Nagy klasszikusok: Franciasaláta&Majonézes burgonya

Nem hiányozhat az adventi naptáramból ez a két klasszikus saláta sem, hiszen sok esetben jól jön, ha lapul 1-2 előre elkészíthető, hideg fogás is a hűtőben. Ráadásul a franciasali és a majonézes burgonya is kiváló körete a hagyományos rántott halnak. Nálunk ugyan hiányzik a karácsonyi asztalról - lévén nem vagyunk nagy halimádók, a nagyszüleim kivételével - de tudom, hogy sok családnál elengedhetetlen elem. Az előbbiek miatt rántott hal receptekkel nem szolgálhatok - bár ha valaki hiányolja, Mama rendelkezésre áll szuper ötletekkel - de a saláták elkészítéséhez próbálok adni egy kis útmutatót. 

Leírtam a pontos mennyiségeket is, de fontos megjegyeznem, hogy azért ez messze nem szentírás. Mindenki alakítsa nyugodtan a saját ízlésére, sőt megsúgom, hogy én is hasraütés szerűen szoktam elkészíteni őket. Sőt, van, hogy nem is tejfölt, hanem joghurtot vagy kefírt használok, és olykor a majonézt is "kispórolom" belőle, hogy egy fokkal egészségesebb legyen. Na, de nézzük inkább a recepteket: 

franciasaláta majonézes burgonya krumpli burgonya saláta vendégvárók uborka tejföl majonéz hagyma alma zöldségkeverék hidegtál advent karácsony adventi naptár

Hozzávalók a franciasalátához:

0,5 kg francia saláta zöldségkeverék

2 nagyobb alma

3-4 szem csemege uborka

1 közepes fej hagyma

1 nagy doboz tejföl (450 g)

20 dkg majonéz

1 ek mustár

1 csapott ek só

frissen őrölt bors (lehetőleg fehér)

franciasaláta majonézes burgonya krumpli burgonya saláta vendégvárók uborka tejföl majonéz hagyma alma zöldségkeverék hidegtál advent karácsony adventi naptár

Elkészítés:

Elsőként a főzd puhára a francia saláta zöldségkeveréket.

Amíg fő, vágd kisebb kockákra a csemege uborkát és a hagymát is.

Az almát pucold meg, és ezt is apríts össze.

A tejfölt keverd össze a majonézzel és a mustárral, majd ízesítsd sóval, borssal.

Ha megfőtt a zöldségkeveréked szűrd le, majd hagyd kihűlni.

Tedd hozzá a hagymát, az uborkát és az almát, majd öntsd nyakon a majonézes szósszal. 

Forgasd össze az egészet, majd tedd hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Tálalás előtt, még adhatsz hozzá egy kevés tejfölt, ha nagyon felszívná a sok zöldség, illetve ha nem találod elég ízesnek, sózd, borsozd.

franciasaláta majonézes burgonya krumpli burgonya saláta vendégvárók uborka tejföl majonéz hagyma alma zöldségkeverék hidegtál advent karácsony adventi naptár

Hozzávalók a majonézes burgonyához:

1 kg burgonya

2 közepes fej lilahagyma (vagy esetleg póréhagyma)

1-2 alma (elhagyható)

3-4 dl tejföl

20 dkg majonéz

1 ek mustár

1 csapott ek só

frissen őrölt bors (lehetőleg fehér)

fél citrom leve

franciasaláta majonézes burgonya krumpli burgonya saláta vendégvárók uborka tejföl majonéz hagyma alma zöldségkeverék hidegtál advent karácsony adventi naptár

Elkészítés:

A krumplikat pucold meg, vágd kockákra, majd főzd meg sós vízben. (Persze azt is csinálhatod, hogy először megfőzöd, majd utána pucolod és kockázod. Az első verziót azért szeretem jobban, mert így gyorsabban megfő a burgonya.)

Közben a hagymát vágd karikákra, az almát pedig szintén kockákra. 

A tejfölt keverd össze a majonézzel, a mustárral és ízesítsd sóval, borssal, citromlével.

A krumplikat szűrd le, hagyd kihűlni, majd add hozzá a hagymát és az almát is.

Öntsd nyakon a szósszal, majd jó alaposan keverd össze az egészet.

Ha nálatok is hidegtálak készülnek az ünnepekkor, akkor érdemes visszanézni az oldalra, mert kerülnek még fel hasonló finomságok. 

További ünnepi ötletekért és receptekért kattints az adventi naptáramra, illetve nézz körül facebookon és instagramon is.

1 Tovább

Rántott tök fűszeres mártogatóssal és steak burgonyával

Gy. egyik nap egy nem éppen bébi méretű tökkel állított haza. Néztem a giga darabot és nem nagyon tudtam eldönteni, hogy mi is legyen vele. Nem vagyok oda a rántott dolgokért (főként az olajszag és a felfordulás miatt), de Gy. nagyon szereti, így megállapodtunk, hogy mégis csak rántott tököt készítünk. Ez az az étel, ami sajna nincs meg hipp-hopp, de ha nem egyedül készíted, hanem van 1-2 lelkes jelentkező, akkor máris gyorsabban megy a munka. Le is osztottuk a feladatokat, övé volt a tök, enyém a többi. Míg ő szépen felszeletelte és bepanírozta én előkészítettem a krumplit, majd összedobtam a salit és a szószt is. Aztán megnéztem 2 részt a sorozatomból, míg ő csak sütötte és sütötte a tököt...

tök fincsi ebédek panír panírozás rántott rántott tök joghurt zöldfűszer fokhagyma citrom bazsalikom petrezselyem menta steak burgonya krumpli chili rozmaring saláta paradicsom paprika kaliforniai paprika uborka

Hozzávalók a tökhöz:

1 db nagyobb tök

3 tojás

liszt

zsemlemorzsa

1 kk só

3 dl olaj a sütéshez

Hozzávalók a mártogatóshoz:

1 kis doboz joghurt

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 ek citromlé

1 csokor a kedvenc zöldfűszeredből (pl. bazsalikom, petrezselyem, menta, akár vegyesen)

1 mk só, frissen őrölt bors

Hozzávalók a steak burgonyához:

1 kg krumpli

néhány rozmaring ág

2 kk só

őrölt bors

chili ízlés szerint

Hozzávalók a salátához:

1 nagyobb paradicsom

negyed kígyó uborka

fél jégsaláta

1 sárga kaliforniai paprika

fél citrom leve

2 ek olívaolaj

só, bors

tök fincsi ebédek panír panírozás rántott rántott tök joghurt zöldfűszer fokhagyma citrom bazsalikom petrezselyem menta steak burgonya krumpli chili rozmaring saláta paradicsom paprika kaliforniai paprika uborka

Elkészítés:

A tököt hámozd meg, majd vágd kb. 1,5 cm széles karikákra. A magot távolítsd el a közepéből.

Készítsd elő a panírozáshoz a lisztet és a zsemlemorzsát.

A tojást verd fel, majd keverd bele a sót.

Ezt követően a tököket forgasd bele a lisztbe, majd mehet a tojásba, végül a morzsába.

Hevíts olajat és süsd aranybarnára a tökök mindkét oldalát.

Tálald fűszeres steak burgonyával, friss salátával és zöldfűszeres-joghurtos mártogatóssal:

Utóbbihoz a joghurtot öntsd egy kis tálba. Keverd bele a zúzott fokhagymát, a citromlevet és az apróra vágott zöldfűszereket. Végül ízesítsd sóval, borssal. Hűtsd be tálalás előtt.

A krumpit jó alaposan sikáld meg, majd vágd cikkelyekre. Halmozd egy tepsibe egy kevés olívaolaj, rozmaring, só és egyéb általad kedvelt fűszer társaságában. Nálam pl. chili is megy hozzá.

Először süsd letakarva 200 fokon kb. 20 percet, hogy valamelyest megpuhuljon a krumpli, majd pirítsd fedő nélkül addig, míg szép aranybarna nem lesz.

A salátához szeleteld fel a zöldségeket, tépkedd össze a salátát, majd locsold meg citromlével és olívaolajjal, végül sózd, borsozd.

tök fincsi ebédek panír panírozás rántott rántott tök joghurt zöldfűszer fokhagyma citrom bazsalikom petrezselyem menta steak burgonya krumpli chili rozmaring saláta paradicsom paprika kaliforniai paprika uborka
Ha tetszett a bejegyzés, gyere facebook-ra és instagram-ra is, így nem maradsz le az újabb posztokról.

0 Tovább

Kovászos uborka

Tavaly készítettem először kovászos uborkát, előtte mindig a Nagymamám vagy Anyukám látta el ezt a megtisztelő feladatot. Azt hittem, hogy ez nagy ördöngösség és minimum 20 év konyhai tapasztalat kell hozzá, de kiderült, hogy szó sincs erről. A tavalyi sikereken felbuzdulva, idén már az első nyári napsugarak megjelenésekor elkészítettem az első adagot, azóta pedig nincs megállás. Bátran készítsetek Ti is magatoknak a bolti verzió helyett! 

uborka kovászos uborka savanyúság fincsi ebédek

Hozzávalók egy 2,5 l-es üveghez:

kb. 15-20 közepes méretű kovászolni való uborka

3 gerezd fokhagyma 

1 csokor kapor (Én nem vagyok nagy kapor fan, úgyhogy én spórolok vele, de aki szereti, annak hajrá!)

1 ek só

langyos víz

1 kenyér csücske

uborka kovászos uborka savanyúság fincsi ebédek

Elkészítés:

Az uborkákat sikáld meg, majd vágd le a végeiket. Irdald be hosszában 3-4 helyen.

A fokhagymát pucold meg és készítsd elő a kaprot is. 

Az üvegbe állítsd be - jó szorosan - az uborkákat, majd oszd el benne a fokhagymát és a kaprot is.

Szórd rá a sót, végül öntsd fel langyos vízzel.

Mehet rá a kenyér is, majd tedd ki a napra. Melegtől/napsütéstől függően kb. 3 nap alatt megérik.

Tipp: Én egy tálcára/tányérra szoktam állítani az üveget, hogy ha esetleg kifolyna belőle a lé, ne az asztalra menjen, hanem a tálcára. Egy kis tálkát pedig a kenyér tetejére szoktam helyezni.

Ha éjszaka nagyon hideg lenne, érdemes behozni a lakásba.

Ha tetszett a bejegyzés, nézz körül facebookon és instagramon is. 

0 Tovább

Házi Hamburger(hús)

Sokáig nem nagyon ettünk hamburgert, mert eléggé elment a kedvünk a sok strandos, gyorséttermes hambergertől, legfőképpen a pocsék minőségű hús miatt. Később aztán kitaláltuk, hogy otthon is készíthetünk húspogácsát, olyan minőségű alapanyagokból, amilyenből mi szeretnénk. A mi változatunk ugyan eléggé távol áll a jelenlegi street food-os marhahúspogácsás irányvonaltól, de szerintünk - és a barátok, illetve a család szerint - isteni. 

ui.: Persze mostanában már a minőségi street food vonalat sem vetjük meg. :)

hamburger street food csirkemell ketchup mustár majonéz paradicsom saláta lilahagyma uborka hamburgerhús

Hozzávalók kb. 12 db húspogácsához mérettől függően:

1 kg csirkemellfilé ledarálva

1 ek só

sok őrölt bors

2 nagyobb hagyma

3 púpos ek mustár

5 púpos ek ketchup

2 tojás

zsemlemorzsa

Egyéb hozzávalók 4 hamburgerhez:

4 hamburgerzsemle

1 nagyobb paradicsom

1/3 uborka

4 nagyobb salátalevél

1 db lilahagyma

ketchup, mustár, majonéz

hamburger street food csirkemell ketchup mustár majonéz paradicsom saláta lilahagyma uborka hamburgerhús

Elkészítés:

A hagymát vágd apró darabokra.

Keverd össze a ledarált hússal, majd add hozzá a ketchupot és a mustárt is.

Törd bele a tojásokat, ízesítsd sóval, borssal.

Végül adj hozzá néhány evőkanál zsemlemorzsát, hogy könnyen formázható legyen a húsos massza.

Formázz nagyobb golyókat a husiból, majd kicsit lapíts le őket.

Grillezd meg a húspogácsákat vagy önts egy kevés olívaolajat a serpenyőbe és süsd meg őket. Vigyázz, mert nagyon gyorsan elkészülnek, csupán néhány perc kell nekik mindkét oldalon.

A zsömléket vágd fel, ha gondolod egy kicsit meg is grillezheted/ fel is melegítheted őket.

Az uborkát, a hagymát és a paradicsomot karikázd fel, a salátát tépkedd nagyobb darabokra.

Készítsd elő a szószokat, majd ha minden kész, már csak össze kell állítani a - saját ízlésetek szerint - a hamburgereket.  

Tipp: 

Szerintem érdemes egyszerre több húspogácsát készíteni. Éppen ezért, ha nekiállunk mi mindig minimum 1 kg húsból készítjük. Félreteszünk annyit, amennyi frissen kell, a többit pedig 4-esével folpackba csomagolva lefagyasztjuk. Érdemes figyelni arra is, hogy minden húspogácsa között legyen folpack, hogy könnyen szét lehessen választani a husikat a kiolvasztás után is. 

Különböző szószokkal, karamellizált hagymával, jalapeno-val, káposztasalátával, tükörtojással, sajttal, baconnel lehet még turbózni a hamburgert. Sőt, a húst is lehet másként ízesíteni, pl. friss zöldfűszerekkel.

A facebook oldalam eléréséhez kérlek kattints ide

0 Tovább

Főzni jó sütni még jobb

blogavatar

Sziasztok, Dóri vagyok a blog írója. Ha olyan recepteket és ötleteket keresel, amiket könnyen, gyorsan, kevés tapasztalattal is el tudsz készíteni, olvass tovább! Vigyázat, desszertek túlerőben! :) Jó sütés-főzést!

Legfrissebb bejegyzések

Címkefelhő

édességek (102),tojás (63),cukor (45),liszt (43),vaj (39),tej (35),fincsi ebédek (33),vendégvárók (32),tejföl (31),joghurt (31),paradicsom (28),kakaópor (27),hagyma (27),ráérős reggelik (26),sajt (26),karácsony (26),citrom (26),habtejszín (25),eper (25),advent (24),rohanós vacsorák (23),adventi naptár (23),túró (22),narancs (21),fahéj (21),csokoládé (20),sonka (20),krumpli (20),meggy (19),fokhagyma (19),tejszín (19),vaníliás cukor (19),leveles tészta (16),sütőpor (16),bazsalikom (16),barack (15),olaj (15),pohárkrémek (15),porcukor (15),gyors muffinok (15),répa (15),vanília (14),mascarpone (14),húsvét (12),étcsokoládé (12),krémsajt (11),málna (11),kolbász (11),ribizli (11),saláta (11),alma (11),petrezselyem (11),csoki (10),leves (10),gyümölcs (10),snidling (9),pite (9),dió (9),élesztő (9),paradicsomszósz (9),puding (9),majonéz (9),csirkemell (9),kukorica (9),piskóta (8),dekorcukor (8),sajtkrém (8),paprika (8),kakaó (8),tészta (8),brownie (7),lilahagyma (7),szegfűszeg (7),fehércsoki (7),szeder (7),rétes (7),keksz (7),rozmaring (7),sárgabarack (7),krémleves (7),méz (7),lekvár (7),görög joghurt (7),póréhagyma (6),spenót (6),kókusz (6),mustár (6),zöldfűszer (6),újhagyma (6),torta (6),bonbon (6),kelttészta (5),cseresznye (5),áfonya (5),chili (5),farsang (5),tejcsokoládé (5),muffin (5),őszibarack (5),tök (5),kaliforniai paprika (5),banán (5),sütőtök (5),medvehagyma (5),(5),marcipán (5),csoki pasztilla (5),fánk (5),gyorsvacsi (5),palacsinta (4),hidegtál (4),csirke (4),kókuszreszelék (4),réteslap (4),zabpehely (4),cheesecake (4),sajttorta (4),uborka (4),olívaolaj (4),bor (4),halloween (4),ricotta (4),szalonna (4),menta (4),anyák napja (4),kivi (4),olívabogyó (4),valentin-nap (4),pizza (4),fehérbor (4),oregánó (4),étcsoki (4),zöldség (4),blogkóstoló (3),virsli (3),mexikói (3),ánizs (3),brokkoli (3),mák (3),gyümölcskenyér (3),lasagne (3),borsó (3),torma (3),csiga (3),aszalt gyümölcs (3),Rohanós vacsorák (3),mozzarella (3),gofri (3),tócsni (3),mandula (3),fondant (3),zabkeksz (3),citromfű (3),cukkini (3),lepény (3),babapiskóta (3),szalámi (3),rugelach (3),nutella (3),rizs (3),ehető ajándék (3),chili paprika (3),káposzta (3),lekvárfőzés (3),mézeskalács fűszerkeverék (3),mandarin (3),szilva (3),befőzés (3),besamel (2),grillcsirke (2),zselatinfix (2),pasztilla (2),szódabikarbóna (2),olajbogyó (2),kávé (2),majoranna (2),baracklekvár (2),csicseriborsó (2),bors (2),eperlekvár (2),parmezán (2),fetasajt (2),penne (2),szerecsendió (2),aszalt áfonya (2),aprósütemény (2),trüffel (2),gesztenye (2),ananász (2),burgonya (2),mogyoró (2),zselatin (2),linzertészta (2),alaplé (2),gyümölcskosárka (2),pogácsa (2),salsa szósz (2),cukormáz (2),nyaralás (2),dzsemfix (2),vöröshagyma (2),kalács (2),pizzaszósz (2),hamburger (2),tortilla (2),cékla (2),bab (2),cheesecake brownie (2),bacon (2),Gyors muffinok (2),lime (2),oreo keksz (2),rum (2),töltött tojás (2),Édességek (2),tejszínhab (2),alkohol (2),csokikrém (2),pizzagolyó (2),tésztasaláta (2),mézeskalács (2),kefír (2),sütipecsét (2),kókusztej (2),feta sajt (2),mártogatós (2),mozarella (2),gyerekek (2),pesto (2),füstölt sajt (2),búzadara (2),curry (2),tárkony (1),töltött krumpli (1),szójaszósz (1),kakaóscsiga (1),aprósütemények (1),zeller (1),túró rudi (1),zöldborsó (1),sós aprósütemények (1),kínai (1),ehető ajándékok (1),krumplifánk (1),kandírozott narancshéj (1),amerikai palacsinta (1),barbérlevél (1),meggylekvár (1),almáspite (1),barna cukor (1),köménymag (1),ecet (1),párolt lilakáposzta (1),lilakáposzta (1),étkezési keményítő (1),graham liszt (1),kandírozott narancs (1),tökfaragás (1),dekoráció (1),jelmez (1),kifli (1),mákos guba (1),fagylalt (1),gumicukor (1),szósz (1),kuglóf (1),sütögetés (1),olíva bogyó (1),salsa (1),jégkrém (1),fagyi (1),kandírozott gyümölcs (1),fehérrépa (1),kevert (1),zeller (1),karalábé (1),rumaroma (1),meggybefőtt (1),görögjoghurt (1),turmix (1),smoothie (1),rizskoch (1),sárgarépa (1),pillecukor (1),víz (1),pompos (1),likőr (1),linzer (1),sűrített tej (1),baileys (1),gasztroajándék (1),barnacukor (1),churros (1),pirospaprika (1),körözött (1),teljes kiőrlésű liszt (1),piskótatekercs (1),narancslé (1),franciasaláta (1),bögrés (1),majonézes burgonya (1),zöldségkeverék (1),aranygaluska (1),aszalvány (1),bögrés sütemény (1),karácsonyi ebéd (1),ebédmenü (1),főétel (1),desszert (1),fatörzs (1),hab (1),szezámmag (1),avokádó (1),daráltkeksz (1),karfiol (1),besamel mártás (1),darált keksz (1),bejgli (1),gesztenyemassza (1),étcsokokoládé (1),szaloncukor (1),lasagne tészta (1),velence (1),sztrapacska (1),karaj (1),munkaebéd (1),juhtúró (1),péksütemény (1),tavasz (1),hús (1),készülődés (1),krém (1),muffinok (1),kelt tészta (1),grillkolbász (1),balzsamecet (1),pizzás csiga (1),olaszrizling (1),szilveszter (1),eperszósz (1),mákosguba (1),hamburgerhús (1),ketchup (1),Anyák Napja (1),zselé (1),kuszkusz (1),street food (1),töltelék (1),töltött hús (1),gyümölcslé (1),koktél (1),chorizo (1),képviselőfánk (1),quesadilla (1),rukkola (1),buli (1),borkóstoló (1),nachos (1),jalapeno (1),képviselő fánk (1),zöldbab (1),reggeli (1),cookies (1),csokissüti (1),smarties (1),csokiskeksz (1),áfonyalekvár (1),töltött karaj (1),sonkatekercs (1),aszalt paradicsom (1),penne (1),zsömle (1),vacsora (1),habfixáló (1),Vendégvárók (1),körte (1),steak burgonya (1),ősz (1),SAD! (1),darált hús (1),rántott tök (1),rántott (1),csokipasztilla (1),bagett (1),panír (1),panírozás (1),pulykamell (1),aszalt szilva (1),kakaós csiga (1),vörösbor (1),sajtos roló (1),író (1),kacsacomb (1),lapocka (1),sertés (1),pálinka (1),VKF (1),ragu (1),sertéslapocka (1),csilipaprika (1),lecsó (1),szülinap (1),koriander (1),hawaii (1),ételfesték (1),margarin (1),ballagás (1),tortazselé (1),Ráérős reggelik (1),gyors vacsorák (1),ciabatta (1),zsemlemorzsa (1),bevonat (1),kapcsolat (1),pizzafeltét (1),csokiszósz (1),grillezés (1),szalonnasütés (1),bográcsozás (1),gyömölcs (1),teszínhab (1),müzli (1),paradicsomkonzerv (1),kovászos uborka (1),savanyúság (1),kacsa (1)