kend meg jó alaposan olvasztott vajjal. Ezt követően borítsd rá a második réteslapot, amit szintén vajazz meg, majd jöhet az utolsó réteslap és az utolsó olvasztott vajas réteg.

A rétegezett lapokon oszlasd el a spenótos krém felét, majd szórd meg a mozzarella egy részével.

A rétes két szélső oldalát hajtd rá a töltelékre, hogy kevésbé folyjon szét, majd az egészet tekerd fel. 

Tedd tepsire, majd kend meg felvert tojással.

Ismételd meg ugyanezt a másik három lappal és a maradék töltelékkel.

Süsd 200 fokon kb. 20 percig, míg szép aranybarna nem lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el a facebook oldalamra. 

0 Tovább
«
12

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (95),tojás (58),cukor (37),liszt (36),vaj (35),fincsi ebédek (32),tej (32),vendégvárók (32),tejföl (29),joghurt (28),paradicsom (28),karácsony (26),hagyma (26),ráérős reggelik (25),sajt (25),citrom (25),advent (24),kakaópor (24),habtejszín (24),adventi naptár (23),rohanós vacsorák (22),eper (21),túró (21),narancs (21),krumpli (20),fahéj (20),sonka (19),csokoládé (19),fokhagyma (18),vaníliás cukor (18),tejszín (18),meggy (18),leveles tészta (16),bazsalikom (16),barack (15),répa (15),pohárkrémek (15),porcukor (15),mascarpone (14),vanília (14),gyors muffinok (14),olaj (13),húsvét (12),málna (11),alma (11),saláta (11),étcsokoládé (11),kolbász (11),ribizli (11),sütőpor (11),leves (10),petrezselyem (10),krémsajt (10),gyümölcs (10),csoki (10),csirkemell (9),élesztő (9),majonéz (9),puding (9),pite (8),snidling (8),dekorcukor (8),paprika (8),paradicsomszósz (8),dió (8),kukorica (8),sajtkrém (8),rétes (7),tészta (7),keksz (7),krémleves (7),piskóta (7),méz (7),görög joghurt (7),lilahagyma (7),szeder (7),kakaó (7),szegfűszeg (7),sárgabarack (7),rozmaring (7),fehércsoki (7),zöldfűszer (6),lekvár (6),mustár (6),újhagyma (6),kókusz (6),torta (6),bonbon (6),póréhagyma (6),spenót (6),brownie (6),kelttészta (5),chili (5),medvehagyma (5),kaliforniai paprika (5),fánk (5),tök (5),farsang (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),tejcsokoládé (5),muffin (5),sütőtök (5),marcipán (5),őszibarack (5),csoki pasztilla (5),csirke (4),ricotta (4),sajttorta (4),uborka (4),réteslap (4),banán (4),olívaolaj (4),pizza (4),anyák napja (4),(4),oregánó (4),szalonna (4),halloween (4),kókuszreszelék (4),valentin-nap (4),zabpehely (4),menta (4),hidegtál (4),kivi (4),zöldség (4),étcsoki (4),fehérbor (4),bor (4),ehető ajándék (3),brokkoli (3),rugelach (3),csiga (3),rizs (3),mandarin (3),borsó (3),fondant (3),chili paprika (3),káposzta (3),virsli (3),mozzarella (3),aszalt gyümölcs (3),mexikói (3),mandula (3),tócsni (3),torma (3),cukkini (3),szilva (3),olívabogyó (3),palacsinta (3),cheesecake (3),lepény (3),blogkóstoló (3),mák (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),babapiskóta (3),szalámi (3),gyümölcskenyér (3),cseresznye (3),ánizs (3),zabkeksz (3),gofri (3),lekvárfőzés (3),befőzés (3),Rohanós vacsorák (3),citromfű (3),nutella (3),burgonya (2),sütipecsét (2),cukormáz (2),nyaralás (2),ananász (2),zselatin (2),gyerekek (2),dzsemfix (2),mézeskalács (2),szerecsendió (2),aszalt áfonya (2),gesztenye (2),trüffel (2),kefír (2),baracklekvár (2),aprósütemény (2),szódabikarbóna (2),mogyoró (2),töltött tojás (2),Gyors muffinok (2),olajbogyó (2),grillcsirke (2),fetasajt (2),kalács (2),parmezán (2),bors (2),rum (2),csokikrém (2),alkohol (2),lime (2),bab (2),tortilla (2),majoranna (2),vöröshagyma (2),cékla (2),Édességek (2),oreo keksz (2),pesto (2),feta sajt (2),tejszínhab (2),mozarella (2),mártogatós (2),pizzagolyó (2),pizzaszósz (2),penne (2),pogácsa (2),tésztasaláta (2),füstölt sajt (2),bacon (2),linzertészta (2),lasagne (2),alaplé (2),pasztilla (2),gyümölcskosárka (2),besamel (2),salsa szósz (2),kávé (2),curry (2),kókusztej (2),sütögetés (1),zöldborsó (1),kakaós csiga (1),ecet (1),salsa (1),sós aprósütemények (1),lilakáposzta (1),kacsa (1),zeller (1),olíva bogyó (1),tárkony (1),kuglóf (1),párolt lilakáposzta (1),tökfaragás (1),almáspite (1),mákos guba (1),kifli (1),dekoráció (1),gumicukor (1),jelmez (1),meggylekvár (1),barbérlevél (1),köménymag (1),aprósütemények (1),krumplifánk (1),sajtos roló (1),szósz (1),kandírozott narancshéj (1),kacsacomb (1),piskótatekercs (1),baileys (1),bögrés sütemény (1),pompos (1),likőr (1),barnacukor (1),gasztroajándék (1),sűrített tej (1),linzer (1),töltött krumpli (1),churros (1),pirospaprika (1),körözött (1),eperlekvár (1),bögrés (1),aranygaluska (1),kevert (1),turmix (1),meggybefőtt (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),narancslé (1),rumaroma (1),búzadara (1),teljes kiőrlésű liszt (1),pillecukor (1),besamel mártás (1),karfiol (1),kakaóscsiga (1),víz (1),szójaszósz (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),fatörzs (1),hab (1),franciasaláta (1),kandírozott gyümölcs (1),ebédmenü (1),karácsonyi ebéd (1),főétel (1),desszert (1),aszalvány (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),túró rudi (1),sárgarépa (1),fehérrépa (1),zeller (1),karalábé (1),rizskoch (1),avokádó (1),szaloncukor (1),étcsokokoládé (1),darált keksz (1),kínai (1),szezámmag (1),ehető ajándékok (1),juhtúró (1),sonkatekercs (1),cheesecake brownie (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),készülődés (1),penne (1),zöldbab (1),rukkola (1),buli (1),koktél (1),gyümölcslé (1),képviselőfánk (1),krém (1),muffinok (1),zselé (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),hamburger (1),street food (1),balzsamecet (1),grillkolbász (1),kelt tészta (1),tavasz (1),sztrapacska (1),péksütemény (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),munkaebéd (1),csicseriborsó (1),karaj (1),hús (1),töltelék (1),kuszkusz (1),pizzás csiga (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancs (1),író (1),szilveszter (1),töltött hús (1),csokiskeksz (1),quesadilla (1),reggeli (1),chorizo (1),jalapeno (1),nachos (1),aszalt paradicsom (1),zsömle (1),smarties (1),cookies (1),csokissüti (1),vacsora (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),panír (1),bagett (1),panírozás (1),rántott (1),rántott tök (1),csokipasztilla (1),csilipaprika (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),lecsó (1),steak burgonya (1),körte (1),ragu (1),VKF (1),sertéslapocka (1),sertés (1),lapocka (1),pálinka (1),aszalt szilva (1),ősz (1),SAD! (1),darált hús (1),pulykamell (1),velence (1),pizzafeltét (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),olaszrizling (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),szülinap (1),hawaii (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),paradicsomkonzerv (1),müzli (1),ételfesték (1),margarin (1),bevonat (1),kapcsolat (1),vörösbor (1)