Spenótos-fetás falatkák

Megint egy gyors, sós nasi ötletet hoztam, amit akkor is be lehet vetni, ha hirtelen jelentkeznek be a vendégek egy rapid randira. Frissen kisütve az igazi, de én például simán eleszegetem másnap is. Sőt, egy jó kis salátával még laza vacsinak, vagy egy könnyű ebédnek is jó lehet. (Legalábbis nálam. Abban mondjuk nem vagyok biztos, hogy Gy.-nek is elég lenne, de elcsemegézhet utána mondjuk 1-2 szelet párizsis szendvicset is. XD)

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

1 csomag spenót

2 fej fokhagyma

1 fej hagyma

2 kk só

1 kk bors

1 tojás

100 g feta sajt

kevés liszt a nyújtáshoz

1 ek olaj

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát pucold meg, majd futtasd meg egy kevés olajon.

Jöhet hozzá a spenót, amit ízesíts sóval, borssal.

Főzd kb. 10 percig, majd tedd félre kihűlni.

Közben a feta sajtot vágd kis kockákra és melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki, majd egy pohárral szaggass belőle nagyobb köröket.

Tegyél 1-1 púpos kiskanálnyi tölteléket a spenótból a tészta korongokra, majd szórd meg egy kevés feta sajttal.

Hajtsd félbe a tésztákat, és egy villa segítségével jól nyomkodd össze a széleknél. A falatkák tetejét 1-2 helyen szurkáld meg, hogy ki tudjon belőlük szökni a gőz.

Kend le őket felvert tojással, majd sorakoztasd mindet egy sütőpapíros tepsire.

Süsd kb. 10-12 percig a nasikat, míg szépen megpirulnak.

spenót leveles tészta fokhagyma hagyma tojás vendégvárók

Tipp: Persze lehet kis batyukat, csigákat, vagy más tetszőleges formájú falatkákat is készíteni.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is.

0 Tovább

Blogkóstoló 30. Mediterrán serpenyős lepény

Ismét jelentkeztem a Blogkóstoló aktuális, jubileumi fordulójára, ahol a párom Edit, a Kertkonyha blog háziasszonya lett. Imádtam nézelődni Edit blogján, a képei egyből magával ragadtak. Azonnal elkezdtem rákattingatni a szimpatikus a receptekre, de elárulom, hogy nem volt egyszerű választani. Egyrészt azért, mert annyi minden tetszett, másrészt azért, mert egy vegetáriánus-vegán blogról van szó, ami az én ízlésemnek ugyan tökéletesen megfelel, de Gy.-t azért nehezebb meggyőzni. Egyik forró, nyári este ezzel a finomsággal vártam. A lepény abszolút elnyerte a tetszését és egy szót sem szólt, hogy "Asszony, hol a hús?", úgyhogy én ezt 100% sikernek könyvelem el. Próbáljátok ki Ti is! :)

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Hozzávalók a tésztához:

300 g liszt (nálam fele sima, fele teljes kiörlésű)

2 dl víz

1/2 tk sütőpor

1/2 tk szárított élesztő

1 teáskanál só

3 ek olívaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

150 g spenót

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb vöröshagyma

kis csokor petrezselyem

kis marék mentalevél

1 evőkanál citromlé

1 paradicsom

5 dkg reszelt sajt

só, bors

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Elkészítés:

A lisztet, a sót, a sütőport és az élesztőt keverd össze az olívaolajjal, majd óvatosan adagold hozzá a vizet is, és jól dolgozd össze az egészet. Ha gondolod, használhatod a robotgép dagasztókarját.

Meleg helyen, letakarva keleszd, míg a töltelék elkészül.

A hagymát aprítsd fel, majd egy kevés olívaolajon kezd el párolni. Törd bele a fokhagymát, majd jöhetnek rá a csíkokra vágott spenót levelek is.

Ízesítsd az apróra vágott zöldfűszerekkel, sóval, borssal és a citromlével.

Párold a hagymás-spenótos-zöldfűszeres egyveleget, míg kicsit össze nem esik az egész.

A paradicsomot vágd vékony szeletekre, a sajtot reszeld le.

A tésztát oszd 4 egyenlő részre, majd nyújtsd mindegyiket korong alakúra.

Hevíts egy kevés olívaolajat egy nagyobb serpenyőbe, majd helyezd bele az első tésztakorongot.

Adagold rá a töltelék felét, majd pakolj rá néhány szelet paradicsomot és szórd meg reszelt sajttal. Jöhet a töltelék tetejére a második tésztakorong. Nyomkodd kicsit össze a széleknél, majd süsd néhány perc alatt a lepény mindkét oldalát aranybarnára.

Ismételd meg a másik adag tésztakoronggal és töltelékkel.

blogkóstoló lepény rohanós vacsorák olívaolaj spenót fokhagyma paradicsom vöröshagyma menta petrezselyem sajt citrom

Tipp:

Tálald friss salátával és mártogatóssal. Például salsa szósszal vagy egy joghurtos-fokhagymás-zöldfűszeres öntettel, esetleg mentás tzatzikivel.

Ui: A történethez hozzá tartozik, hogy Gy. azóta elkészítette a saját verzióját, amit "Gyilkosnak" nevezett el. Házi csípős paprikás szalámit, jó sok friss chili paprikát, egy marék bazsalikomot, szeletekre vágott paradicsomot és reszelt sajtot sütött össze a lepényben...menthetetlen! :)

Gyertek fb-ra és instagram-ra is. 

0 Tovább

Spenótos Rétes

Amióta jó idő van, egyre jobban vágyom a szabadba. Amint hazaérek, nyitom ki az ablakokat és a teraszajtót is. Munka után Gy.-vel kint kávézunk a teraszon (én inkább iszom egy hosszúlépést XD) és az étkezéseinket is "kitelepítettük" átmenetileg. Egyik első idei teraszos vacsinkra készítettem ezt a rétest, ami kinézetében kevésbe, de ízeiben 100%-ban hozta a szintet. :D Ha valami könnyű vacsira vágytok, akkor bátran süssétek meg. 

spenót rétes réteslap sonka fokhagyma hagyma tojás tejföl tavasz rohanós vacsorák

Hozzávalók:

6 db réteslap

1 csomag spenót 

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb hagyma

10 dkg sonka

3 ek tejföl

1 kk só, bors

2 ek olívaolaj

10 dkg vaj

1 db mozzarrella (vagy akár feta sajt)

1 felvert tojás a rétes lekenéséhez

Elkészítés:

A hagymát pucold meg, majd aprítsd fel. 

A fokhagymát szintén pucold meg és törd át fokhagymanyomón.

A sonkát vágd nagyobb kockákra.

Kezdj el olívaolajat hevíteni egy lábosba, majd dinszteld meg a hagymát és a fokhagymát. 

Ezt követően pirítsd meg a hagymás alapon egy kicsit a sonkát is, majd keverd hozzá a spenótot.

Sózd, borsozd és főzd össze az egészet.

Ha kész, hagyd kicsit hűlni, majd keverd bele a tejfölt. 

Vágd fel a mozzarellát, majd olvaszd fel a vajat.

Egy konyharuhára terítsd ki az első réteslapot és kend meg jó alaposan olvasztott vajjal. Ezt követően borítsd rá a második réteslapot, amit szintén vajazz meg, majd jöhet az utolsó réteslap és az utolsó olvasztott vajas réteg.

A rétegezett lapokon oszlasd el a spenótos krém felét, majd szórd meg a mozzarella egy részével.

A rétes két szélső oldalát hajtd rá a töltelékre, hogy kevésbé folyjon szét, majd az egészet tekerd fel. 

Tedd tepsire, majd kend meg felvert tojással.

Ismételd meg ugyanezt a másik három lappal és a maradék töltelékkel.

Süsd 200 fokon kb. 20 percig, míg szép aranybarna nem lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el a facebook oldalamra. 

0 Tovább

Tavaszváró Spenótos-Ricottás Lasagne

Tavaly nyáron épp a barátnőmre vártam az Örs Vezér téren, mikor megláttam egy nagyon aranyos, aprócska Nénit, aki mindenféle finom friss zöldséget árult a kis kosárkájából. Aki ismeri a helyet, tudja, hogy nem lehet úgy végigmenni az aluljáró környékén, hogy ne találja meg őt valaki a portékájával. Persze a Néni is kínálgatta minden járókelőnek - köztük nekem is - a zöldségeit, de hát nem ment túl jól a biznisz. Nagy lemondóan elindult hazafelé az utolsó csomag spenótjával, amikor megsajnáltam szegényt és inkább megvettem tőle. Persze fogalmam nem volt, hogy mit fogok a spenóttal kezdeni, de volt egy csomag ősrégi lasagne lap a spejzban és találtam egy "majdnemlejárós" ricottát a hűtőben, így elég hamar körvonalazódott, hogy mi készüljön belőle. Azóta pedig visszatérő kedvenc lett, annyira, hogy a hétvégén is ezt készítettem. Íme a recept: 

lasagne ricotta paradicsomszósz spenót sonka fincsi ebédek fokhagyma mozarella

Hozzávalók:

1 csomag lasagne lap (500g)
450 g spenót (Nálam most sajnos fagyasztott, de lassan-lassan lesz friss is.)
3 gerezd fokhagyma
250 g ricotta
100-200 g sonka (Elhagyható. Én is csak a húsimádó férjem miatt pakolom bele.)
házi fűszeres paradicsomszósz
1-2 mozarrella
néhány ek olívaolaj

lasagne ricotta paradicsomszósz spenót sonka fincsi ebédek fokhagyma mozarella

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 200 fokra.

Készítsd elő a lasagne lapokat. Elvileg ugye nem kell megfőzni őket, de én sajnos már jártam úgy, hogy a sütőben nem puhult meg eléggé, ezért én pár percre beáztatom őket forralt vízbe.

A zúzott fokhagymát pirítsd meg egy kevés olajon, majd add hozzá a kockára vágott sonkát, majd a spenótot. Sózd, borsozd és főzd néhány percig, hogy összeérjenek az ízek. 

Ha már kicsit kihűlt, keverd hozzá a ricottát. 

Készítsd el a paradicsomszószt, majd jöhet a rétegezés.

Egy tepsibe locsolj egy kevés olívaolajat és rakd ki teljesen az első adag tésztával. Ezt követően jöhet a spenót, majd megint egy réteg tészta következik, aztán kend le paradicsomszósszal, majd újra jöhet a tészta és így tovább, míg el nem fogynak az alapanyagok. 

Felülre lehetőleg paradicsomszósz kerüljön, de persze ez opcionális.

A tetejét rakd ki mozzarellával, majd mehet is az egész a sütőbe. 

Lefedve süsd 200 fokon kb. fél órát, majd vedd le az alufóliát és így is süsd még kb. 15 percig.

Én salátával tálaltam. 

Tipp: Ha van otthon néhány nagyobb paradicsomod, vágd őket karikára és turbózd fel velük a paradicsomszószos rétegeket.

Ha több töltelékkel szereted, akkor duplázd a spenót mennyiségét! 

Remélem ízleni fog! :)

Ha van időtök, nézzetek be fb-ra is! 


 

2 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Címkefelhő

édességek (73),tojás (37),karácsony (26),paradicsom (25),advent (24),vendégvárók (24),adventi naptár (23),fincsi ebédek (23),tejföl (21),hagyma (19),fahéj (18),citrom (18),tej (18),vaj (17),joghurt (17),sajt (17),ráérős reggelik (16),narancs (16),rohanós vacsorák (16),habtejszín (16),sonka (16),eper (15),tejszín (15),bazsalikom (15),kakaópor (14),meggy (14),cukor (14),krumpli (13),fokhagyma (13),répa (12),barack (12),leveles tészta (12),csokoládé (12),mascarpone (12),pohárkrémek (11),gyors muffinok (11),túró (11),liszt (11),málna (10),vaníliás cukor (10),ribizli (10),alma (10),csoki (9),saláta (9),étcsokoládé (9),porcukor (9),puding (9),kolbász (8),krémsajt (8),petrezselyem (8),gyümölcs (8),húsvét (8),csirkemell (8),snidling (8),pite (8),dekorcukor (8),rozmaring (7),paradicsomszósz (7),leves (7),majonéz (7),olaj (7),fehércsoki (7),sárgabarack (7),dió (7),szegfűszeg (7),vanília (6),paprika (6),méz (6),lilahagyma (6),szeder (6),zöldfűszer (6),rétes (6),kakaó (6),lekvár (6),bonbon (6),sütőtök (5),piskóta (5),kaliforniai paprika (5),brownie (5),őszibarack (5),tök (5),kukorica (5),tészta (5),csoki pasztilla (5),sajtkrém (5),chili (5),marcipán (5),gyorsvacsi (5),áfonya (5),újhagyma (5),muffin (5),keksz (5),torta (5),görög joghurt (5),sajttorta (4),élesztő (4),halloween (4),bor (4),uborka (4),spenót (4),olívaolaj (4),pizza (4),fehérbor (4),menta (4),oregánó (4),fondant (3),lepény (3),mandula (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),póréhagyma (3),szalonna (3),cukkini (3),ricotta (3),farsang (3),hidegtál (3),tócsni (3),réteslap (3),csirke (3),nutella (3),szalámi (3),szilva (3),mexikói (3),mustár (3),tejcsokoládé (3),fánk (3),befőzés (3),lekvárfőzés (3),virsli (3),kivi (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),kókusz (3),sütőpor (3),étcsoki (3),mandarin (3),ánizs (3),aszalt gyümölcs (3),gyümölcskenyér (3),cheesecake (3),cseresznye (3),zöldség (3),mák (3),blogkóstoló (3),valentin-nap (3),olívabogyó (3),zabkeksz (3),citromfű (3),cukormáz (2),pogácsa (2),gesztenye (2),zabpehely (2),majoranna (2),kefír (2),brokkoli (2),gofri (2),baracklekvár (2),alaplé (2),zselatin (2),dzsemfix (2),babapiskóta (2),gyerekek (2),burgonya (2),sütipecsét (2),nyaralás (2),banán (2),penne (2),palacsinta (2),pasztilla (2),chili paprika (2),Gyors muffinok (2),töltött tojás (2),szerecsendió (2),bacon (2),pesto (2),oreo keksz (2),gyümölcskosárka (2),feta sajt (2),pizzagolyó (2),kalács (2),tortilla (2),mozarella (2),Édességek (2),tejszínhab (2),pizzaszósz (2),olajbogyó (2),fetasajt (2),torma (2),mézeskalács (2),linzertészta (2),csiga (2),salsa szósz (2),trüffel (2),mártogatós (2),rugelach (2),kókusztej (2),füstölt sajt (2),tésztasaláta (2),borsó (2),lasagne (2),curry (2),káposzta (2),csokikrém (2),VKF (1),aszalvány (1),kakaós csiga (1),pálinka (1),pulykamell (1),vöröshagyma (1),darált hús (1),sajtos roló (1),aszalt szilva (1),pizzás csiga (1),párolt lilakáposzta (1),ecet (1),lilakáposzta (1),aszalt áfonya (1),kacsa (1),szilveszter (1),kelttészta (1),kacsacomb (1),SAD! (1),citom (1),parmezán (1),mogyoró (1),grillcsirke (1),bagett (1),kávé (1),franciasaláta (1),kuszkusz (1),ehető ajándék (1),darált keksz (1),panír (1),étcsokokoládé (1),kandírozott gyümölcs (1),körte (1),steak burgonya (1),rántott tök (1),szaloncukor (1),panírozás (1),rántott (1),ősz (1),gesztenyemassza (1),mákos guba (1),krumplifánk (1),aprósütemény (1),kifli (1),dekoráció (1),fatörzs (1),gumicukor (1),jelmez (1),író (1),zöldborsó (1),ehető ajándékok (1),kandírozott narancs (1),karácsonyi ebéd (1),zöldségkeverék (1),aprósütemények (1),tárkony (1),zeller (1),sós aprósütemények (1),szósz (1),salsa (1),barbérlevél (1),bejgli (1),meggylekvár (1),krémleves (1),majonézes burgonya (1),köménymag (1),daráltkeksz (1),kandírozott narancshéj (1),almáspite (1),desszert (1),kuglóf (1),olíva bogyó (1),hab (1),sütögetés (1),csokipasztilla (1),szódabikarbóna (1),főétel (1),tökfaragás (1),ebédmenü (1),töltelék (1),jalapeno (1),péksütemény (1),anyák napja (1),grillkolbász (1),nachos (1),juhtúró (1),vendégváró (1),sztrapacska (1),borkóstoló (1),bab (1),balzsamecet (1),street food (1),ketchup (1),hamburgerhús (1),reggeli (1),hamburger (1),quesadilla (1),Anyák Napja (1),zselatinfix (1),chorizo (1),képviselő fánk (1),buli (1),rizs (1),zöldbab (1),képviselőfánk (1),készülődés (1),áfonyalekvár (1),penne (1),sonkatekercs (1),töltött karaj (1),cheesecake brownie (1),rum (1),medvehagyma (1),lime (1),tavasz (1),koktél (1),rukkola (1),gyümölcslé (1),kelt tészta (1),krém (1),muffinok (1),alkohol (1),olaszrizling (1),aszalt paradicsom (1),savanyúság (1),teszínhab (1),gyömölcs (1),csokiszósz (1),kovászos uborka (1),paradicsomkonzerv (1),kapcsolat (1),müzli (1),csokiskeksz (1),töltött hús (1),pizzafeltét (1),bográcsozás (1),munkaebéd (1),lecsó (1),csilipaprika (1),szalonnasütés (1),grillezés (1),hús (1),velence (1),karaj (1),smarties (1),bevonat (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),mákosguba (1),vacsora (1),zsömle (1),cékla (1),eperszósz (1),ciabatta (1),csokissüti (1),ananász (1),ételfesték (1),cookies (1),margarin (1),hawaii (1),szülinap (1),zsemlemorzsa (1),tortazselé (1),ballagás (1),csicseriborsó (1)