Spenótos paradicsomos rakottas

Paradicsom, feta és zöldfűszerek. Imádom ezt a három alapanyagot kombinálni. Friss, üde, nyárias finomság készül egytől egyig belőlük. :) Ami pluszban jó az alábbi ételben, hogy jó nagy adag, így az egész családot meg tudjátok vendégelni. Egy kis saláta és természetesen valamilyen frissítő habzóbor dukál mellé. Totál Toscana-i hangulatot tudunk a segítségükkel varázsolni. :)

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

Hozzávalók:

500 g tészta

1 csomag spenót

1 hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 nagyobb paradicsom

500 ml paradicsomszósz

1 marék bazsalikom és oreganó

10 dkg feta sajt

só, bors

olaj

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

Elkészítés:

Elsőként a tésztát tedd fel főzni sós vízben.

Közben a hagymát és a fokhagymát pucold meg. Előbbit vágd apróra.

Dinszteld meg egy kevés olajon és törd mellé a fokhagymát is.

Add hozzá a spenótot.

Ízesítsd sóval, borssal.

Forrald össze.

A paradicsomot és a feta sajtot vágd fel, a zöldfűszereket mosd meg.

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

A sütőt melegítsd elő 200 fokra és locsolj egy kevés olajat egy nagyobb tepsibe.

Ha kész a tészta, szűrd le, majd forgasd össze a spenótos szósszal. Egyengesd az egészet a tepsibe.

Öntsd a paradicsomszószt a tészta tetejére, majd rakd ki paradicsommal és sajttal. Végül szórd rá a zöldfűszereket, majd mehet is a sütőbe.

Letakarva süsd kb. 15 percig, majd fedő nélkül adj neki további 15-20 percet.

Tálald friss salátával.

spenót fincsi ebédek paradicsom feta bazsalikom oregánó paradicsomszósz hagyma fokhagyma zöldfűszer

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Spenótos-ricotta-s palacsinta

Nagy kedvenc nálunk a hortobágyi húsos palacsinta. Egyszer nagyon sok palacsintánk maradt töltetlenül, így elkezdett járni az agyam, hogy mit is lehetne vele kezdeni és így jutottam el egy sonkás-spenótos verzióhoz. Mi imádjuk, azóta többször is elkészítettük már. Persze a hortobágyi marad a kedvenc, de ez is egy jó alternatíva, ha nem akarunk olyan sokat vacakolni a pörkölttel, mégis finom falatokra vágyunk. 

spenót fincsi ebédek ricotta palacsinta paradicsom besamel fokhagyma hagyma

Hozzávalók a töltelékhez:

250 g spenót

3 gerezd fokhagyma

1 fej hagyma

1 doboz ricotta

1 kk só, őrölt bors

pici olaj

10 dkg sajt

6 közepes paradicsom

Hozzávalók a 12 db sós palacsintához:

3 tojás

12 ek liszt

1 kk só

4 dl tej

4 ek olaj

Hozzávalók a besamel mártáshoz:

2 ek vaj

2 púpos ek liszt

5 dl tej

1 kk só, bors, szerecsendió

spenót fincsi ebédek ricotta palacsinta paradicsom besamel fokhagyma hagyma

Elkészítés:

Elsőként készítsd el a palacsinta tésztát: Ehhez a lisztet, a tojást, a sót, az olajat és a tejet jó alaposan keverd össze, majd pihentesd kb. fél órát.

Közben a hagymát vágd apróra, majd a zúzott fokhagymával együtt pirítsd meg egy kevés olajon. Jöhet rá a spenót is.

Ízesítsd sóval, borssal, majd tedd félre, hogy kicsit kihűlhessen.

Süsd ki a palacsintákat.

Közben karikázd fel a paradicsomot, majd a ha már nem túl forró a spenótos krém, keverd bele a ricotta-t is. (Ha friss vagy szálas spenótból dolgoztál, előtte botmixerrel kicsit pürésítheted.)

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

A palacsintákat egyenként töltsd meg a spenóttal és szórj rá a paradicsomból.

Tekerd fel őket és a széleit hajtsd vissza, nehogy kifollyon a töltelék.

Rakd kivajazott tepsibe a palacsintákat, majd készítsd el a besamel mártást. Ehez a vajat forrósítsd fel, dolgozd bele a lisztet, majd öntsd fel tejjel, sózd, borsozd és reszelj bele szerecsendiót. (Én utóbbit kihagyom, mert nem vagyok oda az ízéért, de Ti használjátok bártan!)

Öntsd rá a palacsintákra és szórd meg reszelt sajttal.

Mehetnek is sütőbe kb. fél órára, míg megpirul a sajt.

spenót fincsi ebédek ricotta palacsinta paradicsom besamel fokhagyma hagyma Tálald friss salátával.

Tipp:

Palacsinta helyett bármilyen tésztával elkészíthető! Ebben az esetben főzz ki egy zacskó tésztát, majd szűrd le. Rakd tepsibe és keverd össze a spenóttal. Rakd ki paradicsom karikákkal, majd öntsd rá a besamel mártást és reszelj rá sajtot. Végül süsd össze az egészet. 

0 Tovább

Spenótos paradicsomos tészta

Anyukám - mióta otthon vagyok - sokszor állít be egy nagy szatyor zöldséggel és gyümölccsel, hiszen Mr. Baba miatt (is) kell a vitaminpótlás. Az a szupi 1-1 ilyen szatyorban, hogy sosem tudom mi lapul benne. Anya ugyanis nem csak a sztenderd zöldségeket, gyümölcsöket válogatja össze, hanem mindig lapul néhány különlegesebb finomság is a csomagban. Egyik nap spárgát és fincsi, zsenge, friss spenótot is hozott. Előbbi még sorára vár, de a spenótból egy nagyon egyszerű, könnyen öszedobható tészta ételt készítettem. Ebben a melegben szerintem tökéletes ebéd vagy vacsi lehet egy kis friss salival. 

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Hozzávalók:

500 g tészta

5 dl paradicsomszósz

2-3 marék friss spenót

1 db vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1+1 kk só

frissen őrölt bors

1 marék friss bazsalikom 

olaj

sajt (lehetőleg parmezán) a tálaláshoz

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Elkészítés:

A spenótot mosd meg és ha kell vágd le a kemény szárakat. 

A tésztát sós vízben kezd el főzni.

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, előbbit vágd apróra.

Egy kevés olajon párold üvegesre, majd törd rá a fokhagymát is.

Öntsd hozzá a paradicsomszószt.

Ízesítsd sóval, borssal.

Vágd apóra a bazsalikomot és ezt is add a szószhoz.

Miután összeforrt, dobd rá a spenótot is és főzd még néhány percig.

Ha megfőtt a tészta, szűrd le és tálalhatsz is.

Mi sajtot (parmezánnal lett volna az igazi, de az sajnos nem volt otthon) reszeltünk a tésztára és friss salátát is ettünk mellé. 

vöröshagyma fokhagyma spenót bazsalikom paradicsomszósz tészta parmezán fincsi ebédek rohanós vacsorák saláta

Ha tetszett a bejegyzés gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Spenótos rakott tészta

Egyik hétvégén elvittük Gy. 10 éves unokaöccsét cápa nézőbe, a Tropicariumba. Előtte már agyaltam, hogy nem igazán van otthon gyerekbarát kaja, így mindenképp ki kellene találnom valamit. Szóba jöhetett persze a már kész cékla krémleves és spenótos rakott tészta, de azt hittem, hogy biztos nem fog rákapni a Gyerek. Gondolkodtam azon is, hogy csinálok egy gyors rántott husit (előre bepaníroztunk egy jó adagot, már csak ki kellett volna sütni), vagy "kirúgunk a hámból" és beülünk az egyik gyors étterembe. 10-ből szerintem 8 gyerek utóbbit választotta volna, a maradék 2 meg a rántott húst, de Balázs meglepetést okozott, mert ő a spenótos tésztára szavazott. Állítása szerint gyorskaját bármikor ehet, spenótos tésztát pedig nem, és ki merne vitatkozni egy 10 éves okfejtésével? :D A krémlevest nem erőltettem, mert az már tényleg durva lett volna (nem is ízlett neki), de a spenótos tésztára azt mondta, hogy írjam bele nyugodtan, hogy fogyasztását gyermekeknek is ajánlja.

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Hozzávalók:

1 csomag tészta

1 csomag spenót (sajna nálom most csak mirelit)

2-3 fokhagyma

1 hagyma

10 dkg sonka

2 ek vaj

2 ek liszt

fél l tej

pici olaj

só, bors, szerecsendió

5 dkg sajt

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Elkészítés:

Elsőként a tésztát tedd fel sós vízben főni.

Közben pucold meg a hagymát és a fokhagymát.

Előbbit vágd kis kockákra és a sonkát is szeleteld fel.

A spenótot egy lábosban kezdd el főzni, majd zúzd bele a fokhagymát. Ízesítsd sóval, borssal.

A hagymát és a sonkát dinszteld meg egy kevés olajon, majd forgasd a spenótos keverékhez.

Ha a tészta megfőtt, szűrd le, majd forgasd össze a szósszal.

Öntsd az egészet egy tepsibe, majd melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

Most jöhet a besamel elkészítése.

Hevíts vajat egy kisebb lábosba, majd szórd hozzá a lisztet.

Adagold óvatosan a tejet is, de közbe egy habverővel keverd csomómentesre a mártást.

Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval.

Ha besűrűsödött oszd el a tésztán a szószt, majd reszelj rá sajtot.

Süsd 10-15 percig míg a sajt ráolvad a tetejére.

spenót fincsi ebédek tészta besamel sonka hagyma fokhagyma sajt

Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Spenótos-fetás falatkák

Megint egy gyors, sós nasi ötletet hoztam, amit akkor is be lehet vetni, ha hirtelen jelentkeznek be a vendégek egy rapid randira. Frissen kisütve az igazi, de én például simán eleszegetem másnap is. Sőt, egy jó kis salátával még laza vacsinak, vagy egy könnyű ebédnek is jó lehet. (Legalábbis nálam. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy Gy.-nek is elég lenne, de elcsemegézhet utána mondjuk 1-2 szelet párizsis szendvicset is. XD)

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 csomag spenót

2 fej fokhagyma

1 fej hagyma

2 kk só

1 kk bors

1 tojás

100 g feta sajt

kevés liszt a nyújtáshoz

1 ek olaj

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd futtasd meg egy kevés olajon.

Jöhet hozzá a spenót, amit ízesíts sóval, borssal.

Főzd kb. 10 percig, majd tedd félre kihűlni.

Közben a feta sajtot vágd kis kockákra és melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd egy pohárral szaggass belőle nagyobb köröket.

Tegyél 1-1 púpos kiskanálnyi tölteléket a spenótból a tészta korongokra, majd szórd meg egy kevés feta sajttal.

Hajtsd félbe a tésztákat, és egy villa segítségével jól nyomkodd össze a széleknél. A falatkák tetejét 1-2 helyen szurkáld meg, hogy ki tudjon belőlük szökni a gőz.

Kend le őket felvert tojással, majd sorakoztasd mindet egy sütőpapíros tepsire.

Süsd kb. 10-12 percig a nasikat, míg szépen megpirulnak.

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Tipp: Persze lehet kis batyukat, csigákat, vagy más tetszőleges formájú falatkákat is készíteni.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább
«
12

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (130),tojás (90),liszt (71),cukor (70),vaj (53),tej (47),vendégvárók (40),fincsi ebédek (39),tejföl (39),hagyma (36),joghurt (35),paradicsom (35),citrom (33),sajt (33),sütőpor (32),fahéj (31),ráérős reggelik (30),habtejszín (30),karácsony (29),túró (29),kakaópor (29),advent (27),rohanós vacsorák (27),csokoládé (27),adventi naptár (26),bazsalikom (26),eper (25),olaj (25),fokhagyma (25),barack (24),tejszín (23),vaníliás cukor (22),narancs (22),meggy (22),leveles tészta (21),krumpli (21),sonka (21),gyors muffinok (20),porcukor (20),vanília (18),pohárkrémek (17),mascarpone (16),ribizli (15),répa (15),étcsokoládé (15),alma (14),dió (14),őszibarack (13),csoki (13),leves (13),saláta (12),szegfűszeg (12),fehércsoki (12),húsvét (12),málna (12),snidling (12),élesztő (11),puding (11),petrezselyem (11),paradicsomszósz (11),gyümölcs (11),pite (11),kolbász (11),krémsajt (11),oregánó (11),lekvár (10),sárgabarack (10),csirkemell (10),szeder (10),kukorica (10),piskóta (9),keksz (9),majonéz (9),paprika (9),kakaó (9),tészta (9),zöldfűszer (9),krémleves (8),dekorcukor (8),halloween (8),(8),rozmaring (8),bonbon (8),spenót (8),brownie (8),rétes (8),sütőtök (8),lilahagyma (8),sajtkrém (8),görög joghurt (7),mustár (7),muffin (7),méz (7),torta (6),póréhagyma (6),újhagyma (6),kaliforniai paprika (6),kelttészta (6),ánizs (6),áfonya (6),cseresznye (6),szilva (6),chili (6),kókusz (6),zabpehely (6),olívaolaj (6),csoki pasztilla (5),ricotta (5),fehércsokoládé (5),étcsoki (5),uborka (5),réteslap (5),medvehagyma (5),farsang (5),kókuszreszelék (5),gyorsvacsi (5),palacsinta (5),olívabogyó (5),tejcsokoládé (5),banán (5),marcipán (5),tök (5),pizza (5),fánk (5),bor (5),hidegtál (4),mák (4),fehérbor (4),cheesecake (4),rizs (4),bacon (4),babapiskóta (4),szalámi (4),csirke (4),menta (4),anyák napja (4),bors (4),cukkini (4),kivi (4),zöldség (4),valentin-nap (4),sajttorta (4),szalonna (4),körte (4),ehető ajándék (3),chili paprika (3),lekvárfőzés (3),baracklekvár (3),étkezési keményítő (3),borsó (3),mandula (3),vöröshagyma (3),zselatinfix (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),citromfű (3),zabkeksz (3),aszalt áfonya (3),kávé (3),Rohanós vacsorák (3),gofri (3),blogkóstoló (3),befőzés (3),fondant (3),lasagne (3),tócsni (3),mozzarella (3),brokkoli (3),torma (3),mandarin (3),tortilla (3),gyümölcskenyér (3),csiga (3),mexikói (3),virsli (3),nutella (3),besamel (3),aszalt gyümölcs (3),levendula (3),trüffel (3),lepény (3),rugelach (3),pizzaszósz (3),káposzta (3),dzsemfix (2),eperlekvár (2),burgonya (2),pirospaprika (2),zselatin (2),tejszínhab (2),mézeskalács (2),Édességek (2),oreo keksz (2),cékla (2),feta (2),tortazselé (2),búzadara (2),nyaralás (2),cheesecake brownie (2),meggybefőtt (2),barnacukor (2),parmezán (2),mogyoró (2),alaplé (2),gesztenye (2),gyümölcskosárka (2),szerecsendió (2),pogácsa (2),aprósütemény (2),cukormáz (2),majoranna (2),szódabikarbóna (2),linzertészta (2),pálinka (2),hamburger (2),olajbogyó (2),pasztilla (2),fetasajt (2),penne (2),grillcsirke (2),aszalt szilva (2),darált hús (2),szezámmag (2),salsa szósz (2),csicseriborsó (2),ananász (2),mozarella (2),kefír (2),Gyors muffinok (2),knorr (2),kalács (2),lime (2),alkohol (2),töltött tojás (2),magyarprovence (2),bab (2),keményítő (2),mártogatós (2),vanília aroma (2),kókusztej (2),csokikrém (2),aszalt paradicsom (2),feta sajt (2),curry (2),juhtúró (2),tésztasaláta (2),sütipecsét (2),gyerekek (2),levendulabirtok (2),pizzagolyó (2),füstölt sajt (2),rum (2),promóció (2),pesto (2),készülődés (2),étcsokokoládé (1),barna cukor (1),zödfűszer (1),avokádó (1),piskótatekercs (1),rizskoch (1),darált keksz (1),bolognai (1),vajkrém (1),denevér (1),saj (1),szaloncukor (1),majonézes burgonya (1),ehető ajándékok (1),aprósütemények (1),lila hagyma (1),karácsonyi ebéd (1),gorgonzola (1),sós aprósütemények (1),zeller (1),krumplifánk (1),mákos guba (1),zserbó (1),zöldborsó (1),tárkony (1),ebédmenü (1),főétel (1),zöldségkeverék (1),franciasaláta (1),fatörzs (1),hab (1),bejgli (1),graham liszt (1),kandírozott gyümölcs (1),desszert (1),blondie (1),kifli (1),aszalvány (1),gesztenyemassza (1),mogyoróvaj (1),besamel mártás (1),karfiol (1),aranygaluska (1),vanília kivonat (1),kakaóscsiga (1),narancslé (1),turmix (1),túró rudi (1),kevert (1),görögjoghurt (1),smoothie (1),főzőkrém (1),bögrés (1),töltött krumpli (1),bukta (1),trnd (1),chilis bab (1),füge (1),fügelekvár (1),masni (1),knorr 100%természetesalapok (1),lasagne tészta (1),bögrés sütemény (1),gyümölcsrizs (1),fehér csokoládé (1),barackpálinka (1),rumaroma (1),pillecukor (1),churros (1),víz (1),kiszúró (1),vaníliarúd (1),fagyi (1),karalábé (1),zeller (1),fehérrépa (1),amerikai palacsinta (1),jégkrém (1),knorr 100% természetes alapok (1),fagylalt (1),monoszló (1),körözött (1),édesség (1),gasztroajándék (1),teljes kiőrlésű liszt (1),moszonló (1),kínai (1),likőr (1),pompos (1),szójaszósz (1),linzer (1),sűrített tej (1),baileys (1),sárgarépa (1),olaszrizling (1),sztrapacska (1),tavasz (1),péksütemény (1),grillkolbász (1),Anyák Napja (1),balzsamecet (1),kelt tészta (1),muffinok (1),sonkatekercs (1),penne (1),töltött karaj (1),áfonyalekvár (1),krém (1),zselé (1),street food (1),ciabatta (1),gyors vacsorák (1),zsemlemorzsa (1),ballagás (1),szülinap (1),koriander (1),Ráérős reggelik (1),Vendégvárók (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),eperszósz (1),mákosguba (1),habfixáló (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),hús (1),karaj (1),töltelék (1),töltött hús (1),smarties (1),csokiskeksz (1),munkaebéd (1),kuszkusz (1),kandírozott narancs (1),daráltkeksz (1),író (1),szilveszter (1),pizzás csiga (1),cookies (1),csokissüti (1),képviselő fánk (1),borkóstoló (1),buli (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),koktél (1),nachos (1),jalapeno (1),zsömle (1),vacsora (1),reggeli (1),quesadilla (1),chorizo (1),hawaii (1),ételfesték (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),kacsacomb (1),párolt lilakáposzta (1),kacsa (1),lapocka (1),sertés (1),köret (1),túrókrém (1),krumplipüré (1),ragu (1),sertéslapocka (1),ecet (1),lilakáposzta (1),olíva bogyó (1),kuglóf (1),salsa (1),szósz (1),jelmez (1),gumicukor (1),sütögetés (1),tökfaragás (1),kandírozott narancshéj (1),köménymag (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),VKF (1),pulykamell (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),csokiszósz (1),pizzafeltét (1),grillezés (1),velence (1),savanyúság (1),kovászos uborka (1),bevonat (1),margarin (1),kapcsolat (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),rántott tök (1),rántott (1),steak burgonya (1),ősz (1),SAD! (1),panírozás (1),panír (1),csilipaprika (1),lecsó (1),csokipasztilla (1),bagett (1),hámozott paradicsom (1),dekoráció (1)

Utolsó kommentek